След комунистическата бъркотия: Разочарование

След комунистическата бъркотия: Разочарование

© Юлия ЛазароваТекстът е препечатан от "Дойче веле".


Трийсет години по-късно революциите от 1989 будят преди всичко разочарование. Въпреки че не бе пролята и капка кръв, въпреки че днес покупателната способност е много по-висока - с около 40% в България и с цели 300% в Полша.


На какво се дължи огорчението
За левите преходът отиде твърде далеч, защото разруши не само диктатурата, но и равенството, та дори самата държавност. За десните, обратно, преходът не стигна доникъде, защото наместо да отстрани комунистите от обществената сцена, той им позволи да трансформират политическата си власт в икономическа. И именно всеобщото разочарование позволи на чудновати популисти да овладеят почти всички постсоциалистически страни. Позволи им да отричат европейските ценности и либералната демокрация, да мафиотизират управлението, да флиртуват с религиозния фундаментализъм. Което пък на свой ред разочарова западноевропейците - и до днес те горчиво съжаляват за славното източно разширение на Съюза.


Посочват се най-различни причини за този необясним негативизъм по отношение на едно събитие, което навремето смятахме за исторически успех. За едни той идва от нарастването на неравенствата, които обаче (за жалост) обикновено съпътстват всеки икономически растеж. Или да го кажем иначе: негативизмът идва от това, че неравенствата, които преди бяха скрити зад привилегии, изведнъж станаха видими и измерими. Други пък взеха да се чувстват несигурни след рязкото отваряне на страните им към световната конкуренция, взеха да се боят, че великите им народи започват да се разтварят в мъглявината на глобализацията. А анализатори стигнаха до извода, че мобилизациите срещу имиграцията всъщност крият друг страх - този от емиграцията, станала възможна след свалянето на комунистическите огради и опразнила Източна Европа откъм най-активните ѝ граждани (до 20% в страни като Латвия и България).


Тоталният хаос


Но има и друго обяснение. Разочарованието може да се дължи и на неразбиране на самия комунистически режим, представян като система на абсолютен контрол. Но ако се вгледате, ще видите, че диктаторските методи бяха просто компенсация за тоталния хаос, който цареше под идеологическата повърхност. Политическата диктатура идваше именно за да поправи социо-икономическата анархия. И колкото повече анархия - толкова по-голяма беше нуждата от диктатура. Ако сте забравили колко неефикасна беше онази система, гледайте сериала "Чернобил" - насред най-страшната ядрена авария няма кой да поеме отговорност и да предприеме действия. И това не е психологическа особеност на отделните хора, а иманентен дефект на системата. Защото ликвидирането на частната собственост и на легитимните форми за излъчване на властови структури постепенно прави обществото неуправляемо. Помислете - една уж модерна икономика имаше нужда да праща в лагери "саботьори", да принуждава студентите да берат домати, да разчита на саможертви при поправянето на електроцентрала.


Може да прозвучи парадоксално, но комунистическите общества бяха по-свободни от техните западни аналози. Работникът беше свободен да краде от завода, колегата - да си отмъсти на някого, като пусне донос за него, местният сайбия - да построи завод край родното си село. Как се оцеляваше ли? Ами хората противопоставяха на големия хаос своите малки индивидуални хаосчета. "Аз се правя, че работя, той се прави, че ми плаща."


От една такава гледна точка кадифените революции започват да изглеждат двусмислени. Движени от желанието за свобода, те всъщност се оказаха път към един по-добър контрол на съответните общества. Парадокс, който Хегел би нарекъл "хитростта на Разума". Но обикновеният човек не е Разумът, нали така? Представете си някой да беше казал на разбунтувалите се точно преди 40 години работници в Гданск, че след победата заводът им ще бъде приватизиран, а 90% от тях ще бъдат уволнени. Допускам, че днес тези хора живеят по-добре, но дори да го знаеха, революционният плам едва ли щеше да е особено силен.


След комунистическата бъркотия


Ред и ефикасност обикновено се налагат от авторитарни правителства като в Сингапур, понякога дори от военни хунти като в Чили. Никак не ми харесват, но така се случва в историята - едната крайност (хаосът) ражда противоположната (терора). В България може би си спомнят един текст на президента Желев, където той твърдеше, че ролята на военната диктатура, която ще осигури мирния преход към пазарна демокрация и ще подреди обществото ни, щял да изиграе не друг, а Европейският съюз. Не знам колко сериозно трябва да приемаме тази идея, но тя добре илюстрира двойствената роля на Съюза във въображението на хората - той обещаваше свобода, а взе да налага правила. Нали сте чували да ругаят "ония комунисти в Брюскел"?


Такава е логиката на човешките емоции. Освобождението се мисли като мигновен и необратим скок от реалното в желаното. Само че нормализацията след комунистическата бъркотия е процес тягостен и бавен. И затова разочароващ.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (230)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 403 Неутрално

  По ирония на съдбата, Дичев се чуди защо хората са разочаровани от демокрацията... а то всъщност една от основните причи за това е именно факта, че такива като него продължават да се изживяват като ментори на обществото и интелектуалци, и да раздават акъл, вместо да са навряни на кучето в ауспуха, където им е мястото.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3719 Неутрално

  "Само че нормализацията след комунистическата бъркотия е процес тягостен и бавен. И затова разочароващ."  Не винаги, не винаги, справка, някои други страни от Източна Европа...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  Обикновено не съм съгласен с Дичев, но този път е прав.
  Бих допълнил, че промяната за пореден път беше натоварена със свръхочаквания, които не се реализираха, а носталгиците не отчитат, че в "доброто сторо време" просто са били млади и не им е пукало, а сега са пенсионери, често с ниска пенсия.
  Нещо такова се случва и след Освобождението, но сега никой не е написал подобие на "Дядо Йоцо гледа".

  Еретик
 4. 4 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 403 Неутрално

  За десните, обратно, преходът не стигна доникъде, защото наместо да отстрани комунистите от обществената сцена, той им позволи да трансформират политическата си власт в икономическа.

  А някои комунисти, като авторът на статията, се превърнаха внезапно за една нощ в дисиденти и яростни анти-комунисти, и започнаха със същият плам да защитават новите либерално-прогресивни идеи и да громят инакомислещите, за което разбира се получават и солидно заплащане от фондацийките на Сорос.

 5. 5 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Специално у нас, разочарованието идва от натрапващото се осъзнаване, че не ставаме. Като мат'рял не ставаме. Твърде посредствени сме за твърде големите ни мераци. Някои от които неосъществими.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Гневно

  Цитат :"Може да прозвучи парадоксално, но комунистическите общества бяха по-свободни от техните западни аналози". В крадене и мерзост били "свободни".

  И този човек учи нечии деца на.... какво?
  Дичев, ти си срам за професията, за човешката интелигентност и за изданията, които ти дават думата.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Дневник, колко плащате за публикуване на такива глупости, и аз искам да се цаним -> и къде по-големи простотии мога да пиша!!!

 8. 8 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Разочарованието доведе на власт чудновати популисти !Така е.
  Това изречение напълно съвпада с представата ми за настоящето.

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Специално у нас, разочарованието идва от натрапващото се осъзнаване, че не ставаме. Като мат'рял не ставаме. Твърде посредствени сме за твърде големите ни мераци. Някои от които неосъществими.
  —цитат от коментар 5 на simval


  А това което ставаше се изнесе. Такъв кръвен данък не сме плащали и по турско.

  SHADOWS of SOFIA
 10. 10 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 882 Весело

  При подобни преходи винаги има големи размествания и доста от тях са некрасиви само че доста от умнокрасивите влъхви изобщо немат право да говорят за това назидаващо щото далеч не са в бяло :)

  Иначе мен ме кефи цивренето на умнокрасивците които са били лъгани като деца че са на мама умното и са 'нещо повече' а сега не ги бива и да бършат табли у закусвалня и ако не са собствениците им да им фърлят некоя троха срещу крепостното задължение да ходят на 'протести' и да бълват гьобелсови лъженици по 'свободни медии' са жив зян. Ма иначе били много 'умни'

  Facing Worlds
 11. 11 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  [quote#9:"К2"][/quote]

  "А това което ставаше се изнесе. Такъв кръвен данък не сме плащали и по турско."

  Въпросът е: Защо се изнесе???
  Ако предположим, че соц. системата се беше запазила и след 1989 г., но бяха разрешили свободно да напускаме страната, мислите ли, че по-малко хора щяха да напуснат?

 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 273 Любопитно

  "След комунистическата бъркотия: Разочарование"

  - Генезисът - Политбюро ли е, ЦК ли е, ДС ли е или и трите вкупом?

  „Сред имената в ръководния екип на The EurActiv едно е българско – става дума за Георги Готев, заместник-главен редактор . Той е син на дългогодишния журналист и най-дълго престоялият зад граница кореспондент на български медии от времето на социализма – Горан Готев.

  Известната фамилия продължава с внука, носещ името на дядо си – Горан Готев, и има много топла връзка с Ивайло Калфин, тъй като е в неговия екип като съветник. Тримата Готеви са журналисти и макар че дълго време са работили и работят, двамата от тях в момента, зад граница, имат достатъчно източници за подобни публикации. Със сигурност имат и мотивите, за да ги лансират в удобния сайт в белгийската столица.

  Горан Готев – старши е роден през 1934 г. в с.Маджарово, Хасковско. Завършил е първия редовен випуск на специалността журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Той е най-продължително работилият в чужбина кореспондент на БТА, а след това и на в. "Дума" - повече от 25 години. В това си качество е бил в Кайро, Алжир, Букурещ и Белград до 1989 година, а след 1990 г. – отново в Белград и в Москва. Щатен служител на ДС – Първо главно управление, назначен за началник отделение през 1967 година и преназначен за зам.-началник отдел през 1973 година по данни на Кoмисията по досиетата, изнесени през 2009 г. за работещите в печатните медии.

  Синът - Георги Готев, също има впечатляваща биография. В началото на кариерата си след завършване на висшето образование получил покана за работа в протокола на Външно министерство и започнал там през 1980 г. Хората, които помнят времената на развития социализъм, знаят, че такава покана не се отправяше към всеки дипломиращ се студент, колкото и блестящ да е той. Самият Георги признава, че е искал да започне работа в списание "Антени”, но главният редактор по онова време - Веселин Йосифов, отклонил молбата му. След промените кариерата на Георги Готев продължава в дипломацията - през 1992 г. завършва Дипломатическата академия в Мадрид. Успява да поработи като дипломат в Танзания още по по тоталитарно време и в Брюксел след идването на демокрацията. Любовта към българските посолства приключва през 1998 година, когато е уволнен от Външно от Надежда Михайлова. Злите езици говорят, че по време на работата си в Брюксел бил злоупотребил с правото на закупуване на преференциални цени на цигари и алкохол - и точно това накарало Михайлова да го уволни. Разбира се, специална проверка на прокуратурата по тези обвинения доказа, че те са напълно безпочвени.

  Човек с неговата биография едва ли може да има проблеми с намирането на работа в постсоциалистическа България и вестник "Сега” , собственост тогава на Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, му осигурява такава. Само за 7 години стига до заместник-главен редактор на друг ежедневник в София – "Стандарт” и оттам – отново преминава на работа в Брюксел.

  Работата му е в Пакта за стабилност и по собственото му признание била "плод на лично сантиментално чувство”. Той обаче не забравя и България и известно време е съветник на президента Георги Първанов, където работи заедно с друг от екипа – Ивайло Калфин. Така стъпка по стъпка в евроструктури, Георги Готев вече е зам.-главен редактор на брюкселския сайт. Неговият колега от президентството пък става евродепутат.

  Логично е синът на Георги – Горан Готев, носещ името на дядо си и роден през 1984 година, да отиде на работа при Калфин в Брюксел. Така връзката между The EurActiv и АБВ е повече от ясна. …“

  https://blitz.bg/obshtestvo/lsna-topla-mediyno-politicheska-vrzka-prokopiev-kalfin_news251624.html 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4395 Неутрално

  Гледам боколизачите са скочили на амбразурата. Да ви е сладко родоотстъпници и славослагатели на статуквото,ерзацдемокрацията и мутрототалитарната държава-бухалка !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  Като заваляха едни КЛИШЕТА ,......та 30 години . Щяло да стане БАВНО ТРУДНО и.........много продължително . Колко ? Мииииии от хората зависи "СИЛАТА Е ВЪВ ВАС" . Когато се ЦАНИШ за нещо като духовен водач. Трябва да знаеш къде ОТИВАШ !! Не може вечно с ........при цивилизованите страни . Е, кой са цивилизованите .....и кое точно е хубавото в тези системи ?? Иначе ако все още дават пари за темата КОМУНИСТИ = РУСНАЦИ = ШПИОНИ = ОРКИ ,....добре. Все някак трябва да се изхранва тази прослойка ,макар и с ПОЛИТИЧЕСКА ФАНТАСТИКА.

 15. 15 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  Хората мислеха че 50% ще станът милионери и 50% рентиери.
  Не стана така но проблемът е че у нас са разочаровани всички.
  И милионерите и рентиерите и пенсионерите и пионерите(бивши).
  Можеше ли да стане по добре?
  Не разбира се който не вярва да погледне последните социалогически
  проучвания.
  И какво сега?
  Ми нищо продължваме напред.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 16. 16 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  [quote#9:"К2"]
  —цитат от коментар 11 на 4ort
  "А това което ставаше се изнесе. Такъв кръвен данък не сме плащали и по турско."Въпросът е: Защо се изнесе???Ако предположим, че соц. системата се беше запазила и след 1989 г., но бяха разрешили свободно да напускаме страната, мислите ли, че по-малко хора щяха да напуснат?[/quote]

  Не коментирам Защо. Това е факт. Аз самия изкарах дълъг период навънка.Хората са различни както са различни и подбудите им.

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Нема го четем тва пасквилче,но щом е от Дичев или Дайнов,горещо го препоръчвам!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 18. 18 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Разочарованието доведе на власт чудновати популисти !Така е.Това изречение напълно съвпада с представата ми за настоящето.
  —цитат от коментар 8 на К2


  Популистите и представата на хората за демокрация, вървяха ръка за ръка.
  Имах съсед, който работеше като шофьор на товарен автомобил. Той си представяше, че вече никой няма да му държи сметка, че с държавния камион ще прави частни курсове, защото е демокрация!!!
  Друга съседка беше крайно възмутена, че въвеждат касови апарати и трябва да плаща данъци на реалните приходи в магазина й.
  Популистите обещаваха, а народът вярваше. Той/народът/ си беше изградил собствена представа за "демокрация" и в момента в който направеното от институциите не съвпадаше с неговата представа за "демокрация", беше умело използван от популистите.

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5618 Любопитно

  А може би хората просто не са желали да живеят повече в лъжа? Все пак това изтощава психиката най-много...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  „Ония комунисти в Брюксел” вместо да ни дадат свобода, ни налагат правила. Свободата върви ръка за ръка с правилата. Истинските комунисти не ни налагаха правила, а ограничения.

 21. 21 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 865 Неутрално

  преднамерено, повърхностно ,на места дори тъпо

  "Може да прозвучи парадоксално, но комунистическите общества бяха по-свободни от техните западни аналози. Работникът беше свободен да краде от завода..."

 22. 22 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Изсмукани от пръстите поръчкови бръщолевения, целящи да оправдаят експлоатацията, НЕсвободата и социалната несправедливост.
  Но такова е нивото на българската продажна псевдоинтелигенция - работничките на пиацата са по достойни и почтени.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 23. 23 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Прав е Иван Костов, че малко бяхме тези, които искахме промяна и че изобщо не бяхме наясно как ще се случи и какво в крайна сметка ще се получи. Масата хора или се съпротивляваха, или пасуваха. Сега моите наблюдения са, че тези, които най-много се съпротивляваха, сега са най-доволни — най-добре се уредиха. Може би защото промяната не промени много у нас, старите комунистически методи и милиционерски похвати все още битуват.

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3519 Весело

  До коментар [#11] от "4ort":

  Въпросът е: Защо се изнесе???
  ==========
  Не задавай въпроси.....
  Живей и консумирай демокрация......
  Нали това искахте.....!

  Bukalemun
 25. 25 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Този Дичев не го знам кой е, нито ме интересува кой е, но като не знае защо се разочароваха хората, поне да не шрайба глупости. Разочароваха се, защото цялата работа си беше замислена от другарите с цел комунистите да станат капиталисти и те си станаха, но същите некадърници каквито бяха като комунисти. Цялата така наречена дясна опозиция беше замислена от тях с набутани в нея подставени хора, а демокрацията им се видя бая трудна работа и се опитаха да я прекроят по български. Да прибавим и това, че комунистите дето се писаха социалисти, пребоядисаха се много пъти и се навряха в разни коалиции, фалираха държавата до там, че остъргахме дъното. За разни зависимости към източна посока не е нужно и да се пише. Бавно стават нещата у нас за разлика от другите пост комунистически страни, но стават и ще стават. Ще минат поколения, две и всичко ще си дойде на мястото.

 26. 26 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Дичев, не си забравил произхода си, нали.....
  Ама ние не ти вярваме, лъготиш ни здравата.
  А Дневник, що го публикувате ееееееееееееееееееееееееее!!!!!

 27. 27 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  Бавно и трудно понеже на синчета комунистически им подариха приватизацията

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 28. 28 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#5] от "simval":

  И наистина не ставаме, прекалено провинциални сме.....

 29. 29 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  До коментар [#5] от "simval":
  "Специално у нас, разочарованието идва от натрапващото се осъзнаване, че не ставаме. Като мат'рял не ставаме. Твърде посредствени сме за твърде големите ни мераци."
  =============
  При нас това е мантра, която много хора вземат насериозно.
  Някои дори се чувстват длъжни да я повтарят като елемент на доброто възпитание. Другата е, че всичко читаво е избягало на запад.
  А последствеността е типична за масите - всичките.
  То затова културата при модернизма се разделя на масова и елитарна.
  А за читавото, дето отиде на запад, спомни си за един български гражданин, дето ритна жена в метрото или оплакванията на немците, че "нашите" живеели шумно и мръсно и не ходели на работа.

  Еретик
 30. 30 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Нищо ново не казва професора. Подобни разочарования е имало и в западната история. Някои не са харесвали Парижката комуна, други управлението на Наполеон и Кромуел, да не говорим за първите заселници на Америка и индианците. Може да няма голяма връзка с темата в случая, но скоро си мислех за разликата на между американския и българския селянин в периода 1944 г. От образуването на ТКЗС на дядо му беше останало имущество една веялка, чифт хамути за коне и няколко колесарки за оране, всичко това абсолютно ненужно. Американският селянин по това време е имал хиляди декари земя, трактор и пушка.

 31. 31 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1129 Разстроено

  До коментар [#3] от "Костадин Иванов":

  Ама точно примера с дядо ти Йоцо , върви повече за след 9ти ,а не за след 10 Щото единия път е прогледнал когато да речем ,са открили електорокарния завод ,а когато го закриха може пак да е ослепял

  гошо
 32. 32 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Егати комунистическият професор лъжец.
  Не виждам разочарование около мене. За комунустпедките носталгия у некадърници сигурно е разочарование включително за автора. Ама за народа бе е
  И доказателство за това е че 75% от българите СМЕ за ЕС независимо от опитите на такива соцприфедори ежеминутно да ни заливат с нрачнотии.

 33. 33 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#31] от "гошо":

  Колко български електрокара модерни ще. И поръчал да ти ги доставя. Не съм чувал да сме спрели да произвеждаме електрокари, мотокари и всякакви Кари. В Пловдив е завода. Давай поръчките си.

 34. 34 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5668 Неутрално

  Простолюдието не обича да му се казва, че е посредствено и мързеливо. То обича да му се казва, че е славен и мъдър народ-мъченик, който стене под някакво робство и затова трябва да бъде освободен от някой голям брат, който му мисли само доброто. И тогава ще потекат реки от мед и масло.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 35. 35 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5668 Весело

  До коментар [#33] от "Да вярваме на истината":

  Ти доказвай сега че нямаш сестра...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 36. 36 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1542 Гневно

  ЙЕБЕМ ГА ТАЗИ СВОБОДА: "...Може да прозвучи парадоксално, но комунистическите общества бяха по-свободни от техните западни аналози. Работникът беше свободен да краде от завода, колегата - да си отмъсти на някого, като пусне донос за него,..."!

  Да, доносите вероятно са били свободни. Ама не и кражбата от държавното: Чопкаше се всичко, ама скришно. А кой' прекаляваше го наказваха показно...понякога де.

  П.С. Не съм прочел още коментарите, ако повтаям някого-моля извинение.

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 37. 37 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#29] от "Костадин Иванов":

  На запад отидоха основно миячи на задници, а напоследък цигани. Читавото е тука у прави 3,5 пъти по-голяма икономика от соца с 1,8 милиона по-малко хора и с 92% български продукти.

 38. 38 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#35] от "Незнайко в Слънчевия град":

  За соцносталгуците ако не се изсипват тълпи от хора в Мегазавиди от които 80% бяга чантаджии няма икономика.
  Първо не могат да проумеят, че с 10 пъти по-малко хора днес произвеждаме 100 пъти по-качественото неща. И ги продаваме навред, а бе само в СИВ.

 39. 39 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  "Помислете - една уж модерна икономика имаше нужда да праща в лагери "саботьори", да принуждава студентите да берат домати, да разчита на саможертви при поправянето на електроцентрала."
  "Позволи им да отричат европейските ценности и либералната демокрация, да мафиотизират управлението, да флиртуват с религиозния фундаментализъм."

  Бисери от Дичев особено вторият! Либералите които скриха ислямският фундаментализъм зад нищо не значещото радикален ислям изведнъж откриха християнският фундаментализъм което е поредното им предателството спрямо християнската цивилизация!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 40. 40 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#11] от "4ort":

  Опредемено мисля че щеше да е така Първите години юруш на запад и след това тихо по търлъци обратно То, не че това не се случи ,но вече място за връщащите се нямаше и няма Ако предприятията от соца бяха останали и работеха под една или друга форма , тези който са сега навън щяха да са пренебрежимо малък %

  гошо
 41. 41 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 229 Любопитно

  До коментар [#14] от "dejmos":

  Дърева, тапициран скелет фашистки, пак ли изпълзя от землянката да плещиш нагли лъжи срещу копейки?

 42. 42 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Ивайло Дичев е забележителен мизантроп. Вероятно е достатъчно интелигентен за да си даде обективна сметка за своята непълноценност. Точно от тук произлиза личното му разочарование и наглостта, характерна за хранениците на соца, да прехвърлят собствената си негодност върху всички останали. Гръмки провокации и безполезност.
  Само за сведение на жалката оплаквачка на собственото си вечно неразположение - животът в България НИКОГА не е бил по-добър. А радостта от Свободата явно не е по силите на всеки.
  Както казва Киркегор:
  Тревожността е очарованието на Свободата.


  Паметниците на съветската окупация трябва да бъдат унищожени. Русоробията е престъпление.

  Navigare Necesse Est
 43. 43 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  До коментар [#31] от "гошо":

  "Ама точно примера с дядо ти Йоцо , върви повече за след 9ти ,а не за след 10 Щото единия път е прогледнал когато да речем ,са открили електорокарния завод ,а когато го закриха може пак да е ослепял"
  ==========
  Да, донякъде важи и за след Девети. И тогава някои са очаквали да се "оправи работата", даже за някои се е оправила.

  Еретик
 44. 44 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  " И именно всеобщото разочарование позволи на чудновати популисти да овладеят почти всички постсоциалистически страни. Позволи им да отричат европейските ценности и либералната демокрация, да мафиотизират управлението, да флиртуват с религиозния фундаментализъм. "

  Гледам, че доста форумисти са забелязали този абзац на Дичев и правилно, понеже той представлява идеологическата база на размишленията му.

  Сега да внесем яснота и простота в картинката и да ОПРОВЕРГАЕМ Дичев, понеже той не само лъже и заблуждава, но и манипулира:

  Не чудновати популисти овладяха пост социалистическите страни, а консервативни постсоциалисти, с едно изключение- България бе овладяна от необолшевики и неомарксисти.

  Тези демократи отричат европейските либерастки ценности и либерастката демокрация, налагана от неомарксистите в Брюксел, Берлин и Париж. С изключение на България.

  Именно липсата на класическа либерална демокрация в обединена Европа е причината за това олигархия и мафия да овладеят управлението и на Запад, и на Изток.
  Забележете новата Европейска комисия- половината й състав , начело с Урсуля, са разследвани за финансови престъпления!


  Липсата на класическа либерална демокрация е обединена Европа е причината за нашествието на ислямския фундаментализъм в Стария свят.

  Това , което Дичев и пропагандаторите на либерастията не ви казват, е НАЙ- ГОЛЯМАТА НЕСПРАВЕДЛИВОСТ - по време на социалистическия лагер Западна Европа се къпа щастливо в благата на класическата либерална демокрация, а след рухването му , когато дойде ред и на Изтока да опита от тези блага , класическата либерална демокрация бе ЗАМЕНЕНА от меркелистката либерастия.

  Така Запада ограби Изтока!

 45. 45 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#10] от "Saint of Me":

  Кефя се когато даваш определения, щото си проличава че се смяташ за нещо повече и много по-голям от " умнокрасавците ". Сенсейско набедено корифейче на интерпретираните езици.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 46. 46 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#33] от "Да вярваме на истината":

  А не се хващай за думата Но ако ти пък ти е толкова мерак ,а да не са елктрокари , а да са манесманови тръби ,а да е карбамид и другите торове, а гуми да да са ,а като толкова се интересуваш можеш лично да поразгледаш соц историята на който е да е град или градче

  гошо
 47. 47 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1129 Разстроено

  До коментар [#34] от "Незнайко в Слънчевия град":

  За това си ама повече от прав ++++

  гошо
 48. 48 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 882 Весело

  До коментар [#45] от "tsyrvulan":

  "щото си проличава"

  Не бъркай делюзиите си с 'проличаване'. Възпалените умнокрасивци постоянно правите тази грешка

  Facing Worlds
 49. 49 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#43] от "Костадин Иванов":

  Да на около 98% от населението им се е оправила работата

  гошо
 50. 50 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 876 Весело

  До коментар [#48] от "Saint of Me":

  Възпален ти е мозъкОт на теб. Още, до колкото ми е известно, в Родната реч няма думичка "делюзии". Ако се опитваш нещо на англичанче да се правиш, не ти се отдава.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 51. 51 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2903 Неутрално

  "Само че нормализацията след комунистическата бъркотия е процес тягостен и бавен. И затова разочароващ."Не винаги, не винаги, справка, някои други страни от Източна Европа...
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf


  Задаваш ли си въпроса защо?
  Защото нямаха "мекият преход"!
  Защото финансовият министър в Полша ползваше брониран Мерцедес!
  Защото за година и половина направиха онова, което Костов започна 97/98 и ни прати в ЕС и НАТО!
  в ТОВА време в народното събрание се водеха безмислени спорове КАК ДА СЕ НАРИЧА ПРЕЗИДЕНТ или ПРЕДСЕДАТЕЛ, комунетата се на ричаха "другари", а другарите мотаеха смяната на системата до полуда, една другарка заплаши София с блокада с трактори и т. н. и т.н....
  След това Беров
  След него Виденов
  Ей така протече прословутият "мек" преход, докато гепят парите и не оставят "времето", т.е. безвремието и обсебят и правото!!!

 52. 52 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 838 Неутрално  До коментар [#51] от "Alexander97":


  Задаваш ли си въпроса защо?
  Защото нямаха "мекият преход"!
  Защото финансовият министър в Полша ползваше брониран Мерцедес!
  Защото за година и половина направиха онова, което Костов започна 97/98 и ни прати в ЕС и НАТО!
  —цитат от коментар 51 на Alexander97


  А дали пък не е защото въпросният запад не опрости дълговете на Полша в размер на тогавашни $ 48 Милиарда ? И освен това официално досега е налял € 80 Милиарда в Полша. А в България нищо не опрости и нищо не наля. Единственото, което направи е да унищожи и малкото останала индустрия в България и да я превърне някакъв суровини придатък, територия с безумно евтина работна ръка и пазар за западните коли втора ръка и храни боклуци.
 53. 53 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Не разбрах връзката на комунизма с бъркотията. Сигурно има предвид пост-комунизма.

 54. 54 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#46] от "гошо":

  Аз общо взето имам представа от цяла България включително да се изнасят производства в селата. Пълно безсмислие и хабене на пари. И докато в Габрово тези цехчета ги изкупиха и сега пак произвеждат в повечето села си стоят като руини. Нормално. Хората в полето да производители на селскостопанска продукция бе са машиностроителни.
  Само ще кажа, че днес икономиката на Габрово е 10 пъти по-модерно и по-голяма от 1989 година въпреки, че вълненият текстил умря, а кожарството го изнесоха в Турция. Остана един кожарски завод. Та важното е да си модерен, а бе да имаш администрация през соца.
  И като махнем гумите, Чавдарите и винилхлоруда, който е среден у няма вече бутилки от него всички продукти от соца си се произвеждат. Само, че с малко хора, ефективно 10 пъти по-качественото, по-екологично и така нататък. И тогава защо ревете за соца само вие си знаете.

 55. 55 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#52] от "bxr35608444":

  Ти си много смешен комунист бе..Каква храна боклуци. 1,5 пъти по-голямо производство има селското ни стопанство. Пълно със български плодове и зеленчуци прекрасни.
  Явно ти освен Кауфланд други магазини няма за тебе

 56. 56 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  И какъв срив на индустрията?! Ами половината от експорта 30 милиарда са машини, метали такива ми ти неща. Сринала се индустрията. Днес даже Радомир работи дето го построихте и не можахте да го пуснете.

 57. 57 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  По ирония на съдбата, Дичев се чуди защо хората са разочаровани от демокрацията... а то всъщност една от основните причи за това е именно факта, че такива като него продължават да се изживяват като ментори на обществото и интелектуалци, и да раздават акъл, вместо да са навряни на кучето в ауспуха, където им е мястото.
  —цитат от коментар 1 на ygo11542256


  Ей такива недоволници като горния са много смешни.
  Човекът просто разсъждава на тема поставена му от живота.
  Защо реши, че те поучава?
  Ако с нещо не си съгласен напиши с какво и изложи твоето мнение.
  Стига рева!
  А пък просташкото ти отношение е върха на познанията и аргументацията.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 58. 58 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#51] от "Alexander97":

  И всичко това стана възможно в България единствено под благосклонния поглед на западната либерастия.
  Българските необолшевики, овладели властта след падането на социализма, са идеологически братовчеди на западните неомарксисти, овладели Брюксел.
  Берлин, Лондон, Париж, Виена , Брюксел захлебиха от червени пари на червената буржоазия.
  Дойче Банк переше парите на българските олигарси.

  В същото време , същата западна либерастия се опълчи на пост социалистическите демократи в Полша, Чехия, Унгария , Румъния и Прибалтика. искаше да им налага санкции.

  Русия , естествено, използва бъркотията и тя да се намеси.

  Резултатът е днешната разделена Европа и липсата на либералната демокрация от западноевропейски тип- най- прогресивният социален строй на света, най- голямото европейско достижение.

  И кои ПЛАЧКАТ И ПОДСМЪРЧАТ най- много от загубата на либералната демокрация днес?

  Точно неомарксисти , като Дичев!

  Крокодилски сълзи!

 59. 59 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Не съм фен на комунизма,но в статията е написано откровени лъжи..."Трийсет години по-късно революциите от 1989 будят преди всичко разочарование. Въпреки че не бе пролята и капка кръв, въпреки че днес покупателната способност е много по-висока - с около 40% в България и с цели 300% в Полша".........Смях...покупателната способност в България била с 40% по голяма от времето на социализма...Как е изчислено, не е ясно.....Аз твърдя,че покупателната способност в България е по малка от преди 30 години....Цените са скочили повече от колкото заплатите,здравеопазването е с пари,както и образованието...Друг е въпросът,че пазара е залят със стоки,но много от стоките е с ниско качество.Това с хранителните продукти е най очевадно......

  shlshlshlshl
 60. 60 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#52] от "bxr35608444":


  А в България нищо не опрости и нищо не наля. Единственото, което направи е да унищожи и малкото останала индустрия в България и да я превърне някакъв суровини придатък, територия с безумно евтина работна ръка и пазар за западните коли втора ръка и храни боклуци.
  —цитат от коментар 52 на bxr35608444


  Хм, вие комунетата явно живеете в друга държава.
  Провери колко пари са наляти в България и как точно е "оправен" външният ни дълг, дето заради него Луканов обяви фалит...
  Освен това "унижтожената" съвременна индустрия и селско стопанство произвеждат в пъти повече от нивото през 1989...Не бързай, не казвам че е заслуга на ББ, това е въпреки него, въпреки Станишев и царя. А какво би станало ако не пречеха?

 61. 61 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  А дали пък не е защото въпросният запад не опрости дълговете на Полша в размер на тогавашни $ 48 Милиарда ? И освен това официално досега е налял € 80 Милиарда в Полша. А в България нищо не опрости и нищо не наля. Единственото, което направи е да унищожи и малкото останала индустрия в България и да я превърне някакъв суровини придатък, територия с безумно евтина работна ръка и пазар за западните коли втора ръка и храни боклуци.
  —цитат от коментар 52 на bxr35608444


  Полша получи помощи, защото тръгна да прави бързи и смели реформи.
  В България комунистите въртяха, сукаха, бавеха докато обраха държавата. От какъв зор да дават на комунистите. То и сега помощите отиват до свои хора, а не по
  предназначение. Точно алчността и егоизмът на комунистите, запазили ръководната си роля в споменатите от теб индустриални предприятия ги опоска и доведе до невъзможност да се дооборудват и достигнат конкурентна позиция на пазара.
  Номерът с фирмичките "на входа и на изхода" навярно добре ти е познат.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 62. 62 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2903 Неутрално

  До коментар [#58] от "faeton.":

  Явно си много млад и това което нахвърлях просто не го знаеш!
  А защо си мислил, че западните либерасти" трябва да свършат нашата работа?
  Те ли я свършиха в Полша, Чехия, Словакия или населението не се върза на местните комуняги?

 63. 63 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Трудна работа . Бяхме си последни при комунизма в Източна Европа - и сега сме си последните в ЕС .
  Не гледам песимистично на нещата , но това е жалката реалност при нас българите във всички области на живота , защото май най-бързо и най-добре от всички се отучихме и да работим освен в малката градинка в къщи.
  Така се получава , че май при нас дядо Йоцо още гледа и нищо не върши !
  Затова не се и очудвам на многото клюкари и завистници в БГ. Да не говорим за онбашиите и "всичко можещите" , които след комунизма ще довършат Татковината ! ! !

 64. 64 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  Прочетох първият абзац и спрях. Пълни глупости. А за популяеността на популистите в Италия, Гърция, Австрия, Британия, пак ли разочарованието от прехода е виновно? За Тръмп, пак ли? А разширяването на изток...не зная някоя източно европейска страна дори да си е помислила да напусне съюза

 65. 65 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#59] от "Against China":


  .....Аз твърдя,че покупателната способност в България е по малка от преди 30 години.....
  —цитат от коментар 59 на Against China


  Вижте, не мисля че е редно да Ви обяснявам азбучни истини, но ще опитам. Това Вашето е твърдение. Твърденията се базират на факти и се доказват. Ако Вашата лична покупателна способност е паднала, то това е Ваш проблем. Моята се е повишила и то значително. Както и на почти всички мои познати. С изключение на двама партийни секретари и един тираджия...
  Та покупателната способност най-лесно може да сверите по това колко стоки се продават годишно в тая страна. Нали не твърдите, че в момента населението купува по-малко стоки от 1989? Ще оставим настрана стоките и услугите, дето това население купува в други страни като ходи там на почивка...

 66. 66 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#62] от "Alexander97":

  Всъщност, отговорил съм по- горе точно на въпросите, които задаваш!

  Само трябва да се чете!

 67. 67 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3693 Неутрално

  "След комунистическата бъркотия: Разочарование"

  Бъркотия има в наименованията на различни периоди в българската историография.
  Няма комунистическа бъркотия , има комунистическо робство. Това е най-правилния термин , който можем да кажем за периода 1944-1989 от българската история.

 68. 68 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  И всичко това стана възможно в България единствено под благосклонния поглед на западната либерастия.Българските необолшевики, овладели властта след падането на социализма, са идеологически братовчеди на западните неомарксисти, овладели Брюксел.Берлин, Лондон, Париж, Виена , Брюксел захлебиха от червени пари на червената буржоазия.Дойче Банк переше парите на българските олигарси.В същото време , същата западна либерастия се опълчи на пост социалистическите демократи в Полша, Чехия, Унгария , Румъния и Прибалтика. искаше да им налага санкции.Русия , естествено, използва бъркотията и тя да се намеси.Резултатът е днешната разделена Европа и липсата на либералната демокрация от западноевропейски тип- най- прогресивният социален строй на света, най- голямото европейско достижение.И кои ПЛАЧКАТ И ПОДСМЪРЧАТ най- много от загубата на либералната демокрация днес?Точно неомарксисти , като Дичев!Крокодилски сълзи!
  —цитат от коментар 58 на faeton.


  Такива глупости само само червен некадърник може да измисли.
  Значи за това, че назначените от БКП/БСП шефове-комунисти отвлякоха всичко, била виновна "западната либерастия" а?
  Натъпкал си се с глупости като пате с горещи лайна.
  Хората са оставили страната сама да се оправя. Ако се бяха намесили по-сериозно сигурно щяха да се още по-виновни за такива като теб.
  Колко години веднага след 1989-та тази ужпартия БКП/БСП вместо да си свие койрука и да изчезне, се разпорежда и командва.....ужпрехода?
  Колко години се мотаха и разтакаваха, та да може нейните хора да се награбят?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 69. 69 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#62] от "Alexander97":

  Повечето Българи си мислят че някой друг трябва да им свърши работата. Пример, Бойка иска от ЕС пари за да задържи младите и способните в БГ. Демек, някой да му свърши работата. Друг пример, всички се оплакват от поддръжката на инфраструктурата и чистотата. Ами организирайте се, направете разчети какво е нужно и колко ще струва, излезте с предложения.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 70. 70 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#65] от "lz73":

  В момента покупателната способност при сравняване на цени на 200 продукта и то с тежкото за соца сиреч много той на човек и много билетчета за транспорт театър у мач е точно 2,09 пъти по-голяма към август:)

 71. 71 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3693 Неутрално

  Специално у нас, разочарованието идва от натрапващото се осъзнаване, че не ставаме. Като мат'рял не ставаме. Твърде посредствени сме за твърде големите ни мераци. Някои от които неосъществими.
  —цитат от коментар 5 на simval


  Типична проява на българския нихилизъм.
  Българите ставаме и това сме доказвали в историята. По времето на Стамболов България е била държавата с най-висок процент на икономическо развитие в Европа. Светът е бил учуден от бързия възход на младата българска държава във всички направления на обществения живот. Но това е ставало тогава , когато сме били най-далеч от Русия, когато влиянието на Русия у нас е било най-малко.
  В днешно време , ако не плащаме непосилния данък "Русия" в размер на милиарди всяка година , България щеше да изглежда много по-добре.

 72. 72 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  Още в първото изречение Дичев лъже!!! Преходът дойде с кръв! С много кръв. Над ДВЕСТА са само убийствата на знакови фигури,както им казват журналята. Плюс последно самозапалилите се нещастници. И другата лъжа,че жизненият стандарт бил по-висок днес! Минимум пет милиона българи живеят по-бедно отколкото през соца. Това е ФАКТ. Па то ако българите днес наистина получаваха по-високи доходи от преди "10-ти",нямаше да има проблеми... Задайте си въпроса защо управляващите комунисти нарочно държат народа в мизерия?

 73. 73 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 887 Неутрално

  "Тоталният хаос"

  По същото време обаче ДРОГАРЕТЕ водени от Андрей Карлович организираха много добре планиран грабеж на малкото останали държавни активи и капитали...

 74. 74 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#70] от "Да вярваме на истината":

  Статистиката е съвършенния начин да докажеш каквото си пожелаеш...
  Как точно сравняваш цената на млякот тогава и сега? Отчиташ ли факта, че цените на доста стоки бяха субсидирани? Като сравняваш цената на бирата тогава (0.32лв.) отчиташ ли разликата в качеството със сегашната? Така не става! Според моето скромно мнение сега покупателната способност е поне 3-5 пъти по-висока.

 75. 75 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#65] от "lz73":

  Пред фактите и боговете мълчат! В България днес само 488хил. души получават заплати между хиляда и две хиляди лева. Останалите карат със заплати между 400лв. и 600лв. чисто. За справка - минималната заплата през соца беше 675лв. чисто днешни пари. Тоест,през соца най-ниско платените българи са взимали с от 75лв. до 275лв. ПОВЕЧЕ отколкото днес.

 76. 76 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 882 Весело

  До коментар [#50] от "tsyrvulan":

  Думи има всякакви, делюзии най-добре описва халюцинациите на клетите гурбетчийчета като тебе дето сънуват че 'знаят' кви били 'повечето българи'.

  Слугувай на Ханс и не дигай носа над обувката 'успели' 'беглецо'

  Facing Worlds
 77. 77 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#72] от "deaf":


  ...И другата лъжа,че жизненият стандарт бил по-висок днес! Минимум пет милиона българи живеят по-бедно отколкото през соца. Това е ФАКТ. Па то ако българите днес наистина получаваха по-високи доходи от преди "10-ти",нямаше да има проблеми... Задайте си въпроса защо управляващите комунисти нарочно държат народа в мизерия?
  —цитат от коментар 72 на deaf


  Защо нямам такова впечатление? Пет милиона....Я кажи сега с колко доходите са по-ниски от време оно, та да се посмеем.

 78. 78 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#59] от "Against China":

  Напротив хранителните ни продукти пък са най-йачествени и бай&скъпи. Особено тази година с това домати Розова магия избиха рибата. Без конкуренция. Високи добиви много вкусно, голямо румънците например грабят от производителите в Горнооряховският на 3 лева килограм като невуждали. С останалите плодове и зеленчуци същото.
  Да бе говорим за месото.
  Да в Лидъл и Кауфланд са боклуци ама те си продават германски, холандски и всякакви боклуци. Нормално.
  Само, че ако щъкнеш в нета има поне 1000 само биогерми за всякакви меси, млечни продукти плодове и зеленчуци. Имаме и стотици видове хляб.
  И стигнахме до там че при 52 000 тона плодове у зеленчуци, които България потребява, преработва и консумира на ден 88% от зеленчуците и 67% от плодовете са български.
  За месото пък в 2007 година бяхме нетен вносител на 600 000 тона месо днес сме нетен износител на 100 000 тона месо.
  Така, че спрете да купувате от Лидъл.

 79. 79 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#75] от "deaf":

  Само да ми обясниш как при посочените от теб числа средната заплата за декември, 2018 е над 1200лв?
  И как получи тези 675лв. от соца?
  Както и защо има заплати под минималната по твоите сметки?

 80. 80 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#74] от "lz73":

  С цифри и числа можеш да "докажеш" само на този който е готов да ПОВЯРВА! То вече няма такива. Един човек изял три кюфтета,а друг - едно. Значи средно са изяли по две. Хайде сега се опитай да убедиш този,който е изял едно кюфте,че всъщност е изял две кюфтета?

 81. 81 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#80] от "deaf":

  Аааа, разбрах! Значи Вашата покупателна способност е паднала рязко, както и стандартът на живот. Каквото и да направя, няма начин да Ви убедя, че мнозинството българи живеят по-добре от преди....

 82. 82 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#79] от "lz73":

  Не знам дали да ти отговарям,защото виждам че нарочно се правиш на
  "ударен".
  Вече ти обясних за усредняването. Статистиката която дадох е ОФИЦИАЛНА на НСИ,тоест на комунистите.
  Минималната заплата през соца беше 150лв. ЧИСТО/НЕТО,които ги умножаваш по 4,5(четири цяло и пет),и получаваш 675лв. днешни пари.
  Управляващите комунисти ползват номера като поднасят БРУТНАТА заплата. Но като извадиш удръжките се получава между 400-600лв.

 83. 83 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3693 Неутрално

  До коментар [#3] от "Костадин Иванов":
  "Нещо такова се случва и след Освобождението, но сега никой не е написал подобие на "Дядо Йоцо гледа".

  Отново неправилна употреба на термини от българската история, за което писах в пост 67.
  Ако имаме освобождение , трябва да имаме и робство. Българската историография официално отрече периода когато не сме имали държавност да се казва робство. Били сме под османско владичество , а не робство. При това положение думата "освобождение" не е подходяща и не е вярна. През 1878 година България ВЪЗСТАНОВЯВА своята държавност. Може още да се каже , че през тази година се УЧРЕДЯВА българско княжество или се ОБРАЗУВА българска държава.
  Митът за турското робство поражда мита за руското освобождение. Тези митове със 140 годишна давност трудно се преодоляват, защото изкуствено се поддържат. Докато съществуват , те ще пораждат и поддържат българския нихилизъм. Българинът ще е със смачкано самочувствие , като колегата по-горе , който беше писал , че за нищо не ставаме.

 84. 84 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#80] от "deaf":


  До коментар [#74] от "lz73":С цифри и числа можеш да "докажеш" само на този който е готов да ПОВЯРВА! То вече няма такива. Един човек изял три кюфтета,а друг - едно. Значи средно са изяли по две. Хайде сега се опитай да убедиш този,който е изял едно кюфте,че всъщност е изял две кюфтета?
  —цитат от коментар 80 на deaf


  Всъщност си спомних един разговор с мой познат, бивш партайгеносе и служител в ОК на БКП. Та той твърдеше, че сега е много зле. Трябвало да плаща за почивки на море, синовете му нямали привилегии...и т. н. Беше от гламавите комуняги, дето пропуснаха възможността да почнат читав бизнес...Та тои е изял едно кюфте...как да го убеждавам?

 85. 85 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7831 Неутрално

  "нормализацията след комунистическата бъркотия е процес тягостен и бавен. И затова разочароващ."
  Защо след. То след още не е дошло.

 86. 86 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#82] от "deaf":


  До коментар [#79] от "lz73":Не знам дали да ти отговарям,защото виждам че нарочно се правиш на"ударен".Вече ти обясних за усредняването. Статистиката която дадох е ОФИЦИАЛНА на НСИ,тоест на комунистите. Минималната заплата през соца беше 150лв. ЧИСТО/НЕТО,които ги умножаваш по 4,5(четири цяло и пет),и получаваш 675лв. днешни пари.Управляващите комунисти ползват номера като поднасят БРУТНАТА заплата. Но като извадиш удръжките се получава между 400-600лв.
  —цитат от коментар 82 на deaf


  И аз не знам дали да те ограмотявам или си грамотен но се правиш на улав.
  Никога при соца мин. заплата не е била 150лв. Направиха я 140 от 01.07.1989, т.е. в края на соца. До тогава беше 120...
  https://www.kik-info.com/spravochnik/mrz.php
  И от къде взе този коефициент 4.5?

 87. 87 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  Дичев, от теб отдавна знаем, че хората в Изт. Европа са подчовеци, поради което заслужават съдбата си и не трябва да живеят, като хората на Запад. Ясен си, като бял ден. Ще се учудя, ако кажеш нещо ново.

 88. 88 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#84] от "lz73":

  За всеки нормално мислещ и чувстващ човек е ясно,че днес милиони българи живеят по-бедно отпреди. Но не това мен ме интересува. Интересува ме друго - ЗАЩО управляващите комунисти нарочно държат народа в мизерия?! И моят отговор е следният - искат да предизвикат размирици и бунтове сред българите които да използват като повод да извадят България от ЕС и НАТО. Комунистите винаги от идването си на власт през 1918г. в Русия са използвали този начин да завладяват други държави...

 89. 89 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 882 Весело

  До коментар [#82] от "deaf":

  "Минималната заплата през соца беше 150лв. ЧИСТО/НЕТО,които ги умножаваш по 4,5(четири цяло и пет),и получаваш 675лв. днешни пари"

  Тц, долара беше пет кинта на черно което прави трийсе доларес по соца. Почти сичко по нормалните магазини беше пълен боклук, тия легенди за 'истинската' храна по соца са пълна смехория която я бичат разни соц носталгици или хора които просто си спомнят с въздишка как са били на двайсе.

  Сега минимума е близо триста еврака и има и от пиле мляко, и евтини калпави неща и по-хубави и скъпи. Изобщо не може да става дума за сравнение. Просто по соца всеки се оплакваше под сурдинка а сега е СВОБОДЕН да се изплющи на мегдана и да псува наред че нещо си му е криво :)

  Facing Worlds
 90. 90 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#86] от "lz73":

  Тцъ,това са някакви лъжливи данни. През 1988г. даже минималната май беше стигнала 210лв.

 91. 91 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3693 Неутрално

  До коментар [#82] от "deaf":
  "Минималната заплата през соца беше 150лв"

  Това не е вярно.
  Млад специалист започваше работа в административен отдел на производствено предприятие със 110-120 лева заплата. Началник отдел имаше заплата 150-160 лева , началник производствен цех с над 100 работника имаше заплата 180 лева, заместник директор на производствено предприятие с над 500 работника получаваше 220-230 лева.
  В същото време цветен телевизор "Електрон" струваше 760 лева.

 92. 92 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#88] от "deaf":

  Интересна теза!
  Според мен доста в страни от истината!
  Управляващите комуняги в момента не държат народа умишлено в бедност. Просто толкова си могат. По-скоро са заети да повишават собственото си благосъстояние и не им пука за народа. Народа сам се оправя, както виждаме. Ако управляващите му помагаха щеше да е още по-добре. Не вярвам, че е възможно да бъде извадена България от ЕС и НАТО. Просто това не зависи от комунягите...включително и от сега управляващите гербави такива.

 93. 93 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2463 Разстроено

  Най-голямаото ми разочарование е, че за разлика от всички бивши соцдържави в България комунистическата партия оцеля и остана важен фактор в обществото. Комунистите спечелиха първите след промяната избори и превърнаха политическата си власт в икономическа. Лустрация не беше проведена и за разлика от другите държави, където преходът беше по-справедлив и елитите мислеха повече за хората в България не се проведе прозрачна приватизация и заводите бяха обрани до шушка от фирми на входа и изхода и с огромни дългове. Това беше изгодно за комунистите, които след като се нагушиха обвиниха правителството на ОДС, че е "ограбило" държавата.
  България не можа да излъчи достоен елит, който да управлява. Последиците от тази неспособност са огромното изоставане от държави като Полша, Чехия, Унгария и Словакия. И в момента, за съжаление, няма дори читава партия или коалиция за която човек да даде гласа си без да направи компромис.
  В личен съм много по-добре от преди, но провалът на държавата е много разочароващ. За това време другите държави постигнаха доста повече, за нас 30-те години се оказаха пропиляно ценно време.

 94. 94 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#90] от "deaf":


  До коментар [#86] от "lz73":Тцъ,това са някакви лъжливи данни. През 1988г. даже минималната май беше стигнала 210лв.
  —цитат от коментар 90 на deaf


  Като пишеш такива простотии натискай копчето "весело", щото ще си помисля че е сериозно...Има сайт на НСИ...

 95. 95 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1855 Любопитно

  Ако сте забравили колко неефикасна беше онази система, гледайте сериала "Чернобил" - насред най-страшната ядрена авария няма кой да поеме отговорност и да предприеме действия. 
  ...
  Това е нагла, груба лъжа!
  Хиляди хора жертваха животите си и здравето си за да ограничат и ликвидират щетите от аварията.
  Още по-нагло е да се представя игрален филм за едва ли не пряко излъчване и документалистика. Пак са оставило някое младо редакторче от милениалите само в редакцията...

  В Русия съм! В Русия съм!
 96. 96 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#93] от "pamela":

  ++++++

  Кой беше оня Лешек Балцерович?

 97. 97 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1855 Весело

  - една уж модерна икономика имаше нужда да праща в лагери "саботьори"
  ...
  Ем то и сега има Гуантанамо. Що държат хора без присъди? Като са виновни да ги съдят и да ги наказват! Що ги дтржат тъй беь съд и присъда???

  В Русия съм! В Русия съм!
 98. 98 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#92] от "lz73":

  Това че България наистина НЕ може да бъде извадена от ЕС и НАТО,не означава че комунистите не са замислили да опитат да я извадят. Да не забравяме,че "българските" комунисти (и руските) са ПСИХОПАТИ и СОЦИОПАТИ! То и Украйна беше ясно че ИСКА и МОЖЕ да стане член на ЕС и НАТО,но Путин въпреки това се опита да я спре...

 99. 99 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2318 Гневно

  Никакво равенство не е съществувало, за да бъде "разрушено"!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 100. 100 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#91] от "tacheaux":

  За 80-те години ли говорим? Защото днес с тях трябва да се сравняваме...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK