Еврофондовете могат да омекотят предстоящата криза

Еврофондовете могат да омекотят предстоящата криза

© Надежда Чипева, КапиталТекстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


Затрудненията в международната търговия оказват все по-силно негативно въздействие върху растежа във водещите световни икономики, което неизбежно започва да дава отражение и върху българските експортноориентирани предприятия. За малка отворена икономика – външната търговия на България със стоки и услуги е около 130% от БВП – външните шокове дават относително силен негативен ефект. Редица текущи индикатори вече отчитат последиците от проблемите в индустрията на ключовите ни партньори в еврозоната:


– износът към Германия за полугодието например отбелязва първи спад на годишна основа след 2014 г.;
в наблюденията на бизнес мениджърите в промишлеността се отбелязва спад на обезпечеността с поръчки и очакванията за обема на износа;


– производството в преработващата промишленост спада за втори пореден месец спрямо същия период на 2018 г. и т.н.


Същевременно, редица фактори оказват изключително благоприятно влияние върху вътрешното търсене. Заетостта е на рекордно високи нива - 75,7% за възрастовата група 20-64 г (виж повече в този анализ), възнагражденията нарастват с двуцифрен темп на годишна основа към второто тримесечие на 2019 г., редовните бизнес кредити нарастват с близо 16% за година, ипотечните – с над 18%, а потребителските – с над 13%. Разминаването във въздействията на външни и вътрешни фактори е характерно и за повечето страни от региона. В актуализацията на макроикономическата си прогноза от лятото Европейската комисия посочва, че


ръстът на икономиките в Централна и Източна Европа все още не е засегнат сериозно


от проблемите в големите страни от еврозоната заради ефекта от усвояването на еврофондове и силното вътрешно търсене. Въпреки това подобно "разделяне" в растежа между ядрото и периферията да не може да продължи още дълго време при влошена глобална конюнктура, допълват от комисията.


В България усвояването на средства по оперативните програми все още е на относително ниско ниво (този месец Министерството на финансите публикува поредния доклад Фондове на ЕС в България: Оценка на макроикономическите ефекти от изпълнението на програмите, съфинансирани със средства от Европейския съюз, базиран на иконометричен модел). Към юли 2019 г. общо изплатените средства по програми са около 36% от финансовата рамка за програмния период. За сравнение, към юли 2012 г. усвояването е около 25%. Разходите за сметка на средства от ЕС следва да се разглеждат в контекста на цялостната динамика на публичните инвестиционни разходи и в това отношение изглежда, че


българското правителство по-скоро не успява да изпълни в голяма степен бюджетираните проекти


в последните години. От една страна, по-бавната реализация на капиталовите разходи води до няколко години на привидно изненадващи излишъци, част от които се харчат по преценка и с решения на изпълнителната власт за текущи разходи и проекти, които не са предвидени в бюджета. От друга страна, това означава относително по-ниски публични инвестиции и свързаните с тях мултипликационни ефекти в частния сектор.


В дългосрочен план, трансферите от ЕС следва да се разглеждат като инструмент за подобряване на потенциала за растеж и оттам – сближаване в качеството на живот и доходите с по-богатите страни от ЕС. Същевременно обаче те имат и ясни краткосрочните ефекти върху реалния сектор, възникващи в самия процес на реализация на проектите. Именно тези краткосрочни ефекти, както и опита на България в усвояването на еврофондове в последните два програмни периода повдигат следния въпрос: Възможно ли е предстоящото "струпване" на финализиране на проекти по оперативните програми в следващите години да смекчи очакваните негативни въздействия на Брекзит и глобалното свиване на търговията върху растежа на икономиката, конвергенцията и повишаването на жизнения стандарт в страната?


При допускане за пълно разходване на предвиденото финансиране по европейски програми, оставащите средства са около 5,6 млрд. евро (11 млрд. лева), от които 4,7 млрд. са от бюджета на ЕС. През последните три години (след финалната за изплащане на средствата по предходната многогодишна финансова рамка 2015 г.) публичните капиталови разходи са общо 13 млрд. лева, или по около 4,3 млрд. лева средногодишно. За сравнение, общите инвестиции в основен капитал за периода 2016 – 2018 г. са 57 млрд. лева, или средно по около 19 млрд. годишно.


Графика 1: Разходите по оперативни програми към юли 2019 г. и общ бюджет за периода 2014-2020 г.


Еврофондовете могат да омекотят предстоящата криза

© Министерството на финансите


Заложените в средносрочната бюджетна прогноза за 2020-2022 г. капиталови разходи за следващите три години са 19 млрд. лева. Увеличението от 46% спрямо периода 2016-2018 г. до голяма степен отразява очакваното циклично усвояване на евросредствата в края на програмния период. Просто сравнение показва, че разликата е около 2 млрд. лева повече публични разходи годишно спрямо предходните години, или около 9% от очакваните общи инвестиции в икономиката.


Индексът на строителната продукция в инфраструктурното строителство все още е с около 20% по-нисък от нивото му през 2015 г. Заетите в бранша като цяло са почти наполовина на броя им през 2008 г. Ниската моментна стойност на строителната активност като цяло дава основания да се очаква относително висок ръст при описаното по-горе нарастване на публичните капиталови разходи. Същевременно, кредитната експанзия при рекордно ниски лихви води до рязко нарастване на издадените разрешения за строеж на жилища, което, макар и с известно забавяне, ще доведе до разширяване на строителните дейности. По този начин засиленото строителство на частни жилищни и бизнес сгради може да съвпадне с периода на засилено строителство на техническа инфраструктура и други инвестиционни дейности по публични инвестиционни проекти.


От гледна точка на пазара на труда


засиленото търсене на строителни работници може частично да поеме евентуално свиване на заетостта


от експортноориентирани индустриални предприятия. Такова преливане ще засегне предимно работната сила с минимална специализирана квалификация. Този ефект не бива да се подценява и в средно- и дългосрочен план, тъй като е своеобразна алтернатива на миграцията към други страни при загуба на работно място.


Все пак ефектът на очакваното засилено харчене не може да компенсира по-сериозен външен шок дори в краткосрочен план. Всяко намаление на износа с 10% на годишна основа представлява спад от над 6 млрд. лева приходи за частния сектор. В позитивен сценарий би следвало поне част от разходите по оперативните програми (както и останалите от националния бюджет) да подкрепят и насърчават привличане на частни чужди инвестиции например чрез изграждане на инфраструктура, нужна за стартиране на нови производства или различни непреки мерки, свързани с финансиране на повишаване на квалификацията на работната сила или качеството на живот.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Еврофондовете са МЕХЛЕМ на рана, ама трЕбе а си близък с властта.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5547 Неутрално

  А после ще бъдат разследвани...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3762 Любопитно

  Не може да бъде! До оня ден ни обясняваха, че криза няма и няма да има. Пък сега изведнъж такава статия. Какво ли се е променило?

 4. 4 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Криза рано или късно ще има. Тя може само да се омекоти. Както се редуват ден и нош, + и _ така и периоди на растеж И спад. Кризата е полезна, тя е обратната връзка в икономиката и изчиства слабите и болни части в бизнеса.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 5. 5 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  За Българската икономика никой не предвижда нито икономическа нито финансова криза. За 2020 година прогнозират растеж от 3,5% за 2021 година -3,2%.
  Това се обуславя освен описаните в статията фактори и от факто, че България е нетен външен кредитор, освен това можем да вземаме държавен дълг в размер на 45 милиарда лева, а банките имат 31 милиарда лева свободно пари.

 6. 6 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4316 Неутрално

  Със сигурност се задава сериозна криза!Лошото е , че у нас еврофондовете се управляват/разхищават/ ужасно и по този начин техният положителен ефект върху нашата слаба и изостанала икономка не може да бъде толкова осезателен, колкото би трябвало да е !

 7. 7 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4316 Любопитно

  До коментар [#3] от "Vlado Nikolov":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Само в главата на Боце няма криза!При него всичко е "по мед и масло"!

 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4316 Любопитно

  До коментар [#4] от "bombov_saruyar":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Така е!Едни време ни учеха в УНСС, че на около три-четири години растеж се пада около година-година и половина криза/най-общо казано /!Пазарната икономика е циклична и по всичко личи , че вече цикъла е в посока надолу!Много негативно влияние ще окажат търговаката воойна на Тръмп спрямо Кирай и ЕС и Брекзит!

 9. 9 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2103 Любопитно

  До коментар [#5] от "Да вярваме на истината":

  Ще прощаваш, ама кризата си е нещо нормално да се случва от време на време. Ненормално е някой да ти обяснява че няма криза или че не се предвижда в близко бъдеще, щото предвиждането на времето и обхвата на една криза е трудно и неточно нещо, особено в един глобален пазар/производител.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 10. 10 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  До коментар [#6] от "bat_plamen":

  Еврофондовете на базата на събирането на данъци от нас е пренебрежимо малко. Още повече, че половината са за земеделието, а те си вървят.
  Достатъчно е държавата да не трупа излишъци, а да изхарчва бързо парите ни.
  Показателно е, че купуване изтребители като кебапчета и бюджетът пак е на излишък от 1,104 милиарда.
  Освен това заделени са парите за Хемус миналата година, 1 милиард евро за Турски поток значи само тези 2 строителства ще генерират 1,2% растеж догодина.
  А всеизвестно, е че последните 3 години за довършване на програмният оериот вливат най-много еврофондове. Дори да намалее експортът ни с 10%, което аз не вярвам пак макроикономически България ще е добре.

 11. 11 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  До коментар [#9] от "gost22":

  Напротив ненормално е Премиерът да обяснява миналата седмица, че кризата е дошла. При състоянието на България няма как да има криза.

 12. 12 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#10] от "Да вярваме на истината":

  Аз бих дал даже по-оптимистични прогнози. Очакваната рецесия в Германия,Италия,Франция,Испания ще остави много хора без работа включително и българи, като част от тях ще се влеят в българския трудов пазар и икономика.


 13. 13 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Ако присвояването на евросредства не бе национален спорт, кризата щяхме да я разглеждаме само като циклично временно затруднение, свързано с икономиката.
  Изборите се печелят от тези, които присвояват умерено. Лакомите бързо се задавят.

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3651 Неутрално

  " В дългосрочен план, трансферите от ЕС следва да се разглеждат като инструмент за подобряване на потенциала за растеж и оттам – сближаване в качеството на живот и доходите с по-богатите страни от ЕС. "

  Съгласен съм, но когато 90 % от тях се усвояват от обръчите на властта, " качеството на живот на по - богатите страни" се достига, че дори и надхвърля, само от една престъпна клика, обираща лъвския пай от проектите. Тия дни се откри обект за 300 милиона европейско финансиране, в полза на редник Киро, разбира се .......!

 15. За Бойко и Калинките МУ ли?

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 16. 16 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 493 Любопитно

  До коментар [#4] от "bombov_saruyar":

  Я ми посочи разликите между финансова и икономическа криза.
  След това ми посочи коя от двете се случва първо напоследък, моля.

  И защо да не може икономиката без спад?

  Модератора е неадекватен!
 17. 17 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 493 Любопитно

  До коментар [#8] от "bat_plamen":

  До коментар [#9] от "gost22":

  Така и не разбирам защо да е нормално да има периодични икономически кризи.
  Дайте някаква ваша мисъл, че икономика май-всички сме учили...

  Модератора е неадекватен!
 18. 18 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Нарастването на ипотечните кредити с 18 % е доста притеснително, защото при една криза това е едно от звената, което поема първия удар. Дано банките да са хеджирали риска на устойчиво ниво.

 19. 19 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Еврофондовете нямат нищо, ама абсолютно нищо общо с пазарна икономика и нанасят огромни вреди! Някой да чака с протегната ръка да му ръснат, а в същото време му пречат да си помогне сам - спирай южния, затваряй блокове на АЕЦ, налагай санкции, разкарвай празни камиони из половин Европа, развивай селско стопанство, ако ти стиска да конкурираш държавносубвенционирано.....

  Мърфи е оптимист!
 20. 20 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 957 Неутрално
 21. 21 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 493 Весело

  До коментар [#19] от "султана глаушева":

  Къде реално има пазарна икономика?
  В смисъл извън учебниците, къде на практика има пазарна икономика?

  Модератора е неадекватен!
 22. 22 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ivan_":
  Че кой е твърдял противното? Аз най-малко. Пазарна икономика НЯМА, защото демокрация НЯМА. Никъде. Демократична е държава, която се управлява по десетте Божи заповеди и пазарната икономика се явява като логично следствие. Двете вървят заедно и само заедно.

  Мърфи е оптимист!
 23. 23 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  факто, че България е нетен външен кредитор
  —цитат от коментар 5 на Да вярваме на истината


  Негатив

  Факта е. че къмто март 2019 България е нетен външен длъжник със 19,75 милярда евро.

 24. 24 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Евросубсодиите трябва да създават работни места и да има плащане на данъци. Къщите за тъщи са измама, употребена от всички партии. Ако Киро или Спиро създава национален продукт, има право на субсидия.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#12] от "tosho_toto":

  Хахахаха, гений..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  Оставката на Боко още повече ще я омекоти.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 27. 27 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 743 Весело

  До коментар [#16] от "Ivan_":


  До коментар [#4] от "bombov_saruyar":Я ми посочи разликите между финансова и икономическа криза.След това ми посочи коя от двете се случва първо напоследък, моля.И защо да не може икономиката без спад?
  —цитат от коментар 16 на Ivan_


  Аз не съм икономист и расъждавам като обикновен човек. Всичко в природата е циклично - расте намалява и т.н. Който не разбира този всеобщ закон е или прекалено млад или наивник.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  Не може да бъде! До оня ден ни обясняваха, че криза няма и няма да има. Пък сега изведнъж такава статия. Какво ли се е променило?
  —цитат от коментар 3 на Vlado Nikolov


  Кой ти е казвал такова нещо?
  За кризата се знае от една година насам.

 33. 33 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3849 Весело

  Каква криза в страна дето няма пазарни отношения?
  Да живеят еврофондовете - новия двигател на родната икономика!

  klimentm
 34. 34 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Що всички "анализатори" из грантаджийските НПО-та са клъсти като тоя шопарин на фотографията? Сал тов. Дайноф не може да наддаде, заради комунистическа злоба и проклетия, завалията...

 35. 35 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2103 Любопитно

  До коментар [#9] от "gost22":Напротив ненормално е Премиерът да обяснява миналата седмица, че кризата е дошла. При състоянието на България няма как да има криза.
  —цитат от коментар 11 на Да вярваме на истината


  Фактите са, че този човек не е икономист, не плаща заплати от лични икономически взаимоотношения и най-вече скоро му предстоят важни избори, та внимателно трябва да прецениш кой ти говори и каква му е целта към момента. Мога да ти подскажа едни други факти, как преди време, друг един човек на същия пост обясняваше че нямало било криза... и той не беше икономист, и той не беше плащал заплати от собствен бизнес и той зависеше от избори (евентуално предсрочни, ако вземат да летят павета)... Та е много важно не само какво ти говорят, ами и кой го говори и какви са му приоритетите към момента. Отделно, че иконом. кризи към момента трудно се прогнозират като начален момент, обхват, дълбочина, медйните самосбъдващи се предсказания, и куп още дребни подробности, които обаче са един голям куп подробности...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 36. 36 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#5] от "Да вярваме на истината":

  “За Българската икономика никой не предвижда нито икономическа нито финансова криза. “
  ——
  Тъй тъй, българската икономика е най - дубратъ икономика на планетата, непробиваема! Дай боже всекиму такъв пенсионерски оптимизъм... да сте жив и здрав още сто години и да ни забавлявате с глупостите си!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 37. 37 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6286 Неутрално

  Хайде стига кризи де, до сега три преживяхме.

 38. 38 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  До коментар [#29] от "Мунчету на Боeку":

  Какви пет милиарда от миячите ни на задници бе. 2 милиарда и това са техни пари. Евентуално могат да влияят на платежният ни баланс ама той е толкова положителен, че и там са малко. От 3,2 милиарда евро като извадим 1,1 милиарда пак остават 2,1 милиарда без миячите на задници.

 39. 39 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  До коментар [#23] от "dosetliv":

  Погледни ред 199 от Макроикономически показатели на БНБ ако искаш да не пишеш идиотии.

 40. 40 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  Еврофондовете в България са средство за обогатяване на комунистическата мафия.

 41. 41 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  Кризата може да се омекоти единствено от компетентни управляващи,

 42. 42 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3849 Весело

  До коментар [#32] от "atmanpg":

  "За кризата се знае от една година насам."

  Интересно тогава що за криза е нещо за което се знае от една година насам?!

  klimentm
 43. 43 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#8] от "bat_plamen":До коментар [#9] от "gost22":Така и не разбирам защо да е нормално да има периодични икономически кризи.Дайте някаква ваша мисъл, че икономика май-всички сме учили...
  —цитат от коментар 17 на Ivan_


  "Промоция в УНСС - три изпита за двеста лева и едно прасе..."
  ………………….

  "икономика май-всички сме учили..."
  При светила на УНСС-ейската икономическа мисъл като ПРОФЕСОР Румен Гечев...

 44. 44 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#16] от "Ivan_":Аз не съм икономист и расъждавам като обикновен човек. Всичко в природата е циклично - расте намалява и т.н. Който не разбира този всеобщ закон е или прекалено млад или наивник.
  —цитат от коментар 27 на bombov_saruyar


  Ми то хубаво, ама природни явления са дъждовете и гръмотевиците, а не ставащото в икономиката. То се подчинява на други закономерности - тези на социума, на културата... Прогнозите за времето, например, са прогнози за нещо, независещо от нас, докато прогнозите за ставащото в обществото са и програми за действие - целящи да осъществят или да предотвратят прогнозираното.

  Светослав Гаврийски прави по ТВ-тата прогноза, че на следващия ден доларът няма да струва 3600 лева, како се е очаквало, а ще падне о 3000 под 1500 и всички се втурват да си продават доларите. На другия ден доларът струва около 1400...

  Защо според теб, ВЛИЯТЕЛНТЕ социолози са богати хора? За КАКВО ТОЧНО им плащат?

  И още един въпрос: как стигна до странния извод, че разсъждаваш?

 45. 45 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ivan_":Че кой е твърдял противното? Аз най-малко. Пазарна икономика НЯМА, защото демокрация НЯМА. Никъде. Демократична е държава, която се управлява по десетте Божи заповеди и пазарната икономика се явява като логично следствие. Двете вървят заедно и само заедно.
  —цитат от коментар 22 на султана глаушева


  "Държава, която се управлява по десетте божи заповеди", многограмотна ми Султанке, Е теократична, и в нея пазарна икономика трудно би се развила. Пример - онзи светъл период от човешката история, който наричаме "Средновековие". Там се развиват разбирания за "справедливата цена" и търговията се смята за нещо позорно за издигнатите хора - унизителна за благородниците, "симония" за духовното съсловие, не се развива мислене, подходящо за една пазарна икономика.

 46. 46 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 493 Весело

  До коментар [#27] от "bombov_saruyar":

  Е, икономическата наука има за цел най-ефективно използване на ресурсите.
  Ресурсите са ограничени и когато видим каква е целта на науката можем да "предположим", че няма нужда да има цикличност...

  Цикличноста идва не от икономиката, а от обстоятелството, че хората са лакоми...
  Поради тива последните кризи не са икономически по своята същност, а са финансови кризи...
  Та последната 2008 си е учебникарски пример за обясненото от мен.

  Модератора е неадекватен!
 47. 47 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 493 Весело

  До коментар [#43] от "gr52":

  Не съм преживял описаното от теб удоволствие...

  Модератора е неадекватен!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK