Чистите улици и редът не са въпрос на кошчета и колчета, а на култура

С какъв кеф някой би седнал на пейка с кошче за боклук точно на две педи от носа му?

© "Фейсбук"/Манол Пейков

С какъв кеф някой би седнал на пейка с кошче за боклук точно на две педи от носа му?Манол Пейков е издател - "Жанет 45", преводач от английски и съсобственик на звукозаписното студио "Пекарната" в София. Живее в Пловдив. Член е на Националния съвет на "Да, България". Коментарът е от профила му във "Фейсбук".


От доста време се чудя и мая на прясно ремонтираната знакова пловдивска алея между двете платна на булевард "Руски". Днес обаче реших да се разходя по нея. За първи път от ремонта насам.


И се уверих в това, което подозирах от беглите погледи, хвърляни от прозореца на колата ми на път за работа всяка сутрин. А именно: че хората, проектирали това невиждано чудо, барабар с онези, дето са го одобрили, или нямат глава на раменете си, или са я били заврели на някое много тъмно място, докато са избистряли и оформяли концепцията за нея.
Като цяло е прегледничко, няма спор. (Не че преди не беше.)


По-рано беше застлано със стандартни бетонни плочки. Сега са сменени с червени. От край докрай. Което е конвенция за велосипедна алея.


Това щеше да е чудесно, ако:


1) Имаше предвидено място и за пешеходци


и


2) Алеята водеше нанякъде -- сиреч не беше прекъсната на всеки 100-150 метра от асфалтирани свръзки между двете платна, предназначени за завой или обръщане посоката на движение на автомобилите.


В добавка на това,


3) На въпросните места алеята е блокирана с мантинела, което означава, че не можеш да продължиш, а следва да изчакаш светофара, да пресечеш едното платно, сетне напречната улица, сетне платното в обратна посока шест метра по надолу, за да се върнеш на алеята.


Това тройно пресичане (със съответното тройно изчакване) общо взето би отнело на един сравнително опитен велосипедист по-дълго време, отколкото прекосяването на целия булевард "Руски" от край до край (от пресечката с "Преслав" до колелото на гарата).


4) Въпреки отсъствието на обозначения, указващи доколко е уместно по (ужким велосипедната) алея да се придвижват пешеходци (което си е скандално отвсякъде, понеже алеята открай време си е пешеходна), на всеки 12 (на някои места 24) метра има уширение, с разположена върху него пейка за сядане.


5) До в с я к а пейка (абсолютно всяка!) -- навярно с цел разгонване на непоканени пешеходци -- има дебел жълт кол с монтирано на него кошче за боклук.


6) Вследствие на това, от Дома на културата до бул. "Данаил Николаев", на разстояние не повече от 600 метра, има монтирани 28 пейки с 30 кошчета (последните две са едно срещу друго метър преди преградната мантинела).


7) И сякаш всичко това не е достатъчно, от двете страни на булевард "Руски", по тротоара, до колчетата срещу паркиране, има поставени абсолютно същите кошчета на абсолютно същите разстояния.


На разстояние не повече от 600 метра има монтирани 30 кошчета.

© "Фейсбук"/Манол Пейков

На разстояние не повече от 600 метра има монтирани 30 кошчета.


8) Това означава, че въпросните 600 метра (не особено популярни за пешеходно движение в коя да е част от деня) са екипирани с близо 90 отвесни жълти кола с монтирани на тях 90 кошчета за боклук.


В задачата се пита:


1) За кого е алеята -- за велосипедистите или за пешеходците?


2) Ако е за велосипедистите: кой е толкова луд, че да я ползва, след като на всеки 200 метра е блокирана с мантинели и на всяко от тези места трябва да се пресичат по три улици, за да се продължи?


3) Ако е за пешеходците: с какъв кеф някой би седнал на пейка с кошче за боклук точно на две педи от носа му? И колко дълго би седял?


4) Колко души работници и колко време е необходимо, за да се почистват всеки ден 90 кошчета за боклук?


5) Ако допуснем, че кошчетата ще се чистят по-нарядко, понеже и без това няма кой да ги напълни: няма ли тогава малкото от тях, който все пак са пълни, междувременно да се развонят и да превърнат седенето върху пейките в мъчение, вместо в удоволствие?


6) И последно: наистина ли смятате, че разполагането на едно кошче на всеки 20 м2 драстично ще повиши хигиенните навици на населението?


В заключение: малко храна за размисъл.


През юни имах необикновената възможност да се разхождам цял един ден из улиците на Токио.


Нещото, което ме порази най-силно, беше не липсата на задръствания, нито внимателната грижа за всяко дърво, храст или туфа с цветя, а почти пълното отсъствие на кошчета за боклук. Можеш да вървиш с километри и да не откриеш нито едно.


Оказа се, че си има причина: опасения от терористични атентати. Но не за това ми е думата.


Удивителното в случая е следното: къде, по дяволите, е всичкият този боклук? Токио е един от най-гъсто населените градове в света. А всичко изглежда изблизано до шушка.


Оказа се, че японците са научени да носят боклука със себе си.


Всяка хартийка, билетче, пластмасова бутилка, чашка от кафе, салфетка или фас от цигара се озовава в джоб, торбичка или бог знае къде (но не и на земята). И пътува заедно със собственика си до вкъщи. Или до най-близкия магазин или учреждение -- където можеш любезно да помолиш да ти го изхвърлят.


Струва ми се, че 90-те кошчета в една-единствена половин километрова отсечка на пловдивския булевард "Руски" ще са достатъчни за екипиране на цял един токийски квартал, с население приблизително колкото (цяла) България.


Изводът: чистите улици и добрият ред не са въпрос на кошчета, колчета и мантинели. Въпрос са на култура и на взаимно уважение.


Замисълът и реализацията на тази т. нар. алея са жива илюстрация за отсъствието и на двете.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Няма как да се очаква в територия населена с необразовано простолюдие, да има ред и чистота...

 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Това е абсолютно несериозно.
  Манол съвсем искрено казва, че за първи път минава по алеята след ремонта (тоест за първи път от поне една година. И Дневник преценява, че това е предостатъчно, за да публикува впечатления?
  Все едно аз да отида за първи път в Плевен, да речем, и да седна да им обясня кое как е в живота.
  Минавам с колата покрай тази алея редовно, по нея има и пешеходци, и велосипедисти, макар че повечето предпочитат, естествено, да минат по паралелната през Бунарджика. Алеята в днешно време никой не би я направил на това място, но има поне стогодишни чинари, които я очертават. И по-добре е да може да се ползва за нещо.
  Мантинелите са абсолютно задължителни, защото кръстовищата на Руски са прочути с инциденти на изскачащи баби, ученици и деца с колела. Сега тъкмо се кротна положението.
  Взе да ми писва от мрънкане.

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "АзКлавдия":

  Манол поне веднъж се е разходил по алеята, докато ти не си дори и веднъж. Разбира се, това не ти пречи да мрънкаш какво бил написал.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#2] от "АзКлавдия":

  хубаво е както се спазват интересите на водачите на МПС ,така да се спазват интересите и на пешеходци ,а и на велосипедистите , не може и те да бъдат неглижирани , въпреки ,че смятам абсолютно за недопустимо пешеходец да има предимство на трилентов булевард и пешеходна пътека тип зебра ,такива неща просто няма в нормалните страни ,а се строи надлез или подлез ,затова най чести инциденти тук са именно на тези места .

 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#3] от "I":

  Разбира се, че съм се разхождала по алеята. Живея съвсем близо до единия й край. Синът на приятелката ми учи в Търговската и ходи с колело точно по алеята, всеки ден, защото е най прекият маршрут.
  Никога не би ми хрумнало да взема да си публикувам мнението за някакво си място в Тракия, примерно, само защото съм благоволила да го зърна веднъж.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#5] от "edin drug":

  Не става дума за интереси, а за безопасност. Мога да изброя поне три места около дома ми, където велоалеята пресича улици - не мога да ти кажа колко пъти хора с колела и тапи в ушите ппофучават като влак, без даже да регистрират има ли коли, няма ли.
  Това е адски опасно! А за Руски въобще да не говорим, там е лудница при всички мантинели и светофари! Мол, училище и улица, водеща към Главната - един логистичен кошмар!

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "АзКлавдия":

  "Разбира се, че съм се разхождала по алеята. "

  А защо тогава не го казваш, а твърдиш, цитирам "Минавам с колата покрай тази алея редовно, по нея има и пешеходци..."?

  "Никога не би ми хрумнало да взема да си публикувам мнението за някакво си място в Тракия, примерно, само защото съм благоволила да го зърна веднъж. "

  Ако беше малко по-грамотна, може би щеше да забележиш, че човека е публикувал мнението си във Фейсбук, откъдето са го преписали журналистите на Дневник?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#8] от "I":

  Защото минавам с колата много по-често, отколкото пеша по алеята.
  Както написах, алеята е на доста глупаво място в днешно време, въздухът е кофти от колите, приятно е само рано сутрин и късно вечерта през лятото.
  Въпреки това не е безлюдна в никакъв случай.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#8] от "I":

  Ако ти беше малко по-грамотен, щеше да разбереш, че аз намирам точно решението на Дневник да публикува този статус за непрофесионално. Манол си пише на личната страница каквото си пожелае и дума не съм казала срещу това.

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "АзКлавдия":

  Като лъжеш е хубаво поне да помниш какво пишеш. Иначе се налага да се оправдаваш като сега,

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 12. 12 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 57 Разстроено

  До там ли я докарахме,да преписваме ликсикона на този демократичен българин!?
  А има толкова много мъдрости от Дойчо Велев!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 13. 13 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#11] от "I":

  Като не разбираш писмен текст, поне не се излагай публично. Айде спорна седмица!

  Доброто е заразно
 14. 14 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 57 Разстроено

  До коментар [#10] от "АзКлавдия":

  Той дригаря I е затоплист,толкова си може!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 15. 15 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1848 Весело

  Пловдивският Спас Спасов прохожда. Дерзай, Чонов джуниър!

 16. 16 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#15] от "Lemmy":

  Еее, това беше удар под пояса. При все поводите за дърляне с Чонов джуниър е кофти да го сравняваш чак със Спас, майна!

  Доброто е заразно
 17. 17 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Виж, това което казва за мръсотията на обществени места е вярно. Въпрос на култура и обществени порядки е.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3155 Весело

  До коментар [#15] от "Lemmy":

  Това е добро

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Пловдив го оправиха тотално.
  На мене ми харесва. Сега предполагам, че и там ще започнат да влизат в квартал по квартал да стават европейски.
  В момента имаме 3 оправени града-Габриво, Пловдив и Нова Загора.
  Радващото е, че и в останалите 100-ци градове се работи по въпроса и скоро ще станат и те супер.
  Само София изисква разбираемо далече повече пари и време.

 20. 20 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#12] от "Платон Фъшкиев":

  Той, както и аз, може да е затоплист, но ти си гнусен платен рублофил.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 21. 21 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Весело

  Нека има повече кошчета за боклук където пиячите като мен да си хвърлят бирените бутилки!

 22. 22 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#17] от "tsyrvulan":

  В Пловдив няма мръсотия. Градът е като изблизан и то не само в центъра. Тревните площи се носят и по ежедневно е стар град си има дух и романтика.

 23. 23 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 57 Любопитно

  До коментар [#12] от "Платон Фъшкиев":Той, както и аз, може да е затоплист, но ти си гнусен платен рублофил.
  —цитат от коментар 20 на tsyrvulan


  ?!?
  Плащат ми с шекели!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 24. 24 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 515 Разстроено

  Член е на Националния съвет на "Да, България"

  Това обеснява всичко написано в статията..........

 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  Виж, това което казва за мръсотията на обществени места е вярно. Въпрос на култура и обществени порядки е.
  —цитат от коментар 17 на tsyrvulan  До коментар [#17] от "tsyrvulan":

  А бе хора правете разлика между култура и цивилизация! Двете са антагонистично настроени една към друга. Цивилизованият човек държи чисто около себе си,но само защото обществените порядки наложени със СИЛА,го принуждават. Културата е съвсем друга cup of tee. Тя е враждебно настроена към обществените порядки и държавната власт.

 26. 26 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#17] от "tsyrvulan":

  В Пловдив е мръсно само след вятър, когато вдигне отпадък от кошчета.

  Доброто е заразно
 27. 27 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#22] от "Да вярваме на истината":

  Глупости. Няма Български град без мръсотия. Няма път в БГ покрай който да няма разпилени пластмасови чашки, кутийки, торбички и прочее. Поне достатъчно пътувам из Родината когато съм там.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 28. 28 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1352 Весело

  До коментар [#25] от "deaf":

  Е ти изби рибата.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 29. 29 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#26] от "АзКлавдия":

  Айде и ти престани. Човекът ти го е казал в статията. Сръвнил е с Токио и прочее. Българските градове са мръсни. Казвам ти го като човек достатъчно дълго живеещ в странства.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 30. 30 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#27] от "tsyrvulan":

  В Габрово, Пловдив и Нова Загора се почиства мигновено. Естествено, че не стои човек до всяко кошче. Но си личи, че боклукът хартийки фасове се почистват бързо.
  И примерно сутринта никъде няма и един фас. Тръгни по главната пешеходна улица на Пловдив и гледай.

 31. 31 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#30] от "Да вярваме на истината":

  Българино, прочети какво пише за Японците. Чисто е защото не царят. При мен хората не харчат на улицата а в кърпичките си. Абе не сте ли поне малко пребивавали в странство?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 32. 32 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#29] от "tsyrvulan":

  Гледай си работата. Аз за Токио и други градове не се произнасям.
  В Пловдив е чисто, озеленено и красиво.

  Доброто е заразно
 33. 33 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 57 Любопитно

  До коментар [#30] от "Да вярваме на истината":Българино, прочети какво пише за Японците. Чисто е защото не царят. При мен хората не харчат на улицата а в кърпичките си. Абе не сте ли поне малко пребивавали в странство?
  —цитат от коментар 31 на tsyrvulan


  Там живеем, в странство!И?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 34. 34 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Да му се невиди и аутокоректът.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 35. 35 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#31] от "tsyrvulan":

  Че защо си мислиш, че в България храчим по улиците:) Да не си мислиш, че някой цапа.
  Клавдия ти обясни-боклуци се вдигат само при вятър в Габрово например и се очистват мигновено. И спечелиха хората даже фасовете не си хвърлят. Кошчетата нашите са с пепелници.
  Апропо Габрово е вторият най-посещаван град след София за 2018 година и има само възторжени отзиви
  И не знам колко е екологично на Запад, но като най-екологичният град в Европа няма да ни търсят за екологията на Париж, Рейнс, а тази пролет кметицата ходи в Мадрид.
  Така, че оценките ги дават ей такива градове дето не храчат по улиците.

 36. 36 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1352 Весело

  До коментар [#32] от "АзКлавдия":

  Добре, ще посетя Пловдив през зимата, когато си ходя в Родината. Ще видим колко е чисто.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 37. 37 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#35] от "Да вярваме на истината":

  Що си мисля ли. Щото съм го виждал много пъти. Други въпроси имаш ли?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 38. 38 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#32] от "АзКлавдия":

  Абсолютно вярно. И има дух, история, култура старинно и ново. Синът ми даже му харесва най-много Пловдив. Да не пропуснем, че има и много фонтани вече.

 39. 39 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#37] от "tsyrvulan":

  Ами пиши за тези градове дето си го виждал. Не обобщавай. И не ми отговори на въпроса.
  След като Париж и Мадрид са чисти защо по дяволите са опрели за екологията си до някакво 4 пъти по-малко градче от Пловдив. Дето храчи по улиците

 40. 40 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#39] от "Да вярваме на истината":

  Не знам за Париж, нито за Мадрид. Ако трябва да сръвняваме Пловдив с други градове, би следвало последните да са от същия калибър. Като Йотебори или Хелзинкфош.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 41. 41 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#36] от "tsyrvulan":

  За чисто ще е чисто, но няма цветя и не е толкова красиво зимата.
  Но заповядай, разбира се!

  Доброто е заразно
 42. 42 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#19] от "Да вярваме на истината":

  Не знам какво разбирате под "оправяне" ама София днес е на светлинни години от това дето беше преди 20 години. И е съвсем приличен град за живот, доста по-приятен от много други европейски градове от този мащаб.

 43. 43 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#40] от "tsyrvulan":

  Сравнявай го с който искаш:)

 44. 44 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#41] от "АзКлавдия":

  В Габрово сеят някакви зимни цветя теменужки някакви и още 2-3 вида и гледам целогодишно има цветя.
  Много интересно. Само като има сняг бе се виждат.

 45. 45 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#44] от "Да вярваме на истината":

  И в Пловдив слагат такива, но не е същото - дърветата голи, нацупено, студено.

  Доброто е заразно
 46. 46 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  ... и не само в Япония е така :)
  В страните с разделно събиране на боклука е типично :)
  А иначе авторът е напълно прав. Пълна недомислица и липса на планиране.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 47. 47 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  "С какъв кеф някой би седнал на пейка с кошче за боклук точно на две педи от носа му?"
  И от самолет се вижда, че има поне метър между кошчето и носа на седналия. И къде да е кошчето, бе, издателю? На 50 метра? И това ми го пише "издател"??? Смятай колко държи на фактите! Ама щом участва в Дай, България ще го публикуваме.

 48. 48 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  Наши приятели бяха преди години в Истанбул и разказаха също за липса на кошчета, заради опасения от атентати. И когато попитали къде тогава да си изхвърлят обелките от бананите, ги посъветвали да ги хвърлят на тротоара, без да се притесняват, зашото имало кой да ги почисти. И наистина всички боклуци се вдигали на момента.

 49. 49 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Двама бокулизача са изпляскали по десетина "коментара" под едно копирано от Фейсбук мнение.

  Всеки от "коментарите" е истински шедьовър - на простотията, естествено(нали сам Боку вика, че са прости като него).

  А и никой от двамата не е пловдивчанин!

  Ма тва са те - бокулизачите!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 50. 50 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6304 Неутрално

  Връщаме се на народния сюжет за кладенчовата вода и свинята.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#32] от "АзКлавдия":

  Ще дойда да проверя и ще снимам. Мисли му ако си ме излъгала.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Наши приятели бяха преди години в Истанбул и разказаха също за липса на кошчета, заради опасения от атентати. И когато попитали къде тогава да си изхвърлят обелките от бананите, ги посъветвали да ги хвърлят на тротоара, без да се притесняват, зашото имало кой да ги почисти. И наистина всички боклуци се вдигали на момента.
  —цитат от коментар 48 на Fiji


  Това хвърляне на боклук по земята в Истанбук е голяма кочина. Цяла нощ се чисти, на другия ден до обяд е отврат. Не ми хвалете подобни методи!

 53. 53 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Любопитно

  "С какъв кеф някой би седнал на пейка с кошче за боклук точно на две педи от носа му?"И от самолет се вижда, че има поне метър между кошчето и носа на седналия. И къде да е кошчето, бе, издателю? На 50 метра? И това ми го пише "издател"??? Смятай колко държи на фактите! Ама щом участва в Дай, България ще го публикуваме.
  —цитат от коментар 47 на Лео


  Тоя пък къде по дяволите иска да е кошчето?На 1 километър от пейката?Нали там сядат хората да хапнат,пийнат и запалят цигара?Ако няма кошче-боклукът заминава на земята...баси кретена.

 54. 54 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  Както изглежда на автора нещо му е било много криво и се е чудил с какво и с кого да се заяде.

 55. 55 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  Явно г-н Пейков иска да бъдат премахнати кошчетата и мантинелите и културата да се саморегулира. Не стават точно така тия работи.

 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Пловдивчани винаги са били по-културни от софиянци. Щото то в София вече софиянците не са баш софиянци.

 57. 57 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  Най колтурни са военните. В казармата винаги беше чисто.

 58. 58 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1528 Любопитно

  До коментар [#40] от "tsyrvulan":

  Пловдив не е от категорията на Йотебори или Хелсингфош, а по-скоро на Малмьо и Турку.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 59. 59 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Явно с тези кошчета са /направени от тънка ламарина и повечето изкривени от гаменчетата/ си далавера на някоя ''наша'' фирма.Материала и изработката им са ефтин боклук, но няма как да разбера колко се е ръснала общината за тях. От толкова много кошчета естествено няма нужда.За около 2 седмици в Пловдив /толкова ми е престоя всяка година/, мога да кажа, че града става все по-отвратителен. Центъра и не само, продължава да се застроява.За кучешките лайна по улиците... То се продават едни торбички за целта, ама в България явно все още кучетата не са се научили да си събират акитата. Щото стопаните им никога няма да се научат,в кучетата ми е надцеждата.
  Какво толкова сте ми го захвалили, не разбирам. Пловдив отдавна е с презастроен център, заради корумпираност, духовна и материална бедност и прекомерна арогантност. А по - тъпи велоалеи не съм виждал, а съм виждал доста.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 60. 60 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1057 Любопитно

  До коментар [#56] от "Роси":

  Те пък в Пловдив пловдивчани са баш пловдивчани нали?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 61. 61 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#42] от "m17":

  Хахахахххх хахахахх хахахахх хахахахх хахахахх хахахахх хахахахх хахахахх хахахахх...

 62. 62 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1211 Весело

  Кошчетата са боядисани в жълто и черно за да не ги ритата феновете на Ботев Пд...

 63. 63 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Не само Токио. И мен ме е учудвал този феномен - чист град, а няма кошчета за боклук. А контейнери хич. Което е красиво за гледане, но, ръка на сърце, си има и неудобства. Събираш боклука в три торби - черната за общия, жълтата за пластмасите, зелената за биото, изнасяш ги един ден от седмицата в опрееделен час пред входа и минава камиона на почистващата фирма да ги прибере. Отделно метала и стъклото ги товариш на колата и ги караш до контейнерите, обикновено на паркингите на големите супери. В Сф едно от удоволствията ми беше да изляза до контейнера пред входа и да изхвърля боклука, когато си поискам. А на две крачки жълтия и кафявия за стъклото и пластмасата. И едно от неудоволствията да ги гледам как загрозяват. Е, няма пълно шастие на тоя свят!

  Мърфи е оптимист!
 64. 64 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#61] от "LiberalToTheBones":

  Типичен коментар на кретен до мозъка на костите си.

 65. 65 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Авторът е прав само донякъде. Не мисля, че останалите са по-умни от нас. Там това е налагано от поне няколко поколения и се е превърнало в морал и култура на поведение. И всеки знае, че гепят ли го му бъркат в джоба. Друг е въпроса, че ако ме видите, дали в града или плнинта да пусна фас или друг боклук, имате каса бира и сам ще се глобя!

  Между другото, българина е супер дисциплиниран навън?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK