Очакваме мишките да вържат на котката звънец

Целият доклад на комисията по атестиране е преразказ с елементи на възхищение, основан на представените от кандидата документи.

© Анелия Николова

Целият доклад на комисията по атестиране е преразказ с елементи на възхищение, основан на представените от кандидата документи.Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


Процедурата за избор на главен прокурор е в напреднал етап. От чисто теоретична гледна точка тя е запомняща се и оставя убеждението, че законът е последователно изпълнение по ред на описани действия без съдържателен елемент.


Действие 1 – номинирате едно лице и си гарантирате липсата на конкурент. Нататък е лесно: Действие 2 –събирате подписи по списък в негова подкрепа, неподписалите се са длъжни да мотивират защо не подписват на добра воля. Действие 3 – уверявате се, че има диплома за висше юридическо образование и не е наказвано. Действие 4 – някакъв съвет с действията си провежда "труден" избор измежду единствен кандидат, а после предлага на президента да подпише указа за назначението му. За да не бъде разколебан президентът дали да подпише указа, действащият главен прокурор недвусмислено заявява, че кандидатът ще продължи да бъде кандидат до откат. И накрая наричате всичко това избор на главен прокурор в демократична страна членка на ЕС.
Към този момент изброените действия се намират в междинна фаза – някъде по средата на Действие 3 – Комисията по атестиране и конкурси (КАК) към прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) представи задължителния доклад относно професионалните качества на единствения кандидат Гешев. Докладът потвърждава високия професионализъм, последователното кариерно израстване и вещината кандидатът да бъде мотиватор на колегите си, както и доказаните му ръководни и административни умения. Дебело подчертан е броят на становищата в подкрепа на издигнатата кандидатура – 65 "за", 4 "против".


Никой от комисията не си прави труда да анализира твърденията в становищата,


разискване на проблеми няма. Целият доклад е преразказ с елементи на възхищение, основан на представените от кандидата документи.


Съставът на прокурорската комисия за атестиране е такъв, че следва да се обърне внимание на следното – част от членовете ѝ по право са членове и на Висшия съдебен съвет, а останалите – прокурори и следователи от кариерата. Сега, когато тези 11 души са членове на КАК, тези лица са далеч от властта на главния прокурор тъй като реално не упражняват прокурорските си правомощия. Но само след година мандатът на 6 от членовете на КАК ще е приключил и те ще са отново редови прокурори и следователи и в случай, че кандидат Гешев бъде избран, ще са му подчинени и той ще има реалната власт да решава професионалния им живот. А след 3 години и останалите членове на КАК, понастоящем членове на съдебния съвет, също ще са приключили мандата си. И, без изненада, също ще са се върнали на работа като редови прокурори (ако не станат посланици някъде),


тоест ще са професионално зависими отново от най-висшия си главен ръководител.


Сега да се върнем на призованите да избират главния прокурор – членовете на Висшия съдебен съвет – 11 от 25 отново са от прокурорската колегия. Самата прокурорска колегия, след промените на конституцията от 2015 г., се състои от 6-ма членове, избирани пряко от прокурорите и следователите, и 5-ма членове, избирани от Народното събрание (НС), тоест от българските политици. Замисълът на квотата на Народното събрание бе именно да отвори прокуратурата към обществото, тоест в прокурорската колегия на ВСС да влязат лица, различни от прокурори, за да бъдат коректив на вътрешните за системата.


Така при единствен кандидат, членовете и на прокурорската КАК, и на прокурорската колегия на ВСС хем нямат право на избор, хем са поставени в условие да се противопоставят на предпочитаната от всички кандидатура. А от тази кандидатура предстои да зависят в следващите години.


На практика излиза, че очакваме събралите се на събрание мишки да вържат на котката звънец.


Сега си спомнете кой ни докара до това състояние:


– партиите от действащото 44-то Народно събрание, които в управленско-опозиционна коалиция избират настоящия състав на ВСС,


– съдиите и прокурорите, които избират за пръв път пряко свои представители – този път е време да осъзнаят и те приноса си затова.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Мъкааа мъка. Тва да не моеш да съгласиш поне още един за кандидат, си е ГоУем ПРОБЛЕМ. Дет се вика за пред чужденците.

 2. 2 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 620 Неутрално

  С две думи статията казва: „Законът е спазен!“
  Ама някой искал да има повече от 1 кандидат.
  Ами променете закона.

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3074 Весело

  Те мишките затова са по протестите и събранията, но нямат нито сили, нито кураж да закачат звънеца на котката. Миша му работа.

  И Филчев беше единствен кандидат, и Борис Велчев беше единствен кандидат, и Цацаров беше единствен кандидат и дори божеството Кьовеши е единствен кандидат.

 4. 4 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  Ми значи Христо Иванов-Бойкикев е родил тъпа процедура, която беше голямо треперене дали Парламента ще събере 181 глада, че да промени Конституцията.
  ИПИ да се обърне към него
  Парадоксалното е, че въпросният господин се забелязва на протестите Против Гешев, което пък е върхът. Трябва да си браниш рожбата. Сиреч правилата

 5. 5 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Ми значи Христо Иванов-Бойкикев е родил тъпа процедура, ...
  —цитат от коментар 4 на Да вярваме на истината


  Ако някой глупак реши да направи партия, това ще е проблем само за Олигарха спонсор. Но ако този глупак почне да променя Конституцията създадена от умните хора – това е проблем за всички българи.

  ПП: Казаното е „по принцип“. Всеки който свързва коментара ми с Хр.Иванов, РазградскотоДясно и Гиньо Ганев си е негов проблем.

  До коментар [#4] от "Да вярваме на истината":

 6. 6 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  Във форума се промотира "За мишките и хората" на Д.Стайнбек , намесен и един котарак ,който отсъства при Д.Стайнбек.И нека да поясня . Някой си твърди че мишките ходят по протести и събрания ,което не кореспондира с инстинкта на този вид , криятсе в "миша дупка" . Напротив при тях инстинкта им за самосъхранение (при мишките е много силен) е този които ги кара да вържат звънец на котката . И никакви фейк -ове които ни пробутват с Филчев,Велчев ,Цацаров и Кьовеши (за всеки случай ) не кореспондират с истината.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3745 Неутрално

  Цялата работа е организирана така, че да се предложи и избере най - подходящия за властта кандидат. Всички промени в законите водеха до това.

 8. 8 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Съдържанието на тази статия е в хиляди пъти по-приемливо, отколкото дневник да атакуват в други статии личността на гешев. ЧАК СЕГА разбирам мотивите на редакцията на дневник да пише злобни пасквили час по час срещу гешев. Ами, дневник- пак сложихте каруцата пред коня- до сега сипехте само необосновани или пристрастни статии., в които откровено засипвахте с помия гешев, без дори да коментирате професионалните му качества или липсата на такива... След вашата фекална канонада започнах да виждам гешев като ангел небесен- щом цялата злоба,жлъч и омраза на собственика ви е насочена към личността му, значи гешев е отличен професионалист като прокурор....

 9. 9 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1740 Любопитно

  И да допълня- прокуратурата е държавното обвинение. Щом някой има проблем с личността на един прокурор, значи е направил нещо, заради което е обвиняем и този прокурор е представител на държавното обвинение по казуса- независимо дали става въпрос за наказателно дело, данъчни измами, невнесено ддс или друго търговско дело, а това далеч не се случва изключително често на българите в България.

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2395 Весело

  "Действие 1 – номинирате едно лице и си гарантирате липсата на конкурент. Нататък е лесно: ..."

  - Точно така действа навремето Гоце при "избора" на Борис Велчев. Дори не му се наложи да събира подписи - "Действие 2". За сметка на това беше напълно "независим" от съакционерите си в "Статус Инвест" и подобни... :)

  Аре.

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10873 Весело

  Сблъсъкът на теорията с практиката. В ЕС четат теорията, в България прилагат своята практика...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Агент ТРИ ХиКс Ел биРИ и МуЗиКаТа яКо Да Свири
  Агент ТРИ ХиКс Ел биРИ и МуЗиКаТа яКо Да Свири
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  А бе истината е, че който не е извършил нещо незаконно няма какво да се притеснява кой ще бъде назначен за Главен Прокурор ....
  Има една стара мъдрост: - Да би мирно седяло, не би чудо видяло.....
  Та така...... един нормален и законопослушен гражданин няма от какво да се бои защото няма да има работа с прокуратурата......

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 13. 13 Профил на travestitko
  travestitko
  Рейтинг: 27 Неутрално

  В един от кандидатите виждам голям провал. Сами се сещайте за кой конкретно става дума...

 14. 14 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Можеше да е написано по-кратко.

  Русопаразитите предприеха борба с нормалността.
  Първи бяха унищожени ген. Решетников и Русофилите.
  За да си защитят най-тлъстата плячка, Русопаразитите с помощта на жълто-кафяви вестници започват масово унищожение на мухите. Основната причина е, че мухите също са нормални същества и се събират при два продукта - мед и л...о. Медът произведен от политиците е вече заграбен от Русопаразитите. Борбата сега ще е за другия продукт.

 15. 15 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3745 Любопитно

  До коментар [#9] от "cmy12603507":

  Аз не съм "клиент" на прокуратурата, но не харесвам сегашния кандидат. И кво праим?

 16. 16 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  До коментар [#15] от "Vlado Nikolov": Ми като не го харесвате, го критикувайте за пропуските и проблемите, които не е решил, в работата си, докажете, че не отговаря на качествата , изискуеми по конституция и закон за главпрок, а не защото не му харесвате очите, характера, овала на лицето, брадата или липсата й и т.н.! Иначе излиза клюкарско -отъстителна история- все пак, човекът не се кандидатира за позицията “Ваша приятелка/ любовница/ съпруга/ тъща", а за публична длъжност....

 17. 17 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  А бе истината е, че който не е извършил нещо незаконно няма какво да се притеснява кой ще бъде назначен за Главен Прокурор ....Има една стара мъдрост: - Да би мирно седяло, не би чудо видяло.....Та така...... един нормален и законопослушен гражданин няма от какво да се бои защото няма да има работа с прокуратурата......
  —цитат от коментар 12 на Отдел Шейсе и Девет на КДС подслушва шофьора на газката с брезент

  Аха, търпете викаш, ако ще и Вишински да е. За вас не е страшно. Не е, ама друг път! Историята съвсем друго учи.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 18. 18 Профил на Агент ТРИ ХиКс Ел биРИ и МуЗиКаТа яКо Да Свири
  Агент ТРИ ХиКс Ел биРИ и МуЗиКаТа яКо Да Свири
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#17] от "virtual brain":

  Не съм казал да търпите....
  Свободата на словото на гражданите е гарантирана от Конституцията на Република З България....
  Всеки може да изказва мнение по казуса....
  Аз казах своето......

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 19. 19 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1086 Весело

  Алоу, Иванчо, алоу, Брегов, ми защо вие, с титаничната мисъл на „умнокрасиви“ подопшници не дадохте ваша кандидатура? М? Па да ударите по масата, та да я сцепите: „Ето го юнака, дето бозал десет години“, па да ръгнете едни многохилядни привърженици по улиците и днеска, и нощеска, па да се изприщят тия ми ти прокурори, ВСС-та и други такива? Ми скимтите в този сайт, сякаш Ивчо ще го арестуват на другия ден? Ми вземи си запиши – не , няма да го арестуват, щото не всички са първосигнални като охлузените кибици изпод опашката на коня. А защо няма да го арестуват, вече е въпрос на „Изкуството на войната“ от Сун Дзъ, ако си я чел, разбира се!

 20. 20 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3745 Любопитно

  До коментар [#16] от "cmy12603507":

  Критикувам го. Държи се като прокурор от сталинско време. Набърка се в разделението на властите. Определя "виновен", преди отсъждане на съдебния състав. Ей за това не го харесвам. Да не говорим за показните изпълнения в стил Цвъки гуменката. Тоест, некадърен за поста. Тези неща стигат ли?

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8630 Неутрално


  "Сега си спомнете кой ни докара до това състояние."
  Някои ще си спомним, но дебилите няма толкова памет. Те помнят само от вчера. той на това се надява и Гешев, затова се е разработил напоследък.

 22. 22 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  Спорът не е за професионалните качества на Гешев.
  Проблемът е, че главният прокурор се явява ключова бухалка
  в управленската схема на ГЕРБ. ГЕРБ-ажиите не се занимават
  с производство и затова имат жизнена потребност от
  бухалката Гешев, за да контролират производители,
  които не си плащат данък ГЕРБ. ГЕРБ не купуват избори
  с бири и кебапчета, а с държавни длъжности и служби.
  Това е "гениалният" бизнес модел на ББ и няма разбиване,
  докато детската мечта на останалите "демократи" е
  станат патерици на ГЕРБ. Хватката е инстинктивна,
  безпощадна и смъртоносна.
  "демократи"

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3865 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Дебилен извод
  в защита на невярна теза.

  Другарке,
  довеждаме до съзнанието ви,
  когато си събуди,
  че ссср се спомина в миналия век.

  По вашта "логика" един цел народ е длъжен да не критикува кандидатина прокурор
  под страх, че ще се окаже обвиняем.

  Законов приоритет на прокуратура Не е да обвинява.
  Законов приоритет на Съд (също) Не е да обвинява.

  Конституционен приоритет на Съдебла власт (и не само на...) е:
  Защита на законни права и интереси на физически лица и на юридически.

  Убирай си спама от ссовецки читанки и учи КРБ!!

  До коментар [#9] от "cmy12603507":

  И да допълня- прокуратурата е държавното обвинение.

  Щом някой има проблем с личността на един прокурор,
  значи е направил нещо, заради което е обвиняем

 24. 24 Профил на Rositsa Dimcheva
  Rositsa Dimcheva
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Вместо да пишете коментари тук - излезте на протестите, които се организират по темата, за да видите , че нито хората там са платени, нито са ромите, които платените медии снимат, а е пълно с млади хора, можещи повече от това да лаят в коментарите под една статия!

 25. 25 Профил на badsvetlio
  badsvetlio
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Мишоци сте вие от НПО тата, искате да манипулират обществото.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK