Предсрочното освобождаване: Джок Полфрийман не е прецедент

Част от оградата на Софийския централен затвор

© Надежда Чипева

Част от оградата на Софийския централен затвор"Дневник" препубликува материала от сайта "Свободна Европа".


Справедливо ли е осъдени за тежки престъпления да излизат преди да са изтърпели цялото си наказание? Този въпрос е във фокуса на общественото внимание вече цяла седмица, след като Софийският апелативен съд (САС) освободи предсрочно Джок Полфрийман, осъден на 20 години затвор за убийството на Андрей Монов.


Австралиецът излезе на свобода над 6 години и половина преди да изтече наказанието му, тъй като според съда е изпълнил двете условия, заложени в закона – да е изтърпял поне половината от присъдата си и да е представил доказателства, че се е поправил.
Смисълът на института за предсрочно освобождаване е да спести средства на държавата от издръжка на лишени освобода, а и същевременно да ѝ им даде възможност да се реинтегрират в обществото, докато бъдат наблюдавани. По закон предсрочното освобождаване е условно и ако до изтичане на остатъка от присъдата осъденият извърши друго престъпление, той ще трябва да изтърпи както него, така и новото си наказание.
Как обаче се прилага този правен институт в България? Изключение ли е освобождаването на затворници с толкова тежки присъди като Джок Полфрийман при около 1/3 остатък от наказанието им? Това са сред основните теми, разисквани от всички, не само от близките на Андрей Монов, който беше убит с нож в края на декември 2007 г. при схватка в центъра на София.
Справка на Свободна Европа в скорошната съдебната практика по десетки подобни дела показва, че казусът "Полфрийман" не е прецедент.


Макар че апелативните и окръжните съдилища в провинцията обичайно уважават подобни молби, ако остатъкът от съответната присъда е няколко месеца или около година, всъщност в закона няма такова изискване. Наказателно-процесуалният кодекс дори регламентира, че съдът не може да откаже да освободи предсрочно затворник единствено на основание, че му остава голям остатък от наказанието, ако е изтърпял поне половината от него.


Осъден на 20 г. за убийство с над 7 г. остатък


Само два месеца преди Джок Полфрийман да бъде освободен предсрочно, САС уважава такава молба от мъж, осъден на 20 години затвор за убийство, палеж и длъжностно присвояване. Остатъкът от присъдата на Д.Д. към 26 юли е 7 години и 2 месеца. Подобно на случая с Полфрийман, Софийският градски съд (СГС) отказва да го освободи предсрочно, след което определението му е отменено от втората инстанция.
"Нормата на чл. 439а, ал.3 от НПК предвижда, че размерът на неизтърпяната част от наказанието не може да бъде единствено основание за отказ от постановяване на условно предсрочно освобождаване, без да се изследва цялостно поведението на осъдения по време на изтърпяване на наказанието. САС намира, че в настоящия случай е налице именно такава хипотеза", приема съставът на съда с председател Николай Джурковски.


Апелативните съдии посочват, че в докладите на затворническата администрация за поведението на осъдения Д.Д. са отразени "много добро интелектуално ниво, широка обща култура, богати интереси и социални потребности".
"Подробно е описано поведението на лишения от свобода в затвора, което се откроява само с положителни изяви, осъденият е бил награждаван многократно", отбелязва още САС, уточнявайки, че затворникът е участвал в различни дейности, предлагани му от затворническата администрация и е полагал труд, включително и доброволен.
Приликите с мотивите на Софийския апелативен съд по отношение на Полфрийман не са малко. В неговия случай съставът, председателстван от Калин Калпакчиев, също бе откроил получени от австралиеца 13 награди, участието му във всички достъпни коурсове за обучение и квалификация, полагенто на труд, включителкно и доброволен, както и завършването на висше образование дистанционно.
И в двата случая съдът посочва, че затворниците демонстрират добро поведение и не са наказвани. Както е известно, Джок Полфрийман има налагани наказания, които обаче в последствие за заличени и по закон не следва да се взимат предвид. Освен това те не са му налагани заради проява на физическа агресия, стана ясно от определението на САС.


Осъден на 14 г. за наркотрафик с остатък близо 5 г.


Паралел между производството за предсрочно освобождаване на австралиеца би могъл да се направи и с това, проведено по молба на И.С., който излиза на свобода на 2 юли. Той е осъден на 14 г. затвор за трафик на 36 кг амфетамини, като към този момент е изтърпял над 7 години и 4 месеца и има остатък от наказанието от над 4 години и 10 месеца.
От мотивите за предсрочното му освобождаване към определението на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, става ясно, че затворникът "не е наказван, с много добра трудова дейност е в условията на местата за лишаване от свобода, като рисковете от рецидив и вреди, са със снижени стойности".


Съдът отбелязва също, че според докладите на затворническите власти осъденият "се е включвал активно в социалните дейности за осмисляне на свободното време. Налице са изцяло позитивни промени в осъденото лице, предприети в линия на поведение към осъзнаване на минали грешки и извличане на поука от тях".
"Независимо от високия размер на остатъка, който следва да се търпи, в размер на 4 години, 10 месеца и 18 дни, настоящият съдебен състав прие, че всъщност, изтърпените до момента 9 години, 1 месец и 12 дни, в пълна степен съответстват на заложеното от закона, относно изпълнение целите на наказанието до степен, че И.С. да осмисли своето поведение и в бъдеще време да не допуска каквито и да било грешки от криминогенен характер, както и да спазва законите и добрите нрави в обществото", се казва още в определението на съдия Крънчева.


Осъден на 17 г. за убийство с остатък над 4 г. и половина


Наред с тези два примера, попада и друг осъден за убийство, който е предсрочно освободен от затвор от състава на САС, уважил и молбата на Джок Полфрийман. В същия ден, когато съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева се произнасят в полза на австралиеца, те правят това и по отношение на осъдения за убийство Б.Д. За разлика от случая с Полфрийман, по това производство няма становища на Българския хелзинкски комитет (БХК), нито искане на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на производството.
И в двата случая апелативните съдии обсъждат подробно всички положителни данни от докладите на затворническата администрация, за да приемат, че са налице достатъчно доказателства, че осъдените са се поправили. Б.Д. е осъден на 17 години затвор, като от тях му остават да изтърпи 4 години и 8 месеца.
Основните данни за поведението му и това, че осъзнава какво е извършил и се е поправил, САС черпи от докладите на затворническите власти: признава и осъзнава вината си, осъзнава факторите, допринесли за криминалното му поведение, налице е мотивация за промяна; трудово е ангажиран, отговорно изпълнява задълженията си и поддържа добри взаимоотношения на работното място; с осъзнати нагласи за водене на законосъобразен живот, липсва безразсъдно и рисково поведение; осъзнава последствията от действията си, успява да реализира целите си по социално приемлив начин.


"Освен безупречното му поведение по време на изпълнение на наказанието, съществено значение за този извод имат и данните за липса на други осъждания на ефективно лишаване от свобода, т.е това се явява първото пребиваване на лицето в пенитенциарно заведение. Двете му осъждания за непредпазливо престъпление по транспорта и на пробация за престъпление против собствеността, не са от естество да формират извод за това, че Б.Д. е изградил трайни криминални навици. В случая следва да се отдаде роля и на факта за съхранени отношения с близките и запазени сeмейни връзки, които са предпоставки за бъдещо успешно социализиране на лицето", обобщава Софийският апелативен съд.


Никой от тези случаи обаче не провокира общественото внимание като този с австралиеца Джок Полфрийман. Роля в тази посока изиграха и публичните коментари на представители на трите власти, които вместо да разяснят сисъла и условията, при които действа института на предсрочното освобождаване, атакуваха съда, обвинявайки го в политическа ангажираност и некомпетентност.
От друга страна бездействието на Висшия съдебен съвет (ВСС) стигна до там, че кадровиците в съдебната власт не реагираха дори на призиви за линч и затвор за съдиите, произнесли определението. Въпреки че основна конституционна функция на съвета е именно да защитава независимостта на съда.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ale MI
  Ale MI
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Може да не е, но мястото му обратно в панделата!

 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Да го върнат докато изплати кръвнината

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 882 Неутрално

  За тежки престъпления срещу личността изобщо не трябва да има възможност за предсрочно освобождаване от съда или помилване от (вице)президента.

  Щом някой е осъден на няколко инстанции е правилно и морално да си изтърпи наказанието.

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  Така е, просто цялото право и закони са тотална шитня и се заобикалят кой както може.

  Е тоя пич просто изтегли късата клечка. Но като цяло ще е поредния шум за 3 дни.

 5. 5 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 268 Неутрално

  ПРЕЦЕДЕНТ Е! Три примера от хиляди, и трите въобще не са крещящи като на австралийския изрод.

  Но най-добре е да пуснат Джок, защото подобен боклук съвсем скоро сам ще си намери леталния изход от живота, с който не може да се справи...

  Истинския престъпник тук е Калпакчиев, който според мен, се удари лошо с мотиката този път...

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  То не е прецедент, но за нагли, непоправими и брутални убийци Е ПРЕЦЕДЕНТ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 714 Неутрално

  След като при други такива случаи,че дори и по-фрапиращи с рецидивисти цацаратурата-ГЕШЕФТура си мълчи и трае,а сега вдигна хистерична патардия вкупом с свинеобразните медии и "журналисти" то това означава,че това действие на така наречената прокуратура е насочено конкретно срещу този съдебен състав.
  А направо може да се каже,че е насочено срещу всички нормални хора.
  Такъв е ЗАКОНА,а той трябва да се спазва.Ако има проблем с тези случаи има си ред в НС се прави корекция,или се пише нов закон.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  След като при други такива случаи,че дори и по-фрапиращи с рецидивисти цацаратурата-ГЕШЕФТура си мълчи и трае,а сега вдигна хистерична патардия вкупом с свинеобразните медии и "журналисти" то това означава,че това действие на така наречената прокуратура е насочено конкретно срещу този съдебен състав.А направо може да се каже,че е насочено срещу всички нормални хора.Такъв е ЗАКОНА,а той трябва да се спазва.Ако има проблем с тези случаи има си ред в НС се прави корекция,или се пише нов закон.
  —цитат от коментар 7 на anty


  Той Цацаров да остави австралийския пиян абориген ами да вземе да арестува Калпака и да го сложи да долежи присъдата на изрода! Това в преносен смисъл, но тоя уж съдия трябва да бъде наказан най-строто, дори уволнен!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Делото е насрочено за 23. 10. Ако дотогава Джок получи документите си, ще има право да напусне страната.
  Отвратително политизиране не криминален случай. Ако не предстояха местни избори и избор на главен прокрор, никой нямаше и да разбере за предсрочното условно освобождаване.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 11. 11 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Надявам се г-н Фрийман да си получи документите по-скоро и да си замине от тая луда държава! Където видите ли бил нападнал група от 20 човека! Който може да мисли, да мисли! Който няма тоя капацитет, не мога да му помогна...

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  До коментар [#5] от "Джони Глупавия":


  « Истински престъпник тук е Калпакчиев ... «


  Не само Калпакчиев, ами и Иванчева, Петрова ...
  Тук не става въпрос за добряците-патриоти Доган, Пеевски, Любен Гоцев, Ивайло Тирифонов, Свинаря и ТРИСВИНИУМА - дръжте Калпакчиев и Иванчева ... !
  Надявам се ( друго не ми остана ) на Лаура Кьовеши и на закона « Магнитски « .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Делото е насрочено за 23. 10. Ако дотогава Джок получи документите си, ще има право да напусне страната. Отвратително политизиране не криминален случай. Ако не предстояха местни избори и избор на главен прокрор, никой нямаше и да разбере за предсрочното условно освобождаване.
  —цитат от коментар 10 на tolkoli


  Отвратителното е, че е пуснат от един соросоид, който се прави на съдия!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7384 Неутрално

  Един път ни осъдил в Страсбург, що да не ни осъди пак.

 16. 16 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Айдееее!Започнаха защитните публикации за Калпакчиев.Ма как може човек на ДБ и Прокопи да бъде нападан?
  —цитат от коментар 8 на gobay


  другаръ Блъсков със 17-те статии/ден срещу Калпакчиев и всичките 17 плеснати на фронтпейджа много трудно може да бъде надминат, драга ми гробарке

 17. 17 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 688 Весело

  Дневник, вече не е смешно, а направо гротескно как от девет кладенеца вода носите за да защитите "вашия" съдия. Интересно ако не беше този съдия дали щеше да го защитавате толкова самоотвержено и дали изобщо щеше да го защитавате!?

  "Кaлпaкчиeв и Ивaнoвa твърдят oщe, чe убиeцът ce вoдeл нeнaкaзвaн, тъй кaтo oт пocлeднитe му прoвинeния билa минaлa eднa гoдинa. Пocлeднaтa издънкa нa кacaпинa дeйcтвитeлнo e oтпрeди гoдинa.

  Прoвинeниятa вcъщнocт ca три, извършeни в крaтък интeрвaл oт мaй дo юни мeceц 2018 г., кoeтo aвтoмaтичнo ги прaви c двугoдишнa дaвнocт. Тoecт към мoмeнтa нa зaceдaниeтo нa CAC нaкaзaниeтo e вce oщe в cилa. Cтaвa въпрoc зa три нaкaзaния, кoитo aвcтрaлиeцът жaли прeд ACCГ - Coфия грaд.

  Прeз мaй и юни минaлaтa гoдинa при прoвeркa нaдзирaтeлитe oткривaт нa кoмпютърa нa Пoлфриймaн в aртклубa, къдeтo тoй e oтгoвoрник, флaшкa, CИМ кaртa и фaйлoвe c пoрнo. Зa дa прeдoтврaти прoвeркaтa, Джoк глътнaл плacтикaтa нa CИМ кaртaтa.

  Нaдзирaтeлитe oткрили и cтикeри нa т.нaр. cдружeниe, кoитo били c нeцeнзурнo cъдържaниe. Зa тeзи прoвинeния Пoлфриймaн e бил лишeн oт хрaнитeлни прaтки, бил нaкaзaн дa чиcти извънрeднo, кaктo и бил лишeн oт прaвoтo дa пoceщaвa кoлeктивни мeрoприятия във и извън зaтвoрa."

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 18. 18 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2":Лъжеш като Бойко Борисов. Защо спряхте да повтаряте лъжата за особеното мнение на Магдалинчева?
  —цитат от коментар 12 на Мунчету на Боeку


  Въпрос: Защо защитавате де-що има престъпници?
  Отговор: Защото сте много близки по манталитет!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#14] от "lz2":

  А още по отвратително е путиноид да раздава правосъдие!

 21. 21 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 268 Неутрално

  До коментар [#13] от "niksan1":

  и цецо мустака се надява на закона "магнитски"... е, и на 200 милиона кеш, де, че не се знае...

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Канонада в защита на К.К. Хвърчат тела и телесни крайни продукти. Всичко на амбразурата. Цитирам с гордост колега: Тва "анализи" на милото Дневниче е фрийкшоу от класа. И себе си, скромно: "Щом са покрили хонорара на Доковска, начи ептен са бегали..."
  Прочее, момчето е истински социопат, ще се чуе пак за него...

  roo
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 882 Любопитно

  в Мутристан не е трудно , една човешка драма да бъде използвана за политически пиар и разпалване на омраза и конфронтация в обществото, отвратително но ФАКТ ,онези 80% винаги надделяват

 27. 27 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  До коментар [#11] от "amg32":


  « Където, видите ли бил нападнал група от 20 човека ! «


  Не са били 20, а само 16 ...
  Според някои другари острието на ножа е било цели ( !!! ) 30 сантиметра, но кандидатът за кмет на София Джамбаски утвърждаваше в « Здравей, България «, че острието било цели 20 сантиметра ( тук Джамбазина си разпери лявата длан демонстративно ) .
  Кое е вярно ? 20 или 30 сантиметра е било острието на ножа ?
  И втори въпрос към другарите, противници на освобождението на Полфрийман - ако страната не беше в навечерието на избори и избирането на голият охльов Гешев, някои от вас щяха ли въобще да знаят, че в български затвор излежава присъда някакъв от Австралия и, че бил освободен предсрочно ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 28. 28 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#7] от "anty":
  Такъв е ЗАКОНА,а той трябва да се спазва.
  ..............
  А ха, законът трябва да се спазва.
  Но само, когато на лилавците ви отърва, нали?
  Щото и кандидатурата на Гешев е законна.
  Или не?
  Щото Гешев е един такъв лош, лош , а австралиецът е една гугутка небесна?
  Гиди лицемери.

 29. 29 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#25] от "Мунчету на Боeку":

  Гледай ено документално филмче, Мария Гроздева твърди/тя е преглеждала трупа/, че убийството изобщо не е извършено с ножът на Джок
  ................
  Бря, вЕрно ли?
  Ами тогава, що не свидетелства на процеса?

  Не отговаряй, няма смисъл.

 30. 30 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#26] от "Stewie":
  в Мутристан не е трудно , една човешка драма да бъде използвана за политически пиар и разпалване на омраза и конфронтация в обществото, отвратително но ФАКТ ,онези 80% винаги надделяват
  ...........
  Мдааа, а убийството на журналистката в Русе, дето оквичахте света, че било" политическо". М?
  То в коя държава се случи?

 31. 31 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#27] от "niksan1":

  И втори въпрос към другарите, противници на освобождението на Полфрийман - ако страната не беше в навечерието на избори и избирането на голият охльов Гешев, някои от вас щяха ли въобще да знаят, че в български затвор излежава присъда някакъв от Австралия и, че бил освободен предсрочно ?
  ............
  А ако съдията не беше ваш човек? Дали щяхте да го подкрепяте с голи г---ве?

 32. 32 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  До коментар [#28] от "buljubei":


  « Щото и кандидатурата на Гешев е законна . «


  Да, ама НЕ !
  Кандидатите за главен прокурор на ЕС бяха повече от дузина и всичките те отпаднаха, а последният ( франсе ) беше оттеглен лично от Макрон в полза на Лаура Кьовеши .
  Тук в България да виждаш нещо подобно ? Да си гледал « Тудорица « с един кон ... при това КУЦ ... ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 33. 33 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  "Справедливо ли е осъдени за тежки престъпления да излизат преди да са изтърпели цялото си наказание? "
  *
  Не.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  До коментар [#27] от "niksan1":

  Според мен няма връзка с изборите, нито с Гешев.

  Нарича се късата клечка. Просто случайност. Може да е изиграло роля, че е чужденец или ако е ром. За българин да мине по-тихо.

  Но като цяло така работят нещата. Всяко действие си има ответна реакция, и съответното пре-ескпониране в медиите. Просто случая се разшумя по някаква случайност много бързо и властта е нужно да вземе мерки. Точно както случаите с апартамента на Цв., терасата на оня и др. подобни простотии.

  Ако нямаше шум, нямаше да има действия от страна на властта. Така работи съвременната фейсбук демокрация.

 36. 36 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#32] от "niksan1":
  Да, ама НЕ !
  Кандидатите за главен прокурор на ЕС бяха повече от дузина
  ........................
  Е и?
  Ти схващаш ли израза "законна"?
  Не е свързана с броя на участниците, а със ЗАКОНА.
  Не вярвам да не го знаеш. Ама що се правите на улави?
  Ей това не ми е ясно.
  Малко повече обективност и ще може да се разговаря с вас.
  Засега сте като радиоточки - само предавате.

 37. 37 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Съдиите на другите подсъдими просто не са получавали финансиране или пък не са лични познати с членовете на някакви си организации за защита на убийствата, педофилията, и изнасилванията и т.н.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 38. 38 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#34] от "Мунчету на Боeку":

  До коментар [#29] от "buljubei":

  духай, мафиотизиран комунар
  .............
  Топ "аргумента" на натътрузените десебарки.
  Кефи как се гърчите от яд и злоба.
  Нека всички ви видят ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ.

 39. 39 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  До коментар [#32] от "niksan1":

  Ама Кристалинка беше единствен кандидат за МВФ. :)

  Та не знам вече и аз кое е правилно. За Кристалинка - хубаво, за Гешев - лошо. :)

  Трябва едно министерство на истината да направите, да не се чудим такива като като мен по тъпички кое е хубаво и кое лошо. :)

 40. 40 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 479 Гневно

  Канонада в защита на К.К. Хвърчат тела и телесни крайни продукти. Всичко на амбразурата. Цитирам с гордост колега: Тва "анализи" на милото Дневниче е фрийкшоу от класа. И себе си, скромно: "Щом са покрили хонорара на Доковска, начи ептен са бегали..." Прочее, момчето е истински социопат, ще се чуе пак за него...
  —цитат от коментар 24 на babyroo


  Не съм убедена, че ти е ясно какво е "социопат". Във всеки случай индивид с подобен профил, не би отнесъл бой с павета от група хулигани, тръгвайки да защити човек, когото те решили да превърнат в боксова круша.
  Социопатът би отминал. По-скоро социопатни характеристики демонстрира баща му, като призовава лъм линч на съдиите/а сме ги били заплювали и показвали "любовта" си като ги срещнем по улиците!/....В поне няколко медии са публикувани думите му, което само по себе си е скандално!
  Но какво да се очаква от слуга на ДС?! Колко ли човешки живота е затрил/отровил с мръсната си дейност там...

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 479 Гневно

  "Справедливо ли е осъдени за тежки престъпления да излизат преди да са изтърпели цялото си наказание? "*Не.
  —цитат от коментар 33 на pamela


  Делото с/у Фрийман е било всичко друго, но не и справедливо. В друга държава, необременена от продажни комуноидни магистрати, той щеше да лежи най-много 3-4 години. Ама нали си имаме татковци ДС-ари. Спретнал е всичките си връзки, за да изчезнат и записите от камерите, и ромът да се окаже полтъргайст/колко му трябва на такъв да го сплашиш/...

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 43. 43 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#28] от "buljubei":

  Австралиецът е осъден за убийство според закона,и пак според закона може да бъде пуснат под условие,тоест условно. Няма отмяна на присъдата,тя е такава каквото е постановил съда.
  При положение,че ни ви харесва закона в този му вид,има си начин за неговата промяна или за написването на нов закон.
  Слугите на Кремъл особено в ТОВА НС имаха сума ти време да променят това положение,но не го направиха.
  Та сега подлогите на кремълските слуги квичат по свинските медии,такива пълзящи биологични единици,визирам защитнищите на цацаратурата-ГЕШЕФТура,на Винету от Банкя,на Корни-ездачката,на консултанта от сараите и "патриотите" се дрищят из разните форуми.
  За голямо ваше съжаление,капацитетоа ви е изключително ограничан,ако го разбирате.
  Това е положението!

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Eд
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#36] от "buljubei":

  Абе приятел, ти чел ли си закона какво гласи за избор на главен прокурор? Да те хвана ли на къс пас или сам ще ходиш да прочетеш. Нека само ти подскажа: В документа има 35 пъти думата "кандидати". Ще го намериш ли сам, или да ти го линкна? А да ти подчертая всичките пъти думата? А да ти покажа страницата на ВСС, където гордо горе пише "КАНДИДАТИ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР" , а долу пише само "Иван Стоименов Гешев"? Искаш ли, или можеш и САМ ДА СЕ ИНФОРМИРАШ, МАМКА МУ.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Eд
  Рейтинг: 274 Неутрално

  https://defakto.bg/2019/09/26/292-ма-съдии-от-цялата-страна-се-обърнаха/

  Отворено писмо от 292-ма съдии към гражданите на България. Те ви го казват.

 49. 49 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#45] от "Кози Крак":

  където гордо горе пише "КАНДИДАТИ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР" , а долу пише само "Иван Стоименов Гешев"? Искаш ли, или можеш и САМ ДА СЕ ИНФОРМИРАШ, МАМКА МУ.
  ................
  И защо мислиш, чè не съм информиран?
  И ти си информиран, ама не допускаш фактите да ти пречат на желанията.
  Може да пише каквото си ще - НЕ Е ЗАБРАНЕНО ДА Е 1 КАНДИДАТ- НЕ Е - набийте си го в кухите гъдулки. И не е неморално - за разлика от случая с убиеца с ножа.
  Кандидатурата на Гешев е предложена от / внимание / прокурорите - а не от сульо, пульо и козия крак. Ако това не ти е ясно - май не е - ми няма какво да направя.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Eд
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#49] от "buljubei":

  Братленце, ако за теб конкурс с един кандидат е конкурс, прав си - няма какво да говорим по темата. Ходи викай "Гешев е радост" някъде.

 52. 52 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  Още по-никакъв прецедент ще е като пуснат предсрочно циганина убил Виктория Маринова.

 53. 53 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  До коментар [#43] от "anty":

  Така работят нещата.

  Нарочно се правят калпави закони, за да може да има рев и да се разраства бюрокрацията. Да пишат нови закони, да поправят стари, да назначават нови прокурори и съдии, щото старите не стигат.

  На някой в даден момент му отърва, на друг не и съответно реве.

 54. 54 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 752 Гневно

  Коментарът беше изтрит от модераторите,защото съдържаше обидни или нецензорни квалификации,обиди на расова,сексуална или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
  Моля, престараващият се модератор да бъде така добър да каже къде видя нещо от посоченото по горе,част от правилата за писане във форума, в следният текст:

  Айдееее!Започнаха защитните публикации за Калпакчиев. Ма как може човек на Прокопи и ДБ да бъде нападан?

  Кое е нарушение? Да ви имам свободата и борбата против цензура.Мизерен сайт с още по мизерен форум.

 55. 55 Профил на Eд
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#54] от "gobay":

  Ако вляза в магазина ти и сложа знак по средата: "Мизерен магазин с още по-мизерни клиенти", ще го оставиш ли?

 56. 56 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  "Прeз мaй и юни минaлaтa гoдинa при прoвeркa нaдзирaтeлитe oткривaт нa кoмпютърa нa Пoлфриймaн в aртклубa, къдeтo тoй e oтгoвoрник, флaшкa, CИМ кaртa и фaйлoвe c пoрнo. Зa дa прeдoтврaти прoвeркaтa, Джoк глътнaл плacтикaтa нa CИМ кaртaтa."

  Ауу, какво провинение...

  Иначе, някои ги като Куювич ги пускат на разходка с кола из България

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 277 Неутрално

  И как точно се е "поправил" този социопат-тоест ако аз бях съдя шях да го върна обратно в панделата,а калпакът решава,ч е се е поправил-тоест 50/50 тото мафия!!И не законът е виновен ,а тълкувашите го и прилагащите го и липсата на императивност,разбира се !!според калпака Далил също е" добре" психически и му дава пасаван,разбира се с врякането на 50 нпо-та, за Германия,където тоа се взриви-50/50 какво да правиш-според мен е врат,според калпака-шия а?

 59. 59 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 277 Неутрално

  митов борисов-журналист ли си или просто късопаметен текстописец-нещо да споменеш за братя Галеви,Маргините,Универсалният Иван,нещо за хилядите избягали подсъдими,без жертвите да получат и капка възмездие и облекчение?Мойто момче,кога ше напишеш за вашият умнокрасив прогресивен борец за свобода Далил-убил немски евроатлантически граждани,заради вашата гражданска активност и нпо-брейнсторминг а-?Малко след пристигането си в България Мохамед се свързва с активисти на Български хелзински комитет, които по онова време проследяват как се отнасят с бежанците у нас, пише "Уикенд" и цитира свои източници, които твърдят, че сред тях е жена на име Даниела, с която Мохамед започва връзка. Възможно е именно заради нейното покровителство той да е успял така бързо да замине за Германия.

  що не осъдите тези автори ако ви клеветят?

 60. 60 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 601 Неутрално

  "Предсрочното освобождаване: Джок Полфрийман не е прецедент"

  Разбира се. Грантаджииските "магистрати" пускат всякакви бандити. Само келепир да има.

  И в морето ми е до колене .....................
 61. 61 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Започвам да подозирам,че въпросния убиец е роднина на Сорос,щото много пари и усилия хвърля цялото лоби Капитал!

 62. 62 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#54] от "gobay":

  Нй-са им комични минусоцъкачките.

 63. 63 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#55] от "Кози Крак":

  Сайта личен ли ти е??

 64. 64 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#59] от "Ivan Rachev":

  Аз да добвя-те винаги са на страната на првстъпниците и против прсвосъдието.Спомете си колко защитаваха Чеци!Ами как защитаваха онази ,дето лъжеше ,че полицайка я обарвала на голо?!Винаги Газетата е на страната на престъпниците.Щото,който плаща,той поръчва...статийките,де..

 65. 65 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Несправедливо е да няма смъртно наказание, само това ше кажа. И да няма страх. Убиваш и излизаш на свобода. Това ако е нормално, аз съм трамвай #5

 66. 66 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Няма никакво значение дали е прецедент. Това не е аргумент. Сигурно е, че не е осъзнал вината си и не се е поправил. Тези съдии са под външно влияние и трябва да бъдат отстранени завинаги. Могат да отидат при подлеца от т. нар. БХК или някоя друга антибългарска и антиобществена НПО.

 67. 67 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Хайде, следващият запя! Хорът на безродниците из операта “Кукиш” попълва състава си! Прецедент е! В световен мащаб е прецедент! Да освободиш предсрочно някого за “добро поведение”, който открито се гаври с целокупните институции, няма чувство за вина и тропа с краче, защо недостатъчно му играят по гайдата!

  Мърфи е оптимист!
 68. 68 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 695 Неутрално

  То не е прецедент, но за нагли, непоправими и брутални убийци Е ПРЕЦЕДЕНТ!
  —цитат от коментар 6 на lz2
  ами неотдавна пуснаха моого по-предсрочно един "непоправим и брутален убиец" май опиц се казваше, дето застреля бягащ човек в гръб с незаконен пистолет !
  а в случая има и политически момент - международна дипломация - и в Австралия има популисти , крещящи - "да освободим нашия гражданин"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK