София и паметникът на унижението

София и паметникът на унижението

© Юлия ЛазароваИзборите са времето за очертаване на проблемите в настоящето. Местните избори са особено благодатни в това отношение: при тях сякаш "мястото" е това, което допълнително подтиква проблемите "да заговорят". А "мястото", освен настояще, е и особена еластична "очевидност", побираща миналото "тук и сега". Правя цялото това предисловие като софиянец и жител на столицата: смятам, че на предстоящите местни избори в София всеки е редно да постави проблемите от собствената си камбанария, с оглед на онова, което вижда и което според него се откроява в един общ хоризонт.


Знам, че ще се говори и вече се говори за болезнените "общи места" – за въздуха, който дишаме, за инфраструктурата и за ремонтите, за почистването, образованието и здравеопазването в столицата.
Аз искам да насоча обаче дебата и към "местата на паметта". Те също са важни, не по-малко болезнени и наистина много важни. За София, а и за цяла България. Защото, по думите на големия френски историк Пиер Нора, тъкмо те ни дават


възможността да разберем кои сме и то в светлината на онова, което не сме
Дали това не е спор пак за "ланшния сняг", ще попитат някои.


Не е така.


И ще се позова на една съвсем скорошна резолюция на Европейския парламент (19 септември 2019 г.) – обръщение към гражданите на Европа, каквито сме всички ние. Резолюцията е посветена на европейската историческа памет и бъдещето на Европа. Подкрепена е от 535 евродепутати (огромно мнозинство от политическия спектър); против са били само 66, а въздържалите се са 53. Сред вносителите са Андрей Ковачев и Александър Йорданов от ЕНП. Гласували против са: Сергей Станишев, Петър Витанов и Цветелина Пенкова. Иво Христов се е въздържал. Българските евродепутати от ПЕС.


Наблегнах на голямото мнозинство, защото е рядкост такова единодушие сред десни, леви, центристи и консерватори. Сред вносителите виждаме имената на множество известни политици от Източна Европа: Радослав Шикорски и Траян Бъсеску, проф. Ришард Легутко и Анна Фотига. Резолюцията подкрепя и предшестваща декларация на социалдемократите Франс Тимерманс, зам.-председател на ЕК, и на еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова.


Резолюцията на Европарламента пряко се позовава на 23 август, ден за възпоминание на жертвите на комунизма и на нацизма, на европейската съвест за тоталитаризма; тя пряко препраща и към последиците от пакта Молотов-Рибентроп, направил възможно началото на Втората световна война, лишил Полша от суверенитет, довел до нападението на СССР срещу Финландия, както и до анексирането от Москва на Литва, Латвия и Естония. Декларацията напомня, че


европейската интеграция е реакция срещу две световни войни и два тоталитаризма


както и срещу трагедията на Холокоста, а също и срещу половинвековното пребиваване на Източна Европа в несвобода.


Резолюцията осъжда всеки исторически ревизионизъм; настоява за ясна оценка на престъпленията и актовете на агресия, извършени от тоталитарните исторически режими; настоява да се повиши осведомеността на младото поколение по тези въпроси, като се включат последиците от тоталитарните режими в учебниците на всички държави в ЕС. В това отношение един скорошен дебат в България е повече от актуален.


И още: отбелязва, че запазването в обществените пространства на държавите членки на някои паметници и мемориали (паркове, площади и улици), възхваляващи тоталитарните режими, проправя пътя за изкривяването на историческите факти относно последиците от Втората световна война и разпространението на тоталитарните политически системи.


Тук обаче сме в дълг към историята си и има над какво да се замислим!


За да няма съмнение за какво става въпрос, резолюцията на Европейския парламент съвсем ясно изразява дълбока загриженост във връзка с усилията на настоящето руско правителство да изкриви исторически факти и да оневини престъпленията, извършени от съветския тоталитарен режим, като ги счита за опасен елемент от информационната война, водена срещу демократична Европа.


Нещо повече: потвърждава, че


Русия продължава да бъде най-голямата жертва на комунистическия тоталитаризъм


и че нейното развитие към демократична държава ще бъде възпрепятствано, докато правителството, политическият елит и пропагандата продължават да оневиняват комунистическите престъпления и комунистическия тоталитарен режим.


Приведох тези дълги откъси от резолюцията на ЕП, защото те са пряко питане към редица болезнени "места на паметта" в България и най-вече – за съдбата на Паметника на съветската армия, която би трябвало да бъде част от дебата в София. Все пак става дума за гигантска "тоталитарна отливка" в сърцето на столицата, изкривяваща историческата истина – чрез надписа – "На съветската армия освободителка от признателния българския народ". Да не говорим за внушението за "вечната окупация" със застрашително размахания над столицата ни автомат "Шпагин".


Затова и отправям питане към тримата основни кандидати в надпреварата за София – Йорданка Фандъкова, Мая Манолова и Борислав Игнатов:


каква според тях би трябвало да е съдбата на Паметника на съветската армия


(в светлината и на цитираната европейска резолюция)?


Въпрос, на който те, струва ми се, дължат отговор.


Предполагам, че Йорданка Фандъкова и Борислав Игнатов, издигнати от партии, членки на ЕНП, приемат текста на резолюцията. Но е важно да чуем тяхното виждане по въпроса: какви конкретни стъпки биха предприели спрямо този мемориал в прослава на тоталитарния съветски режим и в ущърб на българската свобода?
Що се отнася до г-жа Мая Манолова, която освен всичко друго е учила история в Русия, мисля, че софиянци – особено от десния спектър, на чието мнение тя особено държи напоследък – с нетърпение очакват нейния отговор. Нали в изявите си тя заявява, че е "на страната на гражданите".


Ето аз като гражданин на София повдигам този въпрос. И съм убеден, че той вълнува една голяма част от гражданите на столицата. Става дума за "лицето на София", което е и "лице на нацията". А нацията, според формулата на френския историк Паскал Орие, е тъкмо памет. И нищо друго освен памет!


При това – нека бъда разбран правилно – аз изобщо не настоявам за незабавното демонтиране на Паметника на съветската армия или за отварянето на поредния протяжен дебат по неговата съдба. Съвсем не.


Моето предложение е съвсем конкретно и напълно приложимо в рамките на следващите няколко месеца. И е изцяло в духа на резолюцията на Европейския парламент, на нашия морален ангажимент към историческата истина и бъдещето на България в Европа.


Предлагам сега съществуващия монумент да се деидеологизира по най-лесния начин


Тоест: да се вложи памет в този напълно непонятен за младите поколения паметник, чието пространство сега те използват по най-симпатичния начин – като поле за скейтъри и място за събирания и слушане на музика вечер. Под призрачната сянка на "шпагина".


Достатъчно е от двете страни на основната площадка да се монтират информационни табла – съобразени със спецификата на монумента, където и без това има достатъчно такива пространства. На които табла – в духа на резолюцията на Европейския парламент и на последната декларация на българското Външно министерство по повод 9 септември, ясно да се заяви следното (дори да включва и този текст от нея, който предизвика отзвук): Щиковете на съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави.


Би било добре да се разкаже и историята на Паметника на съветската армия, детайлно описана в студията на големия български изкуствовед проф. Димитър Аврамов "Изкуство и пропаганда в бронз и камък?".


Защото самият този паметник – образец на тоталитарното изкуство – е вече непонятен по замисъла си, както за своите противници, така и за най-ревностните му защитници. Така и едните, и другите биха могли да научат какво със средствата на "монументалната пропаганда" всъщност изразява този паметник. Първо, че двете скулптурни групи в началото (тези отлети в бронз анимирани картинки) са посветени на "посрещането на Съветската армия" (която някои още продължават да посрещат). И, второ, че трите основни орелефа на паметника задават следните композиции: "Октомври 1917 г." (от изток), "Тил" (в СССР през войната – от юг), и "Отечествената война" (от западната страна, който най-често е комиксово пребоядисван).


Струва ми се, че освен на информационни табла на няколко езика (включително и на руски), би трябвало да има и посочен телефонен номер, който на цената на един градски разговор да играе ролята на аудиогид.


И в него "да се разкаже историята": че три години (от есента на 1944 до началото на 1947 г.) България е била на практика окупирана от Съветската армия (въпреки участието си в заключителната фаза на Втората световна война); че тези окупационни части са били издържани от бюджета на страната (над 80 млрд. лв. – колосална сума за изнемогващото българско следвоенно стопанство); че паметникът на Съветската армия е издигнат по директива на Москва и е пряко копие от монументите на съветското изкуство; че той е проектиран след забраната на всички опозиционни партии и на свободния печат, след ликвидирането на Никола Петков и земеделците през 1947 г., включително след ликвидирането на "Трайчо Костов и неговата банда" през 1949 г., тоест след репресиите и на част от комунистите, налели основите на новия несвободен строй.


Че


Паметникът на съветската армия, замислен да държи в подчинение българското общество


е и "паметник на унижението" (по думите на проф. Димитър Аврамов). Паметник на унижението и на българския художник, на неговото обезличаване.


Големият български график Борис Ангелушев дава първоначални ескизи за орелефите, но бързо се оттегля (въпреки левите си убеждения). Същото прави и големият български скулптор проф. Иван Лазаров.
Остават три ателиета с художествени ръководители Иван Фунев, Васил Зидаров и Петър Дойчинов, но там се използват студенти подизпълнители. Авторите правят фигурите по 30 см, а студенти и дипломанти по скулптура ги вдигат в реален размер. Ателието на Петър Дойчинов даже се разбунтува. Има анкетна комисия. Оказва се, че всичко е "ширпотреба", че самият "автор" се е ограничавал само с указания и леки преправяния на фигурите. Скандалът е потушен.


Най-добрият орелеф – Октомври, на Любомир Далчев е съсипан от цензурата. Ето свидетелството на автора в текст съхранен у неговата племенница – Мария Далчева:


Моят Октомври беше върнат няколко пъти за поправки като "формализъм". Не се интересуваха от психология и динамика, искаха подробности и загладена повърхност, детайли, които премахвах при отливане на композицията в бронз. Най-голямата неудача е фигурата на Комисаря, вмъкната като идеологична необходимост и която е катастрофа за устрема, постигнат в раздвижените стойки на действащите лица от антуража.


Всичко това трябва да бъде разказано. Включително заради тези, които тепърва ще се вдигнат да бранят този "шедьовър на българското изкуство".


А що се отнася до цялостната му съдба, тя наистина е въпрос на голям обществен дебат. През 2013 г., доколкото си спомням, Столичната община възнамеряваше да организира международен конкурс за "доизграждане и развитие на публичните пространства на територията на Княжеската градина". Идеологията (и вероятно поредната руска намеса) блокира това намерение.


Мисля, че на този конкурс отдавна му е дошло времето. Дано някой си спомни и за проекта на големия български скулптор Александър Дяков. Той предвиждаше свалянето на фигурата "Вечна дружба", премахването на постамента и поставянето там на ръка, събрана в жест на молитва. И покаяние.


Нека не забравяме за този жест и за това възможно решение, когато се отнася до един паметник на колективното ни унижение като народ и като нация.


Текстът е препубликуван от портал "Култура". Акцентите са на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (293)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4096 Неутрално

  Унижението ни като нация не започва, нито се изчерпва с един паметник - този в Борисовата градина ! Нито с два, нито дори с повече ! Унижението и срама ни като нация идват първо като видиш как един цигарен контрабандисти "наехва"държавния ти глава навръх националния ти празник и второ, когато премиерът ти се извинява пред руския президент и му търси прошка като "пред по - голям"! С паметниците все ще се оправим, но другото няма как да се замаже, нито забрави !

 2. 2 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 732 Неутрално

  еми като рачо пръдлето е посрещал с цветя е хитлер и сталин - ше им търпи и паметниците и следите.
  Нали не си представяте, че изведнъж сте произвели горда, боеспособна нация , дето се чуства унизена от моча?
  некви бранници приветстват тръмп кат адоло и решили да бутат моча.....
  нема сила, вема спойка, нема енергия и вера в обществото.
  ЕНА СИЛНА ОБЩНОСТ НАЙ-МАЛКО БИ СЕ ДРАЗНИЛА ОТ МОЧА И ОТ УЛИЗА ХИТЛЕР.
  Когат си побеждаван и мищка в настоящето го отричаш и заличаваш следите от бладството и позора си.
  комплексарчета, геноцидет си върви скоро нема да има бългали в териториен.
  прочее, джамиите стегате ли? а така турски да научихте? как ли е на турски "паметник на съвецката армия?"

 3. 3 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3659 Гневно

  Махнете този ПОЗОР от централната част на София най- накрая. Альоша в Пловдив, също!

  Вече 30 години не живеем под калният миризлив ботуш на мАмашката на форумните ибрици.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 4. 4 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Бутнем ли паметника, значи сме надделяли над комунистите, а от там ни чакат само положителни неща. Следващият премахнат паметник трябва да е Братската могила в Борисовата градина.

 5. 5 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  Бе те изтрепаха целия национален елит, та едно паметниче нема да дигнат. И спаха сладко след това.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  Колкото повече се обръща внимание на МОЧА,толкова повече се налива вода в мелницата на комунистите. Оставете го - Времето ще го бутне.

 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Весело

  До коментар [#4] от "Ох леле":

  А следващия. ..?

  Bukalemun
 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4096 Неутрално

  " Мисля, че на този конкурс отдавна му е дошло времето. Дано някой си спомни и за проекта на големия български скулптор Александър Дяков. Той предвиждаше свалянето на фигурата "Вечна дружба", премахването на постамента и поставянето там на ръка, събрана в жест на молитва. И покаяние."

  Действително, съдбата на този паметник и изграждането на нещо, приемливо за софиянци, е въпрос на духовна и културна концепция, преплетена в битието и народопсихологията ни като нация, народ и богата история, но това не може да се случи, преди веднъж за винаги да скъсаме със сервилния си манталитет и комплекс на " освободен" народ, който все трябва от някъде да чака знак какво може и какво не ! Ако спрямо йерархията в примитивните общества или дори в престъпните среди това е нормално, за народ, претендиращ да е дал началото на европейската цивилизация и култура, това е престъпление !

 9. Решението е референдум.
  Гражданите да кажат.
  Най-демократичния начин.

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 10. 10 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  А пък този Тони си мисли, че като сложи информационни табла, и те ще хукнат да ги четат. Не четат, бе Тони. Татуират се, Ето и Дневник ги учи да се татуират.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Неутрално

  За пръв път не съм съгласен с Тони Николов!!!!
  МОЧА и подобните му трябва да бъде премахнат ВЕДНАГА!!!
  Две поколения българи вече са заразени от отвратителните рубладжийски грамади!
  Мястото им е в музея!!!!

 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Неутрално

  За пръв път не съм съгласен с Тони Николов!!!!
  МОЧА и подобните му трябва да бъде премахнат ВЕДНАГА!!!
  Две поколения българи вече са заразени от отвратителните рубладжийски грамади!
  Мястото им е в музея!!!!

 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Неутрално

  За пръв път не съм съгласен с Тони Николов!!!!
  МОЧА и подобните му трябва да бъде премахнат ВЕДНАГА!!!
  Две поколения българи вече са заразени от отвратителните рубладжийски грамади!
  Мястото им е в музея!!!!

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Неутрално

  За пръв път не съм съгласен с Тони Николов!!!!
  МОЧА и подобните му трябва да бъде премахнат ВЕДНАГА!!!
  Две поколения българи вече са заразени от отвратителните рубладжийски грамади!
  Мястото им е в музея!!!!

 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Извинявам се за дублирането.
  Администратора да се събуди!!!

 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4096 Неутрално

  До коментар [#3] от "Realist":

  " Махнете този ПОЗОР от централната част на София най- накрая. Альоша в Пловдив, също!

  Вече 30 години не живеем под калният миризлив ботуш на мАмашката на форумните ибрици."

  Трябва първо да махнем едни евтини политици, чието поведение си е национално предателство, за които преклонението пред Кремъл е норма на поведение, след което и проруският кръг на сараите у нас, които от 30 години са ни заробили да плащаме данък Кремъл ! Без тази битка, срамните съветски паметници, свидетелство за национален нихилизъм, ще си останат все така отблъскващи между нас....

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  За пръв път не съм съгласен с Тони Николов!!!!МОЧА и подобните му трябва да бъде премахнат ВЕДНАГА!!!Две поколения българи вече са заразени от отвратителните рубладжийски грамади!Мястото им е в музея!!!!
  —цитат от коментар 11 на selqnin  За пръв път не съм съгласен с Тони Николов!!!!МОЧА и подобните му трябва да бъде премахнат ВЕДНАГА!!!Две поколения българи вече са заразени от отвратителните рубладжийски грамади!Мястото им е в музея!!!!
  —цитат от коментар 12 на selqnin  За пръв път не съм съгласен с Тони Николов!!!!МОЧА и подобните му трябва да бъде премахнат ВЕДНАГА!!!Две поколения българи вече са заразени от отвратителните рубладжийски грамади!Мястото им е в музея!!!!
  —цитат от коментар 13 на selqnin  За пръв път не съм съгласен с Тони Николов!!!!МОЧА и подобните му трябва да бъде премахнат ВЕДНАГА!!!Две поколения българи вече са заразени от отвратителните рубладжийски грамади!Мястото им е в музея!!!!
  —цитат от коментар 14 на selqnin


  Ех дееба тъпото му хайд ай пи дееба........много бавно нещо......не е за аматьори......

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Центъра на българската столица. Повтарям центъра, централно място в страната ни. Нямат място там чужди паметници.
  Нито спорният паметник на червената армия. Нито безспорно нужният паметник на Удроу Уилсън, без него дълго време нямаше да имаме държава.
  Там, в централния площад на българската държава трябва да има място за бъдещето на България...... трябва да има нещо за децата. Било то зелен парк, било детски център. Все си мисля, че един парк в който и да е град не е излишен

 21. 21 Профил на Николай С
  Николай С
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Не бива да се разрушава.
  Самият паметник (склуптурата отгоре и балерефите) да си отидат в музей. Умалено копие на паметника да се остави някъде с обяснението как ни е бил натрапен (това е важно)

  На постамента да се постави паметник на Гурко, Руският, Украйнският войн и балереф за освобождаването на София. Такава Русия нема да могат да пищят или поне ще им напомним, е те са най—големите жертви на комунизма.

  (с уговорката, че първото освобождаване е през 1830, но тогава въстанието ни е подадено, не и без подкрепата на царска Русия).

 22. 22 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  След декларацията на МВнР на страната ни е редно да се предприеме следващата стъпка. Този паметник трябва да иде при петолъчката от партийния дом.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  Бутнем ли паметника, значи сме надделяли над комунистите, а от там ни чакат само положителни неща. Следващият премахнат паметник трябва да е Братската могила в Борисовата градина.
  —цитат от коментар 4 на Ох леле  До коментар [#4] от "Ох леле":

  Ама те самите управляващи комунисти когато усетят че вече наистина губят властта,ще бутнат МОЧА (както изнесоха мумията от мавзолея) за да излъжат,че са скъсали с комунизма и после пак ще управляват така както си знаят...

 24. Аз предлагам да махнем паметника на Цар Освободител............той е на още по-централно място.......баш на пъпа на София........и е пак Руски............

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4096 Весело

  До коментар [#13] от "selqnin":

  " За пръв път не съм съгласен с Тони Николов!!!!
  МОЧА и подобните му трябва да бъде премахнат ВЕДНАГА!!!
  Две поколения българи вече са заразени от отвратителните рубладжийски грамади!
  Мястото им е в музея!!!!"

  Мястото им е обратно в Русия , но се съмнявам, че самите руснаци ще си ги искат, защото не струват дори усилията по демонтирането и принасянето им обратно до там !

 26. 26 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Ушанките произведоха в хора разни козари, тикви, компири и кауни...този паметник е началото на тяхното раждане, няма как да бъде премахнат или съборен, защото този същият отпадък е на власт!!!!

 27. 27 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  Съветския воин в ж.к. Лозенец

 28. 28 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Много силно мнение на човека. Напълно подкрепям. Альошката в Пловдив кога ще го взривяваме?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 29. 29 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Съгласен съм с автора. Може да съм злопаметен, но има неща, които не бива да се забравят. Следващите поколения могат да простят някой ден, моето надали, но във всички случаи не бива да се забравя.
  Докато Русия е заплаха за свободните хора - т.е в обозримо бъдеще - паметникът трябва да стои.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 30. 30 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4096 Весело

  До коментар [#28] от "Пешката":

  " Много силно мнение на човека. Напълно подкрепям. Альошката в Пловдив кога ще го взривяваме?"

  Пловдивчани отдавна са му набрали, но мишоците от управляващите среди пречат, защото се чудят как да оправдаят рублите, които получават по руските престъпни схеми у нас ....

 31. 31 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Най-голямото ми желание е да се премахне Партийнив дом. Ах, защо не изгоря...

 32. 32 Профил на Hristo Petkov Hristov
  Hristo Petkov Hristov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Викай Валяка! И да се направи огроооомна площадка за игра, стрийт спортове ! А може и друго, все тая,но...Валяка да мине през тия бетонни болшевики!

 33. 33 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 301 Неутрално

  МОЧА е срам за човешката цивилизация!

 34. 34 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  Никой не го иска този "паметник" в София. Като изключим няколко платени червени пенсии. БКП има нужда от този "паметник" за да лъже. БКП има нужда от всичките си лъжи.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Време е да се маха!

  Порусначен народ- слаба държава
 38. 38 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Съветската армия не воюва на територията на България през Втората Световна война. От гледище на България това е окупационна ария, нападнала ни вероломно държава, която не е била във война с СССР.
  Съответно нито един съветски паметник няма място и смисъл в България и трябва да се отстранят.

  E PLVRIBVS VNVM
 39. 39 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Да се демонтира и да се хвърли на дъното на язовир Копринка.

 40. 40 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 301 Неутрално

  много здрав паметник.Непрекъснато вдига кръвното на дрогираните седерастии не им дава да спят спокойно и да маат по цял ден от онова "белото"Утре съм на работа,вдругиден пак,но следобед,та ми остава малко време да поднеса свежи цветя като некомунистАко седерастите имат претенции,да заповядат от 09.00 до 11.00
  —цитат от коментар 17 на wxq03574427


  Да, здрав е като русиянска кратуна. И като се има предвид, че често го лъскате, учи приматите на труд...

 41. 41 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  Иначе народа си показва отношението, използва го за градска тоалетна.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 42. 42 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4342 Неутрално

  За ПСА в София и за Альоша в Пловдив има решения на съответните общински съвети за демонтирането им. Никакви референдуми, дебати и конкурси. Просто решенията на общинските съвети трябва да се изпълнят. Точка.

 43. 43 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Няма да е скоро за голямо съжаление!Защо ли?Ами вижте как се лигавят със смъртта на великия 2222лизец на правешката циганка и ще ви стане ясно!Значи кАмуниста може да е голям поет,а чичко Адолф,ах,този лош Адолф,да не е художник?Ех,да ви @@@ стандартите,червени глисти!

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Съветската армия не воюва на територията на България през Втората Световна война. От гледище на България това е окупационна ария, нападнала ни вероломно държава, която не е била във война с СССР.Съответно нито един съветски паметник няма място и смисъл в България и трябва да се отстранят.
  —цитат от коментар 38 на PavelCZ


  Това е силата на кремловската армия, вероломното нападение -България, Полша, Финландия, Грузия, Украйна, Чечня...

 46. 46 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Този паметник е толкова позорен, че все едно е издигнат паметник на башибозука.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 47. 47 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4342 Неутрално

  Текстът на резолюцията на ЕП:

  "запазването в обществените пространства на държавите членки на някои паметници и мемориали (паркове, площади и улици), възхваляващи тоталитарните режими, проправя пътя за изкривяването на историческите факти относно последиците от Втората световна война и разпространението на тоталитарните политически системи."

  може да послужи за основание да се издаде наредба или да се гласува закон за демонтаж не само на паметника на СА , но и за всички други съветски паметници из страната.

 48. До коментар [#42] от "tacheaux":

  Тъй ли демократе?
  Това ли ви е “демокрацията “
  И аз не бих искал референдум като видя какво “огромно” множество събирам с идеите си за демокрация и правосъдие по протестите е “синя” София.....особено последния......

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 49. 49 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Игнатов единствен има някаква концепция за МОЧА и проект. Фандъкова отказва да се съобрази със старо решение на общинския съвет за земонтирането на паметника. Нейният зам-кмет по културата аргументира липсата на инициатива по демонтиране на МОЧА с обяснението, че това е политическо решение и следователно не е от неговия ресор. Решението за съдбата на МОЧА може да бъде само едно - събаряне. Вместо това обаче се поставят нови и нови паметни плочи на престъпници и терористи. Пак в Княжеската градина се появи плоча, посветена на студентите антифашисти. Кой, кога и как сложи тази плоча?

  До коментар [#4] от "Ох леле":А следващия. ..?
  —цитат от коментар 7 на eti mehter


  Следващи има много.... В България, в момента има 73 паметници, посветени на ЧА. Щяха да са 74, ако неизвестен на мен храбрец (може би кмет) не е бил наредил демонтирането на един плевеенски МОЧА, който може да се види нарязан в двора на музея.

  CONTADOR GRATUITO!
 50. 50 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  Русофилите със завършения си егоизъм се самоунижават . Лошото е ,че така унижават и нормалните Българи

  SHADOWS of SOFIA
 51. 51 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1015 Весело

  Абе може и да го оставят, ама като обществена тоалетна!

  Имало едно време ссср...
 52. 52 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Весело

  До коментар [#24] от "Петимата от НПО и Шестте ГРАНТаджийчета":

  Паметника пред НС непременно и Ал Невски тоже самое!

  klimentm
 53. 53 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 834 Неутрално
 54. До коментар [#44] от "moreee":

  Кмет на Де Бъ могат да имат.....само в сънищата си
  А с такива приказки яко са се запътили към дъното.......там ги чака СДС

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 55. 55 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Весело

  До коментар [#48] от "Петимата от НПО и Шестте ГРАНТаджийчета":

  Сх как са сещате за демокрация понявга ама много избирателно това бе?!

  klimentm
 56. До коментар [#52] от "klimentm":

  Е това вече е приказка, обаче забравяш Шипка..... и там са мърсували гадовете руски, барабар с нашите русофили....

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 57. 57 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#9] от "Петимата от НПО и Шестте ГРАНТаджийчета":

  И кой ще гласува на референдум - селяндурите дошли от провинцията след 1944 и техните наследници. Стотици хиляди болшевизирани простаци, живеещи в жилищни комплекси, горди граждани, но нарочно наричани селяни, пристигнали в града благодарение на руснака с шпагина? Никакъв референдум

 58. 58 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Любопитно

  европейската интеграция е реакция срещу две световни войни и два тоталитаризма
  =========
  И как , бе г-н Николов. ....?
  В какво се изразява тая интеграция. .....в трошенето на паметници ли .....?
  С тоя консенсус на мислене. ....можете да опрете и до ....паметника на Хан Аспарух. .....!
  Ами бутнете го и него .....белким Тимерманс може и да ви аплодира .....
  Идните поколения ще ви кълнат , да знаете.....!!!
  Ще ви обвинят в страх от идеологическа металургия. .....!!!

  Онзи ден , един гей ми сподели ,че дръжките на някои врати са му противни ......
  Наподобявали събуден пенис ......
  Да ги счупим и тях .....искате ли ?

  Bukalemun
 59. До коментар [#55] от "klimentm":

  От вас се уча....... бързо напредвам...

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 60. 60 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4701 Неутрално

  До коментар [#2] от "scott":

  Пишете във второ лице множествено число вероятно, защото Вие принадлежите на някоя друга "нация"! Руснак ли сте? Българин със сигурност не сте!

 61. 61 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Весело

  До коментар [#44] от "moreee":

  Що това е стара идея дай нещо ново!

  Стаит статуя
  Съвсем без .уя
  Рука поднята
  Держит граната

  Маяковски

  klimentm
 62. 62 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Другото голЕмо унижение е, че Дневник допуска ботове да правят савецка пропаганда.

 63. До коментар [#57] от "Ох леле":

  Всеки който има право на глас, за България това значи да имаш навършени 18 години....
  Апропо София е и столица така, че това не е проблем само на Софийско ниво......ако имате претенции Велико Търново, Плиска и Преслав са готови да поемат старите си функции..,........

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 64. 64 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4701 Любопитно

  До коментар [#17] от "wxq03574427":

  Ще се подмокриш ли? 🤣😂

 65. 65 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  Другото голЕмо унижение е, че Дневник допуска ботове да правят савецка пропаганда.
  —цитат от коментар 62 на 4ort


  Не обиждай машините. Тези са майкопродавци.

  SHADOWS of SOFIA
 66. 66 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#52] от "klimentm":

  "Паметника пред НС непременно"

  Защо да го махаме, можем само да променим композицията. Например дедо Шори на кон и държи в ръката си пачка долари. На барелефите отстрани ще се изваят фигурите на Бойкики, Радан, женераль Наско и др. подобни протегнали ръце към деди Милиардер. Харесва ли ви идеята ми?

 67. 67 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4342 Неутрално

  "Резолюцията е посветена на европейската историческа памет и бъдещето на Европа. Подкрепена е от 535 евродепутати (огромно мнозинство от политическия спектър); против са били само 66, а въздържалите се са 53. Сред вносителите са Андрей Ковачев и Александър Йорданов от ЕНП. Гласували против са: Сергей Станишев, Петър Витанов и Цветелина Пенкова. Иво Христов се е въздържал. Българските евродепутати от ПЕС."

  Депутатите от антибългарската партия БСП са гласували против.
  Антибългарската партия БСП подкрепя Манолова за кмет на София.
  Софиянци , ако се чувстват българи , трябва да гласуват за всяка друга кандидатура за кмет на София , но не и за Манолова.
  Манолова не бива да отива на балотаж. Тя трябва да бъде отсвирена още на първия тур на изборите.

 68. 68 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4701 Любопитно

  До коментар [#19] от "izt21595181":

  Кой е болен мозък? Izt21595181 ли? 😂🤣

 69. 69 Профил на Иосиф Давыдович
  Иосиф Давыдович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Моча трябвало да се махне, а паметникът на американските пилоти, бомбардирали София избили десетки хиляди цивилни жители на София, да си стои може.... Да ви имам извратената логика на соросоидите....
  Паметника на съветската армия е паметник на подвига на народите на Съветския Съюз, дали над 25 милиона жертви, за да се изкорени най-голямото зло в историята на човечеството-фашизма.
  Във Виена има по-голям и по-хубав паметник на Съветската армия-там защо няма идиоти, като нашите соросоиди, дето да искат да го събарят??
  А съдбата ни да попаднем в съветската сфера на влияние е решена съвместно от САЩ, Англия и СССР- още се пази една просвулута салфетка с подчерка на "великия демократ" Чърчил, с която се разделя Европа на Източна и западна...

  Я не люблю, когда мне врут, Но от правды я тоже устал, Я пытался найти приют, Говорят, что плохо искал. И я не знаю, каков процент Сумасшедших на данный час, Но, если верить глазам и ушам - Больше в несколько раз...
 70. До коментар [#62] от "4ort":

  Дай коирдинати да видиш един бот,скайп вибер нещо такова ..... стиска ли ти да се покажеш на камера.... ще ми е интересно да си поговорим....

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 71. 71 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#23] от "deaf":

  Напълно съм съгласен. Винаги съм смятал, че сами ще си го бутнат, за да скъсат с миналото си , да се забрави кои са и от къде са дошли. Явно не им е нужно да го правят, достатъчно силни са, че да продължават да ни тикат символите си.

 72. 72 Профил на Иосиф Давыдович
  Иосиф Давыдович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Какви са тия солдати с автомати бе?! Предлагам бъдещия кмет на София от ДеБь да замени композицията с нещо по прогресивно. Например вместо автомати могат да държат вибратори.
  —цитат от коментар 44 на moreee


  ++++++++++Да ама да са поне по два вибратора..........

  Я не люблю, когда мне врут, Но от правды я тоже устал, Я пытался найти приют, Говорят, что плохо искал. И я не знаю, каков процент Сумасшедших на данный час, Но, если верить глазам и ушам - Больше в несколько раз...
 73. 73 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Весело

  До коментар [#66] от "moreee":

  Точно!
  Можеш да станеш главен архитект на Мая Манолова имаш въображение и визия!

  klimentm
 74. 74 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Весело

  много здрав паметник.Непрекъснато вдига кръвното на дрогираните седерастии не им дава да спят спокойно и да маат по цял ден от онова "белото"Утре съм на работа,вдругиден пак,но следобед,та ми остава малко време да поднеса свежи цветя като некомунистАко седерастите имат претенции,да заповядат от 09.00 до 11.00
  —цитат от коментар 17 на wxq03574427


  Аби ли обяснил от какъв зор и на кого ще поднасяш цветя?
  На пияниците дето се изтровили с метилов спирт ли?
  Щото други умрели руснаци в България по онова време май няма.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 75. 75 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Весело

  Също всички улици носещи руски имена във всички български градове!

  klimentm
 76. 76 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Премахването на този паметник /по максимално цивилизован начин/ ще е знак, че България има шанс да оцелее; че обществото най-после е успяло да създаде елит на нацията със здрав български корен.

 77. До коментар [#66] от "moreee":Точно! Можеш да станеш главен архитект на Мая Манолова имаш въображение и визия!
  —цитат от коментар 73 на klimentm


  С вас обаче не може да се мери...................

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 78. 78 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4701 Любопитно

  До коментар [#35] от "Петимата от НПО и Шестте ГРАНТаджийчета":

  Партийният дом си го запалихте вие, комунистите! За да изгорят архивите за престъпленията на вашата БКП!

 79. 79 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#73] от "klimentm":

  "Точно!
  Можеш да станеш главен архитект на Мая Манолова имаш въображение и визия!"

  Това няма как да се случи защото бъдещия вибрат... опс, извинете, бъдещия кмет на София ще е кандидатът на ДеБь.

 80. 80 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Весело

  До коментар [#66] от "moreee":

  Защо да го махаме, можем само да променим композицията.
  ========
  Също като оная статуя на ''Свободата''.....в Америка. .....
  На времето са я гепили от Египет и са я префасонисали .....

  Аман ....това е по лошо и от събаряне. .....!!!
  Използваш матрияла с около 5% приватизация......

  Bukalemun
 81. 81 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Весело

  До коментар [#58] от "eti mehter":

  Ети незнайш колко си прав! Ко му пречеше на Аспарух да иде 500 километра по на запад?!

  klimentm
 82. 82 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Моча трябвало да се махне, а паметникът на американските пилоти, бомбардирали София избили десетки хиляди цивилни жители на София, да си стои може.... Да ви имам извратената логика на соросоидите....Паметника на съветската армия е паметник на подвига на народите на Съветския Съюз, дали над 25 милиона жертви, за да се изкорени най-голямото зло в историята на човечеството-фашизма.Във Виена има по-голям и по-хубав паметник на Съветската армия-там защо няма идиоти, като нашите соросоиди, дето да искат да го събарят??А съдбата ни да попаднем в съветската сфера на влияние е решена съвместно от САЩ, Англия и СССР- още се пази една просвулута салфетка с подчерка на "великия демократ" Чърчил, с която се разделя Европа на Източна и западна...
  —цитат от коментар 69 на Иосиф Давыдович


  Както се разбра, тези удари са по искане на Сталин. Ама отдавна се знае, че Сталин е баща на всички народи, щото им е е... майката...

 83. До коментар [#35] от "Петимата от НПО и Шестте ГРАНТаджийчета":Партийният дом си го запалихте вие, комунистите! За да изгорят архивите за престъпленията на вашата БКП!
  —цитат от коментар 78 на vassilun


  Аааааа не мойто момче............всички знаем “кой не скача е червен“.........има го в аналите на БНТ...............

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 84. 84 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Неутрално

  Първо да се разберем за понятията. Това не е надгробен паметник. Там няма кости на починали. Ерго, това е монумент на една отминала епоха, единодушно оценена като ако не вредна, то най-лекото неудачна. Монументът прослава епоха, донесла огромно количество физически жертви, десет пъти повече от предишната (36000 срещу 4000 с починалите от старост), тоталитарна власт, несвободен народ. Всичко това е ставало с "ръководната рола на партията и СССР", чиято роля олицетворява този монумент.
  Когато една сграда престане да изпълнява функцията си, се търси друга функция или се разрушава. Същото трябва да се случи и с монумента. Тук няма поругаване. А разрушените човешки съдби са станали под сянакта на този монумент.
  Не смятам, че трябва да се описват детайли (винаги ще се пропуснат много и то важни). Вникнете в същественото. МОЧА си е изиграл ролята. По-нататъшното му оставане е важно за една държава (която си "препикава" територията с такива жалони или гранични камъни) и за нейните проксита тук.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 85. 85 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Весело

  До коментар [#80] от "eti mehter":

  Кога са я гепили мръсниците от цереуто
  Ли?!

  klimentm
 86. До коментар [#73] от "klimentm":"Точно! Можеш да станеш главен архитект на Мая Манолова имаш въображение и визия!"Това няма как да се случи защото бъдещия вибрат... опс, извинете, бъдещия кмет на София ще е кандидатът на ДеБь.
  —цитат от коментар 79 на moreee


  Квоооо.........кво......кво каза?

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 87. 87 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  Аз този въпрос Тони го зададох още преди десетина дена, ама никой не желае да отговори.
  Фандъкова и особено "независимата" Минолова са си седнали на ушите!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 88. 88 Профил на wxq03574427
  wxq03574427
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#56] от "Петимата от НПО и Шестте ГРАНТаджийчета":

  …………………………………………………..
  не се занимавай със седерастите,колега
  Те взривяват и събарят/ и паметници,и Путин/ от десет години по 10 саата дневно
  И от 20 години влизат в парламента с 1,8 %
  Днеска са ударили по 2-3 дълги линии от онова белото и сега са се поодрискали малко
  И путин си стои,и паметника,и Тръмп....и даже великия Бойко от банкя и той си пие ракията и радва на кака цецка.....
  Имай милост към седераста будала

  Антиседераст
 89. 89 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4701 Любопитно

  До коментар [#44] от "moreee":

  По-добре би било вибраторите да ти ги наврат по предназначение!

 90. До коментар [#56] от "Петимата от НПО и Шестте ГРАНТаджийчета":…………………………………………………..не се занимавай със седерастите,колегаТе взривяват и събарят/ и паметници,и Путин/ от десет години по 10 саата дневноИ от 20 години влизат в парламента с 1,8 %Днеска са ударили по 2-3 дълги линии от онова белото и сега са се поодрискали малко И путин си стои,и паметника,и Тръмп....и даже великия Бойко от банкя и той си пие ракията и радва на кака цецка.....Имай милост към седераста будала
  —цитат от коментар 88 на wxq03574427


  Не се занимавам, забавно ми е...........голяма веселба пада...........
  Тъкмо скучаех и стана весело из форума.........
  Този материал дойде тъкмо на място :)
  На мен лично никой паметник на света не ми пречи, като не харесвам нещо, било то и паметник просто не му обръщам внимание............

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 91. 91 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Весело

  До коментар [#81] от "klimentm":

  Брат му го е предупредил.....да не отива на далече. ....
  Знаеш ли какво му е казал. ....?
  '' Внимавай. .....колкото по на запад отиваш , хората са по големи лицемери ''....

  Bukalemun
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Весело

  До коментар [#85] от "klimentm":

  Дълга история. ....:)

  Bukalemun
 94. 94 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  Аз този въпрос Тони го зададох още преди десетина дена, ама никой не желае да отговори.Фандъкова и особено "независимата" Минолова са си седнали на ушите!
  —цитат от коментар 87 на Храбър


  Има решение на СОС за премахването на Моча. Само , че нещо липсва желание.
  Моча не е войнишки паметник и не попада под защитата на Женевската конвенция.Това е чисто пропаганден инструмент .

  SHADOWS of SOFIA
 95. 95 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 515 Весело

  "— Хм… — промърмори хаджи Петър, метна поглед към него и рече: — Три кила пироксилин му е майката! Сложи го в темеля, запали фитиля и камък върху камък няма да остане!
  — Тъй, амчи каак! Татък!… Около три кила… Па може и по-малко — добави бай Танко и си избърса носа с ръкава."

  Хаджи Петър говори за един доста по-голям и масивен паметник от МОЧА,който е построен по съвършено различен повод,но мисълта му е интересна...:))))

  https://www.zweimuldenland.de/media/pages/378/F_002_A.jpg

 96. 96 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  Болен мозък.
  —цитат от коментар 19 на izt21595181  Себе си ли визираш ?
  СЪГЛАСЕН !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 97. 97 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1247 Любопитно

  До коментар [#28] от "Пешката":" Много силно мнение на човека. Напълно подкрепям. Альошката в Пловдив кога ще го взривяваме?"Пловдивчани отдавна са му набрали, но мишоците от управляващите среди пречат, защото се чудят как да оправдаят рублите, които получават по руските престъпни схеми у нас ....
  —цитат от коментар 30 на samoedin


  какво ги чакаме? Няма ли как да се направи един местен референдум? Спаси Пловдив къде е?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 98. Първо да се разберем за понятията. Това не е надгробен паметник. Там няма кости на починали. Ерго, това е монумент на една отминала епоха, единодушно оценена като ако не вредна, то най-лекото неудачна. Монументът прослава епоха, донесла огромно количество физически жертви, десет пъти повече от предишната (36000 срещу 4000 с починалите от старост), тоталитарна власт, несвободен народ. Всичко това е ставало с "ръководната рола на партията и СССР", чиято роля олицетворява този монумент.Когато една сграда престане да изпълнява функцията си, се търси друга функция или се разрушава. Същото трябва да се случи и с монумента. Тук няма поругаване. А разрушените човешки съдби са станали под сянакта на този монумент. Не смятам, че трябва да се описват детайли (винаги ще се пропуснат много и то важни). Вникнете в същественото. МОЧА си е изиграл ролята. По-нататъшното му оставане е важно за една държава (която си "препикава" територията с такива жалони или гранични камъни) и за нейните проксита тук.
  —цитат от коментар 84 на penetrating


  Бе ние ще го махнем...........ами ако хрумне на руснаците да дойдат за да си го монтират пак кво прайм :)
  И не забравяй едно...........исторически факт е, че руснаците имат най-удобния и бърз транспорт до Берлин.......викат му Т 34..........а и двамата живеем в Германия :)

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 99. 99 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Като стане дума за справедливото премахване на МОЧА , русофилите и през катетъри ше напълнят турския паток......

 100. 100 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4701 Весело

  До коментар [#70] от "Петимата от НПО и Шестте ГРАНТаджийчета":

  Много си страшен шЪ знаЙш! 🤣😂

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK