Два остри камъка

Петар Богойески.

© Facebook/Petar Bogojeski

Петар Богойески.Два остри камъка брашно не мелят! Казва го народната мъдрост. Буквално в рамките на тази мъдрост е и последното изпитание, което ни пристигна от съседна и приятелска България. Кои са тези два остри камъка? Това са "югославизмът" у нас и "живковизмът" при тях. Това е така добре управляван и съвършен сблъсък, че няма шанс да получим брашно от тази мелница. Дори и ръжено. За пшенично - абе изобщо да не приказваме. Това са на пръв поглед толкова люти противници, а всъщност са двама братя. Но най-важно е в Македония същите да се покажат като първи врагове!


Тези двама братя са управлявани от един и същи център, там горе към северните степи. Там е шефът им. Той е фино момче, обича водка и да си играе с мелницата. Балканската мелница, разбира се. Защо са толкова остри камъните? Защото нарочно са такива избрани. Нарочно така са създадени. Гледаш - мелят, въртят, а брашно няма. Пшеницата отива във водата. Но има една дълбока истина. Това е емоцията на македонците към югославизма и на българите към живковизма. Причината за това е бедата, духовна и материална, в която днес живеем гражданите и на двете дърэави.


В Македония историята е по-проста. Тук преходът никак не ни оставя. Трае и трае, проклетият. Факт е, че голяма част от гражданите живееха по-добре по времето на югославизма, отколкото днес. Това е прагматично чувство. Мотивира го романтизъм,
както по младостта, така и по стандарта.


Това го разбирам. Започнах да имам разбиране, сега на по-възрастни години. Като по-млад не го разбирах. Имам само лични лоши спомени от тази Югославия. Но чувствата на македонците, които уважават този югославизъм, ги разбирам.


От другата страна емоциите на българите към живковизма лягат на тази основа. Днес България е членка на ЕС, с изключително по-висок стандарт от онази съветска България. Тогава откъде тази мания на българите по живковизма? Би трябвало да са го потиснали у себе си. Да са забравили. Но там не е толкова просто. Там шефства големият брат. Там работите са много, много сложни. До такава степен, че нямат възможност да прогледнат. Живковизмът им е наложен като философия на живот. Просто като историческа истина, която така е приета и не трябва да се променя. В този смисъл и голяма част от тезите за българския национален интерес, които идват от София, са погрешни, основават се на гол живковизъм. Разбира се, и нашата историческа истина е голо югославянство. Но българите подредиха работата за ЕС, подредиха стандарт, колкото - толкова, а после се върнаха на Живковата философия. При нас, обратно, крачка не мърдаме от югославизма и упорито си защитаваме "югославянския стандарт".


Проблемът не е в стандарта. Проблемът е в призмата за гледане на реалността на двата остри камъка. Единият има една истина за македонците, другият - друга истина. Когато започнат да мелят, това е лудница, не е мелница. В това


полека се превръща работата на "междудържавната комисия"


за "избистряне на истината". Тотална лудница. Твърди югослависти и каменни живковисти брашно не мелят! Простете, не искам да ме замеряте и едните, и другите, знам колко ви е тежко, но истината, драги приятели, от "двете страни" на комисията. Опитвате се да направите невъзможното, да направите обратното да народната мъдрост. Два остри камъка да мелят брашно? Чудо да видиш!


Ясно е сега, че не нападам югославянизма на едните и живковизма на другите. Моля ви да ме пощадите от тази дискусия. Живейте в своята философия на "изми". Имам опит и двете страни да ви известя, че ако погледнем македонския въпрос, тук няма "или, или", а "и, и"! Няма или решение за "истината", или влизане в ЕС, а ще има и решение за "истината", и влизане в ЕС! Впрочем това не зависи от Вас. Този процес на стабилизиране на Балканите има достатъчно добри приятели, които без значение от онова, което вие ще замърсите, те пак ще го оправят и пак ще се разширят НАТО и ЕС! Препоръчвам ви да приемете този съвет и да се откажете от юго-живковите манджи!


Историята не е щайга с ябълки, пък хайде сега ще делим - половин за мен, половин за теб. Историята е процес, емоция, съдбини... може да говорим само за обективизация на историята, а не за някакъв компромис! Какъв е този компромис с историята? Даме е наш, а Гоце е ваш?! И какви са тези глупости? Няма компромис с историята. И Даме, и Гоце са си свои на своето. Обективизацията


може да бъде само вътрешен процес


в македонското общество. Историята не е стока за търговия между държавите. Това не е държавен проблем. България е членка на ЕС, а в рамките на процеса на преговори между Македония и ЕС, до затваряне на главата за образованието, в една нормална, цивилизована атмосфера ще се затворят всички въпроси, които днес изглеждат като "планини". Така оставяме югославянствто и живковизма на мира, те нека продължат с Коминтерна, а ние ще си действаме с европеизацията и с обединена Европа! Всеки във филма си. Накрая нашият, европейският, ще бъде най-гледан! И най-хубав!


Авторът Петар Богойески е активист на ВМРО-ДПМНЕ, който не се свени да изразяват критични позиции както към управляващи, така и към опозиция. Докторант на Университета "Св. Кирил и св. Методий" в Скопие, той е и доктор по политически науки към Софийския университет.


Текстът е публикуван за пръв път във в. "Вечер" - вторият вестник, издаван в тогавашната Социалистическа република Македония на ежедневна основа.


В текста авторът използва името, което се използва официално отпреди постигането на споразумението с Гърция, след което страната се нарича Северна Македония.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  Това съм го слушал през 1990 година в България. Тогава звучеше привидно помирително така "и едините и другите са маскари". И тогава и сега е невярно

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Много патетично, с много поговорки, но нищо не се разбра.
  Освен че според автора накрая някакви добри външни сили ще дойдат, ще набият всички и ще хвърлят Македония в ЕС, докато тя пищи и се дърпа.
  Ами няма да стане точно така.
  Други предложения?

  Доброто е заразно
 3. Македонец за първи път в Германия..........
  Изглежда така - чист, спретнат и задължително с червена фланелка с надпис ВМРО-ДПМНЕ на нея............

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 4. 4 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Вчера един 60годишен с носталгия разправяше,как си откраднал едно въже от бай Тодор и оше си вадел вода на село от кладенеца с него

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  "югославизмът" и "живковизмът"
  А защо не титовизмът и живковизмът.

 6. 6 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Животът си тече, а титовистите и живковисти един подири друг се преселват в един по-добър свят при техните любими вождове. Но все още не са изминали 40 години преход из пущинаците...

 7. 7 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  "Тези двама братя са управлявани от един и същи център, там горе към северните степи. Там е шефът им. Той е фино момче, обича водка и да си играе с мелницата. Балканската мелница, разбира се."

  Е, ние това го знаем много добре...

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  По-скоро става въпрос за българския устойчив фундамент на Балканите който е на 3 морета - Факт! От 140 години има сили които ги е страх от единението на нацията постоянно се опитват да го натрошат , но българите са търпеливи , пак ще дойде подходящо за нас време!
  Това,че македонистите са на Тито са със силно промити мозъци с толкова много лъжи не значи нищо , във времето истина винаги излиза наяве!

  Да не забравяме ,че Сорос прокара пътя на Заев към властта в Македония !!! А Сорос е тленен , няколко дни след като се спомине, фондациите му ще се самоокрадат и изчезнат!

  "югославизмът" и "живковизмът"А защо не титовизмът и живковизмът.
  —цитат от коментар 5 на Роси


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5155 Неутрално

  Всички живковисти са югослависти. За тях след р00сссия най-любима е србия.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 10. 10 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5155 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Всъщност, основният противник на Обединена България на 3 морета винаги е била р00сссия. Съответно нейните балкански слуги србия и Гърция. Както и българските рублофили, разбира се.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 11. 11 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 753 Неутрално

  На автора мога да кажа само едно:
  "...Живейте в своята философия на "изми"...."!!!

 12. 12 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Наистина ли вярваш, че Сорос стои на върха на пирамидата?
  Сорос е само фасада, зад която стоят американски интереси.

 13. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Македония е колосална фалшива новина, преди още Доналд Тръмп да измисли фалшивите новини.

 14. 14 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Богоески! О неразумни чукундуре, поради що си си изкълчил името да не прилича на Българско.

 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Всъщност, основният противник на Обединена България на 3 морета винаги е била р00сссия. Съответно нейните балкански слуги србия и Гърция. Както и българските рублофили, разбира се.
  —цитат от коментар 10 на Alarmstufe: Rot


  Ай ся, пак започваш ако беше вярно великите евроатлантически сили нямаше да наложат Берлинския договор и да отменят границите от Снастефанския договор!
  Макоднистите с промити мозъци за цялата си история не са творение на Россия!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Авторът посочва нещо, което уважаемите членове на комисията някак не проумяват: влизането на Македония в ЕС и НАТО не зависи от това дали ще се споразумеят или не.
  Така че по-добре да градят мостове, да договарят общи летни школи на младежи, които да спорят през деня за историята, а вечер и през нощта да се занимават с по-весели неща и пр.

  Ако смятате, че от комисията зависи членството на Македония в ЕС, имам един приятел нигерийски принц, който много ще се радва да се запознае с вас.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 17. 17 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  "Ай ся, пак започваш ако беше вярно великите евроатлантически сили нямаше да наложат Берлинския договор и да отменят границите от Снастефанския договор!"

  Санстефанският договор е само руски мит и проганда.
  Рассия никога не е имал интерес от силна България и винаги помагала на нейните врагове...

 18. 18 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Не бе , ние сме били татари !
  Я този да каже защо имат пък те град Куманово , като куманите са били едни от най-свирепите монголо-тюркски племена дошли на Балканите от Североизток ?
  Ние дори и село "Татарово" нямаме !
  А сега когато им трябва ме за да влязат в ЕС станахме отново братя , та сега да видим
  КОИ СА ПО-ТАТАРИ ИЛИ ПО-КУМАНИ или пък отново ще си бъдем братя и такива да си останем ? Ех тикви балкански непоръбени! !

 19. 19 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  До коментар [#2] от "АзКлавдия":
  "Много патетично, с много поговорки, но нищо не се разбра. "

  На фона на антибългарската истерия , която се лее по македонските медии , този текст прилича на нормален. До тук му е стигнала смелостта на автора , за алегории да ползва поговорки. Дори да е прозрял историческата истина , не смее да я изкаже на глас. В Македония който изрази пробългарски позиции и който се обяви за българин следват репресии. Няма да го убиват или да го пращат в титовите лагери на смъртта , както е било в първите години на жестока македонизация на българското население но , ако е на държавна работа ще го уволнят, ще му се случат неприятни случки от най-различен характер , ще започнат да го гледат с отровен поглед , ще го нарекат предател.
  Тогава може да си зададем въпроса , що за демократична държава е Македония , когато има теми табута? Тя не изпълнява основни демократични критерии да бъде кандидат член на ЕС.
  В края на октомври България трябва да светне червен светофар на Македония при вземането на решение за започване на преговори за членство в ЕС.

 20. 20 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 727 Гневно

  Политически компромиси са допустими, но не и исторически. Омерзително е да се държи сметка главно за "достойнството" на отродените, които постоянно търсят аргументи за разграничаване, а не за достойнството на онези, които милеят за своите корени и родственици и уважават паметта на хилядите свои предци, пожертвали живота си за освобождението на и единението със своите братя. Ето защо изчистване на спорните въпроси от общия ни културно-исторически произход (цитирам текст от завчерашен пост в Медиапул) "ще бъде възможен само след пълната правна и политическа реабилитация на невинните жертви на великосръбския национализъм и на неговото творение - македонизма"

 21. 21 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  До коментар [#15] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  "Макоднистите с промити мозъци за цялата си история не са творение на Россия!"

  Македонистите са творение точно на Русия. От съветска Русия идва решението за образуване на македонска нация.

 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  До коментар [#15] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  "великите евроатлантически сили нямаше да наложат Берлинския договор и да отменят границите от Снастефанския договор!"

  България съществува благодарение на решението на Берлинския договор за образуване на княжество България. Ако не беше Берлинския договор България щеше да остане руска провинция.
  Санстефанският договор е руски мит.

 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  "югославизмът" и "живковизмът"А защо не титовизмът и живковизмът.
  —цитат от коментар 5 на Роси  До коментар [#5] от "Роси":

  Защото Тито е мъничко диктаторче от ерата на диктатора Живков.

 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Всъщност, основният противник на Обединена България на 3 морета винаги е била р00сссия. Съответно нейните балкански слуги србия и Гърция. Както и българските рублофили, разбира се.
  —цитат от коментар 10 на Alarmstufe: Rot  До коментар [#10] от "Alarmstufe: Rot":

  България сумарно е била само двадесет и една години (21год.) на три морета. Като това е силно казано,защото границата с "третото" море не е била истинска,а военновременна,с няколко забити дървени кола през много километри.

 25. 25 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 530 Любопитно

  Много аеродинамично изказване...

 26. 26 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  Доста умерени позиции за северномакедонец. Прав е колегата, че историята не е щайга с ябълки да се дели, но и да не очаква, че ще правим компромиси с историческата истина и ще чакаме да я обективизират историята скопските историчари, докато получат нашата активна подкрепа за ЕС. Гоце Делчев, Даме Груев, Братя Миладинови, Тодор Александров, Владо Черноземски, Мара Бунева, всички те са били българи, какво има да се преговаря?!
  Не и може да се обобщава ангро, че видиш ли сите бугари во комисиата са живковисти. Аз познавам лично зам. председателя на Комисията Наум Кайчев и той няма нищо общо с живковизма. Сигурен съм, че не е единствен.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 27. 27 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Петърчо прави мили очички, че идва Октомври и трябва да се гласува за датата. Комисията е блокирана по нареждане от сърбоманите в Скопие, и се надяват някой от горе да натисне нашите да предадат интересите ни. Каквито са йес-мени, нищо чудно да се подадат. Никакви компромиси с историята - това са обективни факти, част от световната и европейска история. Тия напъни на тито-сърбежлиите няма да минат. Трябваше ни Преспански договор и на нас - пълно отказване от всякакви апетити към историята, новата държава започва от края на ВСВ, исторически българска област с български език. В Австрия говорят на немски, и това не е проблем за тях.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 28. 28 Профил на Комита
  Комита
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Препоръчвам ви да приемете този съвет и да се откажете от юго-живковите манджи!"- думи на Петар Богойески.

  Манджите определено са сърбо-титовски и отказването от тях ще помогне точно на македонците.Едно скорошно изследване показва,че Тито е смятан за създател на македонската държава:
  www.dnes.bg/balkani/2019/08/30/makedoncite-tito-syzdade-dyrjavata-ni.421317
  Значи,там все още си папкат югославските манджи,които въобще не са по днешния наш,български вкус.Внушението,че и ние сме на подобна,но - "живкова" диета(сиреч - защитата на националния български интерес се обосновава с властващите тук комунистически идеи,генериращи взаимно противопоставяне) е провокативна тенденциозност,целяща да оправдае неотстъпчивостта на македонизма от коминтерновските постулати с "чудесната" югославска идея и югоносталгията,а не с насилническите комунистически методи,с които той е наложен и поддържан или със съвременното им посттоталитарно перфидно прикрито продължение.Колкото по-скоро днешните македонски политици проумеят,че Коминтерн и Европейски Съюз са две несъвместими понятия,толкова повече ще се увеличат шансовете на управляваната от тях държава за по-добро бъдеще.За съжаление,засега не личи да има у тях подобно "просветление".

  Хайдушки копнения
 29. 29 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#18] от "deutscher._":

  Може би ще ти е интересно да разбереш, че Второто българско царство е създадено от потомци на куманите- Белгун и Теодор, по-известни сред широките маси, като Асен и Петър

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 30. 30 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#21] от "tacheaux":

  "Македонистите са творение точно на Русия. От съветска Русия идва решението за образуване на македонска нация."
  Така е, но това решение е изпълнено от българи, комунисти наистина, но все пак...
  Като става въпрос за Македония, не трябва да забравяме нашето предателство към тях, а именно хвърлянето им в лапите на титова Югославия.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 31. 31 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 306 Неутрално

  "Тези двама братя са управлявани от един и същи център, там горе към северните степи. Там е шефът им. Той е фино момче, обича водка и да си играе с мелницата. Балканската мелница, разбира се."Е, ние това го знаем много добре...
  —цитат от коментар 7 на palav_nik


  Верно ли бе, антибългарчета червени ? Кузман Шапкарев и той ли е бил командван от "северните степи"?
  Райко Жинзифов, Татарчев, Борис Сарафов, Тодор Александров, Иван Михайлов
  Ей стихотворение, от Вазов ..

  "Па шта си ти?" - такъв въпрос задава
  във твоя дом безочлив чужденец.
  "Па шта си ти?" - с такваз псувня смущава
  душата ти некакен пришълец;

  "Па шта си ти?" - туй питане навред -
  при Дрин, при Шар, при Вардар, Преспа драга
  о, бъларино, сърбин ти полага
  и чака с начумерен лик ответ.

  Но ти пази се, прав ответ не давай.
  Кажи се португалец кюрд, сириец,
  лапонец, негър, циганин, индиец -
  но българин се само не признавай.

  Че тоз грях смъртен прошка там не знай:
  влече позор, побой затвор, изгнанье -
  невидени при прежните тирани.
  Скрий, че си българин в най-българския край;

  че си потомък Самуилов, на Атонский
  Паисий внук; скрий на коя си майка син,
  на кой язик пей мътний Вардар, синий Дрин,
  и езерата и горите македонски!

  Не споменувай Лозеград,
  Люлебургас, ни Булаир ужасни:
  ти би разбудил подозрения опасни,
  че на героите техни може да си брат.

  Мълчи! А вместо тебе всеки дол, пътека,
  дъбрава, езеро, река, рид, планина
  ще викат с глас през всички времена:
  "Тук българи са, българи от памтивека!"

  Ща сте вие, Роси , palav_nik , и другите антибългарски омразничета?
  Че не сте българи - ясно!

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3294 Неутрално

  До коментар [#16] от "espresso":

  Напротив!Такъв мит битуваше в Македония-че Гърция не можела да спре влизането в НАТО.Митове.Видя се!Друха лъжа е,че ставало дъма за сблъсък на югославизъм с живковизъм.Няма такова нещо.Никакви живковисти няма.Да твърдиш,че Гоце е българин не е живковизъм!А,е просто казване на истината.В Македония наистина ума носталгия към югославия и югославизъм.Но,в България няма никакъв живковизъм.Просто Мкедония все по-челно се сблъсква с историческите факти(а,те не са никакъв живковизъм) Логиката,че ще се срещнат жувковизъм с югославизъм и ще си делят Делчев е глупава.Делчев си е на себе си.И няма лак да го делим.Не за друго,защото той сам си е казал ясно какъв е и за какво се бори.Ние нямаме прпблем с иторическите факти.В Скопие е този проблем.Ние може да им помагаме,но компромис със факте няма как да се прави.

 34. 34 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Определено някои среди имат интерес и от югославизма, и от живковизма.
  Парадоксално, същите среди защитават и балканизма, който е глобализъм от гледна точка на живковизма и югославизма, и не само...

  Абе идентичности....

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 35. 35 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 123 Неутрално

  Хитър Петър(Богойески) се прави на реформатор в собствената си партия ВМРО-ДПМНЕ и се опитва да приравни някакъв Живковизъм тука с Югаславския македонизъм.Разбира се той не казва нищо за периода преди Живков,когато македонските българи с насилие са накарани да се пишат македонци и са вкарани учители от Югославия да ги учат на новоизмисления език.Тогава сигурно е било демокрация и идва Живков да налага великобългарски шовинизъм.И като голям националист се опитва да ни направи 16-та република на СССР.

 36. 36 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3294 Неутрално

  До коментар [#35] от "lii07621540":

  Съвесем точно сте го хванали.Тпчно с тскъв смисъшнползват термина "живковизъм" в Скопие.

 37. 37 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 123 Неутрално

  Нека Петърчо обясни как са гонени българите в страната му под маската на съработници с окупатора и за "закона за македонската национална чест".Нека каже и защо няма нито една улица кръстена на българин,освен на предателя Георги Димитров.Да напише и за променените имена и умишлено сърбизираната азбука и език,с цел да се отдалечи от българското.И как негодуването и неприемането на лъжата може да се нарече Живковизъм?Всичко това го прави,за да нагоди измислиците им към съвремието и да наметне нов интернационализъм в който историята не е важна и да не им обръщаме внимание на лъжите,а да гледаме да им помагаме въпреки тях.Така те са щели в ЕС да разберат истината по-добре.Брейй-цъ-цъ-цъ.

 38. 38 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Глухчо лъжлив комунст сталинисти...
  Пренапиши историята подобаващо.

  А именно.

  През ВСВ Йосип Брос Тито играл в театър и крил се на село от царска полиция
  неведома за антимонархичната му самодейност.

  Тошко точно обратно:
  организирал Югославни и въобще Балкански народи в мащабно партизанско движение против Хитлеризма.
  Така Югославия се сражавала седмица-две, а България отстъпила мролюбиво.

  Затова след ВСВ Югославия била уважена като самостоятелен комунистически лагер.
  А НРБ, в несамостоятелен, като неубедителен кандидат за 16-та республика в СССР.

  До коментар [#23] от "deaf":

  "югославизмът" и "живковизмът"

  А защо не титовизмът и живковизмът.
  —цитат от коментар #5 на Роси

  Защото Тито е мъничко диктаторче
  от ерата на диктатора Живков.

 39. 39 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Напълно невярна хипотеза! Македонската нация се създаде на основата на антибългаризма. Т.Ж. няма нищо общо с това. В началото на 60-те бяха публикувани материали за защита точно срещу яростната антибългарска пропаганда на Скопие. До тогава дълго време премълчавахме.

 40. 40 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 123 Неутрално

  Чел съм доста статии на Богойески и всички са били в този хлъзгав стил на манипулиране.Уж укорява и двете страни ,но стила е"казвам ти щерко,сещай се снахо".С какво е по-различен от другите македонисти ,които развиват фантастични теории за да не кажат елементарната истина?.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK