Условното предсрочно освобождаване на разделението на властите

През 2013 година, групата Desctructive Creation изрисува лъва пред съдебната палата като клоун, а отдолу изписа "20 години цирк". <br /><br />Авторите, които и досега остават анонимни, обясниха тогава пред "Дневник": "Лъвът е символ на страната ни като цяло. Но последните години това, което се прави на най-високите нива в управлението, като голяма част от нещата са силно свързани със съдебната система, е под всякаква критика. Управлението на страната през последните 20 г. е пълен цирк, в който ръководните фигури са клоуни... Държим да се знае, че сме наясно, че има много кадърни български професионалисти, работещи в съдебната система някои от които са признати на европейско ниво. Акцията не е насочена към тези хора."

© Велислава Попова

През 2013 година, групата Desctructive Creation изрисува лъва пред съдебната палата като клоун, а отдолу изписа "20 години цирк".

Авторите, които и досега остават анонимни, обясниха тогава пред "Дневник": "Лъвът е символ на страната ни като цяло. Но последните години това, което се прави на най-високите нива в управлението, като голяма част от нещата са силно свързани със съдебната система, е под всякаква критика. Управлението на страната през последните 20 г. е пълен цирк, в който ръководните фигури са клоуни... Държим да се знае, че сме наясно, че има много кадърни български професионалисти, работещи в съдебната система някои от които са признати на европейско ниво. Акцията не е насочена към тези хора."През януари 2018 г. съдия от Бургаския районен съд осъжда две местни медии да заплатят обезщетение за причинени от техни публикации неимуществени вреди на Петър Низамов-Перата за това, че нарушават презумпцията за невиновност.
През март 2018 г. състав на Софийски градски съд (СГС) отправя преюдициално запитване към Съда на Европейския съюз (СЕС) относно това доколко българското законодателство за т.нар. гражданска конфискация съответства на правото на ЕС.
През април 2018 г. състав на Софийския районен съд (СРС) уважава граждански иск срещу интернет сайта "ПИК" и го осъжда да изплати 3000 лв. обезщетение за неимуществени вреди, претърпени от Емил Джасим заради клевета.
През юни 2018 г. Административен съд – София-град (АССГ) признава правото на пребиваване на съпружеска еднополова двойка (граждани на Франция и Австралия).


Общото в изброените неизчерпателно случаи? Във всички тях отделни съдии стават обект на агресивни публични атаки и унизителни квалификации от страна на медии и/или политици за това, че са изпълнили законовите си правомощия или иначе казано са си свършили работата въз основа на закона и вътрешното си убеждение.


Различното в случаите? Реакцията на Съдийската колегия (СК) на Висшия съдебен съвет (ВСС), призван да брани независимостта на магистратите. Макар казусите да касаят едно и също – публично и системно поругаване на съда – ВСС реагира (ако въобще го направи) по не просто непоследователен, но и противоречив и избирателен начин (особено внимателен е да не реагира срещу представители на властта).
Въпреки грубите медийни или политически нападки в посочените по-горе случаи, нито те, нито предшестващите ги, могат да се сравнят по мащаб и интензитет с безпрецедентната свирепост, с която е атакуван съдебният състав, произнесъл се по условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман. Със завидно единомислие министър председателят, главният прокурор, министърът на правосъдието и отделни министри, политици, журналисти и граждани сатанизират съдиите и особено председателя на състава Калин Калпакчиев[1].


Политиците употребяват масовата истерия и не показват никакъв свян при инструментализирането на скръбта на едно семейство за краткосрочни конюнктурни цели (местните избори) и за изместване на фокуса от важни обществени теми (опитът за превземане на БНР, ръкополагането на Иван Гешев). Те възсядат съда по недопустим начин, за да удовлетворят нагона си за неограничена от нищо и никого власт. Фактите и правото се пренебрегват за сметка на злостни и агресивни квалификации и тиражирането на неистини. На мястото на зрелия обществен дебат се настанява силна поляризация, която лишава обществото от възможността да проведе разумна, спокойна и аргументирана дискусия за наказателната политика на държавата и цивилизационните ѝ избори, за целите на наказанието, поправянето и реинтеграцията (това, че днешният затворник утре ще ни е съсед), цената на лишаването от свобода за държавата, мерки за намаляване на рецидивизма, ролята на съда при разделението на властите и др.


Тази безпрецедентна и стихийна кръвожадност, насочена срещу независимостта на съда и неприкосновеността и достойнството на отделни съдии и техните семейства, трябваше да се укроти от ВСС. Това е органът, който по силата на Конституция, закона и европейските стандарти[2] следва да отстоява независимостта на съдебната власт и отделните съдии и да ги защитава от всякакви угрози. Вместо това СК на ВСС приема позиция, която представлява откровен институционален цинизъм, с който органът се включва към недопустимите публични призиви за линч на съдии, действали в рамките на своята компетентност. Съдържанието на позицията разкрива, че за членовете на СК на ВСС човекът не е ценност. И правото не е ценност. Само с един акт настоящият състав на СК на ВСС успява да се изпразни от съдържание и смисъл. Това, освен въпроса за необходимостта тези членове да си подадат оставката, поставя и друг въпрос – следва ли ВСС да продължава да съществува под тази форма?


И тук не става въпрос единствено за това, че СК на ВСС безспорно потъпква законодателството, международните и собствените си стандарти[3]. Реакцията на органа разкрива нещо, далеч по-сериозно, а именно мотивът да направи това – угодническо приставане на изпълнителната, законодателната и прокурорската (като продължение на изпълнителната) власт. Това по категоричен начин изобличава фактическото срастване между властите.


У нас разделение на властите на практика няма, а тези, които все още се опитват да запазят крехкостта му, биват подлагани на политически, институционален и обществен тормоз. Как обаче държавата ще гарантира сигурността (а това е нейно задължение) на 3-ма съдии от саморазправа, след като самата тя участва в пуча. И да, превземането на съдебната власт не е нищо друго освен пуч със забавено действие, което гражданите ще усетят след време, когато вече ще е късно. Остава надеждата, че някак, някой (дано съзряващото общество) ще се пребори за поне условното освобождаване на разделението на властите от силната хватка на единовластието.


***
[1] Това не е случайно. Съдия Калин Калпакчиев винаги е последователен в позициите си срещу силите, желаещи овладяването на съдебната власт. Той е членът на ВСС (2012 – 2017г.), открито заема позиция срещу избора на Сотир Цацаров, а по-късно инициира търсенето на дисциплинарна отговорност и освобождаването от длъжност на главния прокурор заради "Цумгейт".


[2] Становище № 7 (2005) на Консултативния съвет на европейските съдии (КСЕС) към Съвета на Европа: Когато отделен съдия или даден съд бива предизвикан или атакуван от медиите (или от политически или други обществени фигури чрез медиите) по повод, свързан с правораздаването, КСЕС счита, че, имайки предвид задължението на съдиите да бъдат въздържани, съответният съдия трябва да се въздържа от реакции по същите канали. (...) КСЕС смята за желателно националните съдебни системи да могат да се възползват от подкрепата на лица или на институция (напр. висш съдебен съвет или сдружения на съдиите), които са в състояние и готовност да реагират бързо и ефективно на тези предизвикателства или атаки при необходимост. Становище № 10 (2007) на КСЕС: (...) счита, че докато засегнатият съдия или съд трябва да се въздържат от реакции чрез същите канали, Съветът на съдебната власт или някой съдебен орган трябва да има възможност и да бъде готов да реагира бързо и ефективно на тези предизвикателства или атаки в подходящи случаи; 83. Съветът на съдебната власт трябва да има правото не само да излага публично своите виждания, но също така и да предприема всички необходими действия пред обществото, политическите власти и, в зависимост от случая, съдилищата, за да защити репутацията на съдебната институция и/или нейните членове.


[3] http://www.vss.justice.bg/root/f/upload/20/Standarts-2018.pdf


Текстът е препубликуван от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  "пуч със забавено действие, което гражданите ще усетят след време, когато вече ще е късно"

  Много точно казано. Ефектът може прекрасно да се види в Путинова Русия - няма истински съд и всичко останало е без значение - дали има опозиция или няма, дали има медии или няма, дали има граждани (а там има повече от тук) - все тая. Това е хоризонтът към който мафиотската ни държава се стреми.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5261 Неутрално

  Отличен текст! Отличен!
  Аз бих добавил и лицемерното популистко на целта на присъдата от политиците, нарочно извадили низките страсти, жадуващи за линч и подклаждащи линч. Тя не е мъст, а средство за превъзпитание. Априори отказът да се постигне превъзпитание показва лицемерното отношение на политиците и техните последователи към основополагащи документи, които правят индивидите общество и нация.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5261 Неутрално

  Отличен текст! Отличен!
  Аз бих добавил и лицемерното популистко на целта на присъдата от политиците, нарочно извадили низките страсти, жадуващи за линч и подклаждащи линч. Тя не е мъст, а средство за превъзпитание. Априори отказът да се постигне превъзпитание показва лицемерното отношение на политиците и техните последователи към основополагащи документи, които правят индивидите общество и нация.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5382 Любопитно

  ЗАЩО от така наречените "опозиционни" извънпарламентарни партии

  ДРЕМЯТ и НЕ ЗАСИПЯТ ЕВРО ПАРЛАМЕНТА и ЕВРОПА

  със СИГНАЛИ и ЗАПИТВАНИЯ - доколко СТАВАЩОТО В БЪЛГАРИЯ

  ОТГОВАРЯ НА ЕВРО ЦЕННОСТИТЕ и ЕВРО ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО ?!?!?!

  Въпреки, че са вън от българския парламент,

  въпросните партии ИМАТ ЕВРО ДЕПУТАТИ в ЕВРО ПАРЛАМЕНТА

  ЗАЩО ТЕЗИ ХОРА ДРЕМЯТ и НИЩО НЕ ПРАВЯТ

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2700 Неутрално

  Нямали сме върховенство на закона.
  Глупости!
  Та ние имаме дори върховенство над закона.

  SHADOWS of SOFIA
 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  Протестърите са ми противни,но в случая - няма да си кривя душата - са уцелили десетката с префасонираният лъв.

 8. 8 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 1045 Весело

  Дневник, похвално е как браните като орлица малкото си, съдия Калпакчиев! И сте прави в случая, закона разрешава на съдия Калпакчиев да постанови това решение. В тази връзка, кое е незаконното в евентуалния избор на Гешев(не го харесвам като личност, мазен и нагъл е) за главен прокурор, че така му "скачате"? И като как решавате в кои случаи водещ е закона и в кои морала?

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 387 Весело

  "ВСС реагира (ако въобще го направи) по не просто непоследователен, но и противоречив и избирателен начин (особено внимателен е да не реагира срещу представители на властта)."

  - Това като за процентите на Иво Христов сигурно става. :) За другите - НЕ.

  Фактите накратко - независимостта на съдиите не е безусловна, конкретни съдии могат да се критикуват, дори остро, но не трябва да се линчуват...

  Фактите в детайли:

  "ПРИЗИВ НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
  27 септември 2019 година

  Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет следи със загриженост продължаващото ескалиране на общественото напрежение, по повод постановения съдебен акт от въззивен състав на Апелативен съд – София, за условно предсрочно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман.

  Независимостта не е прерогатив на съдебната власт и привилегия на отделния съдия, а съществува в интерес на тези, които търсят или очакват правосъдие, защото законосъобразното и обективно разглеждане на съдебните дела е от съществено значение за демократичното общество. Независимостта на съдиите не е безусловна и рамките на нейното проявление са законовоустановени в чл.117, ал. 2 КРБ, който предвижда, че при осъществяване на функциите си българските магистрати се подчиняват само на закона. Съдийската колегия на ВСС изпълнява задължението си да осигурява и отстоява независимостта на магистратите, като спазва приетите Стандарти за независимост на съдебната власт.

  Тези стандарти предвиждат, че в случаи на направени изказвания от представители на изпълнителната и законодателната власт, политически партии или на медийни публикации, в които се сочат конкретни обстоятелства за нарушения в правораздавателната дейност и на морално-етичните норми на поведение от съдия, или се създават съмнения за неговата почтеност и за наличие на корупционни практики, с цел защита на магистратите и запазване на доверието в съдебната система, твърденията трябва да бъдат проверени и разследвани, а предприетите действия и резултатите от тях следва да се оповестят публично. Това беше причина Съдийската колегия на 24.09.2019 г. да сезира ИВСС за извършване на проверка, на основание чл. 175к, ал. 3 и ал. 4 ЗСВ.

  Стандартите обаче са категорични, че недопустимо поведение е отправянето на обиди, клевети и манипулации, поставящи под въпрос професионалната компетентност на съдия, както и призиви за саморазправа със магистратите, на което сме свидетели към настоящия момент.

  Призоваваме българското общество да зачита конституционно установената независимост на съдебната власт, която е предпоставка за върховенството на закона и гаранция за справедлив процес. Всяка форма на вербална атака, насочена срещу личността на магистрата, опит за физическо въздействие и заклеймяването на съдии във връзка с изпълнението на служебните правомощия, е засягане на независимостта на съдебната власт.

  Ескалиращата словесна агресия създава опасност за социалния мир и може да прерасне в насилие и физическа саморазправа, поради което Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се обръща към всички с молба да се въздържат от провокации, да спазват установения законов ред и да зачитат независимостта на съдебната власт.

  Решението за обръщение към гражданите е взето с мнозинство от членовете на Съдийската колегия на ВСС, при направен отвод от Боян Магдалинчев – представляващ ВСС и Севдалин Мавров, и 2 гласа „против“ на Боян Новански и Стефан Гроздев."

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Протестърите са ми противни,но в случая - няма да си кривя душата - са уцелили десетката с префасонираният лъв.
  —цитат от коментар 7 на deaf


  До коментар [#7] от "deaf":

  - Колега, обърнете внимание кога беше направено това - 2013г.! Тогава не само протестърите се отвратиха от коалицията около Орешарски. Европа им спря парите заради непрозрачност и корупция. Заради това и правителството падна.

 11. 11 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5382 Любопитно

  Дневник, похвално е как браните като орлица малкото си, съдия Калпакчиев! И сте прави в случая, закона разрешава на съдия Калпакчиев да постанови това решение. В тази връзка, кое е незаконното в евентуалния избор на Гешев(не го харесвам като личност, мазен и нагъл е) за главен прокурор, че така му "скачате"? И като как решавате в кои случаи водещ е закона и в кои морала?
  —цитат от коментар 8 на todor._89


  Тодорчо,
  Съдебният състав постановил въпросното ОПРЕДЕЛЕНИЕ
  е от ТРИМА СЪДИИ ?!?!?
  ЗАЩО само за Калпакчиев пишеш ?!?!?!
  ЗА ДРУГИТЕ ДВАМА СЪДИИ постановили ОПРЕДЕЛЕНИЕТО
  няма ли да напишеш нещо ?!?!?!

  И друго няма ли да напишеш.

  ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ и АНГЕЛ МАРИН
  в качеството си на Президент и Вицепрезидент
  СА ПОМИЛВАЛИ 77 ДУШИ, от които
  13 СА ОСЪДЕНИ ОТНОВО ЗА ТЕЖКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

  Няма ли да поразсъждаващ и над това
  и да ни светнеш, кое от твоя гледна точка е законно И КОЕ МОРАЛНО

 12. 12 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2700 Неутрално

  [quote#11:"Hawaii"][/quote]

  Що се занимаваш?Има хора които си пазят оковите.

  SHADOWS of SOFIA
 13. 13 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 387 Весело

  "Условното предсрочно освобождаване на..."

  Коалицията в БНР!

  Два подминати факта:
  - Предаването на БНР спира на два пъти, двата при напускането на един и същ шеф ...
  - На Светослав Костов не е дадено право на отговор относно позицията на редколегията.

  И един въпрос - Волгин и Силвия Великова ли са редколегията на БНР?

 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  Дневник, похвално е как браните като орлица малкото си, съдия Калпакчиев! И сте прави в случая, закона разрешава на съдия Калпакчиев да постанови това решение. В тази връзка, кое е незаконното в евентуалния избор на Гешев(не го харесвам като личност, мазен и нагъл е) за главен прокурор, че така му "скачате"? И като как решавате в кои случаи водещ е закона и в кои морала?
  —цитат от коментар 8 на todor._89  До коментар [#8] от "todor._89":

  Законно и справедливо са две различни неща. И не винаги съвпадат. А морала го зарежи - той няма общо със Живота.
  И все пак да влезем в юридическите дебри. Я кажи не е ли тежък конфликт на интереси главният прокурор да се избира от депутати,(?!),съдии,(?!) и полицаи,(?!)?! Как може полицаи например,които по закон са подчинени на прокурора,да го избират?! Все едно служител на фирма да избира кой да му бъде началник!!!

 15. 15 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 1045 Весело

  До коментар [#11] от "Hawaii":


  "Тодорчо,
  Съдебният състав постановил въпросното ОПРЕДЕЛЕНИЕ
  е от ТРИМА СЪДИИ ?!?!?
  ЗАЩО само за Калпакчиев пишеш ?!?!?!"

  Чети бе Хавайчо, даже няма нужда да четеш между редовете:

  "Със завидно единомислие министър председателят, главният прокурор, министърът на правосъдието и отделни министри, политици, журналисти и граждани сатанизират съдиите и особено председателя на състава Калин Калпакчиев[1]."

  "Това не е случайно. Съдия Калин Калпакчиев винаги е последователен в позициите си срещу силите, желаещи овладяването на съдебната власт. Той е членът на ВСС (2012 – 2017г.), открито заема позиция срещу избора на Сотир Цацаров, а по-късно инициира търсенето на дисциплинарна отговорност и освобождаването от длъжност на главния прокурор заради "Цумгейт"."

  Дневник акцентират върху съдия Калпакчиев. И се научи да общуваш без да крещиш!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 16. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5382 Любопитно

  И като как решавате в кои случаи водещ е закона и в кои морала?
  —цитат от коментар 11 на Hawaii


  Ами ти го кажи ?

  САТАНИЗИРА СЕ САМО ЕДИН от тримата съдии

  САТАНИЗИРА ГО ВЛАСТТА заради гражданската му позиция ?!?!?!

  НИЩО НЕ ПИШАТ за ПЪРВАНОВ, МАРИН и ПОМИЛВАНИТЕ от тях

  77 ОСЪДЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ?!?!

  Ти кажи, КОЕ Е ЗАКОННО и КОЕ МОРАЛНО във всичко това.

  Не се чуди "КАТО КАК Е РЕШЕНО......"

 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  Условното предсрочно освобождаване от журналистически стандарти при отразяване на новини/събития също не е журналистика. Епизод 2500 от сериала клетия Прокопиев подкрепя достойните Панов, Лалов , Калпакчиев срещу лошите Цацаров, Гешеф , Борисов . И бори КГБ разбира се

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2700 Неутрално

  Условното предсрочно освобождаване от журналистически стандарти при отразяване на новини/събития също не е журналистика. Епизод 2500 от сериала клетия Прокопиев подкрепя достойните Панов, Лалов , Калпакчиев срещу лошите Цацаров, Гешеф , Борисов . И бори КГБ разбира се
  —цитат от коментар 17 на дерибеев


  Да.Гешев е радост.

  SHADOWS of SOFIA
 19. 19
  Reporter US
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 20. 20 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#14] от "deaf":

  Такъв е закона и според него тези хора имат право да номинират и избират главния прокурор. Ако има нещо незаконно в процедурата този избор трябва да се атакува в съда, а не по медиите. Цялата тази истерия на капиталовите медии започва да прилича на "медийна бухалка".

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  До коментар [#18] от "К2":

  Със сигурност не е радост за Арабаджиеви, Стайкв, Баневи ... и разбира се добрия олигарх дето все се забравя името му тук . Радост е до къде стигнахте та да развявате/цитирате циганин за знаме. Успех

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2700 Неутрално

  До коментар [#18] от "К2":Със сигурност не е радост за Арабаджиеви, Стайкв, Баневи ... и разбира се добрия олигарх дето все се забравя името му тук . Радост е до къде стигнахте та да развявате/цитирате циганин за знаме. Успех
  —цитат от коментар 21 на дерибеев


  Светия синод да побърза с канонизирането му.Сплоти цигани и фашизоиди.Шедьовър надхитрил живота.

  SHADOWS of SOFIA
 23. 23 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 997 Неутрално

  "Реакцията...разкрива...угодническо приставане на изпълнителната, законодателната и прокурорската (като продължение на изпълнителната) власт."

  Маце, няма "прокурорска" власт!
  Прокуратурата е в състава на съдебната власт!
  Стига манипулации!
  Искахте независима съдебна власт? Ми ето ви я - абсолютно независима и неотчитаща се пред никого!
  Ха сега ручайте жабетата!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 24. Калпакчиев и БХК са невинни като момина сълза.....

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 25. 25 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Всяко признание с грамота на някакво качество или заслуга от НПО като ХК се оказва недобро дело. Остава да оспорим и Нобеловата награда. Филчев би го направил без колебание.

 26. Странни твърдения на фона на безбройните рецидивисти (убийци, грабители, крадци и изнасилвачи) бродещи на свобода и ежедневно пускани под гаранция, под домашен арест или “за да се лекуват”....

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 27. 27 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 2232 Весело

  "У нас разделение на властите на практика няма, а тези, които все още се опитват да запазят крехкостта му, биват подлагани на политически, институционален и обществен тормоз."

  Хем нямало нещо си, хем някой си се опитвал да го запази?!
  Лъжа до лъжата, мила моя майнольо!
  Пуч ли?! Пучовете ги правите вие другари! Видяхме ви в НС, в изпълнителната власт и знаем кътните ви зъбки в съдебната. Верно, не ви се удават, но е нормално за бойкикевско-раданчово-генералска клика. Най-добре се справяте с методите на ДС-ГРУ-КГБ -, слухове, платените протести, пробутването на ваши хора за министри и президенти, шишове в сърцето на демократичното устройство на държавата ни (не сме забравили още понятието "управляваща опозиция", измислено от пишман философа и също такъв адвокат). И Лицемерието, злобата и отмъстителността, така характерни за "лицата" ви навсякъде, няма как да прикрият липсата на една-единствена позитивна политическа, икономическа или социална идея. Искате да превърнете не само съда, а и държавата в бащиния. Със съда засега успявате но само като малобройни ракови клетки, които са заели ключови места в отслабения орган на държавния организъм. Другите места ще почакат да ги достигнете по един или друг подмолен и измамен начин, ако не ви спрем дотогава, де. Или докато не се издъните, както винаги досега сте правили.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 28. 28 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1203 Весело

  Не съм коментирал досега случая, но ми се вижда, че се води кампания, за която някой е платил. Сега се носи вода от 99 кладенеца да се омаловажи освобождаването на австралиеца. Дори Татяна Дончева носи такава вода (жалка история)

 29. 29 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3824 Весело

  Имало ли такова разделение на властите, че да го " освобождаваме предсрочно от условната присъда " ? Не знаех !

 30. 30 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "ТНТ":

  252 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 1039
  22:25, 28 сеп 19
  Неутрално

  До коментар [#248] от "@":

  катунар-ГЕРБ

  а вчера един горд юначен българин УБИЛ жена си по ОСОБЕНО ЖЕСТОК начин бе осъден на цели 12 години и сто хилки

  Vernam Cipher
 31. 31 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 341 Неутрално

  “Тази безпрецедентна и стихийна кръвожадност, насочена срещу независимостта на съда и неприкосновеността и достойнството на отделни съдии и техните семейства, трябваше да се укроти от ВСС. “

  А така! Дойдохме си на думата! Ей, кръвожадни изчадия, ей!
  Какво става? Това майтап ли е? Зорлем симпатизанти на Цацаров ли ще ни правите?

  Мърфи е оптимист!
 32. 32 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1246 Весело

  Браво, Катя, ашкосун, Баксанова! Каква поезия, каква изтънчена мисъл, какъв изящен изказ: „Политиците употребяват масовата истерия и не показват никакъв свян при инструментализирането на скръбта на едно семейство за краткосрочни конюнктурни цели (местните избори) и за изместване на фокуса от важни обществени теми (опитът за превземане на БНР, ръкополагането на Иван Гешев). Те възсядат съда по недопустим начин, за да удовлетворят нагона си за неограничена от нищо и никого власт“. Мда-а-а-а, „Политиците употребяват масовата истерия“ на българите, които истерично ходят на работа, истерично пазаруват в мола, а през почивните дни най-истерично заминават на тумби в Гърция! И как подло работят „за изместване на фокуса от важни обществени теми (опитът за превземане на БНР…“, обсадено от озъбени главорези, които искат да влязат вътре и да изгонят храбрите му защитници – сем. Великови: съпруг, съпруга и девер – от законно полагащите им се до живот работни места, заплати, бонуси, хонорари, pots-de-vin и други благини! Що се отнася до „ръкополагането на Иван Гешев“, всуе се губим в догадка за какво, аджеба, ще бъде „ръкоположен“ въпросния господин със страшната фамилия – за „Негово Величество“, за „Негово Светейшество“ или за „Негово Високопреосвещенство“ (ей, зор видях, доде я напиша тая дума, брей!). Думите ти, мила ни аФторке: „Те възсядат съда по недопустим начин, за да удовлетворят нагона си за неограничена от нищо и никого власт“, за твое съжаление не можаха да ни впечатлят, може би защото вече видяхме как една дрОгарка, любима на едно архитектче, върти вибраторите като нунчако, ама дали ги „възсяда“ или не, не можем и да си представим такова нещо! Така че много ни радва твоята поетична нагласа, раждаща такива шедьоври на дръгалевско-лилавата, белградско-разградска мисъл. Сполай ти и на добър час!

 33. 33 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 35 Неутрално

  А дали причината съдия Калпакчиев да е защитаван от Дневник не е, защото е писал в медията от 2014 г. многократно и затова няма да видим нито една статия, която защитава дори бегло морала и българското общество. А като е писал, кой знае какви други уговорки и политики са се договаряли.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK