Кризата в БНР и тишината в БНТ: време е за рестарт на модела

Кризата в БНР и тишината в БНТ: време е за рестарт на модела

© Георги КожухаровТези дни са исторически за БНР. На "Драган Цанков" 4 ври и кипи. Журналистите, подкрепени от свои колеги от други медии, медийни експерти и обществени фигури питат на висок глас "#КОЙ поръча да бъде свалена от ефир и лишена от ресор журналистката Силвия Великова, критична към номинацията на Иван Гешев за главен прокурор и към работата на прокуратурата? Има ли роля ДПС в задкулисните игри и какво е мястото на премиера Бойко Борисов в целия скандал? В характерния си стил той се изцепи, че това е работа на "главанаци", но не знае кои са те. И се закани на генералния директор на БНР Светослав Костов да върне Великова на работа или да си ходи. Журналистката беше възстановена почти на часа, а Костов макар че вдигна кръвно, обяви че остава.


Централен е въпросът каква всъщност е ролята му, след като няколко журналисти от "Хоризонт" твърдят, че е бил проводник на натиска – нещо, което той отрича и за което редколегията на БНР му иска оставката? И - защо "Хоризонт" спря да излъчва сигнал за пет часа на съдбовния 13 септември?
-
Междувременно с БНР се заеха цели шест държавни и публични институции. Някои, за да помагат, други - за да симулират дейност, а трети може би за да замитат нечии следи. Проверка от прокуратурата установи нарушение във връзка със спирането на сигнала. Комисията за регулиране на съобщенията наложи глоба на БНР, която може да възлезе и на 100 000 лв. СЕМ също възнамерява да глоби БНР и най-накрая, след дълго мъдруване се престраши да поиска оставката на Костов. Който очаквано отказа да я подаде


В отряда от "спасители" на БНР се включи и парламентът, който по предложение на БСП ще създаде анкетна комисия за "Хоризонт". Депутатите възлагат на Сметната палата да ревизира БНР. Надали от всичките тези напъни ще излезе нещо смислено. Надеждата е, че журналистите от БНР ще отстояват и занапред, както са го правили в близкото минало, достойнството си на професионалисти и автономията на радиото.
То е обществената медия с най-голямо влияние в българското общество и затова залогът да бъде контролирано или независимо е голям. Въпреки че аудиторията му през последните години намаля, благодарение на обективните си новини, подробни информационни емисии и плурализма на мнения в ефир БНР запазва добри позиции. През юни "Хоризонт" е на второ място по рейтинг след радио "Веселина" (възраст 15-69 г.), на къса дистанция след него, и е два пъти по-слушано от основния му конкурент "Дарик радио" (данните са на ГАРБ / "Медиа клуб").


В същото време на "Сан Стефано" 29 е много тихо. Телевизията продължава да бъде в много по-разкрачена поза от БНР: между държавата и обществото. За 2019 г. субсидията й е 67.7 млн. лв. (БНР – 44.3 млн. лв.), а огласеният от генералния й директор Емил Кошлуков прогнозен дефицит до края на годината е 44 млн. лв. Спасителен пояс се очаква да хвърли пак правителството. Позаглъхнали са страстите около избора на Емил Кошлуков за генерален директор, опасенията, че бивш политик оглавява БНТ, и обвиненията, че е работил в телевизии, свързвани с Делян Пеевски и Цветан Василев.


Същевременно гледаемостта на казионната телевизия съвсем се е спаружила: през юли пазарният дял на основния й канал – БНТ1 (всички зрители над 4 г.), e по-нисък дори от този на нишовата "Диема фемили". Съотношението между тях е 3,55% на 4,20%. Това сочат данните на пийпълметричната агенция "Нилсен адмосфер". "Гигантите" Би Ти Ви и "Нова" са далеч напред с 25,70% и 19,10%. Защитниците на БНТ опонират, че данните на конкурентната пийпълметрична система – тази на ГАРБ, й отреждат малко по-добро представяне; че гонитбата на рейтинги и пазарни дялове не е задължение на обществената телевизия, защото тя задоволява нуждите и на групи, които не са атрактивни за рекламодателите.


Всички тези аргументи в "подкрепа" на БНТ не променят съществено нещата. Тя продължава да предлага скучни новини, ориентирани към дневния ред на институциите, а не на гражданите и потребителите. Публицистичните й предавания са беззъби, по правило в тях думата се дава първо на представител на властта. Развлекателният сегмент също не е особено атрактивен. На този фон се губят малкото на брой стойностни предавания и журналистически удари.


За разлика от БНТ европейските грандове като Би Би Си във Великобритания, АРД и Це Де Еф в Германия, обществените телевизии в Швейцария, Австрия и сакндинавските страни държат палмата на зрителския интерес. Рекордьор е обществената телевизия в Дания с пазарен дял от 65%. Още по-силни позиции в тези страни има общественото радио. В Швейцария, Германия и Великобритания то се слуша от повече от половината от населението. Дереджето с БНТ силно прилича на състоянието на румънската обществена телевизия ТВР. През 2016 г. пазарният й дял падна на 3,5%. Да се надяваме, че БНТ няма да последва съдбата на гръцкия си аналог, спрян през периода 2013-2015 г. Подобен черен сценарий не е съвсем нереалистичен, защото не ясно докога държавата ще има интерес да налива пари в една бездънна яма.


За да оцелеят, респ. да се стабилизират обществените медии в България, е необходим спешен ре:старт на техния модел.


Това може да се случи чрез три смели реформи, които да залегнат в един нов медиен закон:
1. Данък "Радио и телевизия"


В многократно кърпения Закон за радиото и телевизията (ЗРТ) от 1998 г. все още се предвижда от 1 януари 2020 г. обществените медии да се финансират от фонд "Радио и телевизия". Основните постъпления в него би трябвало да идват от такси за радио и телевизия, плащани на база всеки регистриран електромер. Водени от популистки подбуди (да не се натоварват излишно зрителите и слушателите – потенциален електорат), българските политици така и не въведоха таксите, когато БНТ и БНР все още имаха квазимонопол. Той можеше да легитимира такова решение въпреки очакваното обществено недоволство. Сега законодателят трябва да действа много по-смело и да въведе нещо като данък "Радио и телевизия", приходите от който да влизат в едноименния фонд.


Те не трябва да се контролират от финансовия министър, а от една, да я наречем, гражданска сметна палата, съставена от уважавани и независими експерти. Големият въпрос тук е как ще бъдат задължени студентката Петя от София, бизнесмена Иван от Кюстендил и много други като тях да плащат за нещо, което никога не са гледали или отдавна не ползват. Ако искат да имат равностоен партньор и работещ коректив в лицето на журналистите от БНР и БНТ обаче, политиците трябва да убедят хората, че такъв данък си струва. Защото тези медии са призвани да служат на цялото общество, а не да пълнят джобовете на корпорациите или да водят дезинформационни кампании.


За да бъдат убедителни, политиците трябва да дадат ясен сигнал за още две реформи: 2. Нов модел на Съвета за електронни медии


Изходът е сегашният СЕМ да бъде разпуснат и заменен с институция, в която има гражданска квота от водещи журналисти, медийни експерти и преподаватели по журналистика. А те да имат мнозинство над квотите на парламента и на президента, които сега реализират медийната политика на управляващите в уж независимия орган. Препъникамък в това начинание със сигурност ще се окаже механизмът за определяне на новата квота. В гражданския сектор има много мераклии да водят бащината дружина, както и силни политически зависимости. Затова промяната трябва да стане след промислени публични дискусии.


При избора на генерални директори на БНТ и БНР трябва да тежи и думата на журналистите, работещи в тях. Същевременно СЕМ не трябва да определя управителния съвет и да назначава генералния директор на фонд "Радио и телевизия", както е предвидено в ЗРТ. Фондът трябва да е изцяло независима структура, работеща в
режим на коопериране със съвета.


3. Защита на журналистическия труд: Новия медиен закон трябва да дефинира задълженията на държавата за промени в законодателството за защита на журналистическия труд. Пакет от такива предложения внесе Съюзът на българските журналисти още в миналия парламент. По всичко личи, че председателят на медийната комисия Вежди Рашидов, който пак нашумя със скандалната си реплика "Айде стига с тая свобода на словото, бе!", не ги е прочел.


В закона могат да залегнат и ангажиментите на обществените медии да работят целенасочено за спечелване на нови аудитории в интернет – чрез дигитални платформи и позициониране в социалните медии. Добре е да се помисли и за работещо решение какво да се прави с аудиовизуалното съдържание в интернет. В Европа се засилват тенденциите за регулирането му.


Промяната може да се случи. Стига журналистите, на които им пука, и възмущаващите се граждани да разберат, че отстраняването на една конкретна заплаха пред обществените медии, колкото и голяма да е тя, ще реши проблема временно. До следващото изкушение на силните на деня да ги стиснат за гърлото. Властимащите и задкулисието трябва да бъдат държани на санитарна дистанция от БНТ и БНР. Всичко това, разбира се, не е панацея срещу намеса в работата им. Но ще укрепи имунитета им. И ще ги направи съюзник на гражданите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3471 Неутрално

  Отговорът на въпроса КОЙ спря сигнала на Хоризонт е толкова очевиден, че избожда очите:

  Сигнала наНационалното радио може са спре само държавата или някой, който стои над държавата.

  Ако не го е спрял държавен орган, значи държавата с всичките си органи е нечия собственост. Затова органите й не могат да разкрият виновника - защото би трябвало да посочат собственика си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Четох до данъка... ше стане... ама у шестък :)

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5100 Неутрално

  Време е за промяна. Така не може повече да остане. Днес 5 часа. Утре съвсем ще спре или ще стане ПИК 2

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Весело

  "Кризата в БНР и тишината в БНТ: време е за рестарт на модела"

  - РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО!

  Дело се чете наопъки! :)

  Д,е=

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Време е двете национални медии да станат наистина ОБЩЕСТВЕНИ!!!!!
  Не знам как това ще стане с тези така наречени "директори"?!?!?!

 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Данък "Великова", гражданска(!) сметна палата, обществена СЕМ и други "промислени" предложения.

 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1979 Весело

  Разбира се гледаемостта/слушаемостта на т.нар. обществени медии е обратно пропорционална на хилядите заети там. Но, дрогари, тези институции изпълняват важни социални функции. Не можем да оставим толкова интелигенция да мре от глад по паважа. Така че моделът си е ОК.

 8. 8 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Червените АЕЦ-мутри от герб, получиха звучен шамар от журналистите на БНР!
  В отговор, точно по мутренски изпратиха финансова ревизия! Гласят се също така да правят някакви реформи... Трябва да се знае - всяка реформа която мутрите скалъпват, води до бедствие или отмяна, както сочи практиката... Това са прости и ограничени хора по дефиниция.
  В БНТ, нещата са тихи. Там мутрите от герб и националистите, вече са се настанили удобно, след като наложиха атакиста Кошлуков!
  "Журналисти", като тъпо-ухиления Георги Любенов, може още по често да канят нацисти, маргинали и психически увредени лица, без да се притесняват..

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  Отговорът на въпроса КОЙ спря сигнала на Хоризонт е толкова очевиден, че избожда очите:Сигнала наНационалното радио може са спре само държавата или някой, който стои над държавата.Ако не го е спрял държавен орган, значи държавата с всичките си органи е нечия собственост. Затова органите й не могат да разкрият виновника - защото би трябвало да посочат собственика си.
  —цитат от коментар 1 на Norman Granz


  По държавните органи и фирми масово се подчиняват на неформални командни вериги, защото дори чистачката е научила, че решенията се вземат на библотекаро-сарайската сбирка, а се разпределят по министерства от Дидо Дебелио.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 10. 10 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Данък "Великова", гражданска(!) сметна палата, обществена СЕМ и други "промислени" предложения.
  —цитат от коментар 6 на Lemmy


  Докато не прочетем ИСТОРИЯТА НА ПРОТЕСТИТЕ В БНР , винаги начело със Силвия Великова и "великият " Петър Волгин цикълът ще се възобновява по един и същи начин !
  мам една интересна теория – през 2001 г., при изтичането на мандата на един генерален директор, започват същите процеси и е спряно радиото. 18 години по-късно, при приключване на мандата на същия генерален директор, правят протести и пак спират радиото. Това заяви пред bTV генералният директор на БНР Светослав Костов, като в отговор на въпрос уточни, че става дума за предшественика му Александър Велев.Пръвият протест беше насочен срещу назначение от кабинета на СДС , сега ....????

 11. 11 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Кризата в държавните медии са показател за състоянието на държавата. Няма и как да стане нещо положително с тия тиквени "главанаци"...

  Eddie lives... somewhere in time!
 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3419 Весело

  До коментар [#7] от "Lemmy":

  Всички тези аргументи в "подкрепа" на БНТ не променят съществено нещата. Тя продължава да предлага скучни новини, ориентирани към дневния ред на институциите, а не на гражданите и потребителите
  ==========
  Четеш ли лимка....?
  Новините били скучни ......а не както у вас ....там , на запад .....
  Вместо новини трябва да има екшън.....
  Като перчема на мъжа на Иванка......на коя страна се вее.....

  Bukalemun
 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  "Хоризонт":
  "Работещи в Българското национално радио ще се съберат тази сутрин в 8.45 ч. пред сградата на Радиото, за да изразят позицията си срещу поисканата от Съвета за електронни медии оставка на генералния директор на БНР - Светослав Костов.
  Според тях членовете на медийния регулатор са приели едностранчиво фактите за ситуацията в Общественото радио."

  Срам и позор, Костов е раздал или обещал благинки за в бъдеще...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 14. 14 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Когато някой се осмели да пипне „свещената крава“Силвия Великова,така става.

 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  Пак дъра-бъра два чадъра! Трябва смяна на хората,а не рестарт на модела.

 16. 16 Профил на travestitko
  travestitko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По същата логика с данък обществени медии би следвало да се реформира и прокуратура, съд, полиция, парламент, да започнем да плащаме данък и за тях, щото който поръчва музиката...
  Не е това решението. Пари се взимат лесно от скотски народ, а после с какви методи се контролира харченето им и от кого?
  До кога тезата, че да си платиш за да си добре ще върви? Това е мутренска психология.

 17. 17 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  На кой пазар по света можеш да си позволиш да съществуваш когато твоя продукт не носи изгода(печалба) ? Като ще е обществена гражданите (обществото) с референдум да определи кому е необходима ,как ще съществува, как ще се финансира подобна медия. Баш "главанакът" и неговите "главаначета" в парламента да помислят да разпределят тази многомилионна субсидия на БНТ (67 млн. лв) за по полезни неща в тази държава ,популистко е но за пенсии например, или за детски градини.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 18. 18 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Уеуе, интерсно с к'во БТВ и Нова бият БНТ? Сигурно с турските си сериали, или с фермата, или с биг-брадър, или доскоро с чалгария-шоуто-на-слави. Ми това е показателно за самите българи.

 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3419 Любопитно

  през юли пазарният дял на основния й канал – БНТ1 (всички зрители над 4 г.), e по-нисък дори от този на нишовата "Диема фемили". Съотношението между тях е 3,55% на 4,20%. Това сочат данните на пийпълметричната агенция "Нилсен адмосфер". "Гигантите" Би Ти Ви и "Нова" са далеч напред с 25,70% и 19,10%.
  ==========
  А само няколко реда преди това ,автора претендира точно обратното ,но без да дава цифри ,а само образно.....
  На какво се дължи това противоречие ....?
  На факта ,че БНР и БНТ не приличат на b tv ...и NOVA , ли....?
  Скучно ли е ?

  Тази груба грешка не е по вина на автора на анализа. ....а заради човека който е поръчал тази статия. ....

  Редактирайте ги тия неща преди да ги пускате. ....:)

  Bukalemun
 20. 20 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Така между другото, друго притеснително е , че радио Веселина е най-слушаното радио. Ами заслужаваме си главанаците.

 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  До коментар [#16] от "travestitko":

  "По същата логика с данък обществени медии би следвало да се реформира и прокуратура, съд, полиция, парламент, да започнем да плащаме данък и за тях, щото който поръчва музиката...
  Не е това решението. Пари се взимат лесно от скотски народ, а после с какви методи се контролира харченето им и от кого?
  До кога тезата, че да си платиш за да си добре ще върви? Това е мутренска психология."

  Дали трябва да се въведе отделен данък или както е и досега, парите да се взимат от бюджета, т.е. скрит данък, като разликата между двата е, че втория е от всички е въпрос който би трябвало да се дискутира и на базата на чужд и наш опит да му се намери колая.
  За мен е важно и интересно как се реашават въпросите със щат, заплати и въобщр разходи и дали има някаква ефективност и въпросите с избиране/определяне на ръководство и контрол.

 22. 22 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Медиите са такива каквито и журналистите работещи в тях. От корумпирани екземпляри, същевременно и крайно невежи друго освен буламач - каквато е и самата статия, не може да се очаква. Необходима е тотална чистка в кочината "българска журналистика". Все пак пишещият, познавайки добре тази действителност се е изтървал и поместил една истина - "да пълнят джобовете на корпорациите или да водят дезинформационни кампании.", но тя е особено вярна към олигархичните медии, в които той самият не спира да се изявява. И тъй, няма защо журналистите да се правят на интересни, вече са част от утайката на обществото и съответно загубиха всякакво доверие!

 23. 23 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 209 Неутрално

  Кошлука ше оправи нещата, няма страшно (тая тор неземна)

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 24. 24 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 209 Неутрално

  Така между другото, друго притеснително е , че радио Веселина е най-слушаното радио. Ами заслужаваме си главанаците.
  —цитат от коментар 20 на Doge


  Няма как да се каже по-точно !
  Същите тея, са 80%, за тях мутрата е кумир, всеки крадец , рушветчия е кумир
  Всички истат да са такива....

  Как да стане?

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  До коментар [#20] от "Doge":

  Плащат си, отделно тези изследвания ги правят само за градове с над 100 000 жители...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 26. 26 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2248 Разстроено

  Мислех, че Светослав Костов е нагъл, безсрамен лъжец, след като отрече публично да е казвал на Силвия Великова, че четирима души го натискат да я отстрани и дори излъга, че я е викал в Борисовата градина, но всъщност той е една дребна душица, която е наясно с кого/кои си има работа и се тресе от страх да не би да засегне интересите на му/им. Тази външна сила, за която говореше и пенсионираният набързо шеф на Хоризонт, е толкова силна и толкова зловеща, че не знам дали нещо може да я спре. Вътре в страната съпротивителната сила е много малка и крехка, а понякога изкривена. Остава да се надяваме на ЕС и Кьовеши.

 27. 27 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 209 Неутрално

  Медиите са такива каквито и журналистите работещи в тях. От корумпирани екземпляри, същевременно и крайно невежи друго освен буламач - каквато е и самата статия, не може да се очаква. Необходима е тотална чистка в кочината "българска журналистика". Все пак пишещият, познавайки добре тази действителност се е изтървал и поместил една истина - "да пълнят джобовете на корпорациите или да водят дезинформационни кампании.", но тя е особено вярна към олигархичните медии, в които той самият не спира да се изявява. И тъй, няма защо журналистите да се правят на интересни, вече са част от утайката на обществото и съответно загубиха всякакво доверие!
  —цитат от коментар 22 на xefgo


  Кой да ги замести и в коя точно медия?
  Имаше една, която се опитваше да е що годе свободна, и свинята я купи и нея....

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 28. 28 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 209 Неутрално

  Мислех, че Светослав Костов е нагъл, безсрамен лъжец, след като отрече публично да е казвал на Силвия Великова, че четирима души го натискат да я отстрани и дори излъга, че я е викал в Борисовата градина, но всъщност той е една дребна душица, която е наясно с кого/кои си има работа и се тресе от страх да не би да засегне интересите на му/им. Тази външна сила, за която говореше и пенсионираният набързо шеф на Хоризонт, е толкова силна и толкова зловеща, че не знам дали нещо може да я спре. Вътре в страната съпротивителната сила е много малка и крехка, а понякога изкривена. Остава да се надяваме на ЕС и Кьовеши.
  —цитат от коментар 26 на Fiji


  Едва ли.... имам някаква надежда, но процентно е ужасно малка.
  Тия хитреци владеят ВСИЧКО у нас... и няма сила да ги накара да пуснат кокала!

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Четох до данъка... ше стане... ама у шестък :)
  —цитат от коментар 2 на niakoi_si


  И аз така, дотам четох ;) Бенетето съм го блокирал с родителския контрол, барабар с нова, битиви, сигур има 10 години вече... Данък нанайси.

  ТiКвАТа Ке ПаДНе, 2020
 32. 32 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5802 Неутрално

  До коментар [#26] от "Fiji":

  Аман от външни спасители, на които да се надяваме да ни оправят. От век и половина, все това ни се набива в тиквите. Някой да дойде...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3629 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  " Отговорът на въпроса КОЙ спря сигнала на Хоризонт е толкова очевиден, че избожда очите:

  Сигнала наНационалното радио може са спре само държавата или някой, който стои над държавата.

  Ако не го е спрял държавен орган, значи държавата с всичките си органи е нечия собственост. Затова органите й не могат да разкрият виновника - защото би трябвало да посочат собственика си."

  Проблемът е не в отговора - това мисля отдавна го знаем всички, проблемът е какво правим след като го знаем, защото престъпното статукво се крепи не на това, че хората не са наясно с неговото съществуване какво точно представлява, а на това, че продължаваме да го търпим такова, каквото е, продължаваме да си правим илюзии, че някой друг ще ни свърши работата - някой от Брюксел например ! Апатията, безразличието, обръщането на главата на другата страна - това е в основата на превзетата държава ! А в крайна сметка същите тези хора си избраха и президента, и премиера, сега предстоят и местни избори......

 35. 35 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Скоро БНТ и БНР ще достигнат "нивото" на прокуратурата и няма да премълчават неудобните теми и истини, а ще започнат вескидневно да ни заливат с фикми и репортажи възхваляващи новите български будители - г-н пеев, поèтния председател, г-н златев, г-н гайтански, маджо и целия останал илит.
  Това се очаква от общесвемите медии!

 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3419 Весело

  До коментар [#32] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Аман от външни спасители, на които да се надяваме да ни оправят
  =======
  Ееее , няма как. ....!
  Сами си я избрахте братската дружба по новия брюкселски тертип....
  Тоя път цели шест държави щи ви спасяват бенетето......

  Bukalemun
 37. 37 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Не искам чрез и,змислени данъци, да храня прасета разни измекяри като Кошлуков и този от БНР. Рейринга на радио "Веселина" говори че си заслужаваме националните медии. Чалга "народ" с к-р да го сочиш. 😂😑🤨🤐😥

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 38. 38 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 774 Любопитно

  И аз, както колеги по-горе, четох до данъка.

  Ивчо, даваш пример с обществени медии в Австрия, Германия, Дания, Швейцария, ама си траеш по въпроса как те се финансират. Със специален данък на база електромер?
  Смехурко...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 39. 39 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#33] от "Matrix":

  Тор ама гербава. Мирише на парцуца и вкиснала руска салата.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 40. 40 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#26] от "Fiji":Аман от външни спасители, на които да се надяваме да ни оправят. От век и половина, все това ни се набива в тиквите. Някой да дойде...
  —цитат от коментар 32 на Незнайко в Слънчевия град

  Нали знаеш, че помощ за реформа в гробището не може да се очаква от "обитателите" му. Или трябва някой да ни извади от дупката, в която сме затънали, или трябва да възкръснем. Възкресение, Везраждане – звучи добре, но... да сме честни – трудна работа.

 41. 41 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3419 Любопитно

  До коментар [#38] от "ТНТ":

  Точно така. .....
  Но електромер който е прикачен към държавен картел......

  Това е второто което автора тактично премълчава. .....

  Bukalemun
 42. 42 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 269 Весело

  [quote#30:"Reporter US"][/quote]

  Пич, нали знаеш, че понятието олигарх включва в себе си и връзки с властта? С коя власт в момента имат връзки Прокопиев, Донев, Дончев примерно? :):):) Олигарси са тези мастити бизнесмени, които имат връзки с властта /играят карти с Бащицата, по негови лични думи - като Вальо Златев/, хора на Бащицата живеят безплатно в комплексите, построени от тези олигарси /Владко Горанов и братята Домусчиеви/, притежават тАлАвизия, която бе отказано да бъде продадена на трето лице от КЗК по аргументи, срамни дори за бавноразвиващите се .братя Домусчиеви/, Доган /собственика на ТЕЦ-а, "приютил" студения резерв с НАРЕДБА от МС!/, ПееФски, който реално контролира цялата държава ... Тези юнаци примерно са олигарси, за теб са добри явно ... :)

  Второ - по времето на Борисов той ПОДАРИ БМФ на Домусчиеви - ето отговор, нали ?!?!?! :):):)

 43. 43 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#18] от "Хи-хи":

  Бият със сутрешните блокове, с публуцидтичните предавания, със забавните предавания и с филмовата програма. И най-вече с това, че не лижат чак толкова грубо герберски задници.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 44. 44 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 685 Неутрално

  На нашенските пишман десни само нови данъци са им в главите.

 45. 45 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Време е двете национални медии да станат наистина ОБЩЕСТВЕНИ!!!!!Не знам как това ще стане с тези така наречени "директори"?!?!?!
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  Проблем е колко от данъкоплатците правят разлика между обществена, и държавна ТВ (радио)?

 46. 46 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Проблем е колко от данъкоплатците правят разлика между обществена, и държавна ТВ (радио)?
  —цитат от коментар 45 на historama  Ако телевизията се издържа с бюджетни средства, тя ще си остане държавна (проправителствена). За да стане обществена, ще трябва да се издържа с някакъв данък (напр. върху електромер).
  Но у нас ще се намерят десетки причини това да не се случи.

 47. 47 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2245 Неутрално

  ,,....В многократно кърпения Закон за радиото и телевизията (ЗРТ) от 1998 г. все още се предвижда от 1 януари 2020 г. обществените медии да се финансират от фонд "Радио и телевизия". Основните постъпления в него би трябвало да идват от такси за радио и телевизия, плащани на база всеки регистриран електромер....,,

  Данък радио, телевизия на базата на всеки регистриран електромер. Ей това дори комунистите на времето на посмяха да въведат, данък радио. Кажете ми някъде в белите страни да има такъв данък, радио телевизия, базиран на регистриран елетромер

 48. 48 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#47] от "сидер":

  Има, в Германия! Достатъчно е да се регистрираш по местоживеене.

 49. 49 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Президента е на ход. Борисов мълчи. Не казва Кой контролира БНТ, БНР и Прокуратурата, КОЙ управлява де факто държавата по модела на съветския социализъм.

 50. 50 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Дъфки, дъфки, дъфчи щеш не щеш като доматена супа в детската градина, преди два часа Смилов, сега Иво...

 51. 51 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 611 Неутрално

  "Властимащите и задкулисието трябва да бъдат държани на санитарна дистанция от БНТ и БНР. "

  Точно тези дават парите на въпросните медии

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 52. 52 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2245 Неутрално

  До коментар [#48] от "von_seeckt"

  Да верно е. Но до колкото си спомням е останал от да го наречем нацистка Германия, сега си спомних как на времето в училище ни говореха за този закон в тогавашната ГФР и ни казваха, че нашият начин бил по демократичен, имаш радио, телевизор плащаш такса. Тогава така беше до някое време, имаш радио или телевизор плащаш такса в пощата, годишно май беше 3 или 5 лева

 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  От БНТ се чува само, че искат повече пари.

 54. 54 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Добре че заради интернет, никой вече не слуша БНР и не гледа БНТ, както и останалите предателски и лъжливи национални медии, като Нова и бТВ, които също са на изживяване! Времето на лъжи и манипулации от тия нагли монополисти и предатели е към края си!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 55. 55 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Кризата в БНР и тишината в БНТ: време е за рестарт на модела :)
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Трябва да бъде пределно ясно на всички - нищо не може да се направи, камо ли да се рестартира някакъв "модел", преди България да се отърве от чевените АЕЦ-мутри в Герб!
  Разберете, държавата се управлява от нагли и безпардонни простаци, повечето от които с килийно образование.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 56. 56 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#55] от "Рим":

  Разберете, държавата се управлява от нагли и безпардонни простаци, повечето от които с килийно образование...
  .....................'
  Килиийно, килийно, ама как ви шибат на изборите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK