Къде мутризмът настъпва като форма на управление

Министъра на правосъдието Данаил Кирилов пита Венецианската комисия нещо, което е всеизвестно - пише Иван Брегов в анализа си за безконтролността на главния прокурор.

© Цветелина Белутова

Министъра на правосъдието Данаил Кирилов пита Венецианската комисия нещо, което е всеизвестно - пише Иван Брегов в анализа си за безконтролността на главния прокурор.В близкия месец предстои публикуването на поредния доклад на Европейската комисия относно състоянието на българското правосъдие. Механизмът за наблюдение е въведен през декември 2006 г. като инструмент за въздействие и продължаване работата на страната в отстраняване на несъвършенствата на съда и прокуратурата, борбата с корупцията и организираната престъпност. За 12 години реално приложение се променят както индикаторите, така и политическият тон и от стимул за промяна в началото този инструмент се превръща в бюрократична досада без реално въздействие.


Към настоящия момент и чиновниците в Брюксел, и обществеността у нас са наясно, че това не може да продължава повече и вероятно ще се стигне до отмяната му, но не защото нещо реално е свършено и постигнато. Участниците в този процес са в състояние на взаимна умора.


От една страна, българските институции, доминирани от управлението на ГЕРБ, с постоянни трикове съумяват да заобикалят изпълнението на препоръките. От друга страна, европейските институции, доминирани от партньорите на ГЕРБ - Европейската народна партия, преминават към това да измислят все по-деликатен изказ, за да представят голямото нищо неслучване за временен напредък, продължаващ напредък, въобще напредък в тъпченето на едно място.
В очакването на един от вероятно последните доклади през изминалата седмица министърът на правосъдието Данаил Кирилов подписва пред посланиците на държавите - членки на ЕС, писмо до Европейската комисия за демокрация чрез право (Венeцианската комисия), в което иска становище и препоръки във връзка с въвеждане на ефективен механизъм за разследване срещу главния прокурор и председателите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд. Така хем показва на Брюксел, че нещо пак се прави, хем продължава нищо да не се прави.


Ходът е стратегически важен, защото на 1 октомври изтича и индикативният срок България да отчете действия по изпълнение на осъдителното решение на Европейския съд по правата на човека по делото Колеви срещу България. Именно с това дело излизат наяве безконтролната власт на главния прокурор и липсата на каквато и да е възможност той да бъде разследван, отстраняван и наказан при съмнение за извършено престъпление.


Общо взето, с един ход управляващите за пореден път отстрелват два заека. Накратко Кирилов пита по нещо вече всеизвестно:


- Още през юни тази година от Съвета на Европа излязоха с официална позиция, че не подкрепят предложения от Кирилов модел под общ знаменател да бъдат поставяни главният прокурор и председателите на върховните съдилища


- От 20 години насам Комисията за демокрация чрез право на Съвета на Европа е представила 10 становища с подробни и конкретни указания какво следва да се направи по отношения на главния прокурор, организацията и отчетността на прокуратурата и укрепване независимостта на съда. На сайта на Министерството на правосъдието тези препоръки стоят в резюмиран вид. Могат да бъдат прочетени, осмислени и да се премине към действие, ако има политическа воля. Въпросът не е умение, а на желание. Който иска, детайлите може да прочете тук.


Накратко за прокуратурата според Венецианската комисия трябва да се направи следното, ако искаме да вървим в някаква посока. Венецианската комисия предлага да бъдат въведени ефективни механизми за отчетност на главния прокурор поради факта, че основанията за отстраняването му са трудно изпълними. Последното се дължи на следните пречки:


- Висшият съдебен съвет няма правомощието за самостоятелно разследване и изясняване на фактите и следва да се обърне или към Инспектората на ВСС, или към самата прокуратура


- основанието за освобождаване по чл. 129, ал. 3, т. 3 от КРБ предполага влязла в сила присъда, а поради квазимонополното положение на главния прокурор спрямо разследването той може да спре/прекрати разследване срещу себе си (реферира се към делото "Колеви" срещу България).


- освобождаването на основание чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията също е трудно за прилагане и остава само теоретична възможност. Това се дължи главно на силната позиция на главния прокурор в системата на прокуратурата и в рамките на ВСС. Дори ако приемем, че няма нужда да се извърши специално разследване на действията на главния прокурор и че Инспекторатът има волята и ресурсите за събиране на доказателства, то има малък шанс за подобна инициатива да бъде успешна във ВСС, тъй като главният прокурор има достатъчно правомощия да предотврати такъв случай. ВК констатира на практика силното влияние на главния прокурор в рамките на ВСС. Комисията отбелязва, че след приключване на мандата на ВСС членовете на съвета с кариера на прокурори се връщат в системата на прокуратурата и това отново ги превръща в йерархично подчинени на главния прокурор. Освен това нищо в закона не възпрепятства главния прокурор да задейства проверки по отношение на предишната работа като прокурори на членове на ВСС, докато изпълняват мандата си. За разлика от избраните членове на съвета, упражнявали съдийска професия, които не са в същата позиция по отношение на двамата председатели на ВКС и ВАС – вътрешната независимост на съдиите е по-добре защитена и в резултат на това съществува по-малък риск те да действат в защита на интересите на своя ръководител).


Предложения на ВК за подобряване:


- Въвеждане на процедура за импийчмънт и ревизиране на процедурата по чл. 129, ал. 3, т. 5 за освобождаване на главния прокурор – разследванията срещу главния прокурор да се провеждат от независим орган или лица, неподчинени на прокуратурата. Влиянието на членовете на ВСС с професионален произход от прокуратурата и блокиращ глас при разследванията и подаване на предложение до президента за освобождаване трябва да бъде намалено. ВК препраща към процедура, разписана в становище към Република Грузия (CDL-AD(2015)039)


- Венецианската комисия потвърждава, че реформирането на механизмите за отчетност и отстраняване на главния прокурор не изисква симетрично въвеждане на огледални процедури за председателите на ВКС и ВАС. Докато съдиите трябва да бъдат независими, то тази концепцията не е напълно приложима към прокурорите. При тях по-точно е да се говори за "автономия", а не пълноценна "независимост" на прокуратурата.


Та венецианската комисия отдавна е казала какво и как. За промените в Конституцията през 2015 г. също Цецка Цачева пита, получава становище и не изпълнява препоръките. Тогава поисканото от ДПС и Георги Първанов се оказва по-силно от комисията за ГЕРБ. А може би и ГЕРБ това искат, а вече 10 години и това правят.


Иначе 30 години няма да ни стигнат да имаме държава, изградена на базата на правила. А където върховенството на правото отстъпва, мутризмът настъпва като форма на управление. В правосъдието сме още в 90-те години.


Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика. Заглавието и акцентите са на "Дневник". Оригиналното заглавие е "Правим се, че не знаем, но по-скоро не искаме и не можем".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4924 Неутрално

  Най-страшно е когато Държавата започва да се държи мутренски и да размахва бухалките.
  "Липсват" ни само убийствата но не върви да избиваш своите !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2456 Неутрално

  При положение, че Министър председателят на България е мутра, вие какво искате?

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 3. 3 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 799 Весело
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  Трагичното състояние на българските правоохранителни и правораздавателни органи в голяма степен съдържа в себе си отговорът на въпроса :"Защо живеем в кочина"!!!!
  Те са и основен виновник огромното част от българите да изгубим надежда и вяра, че в Отечеството може да се въздаде Законност и Справедливост!!!!!

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  При положение, че Министър председателят на България е мутра, вие какво искате?
  —цитат от коментар 2 на Тиква загубена


  Не, че нещо, ама ... Нашето Слънце и Корифей на таекуондото и Българистиката не огря на празно място ...

  През 90-те поголовно изследванията показваха, че подрастващите, от дечковци до тийнейджъри, масово искат като пораснат момченцата да станат мутри, а момиченцата - фолкпевици и мутрески.
  Е, посятото, при това от всички нас, дава плод ...

  Както беше по оная песничка от екранизацията на "Криворазбраната цивилизация":
  От маймунка - маймунки,
  от кратунка - кратунки.
  Кой каквото посади,
  туй ще и да се роди!

 6. 6 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Мутризмът отдавна е настъпил, създавайки потиснически феодален ред с неписани закони и невидими и недоказуеми репресии. Този ред се поддържа чрез политически, социални, психологически, юридически, информационни, престъпни и прочее механизми. Обществото е разделено на служители и функционери на този ред, обвързани чрез система от замисимости, и рая, като задълженията на последната са да се подчинява, да бачка и да се възпроизвежда.
  Проблемът е, че този ред се ползва с подкрепата на Русия и тръмпистките кръгове в САЩ.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Нали министъра беше Барни Ръбъл?! Сега пък го излиза, че е зъл гений, който с два хода на пешката успява да заблуди европейски партноьори, венециански комисии и пр. Айде уточнете се в опорките, ако обичате. По първата - че бил тъп тройкаджия от Софийския университет, нещо замлъкнахте, след като си показа дипломата и призова юридическите остриете на умнокрасафците, които го майтапеха да направят същото. Ма, те нещо не щът.

 9. 9 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  До коментар [#7] от "Пуйката":

  Може и същото да е било, но не чак дотам.
  Тръмп започна война срещу ЕС.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4475 Неутрално

  ха ха ха ха
  —цитат от коментар 3 на bruno__dante


  Вижда се, че Ви е весело! Дано сте щастлив!

 11. 11 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4081 Неутрално

  До коментар [#7] от "Пуйката":Може и същото да е било, но не чак дотам.Тръмп започна война срещу ЕС.
  —цитат от коментар 9 на Боян Таксиров


  Бояне, другите държави (от ЕС, САЩ) просто уважават избора на суверена. Суверенът като няма 2 г мозък в главата си, и като си избира дебили, нека да обвинява себе си, а не другите.

 12. 12 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 314 Неутрално
 13. 13 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2700 Неутрално

  Съдебната ни система е меко казано противоречива. В едно са тези които обвиняват и тези които са призвани да отсъждат безпристрастно. Демокрация чрез право едва ли ще е възможна.

  SHADOWS of SOFIA
 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3747 Любопитно

  Къде мутризмът настъпва като форма на управление
  ========
  Във Франция, разбира се. .....
  Френската революция и началния и старт 1789 .....отварят вратата на легализираната мутризация по света .....
  Ражда се идеологията на комунизма ....и прословутия девиз ....''пролетарии от всички страни, обединявайте се ''.....и лъжливата утопия ....''свобода, равенство, братство''.....
  След първия залп на Аврора .....нещата вече са неконтролируеми .....
  Хаоса надделява над йерархията. .....започва ерата на мутрите......
  В началото на миналия век , Европа вече се управлява от мутри ,имената на които са все известни. ......и една подир друга. ...се изнизват две световни войни.
  Но алчността на мутрите е неограничена. ....
  И до днес , по различни точки на света горят анклавите на локалните войни ....
  Живеем в ерата на мутрите .....

  Bukalemun
 15. 15 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2690 Весело

  До коментар [#11] от "historama":

  "Суверенът като няма 2 г мозък в главата си, и като си избира дебили, нека да обвинява себе си, а не другите."

  Само че обвиняващият си ти, "дебилте" не обвиняват никого. А съгласно текста ти, именно обвиняващият няма заветните два грама. Може би затова и си се обявил за "суверен"- за това не се иска много!

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Значи сме не Парламентарна , а Прокурорска или Мутренска република ! !

 18. Ако утре шефовете на ВКС и ВАС се сменят и не са от “нашите” много бързо ще забравите какво венецианската комисия не е настоявала нали?
  Прав ли съм....
  Следвай парите и ще разбереш истината ......

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 19. 19 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 479 Разстроено
 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3181 Любопитно

  До коментар [#7] от "Пуйката":

  И след Тръмп/Путин няма ли да е същото?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3824 Весело

  " В очакването на един от вероятно последните доклади през изминалата седмица министърът на правосъдието Данаил Кирилов подписва пред посланиците на държавите - членки на ЕС, писмо до Европейската комисия за демокрация чрез право (Венeцианската комисия), в което иска становище и препоръки във връзка с въвеждане на ефективен механизъм за разследване срещу главния прокурор и председателите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд. Така хем показва на Брюксел, че нещо пак се прави, хем продължава нищо да не се прави."

  Докато номерът минава, ще продължава да е все така ! Започне ли срива в престъпното статукво, всеки ще обяснява какви мерки е предлагал за контрол над главния прокурор ( това напоследък започна да става модерно да се говори в публичното пространство), но как никой не ги е взел на сърце ! Не че тогава ще има кой да слуша подобни лицемерни вопли и да се трогва от запитвания до Венецианскат комисия...................

 22. 22 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 539 Любопитно

  " Участниците в този процес са в състояние на взаимна умора."
  ==============================================================================
  Ами,да вземат и да си починат...

 23. 23 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5417 Неутрално

  "Министъра на правосъдието Данаил Кирилов пита Венецианската комисия нещо, което е всеизвестно"
  ###
  Това, че в коментарите под статията се пише "министърА", хаде иди-дойди, някои толкова са учили, но самите писачи в "Дневник", да кретат на това посредствето граматическо ниво, вече е срамота!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 24. 24 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5417 Неутрално

  До коментар [#23] от "Незнайко в Слънчевия град":

  * хайде

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 25. 25 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2690 Весело

  До коментар [#23] от "Незнайко в Слънчевия град":

  "....но самите писачи в "Дневник", да кретат на това посредствето граматическо ниво, вече е срамота!"

  Добре, че не си споменал фактологическото ниво и общата култура- те погребаха американския президент Теодор Рузвелт през 1945 г! Къде са го държали дотогава- тайна (може би в мавзолей).

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7899 Неутрално

  "В правосъдието сме още в 90-те години."
  По някои неща даже в 50-те.

 27. 27 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 854 Любопитно

  Ох... Това становище било от Института за пазарна икономика.... Не можаха ли Дневник да вземат и да препишат нещо по-компетентно направено от Българският хелзингски комитет?

  Бог да благослови Америка за България!
 28. 28 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  До коментар [#11] от "historama":

  Бояне, другите държави (от ЕС, САЩ) просто уважават избора на суверена. Суверенът като няма 2 г мозък в главата си, и като си избира дебили, нека да обвинява себе си, а не другите.
  —цитат от коментар 11 на historama


  Суверенът НЕ е гласувал за този класово-кастов мутренски ред, който му е натрапен. Освен това въпросният ред има за цел да държи суверена именно в такова неорганизирано, зомбирано, скотско и неосъзнато състояние, за да може фарсът на фасадната демокрация да продължава.
  Така този ред се възпроизвежда.
  Едва ли ЕС уважава този избор, но няма много какво да направи засега.
  САЩ доволно потриват ръце обаче.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 29. 29 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Там където е минал комунизъм нищо не се оправя бързо!
  Закона за несменяемост на съдиите го приеха комунистите, сега какво очаквате ?!
  И все пак засега най-доброто за България са Борисов и ГЕРБ.
  Няма кой друг на този етап!

 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5261 Неутрално

  "..Тогава поисканото от ДПС и Георги Първанов се оказва по-силно от комисията за ГЕРБ. А може би и ГЕРБ това искат, а вече 10 години и това правят..."
  Да, това правят

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на Кольо Христов
  Кольо Христов
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#29] от "mop36557620":

  Много си заблуден за ГЕРБ! Има и по-добри, но ДС няма никога да ги допусне!

 32. 32 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 664 Неутрално

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/06/13/3924847_danail_kirilov_se_zakani_da_podade_ostavka_ako/

  Айде да го видим дали и тоя се е пошегувал, като оня с релсата на врата и бургаския мост.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 33. 33 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ако народът заслужаваше нещо по-добро, отдавна да си избрал по-достойни управляващи.
  Практиката показва, че и това напълно ни устройва.

 34. 34 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  До коментар [#14] от "eti mehter":

  “Къде мутризмът настъпва като форма на управление”
  ——
  Ети решил да се набута сред шамарите ... щот си мисли, че един проскубан мустак е достатъчна дегизация за коя да е мутра ... може би ... за тези, на които с кожичката са им срязали и връзката с мозъка

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 35. 35 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  До коментар [#6] от "Боян Таксиров":

  “потиснически феодален ред с неписани закони и невидими и недоказуеми репресии. Този ред се поддържа чрез политически, социални, психологически, юридически, информационни... ...”
  ——
  Ех,че хубаво сте го написали! Сигурно се види вече das gelobte Land. Само се съмнявам, че идеологическата Ви подготовка е изостанала с поне 30 годин ... освен ако не си търсите работа в ДВ или СЕ

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 36. 36 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Проблемът е, че този ред се ползва с подкрепата на Русия и тръмпистките кръгове в САЩ.
  —цитат от коментар 6 на Боян Таксиров


  Подкрепа едва ли. По-скоро не ги интересува. За големите играчи, това са незначителни подробности от геополитическа гледна точка.

 37. 37 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  До коментар [#35] от "Gretel":

  Вероятно сте права. В споменатата от вас страна има доста по "радикални" убеждения от моите, в сравнение с които моята "подготовка" наистина е изостанала и аз се явявам дори консерватор :))

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 38. 38 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  До коментар [#36] от "JPJ":

  Щом се интересуват от геополитика, се интересуват и от влияние в отделните страни, а следователно и от политическата и останала обстановка там.
  Иначе защо Путин ще спонсорира популистите в ЕС?
  Защо Банън опита да подкопае политическия ред в ЕС?

  Примери много... България НЕ е незначителна страна в това отношение., а стратегически фактор в геополитическата игра.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 39. 39 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2565 Неутрално

  "Къде мутризмът настъпва като форма на управление"

  Там където на хората им е писнало от умно-красиви журналисти, анализатори и протестъри да им определят дневния ред без да са се явили на избори и да са ги спечелели. :)

 40. 40 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2565 Неутрално

  До коментар [#28] от "Боян Таксиров":

  А за "правилните" суверенът гласува с под 4%. :)

 41. 41 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  До коментар [#40] от "realguru":

  Е, точно това е отвратителното. Хората гласуват директно за олигархията или за политическите и проститутки, защото НЕ вярват в политическата система изобщо.
  Но нека НЕ забравяме,и НЕгласуващите - тези, които НЕ избират НИТО ЕДНА от тези политически проститутки.

  *станаха ли четири НЕ-та?
  добре :)

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 42. 42 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#41] от "Боян Таксиров":

  Тези, които не гласуват, просто се съгласяват с това, което другите им изгласуват.

  Така работи изборната демокрация. Не те кефи? Все тая.

 43. 43 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  До коментар [#42] от "niakoi_si":

  Абе не е все тая, щото не само мен не ме кефи.
  А ако мнозинството не го кефи, нещата някак си не вървят...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK