Слуховете за смъртта на висшето образование са силно преувеличени

проф. Анастас Герджиков

© Анелия Николова

проф. Анастас ГерджиковДнес най-старото висше учебно заведение у нас - Софийският университет "Св. Климент Охридски", откри новата академична година, в която първокурсниците са 4455. "Дневник" публикува словото на ректора проф. дфн Анастас Герджиков. Заглавието е на редакцията.


Добре дошли на откриването на учебната година в Софийския университет!


Традиционният интерес на българското общество към образованието, родил цяла плеяда от възрожденски дейци, просветители и будители, и тази година даде повод на медиите да отразят кандидатстудентската кампания. Както всяка есен, те се изпълниха с изненадани възклицания относно незапълнените места във висшите училища.
За поредна година бях учуден, че никой не отбеляза очевидния факт, че незапълнените места няма как да бъдат критерий за каквото и да било, тъй като представляват аритметичната разлика между броя на одобрените места и на приетите студенти. Ако догодина одобрените места се утроят, незапълнените места ще бъдат много повече от тази година, дори да бъдат приети два пъти повече студенти.


Следователно би трябвало да сравняваме не броя на незапълнените места, а броя на приетите студенти. Ето тук наистина има проблем. В повечето висши училища броят на записаните студенти намалява. Много медии обясниха това с насочването на кандидат-студентите към висши училища в чужбина, което от своя страна беше обяснено с по-високото качество на образованието в чуждестранните университети.


Апокалиптичната картина, която беше предложена на българските зрители и читатели, намери своята кулминация в заглавия като гръмкото "Как катастрофира висшето образование в България – щом най-старият и авторитетен университет в България не успява да събере желаещи да следват, какво остава за другите!".


В статията, чийто автор е преподавател в Софийския университет, се описват вече споменатите знаци на надвисналия над висшето образование апокалипсис, между които насочването на българските студенти към чуждестранни висши училища, неспособността на българските университети да привлекат чуждестранни студенти поради липсата на курсове на английски език, гарантираното завършване на всеки записан за студент поради това, че ако студентът бъде скъсан, се губи финансирането, и конкретно за Софийския университет – че вече буквално отговаря на името си, защото доста повече от половината студенти са софиянци, а разкриването на специалност "Медицина" е грешка, защото няма ресурс за това обучение и затова желаещите са малко.


Краткият отговор на всичко това би трябвало да бъде цитат от една телеграма на Марк Твен до американски вестник: "Слуховете за моята смърт са силно преувеличени."


Твърдението, че студентите в българските висши училища намаляват, защото предпочитат да учат в чужбина, е невярно. Причината е демографската криза, която е причина и за рязко намаляване на кандидат-студентите, избрали чуждестранно висше училище. Всъщност броят на удостоверенията, издадени от МОН на желаещите да учат другаде, само тази година е намалял от 5000 на 3500, което е спад с 30 процента – спад, какъвто няма в нито едно българско висше училище.


Обратно – броят на чуждестранните студенти в Софийския университет нараства, като тази година е над 1300 студенти, което е над 6% от общия брой на студентите. Причината е, че специалности и програми на английски, а и на други езици не липсват – всъщност те са десетки.


Гарантирано завършване на всеки записан студент няма, като в моята специалност завършват не повече от 25 % от записалите се. Това се дължи на факта, че не е вярно и твърдението, че ако студентът бъде скъсан и отпадне, се губи финансирането.


Разбира се, не е вярно и това, че в Софийския университет доста повече от половината студенти са софиянци, а разкриването на специалност "Медицина" явно не е грешка, защото желаещите не са малко, а много повече от местата, поради което и през тази година, както и през предишните, не остана нито едно незаето място.


И накрая – конкретно за Софийския университет не е вярно и това, че кандидатствалите или записалите се намаляват – тази година и едните, и другите се увеличават.


Доста се писа и за това, че нито един български университет не е бил класиран по програмата "Европейски университети". Софийският университет не беше класиран, което не е изненада, тъй като кандидатстваха над 400 университета, много от тях с вековна традиция и с бюджет, десетки пъти по-висок от този на Софийския университет. Надяваме се, че ще успеем при втората покана след един месец.


В същото време никой не спомена, че във втората фаза на програмата "Teaming" на "Хоризонт 2020" един от 14-те класирани проекта е на Софийския университет. Тук конкуренцията беше много по-голяма – 14 класирани проекта от 208, а финансирането, което ще получим, е шест пъти по-голямо от това по програмата "Европейски университети"


Ако нито едно от посочените твърдения и обяснения не е вярно, защо сме принудени да ги четем всяка година и какво е истинското обяснение за намаляването на броя на студентите в национален мащаб?


На въпроса как може някой да твърди всички тези несъстоятелни неща, без да си направи труда да провери нито едно, ще отговоря с цитат от споменатата статия – "Не може да има авторитети освен онези безотговорни колеги, които разправят небивалици по медиите".


За съжаление отговорът на втория въпрос е много по-сериозен. Причината за намалелия брой завършващи средно образование, а оттам и за намалелия брой на българските студенти и у нас, и в чужбина, е демографската криза. Този въпрос е сериозен, защото е свързан не толкова с броя на записалите се студенти, колкото с броя на заетите лица, които са два пъти по-малко от хората, които издържат – деца, пенсионери и неработещи. Това съотношение е пагубно за икономиката на страната и в бъдеще ще се влоши.


Не виждам големи успехи в опитите за промяна на това съотношение към добро – увеличаване на раждаемостта, завръщане на напусналите страната, привличане на чужди работници или на представителите на българската диаспора, интеграция на малцинствата. През последните 30 години единствените смислени мерки в това отношение бяха програмите на настоящия министър на образованието и науката за предотвратяване на ранното отпадане от училище и за привличане на всички деца в образователната система и за увеличаването на приема на студенти с български произход.


В тази ситуация отдавна е очевидно, че ако не можем да увеличим броя на заетите, единственият начин икономиката да се развива е чрез повишаване на производителността на труда, което от своя страна може да се постигне само с образование и наука. Затова инвестициите в тези две сфери са единственият път към икономически растеж.


Вместо да охулваме висшето си образование, трябва да го стимулираме по всякакъв начин. Вместо да повтаряме мантрата за нуждата от иновации, трябва да стимулираме научните изследвания, без които никакви иновации няма да има.


Иска ми се да вярвам, че сме способни да спрем очернянето на всичко родно и да се захванем заедно със съзидание и с решаването на истински важните проблеми.


На 15 октомври се навършват 160 години от рождението на големия филолог проф. Александър Теодоров–Балан. Проф. Балан е първият ректор на Софийския университет, но е бил активен и в Българското книжовно дружество, на което е главен деловодител и действителен член, в Българската екзархия, на която е главен секретар, и дори в Българското туристическо дружество.
Такива ярки, образовани и търсещи личности ни трябват днес. Нашата мисия е да ги изградим тук, в храма на знанието.


Скъпи преподаватели,
Въпреки упреците ние сме и можем да бъдем тези, които да вдъхновят младите хора да заменят всеобщата подозрителност с взаимно доверие, бездейния песимизъм със съзидателност, патриотарството и националния нихилизъм с национална гордост и достойнство.


Скъпи първокурсници,
Навлезте уверено в следването, професията и живота. От вас зависи дали ще се оплаквате от обстоятелствата и ще се чувствате неоценени, или с труд и талант ще изградите собственото си бъдеще. Положете усилия, покажете оригинални идеи, не спирайте да учите, отнасяйте се към другите със съчувствие и уважение и не бъдете безразлични към бъдещето на обществото, в което живеете.


Пожелавам на цялата академична общност една успешна и съзидателна година, която да ни донесе удовлетворение и гордост!


Обявявам учебната 2019/2020 година за открита.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Весело

  Кога е церемонията....?

  Bukalemun
 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Висшето образование не е умряло , просто завършилите в повечето случаи не могат да се подпишат или да си напишат поне имената правилно !

 3. 3 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 833 Неутрално

  "Тая риба свежа ли е? - Свежа е, дядка, даже жива - не виждаш ли, че още шава? - Абе тя и бабичката шава, ама вече не е свежа"

 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drug":

  Тогава защо ми слагаш минус.....?

  Bukalemun
 5. 5 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Висшето ни образование го има само като приходи, разходи, заплати, хонорари.... и толкоз. Сметкаджийство, врътки за пари по разни програми без грам никакви резултати, далавери и почти нищо смислено за студентите.
  Произвеждате виШисти, които завършвайки в болшинството случаи(особено иконостъкмистите) не са наясно какво точно им е преподавано, да не говорим, че почти всички нищо не умеят, абсолютно безполезни са и, който и да ги наеме първото дето започва с тях е да ги обучава на елементарни неща. За сметка на това имат претенции за заплати и постове все едно са завършили Харвард.
  Ако падението на висшето образование не беше толкова тотално, едва ли щеше Тракия Икономическа зона да прави свои собствени образователни центрове, където завършилите, минават на обучителни курсове за елементарни практически неща, които едно време се учеха по техникумите и СПТУ-тата.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 6. 6 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Много думи за количеството, а нищо за качеството.

 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Весело

  Простата, тъпа истина :онова, което през 1942 година е било "завършил отделенията" е равно на днешното "завършил добра гимназия", а онова, което е било "завършил гимназия", е равно на днешното "висше" в реномиран университет. А днешното "вишу" даже не може да достигне "завършил отделенията".
  Дано сти мъ разбрале.

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  И това си е пазар, и за него се борят.
  Както при всички останали пазари и този подарихме на Западна Европа!
  Ура!!!

  Любовта ще спаси света!!!
 9. 9 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Не подхожда таково слово на ректора на СУ, явно нивото пада катастрофално...за другите ПУЦове не мисе коментира. там е потрес с много малки изкл., както и в СУ, поне природоматематическите факултети държат ниво.

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Уважавам Проф. Герджиков, но за съжаление
  ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ ПОЧИНА В МОМЕНТА, В КОЙТО БЕШЕ ПРЕВЪРНАТА В ТЪРГОВСКО ДРУЖЕСТВО ЗА ПЕЧАТАНЕ НА ДИПЛОМИ!!!!!

 11. 11 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1570 Весело

  До коментар [#2] от "edin drug":Тогава защо ми слагаш минус.....?
  —цитат от коментар 4 на eti mehter


  +++++++++++++++++++++++......!!!!!......Днеска се Открива УЧЕБНАТА ГОДИНА.......!!!!......АДМИРАЦИИ за РЕКТОРА......!!!!......Се пак говориме за ИНСТИТУЦИЯ на ПОВЕЧЕ от 130-ет ГОДИНИ.......!!!!????!!!!.......СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ много- МНОГО ОТДАВНА е ИЗДЪРЖАЛ ПРОВЕРКАТА на ВРЕМЕТО......!!!!!...ТОЙ.....!!!.....УНИВЕРСИТЕТА....!!!!....Е ..Люлка и Първи СТЪПКИ на ОГРОМНАТА ЧАСТ от УПРАВЛЯВАЩИЯ ЕЛИТ в ДЪРЖАВАТА.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 12. 12 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Успешна година на всички студенти!
  Покажете най- доброто от себе си, бъдещето е ваше!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 13. 13 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Според мен огромна част от младежите, завършващи средно образование, нямат истински интерес към това да учат висше. Или записват просто "за да има нещо", или ги блазни студентския живот, или го правят, защото "така трябва". Така дори и да влязат те не са достатъчно мотивирани, а и не се убедени, че висшето образование ще им даде перспектива за нататък. Защото в повечето случаи наистина не дава. Та, тук някъде се къса нишката.

 14. 14 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Верно че са преувеличени - то няма да умре просто който може се маха от корупционната дупка на Бацета и Доганци.

 15. 15 Профил на deinakz
  deinakz
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересно как всички се оправдават с "демографската криза" и "емиграцията" като че ли са някакви константи във времето и от никой нищо не зависи, за да ги спре. А да караш децата зорлем да ходят на училище и зорлем да ги държиш да изкарат е най-голямата глупост, която може да им роди главата и резултатите се виждат. На говорителя на висшето образование не му ли светва лампичката, че на такива ученици няма как да им се учи висше, особено пък щом трябва и да плащат за тоя университет.

  Когато несправедливостта е закон, съпротивата е дълг.
 16. 16 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 933 Неутрално

  а бе приовеличени са ама не са неверни . и важат не само за су и бг ами за навсекаде за сажаление. ма гержиков се праи на лут или поне на улав, а точно той, чоек умен, с афторитет и на важен пост може и трябва да си позволи, да дръзне да кажи изтината бес заобикалки, овъртания, недумвлъвки и пулувинчати прустотии и да не река напрао лажи. кво више кви два леа....

 17. 17 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 888 Весело

  До коментар [#16] от "betona":

  та ка е ногу точно
  откак у бг влезаха више с превилегии на активни борци децата
  образуванието са ногу конпрометира
  те на себе си глей
  жив си пример
  некадърник с више на АБПФК

 18. 18 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Темата е трудна! Неподходящо е Ректорът на СУ да се оправдава като забременяла ученичка. Като изключим неудачното ректорско изложение (би трябвало да се обясни дълбокият смисъл на получаването на дипломата за завършено висше образование и необходимостта да се надграждат знанията и уменията след дипломата, елитарният смисъл на понятието висшист), можем да поговорим за университетите. Най-общото е - каквато страната, каквато икономиката, каквото финансирането, каквато интелигенцията - такива са Университетите ни. Те не могат да надскочат нивото на България!
  Пожелавам на всички настоящи студенти - здраве, удовлетвореност и добри знания, интерес и любов към избраната професия, добра реализация в живота и на добър път, ако решат да заминат! А на завършилите Университетите в отминали години - дълъг и здрав живот и да си спомним студентските години - Алма Матер, състудентите, преподавателите и годините на младостта!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 19. 19 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2528 Весело

  До коментар [#3] от "Тони КОСТОВ":

  - Младо ли е кончето?
  - Няма три години.
  - А знае ли да работи?
  - Десет години е бачкало без грешка.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  На 7 млн. население, повече от 50 университета. Повечето не са на ниво и не покриват никакви научни критерии.

 21. 21 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Силно преучвеличено е да се говори за смърт на висшето образование, но безспорно е на много ниско ниво.

  Marinov
 22. 22 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Този посредствен палячо е избран за ректор само за да слушка и папка. Подобно е положението във всички значими университети. По дребните изобщо не се класитат като ВУЗ... Това е в последните (?) години. Комично е да се пренася терминът "висше образование" върху СУ, както го прави ректорчето. СУ е гигантска хранилка за неуки преподаватели от всички нива. Няколко елитни специалности влачат на гръб легион ненужни и некадърни. Бройката студенти изобщо не отговаря на необходимостта, а още повече структурата по специалности. Ако две трети се натирят в замиращото селско стопанство, ще остане елитен и спретнат университет на Европейско ниво. Мечтиии...

  roo
 23. 23 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#22] от "babyroo":

  би ли казал кои са тези елитни специялности?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK