За опасното поощряване към възмездие

За опасното поощряване към възмездие

© Юлия ЛазароваТекстът е публикуван в портала "Култура". Акцентите са на "Дневник".


Пиша този текст като християнин и искам от самото начало да подчертая това, макар че ясно виждам как определени медийни среди се опитват да наложат онова, за което ще пиша тук, като обществено-политически, та даже като най-горещ обществено-политически проблем. Става дума за медийната война против намаляването на срока на осъдителните присъди за тежки престъпления, когато подсъдимият е направил доброволни самопризнания. Вместо доживотен затвор (без право на замяна) в такива случаи съдът намалявал наказанието на "между двадесет и тридесет години затвор".


И ето: "обществото ни" е възмутено от подобна снизходителност! Поне така твърдят споменатите медийни среди, които буквално всеки ден издирват по някой юрист, адвокат, "общественик", интелектуалец, които да огласят "възмущението" му от страниците на вестника.
Да се разберем – за нито един от случаите, които се разискват: за убийството и изнасилването на журналистката в Русе, за убийството и изнасилването на малко момиче в село Сотиря, последвано от още едно посегателство в същото село, дори за убийството на сина на Христо Монов (за което версиите са крещящо противоречиви и чийто убиец бе освободен не след една или две, а след 12 години в затвора) – аз не отричам, че представляват тежки престъпления, които заслужават наказание. Да се отнеме животът на човек, от християнска гледна точка означава да се "апострофира" Божията воля "да бъде" една уникална, абсолютно не-повторима личност, която Създателят е "извикал" в битие веднъж и завинаги – не само за тукашния временен живот, но и за вечното ѝ спасение. Дал ѝ е свободата да измине уникален жизнен път, да осъществи своите неповторими жизнени "истории", да "окръгли" скъпоценния кристал на паметта за своето детство, младост, зрялост; да бъде неповторимият "любим" ("любима") за съпругата или съпруга си, които като никой друг ще срещне по пътя си. Да стане като никой друг майката (или бащата) на децата, които никой, никой друг освен нея (него) не би могъл да има. И ето: Божията воля за ето този абсолютно уникален, незаменим, не можещ да се роди отново човек убиецът радикално "апострофира". Да, това е ужасяващо.


Само че между ужаса от непоправимото деяние и жаждата за възмездие, за мъст към неговия извършител, има същностна разлика. Едното може да ни порази, да ни смаже, дори да ни отчая, другото обаче – много често при това – би могло да бъде и опияняващо. Защото то е желание престъпникът да претърпи същото жестоко страдание – да бъде разтерзан, изтрит. То е желание за смърт – за още една след предизвиканата от него смърт и – като всяко наше желание, което няма как да не е лично, представлява – във волята и въображението на чувстващия го – извършване на убийство. Не реално, но, тъй да се каже, "виртуално". Чувството, желанието за възмездителна справедливост е – казвам го максимално рязко – желание за ответно убийство. Да, старозаветната формула на възмездителната справедливост, както е известно гласи "око за око, зъб за зъб" (Изх. 21:24). Малцина обаче си дават сметка, че тази формула е в същността си сдържаща, а не подтикваща. "Око за око(то), зъб за зъб(а)", предписва тя, защото Божественият Законодател за този грехопаднал свят (какъвто Бог е в старозаветната епоха) добре знае, че чувството за възмездие, за мъст спрямо злото, за разлика от чувството на потрес и покруса пред него, е без-гранично и наистина склонно към себе-опиянение. За избития зъб аз – нека си призная – искам далеч не просто зъба на виновника, а – всичките му зъби, та даже и челюстта му. За изваденото око искам и двете му очи, и ръцете, и краката


Моето дете вече го няма – онзи "изрод" го уби, то никога вече няма да се върне у дома, няма да порасне, аз няма да присъствам на сватбата му, след петнадесет-двадесет години. Това никога няма да се случи! И това е без-дънна мъка. Която обаче би могла (въобще не казвам, че е задължително) да обърне към молба, към молитва към Някого, Който е отвъд Възможното – към Господ(аря) на Възможното: "Приюти го при Себе Си, Господи, дай му живот у Тебе, Господи, възкреси го, Господи!" Напротив, гневът към убиеца не само няма да ме насочи към Бога – той ще се насочи даже не само към убиеца – ще поиска не само неговата смърт, но и – ако бъде оставен сам на себе си – такава е грешната ни душа: към изтреблението на целия му дом, към проклятието на рода му дори "до девето коляно".


И ето: макар че чувството и желанието за мъст, за възмездие (което повтарям, е без-гранично и само-опияняващо се) аз, като християнин да не мога да одобря, аз обаче – като също така грешен човек – бих могъл да разбера у близките на жертвите – на жертвите на споменатите в началото на този текст престъпления. Мога да разбера (защото не мога да излъжа какво бих изпитвал на тяхно място), че двадесет години затвор за убийството на дъщеря им, за тях са нищо пред безизходната им мъка. Мога да го разбера, казвам, но доколкото не мога и да го одобря (защото то не е, не е "добро"), съвсем пък не мога да одобря то да се препоръчва и подбужда и у хора извън техния кръг. Защото ако близките на жертвите са обсебени от своята мъка (и от своя гняв) и не могат, дори да искат, да се поставят на мястото, да речем, на майката и бащата на престъпника (които не са престъпници, но са неговите майка и баща), то онези извън техния тесен кръг – принадлежащите на "обществото" – биха обаче могли да извършат това усилие на въображението си вместо лесно да се настървяват. И това не би им било без полза. Да си представят как се чувства една майка (каквато и да би била тя), чието дете – защото и станало "изрод" и "убиец", то си остава нейното дете, на което е празнувала рождения ден "на една годинка", на чието прохождане се е смяла, от чиито първи "проблеми" се е терзаела – отива за 20 години в затвора, където как ли ще живее, как ли ще го тормозят, как ли ще го убият! Да си представят сетне как се чувства самият "изрод", представяйки си – собствено непредставимото: "аз ще бъда в затвора 20 години". Разбира се, че за да си представят това, "членовете на обществото" ще трябва да извършат усилие. Защото – признавам охотно – да седнеш да си представяш как се чувства майката на престъпника, как се чувства самият престъпник е трудно да ти дойде на ум. То като че ли е дори "неестествено" – твърде християнско.


Напротив обаче да си представиш как се чувстват близките на жертвата е съвсем лесно. Нещо повече: то е лесно и измамно. Защото ти, който не си близък на жертвата и дори не си близък на близките на жертвата, всъщност въобще не се поставяш "на тяхно място", както ти внушават. Ти си на своето място, в което никого не си изгубил безвъзвратно, не си видял лице в лице (освен на снимките във вестника) убиеца на твоето дете. И от това свое място ти изпитваш само – както вече отбелязах – опияняващото те и само-опияняващото се чувство на мъст. Което не изисква усилие, което е – даже – гордо, защото ти, разбира се, по определение си "от страната" на (потенциалните) жертви, ти престъпление "не би могъл да извършиш", "от страната" на близките на жертвата си – ти "баща или майка на престъпник не можеш да се окажеш". И ето на: живееш и се опияняваш от чувството и желанието си за възмездие и мъст, за което казах, че представлява виртуално убиване и което поради това е осъдително и болестотворно – можещо по снизхождение да бъде разбрано и простено най-много на близките на жертвата – без да си близък на жертвата. Добро ли е това? Безопасно за духовното ти здраве (твоето и на "обществото" ти) ли е това? Днес те учат, че това е оправдана "жажда за справедливост", внушават ти го от вестниците. И ти започваш дори да се гордееш с подгряването на това желание за мъст в сърцето си. "Точно така!" – казваш си – "20 години са малко, това не е справедливо!" И облажаван от медийното поощрение произнасяш думи без въобще да влагаш в тях конкретна представа. 20 години – казваш – са малко Като какво? Като число? Да, те не могат да бъдат равностойност на един погубен живот, но ти – признай го поне за момент – не за равностойността мислиш, а за мъстта. За жаждата ти за мъст тези години са малко. Защото, я си помисли, малко ли са 20 години.


Върни лентата на живота си 20 години назад и си спомни: преди 20 години твоето дете бе последна година в детската градина, а днес – 20 години по-късно, пораснало и завършило университета, току що ти е поднесло с неговата "половинка" твоето първо внуче! Погледни тези 20 години и след това ги затвори в затвора. Всичките вкупом!


И кажи сега: за какво са "малко" тези 20 години? За погубеното дете? А 40 биха ли били достатъчно? А 50? Но ако не са (а никое количество години не е достатъчно, за да уравни завинаги нямащото го), то и "доживотният без право на замяна", за който пледираш, не ти е нужен, за да удовлетвори "нуждата ти от справедливост", а само за да утоли жаждата ти за възмездие и мъст. При това – признай си го – тази жажда иска "доживотен без право на замяна" само защото знае, че "при настоящите обстоятелства" не може да поиска смърт, и вече съвсем не може да поиска публичен линч, бавно разчекване между четири коня и т. н., и т. н., което собствено би поискала жаждата за мъст, която лесно (защото е "легитимна", "справедлива") прекрачва всички граници.


Виждате ли, защо като християнин съм притеснен от внушенията към "обществото". Защото жаждата за мъст, запалвана у него, всъщност е не "жажда за справедливост", а лесно възбудима страст – лесна за оправдаване (и пред себе си) страст, безгранична в опиянението си страст. И ако увеличаването на дързостта и жестокостта на престъпленията (за което ни уверяват) е действително опасна обществена тенденция, то противодействието срещу нея с увеличаване (особено по организиран начин) на жаждата за възмездие, за мъст е не по-малка обществена опасност.


Жаждата за възмездие и мъст – възбуждана, отглеждана, оправдавана, прави човека и обществото дълбинно болни. Защото тази жажда освен безгранична е още и – лесно разширяваща се. Днес на нея ѝ се разрешава (и даже се поощрява) да се концентрира върху престъпници, върху същински убийци. Но нима не се вижда, че "те в повечето случаи са цигани"? Не е ли тогава базисната юридическа и гражданска равнопоставеност на тези хора с нас, българите, също "скандал за нашата жажда за справедливост"? Тя, значи, трябва да се ограничи така, както трябва да се ограничи възможността за намаляване на доживотните присъди за убийците. И веднага след това да се види, че и направеното ограничаване е "недостатъчно" и "скандализира чувството ни за справедливост". И затова трябва да се поиска и още, и още


Чувството за "възмездителна справедливост", бих искал да кажа в заключение, е крайно хлъзгава и опасна територия за "обществени упражнения"; неговото оправдаване, легитимиране и насърчаване може да доведе до неочаквани последици. Да, по отношение на престъпниците убийци то все още изглежда неукоримо и малцина ще кажат, че трябва да се срамуваш от него. Та нали това са убийци, престъпници, как можем да не искаме за тях максималното, как може да се призовава спрямо тях за (каквато и да била) "милост"! Но нима не ни дължат възмездие и сънародниците на "оня Полфрийман" – австралийците, сънародни пък с англичаните – тези "империалисти"? Та по отношение на тях ние, всички българи, сме в положението на близките на убития от Полфрийман, защото те ни "взеха земите в Гърция", "те ни подариха на Сталин", "те ни отвличат децата там, за да им работят". Нима по-нататък: не ни дължат възмездие принуждаващите към снизходителност съдиите ни "соросоиди" от всички "правозащитни организации"? Нима накрай – поради богаташа (и либерала) Сорос не ни дължат възмездие въобще "богатите"? По отношение на тях не сме ли ние в положението на близките на жертвите? Защото в сравнение с "богатите" ние сме осъдени да живеем живота си в оскъдица и лишения. Оправдана "жажда за справедливост" е тогава да им се вземат богатствата. И ако някой го предложи (че и теоретически "обоснове" нуждата му), "ние" ще приемем. Малко им е – ще кажем – да им вземат само капиталите. Не! И къщите, и дрехите и всичко – без право на замяна!
Не вярвате ли, че след "оправданата" немилост към истинските престъпници можем да залитнем към немилост и спрямо циганите, спрямо съдиите либерали, спрямо "чужденците", спрямо богатите, и към кой ли още не? Не бъдете толкова наивни! Чувството за възмездие, за мъст е, както казах, без-пределно. И не само в дълбочина, но и в ширина. И страшно лесно се преживява като оправдано. Ето защо християнството не го оправдава – дори когато изглежда неоспоримо резонно, дори когато би следвало да е разбираемо.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 353 Неутрално

  "Що пищите "Жаждата за възмездие и мъст – възбуждана, отглеждана, оправдавана,..."

  Няма да има линч нито за БХК, нито за съдиите ИМ, нито за адвокатите ВИ.

  Ако продължа, ще бъда груб. Затова по-добре уточнението на Муравей Радев за някои понятия като "градска десница" и т.н.
  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7685657

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  Сорри, Калине, по принцип си прав, но само по принцип.
  Има периоди, когато ситуацията в обществото, както и процесите, които се развиват в него, вопие за възмездие. За да се върнем към принципа, за който говориш.
  Това се случва в момента и у нас.

 4. 4 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Авторът разсъждава от една единствена гледна точка. Авторе, има и желание за мъст, но има и желание да предпазиш другите от дееца/престъпника. Искането тези престъпници да не получават привилегията насъкратеното съдебно следствие не касае извършителите на по-леки престъпления. Законодателят трябва внимателно да прецизира и да определи, че има определени престъпления/деяния, от които може да се съди, че извършителят им е непоправим или вероятността за това е нищожна и не следва да може да ползва привилегия, която да му позволи отново да е потенциална заплаха. И да - за всяко убийство на малоетно лице следва да не може да се ползва тази привилегия, също и за някои от другите квалифицирани състави на убийството (и някои другиквалифицирани състави на престъпления - тежки телесни повреди..), изнасилване може би)

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2193 Разстроено

  както е известно гласи "око за око, зъб за зъб" (Изх. 21:24)
  _____________
  Това си е писано и това дава баланс и мир за скърбящите майки,бащи,братя,сестри и т.н., какъв точно е проблема? Нито искат зъб за чене , нито око за две....
  То е ясно ,че със съдействието на БХК, убийци пребивават по 10-12 години в затвора а после без да се поправили,без се разкайват гледат нагло опечалените и се радват на слободията като са благодарни на съдиите минали НЛП към "Отворено Общество"!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  Въпросът не е за възмездие, а за елементарно предпазване на обществото от престъпници. Янакиев пита "колко години са достатъчни". Аз питам - ако Джок убие или осакати накой друг, какво правим с Калпакчиев и всичките му защитници?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 7. 7 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Християнството, като всяка религия, е фундаментално сгрешено. Не може да ядеш кютек на улицата или някой да те нападне да те убива и ти да обръщаш и другата буза и да не търсиш отмъщение. Това е откачено. Специално по казуса с Полфрийман коментирах, че австралиецът е направил добре, че е очистил един ултрас и наследствен бандит - дете на комунист (в самозащита). Комуноидите твърде дълго избягваха отмъщението на българина, но срещнаха австралиец.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3168 Неутрално

  Забележете,че управляващите комунисти и русофили инспирират жажда за мъст САМО към западни граждани,но не и към руснаци! Това е част от техният план за настройване на Запада срещу България и евентуалното и изваждане от ЕС и НАТО. Трябва да си сляп за да не го виждаш това...

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Когато няма :
  -Върховенство на Закона;
  -Респект към Правото;
  -обществено чувство за Справедливост
  започва настръхването, озверяването и желанието и очакването за мъст!!!
  Така е в племенните общества!
  А иначе Отечеството /слава Богу/ е член на ЕС!!!!

 10. 10 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Циганите и комунистите от незапомнени времена убиват, ограбват и изнасилват бели данъкоплатци и казват „не отмъщавайте", но идва голямото отмъщение в продължение на векове.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 11. 11 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Ако ще се връща смъртното наказание, да го постановяват най-близките на жертвата. Те да решават, ако искат - и да изпълняват.
  Ако пък вземе, че се окаже грешна присъдата - те да отговарят лично, пак с цената на един живот.

  Другото е лайнарщина* - да нямаш лично отношение, но да искаш кръвнина.


  * или Командантщина, по емпириката на този форум

 12. 12 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Когато един осъден влезе в затвор, какво мислите, че получава там? Бой и изнасилвания. Същото е, ако получи адекватен отговор на улицата с отмъщение, но много по-бързо.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  Наскоро излъчвака цяла серия документални филми за Германия по времето на Хитлер.
  Никаква низост на Хитлер и сие не бива да ме изумяват, но все пак бях смаян да видя на документални снимки до каква низост може да достигне един цивилизован народ.
  Никое общество не е изцяло защитено от изглупяване.
  Асен Игнатов български философ сред приятелите на Желю Желев беше използвал израза "възторжени и зли овце"

  подпис
 14. 14 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 274 Любопитно

  Джок Полфрийман не е осъждан в Австралия, но пък там няма ултраси с бащи - активни агенти на БКП/БСП/Русия, които се мислят за благородници над законите.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 15. 15 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 928 Весело

  До коментар [#2] от "plebs":

  Абе човек, недей така бе! Сега "автентично десните" и Муравей трябва да обявят за "гербер".

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 16. 16 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  От поощряването на овчедушието някакви вреди има ли?

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Забелязъл съм, че в България като цяло и в този форум в частност християните са най-мразените хора - особено от страна на путинославните и комунистите-атеисти (което е почти едно и също). Но ако прочетете още веднъж текста, може и да разберете мъдростта на автора.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 19. 19 Профил на @
  @
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Ах, значи трябвало да си представям как се чувствали майките на изродите и как се чувствали самите изроди, затворени за 20 или 30 години. Ами както искат да се чувстват, изобщо не ме интересува.

  Малката Криси от Сотиря как се е чувствала, докато е изнасилвана и докато изродът е строшавал малкия й гръден кош и малкото й черепче? Шестгодишната Деничка от Нови Пазар как се е чувствала, докато е изнасилвана и после докато е душена? Ето това е "непредставимото", авторе, не чувствата на изродите или чувствата на техните майки.

 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3168 Неутрално

  Наскоро излъчвака цяла серия документални филми за Германия по времето на Хитлер.Никаква низост на Хитлер и сие не бива да ме изумяват, но все пак бях смаян да видя на документални снимки до каква низост може да достигне един цивилизован народ.Никое общество не е изцяло защитено от изглупяване. Асен Игнатов български философ сред приятелите на Желю Желев беше използвал израза "възторжени и зли овце"
  —цитат от коментар 13 на Иван К  До коментар [#13] от "Иван К":

  Дай пример за "низост" в Германия по времето на Хитлер?

  А да си приятел на Жельо Желев не е за хвалба...

 21. 21 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Не забравяйте, че в САЩ (а вероятно и в Австралия) ченгетата редовно застрелват побеснели гангстери, а оцелелите отиват на съд, в който граждани съдебни заседатели гласуват дали е виновен или невинен. Системата им не е съвършена, но работи в голям процент от случаите. В България няма такова нещо. Кривославното християнство като на снимката не работи и затова има масово чувство за несправедливост, защото гражданите нямат право да съдят.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3168 Неутрално

  До коментар [#2] от "plebs":

  Как не те е срам да пускаш линк на този мошеник продал авиокомпания "Балкан" на друг мошеник (Зееви) на цената на един апартамент в София?!

 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  Най-гадното от цялата история е злоупотребата с роднините на убитите за политически и мафиотско прокурорски избори. Никакво съчуствие ,развяват ги по телевизиите като панаирджийски мечки и разбуждат най- тъмните страсти у хората .Скоро ще имаме и публияен линч .Помнете ми думата.

 24. 24 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Чувството за "възмездителна справедливост", бих искал да кажа в заключение, е крайно хлъзгава и опасна територия за "обществени упражнения"; неговото оправдаване, легитимиране и насърчаване може да доведе до неочаквани последици.
  *
  Първо, ако обществото разчиташе на Божията справедливост и възмездие, нямаше да има полиция, съд и затвори.
  Второ, продължавам да смятам, че щом по закон за едно престъпление е отреден определен срок наказание и съдът го е отсъдил като справедливо предвид всички обстоятелства, то половината срок от това наказание НЯМА КАК ДА Е CПРАВЕДЛИВО.
  Въпросът е принципен: защо трябва да се налагат наказания по закон, след като те не се изтърпяват в пълен размер? Един хитър и манипулативен убиец винаги може да излъже системата, че е осъзнал вината си и вече не е заплаха на обществото.
  Тука виждам голямо противоречие между закона и реалността.
  Въпросът е принципен и не касае конкретни случаи.

 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Въпроса определено е сложен и няма как с лека ръка да бъде решен в едната или другата посока.
  Факт е, че принциа "око за око" ако се приложи, живота ни в никой случай нма да стане по-добър.
  А ако се отдадем на чувството за отмъщение, може да стане и "две очи за едно око", при това какво ще бъде няма да зависи от писани/неписани закони и принципи, а според възможностите на раздващия правосъдие и възмездие.
  От друга страна, предвид че шанса за "поправяне" и получаване на "просветление" е едно на милион и обществото трябва да се предпази от рецидиви.
  Та ще видим какви ще ги измъдрят юридическите "гении" во главе с Д.Кирилов, ще видим и как ще действа обвинението под ръководството на човек, който с престъпна за позицията му лекота прави публични изказвания несъвместими с обичайните правни норми.
  Ще видим и нашите избранници, какво ще сътворят в пленарна зала, но ако се вземат предвид досегашната им дейност, няма основания за голям оптимизъм, а по-скоро за ще станем свидетели на поредната бъркотия.

 26. 26 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  До коментар [#23] от "hodounski":

  Глупости. Тези овце един комунист не линчуваха, че сега ли.

 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3168 Неутрално

  До коментар [#24] от "pamela":

  Законът не може да предвиди всички случаи. А в случая е много трудно престъпник да лъже дванадесет години всеки ден и час,когато е под постоянно наблюдение.

 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3796 Любопитно

  До коментар [#24] от "pamela":

  Един хитър и манипулативен убиец винаги може да излъже системата, че е осъзнал вината си и вече не е заплаха на обществото.
  Тука виждам голямо противоречие между закона и реалността.
  Въпросът е принципен и не касае конкретни случаи.
  ===========
  Ако системата е изоснови корумпирана ....няма смисъл и от лъгане......
  Можеш да убиваш всеки неудобен на нея субект......

  Днес се навърши точно една година от бруталното убийство на един журналист, влязал в саудитското консулство......
  Палачите на това злодеяние могат и да бъдат заловени ......но главния убиец не го грози нищо........

  Bukalemun
 29. 29 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  До коментар [#28] от "eti mehter":

  "=========
  Ако системата е изоснови корумпирана...Можеш да убиваш всеки неудобен на нея субект......"
  Виж да напълниш затворите в Турция с такива дето много приказват е признак на традиционен ориенталски хуманизъм. Вече не са онези времена като с арменците и геноцида дето е забеанено да се споменава.

 30. 30 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  Да разберем и да простим значи?
  Ами мен не ме устройва тази гледна точка.
  Възмездието има много по-важна функция от отмъщението. Смисълът на възмездието е в превенцията.
  Да се замислят другите, преди да поемат по този път.
  Затова някога екзекуциите са се провеждали на площада. За да видят всички, че има наказание за престъпленията.

 31. 31 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3168 Неутрално

  До коментар [#29] от "blondofil":

  А нормално ли е участвалият във Възродителният процес Борисов да стане днес премиер?! Вярно,бил е само малко болтче от машината на Възродителният процес...

 32. 32 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#26] от "blondofil":

  Тези овсце са точно комунисти и националисти

 33. 33 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Християнството, като всяка религия, е фундаментално сгрешено. Не може да ядеш кютек на улицата или някой да те нападне да те убива и ти да обръщаш и другата буза и да не търсиш отмъщение. Това е откачено. Специално по казуса с Полфрийман коментирах, че австралиецът е направил добре, че е очистил един ултрас и наследствен бандит - дете на комунист (в самозащита). Комуноидите твърде дълго избягваха отмъщението на българина, но срещнаха австралиец.
  —цитат от коментар 7 на Сенчеста фигура


  Много ти разбира на тебе главичката, кое е сгрешено и кое не.

 34. 34 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Римляните са го измислили - викали са му реципрочност. :)

 35. 35 Профил на bai_6ile
  bai_6ile
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#1] от "Шихан Йордечка":

  Политиката няма никаква връзка, става въпрос за убийство.
  А истината е разтегливо понятие, ето, че се появи и друг прочит на същите кадри: https://youtu.be/4iZDHu1Lnd4

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  Защо едни престъпници се наказват по един начин, а други , по друг. Не са ли еднакви законите за всички? Едно прокурорско синче, което уби човек и после го пуснаха, осъден ли е вече?

 37. 37 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Янакиев се е загубил в "интелектуалността" си и се опитва да загуби и други в своето невежество.
  Защо не погледне от гледна точка на този, който е извършил престъпление? Защото Бог ще въздаде Там (на Онзи Свят) по-малко на този, който тук е получил тежко наказание (каквото е смъртната присъда). За престъпника е по-добре да бъде наказан. Това е от християнска гледна точка. Ако някой си мисли, че престъпник е добре да лежи няколко години и после да излезе, или както при Ставийски въобще да не влезе в затвора, и това е добре за престъпника... Достоевски мисли, че самият престъпник има нужда от наказание за да успокои съвестта си. Защото всеки човек знае когато върши престъпление, и съвестта му го изобличава.
  Разбира се не винаги трябва да се дава смъртна присъда, зависи от престъплението. Но и да се отрича смъртната присъда не е по хриситиянски.
  Да не се вменяват някакви "демократични" ценности като християнство.
  Демокрацията си е демокрация, Православиоето си е православие.
  А вече съвременната "демокрация" е съвсем друго нещо. И да се опитва да се лъже, че се защитава християнството, защитавяйки се всъщност съвременното "демократично" гледище (което пък всеки ден се мени) е подло.

 38. 38 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3168 Неутрално

  До коментар [#37] от "anonim440":

  Когато се дават неадекватни примери,тезата отслабва. На местото където Ставийски предизвика катастрофа,преди това е имало няколко катастрофи със загинали хора,но причинилите ги не са осъдени. Защо трябва само Ставийски да бъде осъден? И най-важното - този участък от пътя е толкова калпаво направен,че предизвиква катастрофи. За което отговорност трябва да се търси от фирмата построила пътя,от държавата и от общината.

 39. 39 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#38] от "deaf":

  Пътят е виновен разбира се... А това, че Ставийски се качва в автомобил след употреба на аклохол и се движи с превишена скорост?
  Или и за това фирмата построила пътя е виновна?

 40. 40 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3168 Неутрално

  До коментар [#39] от "anonim440":

  На този участък от пътя стават няколко катастрофи,при това с трезвени шофьори. Но според теб това е съвпадение! Айде,бе. Аз обаче не вярвам когато "съвпаденията" станат повече от две.
  По официални данни само 1/3 от катастрофите със смъртен изход,са били причинени от пияни шофьори,като няма категорично доказателство,че алкохолът е спомогнал за катастрофите. В някои американски щати е разрешено колкото си искаш да пиеш и шофираш. Условието е само едно - когато те спрат катаджиите,да можеш да ходиш в права линия и още няколко подобни тестове.

 41. 41 Профил на s_topuzov
  s_topuzov
  Рейтинг: 342 Неутрално

  Хубав текст на проф. Янакиев. Дори и малцина да го разберат, пак е малка победа.

 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5485 Неутрално

  Тъжни дни наблюдаваме. Чувството за мъст дреме у всеки от нас. То е рудиментарно чувство, което много бъркат с чувството за справедливост. Сега то е подхранвано, отглеждано и възраждано от късогледи политици, забравили погромите от 44-45, забравили разправите с "врага с партиен билет". Сега те извикват отново в своя помощ "улицата" и древния закон "око за око, зъб за зъб". А нуждата им е краткотрайна - в рамките на следващия месец. Излезлите диви чувства обаче не се прибират така леко както това става с непотребните бюлетини.
  Тъжно...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 43 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Всички опити на Янакиев да мине за православен християнин са просто карикатурни.
  И тази негова упорита настойчивост, че само той знае кои са православни християни.
  Всичко това при него идва от глупост, подлост и престъпно незнание на истините на Православната Вяра.

 44. 44 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 527 Неутрално

  [quote"]...комунистите-атеисти (което е почти едно и също).... [/quote]
  Не е вярно. Айн Ранд е войнстващ атеист и посвещава живота си на борбата срещу колективите от всякакъв вид – включително срещу комунизма, фашизма и социалдемокрацията.

 45. 45 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Чудесен анализ!

  Който има уши - да слуша!

  Който има разум - да проумява!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 46. 46 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Много харесвам Калин Янакиев, но в случая ще го попитам - за едни, може би повечето, наказанието е мъст, за други е възмездие, за трети е справедливост, за четвърти е средство за възспиране от престъпление. Нима справеливостта и възспирането трябва да бъдат изхвърлени само защото вероятно множеството гледа на присъдата като на мъст.

 47. 47 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 277 Неутрално

  В първия изказ, да се ГОРДЕЕШ, че си ХРИСТИЯНИН, е грях според самото християнство.
  Где е смирението пред Бога? Оттам олеква всеки напън за морализаторство и наставление.
  Калинчо, бегай...

  roo
 48. 48 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1298 Любопитно

  Хм, Богатият, уБразован, Платежоспособен, уМен, Красив и мОрален Калин Янакиев, в естествената си роля на гънещ се червей...
  Възмездие трябва и за теб и за всички останали герберастки зловреди.
  Айде да си представим след като сте разплакали толкова много майки, как и вашите плачат милиционерска прислуго!
  Зловреден!
  !

 49. 49 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  "за убийството и изнасилването на журналистката в Русе, "

  Забравихме за това убийство на разследващата журналистка, което намери широк отзвук в чужбина. Убиецът уж беше намерен , някакъв циганин, но какво стана с него? Съдиха ли го , осъдиха ли го? Медиите не ни информират. Пълно мълчание за този случай. Когато трябва , умеят да мълчат.

 50. 50 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#2] от "plebs":

  Мурсвей е точен,ама няма да се хареса на костовостоте..

 51. 51 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#38] от "deaf":

  Аха,лошия път е причина Стависки дс се напие преднда се качи вколата?

 52. 52 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#38] от "deaf":

  Аха,лошия път е причина Стависки дс се напие преднда се качи вколата?

 53. 53 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  "Да, старозаветната формула на възмездителната справедливост, както е известно гласи "око за око, зъб за зъб" (Изх. 21:24). Малцина обаче си дават сметка, че тази формула е в същността си сдържаща, а не подтикваща. "

  Няма да се заяждам с професора-богослов как удобно се обръща към религията, когато не става въпрос за джендъри и независимост и свобода (от Бога) на различни "умно-красавци" (включително и Съда).
  Но ще отбележа, че тая наистина сдържаща старозаветна "формула" (обществено чувство за справедливост) е отправна точка към християнското (и човешко) милосърдие - в зависимост от обстоятелствата и поведението на престъпника християните могат да проявят милосърдие и да не искат неговата смърт.
  Тази отправна точка обаче е заличена в нашето правораздаване. Тя е и отправна точка и за престъпника - готов ли е отнапред да умре за престъпното си деяние (Има и такива хора).
  Нещо повече, обществото ни е допълнително объркано от "прецедентната" практика на "голямо-братски" нам държави-господари, които раздават фантастични наказания от по 150 години затвор (Бърнард Мадоф - без убийство, https://news.bg/world/madof-se-prizna-za-vinoven-za-edna-ot-nay-golemite-finansovi-izmami.html ), а при няколко убийства САЩисаните прокурори надскачат себе си с искания от по 200-300 години затвор.
  И накрая да стигнем до тоталното сбъркване при изтърпяването на наказанието, когато сроковете на наказанието се подменят, а условията за изтърпяване на наказанието за някои (мургави) престъпници се оказват по-добри от тия преди престъплението.
  И още нещо, което не може да влезе в наказателния кодекс - цената на човешкия живот. Тотално се разминава, когато държавата/ фирма правят застраховка (за 20 хил. лв.), когато търговци в бели престилки правят "животоспасяващи" операции (към 100 хил. лв.) и когато мастити адвокати пледират за "кръвнина" (от 500 хил. лв. нагоре), а застрахователи били плащали по един милион евро за катастрофа със смърт.
  Сто пъти разлика е като един да живее 20 години, а друг 2000 години. Не мислите ли?

  В случая на Полфрийман има друг болезнен въпрос, който богословът изобщо не засяга: Е ли една от никого оторизирана и от никого избирана фондация е повлияла на "независимостта" на съда? И как съдът при обществено чувствителен казус е взел решение (определение) без да ползва съдебна експертиза. За един (полу) фалшив болничен (на директора на БНТ) се назначава експертиза, а тук -от раз, като при уговорен мач. При един такъв "уговорен мач" оневиненият взриви летище Ататюрк.
  https://www.dw.com/bg/кой-е-атентаторът-от-истанбул/a-19376063
  Австрийски бежанец!

 54. 54 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 325 Неутрално

  До коментар [#7] от "Сенчеста фигура": "Християнството, като всяка религия, е фундаментално сгрешено."
  - Ако излезеш от сянката си, може и да размислиш. По вероятно е да ти е сгрешен чипа, но това е друга тема.

  "Не може да ядеш кютек на улицата или някой да те нападне да те убива и ти да обръщаш и другата буза и да не търсиш отмъщение. Това е откачено."
  - Като някой те "кютечи" , ще му отвърнеш. Ако нямаш сили, ще избягаш. Ако някой иска да те убива, последното нещо за което ще мисли, са бузите ти. Тва за бузите има друг смисъл. Ако те обидят, да не отвръщаш на обидата. Това е смисълът на "другата буза".

  "Специално по казуса с Полфрийман коментирах, че австралиецът е направил добре, че е очистил един ултрас и наследствен бандит - дете на комунист (в самозащита). Комуноидите твърде дълго избягваха отмъщението на българина, но срещнаха австралиец."
  - Не съм сигурен дали разбираш що е то ултрас, наследствен бандит, комунист и комуноид. Офизиално членовете на БКП са били 1,2млн. Между тях дали някой не ти се пада дядо, баба, майка или баща? Или лели, вуйчовци и ....? Комунист и комуноид едно и също ли са? Ти си тотално объркан, бе майно. Писах в началото, че ти е сгрешен чипа. Поправям се - подменен е. Не може родителите ти, ако са Българи, когато са те правили, да са си представяли, че ще стигнеш до тук. Казвам ти, на първо време излез на слънце! После ще мислим за спасението ти.

 55. 55 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Калин Янакиев защо ен поговори с родителите на убитите, които са погребали децата си и да ги пита в очите? А ако неговото дете го убият на улицата, каква присъда ще иска? Нали съдът е дал присъда, защо тя трябва да се намалява за ивръшителите на тежки престъпления? Това означава, че съдът няма правилна преценка ли?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 56. 56 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 325 Неутрално

  До коментар [#8] от "deaf": "Забележете,че управляващите комунисти и русофили"
  - Лъжеш! Управлява ни бивш комунист, заедно с други бивши. Набийси го в кратуняката - комунисти отдавна няма. Няма и КП. Докога шепа обидени, объркани и най вече платени индивиди, ще отклоняват обществената енергия, с въпроси, които отдавна не са актуални. Не намирам нищо лошо да си русофил, германофил, американофил и въобще какъвто и да си фил, фон, ман. Сред всички народи има русофили, които не са комунисти.

  "инспирират жажда за мъст САМО към западни граждани,но не и към руснаци!"
  - Дай примери. С празни лафове всеки може.

  "Това е част от техният план за настройване на Запада срещу България и евентуалното и изваждане от ЕС и НАТО."
  - Това са част от бръмбарите, които бръмчат из черепната ти кухина. Кой запад, бе доносник? Там ври и кипи. Западът на клана Клинтън и норвежко-шведските педофили или Запада на Мари льо Пен и съидейниците и, от другите западни държави. Запада на третия кенеф или Запада на Тръмп, който премахна това безумие. ЕС може и трябва да се промени, но НАТО е машина за убиване и ние нямаме място там.

  "Трябва да си сляп за да не го виждаш това..".
  - Трябва да си безнадежно болен, за да го виждаш това.

 57. 57 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Бог отлага, но не забравя. Той винаги дава правосъдие, Негово е правото за възмездие! Но такъв подъл, коварен, предумишлен убиец като австралиеца, който се опитал да влезе в ролята на Господ Бог и да убие нападайки в гръб, забивайки ножа в аортата на жертвата не може да има милост! Не си струва многословието, чрез което авторът се е постарал да ни убеди да не търсим възмездие за нещо, КОЕТО ОЧЕВИДНО, КРИСТАЛНО ЯСНО, Е ХИПЕРПРЕСТЪПНО! Не си прав, господине, както и друг път, както много често ти се случва!

 58. 58 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Калинчо пак е "избил рибата". Вижте му сказката,.. и му скройте шапка!
  Чудя се, това недуразумение, вместо да се кичи с титлата "професор", да кандидатства за място при "Комиците".

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK