Салам в естествено черво

Салам в естествено черво

© Георги КожухаровТекстът е от портала "Култура".


Пазарувах от магазин за месо. На съседния щанд бяха колбасите. Там между продавачка и купувач беше започнал нехаен диалог за качеството на един или друг колбас. Точно когато си тръгвах, чух следното изречение, произнесено от продавачката, възпълничка трийсет и няколко годишна жена.


Този салам, господине, е м-м-много вкусен, в естествено черво е, като по Бай-Тошово време!
Спрях се, обърнах се, уж се заглеждам в изложените меса. Значи Бай-Тошовото време е някакъв висок еталон, чрез който се рекламираме, а, казах заядливо, не успявах да прикрия възмущението си.
Младата жена изведнъж придоби изражението на Грета Тунберг от речта ѝ пред ООН, сложи ръце на кръста си и ме обля с водопад от думи. Да, грижели се да продадат стоката си като всеки търговец, магазинът им, ако продължавало така, щял да затвори, имала дете, за което сама се грижела, къде щяла да си намери нова работа и т.н.


През това време се напрягах да си спомня някой салам от Бай-Тошово време, който може да се даде за пример. Не съм много по саламите, но освен телешки, хамбургски и шпеков друго не ми идваше на ум. И никога ги нямаше всичките едновременно – или единият, или другият. Понякога "пускаха" кървавица, понякога даже луканка. Най-редовно имаше варена наденица, на която ѝ казваха "кучешка радост". Редовно имаше и един вид кренвирши, за които пък се говореше, че в месото им слагали тоалетна хартия. Това е абсурдно, защото самата тоалетна хартия беше дефицитна, беше семейно събитие да се сдобиеш с нея, "пускаха" я рядко, но така се говореше, явно за да се обяснят вкусовите качества на кренвиршите.


Та вие не можете да помните по Бай-Тошово време какво е имало, защото не сте била още родена, изстрелях съкрушителния си довод с чувството, че ето, ще стана победител в разпрата.
Не съм била родена, но знам, че тогава е нямало престъпления, че сиренето е било сирене, а хлябът хляб, че всеки е можел да отиде на море, че саламът е бил от естествено черво, точка!
Побягнах.


Страшно е да се стои в близост до такива хора.


Не може да се отрече, че пропагандата по разкрасяването на сивото минало у нас се изпълнява професионално, че сайтовете и троловете им си вършат черната работа успешно. Бай-Тошовото време вече се наложи като паралелна действителност, която е част от ежедневието ни, извинете!, като по-добрата и справедлива част от ежедневието ни. В междуградските автобуси доста често звучи естрада от Бай-Тошово време, "Една българска роза" се пуска винаги когато самолетът от чужбина кацне на родна земя, а кулминацията на сватбите е "Твоята песен и тъжна, и весела, шарени черги тъче и на овчарите гайдите грабнала, халища луди плете", еклектичното съдържание на която предава българската история в три изречения.


Идеологическото замърсяване е част от замърсената среда, в която живеем. По времето на социалистическото строителство почти не се обръщаше внимание на замърсяването, причинявано от "промишлените гиганти". Стоманодобивния гигант "Кремиковци" е построен до столицата, въпреки че кремиковската желязна руда е неподходяща за производството на качествен метал, сложна е за обработка и е богата на отровни примеси. Като основен мотив за изграждането му е изтъкнато подобряването на класовия състав сред населението на столицата. Демографската политика на партията обръща естествените демографски процеси с главата надолу. Всичко се прави в интерес на партийната идеология и се пренебрегват икономическата нерентабилност, липсата на адекватна технология за използването на рудата, отдалечеността на стотици километри от пристанищата и замърсяването на въздуха, почвата и водата не само на столицата, но и на цялото Софийско поле. В продължение на десетилетия металургичният комбинат, наименуван на съветския вожд Леонид Брежнев, поглъща пари от държавния бюджет като бездънна яма, докато накрая закономерно фалира и се превръща площадка да добиване на скрап. Можело е милионите, които са налети в него, да бъдат използвани по-разумно и ефективно, но тогава къде щяха да работят онези 35 000 работници и чиновници? И не са само те. Една четвърт от товарите на "Български държавни железници" се осигуряват от гордостта на черната ни металургия. Благодарение на него функционира и пристанището в Бургас, тъй като половината от товарите, които обработва, са за или от "Кремиковци". Тоест работата на стотици хиляди хора е да преливат от пусто в празно.


Десетилетия наред комбинатът произвежда огромно количество продукция, но тя се продава на загуба, която се компенсира от бюджета. От бюджета се погасяват и дълговете за екология, които държавата така и не събира, тоест също са за нейна, тоест наша сметка. Оказва се, че основната продукция на гиганта е била отровен пушек. Тази продукция е осигурявала ниски, но гарантирани заплати, панелни жилища, москвичи, както и онзи прочут салам.


Имаше и нещо с още по-висок престиж от салама в естествено черво – това бяха стоките, върнати от износ. Съществуваше такъв израз – "върнато от износ". С него се изразяваше най-доброто качество за някоя стока. "Върнато от износ" означаваше почти "корекомско". Не си давахме сметка тогава колко е унизително една стока да е върната от износ, държавата, за която е предназначена, да прецени, че не може да бъде пусната на техния пазар поради лошо качество, лош вид или поради дефект, но нашият потребител, свикнал на грозните и безцветни дрехи, се реди на опашка за същата стока, ако тя не е продадена "под рафта" или "с връзки". За по-младите от 30 години трябва да поясня, че изразите в кавички също са нарицателни от времето на онзи лелеян салам.


Днес в паметта на много от тези стотици хиляди хора са останали гарантираните заплати срещу нископроизводителен труд, мнозина от тях продължават да обитават неуютните панелни жилища, за които са чакали години, животът им е преминал в еднотипните панелни квартали и най-големият им деликатес е бил саламът в естествено черво. Трийсет години по-късно продължават да живеят с онзи свит кръгозор и да го предават на децата си.


Такъв беше животът на всички нас. Разликата между нас е дали изпитваме носталгия по онова сиво и оскъдно време, или си го спомняме с болка и гняв.


След като носталгията по заводите и саламите от Бай-Тошово време е така неизтребима, това означава, че хибридната война се води успешно. С всичките пороци на днешния мутренски капитализъм, качеството и стандарта на живот днес превъзхождат живота в трикратно фалиралата социалистическа България. Стабилно стоим на последното място в Европейския съюз, но на никой носталгик не му минава през ум да емигрира в Русия, за да живее по-добре, или да изпрати децата си да учат там, а не в Европа. Напротив, в България трайно се заселват все повече руснаци. Наскоро авторитетното френско политическо списание "Нувел обсерватьор" публикува разтърсващо разследване, в което обяви, че режимът в Кремъл харчи 12 милиона евро за хибридната война в България. Явно пропагандата си струва огромните разходи, щом родените след Бай-Тошово време въздишат по салама му и го имат за еталон.

Ключови думи към статията:

Коментари (146)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Изключително точно казано. няма какво да се добави

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  УВАЖЕНИЕ за Теодора Димова!
  Освен блестящ Писател тя е част от Съвестта на нашето време!!!

 4. 4 Профил на zocho1
  zocho1
  Рейтинг: 589 Неутрално

  В момента виждам три положителни коментара (с които напърно съм съгласен) и нито един отрицателен. Явно - голям проблем за тролчетата е създала Теодора Димова

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  Има една група хора ,които си спомнят с умиление сигурната заплата /като социална помощ/ и възможността да крадат безнаказано ,ако за от ,,нашите" .

 6. 6 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Ненавиждам гадното античовешко, антипазарно, антидемократично Байтошовото безвремие, добро само за вярната номенклатура.
  По същите причини и сегашната Байбокова стабилност.

 7. 7 Профил на Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Идеализация на миналото от която се възползват в най-голяма степен комуноидите. Нищо чудно след две-три поколения всички да са убедени, че управлението на Бай Тошо е било някакъв златен век, защото държавата се грижела за всичко, здравеопазването било безплатно и саламът бил в естествено черво.

 8. 8 Профил на Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Въпросната продавачка се е пръкнала на тоя свят от естествено черво през дебелата му част.
  —цитат от коментар 1 на Norman Granz


  Недей да я съдиш. Просто се опитва да си продаде стоката и хваща първото и попаднало клише за да я хвали. Нали ако каже "в естествено черво като по времето на Омуртаг" всички ще ѝ се смеят. Макар че тогава със сигурност не е имало изкуствени салами и черва.

 9. 9 Профил на Vova Josei-ki
  Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  До коментар [#5] от "hodounski":


  ...и възможността да крадат безнаказано...
  —цитат от коментар 5 на hodounski


  +++
  Спомням си една статия във вестник "Орбита" от това време!
  Та... На година се продаваха по 30000 малки електрожена "Кракра", и... НИТО ЕДИН ЕЛЕКТРОД!
  Просто ти казваха: "Кради, иначе си балама!".

 10. 10 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Не мога да оценя еднозначно соца. Имала съм много хубави моменти, които си спомням добре- предимно с ежедневие, което протича с нормално, а не със свръхбързо темпо, ясно разграничение между лично и професионално време и възможността- поради липса на бум на ИТ технологии- за директно общуване с моите връстници. Действително имах финансовата възможност всяко лято да почивам на море, като сама си заплащах стойността на ангажираните бунгала или хотел, при това- само с една моя заплата. Това са все неща, които липсват в днешния свят. Толкова за красотите на соца.

 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Хайде стига,носталгия по комунизма няма! Тази "носталгия" е само по купените медии. (А то коя медия не е купена у нас?) Но иначе има друга носталгия - истинска,здрава и нормална носталгия у старите хора по младостта.

 12. 12 Профил на Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  "Днес в паметта на много от тези стотици хиляди хора са останали гарантираните заплати срещу нископроизводителен труд, мнозина от тях продължават да обитават неуютните панелни жилища, за които са чакали години, животът им е преминал в еднотипните панелни квартали и най-големият им деликатес е бил саламът в естествено черво. Трийсет години по-късно продължават да живеят с онзи свит кръгозор и да го предават на децата си."

  Уравниловката на социализма е много удобна за тези, които са не особено умни и са неициативни. Стой мирно, не се бунтувай и ще ти подхвърлят кокалче след 15-20 години ако слушаш. Така не се налага да правиш нищо сам, да вземеш живота си в ръце и да поемаш рискове. А най-хубавото е, че всички са на твоя хал, колкото и да са умни и инициативни.

 13. 13 Профил на Vova Josei-ki
  Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  До коментар [#11] от "deaf":


  Но иначе има друга носталгия - истинска,здрава и нормална носталгия у старите хора по младостта.
  —цитат от коментар 11 на deaf


  ++
  Точно! Носталгията е по младостта!

 14. 14 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#11] от "deaf": Точно така. Освен това- много хора си спомнят младостта си по този начин, защото- из уики “...В края на 2012 г. лицата на 65 и повече навършени години са 1 395 078, или 19,2% от населението. Те нарастват с 2 процентни пункта спрямо 2005 г. Неговата средна възраст нараства от 40.4 години през 2001 г. на 41.2 години през 2005 г. и достига 42.8 години в края на 2012 г..." Т.е.- всяка календарна година се увеличава средната възраст на населението на България и това означава, че все повече тя наближава 43-44.5 години, която възраст си е точно за криза на средната възраст или първият по-преломен момент за възкресяване на спомените за младостта:)

 15. 15 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Въпросната писачка (поредната червена щерка, днес на евроатлантичеса ясла) явно не е наясно как работи икономиката. Щом се продава добре, няма лошо да се рекламира като от Бай-Тошово време. Изпитан трик в маркетинга - нещо е хубаво като старите добри времена, когато бяхме млади, здрави и изпълнени с мечти.
  И другото - за Кремиковци . Каквото имаме, таквото развиваме, по същата логика си добиваме лигнитните въглища, няма черни. Да не са висококачествени, но пък така сме енергийно -независими.
  И последно - за панелите. По-добре в панел, но с течаща вода и топла тоалетна, отколкото да живеш на едно с животните и с кенеф в задния двор.

  over the under
 16. 16 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Ако говорим за качеството на храната, в една паралелна вселена където комунизЪмът все още съществува по нашите земи, храната ще е със същите консверванти и боклуци, които ги има и в нашата вселена. Просто Е-тата почват да навлизат масово в храната през 90-те години както по света, така и у нас.

  Носталгия за салама няма как да има, за другото също.

 17. 17 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Това с тоалетната хартия в кренвиршите е вярно, но беше афера докато ги разкрият. Мисля, че ставаше дума за едни 6 тона.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  До коментар [#14] от "cmy12603507":

  Някъде четох,че пенсионерите у нас намаляват. Това беше преди вдигането на пенсионната възраст.

 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#7] от "Jumbo Jet":

  Само не ти ли е странно, че тая идеализация на комунистическото минало се случва по време на управлението на ГЕРБ?!

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3813 Неутрално

  "Оказва се, че основната продукция на гиганта е била отровен пушек. Тази продукция е осигурявала ниски, но гарантирани заплати, панелни жилища, москвичи, както и онзи прочут салам."

  Уродливостта на соца в едно изречение. 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  В носталгията по миналото има най-вече носталгия по отминалата младост. Иначе статията е вярна - млади хора, които никога не са живели при социализма, учавстват в пропаганда за него, без да знаят за какво говорят. Живял съм и при едното време, и при другото, несравними са! През 70-те населението крадеше като за световно, което не можеше да не разруши постигнатото. И сега доста се краде, закотвяйки държавата здраво на дъното. Обаче предприемчивите хора промениха живота си за добро. Познавам много хора, които със собствения си труд и предприемчивост напреднаха значително в материално отношение. Някои от тях го направиха в България, но повечето - в чужбина, на запад, защото там определено има много повече възможности. Да сравняваме панелките, тогавашните отпуски на курорт и Трабанта със съвременни еднофамилни къщи, ваканции и БМВ, е няма две мнения по въпроса. Това, че се продават много боклуци е вярно, но факт е, че не си длъжен да ги купуваш и имаш избор, докато преди нямаше избор и трябваше да се задоволиш само с ограниченото предлагане. Хляб "Добруджа" или "Типов". Това беше избора. Вчерашен ли е? Да. Толкова.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#10] от "cmy12603507":

  "... Действително имах финансовата възможност всяко лято да почивам на море, като сама си заплащах стойността на ангажираните бунгала или хотел..."!

  Брех...! Ама наистина ли? Всяко лято на море? Това е невероятно достижение на социализма за което са ни завиждали в цял свят, нали? Освен това, българин да почива на хотел беше много рядко срещано явление. Трябваше да си от сериозната номенклатура, а? ;)

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Ненавиждам гадното античовешко, антипазарно, антидемократично Байтошовото безвремие, добро само за вярната номенклатура.По същите причини и сегашната Байбокова стабилност.
  —цитат от коментар 6 на Лелка  До коментар [#6] от "Лелка":

  Това просто не е вярно,каквото ще да разправят. Добре живееха само върховете от номенклатурата,тоест от Политбюро. Средното и низшето ниво номенклатура бяха съвсем малко по-добре от мизерстващите милиони българи.
  В действителност само вождът Тодор Живков разполагаше с неограничени финансови ресурси и почти пълна свобода. Георги Първанов например,който днес е милионер,ако по времето на соца беше изпаднал в немилост,Т.Ж. щеше да му отнеме почти всички привилегии и да го прати посланик на другият край на света. И то в най-добрият случай.

 25. 25 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  До коментар [#11] от "deaf":

  За съжаление 45 години не са малко и са увредили необратимо Разсъдъка /или напълно са го ликвидирали/на мнозина от сънародниците ни!
  30 години по-късно немалка част от обществото ни не е в състояние критично и разумно да оцени онова, което се е случило, както и онова, което постигнахме през тези 30 години, ВЪПРЕКИ ВСИЧКИТЕ МУ КУСУРИ!!!!

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 822 Гневно

  Хибридната война е един от най-големите проблеми в днешния демократичен свят, подобно на тероризма, бежанците, глобалното затопляне. В своя медиен аспект тя е борба между два разказа за обществото - на либералните демокрации от западен тип и на авторитарните режими от източен - и е продължение на Студената война между съветския и евроатлантическия блок. Само че преди съветската пропаганда беше насочена главно навътре, към собствения народ. Сега, благодарение на развитието на комуникативните технологии, е насочена и навън, главно към страните от ЕС с цел промяна на геополитическата им ориентация. Освен това, съветската пропаганда си служеше с клишетата на комунистическата идеология, а днешната пропаганда разчита на Православието, славянофилството, русофилството, историческите сантименти и соцносталгията, която на свой ред рециклира елементи от комунистическата идеология, така че кръгът се затваря. По обясними причини България е най-податливата на кремълско влияние сред страните в ЕС.

 28. 28 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  Имаше и създарма. Вкусна беше. Не винаги естестстувено , за да не се разглезим и да спрем да работим за комунистическото бъдеще, което трябваше да бъде изстрадано, както християните трябва да изстрадат рая.

 29. 29 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Жвеехме във Фермата.....а днес само свинете си спомнят с носталгия каква помия са им сипвали

 30. 30 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Обичам културата и бахура! И писанията на Теодора. "Разликата между нас е дали изпитваме носталгия по онова сиво и оскъдно време, или си го спомняме с болка и гняв." Според авторката едните от нас трябва да се убият с камъни, нали?

 31. 31 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 1605 Весело

  "Наскоро авторитетното френско политическо списание "Нувел обсерватьор" публикува разтърсващо разследване, в което обяви, че режимът в Кремъл харчи 12 милиона евро за хибридната война в България."

  Хо-хо-хо. Това пък заключение е кулминация на бездарната дописка. 12 млн? Само толкова ли? Серизоно ли е това? Напомням, че имаме хора обвинени с шпионаж за Русия, за да променят гео-политическата ориентация? С тези 12 млн ли ще го правят само ?

  Самото "разтърсващо разследване" пък не е публикувано наскоро, а е от 2015. И става дума не за 12лн евро, а за 10 млн. и се позовава на "данни на добре информирания източник" (тук намигвам).

  Но какво пък, как се противодейства на хибридната война? Ами с хибридни средства и фалшиви новини, нали така, Димова?

  over the under
 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3813 Неутрално

  До коментар [#23] от "Petleshev":

  "Брех...! Ама наистина ли? Всяко лято на море?"

  И то в БУНГАЛО!

  За онези, които не знаят, при соца "бунгало" не означаваше романтична къщурка в английския countryside, а дървена барака с 2, 3 или 4 НАРА (евентуално пружинени легла като в болница или казарма), без баня, без течаща вода, често пълна с хлебарки, мишки и дрига фауна, с външен санитарен възел и столова, където храната беше като за затворници.

  И затова му е мъчно на другаря от ГЕРБ?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8872 Неутрално

  Ние имаме къса памет. Но аз помня, вечния дефицит на соца. Когато отидех в София се чудех, работа ли да върша или да гледам, къде са опашките, за да се наредя. Няма значение за какво. За кафе, за маслини, за портокали и банани, за тоалетна хартия. Много сме произвеждали, а всичко беше дефицит.

 34. 34 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 637 Неутрално

  И кренвиршите, и луканката ставаха за ядене за разлика от сега. Само че това няма нищо общо със строя - просто селското стопанство все още не беше индустриализирано.

  Щяха да минат години преди да се открие хидропонното отглеждане на зеленчуци, преди британците да открият, че могат да хранят говедата с трупове на умрели говеда и да предизвикат болестта "луда крава".

  Необходима е не волята да вярваш, а волята да откриваш, което е точно обратното. - Бертранд Ръсел
 35. 35 Профил на miltaka
  miltaka
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Няма толкова про3т народ като нашия!! 98 % от населението е с овчи мозък, а за попиканите русофили може да се каже, че са тотално безмозъчни същества!!! А освен всичко сме и големи подлизурковци, като народ! И винаги задните части са обърнати към грешния партньор!! ЕвроАзийски партньор....т.е. паразит!!!

 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10640 Неутрално

  Връзкарското "върнато от износ" наистина е разбиващо за едни и повод за мил спомен за други. За мен е само унизително

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Имаше и създарма. Вкусна беше. Не винаги естестстувено , за да не се разглезим и да спрем да работим за комунистическото бъдеще, което трябваше да бъде изстрадано, както християните трябва да изстрадат рая.
  —цитат от коментар 28 на blondofil


  Качеството на храната в страната ни в момента е пълна трагедия, на абсурдно високи цени. Така че страданието във Феодална Република България продължава...Важно е всичко само да прилича на това дето се предлага, да е йовтинко, а какво има вътре, дали е полезно за човешкия организъм, естествено няма никакво значение.
  Достатъчно е да идеш в съседна Гърция, за да разбереш за каква гигантска шашма става въпрос.
  А камарилата от агенции, чантаджии и пр, тихо спят по бюрата си и чакат от аванс до заплата, досущ като при комунизма, който явно никога не си е тръгвал от тук.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 38. 38 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  До коментар [#30] от "Лео":

  Уважение за родителите, Ви, за това че са положили усилия и са направили необходимото да познавате буквите и да можете да четете!
  Представяте ли си колко хубаво щеше да бъде ако бяхте положили усилия и САМ бяхте изградили необходимият капацитет за да можете РАЗБИРАТЕ прочетеното...........

 39. 39 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  До коментар [#34] от "Petko Boukov":

  Вие наистина ли не разбирате, че изобщо не става въпрос за храната!
  Не става въпрос и за развитието на технологиите и хранителната индустрия!
  Става въпрос за ПОРАЖЕНИЯТА в мозъка и Разума в следствие на комуноидната практика и пропаганда!!!!!!!

 40. 40 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  До коментар [#31] от "Отец Сисой":

  Според западни разузнавания Путин харчи всяка година около $35млрд. за пропаганда и подкупване на политици,депутати и т.н.,включително и журналисти в Европа и САЩ.

 41. 41 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#37] от "traveler1":

  Чудя се как оцеляват до пенсия българите с тая отровна според теб храна.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2921 Весело

  Връзкарското "върнато от износ" наистина е разбиващо за едни и повод за мил спомен за други. За мен е само унизително
  —цитат от коментар 36 на penetrating  До коментар [#36] от "penetrating":

  Веднъж нашите бяха купили сирене в глинена запечатана стомна предназначено за износ. Ей,топеше се като масло в устата! Изядохме си пръстите! Не знам откъде го бяха намерили.

 44. 44 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 916 Весело

  До коментар [#32] от "Norman Granz": "....И то в БУНГАЛО!..." ДА, т*пако- защото, когато си на 21-22 години, НЕ ТИ ПУКА дали матракът ти е мек, среднотвърд или твърд, особено ако имаш желязно здраве, наспиваш се за 5-6 часа, недоспиването не ти личи и си разпределяш правилно времето:) Откакто се помня, спортувам за здраве, така, че, мамин тролчо- не се занимавай с неща, които не си изпитал лично и не променяй съдържанието на моите думи- те носят точно смисъла, който съм вложила в тях, а не твоята интерпретация на моите думи!

 45. 45 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4678 Неутрално

  До коментар [#10] от "cmy12603507":

  Просто си била млада. Бъркаш носталгията по отминалата младост с тази по соца.

  Gunter glieben glauchen globen
 46. 46 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  Прочетох го, хареса ми, някакси ме топли, затова си го поствам още веднъж. Извод - Русия не е Европа.

  "Стабилно стоим на последното място в Европейския съюз, но на никой носталгик не му минава през ум да емигрира в Русия, за да живее по-добре, или да изпрати децата си да учат там, а не в Европа".

 47. 47 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3813 Неутрално

  До коментар [#44] от "cmy12603507":

  "...когато си на 21-22 години, НЕ ТИ ПУКА дали матракът ти е мек, среднотвърд или твърд, особено ако имаш желязно здраве..."

  Явно и отсъствието на условия за лична хигиена не Ви е смутило особено... 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 48. 48 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 1605 Весело

  До коментар [#40] от "deaf":

  Е, това вече е сериозна цифра. Но пък тя Русия е богата, нали? Какво са Путин някакви си $35млрд? :) Впрочем, „Америка за България“ работи в България вече 10 години и е подкрепила 896 проекта на обща стойност 200 милиона долара. По 20мн на година, това само тази фондация, официално. Парите са отишли, разибира се и за похвални начинания, както за хонорар на писачка Димова, на чието творчество, в което се громи Бай Тошо, се наслаждаваме в този сайит, който също е финансиран от тази фонадация.

  over the under
 49. 49 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4678 Неутрално

  До коментар [#30] от "Лео":

  Как стигна до този извод?

  Gunter glieben glauchen globen
 50. 50 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  До коментар [#37] от "traveler1":
  И като е толкова негодна храната днес, хората са толкова бедни, а животът толкова несигурен, защо се е увеличила продължителността на живота с няколко години, в сравнение са твоето "бай тошово" време ?

 51. 51 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#45] от "Alarmstufe: Rot": Сравнявам обективно възможностите на днешните 20 годишни с възможностите от моята младост. Да- не можеш да отида на екскурзия в чужбина, но нали се сещате какво е самочувствието на един млад човек, който с едномесечната си заплата от законно положеният си труд, може спокойно да каже на родителите си- ето, аз се самоиздържам, вие положихте усилия за мен и сега те се отплащат... Самият факт, че човек се самоиздържа чрез труда си, защото - заради плановото сптопанство- имаше свободни работни места за всички и беше достатъчно само да поискаш да работиш- вече беше повод за гордост...Не бих искала днес да съм на 20 години- твърде много опасности дебнат младите хора отвсякъде, особено маргинализацията, мутризацията и наркотиците, и не виждам как изобщо родителите успяват да опазят децата си от тях...

 52. 52 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#51] от "cmy12603507": можеш= т.е. можех

 53. 53 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#47] от "Norman Granz": "....Явно и отсъствието на условия за лична хигиена не Ви е смутило особено... " Глупости- имаше си работещи бани и тоалетни към бунгалата.

 54. До коментар [#10] от "cmy12603507":

  Много добре казано.
  Само се чудя как докато разрежа салама и от него веднага надникна Русия:)
  Невероятни са тук....

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 55. 55 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  До коментар [#51] от "cmy12603507":
  Очевидно се прекалено стар/а, за да разбереш какви безгранични възможности има пред днешните млади хора - граждани на света. А ако не си толкова стар/а, значи си толкова ограничен/а.

 56. 56 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3813 Неутрално

  До коментар [#51] от "cmy12603507":

  "Самият факт, че човек се самоиздържа чрез труда си, защото - заради плановото сптопанство- имаше свободни работни места за всички и беше достатъчно само да поискаш да работиш- вече беше повод за гордост..."

  Говори ГЕРБ! Слушайте и ти записвайте!

  Както беше казал веднъж в пристъп на откровение евроатлантикът Бойко Методиев Борисов от Банкя, "Ако успея да построя 1/100 от онова, което построи Тодор Живков, ще си ида с чувство за достойно изпълнен дълг."

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 57. 57 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 916 Весело

  До коментар [#55] от "авторът": Не съм стара, не съм пенсионерка и много добре разбирам за какво става въпрос, но НЕ ПРИЕМАМ за нормално да искате да се откажа от част от МОЯТ ЛИЧЕН изживян живот, само и само да се твърди, че соца винаги, непременно и само е бил лош към населението! Няма как да е бил винаги лош, защото тогава населението би се вдигнало НА БУНТ, а почивките на море беше начин да се “отпуши“ тази клапа и хората да не мислят за тези неща:) Впрочем- адвокат съм и отлично "схващам" нюансите на доста неща...

 58. 58 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4678 Неутрално

  До коментар [#48] от "Отец Сисой":

  В Америка бият негрите, това е ясно. Не е ясно дали ти плащаш данъци за жълтите копейки, които ти дават от съветското посолство, за да плюеш страната си.

  Gunter glieben glauchen globen
 59. 59 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#53] от "cmy12603507":

  А на средношколските бригади към бараките имаше стая на девойката. С топла вода. Точно както го е предсказал Енгелс

 60. 60 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4004 Неутрално

  До коментар [#37] от "traveler1":И като е толкова негодна храната днес, хората са толкова бедни, а животът толкова несигурен, защо се е увеличила продължителността на живота с няколко години, в сравнение са твоето "бай тошово" време ?
  —цитат от коментар 50 на авторът


  --------------------
  Живота се увеличава, но хората са в много лошо здраве.
  И това са поколения, които са се пенсионирали на 55 години.
  Яли са храна, десетки пъти по-богата на витамини и минерали.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 61. 61 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  До коментар [#58] от "Alarmstufe: Rot":

  как стигна до този извод?

  over the under
 62. 62 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4678 Неутрално

  До коментар [#60] от "hope":

  А и салам в естествено черво.

  Gunter glieben glauchen globen
 63. До коментар [#57] от "cmy12603507":

  Наливаш вода от пусто в празно, няма да те разберат дори когато си абсолютно права, както в случая........
  Иска се невероятен талант да обърнеш тема отнасяща се до качеството на храна на “задълбочен политически дебат” и антируска пропаганда..... или пък не чак толкова?
  Аз се хващам на бас, че ако тук се появи материал озаглавен с буква “А” и нито ред под него коментарите и дебатите ще са абсолютно същите.

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 64. 64 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  До коментар [#7] от "Jumbo Jet":Само не ти ли е странно, че тая идеализация на комунистическото минало се случва по време на управлението на ГЕРБ?!
  —цитат от коментар 19 на Petleshev


  На мен не ми е странно. Руските другари в лицето на Решетников ине само разбраха , че с ГЕРБ България се откъсва бавно , но сигурно от влиянието на Евразия. Заплахата не са нито БСП и ДПС разбира е /доган ее продукт на КГБ/, нито жълтопаветниците , с тяхната "раазкрачена " политика , готови са компромис дори и с ДЯВОЛА против ГЕРБ.От всякъде лъха завист и даори ПРАВИТЕ ДЕСНИ се опитват , с лъжи и полуистини да "копаят гроб за "комунистическия ГЕРБ ". Това е ПЪЛЗЯЩАТА НЕУЛОВИМА" ХИБРИДНА ВОЙНА " целяща приобщаване към Евразия и то без да се усетив.Ето какво казва Решетников :
  Огромното мнозинство в Русия размахва ръка, уморена от отношенията с България. С голямо съжаление отбелязваме, че Русия и България са се отдалечили много и перспективата това да се промени не е голяма. Разделението между двете страни изглежда нараства, като се има предвид, че България е член на НАТО - чисто враждебна организация, член на ЕС - който налага сериозни санкции срещу нас, верен съюзник на Съединените щати, които смятат, че сме главен враг. Всичко това е проблем."

 65. 65 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 1869 Весело

  До коментар [#34] от "Petko Boukov":Вие наистина ли не разбирате, че изобщо не става въпрос за храната!Не става въпрос и за развитието на технологиите и хранителната индустрия!Става въпрос за ПОРАЖЕНИЯТА в мозъка и Разума в следствие на комуноидната практика и пропаганда!!!!!!!
  —цитат от коментар 39 на selqnin


  ...все пак, кремълската невестулка вова харчи по 12млн евро годишно за промиване на мозъци у нас! Нормално е да има "поражения" в главите на "предразположените" ...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 66. 66 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4004 Неутрално

  Новите породи прасета, новите сортове царевица, са бедни на полезни вещества.
  Царевица, пшеница, всичко е гмо и в този огромен добив на новите сортове е останала само целулозата и нишестето.

  Основните суровини при соца - плодове, зеленчуци, животни, са били с много по-високо качество.
  Всеки случай консерванта за месо - натриев нитрит, е една от най-големите отрови.
  Трябва да намалим колбасите до минимум.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 67. 67 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 1605 Весело

  Иска се невероятен талант да обърнеш тема отнасяща се до качеството на храна на “задълбочен политически дебат” и антируска пропаганда.
  —цитат от коментар 63 на Петимата от НПО и Шестте ГРАНТаджийчета


  Чак пък "невероятен талант"... Е, виж госпожа Димова - и без талант става, но е достатъчно да имаш платежоспособен работодател, който срещу хонорар да ти публикува свободния поток от мисли, който да завърши с Путин, който харчи милиони, за да накара Българите да харесват Бай Тошо.

  over the under
 68. 68 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4004 Неутрално

  Впрочем, не са виновни герб или бсп, световната икономика върви към посока все по-ниско качество на стоките, но при много по-голямо пазаруване.
  Хората остават с усещането,, че са добре задоволени, а всъщност се тъпчат с отрови.
  В така наречения "Запад" качеството на храните също е паднало десетки пъти.
  Става ясно по масовата липса на Магнеций, Цинк, Желязо.
  От това идват болестите, от дефицитите и от преяждането.

  Не искам да защитавам Бай Тошо, но достъпът до качествена храна / не тази в Била и Кауфланд/ имаха много повече хора. Само по броят на деца и възрастни с наднормено тегло, трябва да може да разберете за какво говоря.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 69. 69 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4678 Неутрално

  До коментар [#58] от "Alarmstufe: Rot":как стигна до този извод?
  —цитат от коментар 61 на Отец Сисой


  Ами няма как да лееш кремълска пропаганда и лъжи освен срещу заплащане.

  Gunter glieben glauchen globen
 70. 70 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3813 Неутрално

  До коментар [#67] от "Отец Сисой":

  "Е, виж госпожа Димова - и без талант става..."

  Теодора Димова - без талант?!

  Понякога разумът онемява пред наглостта на червената отрепка.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 71. 71 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4678 Неутрално

  .Трябва да намалим колбасите до минимум.
  —цитат от коментар 66 на hope


  Така е. Освен тези в ествствено черво. Като при бай Тошо.

  Gunter glieben glauchen globen
 72. 72 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4004 Неутрално

  До коментар [#60] от "hope":А и салам в естествено черво.
  —цитат от коментар 62 на Alarmstufe: Rot


  Впрочем, това че не са яли салами е подобрило здравето им. Споменатия натриев нитрит го е имало още тогава.
  Само, че тогава жените са имали време да готвят, сега след 8 часа яка работа, минават през щанда с натриев глутамат и целулоза и пърхат от умиление, като авторката, че живота е много по-хубав.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 73. 73 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  на никой носталгик не му минава през ум да емигрира в Русия, за да живее по-добре, или да изпрати децата си да учат
  —цитат от коментар 46 на hammurabi


  Познавам хора, които изпратиха децата си да учат там, но не от носталгия. И проблемът не е в нас, а в това, че Русия има изключително затегнат режим на пребиваване и работа и явно има защо.

 74. 74 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4004 Неутрално

  До коментар [#71] от "Alarmstufe: Rot":

  Смехът ми се изпари при първите изследвания, които направих.
  Дано на вас ви е смешно още дълго време.
  Да не споделям, за резултатите на децата.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 75. 75 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10640 Весело

  До коментар [#43] от "deaf":

  "Пуснали" са го :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 76. 76 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 1869 Весело

  [quote#73:"Лео"][/quote]

  Ъхъ, то и в Северна Корея е тъй...
  От малък си мечтаех да уча там, ама дебелото ким каза ЦЪ!
  ...Язък!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 77. 77 Профил на Vidin_123
  Vidin_123
  Рейтинг: 448 Весело

  До коментар [#7] от "Jumbo Jet":Само не ти ли е странно, че тая идеализация на комунистическото минало се случва по време на управлението на ГЕРБ?!
  —цитат от коментар 19 на Petleshev


  Не е, съвсем логично е

 78. 78 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  "Оказва се, че основната продукция на гиганта е била отровен пушек."

  През село Яна не можеше да се мине, не се дишаше.
  Ами Заводът за тежко машиностроене край Радомир, в който бяха загробени милиарди левове и то без да е построен напълно.

 79. 79 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3813 Неутрално

  До коментар [#78] от "Fiji":

  "През село Яна не можеше да се мине, не се дишаше."

  Жалко, че преди да закрият тези съветски гробища на 15 километра от София, още нямаше смартфони с камери, за да заснема уникалната картина: на слизане от Витиня видях как от три комина на Кремиковци излизаше съответно лимоненожълт, лилав и зеленикав дим и отиваше право ... към София.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 80. 80 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4004 Неутрално

  До коментар [#78] от "Fiji":

  "През село Яна не можеше да се мине, не се дишаше."

  Сега освен, че загубихма 2 млн. от населението си, други 2 млн. дишат най-мръсният въздух в Европа.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 81. 81 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  Знаете ли какво -- когато сравнявам спомените си за Херберт фон Караян, Святослав Рихтер, Серджиу Челибидаке, Ерих Лайнсдорф, ... в София с културата, на която ме учи Площад Славейков, балансът не е на ваша страна. Когато вие спорите дали Гретето е гений или светица, а Путин казва, че е употребено дете -- също.

  Всички знаем колко идиотска беше онази система и колко хубаво е... всъщност кое е хубаво освен свободата да сме където искаме, а то не е в страната на Баце, Корни, Марешки и Сидеров. За останалото -- търсете баланса и не винете само другите, ако сте го изпуснали.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 82. 82 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4004 Неутрално

  Впрочем, недейте да бъркате критиката към живота сега, с някаква носталгия.
  Социализма е анахронизъм, който фалира и чиято идеология е тотално сбъркана.
  Това не значи, че живеем по-добре.
  Значи, че трябва да се помъчим да вземем най-доброто, а не да отричаме всичко, като някои другари тук.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 83. 83 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3813 Неутрално

  До коментар [#80] от "hope":

  "Сега освен, че загубихма 2 млн. от населението си..."

  Емигрираха в православна Русия може би?

  Що не кажеш къде са тия два милиона? НА ЗАПАД са - там, където няма БСП и ГЕРБ, няма ДПС, ВМРО и Атака, няма дружества на "русофили", икономиката не е в ръцете на разни ВТБ-та и правителствата не се назначават от Сарая.

  Що пропускаш тия подробности?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 84. 84 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4678 Неутрално

  До коментар [#80] от "hope":

  Нали България нищо не произвежда? От какво се замърсява въздуха?

  Gunter glieben glauchen globen
 85. 85 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#56] от "Norman Granz": Норманчо- аз съм учила в университет какво е командно- административна икономика, какво е пазарна икономика, какво е теория на пазара, теория на парите и то- СЛЕД 1989г., а ти, чадо тролско, с какво ОКС си- имаш ли поне бакалавърска степен, че нещо много елементарно поднасяш "информацията" си?:) Не разбра ли, че не съм трол и при мен твоите тролски писаници на ниво 8ми незавършен клас по соца, не минават?

 86. 86 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4004 Неутрално

  До коментар [#84] от "Alarmstufe: Rot":

  Говоря за София и таратайките от Германия. Със средна заплата 1500 лв. , хората масово изкупуват стари дизели.
  А България произвежда само стоки с ниска печалба. За сега това са ни дали от европейската баница.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 87. 87 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#81] от "zyb18561487": Хм- посещавах заедно с майка ми Операта от 8 годишна и гласовете на Видин Даскалов и Людмила Чешмеджиева ми бяха много познати, тъй като съм имала честта и удоволствието да ги чуя наживо, в различни оперетни постановки и то- неколкократно. Нашите познати - "осита", постоянно ни завиждаха, че можем да ги посещаваме, че майка ми е имала възможност да ме води на детски куклени театри и т.н.

 88. 88 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3813 Неутрално

  До коментар [#85] от "cmy12603507":

  "... имаш ли поне бакалавърска степен..."

  Завършил съм академията на МВР.

  Много исках да стана униформен милиционер, но поради слаб успех и тъпота ме насочиха към пожарникарската специалност. :))))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 89. 89 Профил на perro
  perro
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  "Не съм много по саламите, но освен телешки, хамбургски и шпеков друго не ми идваше на ум. И никога ги нямаше всичките едновременно – или единият, или другият. Понякога "пускаха" кървавица, понякога даже луканка. Най-редовно имаше варена наденица, на която ѝ казваха "кучешка радост". Редовно имаше и един вид кренвирши, за които пък се говореше, че в месото им слагали тоалетна хартия. Това е абсурдно, защото самата тоалетна хартия беше дефицитна, беше семейно събитие да се сдобиеш с нея, "пускаха" я рядко, но така се говореше, явно за да се обяснят вкусовите качества на кренвиршите."

  Имаше и салам Закуска - един дебел такъв, овалян в подправки. Беше много добър.

  perro -si yankees - no
 90. 90 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 916 Весело

  До коментар [#88] от "Norman Granz": Личи ти:) От коментарите ми до сега не схвана ли, че съм аполитична и не ме интересува герб- мерб и т.н., или казваш- сега ти е паднало да тролстваш срещу някоя си политическа партия, защото е предизборно време?:) Няма да гласувам, така, че- “посланието“ ти не ми влияе:) Гласувам САМО на местни и национални законни референдуми и така- вече около 30тина години...

 91. 91 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4004 Неутрално

  До коментар [#80] от "hope":"Сега освен, че загубихма 2 млн. от населението си..."Емигрираха в православна Русия може би?Що не кажеш къде са тия два милиона? НА ЗАПАД са - там, където няма БСП и ГЕРБ, няма ДПС, ВМРО и Атака, няма дружества на "русофили", икономиката не е в ръцете на разни ВТБ-та и правителствата не се назначават от Сарая.Що пропускаш тия подробности?
  —цитат от коментар 83 на Norman Granz


  ----------------
  Дано на Запад живеят по-добре.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 92. 92 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  Всичко,което е написала Теодора Димова в статията е вярно.
  "На теория НРБ е земен рай – пшеница се люлее по полетата й, богатите й черноземи раждат изобилие от многообразни плодове и зеленчуци, стадата й са безчет и със загладен косъм. Съвършени, модерни фабрики преработват храната и я доставят на купувача на смайващо ниски цени.
  Теорията обаче леко се отличава от практиката. От гледна точка на един съвременен гурман в Ню Йорк, Париж или Лондон, НРБ е кулинарна пустиня.
  На планетата НРБ кафето е подменено от мляна препечена леблебия, а недостигът на шоколад е компенсиран със соеви блокчета. Те на свой ред, макар и да заместват шоколада, се наричат „марципан“.
  Тук текат реки от вино, но повечето българи, дори повечето ресторантьори, не знаят за него повече от това, че то бива „червено“ и „бяло“.
  На теория българите имат достъп само до български продукти, защото внос не се практикува. На практика те нямат достъп и до много от тях, защото износ, за разлика от вноса, се практикува интензивно, с приоритет пред вътрешния пазар.
  На теория НРБ има изключително развито и преуспяващо селско стопанство. На практика то е нарастващо неконтрулируема смесица от полусполучливи реформи и спонтанни корекции, в резултат на което 60% от реколтата се събира чрез принудителни бригади, заради които деца и възрастни отсъстват от работните си места и от училище по държавно нареждане.
  На теория НРБ е изградила мощна консервна индустрия. На практика цялото българско население, включително градското, всяка есен изоставя обичайната си работа и се заема да пълни мазета и тавани с домашно консервирани храни.
  На планетата НРБ най-очакваната фраза е „пуснали са...“. Като стартов сигнал за спринт, тя предизвиква мигновено хукване из града с „токувижки“ – събиращи се и в малко джобче силонови мрежички, които човек винаги носи със себе си, „току виж“ пуснали някоя от многобройните дефицитни храни. На планетата НРБ бананите и портокалите се продават в „показни“ магазини. Тези магазини, въпреки името си, не показват кой знае какво, освен несъстоятелността на търговията – чрез безкрайни опашки.
  Но обратно в наше време, 25 години след края на скуката, България е залята от носталгия към соца. От хранителна носталгия.
  Макар и да изглежда монолитна, днешната тъга по миналото изглежда има три съвсем различни страни.
  Събуждането на вкус към старите кулинарни класики
  То се изразява в опит за ремикс на социалистическия бит. Поколението, което преди четвърт век с радостен ентусиазъм посрещна отварянето на кулинарните граници, напоследък изпитва желание да преоткрие втръсналите му преди десетилетия ястия.
  Семплата бисквитена торта се ползва с изключителен успех редом с екзотични сладкиши. Гурмани обикалят в търсене на онзи стар, неподражаем вкус на шоколадовата паста Гараш, както я помнят от 80-те. Родители купуват бонбони Лукчета, Виолетки, Снежинки, Лакта и Карамел Му, за да си освежат приятно паметта и да покажат на децата си лакомствата от детството си. Кафенета, барове и ресторанти експлоатират вечните елементи от комунистическите менюта и забавляват клиентите си с интериори, препращащи луксозно и естетизирано към битовата мизерия и грозота на миналото.
  Носталгия по качествените продукти от миналото
  На фона на постсоциалистическия пазарен хаос, бедността и беззаконието в България от последните две и половина десетилетия, тъгата за загубения вкус на някогашните кисело мляко, домати и други български продукти естествено е придобила характер на рефрен. Но доколко има основания за това?
  Хората от заводите си спомнят за свирепия контрол върху всяка партида – за това как се е случвало да се връща пуснатото на пазара мляко заради 0.01 процент отклонение в маслеността. Но те не са забравили и как са заобикаляли този контрол, рутинно – как са овалвали луканки в брашно, за да изглеждат узрели, или как са давали на контролиращите органи мостри от стари партиди, за да не им спрат за отклонения от стандартите новата, как неграмотни решения на партийни величия са проваляли производството и как е имало двойни стандарти – един за политическия елит и износа срещу валута, и друг – за всички останали.
  Има достатъчно исторически свидетелства, че комунистическата индустрия произвежда „прединдустриални“ продукти. Но също има и многобройни доказателства, че те рядко са доброволен и съзнателен избор от страна на режима. По-скоро те са резултат от неговата безпомощност – НРБ страда от недостиг на конвертируема валута през всичките си години на съществуване, техническият й напредък изостава в сравнение с развитите демокрации и достъпът й до суровините и технологиите, които на други места правят живота на заводите и бизнесите по-лесен, а на портебителите – по-нездравословен, е неравномерен.
  Накратко, производството на храни, търговията с тях и заведенията за обществено хранене в комунистическа България са декларативно идеални. Те постоянно са афиширали високи цели и са успявали да увлекат десетки хиляди хора, работили в индустрията с ентусиазъм и талант.
  На практика обаче, със своята несъстоятелност, комунистическата ханителна индустрия е унищожила и обезсмислила труда и интелектуалните постижения на мнозина добри специалисти. Тя е блокирала развитието и на кулинарната култура на българския народ, както личи и по цитираните нататък доказателства в готварската литература.
  Дори погледнат в най-благожелателна светлина, с очи, затворени за проявите на насилие, за потъпкването на човешките права, за симптомите на автокрацията и за лицемерието на идеологията, което прозира през привилегиите на политическия елит, българският комунизъм не изглежда твърде добре.
  В най-идеален вид той напомня на една компания от умерено интелигентни хора, увлекли се в игра на Sim City. Те прокарват улици, строят заводи, експериментират със социално инженерство. Управляват всички ресурси и имат неограничена власт върху тях. Но не са достатъчно умни, играта е твърде сложна за тях, а и непрестанно се появяват бъгове.
  Способността на човешката памет да замъглява тъмните страни на миналото, да подчертава светлите, да налага розов филтър върху преживяното и да изписва позабравените детайли наново, по по-приятен начин, е един от чудесните подаръци на природата. Естествената склонност на човека към пожелателно мислене влиза в действие всеки път, когато очите недовиждат, а паметта е заличила участъци от реалността. Късата памет и доброто здраве са двете ключови съставки на щастието, казва френският философ Алберт Швайцер."

 93. 93 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  Естествено черво с естествен пълнеж - така се шегувахме за тази соц помия.

 94. 94 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5061 Любопитно

  До коментар [#45] от "Alarmstufe: Rot": Сравнявам обективно възможностите на днешните 20 годишни с възможностите от моята младост. Да- не можеш да отида на екскурзия в чужбина, но нали се сещате какво е самочувствието на един млад човек, който с едномесечната си заплата от законно положеният си труд, може спокойно да каже на родителите си- ето, аз се самоиздържам, вие положихте усилия за мен и сега те се отплащат... Самият факт, че човек се самоиздържа чрез труда си, защото - заради плановото сптопанство- имаше свободни работни места за всички и беше достатъчно само да поискаш да работиш- вече беше повод за гордост...Не бих искала днес да съм на 20 години- твърде много опасности дебнат младите хора отвсякъде, особено маргинализацията, мутризацията и наркотиците, и не виждам как изобщо родителите успяват да опазят децата си от тях...
  —цитат от коментар 51 на cmy12603507


  Таваришче,
  Ти изби рибата !!!!
  За пръв път срещам екземпляр, който НЕ ИСКА ОТНОВО ДА Е НА 20 г.
  И то само и единствено по причина, че нямало да бъде на 20г.
  по "онова" време......Ха-хаааааааааааа.....

  Душа,
  Не знам кога са били годините на твоята младост,
  но в годините на младостта на младите до 1989г.
  ЗАПЛАТАТА НА МЛАД ВИСШИСТ БЕШЕ
  120 - СТО И ДВАДЕСЕТ ЛЕВА
  При цена на кучешката радост 3.60 лв. за килограм
  телешкия - 4 лв. за кг.
  луканката - 14 лв. за кг
  банани и портокали - 3 лв. за кг. и то само на Нова Година
  Руска кола Лада беше 14 000 лв.
  И се ЧАКАШЕ от 10 до 14 години т.нар. "РЕД" за купуването й.
  Ученици, студенти и войници ОТРАБОТВАХА АНГАРИЯ
  демек БЕЗПЛАТЕН РОБСКИ ТРУД в СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО
  в размер на ДВА МЕСЕЦА ГОДИШНО - лятна и есенна бригади.

  Като ВЪПРЕКИ МИЛИОНИТЕ ТРУДОДНИ БЕЗПЛАТЕН РОБСКИ ТРУД

  това СЕЛСКО СТОПАНСТВО ФАЛИРА още ПО "ОНОВА" ВРЕМЕ

  Справка - Доклада на др.Петър Младенов пред ЦК на БКП

 95. 95 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5061 Любопитно

  И да допълня.

  Младият висшист, дори софиянец да е, БЕШЕ ЗАДЪЛЖЕН

  ДА РАБОТИ ПО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ в КОФТИ СЕЛА

  като КРАВОДЕР, КАТУНИЦА КУЧКИНА МОГИЛА или СТРАНДЖА САКАР.....

  Не теб, МЛАДИТЕ ФОРУМЦИ да попитаме,

  ИСКАТ ЛИ ТЕ ДА СА БИЛИ НА 20 г. ПО "ОНОВА" ВРЕМЕ ?!?!?!?!?!?!

 96. 96 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3813 Неутрално

  До коментар [#94] от "Hawaii":

  "За пръв път срещам екземпляр, който НЕ ИСКА ОТНОВО ДА Е НА 20 г.
  И то само и единствено по причина, че нямало да бъде на 20г."

  Подобен случай е и бай Таню от Стара Загора, който на един въпрос от участник защо, аджеба, вече 30 години е безработен, след като е бил такъв незаменим специалист, държал в ръцете си български спътник и т.н., отговори:

  НЕ ИСКАМ ДА РАБОТЯ НА ЧАСТНО.
  ИСКАМ СИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ЗАВОД.

  Та така - на някои хора им е мъчно за "картата за почивка" за 20 лева в пълното с хлебарки бунгало, на други - за държавната службичка, на трети - за възможността да определят ТЕ (а не пазарът) колко да струва една Лада и колко години да се чака за нея...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 97. 97 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 530 Неутрално

  На тези отминали времена мястото им е в миналото запечатани с червен печат и надпис ФАЛИРАЛИ ВРЕМЕНА . И не се сещам за НИЩО , което искам да вкуся от онзи период.

 98. 98 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7153 Любопитно

  След като Димова се изказва, като експерт по черна металургия, това означава, че хибридната война се води успешно

  karabastun1@abv.bg
 99. 99 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 1050 Гневно

  Не я знам тая лелка- Тодорка Димова , ама лъжкиня и манипулаторка ми се види🤔
  Драга ми драскачке...Тодорке...
  По времето на ''Сивото време'', както ти го наричаш , НЯМАШЕ клошари , ровещи в контейнерите за боклук!
  Нямаше просяци, бомжи ,и пиянки, изцедени от живота по пейките.
  А най-паче ,през ''сивото време'' НИКОЙ в България ,не беше принуден да гладува седмици , и да се опитва да преживява със ...СЕНО!
  Припомням, ИМАШЕ такъв случай в едно Монтанско село наскоро!!!

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 100. 100 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5061 Любопитно

  След като Димова се изказва, като експерт по черна металургия, това означава, че хибридната война се води успешно
  —цитат от коментар 98 на karabastun


  Каква черна металургия, кви пет лева ?

  ЧЕРНИ и НЕ САМО ЧЕРНИ БЯХА ПУШЕЦИТЕ и МРЪСОТИИТЕ

  С КОИТО СОЦ-НЕДОМИСЛИЯТА НИ ТРОВЕХА ЕЖЕДНЕВНО.....

  Човек не трябва да е МЪРСОЛОГ или професор по БОКЛУКЧИЙСТВО

  за да ОПИШЕ СТЕПЕНТА НА ОТРАВЯНЕ на която беше подложен соц-трудящия се.

  По-възрастните форумци от София си спомнят

  ТАЛАЗИТЕ МРЪСЕН ЧЕРЕН ДИМ ОКОЛО ЗАДРЪСТВАНИЯТА ПРИ ОРЛОВ МОСТ

  МРЪСЕН ЧЕРЕН ДИМ от ДИМЯЩИТЕ като КОРАБА "КУЗЯ" РУСКИ КОЛИ

  и РЕЙСОВЕ "ИКАРУС"....

  За дима от КРЕМИКОВЦИ каквото и да кажем ЩЕ Е МАЛКО....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK