Срамът в "Референдум"

Сидеров

© Дневник

СидеровСтатията е публикувана в портала "Култура".


На 1 октомври вечерта БНТ на практика прекрати излъчването си. Наложи се заради разбеснелия се Волен Сидеров да се спре по средата предизборният дебат в предаването "Референдум". С това "60 години БНТ" попълни архива си с един доста срамен епизод, а българският политически живот затъна в поредната тиня.


Така – в рамките само на две седмици! – и двете обществени медии (БНР и БНТ) "спираха" поради политическа намеса. Независимо че двата случая са много различни.
Опитът за отстраняване на Силвия Великова дойде в резултат на подмолна намеса от неназовани (четири?) "страшни лица". Сиреч на "неотговорни фактори" (ако заимстваме прискръбната историческа терминология от 20-те години на ХХ в.), дотолкова стреснали генералния директор Светослав Костов, че той да е готов да изпълни поръчката им с цената на всичко, дори дръпвайки шалтера на предавателите на националното радио. Очаква се СЕМ да започне процедура по прекратяването на мандата на генералния директор на БНР, след като той категорично отказа да подаде оставката си. Което не пречи да продължим да питаме "кои?" точно са били тези лица и "Кой?" е поръчителят зад тях, пожелал Силвия Великова да не работи като журналист в ефира на "Хоризонт" до избора на главен прокурор на 24 октомври. Питанията трябва да продължават, колкото и малък да е шансът да получим конкретен отговор. А и отдавна върви шегата, че е все "Той".


Казусът с "Референдум" е по-различен. Предизборният дебат в БНТ бе превзет от лидера на "Атака", все още част от управляващата коалиция. А агресивността на Волен Сидеров е добре позната, тя избликва, когато му е предизборно изгодно и при всякакви завъртания на политическата рулетка.


Спомнете си лятото на 2013 г. Тогава Волен Сидеров бе заложил на "червено" и играеше ролята на "златния пръст" в подкрепата за правителството на Орешарски (което и Мая Манолова бранеше на амбразурата, твърдейки, че протестите срeщу "Кой?" били платена "форма на заетост"). И пак тогава Сидеров, заобиколен от гологлави момчета, вилнееше из центъра на София, опитвайки се за извършва незаконни "граждански арести". Стигна се дотам, че останалите националпопулисти, смятайки го за "продажник на ДПС", обсадиха централата на "Атака", докато самият той, скрит под пластмасова маса от момчетата с черни тениски, държеше с часове несвързани речи.
След изборите през 2016 г. последва "римейк" и тогава той тръгна да превзема НАТФИЗ. В резултат на този акт – и на други срамни изпълнения с френска дипломатка в самолета във Варна – той сключи поредица от съдебни споразумения и изтърпя някаква пробация.


Защо всичко му се размина толкова лесно? Защото от май 2017 г. той отново е в "коалицията на власт", от която продължава да е част въпреки разпада на "обединените патриоти". И явно сега, скаран с доскорошните си коалиционни партньори, реши "да вдигне акциите си" и да се пробва като кмет на София. По-точно – да отвоюва своята част от "гневните", преминала към ВМРО на европейските избори. И затова реши театрално да превземе публичното пространство, устройвайки "психодрама" в дебата по БНТ.


Всичко това e много тъжно и жалко. Показателно не само за манталитета на подобни персони, но и за групата на подкрепящите ги в обществото. Защото Сидеров не просто играе на Жириновски, той въплъщава мечтите на всички онези, които биха искали да устроят подобен срамен скандал на "форума", държейки подобен език. Тези политически трикове са познати и добре известни. И най-радикалният печели.


Ето защо за мен "случаят Сидеров" е в по-голяма степен политически, отколкото медицински. И за онези, което не са гледали този "Референдум" по БНТ, ще си позволя да дам извадка от скандала в предаването. Струва ми се, че в тези разменени реплики се откроява нещо наистина важно:


Волен Сидеров: Вие ми налагате цензура, г-жо Чешмеджиева.
Добрина Чешмеджиева: Каква цензура, г-н Сидеров, вие говорите тук над 7 минути, каквото ви дойде наум.
Волен Сидеров: Налагате цензура. Получавате пари от българския народ, за да го манипулирате.
Добрина Чешмеджиева: Каква цензура? Вашето време свърши. Вчера бяхте в студио на БНТ и се държахте доста по-различно.
В по-ранен час е било (реплика от един от участниците).
Добрина Чешмеджиева: Вашето време свърши и вие си позволявате език, който е непристоен за студио на обществена медия.
Волен Сидеров: Кой ви дава правото да решавате кой език е непристоен?
Добрина Чешмеджиева: Аз решавам – с възпитанието си и морала, който имам – че езикът ви е непристоен. Съдете ме за това. Смятам, че езикът ви е непристоен.
Волен Сидеров: Когато си направите собствена телевизия, можете да говорите така.
Добрина Чешмеджиева: Вие си имате собствена телевизия. Защо дойдохте тук да правите всичко това? Липсва ви авторитетът и аудиторията на обществената медия ли?
Волен Сидеров: Вие получавате десетки милиони от народа
Добрина Чешмеджиева: А вие какво искате? Да бъдем ваш обслужващ персонал? Това ли искате?


Спирам дотук, защото е ясно какво искат самозабравили се типове като Волен Сидеров. А и не само той. Мнозина политици искат журналистите (включително и тези от обществените медии) да бъдат техен обслужващ персонал. Който усмихнато кима с глава и им подава в паузата съответната реплика.


Затова се разигра драмата със Силвия Великова. Затова и в "Референдум" Добрина Чешмеджиева трябваше да понесе – и изтърпя с достойнство – цялата агресия от страна на Сидеров и фенките му от публиката, всичките апострофирания с "Кажи, ма".


Призовавам ръководството на БНТ да върне записа на този "Референдум" в сайта на телевизията. И без това го има в You tube (качен от привърженик на Сидеров, тържествуващ, че Волен е казал "такива неща").


Записът е важен документ. На базата на него все пак могат да се предприемат и някакви стъпки. Включително и по депутатския му имунитет.


Не мога обаче да разбера защо представителите на другите политически сили останаха в студиото на БНТ, за да могат накрая (след напускането на Сидеров) да кръстосат няколко реплики и да кажат номера на бюлетината си.


Техен избор.


Иска ми се да вярвам, че парламентът някак ще реагира по случая. И че този отвратителен прецедент няма да се размине само с глоба от ЦИК в размер на 5000 лв. А уроците от този "Референдум" са наистина важни.


Включително и като изборен "референдум" в София – колко гласа носи подобно арогантно безочие на един самозабравил се политик?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4988 Неутрално

  Трябваше да се спрат всякакви дебати по медиите за скандала Сидеров "Референдум", за да се провали целта на Сидеров

 2. 2 Профил на Ивайло Вълчев
  Ивайло Вълчев
  Рейтинг: 346 Любопитно

  "... да се предприемат и някакви стъпки. Включително и по депутатския му имунитет."

  Кога ще се отървем от това недоразумение, наречено „депутатски имунитет“?

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  Сидеров отиде в бръснарницата да освежи. Погледна се в огледалото и ... май се хареса.
  Докато политиците виждат в медиите бръснарници за разкрасяване, държат се като в бръснарници и плащат сметката с нашите пари ще е така.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Каква поредна изборна драма, драги телевизионни зрители и радиослушатели! :)

 5. 5 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Каква поредна изборна драма, драги телевизионни зрители и радиослушатели! :)

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2488 Весело

  Нито тая е журналистка, нито тоя е политик - така, че нищо не е станало !

  [email protected]
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2488 Весело

  Само дето за има няма 5 хилки глоба - пет дена бай Волен е по всички медии ....
  Пишкин момче :)

  [email protected]
 8. 8 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 888 Неутрално

  ве я стига с таа силвия великова
  девер й би колега в нюзрума
  ма се ено нищо не ли?
  па и АЕЖ мълчи кат пукали

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Срамът беше очевиден и болезнен, въпреки, че не беше изненада!!!!
  ГОЛЯМАТА ОБИДА И НАЦИОНАЛЕН СРАМ СЕ СЪСТОИ ВЪВ ФАКТА, ЧЕ В ОТЕЧЕСТВОТО ВСЕ ОЩЕ ИМА ХОРА, КОИТО ИЗБИРАТ И ИЗПРАЩАТ В ПОЛИТИКАТА ТОЗИ И ПОДОБИЯТА МУ!!!!!

 10. 10 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Коментар на Александър Симов от БСП:От БСП окачествиха случилото се като "прецедент". Сега действащият Закон за радиото и телевизията не предвижда забрана за участие на политици от парламентарни партии при деструктивно поведение, коментира пред „Хоризонт“ депутатът от БСП и член на комисията по културата и медиите в Народното събрание Александър Симов. Той призна, че към момента никой не е наясно какво може да се предприеме по казуса:

  "Чух директора на БНТ Емил Кошлуков, който забранява на конкретния изпълнител на пърформанси да стъпва в БНТ, и това е действие, което към момента противоречи на съществуващото законодателство, тъй като по закон той няма право да отказва на парламентарно представените партии някаква изява"
  „Аз зная, че това беше личен негатив, но все пак Волен Сидеров е част от това Народно събрание. И всички ние, независимо дали сме в ролята на управляващи или на опозиция, сме призвани да пазим авторитета на Народното събрание, да пазим авторитета на институцията. Смятам, че снощното му представяне категорично беше позор за институцията. Вярвам, че това пък ще накара българският избирател много внимателно, с разум да подхожда към всеки избор; да не се подвежда по популистки, приятни за ухото послания и обещания. А наистина да преценя внимателно, защото изборът и за Народно събрание, и за местна власт трябва да бъде отговорност. И към този избор трябва да се подхожда именно така, за да може да не ставаме свидетели на подобни прояви", коментира Дариткова.

 11. 11 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1180 Любопитно

  Не зная какво достойно намира авторът на статията в 45 минутно търпене на водещата Чешмеджиева, а просто не дръпна шалтера? Мигар досега в БНТ не им бе известно поведението на представителя на този политическа партия? Можеха да бъдат или по - подготвени, или не го допускат да седне на столчето, при все, че влезе минути след началото на предаването.

 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 913 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":

  МАСОВИТЕ УБИЙЦИ;
  ДОМАШНИТЕ НАСИЛНИЦИ;
  ПЕДОФИЛИТЕ
  ТЕЛЕФОННИТЕ ИЗМАМНИЦИ
  за съжаление също се "радват" на засилено и систематично медийно внимание!!!!
  Очевидно това ги прави "пишкин момчета" във Вашите очи....!!!!!
  Много жалко и срамно!!!!

 13. 13 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Рубладжийската подлога волен сидеров трябва да се прегледа от психиатър, и ако се окаже че не му хлопа дъската, да бъде разследван, обвинен и осъден за подривна дейност и деяния против Държавата!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2488 Любопитно

  До коментар [#12] от "selqnin":

  Те участват ли в предизборна кампания, според вас ?

  [email protected]
 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2488 Любопитно

  До коментар [#12] от "selqnin":

  Или важното за вас е , че са в медиите, а не ЗАЩО ?

  [email protected]
 16. 16 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  Не зная какво достойно намира авторът на статията в 45 минутно търпене на водещата Чешмеджиева, а просто не дръпна шалтера? Мигар досега в БНТ не им бе известно поведението на представителя на този политическа партия? Можеха да бъдат или по - подготвени, или не го допускат да седне на столчето, при все, че влезе минути след началото на предаването.
  —цитат от коментар 11 на Petia Nikolova


  По-лесно би било участниците да проявят достойнство , като си тръгнат.
  Болен говореше като за простаци а те са негови избиратели.

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Сидеров не е прост, нагъл е но не е глупав. Търсеше скандала, за негово нещастие Чешмеджиева се държа супер професионално, за това и просташкото му поведение изпъкна още повече. Макар че, аз щях да го изхвърля като мръсно коте. Жалкото е, че никой в студиото не и помогна.

 18. 18 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ивайло Вълчев": Депутатският имунитет е само функционален- https://pravatami.bg/2504
  "....Наказателна неотговорност
  Тя представлява забрана за търсене на наказателна отговорност от народните представители за изказаните от тях мнения и за гласуванията им:

  в пленарните заседания;
  в заседанията на парламентарните комисии;
  при упражняването на парламентарния контрол и изпълнение на задълженията им.
  когато са изнън НС, но правят изказвания по повод заеманата служба;
  дори когато вече не са депутати – тази част от имунитета не се прекратява с края на заеманата служба.
  NB! Никой не може да търси наказателна отговорност от народните представители за тези действия, след като са свързани с изпълнение на техните функции.

  Например, обвинения за клевета, злепоставяне и други престъпления против “честта” не могат да бъдат повдигани, тъй като депутатите са наказателно неотговорни за застъпените от тях позиции.

  Важно! По отношение на граждански процеси и административнонаказателното преследване народните представители нямат имунитет. Това означава например, че ако депутат е взел пари от мен, няма пречка да си ги поискам чрез съд. Също, ако депутат извърши административно нарушение, като например превишаване на скоростта при управление на МПС, може да му бъде съставен акт и т.н...."

 19. 19 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Сидеров защо отдавна не е в психиатрията, а е депутат и се разхожда из телевизонните студиа да прави циркове

  Freedom of speech
 20. 20 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#18] от "cmy12603507":
  Участието в предизборна кампания, особено по този просташки начин в стил Жириновски, не е сред задълженията на депутата и не затова депутатите получават заплати от бюджета.

 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Напълно съм съгласен с автора, случая е чисто политически. Това че Сидеров се прави на луд не означава че е луд - спомнете си луд не е този дето яде баницата, а който ( т.е. ние като общество) му я даева.
  Разгеле, все пак сме на тема избори, та белким светне нещо в главите на повечко хора, та най-после да разкараме тези вечно жадни за пари и власт несретници.

 22. 22 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Пък аз призовавам ръководството да си отиде, откъдето е дошло. Политическата пристрастност или услужливостта към управляващите трудно могат да се докажат и ги има във всяка държавна телевизия -- вижте една Германия. Брисането на архиви е нещо съвсем друго.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 23. 23 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 960 Весело

  До коментар [#19] от "Petar Ivanov":

  При него случая е:
  They tried to make me go to rehab, but I said, "No, no, no"

 24. 24 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 274 Разстроено

  Е какво е виновен Сидеров, че някои хора искат да управляват на всяка цена включително и заедно с него. Мен лично ме е гнус от тези п.омияри които сядат на една маса и управляват заедно с него, значи те са способни да преглътнат простащината на този индивид за да могат да консумират власт.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Опростачването е пълно. Сидеров си го знаем от години, той или е надрусан, или пиян, а може и двете. Поведението му е за дебилите, които гласуват за него. Но останалите персони да гледат сеир ли бяха поканени, особено Дариткова.

 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3394 Неутрално

  Много мъжко поведение на Добрина!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 27. 27 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 488 Любопитно

  "Срамът в "Референдум"."
  ================================
  Хм,...не мисля,че някой в това предаване се срамуваше...Всякакви други чувства - да,но срам...

 28. 28 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5433 Неутрално

  Сидеров не е виновен, виновни са ония 80% на Иво Христов, които го избират.

 29. 29 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5433 Неутрално

  Сидеров не е виновен, виновни са ония 80% на Иво Христов, които го избират.

 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  До коментар [#9] от "selqnin":
  И все още има политици ,които се нуждаят от златни и средни пръсти ...Срам за плитиците!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK