София към Скопие - твърда, но гъвкава и перспективна позиция

Премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев

© Правителствена пресслужба

Премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев"Дневник" препечатва текста от "Фейсбук" с разрешението на автора.


Публикуваният от мен през юли текст за българо-македонските отношения, както и други по-кратки интервениции във ФБ очевидно са дали аргументи позицията ми да бъде оценявана като "либерална" или прекалено "промакедонска". Не възразявам срещу която и да е свободно направена оценка, но за да бъде ясна моята позиция, бих искал да подчертая, че не споделям "мека" или "милостива" българска политика спрямо официално Скопие. Бих препоръчал твърда, но гъвкава и перспективна българска позиция. Една успешна българска позиция според мен би следвало да включва няколко основни неща.


Първо, разумен и дългосрочен натиск от българска страна върху македонските ни партньори за реализация на всички важни ангажименти, поети от двете страни с договора от 1 август 2017 г.


Това, което наблюдаваме засега, е натиск единствено по въпросите на официалната история и работата на двустранната комисия от историци по тези въпроси - натиск и от двете страни. Без да подценявам значението на тази част от двустранните отношения, струва ми се, че по нея напредъкът ще бъде труден, труден за измерване и за утвърждаване в институционалната практика и публичния дебат в Северна Македония. Необходимо е да се приготвим за по-продължителни дебати и противоречиви резултати от тях.
Същевременно има поредица от теми на двустранните отношения, по които можем и трябва да положим максимални усилия и натиск, за да постигнем бърза реализация на своите интереси.


Инфраструктура, магистрала и железница, инвестиции, медии, културни центрове и инициативи, публикации и свободно културно общуване, сътрудничество в образованието на всички нива - това са само част от приоритетите, които имаме да реализираме максимално бързо и настойчиво. Фиксацията единствено върху историята оставя другите важни теми на заден план и ги маргинализира. Това е в полза на тези, които не желаят динамични българо-македонски отношения.


Второ, ясно операционализиране на пълномощията на двустранната историческа комисия и разпределяне на отговорностите между историци и политици.


"Умиването на ръцете" на политиците с "неотстъпчивостта" на историците съответства на старата македонска поговорка - "врти ги в кръг и ги лажи..." Кого лъжем - себе си. Натискът върху двете страни на комисията се увеличава и очакванията към нейната работа очевидно трябва да се понижат. Резултати ще има тогава, когато политиците поемат своята отговорност. Договарянето на политическо равнище между Скопие и Атина по тези въпроси се оказа възможно - не виждам защо да не е възможно и на политическо равнище между Скопие и София.


Трето, в епохата на напълно освободена от обективни рамки, напълно субективирана идентичност в глобалния свят, държавнополитически натиск - в частност по проблеми на членството на РСМ в ЕС - трябва да бъде много внимателно формулиран и упражнен, за да не изглежда нелепо и нелегитимно.


Четвърто, двустранните отношения са обект на многообразни интереси, далеч надхвърлящи интересите на двете страни. Има международни фактори, които са заинтересовани от динамично сътрудничество и преодоляване на двустранните проблеми между София и Скопие - това са факторите на Запада, това са нашите партньори от НАТО и ЕС. Добрите отношения между България и РСВ са част от стратегията на Запада за интегрирани и динамично развиващи се Балкани. Има фактори, които искат обратното - вътрешни разделения, неразрешими проблеми, нарастващо отчуждение и - по възможност - конфликти. Това са факторите, които са външни по отношение на евроатлантическия свят, и които искат да придобият нарастващо влияние на Балканите чрез тяхното разделение, подялба и нестабилност. Кои ли са тези фактори? Въпрос с "повишена трудност"...


Прави са тези експерти, които посочват, че взаимоотношенията между България и Македония са от един порядък с отношенията между Румъния и Молдова, Гърция и Кипър и т.н. Но всеки конкретен случай има своята конкретна историческа определеност и логика на развитие.


Необходимо е политическо и стратегическо творчество за постигане на оптимално разрешение на наследените исторически дилеми. Тук инициативата трябва да бъде наша - на България. Не подценявам политическата общност в РСВ, но без ние да определим рамката, в която искаме да развиваме двустранните отношения, дрейфът по историческото безвремие от последните 30 години ще продължи.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Четох мнението на Минчев, напълно съм съгласен. Трябва хем да постигнем целите си, хем да не сме груби. И освен историята трябва да намерим общ език за още много неща. Проекти, инфраструктура, образование и т.н.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  "Всекиму своето"!!!!
  Просто е - братята признават, че до 1944 имаме ОБЩА история и продължаваме да ги подкрепяме за ЕС и НАТО!!!!

 3. 3 Профил на cxc41622326
  cxc41622326
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Скопие нищо не е променило. Нито учебници, нито нещо в техните музеи, нито тона в техните медии. И няма защо да променя като вижда, че преговаря с един клоун, който веднага се навежда да лиже крака като му свирнат от Америка. Да не говорим за оня охранен доносник на ДС, който заканваше да подава оставка и накрая клекна. Ще видите как и в бъдеще нищо няма да променят, а Борисов само ще се заканва и после ще кляка. От един посредствен човек какво да се очаква ?

 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  До коментар [#3] от "cxc41622326":
  "Скопие нищо не е променило. Нито учебници, нито нещо в техните музеи, нито тона в техните медии. "

  А в нашите учебници кога ще напишат, ча България се е освободила от турско балодарение на собствените си усилия. Как може всички съседи Гърци, Сърби, Румънци, Харвати.... сами празнуват своето освобождение а само ние недостойните си скубем косите през Русия.

  подпис
 5. 5 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  "Всекиму своето"!!!!Просто е - братята признават, че до 1944 имаме ОБЩА история
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Съжалявам, но това няма как да го признаят понеже не е вярно. От ПСВ до ВСВ територията на Вардарска Македония се намира в рамките на друга държава. Народът може да е един, но историята далеч не е еднаква.

 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7478 Неутрално

  Твърдо към братята, както постъпиха гърците

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Една магистралар една, една ЖП линия и сме превзели икономически. тези 1млн българи ще ни дойдат много добре!

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5500 Неутрално

  В заключение, трябва да се сложат важните теми в стратегията и трябва да сме активната можеща страна.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 616 Разстроено

  Още от библейски времена, когато двама не могат да се разберат викат арбитър да им реши спора. Важно условие е, че предварително се съгласяват, че ще приемат неговото решение и няма да го оспорват. При спора ни с Македония това е не само най-доброто, но и очевидно единственото решение. Има достатъчно специалисти по Балканска история в Европа, в САЩ, а и в Русия. Правителствата на РБ и СМ канят седем или девет такива експерти на една конференция, излагат своите гледни точки и приемат решението на експертите. Ех, утопия сладка!

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3052 Неутрално

  А защо не твърда гъвкава и вибрираща?

 12. 12 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  "Прави са тези експерти, които посочват, че взаимоотношенията между България и Македония са от един порядък с отношенията между Румъния и Молдова, Гърция и Кипър и т.н"

  Напротив , не са прави тези експерти. Отношенията между България и Македония са уникални може би в света, защото става въпрос за отродено население на едната страна, което е насъскано срещу населението на другата страна. Не е така в другите примери , които се посочват. Населението в Кипър от гръцко потекло знае , че са гърци , в Молдова хората знаят , че са с румънско потекло. Такова масово отродяване на населението на една страна , както е в Македония го няма никъде по света. Нашият случай е уникален.

 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  До коментар [#10] от "Емо":

  Тук не става въпрос за исторически спор. Няма такъв. Историята е ясна и е доказана с изобилие от документи, но тя е умишлено фалшифицирана. Затова тази комисия е излишна , защото нашите историци трябва да спорят с професионалните фалшификатори на македонската история. Никога фалшификаторите нямат да признаят фалшификациите си , защото по този начин те интелектуално се самоубиват.
  Проблемът може да се реши единствено само с политически кютек.

 14. 14 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  До коментар [#12] от "tacheaux":

  Това е навсякъде около нас. Българите са тероризирани и претопени. В Турция, Гърция, Румъния, Сърбия, Македония.

 15. 15 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Ся, първо требе да си оправим собствената къщичка.
  Тука е заровено кучето.
  А какво пише в македонските учебници ми е през крачола...

 16. 16 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Оги, Оги, га лягаше и ставаше с "куманизма", не бе толкоз "твръд"? Не бехме ли интернационалисти? Еееех, младост, дръзновение, любимо ППО?

  roo
 17. 17 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Железницата от Албания до Черно море. Другото си го знаем. НАТО само ще помогне, а няма да пречи, като Русия, Сърбия и Гърция.

 18. 18 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2946 Весело

  Со кротце , со благо и со малко кютек ...

 19. 19 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  До коментар [#8] от "Луд Общественик":

  Съмнявам се, че ще ги "превземем икономически," но жп линията (и път, други инфраструктурни проекти) са си задължителни.

  Никола Йорданов
 20. 20 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 213 Любопитно

  До коментар [#12] от "tacheaux":

  Така си е. Един като произход народ, един език, който в едната част е книжовен, а в другата видоизменен като диалект на първия.
  Молдова и Румъния, Кипър и Гърция са даже по-близки, защото молдовците признават, че езикът им е румънски, и съответно кипърците, че езикът им е гръцки.
  Тука нашите комшии, се имат за голямата работа...
  Изобщо не трябва да им правим компромиси.
  Албанците и косоварите напъват, затова "античните" трябва да клекнат или на нас, или на тях.

 21. 21 Профил на Ivan Nikolov
  Ivan Nikolov
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Още от библейски времена, когато двама не могат да се разберат викат арбитър да им реши спора. Важно условие е, че предварително се съгласяват, че ще приемат неговото решение и няма да го оспорват. При спора ни с Македония това е не само най-доброто, но и очевидно единственото решение. Има достатъчно специалисти по Балканска история в Европа, в САЩ, а и в Русия. Правителствата на РБ и СМ канят седем или девет такива експерти на една конференция, излагат своите гледни точки и приемат решението на експертите. Ех, утопия сладка!
  —цитат от коментар 10 на Емо


  Страхотна глупост си написал ,драги!Значи България, да се откаже от предимствата си ,които има ,като членка на ЕС И ДА СЕ СЪГЛАСИ НЯКАКВА НЕИЗВЕСТНО ОТ КОГО ИЗМИСЛЕНА КОМИСИЯ ,ОТ ХОРА КОИТО МОЖЕ И ДА НЕ ПОЗНАВАТ ЖИВ БЪЛГАРИН ,ДА ИЗМИСЛЯТ НЯКАКВО СРЕДНО АРИТМЕТИЧНО РЕШЕНИЕ И ТО ДА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗА НАС.Трябва да се върне смъртното наказание за да намалеят малко предателите и дебилите в тази страна

  НЯМАМ БРАТУШКИ И НЕ СЪМ ОСВОБОЖДАВАН
 22. 22 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 660 Неутрално

  В учебниците да слагат и двете гледни точки и който има глава на раменете да си направи преценка.

 23. 23 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  много е убедителен, и много съм съгласна, особено с фиксацията върху историята. не съм убедена, обаче, че исторически въпроси могат да се решат на политическо равнище. аз лично хич не съм и убедена, че решаването на тези въпроси е ключово за нас, важно за тях и необходимо изобщо. знам, това е непопулярно.
  една позиция е или твърда, или гъвкава; дипломацията не е като физиката, но затова нашта дипломация е такава, щото е много гъвкава, хем така, хем иначе, хем мама не дава. нещо като нищо на света.

 24. 24 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  До коментар [#22] от "smotlixx":

  тва звучи хубаво но само на теория. ние мислим, че гоце делчев е българин, те мислят, че е самий македонец. главата на 12 годишното какво да мисли?

 25. 25 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Прави са тези експерти, които посочват, че взаимоотношенията между България и Македония са от един порядък с отношенията между Румъния и Молдова, Гърция и Кипър и т.н.
  ===
  По-скоро между Русия и Украйна. Части на един предмодерен народ в рамките на Османската империя поемат по различни пътища, защото се оказват в различни държави. В резултат днес имаме две различни нации, защото балканският модел на 19-20 в. е националната държава.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 26. 26 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#24] от "owen":

  Главата на 12 годишното ще прочете че е бил учител в българско училище, и ще му прочете писмата дето се определя като българин, и ще прочете че дейността му накрая е довела до самостоятелна македонска държава създадена от сърби, и само ще реши.

 27. 27 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  До коментар [#26] от "smotlixx":

  мне, това го решава главата на някой по-голям човек, който е решил, че това му е интересно.

 28. 28 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Прочетох само заглавието. И спрях дотам. “Твърда и гъвкава” е оксиморон. Твърдото НЕ е гъвкаво. И гъвкавото НЕ е твърдо. Като “гореща и студена” или “умна и глупава”. Не става.

  Мърфи е оптимист!
 29. 29 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3760 Неутрално

  "....... Населението в Кипър от гръцко потекло знае , че са гърци , в Молдова хората знаят , че са с румънско потекло. Такова масово отродяване на населението на една страна , както е в Македония го няма никъде по света. Нашият случай е уникален.
  —цитат от коментар 12 на tacheaux

  Уникален е и за друго, че това отродяване се прави от българи! вярно, "специални българи" - коминтерновски мастии и педерунгели като Георги Димитров пияндето и компания. колко бой ядоха нашите съжраждани от Югозападна България за да се ипшат в документите "македонци", а не българи. Това трябва да се каже публично, а не да се смутолява.
  Македонците такива, онакива... А ние кога ще очистим нашата история с всички тези глупости за освобождения, дружби, признателност, и най-вече с помиярите-безродници деца и внуци на срейни убийци?

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#10] от "Емо":

  Не може да има абитър в отсъждсне н исторически факти.История има,когато им документ и артифакт?Няма ли ги-няма история.Няма нужда от арбитри.

 32. 32 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#22] от "smotlixx":

  В историята ням гледни точки.Има само факти.Това не е литературен роман

 33. 33 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#25] от "Kephy":

  Украинци и руснаци не са били един народ никога.Нито пък до Петър Велики Русия е владеела земите на Украйна(Московия само открадва името на някогашната държава Русь,намираща се на юг)

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 35. 35 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  До коментар [#34] от "ravegrave":

  Въпросът е ти как си завършил основно (ако си)?

  Просто на територията на Вардарска Македония е имало много българи, които в течение на годините са подлежали на съвсем различна етногенеза от тези в царство България. Което не прави историята на Македония обща с нашата, нито обща с албанската или гръцката. Обща е историята единствено на съответните народи. А по твоята логика България трябва да има 10 пъти повече обща история с Турция отколкото с Македония.

 36. 36 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Както почти винаги, г-н Минчев е на нивото си и аз съм много доволен, че позицията му е разпространена и извън сурат мрежата. Още повече ми допада и се присъединявам към тезата на колегата tacheaux/тачо в поста му с номер 12/дванаесе на македонски.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 39. 39 Профил на Комита
  Комита
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Огнян Минчев отдавна ни е убедил със своите публикации по македонската тема,че истинската цел на упражнението "Македония в ЕС" е всъщност "сърбомакедонизмът в ЕС".Не прави изключение и сега,като поставя каруцата пред коня без да държи сметка за елементарната логика.Никакви отношения няма да се развият и в никакви съюзи при официално утвърдения понастоящем антибългаризъм.Трудно ще се намерят луди български инвеститори да наливат
  пари във враждебна среда в полза на вятъра.Същото се отнася и за културните връзки.Без признаване на историческата истина и генеалогията на македонците от българското етническо тяло, всяко последващо добро намерение ще търпи сигурен провал,а България ще се изправи пред изключително сериозни проблеми,ако статуквото се пренесе и в ЕС.Досегашните отношения го доказаха пределно ясно и е пълна политическа идиотщина да се продължи по утъпкания път на коминтерновщината.

  Хайдушки копнения
 40. 40 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3913 Любопитно

  UNITED EU UNION

  Европа и Америка вместе

  Помпейо в Скопие: Пазете се от руско и китайско влияние:

  https://www.mediapool.bg/pompeio-v-skopie-pazete-se-ot-rusko-i-kitaisko-vliyanie-news298669.html

  още интеграция

  Америка пуска безвизов режим за Полша:

  https://www.mediapool.bg/tramp-premahna-vizite-za-polsha-news298668.html

 41. 41 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  До коментар [#12] от "tacheaux":

  ""Прави са тези експерти, които посочват, че взаимоотношенията между България и Македония са от един порядък с отношенията между Румъния и Молдова, Гърция и Кипър и т.н"

  Напротив , не са прави тези експерти. Отношенията между България и Македония са уникални може би в света, защото става въпрос за отродено население на едната страна, което е насъскано срещу населението на другата страна. Не е така в другите примери , които се посочват. Населението в Кипър от гръцко потекло знае , че са гърци , в Молдова хората знаят , че са с румънско потекло. Такова масово отродяване на населението на една страна , както е в Македония го няма никъде по света. Нашият случай е уникален."

  Затова и отношенията ни с българите оттатък Вардар не могат да се изчерпят с нито едно клише: нито са само твърди, нито само гъвкави, нито пък са ту едното, ту другото ! Лично аз виждам радостна промяна, която се изразява във възможността много от хората там да могат да преосмислят лъжите, натрапвани им от сърбоманите вече повече от 100 години и съм уверен, че с времето много неща ще си дойдат на мястото ! Просто трябва търпение и постоянство !

 42. 42 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#12] от "tacheaux":

  Република Северна Македония, която предстои да стане член на НАТО и започва преговори за приемане в ЕС, продължава да живее със стереотипите и пропагандните „ценности” на комустическия антибългарски режим на Югославия. Оставам без по-нататъшен коментар написното във всички вчерашни скопски медии:
  „Денот на народното востание на Република Македонија 11 Октомври (петок) е неработен ден за сите граѓани, соопшти Министерството за труд и социјална политика. Од Министерството на граѓаните им го честитаат Денот на народното востание против бугарските, германските и италијанските фашистички окупатори. …….За почеток на востанието против фашизмот во Македонија се смета нападот кој Прилепскиот партизански одред „Гоце Делчев“ го извршува во Прилеп на 11 октомври 1941 година. Во нападот учествуваат 16 партизани.”

  https://opserver.mk/vesti/denot-na-narodnoto-vostanie-protiv-fashizmot-11-oktomvri-neraboten-za-site-gragjani/

 43. 43 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Огняне, хем твърда, хем гъвкава означава само едно - безпринципна!!! Нашите безгръбначни дето ни управляват вече 30 години само гледат на кого "по-гъвкаво" да клекнат, на САЩ или Германия. Хубаво, ама нито на едните, нито на другите им пука въобще дали България съществува, камо ли дали е защитен националния ни интерес.

 44. 44 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Никой не може да налага начин на мислене и поглед към историята на независима държава. Това е губене на време. И не може никак да се отрече, че Македония е била окупирана от България през Втората световна Война. Ама никак! Баща ми е бил наблизо - в българския окупационен корпус като войник, но в Беломорска Тракия. И ми е поразказал някои неприятни неща за грабежи. Но България трябва да обърне гръб на тези далечни събития и да работи за своето благополучие - ще се строи газопровод до Европа през Сърбия, може и нов мост до Румъния, ще се строи път София-Видин, железницата по същия маршрут ще се модернизира.
  да се мъчим да променим мисленето на македонците е бизсмислено занимания. Първо е практически невъзможно. Второ впечатлението от раздухването на тези скандали и евентуални спънки за влизане в ЕС ще провалят имиджа на България. И трето - тези настойчиви опити за налагане на нашия начин на мислене са много подозрителни и аз съм почти убеден, че има далечен план за присъединяване на Македония към България. Нямам нищо против, но на базата на федерация, взаимноизгодно. А България няма никаква полза от Македония. Четете Буров по въпроса - Македония с нейните планини не ни трябва и е историческа грешка, че положихме такива усилия да я присъединим. Плодородна Добруджа е къде-къде по-важна ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 45. 45 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Вистински пријатели нема што :))
  Ме изнасмејавте со пријателствово безусловново

 46. 46 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 353 Неутрално

  До коментар [#38] от "ravegrave":


  Същото се случва и в Белград. Пълен е с македонци от онова време.
  Само не четете и мислите света се върти около София само

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK