Защо намалява бюджетният излишък

Защо намалява бюджетният излишък

© Надежда Чипева, КапиталДневник" препечатва анализа на Института за пазарна икономика.


Все по-ясно изглежда, че планираните консолидирани приходи са подценени, както писахме при приемането на бюджета за 2019 г. Прогнозата на управляващите почива върху увеличение на бюджетните постъпление през 2019 г. с около 11.9%. Само за първите осем месеца това увеличение е в размер на около 3.3 млрд. лв. или 12.8%. Ако темпа на развитие на икономиката се запази до края на годината, може да се очаква преизпълнение на прогнозата от около 900 млн. лв., което ще се дължи в основна степен на данъчните и осигурителните приходи.


При консолидираните разходи се наблюдава малко по-различно развитие. През последните години се планират по-високи капиталови разходи, които не се изпълняват. Това позволява едновременно увеличение на текущи разходи, основно за персонал[1], и подобряване на бюджетното салдо - при планирани бюджетни дефицити за периода 2016-2018 г. в края на съответната година се отчита бюджетен излишък. Тази година е различна, тъй като през август правителството прави непредвиден капиталов разход в размер на около 2,2 млрд. лв. за придобиване на самолети F-16 Block 70. Този непредвиден разход вероятно частично ще компенсира очакваното неизпълнение на други капиталови разходи.
Това обаче не означава, че няма да има преизпълнение на други разходи. Такова се наблюдава от месеци при разходите за персонал, които се увеличават по-бързо от очакваното. В бюджета за 2019 г. заляга предвиден ръст на възнагражденията с 10% и прогноза, че за цялата година разходите за персонал ще са с около 700 млн. лв. по-високи в сравнение с изпълнението им през 2018 г. Въпреки това те се покачват със 752 млн. лв. само за първите осем месеца. Това също не е изненадващо, тъй като, както вече обърнахме внимание, всяка година има преизпълнение на тези разходи за сметка на неизпълнение на капиталовите такива. Въпреки че тази година има значително увеличение на публичните инвестиции то е съпроводено и с увеличаване на консолидирания бюджетен дефицит с размера на увеличените разходи по държавния бюджет - с около 1.8 млрд. лв. При равни други условия дефицитът в края на годината би бил около 2.4 млрд. лв. или 2% от очаквания БВП през 2019 г., т.е. няма опасност за процедура по свръх дефицит.


Освен изпреварващото увеличение на разходите за персонал се наблюдава изоставане при други разходни групи като текуща издръжка и социални разходи и стипендии. Традиционно това се наблюдава и при капиталовите разходи, които се движат сравнително анемично през годината и ударно се харчат през последните два месеца. Така например в периода 2016-2018 г. капиталовите разходи през декември представляват около 46% общите капиталови разходи за съответната година. С други думи, настоящият излишък от около 1.1 млрд. лв. много бързо ще се свие през следващите месеци и, за разлика от предходните три години, бюджетът ще отчете дефицит в края на годината. Предвид очакваното преизпълнение на приходите, придружено с частично неизпълнение на инвестиционните разходи, може да се очаква дефицитът да е около 1% от БВП.


Въпреки че увеличаването на очаквания дефицит към края на годината може и да изглежда като стимул за икономиката, на фона на сигналите за забавяне на икономическата активност в еврозоната, това е подвеждащо. Основната причина за по-високия дефицит са разходите за придобиване на нови самолети, т.е. те не стимулират вътрешното търсене. В същото време продължават да се надуват разходите за персонал и социални разходи, които подпомагат частното потребление, но за последните 20 години, то не играе водеща роля като двигател на икономическото развитие в страната. Запазва се и практиката за неизпълнение на публичните инвестиции, което не подпомага увеличаването на потенциалния растеж на икономиката и повдига напълно резонният въпрос - ако държавата не инвестира, защо не остави повече средства за инвестиции в частния сектор чрез намаление на данъчно-осигурителната тежест? В така развиващата се ситуация на "старата песен на нов глас" нищо чудно приближаващото икономическо забавяне да ни изненада по същия начин, по който общините всяка зима са изненадани от снега.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  Редица данъци се увеличиха , а услугите предлагани срещу тях от държавата не ,купуваме самолети или правим проекти за наши фирми ,в повечето случаи ненужни и изпълнени некачествено .

 2. 2 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 456 Весело

  Абе, БВП-то расте, данъчните постъпления се увеличават, заплатите също и населението благоденства... Благоденства...благонощства...БВП-то...БСП-то... ДПС-то... ДС-то... Май се унесох...

 3. 3 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2118 Весело

  Цитат:
  "Защо намалява бюджетният излишък"

  Отговорът е много прост: Защото "играе" моливът!

 4. 4 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Този "експерт" как изчисли от 1,1 млрд. излишък през август, 1% дефицит през декември ?

 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1614 Весело

  До коментар [#4] от "tosho_toto":
  "Този "експерт" как изчисли от 1,1 млрд. излишък през август, 1% дефицит през декември ?"

  И да ти обясни, няма да го разбереш. Ако ги разбираш като него ще му вземеш хляба.

  подпис
 6. 6 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 998 Неутрално
 7. 7 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Щото ще трябва да се плати и за електорални гласове? Пък трябва да се откраднат и още денги, за в случай че все пак изгубят изборите да се подсигурят за цивилният живот в суперлуксозни условия по някои по-южни географски координати, в страни от които няма екстрадиция.

  мурзилка
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  По време на избори трудно се спазват стари обежания

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иван К":

  Прав си. Когато аргументите на експерт по бюджетиране са " според мен ще стане така и така" с нищо не се различава от прогнозите на шаманите за изборните резултати.

 11. 11 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 785 Любопитно

  Начи ;

  1.) Когато има в края на годината бюджетен излишък - лошо.
  2.) Когато този излишък намалява - пак лошо.
  3.) Цитат: "...ако държавата не инвестира, защо не остави повече средства за инвестиции в частния сектор чрез намаление на данъчно-осигурителната тежест?" Чакай бе, 10% плосък данък много ли е бре?

  Е нема угодия...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7386 Неутрално

  Всяка година се приема Закон за бюджета. Това е най-важния закон за правителството. Откакто ГЕРБ са на власт, този закон е една формалност. Никой не го спазва, харчат, както преценят Борисов и Горанов.

 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3076 Неутрално

  Като сравним БВП-то на България и Гърция /държава съпоставима с нашата/ и всичката радост от успешното икономическо развитие помръква.

 14. 14 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Ми направо да сложат че Никито Татиното трябва да играе , тоя Перукан голям наглец - футбола сринат на ниво Люксембург а тоя гледа да набута некадърния си син навсякъде за снметка на 100 пъти по-кадърни хора.

 15. 15 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 785 Весело

  До коментар [#14] от "jobssboj":

  Пич, изпий едно силно кафе. Сбъркал си статията!...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4357 Неутрално

  "В същото време продължават да се надуват разходите за персонал и социални разходи, които подпомагат частното потребление, но за последните 20 години, то не играе водеща роля като двигател на икономическото развитие в страната."


  Не играе защото, сульо и пульо се нахакват в някои от големите маркети, било хранителни, било строителни, и почват да купуват щяло и нещяло от някакви фирми, 99% от които нямат производствени бази в страната.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 17. 17 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3966 Неутрално

  Бюджетният излишък е много важен за ГЕРБ. Първо - парите се харчат по усмотрение на МС (лесни за крадене /усвояване). Второ - хвалбите - вижте ни колко сме добри,събираме повече, отколкото сме предвидили. Трето - запушват се дупки, появили се заради занижения бюджет(Боко - спасителя, месията, единоначалника, незаменимия). Четвърто - планира се леко занижени бюджет (виж точки 1-3).

 18. 18 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1165 Любопитно

  Излишна паника! Бюджетът на България си е добре!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3920 Любопитно

  До коментар [#18] от "С Стоянов":

  Бюджетът е добре , но мнозинството българи не са добре!Тепърва ще се изливат милиарди за превъоръжаване , а за сферите като здравеопазване и образование ще останат трохите!!!!!!!!!!!!!!!!!

 20. 20 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  "ако държавата не инвестира, защо не остави повече средства за инвестиции в частния сектор чрез намаление на данъчно-осигурителната тежест?"
  ==========
  Ей тука е основното послание, но ни е трудно да се съгласим с него, защото данъците в България са доста ниски в сравнение с ЕС.

  Еретик
 21. 21 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Този "експерт" как изчисли от 1,1 млрд. излишък през август, 1% дефицит през декември ?
  —цитат от коментар 4 на tosho_toto


  пише го в статията ; 46% от капиталовите разходи се правят пред декември, та за това

 22. 22 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  ИПИ е ФОНДАЦИЯ, поддържана с пари отвън. Съответно се бори за чужди интереси, на тези, които плащат.
  Нещо да казват, че "излишък" в бюджега е нонсенс и е свързан с неспазване на Закона за държавния бюджет? Не, не казват. И не пишат, щото другаде ги сърби, а няма кой да ги почеше там...

 23. 23 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3362 Неутрално

  Чета с интерес и уважавам анализите на експертите от ИПИ. Продължавам да се надявам при "сглобяването" на държавния бюджет служителите от МФ да имат предвид и алтернативния бюджет, който всяка година ИПИ предлага.
  При този министър това, разбира се, е в сферата на невъзможното.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 24. 24 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "В същото време продължават да се надуват разходите за персонал и социални разходи, които подпомагат частното потребление, но за последните 20 години, то не играе водеща роля като двигател на икономическото развитие в страната."Не играе защото, сульо и пульо се нахакват в някои от големите маркети, било хранителни, било строителни, и почват да купуват щяло и нещяло от някакви фирми, 99% от които нямат производствени бази в страната.
  —цитат от коментар 16 на hamiltonf


  Не точно, а защото потребяват стоки, чиято принадена стойност отива основно в страните, които са произведени. Т.е. харча на населението, изключая печалбата на нашите тук прекупвачи, просто изтича от България.

  мурзилка
 25. 25 Профил на Ivan Mitev
  Ivan Mitev
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Българската централната банка неправилно емитира лева е съществената причина за възникване на актуални български щети.
  С фаталната банкова грешка, българският държавен бюджет – колкото по-добре се изпълнява, толкова по-много са щетите за българите.
  При запазването на грешката, неправилното емитиране на пари увеличава българските щети. Подсигурява се политическия провал на премиера Бойко Борисов.
  Устойчивият просперитет на България е възможен, когато българската централна банка осъществява правилно емитиране на лева.

  Иван Митев - икономист
 26. 26 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 785 Неутрално

  "В бюджета за 2019 г. заляга предвиден ръст на възнагражденията с 10% и прогноза, че за цялата година разходите за персонал ще са с около 700 млн. лв. по-високи в сравнение с изпълнението им през 2018 г. Въпреки това те се покачват със 752 млн. лв. само за първите осем месеца."

  "Разходите за персонал" всъщност не са разходи.
  Защото от една страна с тези се пари се стимулира търговията и производството, а от друга страна държавата отново прибира процент от тях за данъци и осигуровки...

 27. 27 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  "46% от капиталовите разходи се правят през декември,"

  Личи си доколко си вярват и самите автори на бюджета, ако половината разходи се правят през декември. "Дай да видим, какво ще съберем и ще го харчим накрая на годината".

  А това че според вчерашните данни 50% се осигуряват на минимална заплата е кошмарна оценка за ефективността на администрацията. Да оставиш такъв ресурс да се укрива...

 28. 28 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 785 Любопитно

  До коментар [#25] от "Ivan Mitev":

  Ъъъ... Наясно ли си, моля, с термина "Валутен борд"?

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 29. 29 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Разходите за персонал растяли...пък 1,6 милиона са на минимална заплата ,че те и хляб и мляко не могат да потребяват, какво потребление?

 30. 30 Профил на Грую
  Грую
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Пичове, стига с тия 10% данък. Освен него държавата смуче още осигуровки, ДДС, акцизи...та дори и бъдещият данък "телевизор".
  Тоя номер на черешаря, дето го върти последните 3-4 години още минава - да подценява приходите, за да има "предизборни/популистки" харчове.

 31. 31 Профил на Грую
  Грую
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#26] от "palav_nik":

  Ааа, било приход. Ама само ако си на държавната хранилка.
  На държавата би трябвало да и е все едно, дали чиновник или бай Пешо (от който ги взимат) ще изхарчи парите. Ама нали трябва стимул за гласуване.

 32. 32 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2492 Неутрално

  Истината е,че държавата обслужва само фирмите. Нисък плосък данък,а големия данък 20% ДДС го плащат всички физически лица от богатия до пенсионера,но разликата е тази,че големите разходи богатия ги прекарва през фирмите си,а този данък е 1/5 от стойността на стоката...Крайно време е държавата да премахне тази дискриминация,като намали данък ДДС за всички и за да губи,да не връща ДДС-то на фирмите. Така няма да има злоупотреби с ДДС и ще бъде премахната дискриминацията между фирми и частни лица,а също стоките ще поевтинеят и ще се повиши търсенето на стоки и услуги.

 33. 33 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Хахаха! Да расте ли? А хвърчилата на чертеж колко струваха?

  Мърфи е оптимист!
 34. 34 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2492 Неутрално

  Как може правителствата на другите държави да вързват бюджетите си с 6% ДДС,а нашето правителство с 20% ДДС не може да оправи бюджета си?

 35. 35 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#16] от "hamiltonf":

  И двамата дрънкате глупости на квадрат.Точно потреблението е основния двигател на икономиката ни.Само от ДДС тази година ще влязат в бюджета 800млн. повече от миналата година.
  Търговския баланс (внос-износ)на България е положителен, което не е било никога.

 36. 36 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4357 Неутрално

  До коментар [#35] от "tosho_toto":

  От тези 800 млн., колко се падат на горивата (излезлите на светло)?! Не знаеш сигурно?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 37. 37 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#36] от "hamiltonf":

  Като излезе статистиката по пера ще разберем.

 38. 38 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4357 Неутрално

  До коментар [#37] от "tosho_toto":

  Аз знам, за сега над 400 000 000 лв. Иначе, и аз винаги съм бил на твоето мнение, за увеличаване на заплати, особено пенсии, от което следва увеличено потребление, БВП и приходи в бюджета. Мисълта ми в първия коментар бе, че не се създава БВП, защото тези допълнителни средства заминават зад граница. Ако всички тези по-големи компании-производители, имаха производствени бази у нас, нямаше да има проблем.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 39. 39 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#38] от "hamiltonf":

  Износа ни е по-голям от вноса , а ти пак си недоволен.Искаш да произвеждаме всичко и нищо да не внасяме.Веднага се сещам за Северна Корея.

 40. 40 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#18] от "С Стоянов":Бюджетът е добре , но мнозинството българи не са добре!Тепърва ще се изливат милиарди за превъоръжаване , а за сферите като здравеопазване и образование ще останат трохите!!!!!!!!!!!!!!!!!
  —цитат от коментар 19 на bat_plamen  Изливат се милиарди (ежегодно) и в секторите здравеопазване и образование. Проблемът е че тези сектори са каци без дъно и въпросните милиарди се харчат без видим ефект.
  Необходими са реформи, но за това няма нито желание, нито капацитет в управляващите. В опозицията също.

 41. 41 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Дали капацитетът на стълбовете по бул. "Цариградско шосе" ще стигне за всичките тия?

 42. 42 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#38] от "hamiltonf":Износа ни е по-голям от вноса , а ти пак си недоволен.Искаш да произвеждаме всичко и нищо да не внасяме.Веднага се сещам за Северна Корея.
  —цитат от коментар 39 на tosho_toto


  А защо салдото ни е отрицателно, а. Нещо не си си дочел опорките?

  мурзилка
 43. 43 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#17] от "Vlado Nikolov":

  Тази стратегия я измисли Станишко, така че не се пени много. При Станишев имаше огромни излишъци от порядъка на 3.5 млрд за година в продължение на три години. Всичко това се излапваше от приближени фирми в края на годината, вместо да отиде във фискалния резерв. И когато дойде кризата 2008, той натресе управлението на Борисов с празна хазна. Борисов поне харчи парите за неща, които се виждат от всички-първо реакторите, второ магистрала Хемус и трето самолетите. И трите харча бяха неизбежни и почти задължителни. Явно така ще продължи и занапред, независимо лой е на власт.

 44. 44 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#42] от "Маршалов":

  Салдото ни е отрицателно, заради вноса на горива от Русия. Тя е единствената страна с която износът ни е нищожен, а вносът огромен. Внасяме за 5 млрд, а изнасяме за 300 млн лв. Отдавна се говори за истинска диверсификация на този внос, но управляващите ни и сега и преди са некадърници и продажници. Русия е издигнала огромни прегради пред нашия внос, а ние се лигавим и подпомагаме с всички средства азни потоци и беленета, да не говорим за Нефтохима, който не плаща данък печалба откакто е купен от руснаците.

 45. 45 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#40] от "pafaka22":

  Може би ти ще ни разкажеш на кратко като как ги виждаш реформите в тези сектори.

 46. 46 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#32] от "Toni Ivanov":

  Резултатът от твоята "мъдра" идея ще бъде мигновено повишение на цените, инфлация и същото положение както преди отмяна на ДДС-то. Реално погледнато всяко увеличение на заплати, пенсии и други възнаграждения води до забогатяване на търговците, които вдигат незабавно цените и работещи и пенсионери остават с пръст в уста.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK