Обликът на София - дедюкянизация и кота корниз

Обликът на София - дедюкянизация и кота корниз

© Юлия ЛазароваТези засега 136 мерки са родени в разговори във фейсбук групата "Идеите за София", но те не са нито напълно представителни за позициите на участниците в тази група, нито са изчерпателна картина за всичко онова, което може да се направи в София. Идеите включват и неща, обсъждани извън групата на различни други форуми.


Това е част от представянето на идеите в текста към първа част от тях (четете - тук). "Дневник" ги публикува в три части, обобщени от Юлиан Попов. Това е втора част:


За тялото: Грижата за здравето не започва на операционната маса


1. Спортни площадки. Ще обновим старите и ще построим нови. И ще ги поддържаме с помощта на отборите, родителите, децата, доброволците и местния бизнес. Ще има за всички възрасти. На 80 годишна възраст немалко хора плуват, играят тенис, практикуват йога, правят пешеходни преходи, вдигат тежести (проверете преди да оспорвате последното). Почти никой на тази възраст не играе футбол, баскетбол или волейбол. Затова ни трябват както пътеки, басейни и кортове, така и игрища за футбол и баскетбол. Няма да забравим и голфа. Схващането, че това е елитарен и скъп спорт е подвеждащо. Ще въведем и нови за страната спортове, които са специално подходящи за най-възрастните. Това ще е изненада.
2. Басейни. Ще изградим 24 общински закрити плувни басейна и ще провеждаме уроци по плуване за всички възрасти. Никога не е прекалено рано или прекалено късно да се учиш да плуваш.


3. Квартални отбори. Ще насърчим създаването на квартални отбори по баскетбол, волейбол, футбол, плуване, тенис. И други спортове. Спортовете трябва да са за всички възрасти и настроения. Няма причина да насърчаваме децата, а да зарежем пенсионерите.


4. Общински треньори. Ще привлечем доброволци, някои ще наемем, трябват ни мотивиращи хора, които да увлекат и учат софиянци.


5. Достъп до спортните площадки на училищата. Общината ще плаща малка такса на училищата, които се съгласят. Или тези, които ползват игрищата ще плащат. Таксата ще отива за спорт. Тази мярка обаче ще се договори с директорите на училищата, не с министерствата.


6. Софийският маратон. Ще стане международно известен и желан. И много по-масов. Ще изградим нов маршрут, из целия град, маратонците няма да се въртят в кръг докато им се завие свят. Да, половината град ще бъде затворен в деня на маратона. Всички кахърни софиянци ще трябва да го преживеят.


7. София 100. Ще стане международно известен ултрамаратон. Ще доведем луди глави (и крака) от цял свят. Няма как София да е дигитална и предприемаческа столица на Балканите без грандиозен маратон и ултрамаратон. Просто няма.


8. Стени за катерене. Абсурдно е градът на "Уолтопия" да не се катери. Спортни зали, училищни гимнастически салони и калкани на сгради трябва да се сдобият с истински стени за катерене. Ще построим стена в памет на Боян Петров.


9. Екстремни велосипедни маршрути. Ще определим достатъчно маршрути в планините край София, в покрайнините и някои паркове, така че да има достатъчно, но да не пречат на хората.


10. Екстремни скейт паркове. Ще изградим 4 екстремни скейт и вело парка в града. Децата и младите имат нужда от адреналин. И по-старите също.


11. Пешеходни маршрути. Пешеходни маршрути ще пресичат околовръстното. Подобни на моста на влюбените до НДК. Човек трябва да може да ходи необезпокояван от Света София до Черни връх.


12. Водите на София. Ще пригодим водните площи на София за спорт и отдих. Река Искър, езера и изкуствени резервоари ще бъдат включени в спортната водна система на града. Ще облагородим Панчарево и ще го превърнем в център на водните спортове за хиляди софиянци. Ще насърчим плувните маратони и плуването в открити води. Ще изградим пешеходни и велосипедни маршрути около езерото, които ще свържем с градската мрежа от зелени магистрали.


13. Реките на София. Реките на София могат да увеличат площта си с тип микроязовирни стени без това да наврежда на водния поток. Ще го направим. Ще сложим и run-of-the-river микро хидро електрогенератори, ще стигнат поне за осветлението на реките.


14. Дефибрилатори. На първо време ще сложим на всички места, на които се струпват много хора и има персонал – магазини, гари, автогари, централни улици. После ще видим.


За паметта: Градът не е град ако не помни своето минало


1. Тоталитарна и терористична символика. Ще забраним изобразяване и продажба на фашистки и комунистически символи. И ще обясним ясно защо.


2. Гробищата. Засрамете се. Вижте на какво приличат гробищата. Ще положим специални грижи за гробищата. Еднократно дълбоко общинско почистване, дигитализация на данните. Поддръжка.


3. Музей на Комунистическото минало. Това, което сега се лансира като музей на социалистическото изкуство е подигравка и с изкуството, и с историята. Музеят ще се разшири и към него ще създадем изследователски и образователен институт за комунистическото минало. Не, не е социалистическо. Сегашният Национален исторически музей е добро място, за тази цел. Ще обсъдим широко тази възможност, преди да решим дали да е само на Комунистическото минало или на близкото минало или друг сходен период. Признаваме, че всички сме дълбоко травмирани от комунистическото минало и трудно можем да вземем адекватно решение за това как да се справим с него.


4. Ценните стари сгради ще се съхранят и реставрират. Не всички, но много повече от сега. Първа стъпка - регистър на старите сгради с отворени данни и уики опция.


5. Три изложби за архитектурните стилове на София. Първо, изложба "Софийската архитектура между двете войни" като стъпка към изричен регламент за опазването на архитектурното наследство от този период.
Второ, изложба "Софийската архитектура от 50те години" като първа стъпка към изричен регламент за опазването на архитектурното наследство от този период.
Трето, изложба "Софийската архитектура от 60те години" като първа стъпка към изричен регламент за опазването на архитектурното наследство от този период.


6. Исторически маршрути. София има сложна и разпокъсана история. Пешеходните исторически маршрути ще свържат историята на града.


7. Защитена архитектурна зона. Територията между Женския пазар, Гарата, Дондуков и Канала ще стане защитена архитектурна зона. Ще уточним границите допълнително.


8. Старите чешмички. Ще възстановим всички стари фонтани в софийските градини. И ще се грижим за тях. Ще им направим специален уебсайт.


9. Музей на неолита. Да, само на неолита. Ако има нещо, което да може да постави София на музейната и археологическата карта на света, това е неолита. Траките и Асамблея на мира направиха каквото можаха. Ще бъде в ЦУМ, който ще откупим или в друга голяма, централна и подходяща сграда. Можеше да е в бившия партиен дом, но незнайно защо Народното събрание се настани там. Възможно е да преговаряме за нов археологически музей, но не Исторически музей. Исторически музей на България е друго нещо.


10. Музеят на София. Ще разширим музея на София и ще го превърнем в изследователски и образователен институт. Какво ще направим с банята? Не поемаме никакъв ангажимент, освен че ще проведем истинска обществена консултация. Паметта на всички обаче е приоритет пред телата на някои.


11. Хотел Балкан музей. Ще откупим хотела и ще го превърнем в балкански природонаучен музей.


12. Имената на улиците. Тежък проблем. Ще проведем серия образователни инициативи. Ще сложим непропагандни информационни табели за всяко спорно име. На тях ще пише защо Цар Освободител е освободител и какво са правили Граф Игнатиев и Княз Дондуков. На руското посолство ще предложим да се оплакват във Фейсбук. След две години ще проведем серия от референдуми за имената.


13. ПСА. Спокойно. Няма да го махаме, ще го преместим. В музея на Комунистическото минало. Но първо ще проведем много подробно и сериозно обсъждане как да стане това.


14. Алеята на Патриарх Евтимий. Ще възстановим алеята с кестените на булевард Патриарх Евтимий. И всички други затрити алеи на София.


За облика: Дефавелизация, дедюкянизация, кота корниз


1. Силуетен план на София. Ще нарисуваме силуетен план на София. Всяка улица, всеки площад или квартал трябва да има план, който да очертава допустимия силует на строителство. Тази инициатива е свързана с кота корниз.


2. Кота корниз ще стане безкомпромисен стандарт. Ще променим закона. Край на нелепите надстройки. Изключения могат да се допускат след дълги, активни, отворени обществени и експертни консултации, съобразени със силуетния план на града. Глупости от рода "ама в Париж всички сгради имат мансарди" няма да обсъждаме.


3. Не на подлеза. Няма да строим нови подлези, а някои може и да затворим. Изключения може да допуснем за пешеходни маршрути, които пресичат основни магистрали, например околовръстното шосе. Тези подлези обаче трябва да са част от зелената пешеходна и велосипедна инфраструктура на града. Без стълби и дюкяни. Ще дедюкянизираме всички подлези.


4. Не на билбордовете. Ще ги махнем всички и отвсякъде. Имате си мобилни телефони за реклами, и без това не вдигате поглед от тях. Рекламирайте там.


5. Колите вън от знаковите площади. Ще прочистим Александър Невски и други знакови площади от паркинги. Не може тези площади да са затрупани с коли.


6. Саниране на парче. Ще забраним санирането на парче и ще уеднаквим фасадите. Отделно санираните апартаменти след забраната ще бъдат санкционирани и изолацията им ще бъде премахвана за сметка на собственика. Съществуващите санирани фавели постепенно ще се премахнат или интегрират в цялостно саниране с частична подкрепа на общината.


7. Нови табели. На улиците и пътищата. Всички ще са в сходен стил, не непременно еднакви. Табелите ще показват пътя по начин, който няма да води до каране на заден ход по магистрални улици. Ще има ясна табела къде е аерогарата и гарата и къде е София. Сега няма.


8. Дръжката на звездата на Партийния дом. Ще я махнем. Тя е част от звездата, не е част от сградата. Как не се намери един сериозен архитект да разбере това и да подеме кампания и да махне дръжката.


9. Ще махнем дюкяните от Площад Славейков и от други представителни публични пространства. Временни събития и празници - да. Колове и вечни тезгяси - не. Пазарите на предварително определени места може да останат.


10. Без колчета. Ще махнем всички колчетата, които приличат на недохранени зебри и ще налагаме тежки безкомпромисни санкции за всеки, който налази тротоар или тревна площ. В първите месеци ще съберем много пари от глоби. За жалост, този приход бързо ще се свие.


11. Кофите ще се скрият. Под земята, зад дървени решетки или в други добре изглеждащи прикрития. Също и контейнерите за рециклиране и събиране на стари дрехи.


12. Ще махнем климатиците. Не веднага, защото ще ни изхвърлят от власт, но постепенно, за един мандат. Никоя нова сграда няма да има климатик, който стърчи навън. Ще се намери решение.


13. Без кабели. Ще забраним висящите кабели. Всяка сграда да си направи проект как да ги скрие. Иначе ще ги махнем ние, без да се интересуваме какво тече в тях. Пак, не веднага, но за две години.


14. Незаконни сгради. Незаконните сгради, пристройки и надстройки ще бъдат съборени. Не обаче тези в ромските махали. Там нещата са различни.


15. Без небостъргачи. София няма нужда от небостъргачи. Ясно, не можем да съборим построеното. Освен ако е незаконно. Тогава може. Все пак ще обособим едно-две петна за небостъргачи, но дълго ще обсъждаме кои да са тези места и какъв да е силуетния им план. Разбира се, говорим за ниски софийски, не ню-йоркски, истински небостъргачи. Над 100 метра забравете.


Първа част от идеите - четете тук, а утре очаквайте трета част от 136-те идеи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  Бива.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Шопия е част от БГ. И някои си мислят, че европарите, заливащи Шп са полагащи им се вовеки, а самите те са център на вселената. Просто Утопия

 3. 3 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 934 Неутрално

  А какво ще правите с клошарите, наркоманите, с болестно пристрастените към хазарта, с казината и рекламите за хазарт, с агенциите за отпускане на необезпечени кредити и с всички останали причини за масова емиграция от държавата. Поради пълна безперспективност и отчаяние хората бягат от София и държавата като изоглавени.

 4. 4 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 900 Неутрално

  изглеждат прекалено мащабни обещанията, направо от типа "цъкни тука щот си милионният гласоподавател"

  иначе конспектът за града са го написали. в момента кварталита са направо з@ебани от СО

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Весело

  Хубаво :)
  Само със забрани обаче няма да стане.
  Няма нужда от повторения, Природонаучния музей (макар и не балкански) е на хвърлей разстояние.
  Списъкът има нужда от сериозна редакция.
  Посоката обаче е много вярна

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#2] от "Хи-хи":

  В София шопите са малцинство,защото се напълни с "пробивни" селяци,които само знаят да плюят по града и да величаят "колцито на доматито" в задният си двор. Ако си бяха седяли по села и паланки, много средства щяха да отиват и в тяхна посока. Сега, уви, трябват повече за София,защото няма смисъл да се финансират обезлюдените райони, получили се от урбанизация по-голяма от комунистическата.

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 7. 7 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1276 Весело

  ". Музей на Комунистическото минало. Това, което сега се лансира като музей на социалистическото изкуство е подигравка и с изкуството, и с историята. Музеят ще се разшири и към него ще създадем изследователски и образователен институт за комунистическото минало. Не, не е социалистическо."

  Точно социалистическо е. Думата комунизъм съществува само на теория. А това, че някакви са се нарекли комунисти, не ознчава, че са успели да въведат този строй.
  Хора с очевидно ниско ниво на обща култура не трябва да управляват столицата.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 8. 8 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Най-обичам идеи "селска кръчма". София има нужда от свестен главен архитект и политическа воля за сгазване на могъщата строителна мафия по ЗАКОНЕН начин. Както и от прилагане на закона, каквато силна нужда се усеща и в цялата страна

 9. 9 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#6] от "sashobal":

  Ай де бе, ама вие и още искате. То не беха метра, естакади, тангенти, детски градини по програми, НДК-плочник, граф-плочник, Топлофикация с одържавени загуби... всичко с чужди пари. И накрая - София - клоаката на БГ...
  Да храниш е тумор е груба грешка, но с шофор-пазач-премиер ще е така. Провинцията е с намален "капацитет" да захранва селската си "столица" и ще стане интересно след 2-3 петилетки

 10. 10 Профил на dobrev1
  dobrev1
  Рейтинг: 249 Неутрално

  98 пъти "ще"
  доста пожелателно

 11. 11 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Да не ми говорят "какво" - да ми кажат "как".

 12. 12 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#9] от "Хи-хи":

  За съжаление природата не позволява метро в Симитли, Карабунар и Сталийска махала!!!
  Пари се наливат не само в София,прекрасен пример са Пловдив и Бургас. За съжаление докато трае мантрата,че само София е облагодетелстван град, винаги ще има противопоставяне.

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 13. 13 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6249 Любопитно

  До коментар [#7] от "Taiga":

  Какво е "строй", кой кого строява?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 14. 14 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Доколкото разбрах се предлагат революционни промени във всички насоки, освен една - как да променим хората. Така изложената концепция ми дава идеята, че трябва да взривим града и да то построим отново.

 15. 15 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#13] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Не приемай думата буквално, обществен строй знаеш ли какво е?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 16. 16 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  А пари? Пари, от къде!?
  Преди да се предлагат подобн идеи, не е зле да чуем как смятат да развият бизнеса, че да има повече постъпления в бюджета. И чак тогава, когато постъпленията станат толкова, че вече не могат да бъдат похарчени за социални програми, заплати за учители и ремонти на инфраструктура, да започнем да се чудим къде точно да насочим излишъка.
  Да се слагат на една дъска спортната площадка с басеина е признак на това, че авторът изобщо не осъзнава за какво говори. Да, в Германия може да има олимпийски басеин във всяко училище. Ама вижте бюджета на германските общини, за един гражданин и вижте българските! Подръжката на закрит басеин е много скъпо начинание, което се оправдава само когато басеинът е центърът около който да се развиват други дейности. Иначе нямаше над 10 прекрасни плувни съоръжения в София да стоят затворени.
  Когато почнат да ми говорят за забрана на някакви символи или за местене на паметници, съм убеден, че се готвят да ме преметнат. Защото подобни идеи се пробутват само и единствено като димна завеса, за да може да се вършат спокойно далаверите, докато обществото се занимава с глупости. Видяхме го вече три пъти през последните десетилетия, но явно шопът се учи трудно.
  Посягането на училищните дворове е идея, която не мога и няма да подкрепя! В каквато и розова опаковка да ми я поднасят!!! Нагледал съм се, през годините, как се отчуждават парцели от училищната площ, под всякакви подобни предлози и после там изниква я търговски обект, я кооперация.
  Без незаконни сгради, но не и в ромските махали. Демек контингенто ще си строи както до сега, ще се включва към водата и тока безконтролно и ще хвърля отпадък където му падне? Абе я си ### родителите от женски пол!!!
  Подлезите да не били търговски площи? И защо? Особено ако са строени с подобна цел и имат достатъчно място? Че да прехвърлим разходите по поддържането им на данакоплатеца, ли? Или да се чудим как да ги охраняваме от бандити и извратеняци? Дайте тогава да махнем и търговските обекти от улиците! Тъй де - закриваме всички магазини и оставяме само и единствено МОЛоветт и борсите, като място за търговия на дребно.
  Останалите идеи са все в този дух.

 17. 17 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#8] от "uq":

  Напълно те подкрелям! Обаче, за целта, трябва съзнателна подкрепа от избирателя. А той по-скоро би подкрепил чешмичките и забраната да се продават петолъчки и свастики, отколкото да се научи на държавническо мислене.

 18. 18 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  Ще, ще премахнат паркинги... ама не виждам идеи къде ще се денат колите. Как ще се построят паркинги за са стотиците хиляди автомобили, пркирани по тротоари и градинки, с които се прескачаме постоянно

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 19. 19 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Звучи като утопия. Целта на партиите е да дойдат на власт и да се докопат до възможност за разпределение на обществен ресурс. Идилията, описана по-горе, няма да сработи на практика. Не със сегашния ни манталитет. Като че ли не и с утрешния. Доста по-напред трябва да се гледа.

 20. 20 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 237 Весело

  Егати глупостите

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 21. 21 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Незаконните постройки щели да се махат, но без циганските, разбира се. Май само Джамбазки е на друго мнение- 'ми нека си стоят тогава и да се разрастват...

 22. 22 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1953 Любопитно

  Нямам фейсбук и няма да имам.
  Та това сега какво е?
  Нещо предизборно? За коя партия?
  Някакви гаранции? Или просто някой си е чесал клавиатурата?

  Нищо не разбрах.

 23. 23 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Щели да махнат подлезите... това може да мине през акъла на човек дето не ходи на работа и не ползва кола.

  Но за техно съжаление, почти всички работещи хора в София ползват кола. Когато живееш в Люлин, а работиш в Хаджии Димитър или Горубляне... или обратното, просто нямаш избор.

  Има фирми които купуват служебни коли на служителите си, не за друго, а заради това че иначе няма да си намерят служители посмъртно.

  Редно е да се мисли за тези хора, а не за драскачите във Фейсо.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 24. 24 Профил на kamenof
  kamenof
  Рейтинг: 324 Неутрално

  А какво ще правите с клошарите, наркоманите, с болестно пристрастените към хазарта, с казината и рекламите за хазарт, с агенциите за отпускане на необезпечени кредити и с всички останали причини за масова емиграция от държавата. Поради пълна безперспективност и отчаяние хората бягат от София и държавата като изоглавени.
  —цитат от коментар 3 на bobhunter


  Какво общо има общината с хазарта, кредитирането, разпространението на наркотици?

 25. 25 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Има смислени неща, но и някои откровени глупости като

  - премахване на подлезите (Това защо?)
  - премахване на колчетата (Не ми харесват ама има причина да са там)
  - махане на климатиците (Не ми харесват, ама не пишат какво ще ги правят)

  Има и други неособено смислени неща като ултра-маратони и балкански природо-научен музей (има си вече подобен музей - не виждам защо пак трябва грандомански да се пишем отговорник за целия Балкански полуостров).

  Подобни глупости правят цялата програма да "олеква" - все едно е писана от средно-школци. Имам чувството, че не е имало възрастен край тях да им ги каже тези простички неща.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 26. 26 Профил на Ивайло Христов
  Ивайло Христов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Реалната промяна на София минава през смяна на кмета!

 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Доколкото разбрах се предлагат революционни промени във всички насоки, освен една - как да променим хората. Така изложената концепция ми дава идеята, че трябва да взривим града и да то построим отново.
  —цитат от коментар 14 на ikar_01


  Хубав въпрос?
  А е толкова просто! То е и в основата на демокрацията - всички да са равни пред закона!
  У нас в България, неравенството е институционализирано - има хора с "имунитет", и без. За "имунитетните" законът прави изключение (ЗДвП, НК, ГПК), т.е. не е валиден. Тогава за какво равенство говорим?

 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До г-н Юлиан Попов

  Прочетох статията ви с удоволствие.
  А защо не помислите как се случи, че с изключение на Варна и Русе всички градове в Северна българия - областни центрове, загубиха повече от половината си жители? И няма ли някакви идеи за ограничения на дивата централизация в България (строителни разрешение за строителство в Пловдив и Варна се издават в София).

 29. 29 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 294 Весело

  Има и разумни идеи, но и безумни! Не пише КАК ще се решат проблемите, а само ЩЕ .... И най-важното, откъде ще дойдат средствата за такива мащабни проекти и промени?

 30. 30 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  Този Попов по чорапи не беше ли в Англия -- брекзитирали ли са го или голямото му сърце бие за София оттам?

  И как ще дефавелизира София, като тя цялата е една панелено-мутренска фавела? Това на снимката какво е? А най-новото, "луксозно" строителство? Фавела де лукс.

  И кой ще му чете щуротиите, като забрани кабелите? Тук, където живея, са под земята, но има паваж -- идват, прокарват, нареждат паветата, хвърлят малко пясък, нищо не личи.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално


  "- премахване на подлезите (Това защо?)
  - премахване на колчетата (Не ми харесват ама има причина да са там)
  - махане на климатиците (Не ми харесват, ама не пишат какво ще ги правят)

  Има и други неособено смислени неща като ултра-маратони..."

  Подлезът е скъпо съоръжение, и за строителство, и за подръжка (за почистване, канализация, против вандалските прояви). За хората от ретата възраст е малко сложно слизането по стъпалата, изкачване. Изобщо сложна работа, нещата опират до планирането на самите градове.

  Колчетата - повече от неприятни, и те се появиха след отказа на МВР да санкционира недисциплинираните шофьори.

  Климатиците - грозна гледка. Между другото в красивите европейски градове има страшно много ограничения за живещите там - напр. на първо време забраниха простирането на пране по балконите, има възможности за скриване на климатици в специално предвидени архитектурни елементи, на самите балкони, а ако няма възможност - просто няма да има климатик.

  А колкото до маратона, и ограниченията за някои софийски булеварди... Голям праз! Колко пъти заради дерби мачовете това се е случвало, и никой не се е оплаквал. А един ултрамаратон може да е част от програмата за промотиране на София като хубав европейски град!

 32. 32 Профил на perro
  perro
  Рейтинг: 1147 Гневно

  Фейсбук глупотевини. Аман.

  perro -si yankees - no
 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До 23:"Кой се страхува от Иван Гешев
  ".......Но за техно съжаление, почти всички работещи хора в София ползват кола. Когато живееш в Люлин, а работиш в Хаджии Димитър или Горубляне... или обратното, просто нямаш избор. ...."

  Колега, София не е единствения голям град в Европа. И в почти всички от тях градската управа е намерила решение. Докога ще се толерират нищо неправещите градски управи!

  Началото на метрото в София е дадено през далечната 1972г., а първата линия е открита едва след 26 години, на 28.01.1998г.

 34. 34 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Това "...2. Кота корниз ще стане безкомпромисен стандарт. Ще променим закона. Край на нелепите надстройки. ..." ме разсмя, искрено!

  Да дам непоискан ама работещ съвет: Вместо "кота корниз" над която строителите добавят още 2-3 етажа, приемете "кота максимална височина от уличното платно".

  Определя се колко е висока НАЙ ВИСОКАТА част на сградата от средата на улицата пред нея. Пък строителя с архитекта да решават дали покривът ще е плосък, или наклонен като в алпийска хижа (там го правят за да пада снега, бтв).

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 35. 35 Профил на Нели Синева
  Нели Синева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не виждам никакви приоритети, нито финансови измерения, което означава, че не знаем какво правим. Освен това хубаво е да има повече спортни площадки,но аз ще гласувам за този, който се заеме с канализацията на нашит елитни квартали в подножието на Витоша защото в момента лайната им плават по боянската река. А смрадта по протежение на Перловската река, която цепи центъра на София е просто....

 36. 36 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Някой разбра ли кои сме / са тези "ние", от чието име говори авторът - обобщител на ФБ въжделения?

  Как тези "ние" смятат да направят всичкото "ще" като най-обикновена политическа и финансова техноголия?

  Какъв е смисълът от подобни "I have a dream" откровения в навечерието на реални избори, на които трябва да се взимат съвсем конкретни реални решения в лицето на конкретни реални офлайн хора?

 37. 37 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 381 Разстроено

  Разбрахме, че няма да има подлези....
  Но ще има маратони.....
  А за публичните тоалетни не са се сетили, щото са млади и не пият бира. Така градът ни е отлично опикан и привлича тъпи пияници отвсякъде....

  Сидо
 38. 38 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 539 Любопитно

  Някой разбра ли кои сме / са тези "ние", от чието име говори авторът - обобщител на ФБ въжделения?Как тези "ние" смятат да направят всичкото "ще"...
  —цитат от коментар 36 на forza

  Изобщо не става ясно,кои са тези,и как смятат да го направят всичко това.
  (преди избори и след лов най-много се лъже/фантазира - така казват:))))

 39. 39 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Май на столицата и трябва десофиянизация...Хубав град, но твърде много софиянци!

 40. 40 Профил на rockfan
  rockfan
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#11] от "parcaleste":
  "Ще се намери решение." - любимото ми, решението в момента търси само себе си.

 41. 41 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Браво, браво, гледам, че са оправили тротоарите в цяла София и тормоза на Топлофикация, та само „Дръжката на звездата на Партийния дом“ е останала като кусура на столицата! И всичко останало е същото! Ето един пример: „Колите вън от знаковите площади. Ще прочистим Александър Невски и други знакови площади от паркинги. Не може тези площади да са затрупани с коли“. Ашколсун, бре! И като как, аджеба, ще стане тази работа? Къде ще отидат въпросните коли? В Обеля? В Люлин? Или в Биримирци? Не казват, сигурно е някакво тайнствено ноу-хау, достъпно само за блестящите умове, измислили Фейсбук-групата "Идеите за София"!
  А всъщност решение има, но за да не бъда голословен, ще го опиша набързо. В центъра има достатъчно училища с големи дворове, които през лятната ваканция са свободни от човешко присъствие. Нищо, ама абсолютно нищо не пречи СОС да подготви пилотен проект за строежа на един подземен гараж под двора на едно такова училище. При добра организация, по време на лятната ваканция, този подземен гараж може да бъде готов и да приема автомобили срещу заплащане. Дворът спокойно може да бъде възстановен в предишния си или по-добър вид. Това заплащане ще отиде първо за покриване на разноските на общината по строежа на гаража, а след това – в касата на училището и за поддръжка. При реализацията на този проект ще има следните ефекти:
  1) освобождаване на улиците и площадите около училището от автомобили;
  2) постепенно, със строежа на нови такива подземни гаражи, ще се реши до голяма степен проблема с паркирането в София изобщо;
  3) на общината това няма да струва нищо, защото строежа ще бъде платен от таксите за паркиране, колкото и да са минимални;
  4) училищата ще имат още един приход, който ще облекчи техния бюджет, съответно този на принципала им.
  В СОС имат достатъчно административен капацитет, за да подготвят проекта, да го осъществят, да преценят икономическия, екологичния, репутационния, архитектурния и други ефекти от такъв проект. Затова, когато се казва „какво“ ще се направи, нека този, който го казва, да каже и „как“ ще се направи и откъде ще дойдат парите за това!

 42. 42 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  До коментар [#28] от "historama":

  Извън София е феодализъм още...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 43. 43 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  Попиках се от смях! Ще ще ще ще....вие заприличахте на руски пропаганден сайт, където непрекъснато се публикуват как ще ще ще самолет, танк, ракета, автомобил, хвърчило.... ще ще ще

  Русия- проказата на планетата Земя.
 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Хубави предложения, но някой трябва да ги изпълни. Едва ли ще е Фандъкова.

 45. 45 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Любопитно

  Не знам дали съставителите на тази програма си дават сметка една ”дедюканизация” до какво ще доведе?
  Или може би те са привърженици на средна класа, зависеща от 3—4 големи работодатели вместо средна класа съставена от личности със собствен малък бизнес.
  Отговорът на този въпрос е жизненоважен за бъдещето на града и страната.
  Да обобщим —средна класа на заплата при 3—4 големи работодатели или средна класа от множество малки предприемачи?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 46. 46 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Нямам фейсбук.
  Имам личен живот.
  Ако ми се плещат глупости, предпочитам на разходка на Витоша или на маса с приятели, а не пред клавиатура с безделници.

 47. 47 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "10. Музеят на София. Ще разширим музея на София и ще го превърнем в изследователски и образователен институт. Какво ще направим с банята? Не поемаме никакъв ангажимент, освен че ще проведем истинска обществена консултация. Паметта на всички обаче е приоритет пред телата на някои."

  Гнус. Изследователски и образователен институт още ни липсват, особено в банята. Последното изречение е върхът.
  Изобщо повечето идеи (билбордове, подлези, ...) са на селяндури които нямат понятие какво е съвременен град. Да се надяваме че няма да станат действителност.

 48. 48 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  ...А всъщност решение има, но за да не бъда голословен, ще го опиша набързо. В центъра има достатъчно училища с големи дворове, които през лятната ваканция са свободни от човешко присъствие. Нищо, ама абсолютно нищо не пречи СОС да подготви пилотен проект за строежа на един подземен гараж под двора на едно такова училище. При добра организация, по време на лятната ваканция, този подземен гараж може да бъде готов и да приема автомобили срещу заплащане. Дворът спокойно може да бъде възстановен в предишния си или по-добър вид. Това заплащане ще отиде първо за покриване на разноските на общината по строежа на гаража, а след това – в касата на училището и за поддръжка. При реализацията на този проект ще има следните ефекти:1) освобождаване на улиците и площадите около училището от автомобили;2) постепенно, със строежа на нови такива подземни гаражи, ще се реши до голяма степен проблема с паркирането в София изобщо;3) на общината това няма да струва нищо, защото строежа ще бъде платен от таксите за паркиране, колкото и да са минимални;4) училищата ще имат още един приход, който ще облекчи техния бюджет, съответно този на принципала им.В СОС имат достатъчно административен капацитет, за да подготвят проекта, да го осъществят, да преценят икономическия, екологичния, репутационния, архитектурния и други ефекти от такъв проект. Затова, когато се казва „какво“ ще се направи, нека този, който го казва, да каже и „как“ ще се направи и откъде ще дойдат парите за това!
  —цитат от коментар 41 на Santos


  Това решение почнаха да прилагат в Тел Авив преди 2-30 години но малко по различно, и постигна две неща-центърът на Тел Авив е пълен с платени паркинги. А общината 5 пари не извади от джоба-даде на търг строежа на тези паркинги НЕ СРЕЩУ ПАРИ, а за право на експлоатация от строителя в теччение на...'нам' колко години.

  Дори и стойността на проектирането (от външни инженери, под надзор на общината) си ги взе обратно. Просто извади търгове с разрешително за строеж ВЕДНАГА! И едно от ГЛАВНИТЕ условия в търга е "да се завършат изкопните работи, грубия строеж и възстановяването на двора до почването на учебната година". После да се занимава с боядисване, осветление и др. работи колкото иска строителя-разрешението за ползване се издава СЛЕД СТРИКТНА проверка от общината (обикновенно наети външни фирми). ИНАЧЕ-ЯКИ СЪБИРАЕМИ ГЛОБИ!

  ОБАЧЕ по нашенско има две неща които в България (и София) ще се случат след 2525 (иф ман ис стил алайв):

  1. Ако общината реши че на определена улица не се паркират коли (или на тротиоарите)- НЯМА КОЛИ! Просто едни паяци и ...едни други камиончета които теглят коли, шетат 24/7 и дигат 'сичко незаконно паркирано за нулево време.

  Лична случка: Преди кръчма, някъде към 22:00 спирам с колата до банкомат да тегля кеш. НА търговска улица, но на която след 19;00 почти няма хора.

  Колко време 'зима да вкараш картата, да цъкнеш кода и да натиснеш още2-3 копчета? 2 мин? Вадя аз парите и един чичка разхождащ кучето си ме пита-твойта кола ли теглят?!?

  Беж към колата и сърцераздирателни молби да не ми я 'земат (тя вече беше закачена). Изкярих и си спестих таксата "паркиране на общински паркинг", и не ми 'зеха колата. Но ми връчиха глобите за неправилно паркиране и "теглене", които си ги платих като поп след 2-3 дена (с намаление, закъснееш ли месец ти увеличават глобите). Така приучиха ПРЕЗ ДЖОБА нашенците да бъдат що годе наред.

  2. При нас глобите са ЯКИ И СЪБИРАЕМИ! Без значение дали караш трошка или супер'дупер мутренски джип.

  Е ТЕЗИ ДВЕ НЕЩА няма да се случат НИКОГА в България! Поне в близките 50 г.
  До коментар [#41] от "Santos":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 49. 49 Профил на sreta_shteta
  sreta_shteta
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Абсурдно е градът на "Уолтопия" да не се катери"... Кое туй? ЛЕТНИЦА ли?

 50. 50 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  1. Спортни площадки.
  Колко ще струва на общината и как ще се финансира? За колко време може да се изпълни проекта? За подръжката също трябва да попитаме - Колко ще струва това на отборите, родителите и "доброволците".

  2. Басейни.
  Колко ще струва на общината и как ще се финансира? За колко време може да се изпълни проекта? Къде ще се изградят басейните, кой ще ги стопанисва и поддържа?

  3. Квартални отбори. Т.е. ще се създаде софийско спортно първенство? Така ли? А финансирането?

  4. Общински треньори. Пак същете въпроси - от къде идва финасирането?

  5. Достъп до спортните площадки на училищата. - Училищата се нуждаят от нови спортни площадки. Достъп и сега има, макар нерегламентиран...

  6. Софийският маратон. Ще стане международно известен и желан. - Страхотно като идея. Но какво по-конкретно ще се направи? Защо сега маратона не е "световно известен"... Аз предлагам да направим и Софийска Шампионска лига по футбол... Със световноизвестни звезди... Как? Незнам, вие кажете.

  7. София 100. - ОК. Но нека е София 1000. Звучи по-по-най.

  8. Стени за катерене. - Хайде пак същите въпроси: Къде, колко, за колко време ще се изпълни, къде ще се построят стените и колко ще струват. След това кой ще ги подържа.

  9. Екстремни велосипедни маршрути.- Хайде пак същите въпроси: Къде, колко, за колко време ще се изпълни, къде ще се построят стените и колко ще струват. След това кой ще ги подържа.

  10. Екстремни скейт паркове. - Хайде пак същите въпроси: Къде, колко, за колко време ще се изпълни, къде ще се построят стените и колко ще струват. След това кой ще ги подържа.

  11. Пешеходни маршрути. - Това е ОК. Въпросите са по малко: единствено колко ще струва и кой ще го финансира?

  12. Водите на София. Това е ужасно скъпа идея. И трудно изпълнима. Да не говорим, че много от бреговете на водоемите са частни. Т.е. финансирането ще изисква огромен ресурс.

  13. Реките на София. Тук ме хванахте неподготвен... Язовири и микроязовири в София??? Странна и необмислена идея.

  14. Дефибрилатори. Това надавам се е просто допълнителна точка, за да не свършите на 13... Или наистина си представяте, че във всеки квартален "супер" ще сложите дефиибрилатор?

  За паметта: Градът не е град ако не помни своето минало

  1. Тоталитарна и терористична символика. - Тук съм ОК.

  2. Гробищата. Тук съм ОК.

  3. Музей на Комунистическото минало. Да, и това е съвсем осъществима идея.

  4. Ценните стари сгради ще се съхранят и реставрират. ОК!

  5. Три изложби за архитектурните стилове на София. -Защо трябва да се дели на три?

  6. Исторически маршрути. Това не е работа на общината, освен ако не искате да направите отделно управление "Софийски гидове".

  7. Защитена архитектурна зона. Нереалистично. И защо така избирателно?

  8. Старите чешмички. Това е ОК.

  9. Музей на неолита. Ок. С малко незначителни забележки.

  10. Музеят на София. А пари от къде? Иначе добре.

  11. Хотел Балкан музей. Пак скъп и леко безмислен проект. Нали говорим за разширяване на музея на София, неолитен музей и т.н.?

  12. Имената на улиците. Това може да се остави както е, поне за следващите 4 години....

  13. ПСА. Спокойно. Няма да го махаме... Жалко. Ако искате може да направите референдум дали да го махнете.

  14. Алеята на Патриарх Евтимий. - Става.

  За облика: Дефавелизация, дедюкянизация, кота корниз

  1. Силуетен план на София. - Уляля.... Това ще отнеме 6-8 години.

  2. Кота корниз ще стане безкомпромисен стандарт. Ще променим закона. Уляля...

  3. Не на подлеза. Защо? Подлезите могат да се ремонтират и подържат.

  4. Не на билбордовете. Мииии.... странно, но приемливо до някъде

  5. Колите вън от знаковите площади. - Да! Тук съм за.

  6. Саниране на парче. Ще забраним санирането на парче и ще уеднаквим фасадите. - Много рестриктивно. Няма да се справите с обществения отпор.

  7. Нови табели. Ок. Макар че, специално табелите (където ги има) са си на ред. Според мен.

  8. Дръжката на звездата на Партийния дом. Ще я махнем. - :) Ей това е проблем. Браво.

  9. Ще махнем дюкяните от Площад Славейков и от други представителни публични пространства. Стаа!

  10. Без колчета. Стаа и тва!

  11. Кофите ще се скрият. - ОК!

  12. Ще махнем климатиците. Много рестриктивно. Няма да се справите с обществения отпор.

  13. Без кабели. Това го има като регулация.

  14. Незаконни сгради. Незаконните сгради, пристройки и надстройки ще бъдат съборени. Не обаче тези в ромските махали. Там нещата са различни. - ???? що така?

  15. Без небостъргачи. Така или иначе в София небостъргачи немогат да се построят. Безмислена забрана. Пък и 100 метра да не е малко?

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 51. 51 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ти нали беше в Лондон ? Не се грижи за София. Ние ще се грижим за нея.

 52. 52 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Въъъъъ, както казваше една девойка с афинитет към София. Британският несофиянец пак се изходи? Пълен с обобщителни идеи? А най хубаво е, че не са негови, та да се оправдава за всички глупости! Такава концентрация на тъпни трудно може да се сътвори от един, та дори Попов. Само групов мозък от пришълци в горкото Софе може да ги роди...

  roo
 53. 53 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Всичко убаво, ама недомислено.

  Над 2/3 (на око) от точките са трудно или неизпълними. Две основни причини:

  1. Липса на бюджет. София като всеки голям град не е някаква завършена самодостатъчна даденост, която само да се моделира в една или друга посока. Текущите разходи, разходи по ремонти, поддръжка и обезпечаване на всички функции, възложени по закон на общинската власт за задоволяване на обществените нужди са достатъчно големи. Всякакви по-мащабни проекти, ще са зависими от държавната субсидия или друго външно финансиране.

  2. Липса на нормативна уредба. Местното самоуправление в България съществува основно само на думи. Почти по всяка от горепосочените точки ще се необходими нормативни промени в законови или подзаконови актове и съгласуване с държавни органи по изпълнение и контрол. И ако те не искат, нямат капацитет/бюджет или не могат - гредааа. Не можеш да обещаваш неща, които зависят от други хора. Елементарен принцип.

 54. 54 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 753 Весело

  Обликът на журналиста: ДедЮДУканизация и в границите на реализма!

  п.п. Засърбява ме и аз да се кандидатирам за кмет на София като предложа 1000 идеи от които не изпълня: облегчаване на трафика и паркирането, канализацията и презастрояването.

 55. 55 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Весело

  До коментар [#48] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
  Това е страхотна идея. Значи, ако искам да стана кмет на София, трябва да обещая всичко това... наопаки. Ще махна колчетата, за да се паркира в градинките и ще реша проблема с местата за паркиране безплатно, при това. У японско, кабелите са отвън и си висят по улиците и на японците не им прави впечатление, дори правеха "Сони тринитрон" , та явно кабелите по фасадите не пречат. Онова с подлезите също е тъпо, щото ако има достатъчно интересни магазини в подлеза, пешеходците ще го ползват, а няма да играят "руска рулетка" на улицата над него... Климатиците ще ги направя задължителни, отвън и който няма — глоба. Така де, на Топлофикация трябва да се противодейства, а най-опасното нещо за топлокрадците е хората да има лятото студено, зимата топло а техниката да си е тяхна... Ма нещо не ми се занимава с кметуване и други "работи дето и кучетата не ги харесват".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 56. 56 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 349 Любопитно

  Това някой аутист като клетата Грета ли го е писал? Личи си, няма никаква мисъл.. Писано е от деца аутисти за други деца аутисти.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 57. 57 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#28] от "historama":

  Борисов харесва централизацията. Дори и идеята за новото административно деление потъна някъде.

 58. 58 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  До коментар [#31] от "historama":

  И аз така мисля. Особено ми харесват идеите свързани с използването на водите. В момента ги прахосваме като шанс за неповторим образ на града.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK