Обликът на София - дедюкянизация и кота корниз

Обликът на София - дедюкянизация и кота корниз

© Юлия ЛазароваТези засега 136 мерки са родени в разговори във фейсбук групата "Идеите за София", но те не са нито напълно представителни за позициите на участниците в тази група, нито са изчерпателна картина за всичко онова, което може да се направи в София. Идеите включват и неща, обсъждани извън групата на различни други форуми.


Това е част от представянето на идеите в текста към първа част от тях (четете - тук). "Дневник" ги публикува в три части, обобщени от Юлиан Попов. Това е втора част:


За тялото: Грижата за здравето не започва на операционната маса


1. Спортни площадки. Ще обновим старите и ще построим нови. И ще ги поддържаме с помощта на отборите, родителите, децата, доброволците и местния бизнес. Ще има за всички възрасти. На 80 годишна възраст немалко хора плуват, играят тенис, практикуват йога, правят пешеходни преходи, вдигат тежести (проверете преди да оспорвате последното). Почти никой на тази възраст не играе футбол, баскетбол или волейбол. Затова ни трябват както пътеки, басейни и кортове, така и игрища за футбол и баскетбол. Няма да забравим и голфа. Схващането, че това е елитарен и скъп спорт е подвеждащо. Ще въведем и нови за страната спортове, които са специално подходящи за най-възрастните. Това ще е изненада.
2. Басейни. Ще изградим 24 общински закрити плувни басейна и ще провеждаме уроци по плуване за всички възрасти. Никога не е прекалено рано или прекалено късно да се учиш да плуваш.


3. Квартални отбори. Ще насърчим създаването на квартални отбори по баскетбол, волейбол, футбол, плуване, тенис. И други спортове. Спортовете трябва да са за всички възрасти и настроения. Няма причина да насърчаваме децата, а да зарежем пенсионерите.


4. Общински треньори. Ще привлечем доброволци, някои ще наемем, трябват ни мотивиращи хора, които да увлекат и учат софиянци.


5. Достъп до спортните площадки на училищата. Общината ще плаща малка такса на училищата, които се съгласят. Или тези, които ползват игрищата ще плащат. Таксата ще отива за спорт. Тази мярка обаче ще се договори с директорите на училищата, не с министерствата.


6. Софийският маратон. Ще стане международно известен и желан. И много по-масов. Ще изградим нов маршрут, из целия град, маратонците няма да се въртят в кръг докато им се завие свят. Да, половината град ще бъде затворен в деня на маратона. Всички кахърни софиянци ще трябва да го преживеят.


7. София 100. Ще стане международно известен ултрамаратон. Ще доведем луди глави (и крака) от цял свят. Няма как София да е дигитална и предприемаческа столица на Балканите без грандиозен маратон и ултрамаратон. Просто няма.


8. Стени за катерене. Абсурдно е градът на "Уолтопия" да не се катери. Спортни зали, училищни гимнастически салони и калкани на сгради трябва да се сдобият с истински стени за катерене. Ще построим стена в памет на Боян Петров.


9. Екстремни велосипедни маршрути. Ще определим достатъчно маршрути в планините край София, в покрайнините и някои паркове, така че да има достатъчно, но да не пречат на хората.


10. Екстремни скейт паркове. Ще изградим 4 екстремни скейт и вело парка в града. Децата и младите имат нужда от адреналин. И по-старите също.


11. Пешеходни маршрути. Пешеходни маршрути ще пресичат околовръстното. Подобни на моста на влюбените до НДК. Човек трябва да може да ходи необезпокояван от Света София до Черни връх.


12. Водите на София. Ще пригодим водните площи на София за спорт и отдих. Река Искър, езера и изкуствени резервоари ще бъдат включени в спортната водна система на града. Ще облагородим Панчарево и ще го превърнем в център на водните спортове за хиляди софиянци. Ще насърчим плувните маратони и плуването в открити води. Ще изградим пешеходни и велосипедни маршрути около езерото, които ще свържем с градската мрежа от зелени магистрали.


13. Реките на София. Реките на София могат да увеличат площта си с тип микроязовирни стени без това да наврежда на водния поток. Ще го направим. Ще сложим и run-of-the-river микро хидро електрогенератори, ще стигнат поне за осветлението на реките.


14. Дефибрилатори. На първо време ще сложим на всички места, на които се струпват много хора и има персонал – магазини, гари, автогари, централни улици. После ще видим.


За паметта: Градът не е град ако не помни своето минало


1. Тоталитарна и терористична символика. Ще забраним изобразяване и продажба на фашистки и комунистически символи. И ще обясним ясно защо.


2. Гробищата. Засрамете се. Вижте на какво приличат гробищата. Ще положим специални грижи за гробищата. Еднократно дълбоко общинско почистване, дигитализация на данните. Поддръжка.


3. Музей на Комунистическото минало. Това, което сега се лансира като музей на социалистическото изкуство е подигравка и с изкуството, и с историята. Музеят ще се разшири и към него ще създадем изследователски и образователен институт за комунистическото минало. Не, не е социалистическо. Сегашният Национален исторически музей е добро място, за тази цел. Ще обсъдим широко тази възможност, преди да решим дали да е само на Комунистическото минало или на близкото минало или друг сходен период. Признаваме, че всички сме дълбоко травмирани от комунистическото минало и трудно можем да вземем адекватно решение за това как да се справим с него.


4. Ценните стари сгради ще се съхранят и реставрират. Не всички, но много повече от сега. Първа стъпка - регистър на старите сгради с отворени данни и уики опция.


5. Три изложби за архитектурните стилове на София. Първо, изложба "Софийската архитектура между двете войни" като стъпка към изричен регламент за опазването на архитектурното наследство от този период.
Второ, изложба "Софийската архитектура от 50те години" като първа стъпка към изричен регламент за опазването на архитектурното наследство от този период.
Трето, изложба "Софийската архитектура от 60те години" като първа стъпка към изричен регламент за опазването на архитектурното наследство от този период.


6. Исторически маршрути. София има сложна и разпокъсана история. Пешеходните исторически маршрути ще свържат историята на града.


7. Защитена архитектурна зона. Територията между Женския пазар, Гарата, Дондуков и Канала ще стане защитена архитектурна зона. Ще уточним границите допълнително.


8. Старите чешмички. Ще възстановим всички стари фонтани в софийските градини. И ще се грижим за тях. Ще им направим специален уебсайт.


9. Музей на неолита. Да, само на неолита. Ако има нещо, което да може да постави София на музейната и археологическата карта на света, това е неолита. Траките и Асамблея на мира направиха каквото можаха. Ще бъде в ЦУМ, който ще откупим или в друга голяма, централна и подходяща сграда. Можеше да е в бившия партиен дом, но незнайно защо Народното събрание се настани там. Възможно е да преговаряме за нов археологически музей, но не Исторически музей. Исторически музей на България е друго нещо.


10. Музеят на София. Ще разширим музея на София и ще го превърнем в изследователски и образователен институт. Какво ще направим с банята? Не поемаме никакъв ангажимент, освен че ще проведем истинска обществена консултация. Паметта на всички обаче е приоритет пред телата на някои.


11. Хотел Балкан музей. Ще откупим хотела и ще го превърнем в балкански природонаучен музей.


12. Имената на улиците. Тежък проблем. Ще проведем серия образователни инициативи. Ще сложим непропагандни информационни табели за всяко спорно име. На тях ще пише защо Цар Освободител е освободител и какво са правили Граф Игнатиев и Княз Дондуков. На руското посолство ще предложим да се оплакват във Фейсбук. След две години ще проведем серия от референдуми за имената.


13. ПСА. Спокойно. Няма да го махаме, ще го преместим. В музея на Комунистическото минало. Но първо ще проведем много подробно и сериозно обсъждане как да стане това.


14. Алеята на Патриарх Евтимий. Ще възстановим алеята с кестените на булевард Патриарх Евтимий. И всички други затрити алеи на София.


За облика: Дефавелизация, дедюкянизация, кота корниз


1. Силуетен план на София. Ще нарисуваме силуетен план на София. Всяка улица, всеки площад или квартал трябва да има план, който да очертава допустимия силует на строителство. Тази инициатива е свързана с кота корниз.


2. Кота корниз ще стане безкомпромисен стандарт. Ще променим закона. Край на нелепите надстройки. Изключения могат да се допускат след дълги, активни, отворени обществени и експертни консултации, съобразени със силуетния план на града. Глупости от рода "ама в Париж всички сгради имат мансарди" няма да обсъждаме.


3. Не на подлеза. Няма да строим нови подлези, а някои може и да затворим. Изключения може да допуснем за пешеходни маршрути, които пресичат основни магистрали, например околовръстното шосе. Тези подлези обаче трябва да са част от зелената пешеходна и велосипедна инфраструктура на града. Без стълби и дюкяни. Ще дедюкянизираме всички подлези.


4. Не на билбордовете. Ще ги махнем всички и отвсякъде. Имате си мобилни телефони за реклами, и без това не вдигате поглед от тях. Рекламирайте там.


5. Колите вън от знаковите площади. Ще прочистим Александър Невски и други знакови площади от паркинги. Не може тези площади да са затрупани с коли.


6. Саниране на парче. Ще забраним санирането на парче и ще уеднаквим фасадите. Отделно санираните апартаменти след забраната ще бъдат санкционирани и изолацията им ще бъде премахвана за сметка на собственика. Съществуващите санирани фавели постепенно ще се премахнат или интегрират в цялостно саниране с частична подкрепа на общината.


7. Нови табели. На улиците и пътищата. Всички ще са в сходен стил, не непременно еднакви. Табелите ще показват пътя по начин, който няма да води до каране на заден ход по магистрални улици. Ще има ясна табела къде е аерогарата и гарата и къде е София. Сега няма.


8. Дръжката на звездата на Партийния дом. Ще я махнем. Тя е част от звездата, не е част от сградата. Как не се намери един сериозен архитект да разбере това и да подеме кампания и да махне дръжката.


9. Ще махнем дюкяните от Площад Славейков и от други представителни публични пространства. Временни събития и празници - да. Колове и вечни тезгяси - не. Пазарите на предварително определени места може да останат.


10. Без колчета. Ще махнем всички колчетата, които приличат на недохранени зебри и ще налагаме тежки безкомпромисни санкции за всеки, който налази тротоар или тревна площ. В първите месеци ще съберем много пари от глоби. За жалост, този приход бързо ще се свие.


11. Кофите ще се скрият. Под земята, зад дървени решетки или в други добре изглеждащи прикрития. Също и контейнерите за рециклиране и събиране на стари дрехи.


12. Ще махнем климатиците. Не веднага, защото ще ни изхвърлят от власт, но постепенно, за един мандат. Никоя нова сграда няма да има климатик, който стърчи навън. Ще се намери решение.


13. Без кабели. Ще забраним висящите кабели. Всяка сграда да си направи проект как да ги скрие. Иначе ще ги махнем ние, без да се интересуваме какво тече в тях. Пак, не веднага, но за две години.


14. Незаконни сгради. Незаконните сгради, пристройки и надстройки ще бъдат съборени. Не обаче тези в ромските махали. Там нещата са различни.


15. Без небостъргачи. София няма нужда от небостъргачи. Ясно, не можем да съборим построеното. Освен ако е незаконно. Тогава може. Все пак ще обособим едно-две петна за небостъргачи, но дълго ще обсъждаме кои да са тези места и какъв да е силуетния им план. Разбира се, говорим за ниски софийски, не ню-йоркски, истински небостъргачи. Над 100 метра забравете.


Първа част от идеите - четете тук, а утре очаквайте трета част от 136-те идеи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK