Кой решава мача? Прокуратурата като "арбитър" над съда

Премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров

© Юлия Лазарова

Премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров"Дневник" препечатва анализа от "Свободна Европа".


Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Христо Бисеров, Сергей Станишев, Николай Цонев, Емилия Масларова, Росен Плевнелиев...
Общото между тези имена на пръв поглед е съществената им роля в публичния живот от последното десетилетие. Но между тях има друго сходство. Всички те знаят, че реалната политика в България не се случва на партийни съвещания или в сградите на парламента и Министерския съвет. Случва се в прокуратурата. Свидетелство за това са личните им сблъсъци с държавното обвинение, до които се е стигало винаги, когато току-що властта се е изплъзнала от ръцете им.


Арбитърът. И два незададени въпроса
"Всеки тича и хвърля един сигнал в прокуратурата и почва да вика: "Сезирана е прокуратурата, чакаме прокуратурата да реши!" Всички партии това правят. Чакаме тя да ни е арбитър. Хубаво де, ама когато арбитърът стане толкова важен, че да може и да решава мачовете като във футбола...", каза преди ден министър-председателят Бойко Борисов.


Думите му не бяха посрещнати с особен журналистически интерес. А трябваше. Защото те пораждат основни въпроси за начина на функционирането на демокрацията у нас. Такова е например питането: откога партиите, както казва премиерът, са приписали на държавното обвинение арбитърски функции? Отговор е наложителен. По смисъла си прокуратурата няма как да бъде арбитър, такъв е само съдът. И ако обвинението може да арбитрира между политически интереси (ако се доверяваме на премиерския нюх), то това не е нищо по-различно от признание, че в България съдът е подчинен на държавното обвинение.


Но ако съдът не е арбитър, правовата държава не би следвало да съществува. А липсва ли тя, значи мачът, за който говори министър-председателят, се решава с произвол.


Не по-маловажен е и въпросът откога прокуратурата може да решава "мача". Отговорът изглежда като следствие на "новопридобитите" функции на държавното обвинение.


Уредените мачове


Повечето от силните на деня през последното десетилетие са се озовавали в ролята си на разследвани от прокуратурата след падането си от власт.


В края на 2009 г. (началото на първия кабинет "Борисов") самият министър-председател сезира прокуратурата за изгубени от неговия предшественик Сергей Станишев секретни документи. Сигналът до Борисов беше подаден от "съвестния гражданин" Алексей Петров. Бившият премиер на БСП се сдоби с обвинение през юли 2010 г. А делото служеше за илюстрация на една от основните тези на ГЕРБ за проваленото предходно управление.


Няколко месеца след оставката на първия кабинет "Борисов" в началото на 2013 г., прокуратурата се активизира срещу лидера на ГЕРБ и най-близкия човек в партията му. Започнаха разследванията срещу Цветан Цветанов, прераснали в три съдебни дела, които накрая завършиха с оправдателни присъди.


Междувременно прокуратурата възобнови проверките си по случаите "Ало, Ваньо" и "Чакъра", по които основна мишена беше Борисов. До дела обаче не се стигна. За сметка на това осъден беше Филип Златанов, който бе записал в тефтерчето си емблематичната формула за "удряне" на неудобни "ИФ→ЦЦ→ББ". Там присъстваха и други две букви ДП, поправени впоследствие на числото 10. Чии са инициалите прокуратурата фактически не разследва. Вместо това загуби тефтерчето.


Докато ГЕРБ беше в опозиция на кабинета "Орешарски", прокуратурата образува дори противоконституционна проверка срещу действащия тогава президент Росен Плевнелиев, която в крайна сметка бе прекратена. В този период разследващите се заеха и с полетите на правителствения "Авиоотряд 28", за които Борисов беше разпитван. Самият той няколко пъти е коментирал, че обект на прокурорски интерес е било дори количеството фъстъци, изядени на борда.


Самото идване на кабинета "Орешарски" пък се случи след аферата "Костинброд", в която отчетлива бе активната намеса на прокуратурата - по сигнал на Мая Манолова и с медийното съдействие на ТВ7. Първоначално държавното обвинение обяви, и то в деня за размисъл, че води разследване за престъпления срещу изборните права на гражданите и за длъжностни престъпления на служители на администрацията на Министерския съвет. Разследването приключи с един обвиняем – тогавашният главен секретар на МС и настоящ транспортен министър Росен Желязков, който впоследствие бе напълно оправдан.


Има символика и в случаите "Цонев" и "Масларова", в които и двамата бивши министри бяха обвинени не докато бяха част от управлението, а когато излязоха от него. Соченият за "сив кардинал" в ДПС и заместник-председател на движението Христо Бисеров също беше привлечен като обвиняем след като му бе отнета властта в партията и парламента (на който той бе заместник-председател).


Алгоритъмът


Всички тези разследвания бяха продължително употребявани от медиите, но някои от тях така и не бяха внесени в съда с обвинителни актове. Ако ползваме лексиката на Борисов, това са все решени мачове, в които арбитър е била прокуратурата.


Думите на премиера обаче са нещо повече от обобщение на случващото се с политическите фигури в България. Те описват алгоритъм на властта, следван от всяко управление, без оглед на идеологията му. Овластените го отчитат като сгрешен модел чак когато усетят, че може да се окажат губещи. Загубили веднъж, те от опит знаят, че "мач след мач" този, когото са произвели в арбитър, ще решава в нечия друга полза. Така се оказва, че на терена има само по един играч, докато останалите са необходимите в определен момент статисти.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8164 Неутрално

  Само в главата на Борисов, прокуратурата може да е арбитър. Тя представлява държавата, като страна по обвинението. Това, че тука тя си е присвоила още един куп права, не значи ,че ги има.

 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  " Те описват алгоритъм на властта, следван от всяко управление, без оглед на идеологията му"
  .............
  Идеолог на идеологията е дрогаря Гоцев.

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3046 Весело

  Бай Х е сгрешил .Простено му е .Има беден речник. Прокуратурата не е арбитър ,а бухалка на властта . Много натискат за Гешев , но като паднат от власт ,ще съжаляват.Той е по-безпардонен от Цацаров .

 4. 4 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Цацаратурата-ГЕШЕФТура не е никаква прокуратура,а част от червената комуноидна мутро-милиционерска мафия. Тя е инструмент за мачкане на всички които не са част или се противопоставят на същата тази престъпна мафия, като същевременно поставя чадър на членовете и слугите на мафиотския синдикат.
  Необходима е тотална промяна на тази институция и доста голяма метла за сегашния състав.
  Но това може да стане когато онези 80% от гласуващите станат 20% и по-малко.
  За съжаление до тогава ще е така.
  Материала, материала.

 5. 5 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  Възможността за политическо влияние върху прокуратурата предопределя и последващите усложнения (във Висшия съдебен съвет политическият избор доминира в съотношение 12 плюс трима членове политическа квота и 12 от магистратурата).
  А по дела от общ характер намесата на прокуратурата времево е преди съда, затова първият "арбитър" е прокуратурата, а ако реши да повдигне обвинения - тогава се намесва истинският арбитър. В тези случаи няма как прокуратурата да е арбитър на съда. Заглавието на статията е погрешно като постановка.

 6. 6 Профил на tolkoli
  tolkoli
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  Г-це Паунова, кой беше арбитър в делото с/у Полфрийман? Прокуратурата поиска неадекватно на деянието наказание и на три инстанции СЪДИИТЕ потвърдиха присъдата.
  А какво да кажем за случая със зверски убития със 93 удара с нож и размазан череп стодент от свои познати-българи....колко магистрата/съдии и прокурори/ си направиха самоотвод, в колко места беше прехвърлено делото и за колко...10 години, докато френската прокуратура след оневиняващи присъди реши да започне паралелен процес?!
  И чак след това...и чак след "миграцията" на делото от Варна, през Шумен...та до В.Търново....двамата убавци получиха 19 и 17 години...САМО! За такова зверско убийство...
  Не се мъчете да ми отговаряте, много сте млада и нищо не знаете за паяжината на ДС!

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 7. 7 Профил на tolkoli
  tolkoli
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  ..... А по дела от общ характер намесата на прокуратурата времево е преди съда, затова първият "арбитър" е прокуратурата, а ако реши да повдигне обвинения - тогава се намесва истинският арбитър.......
  —цитат от коментар 5 на hammurabi


  Изречете го най-сетне тоя истински арбитър де...

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 8. 8 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Прокурорски тормоз и произвол. От изброените примери няма нито един осъден — повдигане на обвинение, снемане на обвинението — игра на котка с мишки. И се учудвам защо всички политици толкова се съпротивляват на искането за реформа на прокуратурата?! Та те СА и ще СА главни потърпевши от този съветски модел. Защо трябва да живеят в страх, дали като паднат от власт, главният прокурор няма да ги погне? Може би отговорът е, че си знаят, че са виновни, и страхът е за предпочитане пред затвора, където щяха да са, ако имахме истински работеща прокуратура.

 9. 9 Профил на Marin Petrov
  Marin Petrov
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Поздравление за анализа от "Свободна Европа"...

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10215 Неутрално

  И затова всички искат Гешев да бъде техния избор...
  След което ще бъдат сготвени от него (когато им дойде времето)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  ох... горките бисеров, станишев и цонев - да им дадем по някой лев?

  Тъмносинята Полина е готова да защити най-долнопробните крадци като Бисеров и Цонев, само да изпълни заръката на шефа си...

  111 място по свобода на словото, а?

 12. 12 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Не, статията обективно излага самата реалност. Ако си паднал от власт лесно ставаш неин клиент. И защо тогава бе сложена към съдебната власт? Защо не се прие англосаксонския модел, в който държавното обвинение е наистина държавно /по-точно, към изпълнителната власт/? За да нямало преследване по политически причини и пр. ... А се получи точно това, както се разбира от публикацията. И което е още по-неприятно, новата власт не поема пряка отговорност за евентуалното преследване. Прокуратурата е независима от нея.

 13. 13 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Само в главата на Борисов, прокуратурата може да е арбитър. Тя представлява държавата, като страна по обвинението. Това, че тука тя си е присвоила още един куп права, не значи ,че ги има.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  Прокуратурата не си е присвоила никакви права умнико! Това, че афторката тълкува думите на Б.Б. както дявола евангелието си е неин, а и виждам твой проблем.
  И междудругото, прокуратурата има много повече функции от това да е само страна по обвинението. Тя е страна пред съда, но в досъдебната фаза, когато се събират всички доказателства, тя е органът, който ръководи разследването и решава неговия завършек, т.е. почти същите функции, както съда в съдебната фаза.

  Освен това, прокуратурата има правомощието да предприема действия за отмяна на незаконосъобразни актове на администрацията, а те са безброй и всеки гражданин се е сблъсквал с такива, като сезира същият този съд за отмяната им. Друг е въпросът как съдът решава.
  Освен това, в предвидените със закон случаи участва в граждански и административни дела - поставяне под запрещение, осиновявания, задължителни лечения, изпълнение на финансови санкции и т.н.
  Функциите на прокуратурата са фундаментални за правовия ред на държавата, затова въпросът за устройството й е заложен конституционно като част от държавното устройство.
  А твойте схващания в тази насока са безкрайно ограничени и примитивни, нещо като тази на малкото женерал Атанасов и юриста без един ден трудов стаж Ицо Бойкикиев.

 14. 14 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Всъщност нищо ограничено няма в това да искаме Главният прокурор да носи отговорност за собствените си действия и тези на подчинените си. Един от многото брутални примери е гафът с хакването на пръскачките. Кой е виновен подобна глупост да се огласи по медиите,мм?!. Ами ...май никой.
  Очевидно е, че и при 10 и при 13 и при 20 члена на комисията, която избира Главния прокурор, той все ще бъде политически избран. Но наглостта да няма поне алтернатива на настоящия кандидат минава всякакви граници
  Затова е по-добре или Главният прокурор да се избира на избори, като Президента или да е министър в правителството, а прокуратурата още едно министерство. Тогава наистина ще знаем КОЙ управлява държавата. Стига свинщини !!!

 15. 15 Профил на Marin Petrov
  Marin Petrov
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#13] от "oliverstone": що се правиш на интересен? Излагаш едни факти правиш обратното заключение. Ми не е вярно, че прокуратурата е арбитър на каквото и да е....тя е само страна.....Друг е въпроса че донякъде си прав, но само за специализираните съдилища....който всъщност са антиконституционни и трябва да се закрият в най кратък срок в този им вид......но се правят на луди.....

 16. 16 Профил на Marin Petrov
  Marin Petrov
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#13] от "oliverstone": ......прокуратурата имала "почти" същите функции, както съда в съдебната фаза." .... Къде го прочете това, че имат дублиращи функции? Ами да вземем да закрием съда а? И то и от адвокати няма да има нужда..... аре по сериозно...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK