Липсващият пациент. Как парите за медицинските сестри станаха история с надвикване

Не можем да очакваме цената на труда да е важен елемент в здравна система, която не се интересува дали с този труд наистина се произвежда здраве.

© Юлия Лазарова

Не можем да очакваме цената на труда да е важен елемент в здравна система, която не се интересува дали с този труд наистина се произвежда здраве.Текстът е препечатан от "Свободна Европа". Надежда Цекулова дълги години работи като журналист с интереси в сферата на здравеопазването, социалната политика и човешките права. Основна част от професионалния ѝ път преминава в програма "Хоризонт" на Българското национално радио. Има активна дейност за подобряване достъпа до здравеопазване на уязвими групи с фокус върху детското и майчиното здраве. В момента е директор програма "Кампании и комуникации" в Българския хелзинкски комитет.


"Каква заплата искате?"


Напориста репортерка на голяма телевизия повтаря неколкократно въпроса към една от медицинските сестри, дошли на протест в понеделник. Събеседничката се опитва да обясни, че парите далеч не изчерпват поводите за протест, но репортерката губи интерес и ѝ отнема думата.
Нивото на дебата за продължаващия вече половин година протест на медицинските сестри трудно успява да надхвърли обещаните 900-950 лв. за основна заплата в Колективния трудов договор за сектор здравеопазване за 2019 г. и клишета като "уважение към професията" или "достойно заплащане".


Историята на едно надвикване


Масло в огъня на спора "кой сега ще ни даде пари" наля и скандалът с 50-те милиона лева, отпуснати от Министерския съвет през май за заплати на медицинските сестри, които през октомври изведнъж се оказаха 6 млн. Така в надвикването между работещи, министерство, синдикати и здравна каса потънаха най-важните въпроси за незавидните условия, при които медицинските специалисти работят, но и за спорното качество на грижите, които могат да осигурят на пациентите си при тези условия.


По данни на НСИ към 31.12.2018 г. в страната работят над 46 000 медицински специалисти, от които 30 589 медицински сестри и 3 155 акушерки.


Лесно може да се изчисли, че това прави 437 сестри на 100 000 души население, а една акушерка се пада на 20 жени, родили през годината.


Анализ на Евростат поставя страната ни на пето място сред държавите с недостиг на медицински сестри, като най-тежко е положението в Румъния с 66 на 100 000. Най-добре обгрижени би следвало да са пациентите в Люксембург, Ирландия и Швеция с над 1100 сестри на 100 000 души население.


Очаква се обаче страната ни да изпадне още в класацията, тъй като по данни на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) близо половината работещи в системата са или пенсионери, или ще се пенсионират в близките 2 години. Тези тревожни числа не са новина – сривът настъпва с новото хилядолетие, когато броят на медицинските сестри у нас намалява рязко с повече от 30% - от малко над 45 хиляди през 1999 г. на около 28 500 през 2002 г.


Абстрактното искане на медицинските специалисти за "уважение към професията" им години наред превратно се тълкува (включително често и от самите тях) като изискване към пациентите. Преведено на езика на реалните проблеми в системата обаче, то е по-важно от моментните финансови условия, и представлява изискване към институциите да създадат регламент, който да постави в невъзможност системата да функционира без минимално ниво на здравните грижи – както количествено, така и качествено. Казано по-просто – да определят колко медицински специалисти са нужни и какви резултати трябва да имат грижите им за пациентите.


Системата е жива, а би трябвало да фалира


Според икономиста Калоян Стайков, щом липсата на сестри не мотивира болниците да им предлагат по-високи заплати, явно системата не е застрашена: "Ние говорим за дефицит повече от 10 години. Системата обаче не е спряла да функционира, броят на лечебните заведения дори се увеличи, а заплатите останаха ниски. Това означава, че или няма истински дефицит, или има някакъв вътрешен механизъм, по който мениджърите на лечебни заведения се справят с недостига на сестри, за да не стане той причина за спиране на дейността."


Обяснението идва от Веселина Ганчева, представител на Асоциацията на българските медицински сестри: "Сестринската работа понякога се върши от лекари специализанти, или пък от болногледачи без никакво медицинско образование. А една сестра е принудена да работи на две и повече места, за да си осигури приличен доход."


При така поставените условия, дискусията изобщо не стига до осъвременяването на знанията и повишаването на квалификацията на медицинските специалисти, съответно и до качеството на грижите, които всички ние получаваме.


А изходът от омагьосания кръг изглежда е именно в поставянето на пациента в картината. "Няма как заплатите да се повишат, докато като платци нямаме ясен разчет - в цената на една клинична пътека колко е предвидено за труд, колко от този труд е лекарски, колко е сестрински и каква е цената му. И докато нямаме измерители за качеството на лечението", обяснява Калоян Стайков, и допълва: "нелогично е да има изискване за минимален престой по клинична пътека, но да няма изискване какви здравни цели си поставяме в лечението на един болен".


Изследване на английската Национална здравна служба (NHS) например показва, че в отделенията, където една сестра се грижи за 6 или по-малко пациенти, смъртността е с 20% по-ниска, отколкото в тези, в които на една сестра се падат десет или повече пациенти. Подобно изследване никой не е провеждал у нас.


Нещо повече – в българските регулативни документи броят на сестрите е само препоръчителен и е съотнесен към броя на лекарите – две сестри на един лекар. Колко пациенти се падат на това (пожелателно) трио и колко качествено се лекуват те, остава неясно. А не можем да очакваме цената на труда да е важен елемент в здравна система, която не се интересува дали с този труд наистина се произвежда здраве.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3492 Неутрално

  Здравната система е напълно социалистическа - една здравна каса, болници не могат да фалират и при намаляващо население броят им нараства, увеличаващи се пари и падащо качество на услугата, пълна тъмнина кое колко струва и защо, изчезващи доктори и сестри. Винаги съм си мислил, че няма друго спасение освен вкарване на капитализъм в системата - незабавно повече здравни каси, фалиращи болници и т.н.
  Очевидно това е единственият останал начин да се отсеят по-добрите, болезнен е, но иначе в един чудесен близък момент всичко ще се срути. Както се срути и социализмът впрочем.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5044 Неутрално

  Потенциални мъртъвци от липса на медицински грижи в българска болница сред управляващите няма. Затова и няма да решат проблема, той не е техен (освен преди избори) и затова те могст да решат с лъжи и алтернативни факти.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  До коментар [#1] от "boevbisser":

  А бе ти гледаш ли какви идиотщини си написал?! Кога през соца лекар е "инсталирал" стентове на здрави пациенти,за да гушне десетки хиляди левове?! Здравната система у нас днес е основана на див капитализъм,наложен от комунистите.

 4. 4 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Защо не кажат истината, че съвременното медицинското обслужване е скъпо удоволствие, а ние сме бедни? От какво ги е срам? Много е безотговорно, престъпно е това, че политиците вкл. министрите на здравеопазването непрекъснато лъжат. Никой няма доблестта да се изправи и да каже на населението, че България няма достатъчно пари, за да осигури всеобхватно медицинско обслужване по високи международни стандарти! Събраните от здравните вноски пари стигат само за най-неотложното медицинско обслужване, и то на едно ниско ниво, в най-добрия случай със задоволително качество. Всеки, който иска повече, ще трябва да си плати. А не да допускат хиляди българи да се лекуват из Западна Европа и сметките за лечението им да се трупат като непосилен дълг на българската здравна каса! Един отвори уста да каже истината за дълговете на българската здравна каса към западноевропейски здравни каси за лекувани там българи и веднага го изритаха!

 5. 5 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Намираш връзката с мамата на най-голямото шишане и се договаряш да получиш кредит за да направиш болница. Връзката с мамата е бившо величие от ДС. Казва се Ботьо Томов Велинов. 34-ти набор, но все още жизнен и енергичен. Отговаря и за интересите на ДПС в газовия бизнес. Опитва се да вкара в голямата игра тъпото и арогантното си синче в големите игри, което да отговаря за интересите на ДПС в системата на здравеопазването. По времето на тройната коалиция го направи съветник на Министъра на здравеопазването, нищо, че е само със средно туристическо образование. Направи го и съветник на парламентарната комисия по здравеопазване. Направи го и в управата на Подкрепа, за да го вкара като представител на профсъюзите в надзорния съвет на НЗОК. Там колеше и бесеше. При Орешарски Б.Велинов направи Цветлин Йовчев, проекта на Иван Драшков министър на вътрешните работи и едновременно вицепремиер, отговаряш за здравеопазването, за да може тъпото синче, Тома Ботев Томов да му стане съветник по здравеопазването и достигне нови висоти по усвояване през подставени играчи (болници, фирми вносители на лекарства и медицински оборудване и т.н. на парични потоци от здравните фондове. Негов проект е глупотевината с пръстовите отпечатъци, които колкото бяха събрани, ги продадоха най-малко на две други държави. Направиха го и съветник на глупака Петър Москов и завъртяха така бизнеса с ваксините, че Москов отнесе политическата отговорност, а ДПС прибра паричните активи. А бизнеса с болниците - след като от ДПС получиш правото да направиш болница, НЗОК получава нареждане към тази болница да насочи достатъчно финансиране, за да се изплати бързо кредита и болницата след това се превръща във финансов спонсор на ДПС. Наскоро, след кратко обсъждане между Б Велинов и мамата на голямото ДЕБЕЛО, спряха търга за лекарства на стойност милиард и триста милиона, за да се коригира доставката така, че да се извлече максимална печалба, за сметка на здравето на овчедушното население. Затова тихомълком вкараха техен играч в НЗОК, който да направи анализ на "пазара" на лекарствата, достъпвайки цялата информация в здравната каса, така, че през комисията по ценообразуване на лекарствата, която е изцяло под контрол на ДПС, да усвоят "печалбата" от лекарствения сектор в максимален размер.
  Мъртвите души, контролирани от ДПС се използват за вкарване в парламента на политически патерици със златни палци, а липсващият пациент в измислени клинични пътеки е златната кокошка на ДПС през контролираните от тях финансови потоци по веригата НЗОК, болници, доставчици на лекарства и медицински оборудване. Всичко това се обезпечава от подбрани кадри, мълчаливо подкрепяни от разните му там лекарски съюзи, парламентарни комисии по здравеопазване, министерството на здравето и функционира като добре смазана машина.

 6. 6 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#4] от "vankata1":

  Прав сте, че сме бедни, но и много се краде.
  И няма никакво желание от страна на управляващите да сложат някакъв ред. Ниските заплати на сестрите водят до претоварването им с работа и рязък спад на КАЧЕСТВОТО на здравеопазване (защото сестрите осигуряват ГРИЖАТА за пациента). И няма ЗНАЧЕНИЕ собствеността на лечебното заведение. Като брутален пример можете да вземете този с акушерката от Софиямед, която в края на 24 часовата си смяна пребива и уврежда бебе (няма грешка - имала е две последователни смени по 12 часа). Тук има и един друг въпрос - ако чисто хипотетично заплатите на сестрите се вдигнат двойно и решат да спрат да работят на две и повече места( щото и те са хора) откъде ще внесем недостигащите сестри ?!

 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  До коментар [#1] от "boevbisser":

  Това означава струпване на болници само в по - големите градове и пълна липса на здравни заведения в над 70% от територията на страната. Съответно, хората ще избягат от там, или ще си идат по естествен път. А после, какво ще стане с опустелите райони? Да не говорим, колко трудно стига модерно оборудване до областните болници в момента.

 8. 8 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Да търсиш от синдикат закрила е като да получиш заем от Моше .

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 9. 9 Профил на Ruthger Righart
  Ruthger Righart
  Рейтинг: 214 Неутрално

  още ли се чудите как? след като от Австралия ви казаха дет правителството на България лъже? па жорнарльорките не струат пет стинки?

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  Механичното увеличаване на парите за този или за който и да било нереформиран сектор е ПОЛИВАНЕ НА ПУСТИНЯТА!!!!!!

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3492 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  Всъщност при частна здравна каса никога няма да мине това безобразие със стентовете, минава, защото нзок е една и въобще не й пука, а много вероятно участва в далаверата. Това си социалистическо безхаберие плюс капиталистическа алчност.

 13. 13 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3492 Неутрално

  До коментар [#7] от "Vlado Nikolov":

  Ако има здравна карта и се спазва няма да си прав. А генерално болниците са твърде много. А ако държавата смята, че трябва да субсидира 10 болници в отдалечени райони - няма лошо, но не може малка българия да има над 250 болници.

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  При нашия стандарт на живот, БВП и доходи, на всеки би трябвало да е ясно, че няма как да се осигури заплащане на лекари и сестри подобно и близко до заплащането в старите членки на съюза.
  В същото време, не може да се отрече, че по различни и далеч не винаги регламентирани начини, ние или повечето от нас получаваме доста прилични медицински грижи, сериозна част от лекарите ( а за зъболекарите да не споменаваме) също не са никак зле с доходите.
  Какво би ни помогнало - според мен е крайно време касата да си преразгледа договорите с огромния брой болници, показател по който удряме в земята маса много по развити от нас страни. Подобна е ситуацията и с общинските болници, които в много от случаите са по-скоро социални, а не медицински заведения.
  Да се сложи някакъв филтър на кражбите по всички направления - пътеки, техника, консумативи, строителни ремонти и логистични разходи ( немедицински като например всякакви коли, секретарки, шофьори и т.н) и така да се намалят и нормализират разходите.
  Току виж и услугата стане по-добра и заплатите на сестрите също.
  Нещо подбно се опита да направи Москов и всички видяхме как от министър системата го направи подсъдим.
  Само един пример - болниците на територията на медицинска, ВМА и съпътстващите ги още няколко заведения имат всяка за себе си апаратура за компютърна томография, магнитен резонанс и т.н. Като прибавим, че на същата територия всяка болница си има директор, счетоводство и прочее, веднага се вижда къде "изтичат' парите - става дума за нашите пари, които не падат от небето.

 15. 15 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  В чужбина никой не прави разлика между качеството на услугите и заплатите. Т. е. ако заплащането на определен кадър е ниско, то разбира се качеството на услугите, които този кадър предлага ще е ниско. Това е логично. Ако си зле платен няма да работиш както трябва.

 16. 16 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  В София има сума ти болници, не смятам, че това е лошо. Дали се предлагат качествени здравни услуги вече е спорен въпрос. По принцип се знае, че ако искаш качество отиваш в "Пирогов" (при определени случаи) или във ВМА.

 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#1] от "boevbisser":

  И защо реши, че е социалистическа?! Щеми бясниш ли, кога при соца парите са се вдигали, а качеството е падало? И кога са изчезвали доктори и сестри?!
  Поредният платен трол, който пише тъпотии. А едно време какви тролове имаше! От време на време даже мислеха преди да пишат.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. 18 Профил на datigo
  datigo
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Болници поликлиними хаххаха влезте в дкц21 Овча Купел да видите стаите колка отвратително гнусни и мръсни и там работели доктори и мед. сестри, ужас и безумие.. там и кучето си ме бих завел за да не хване спин от гнусната среда в която "лекуват" хора.

 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#15] от "anonim440":

  Ти ходил ли си на доктор в чужбиина?! В ЮК здравеопазването е отвратително.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  До коментар [#13] от "boevbisser":

  Вярно е. Но нека частните болници си работят само със заплащане. Без помощта от НЗОК. Който иска, отива и си плаща. Парите да се прехвърлят към такива, които вършат работа - примерно Видин, Монтана, а има и други. И много по - строг контрол със съответните наказания. Както и твърдо разписание пари по пътеки - за работа, лекари, сестри, обслужване, хранене.

 21. 21 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3492 Весело

  До коментар [#17] от "tribiri":

  Не съм трол, но както и да е, ти можеш да ме смяташ за такъв, ако това те радва. А защо фалира хубавия социализъм, по който страдаш? Поне според мен, ако обществото и политическата система не може да се справи със здравеопазването, ще трябва да се намеси пазарен механизъм, или поне да се намеси по- сериозно. Колкото и да е нелицеприятно. И тогава ще има и лекари, и сестри, и качеството на продукта би трябвало да се повиши. Само с хвърляне на повече пари очевидно не става.

 22. 22 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1611 Любопитно

  До коментар [#7] от "Vlado Nikolov":

  А БОЛНИЦИ питам конкретно за тях в малките градове трябва да има защото?
  А не трябва ли да видим колко болници има в съизмерими като територия и население с нас европейски страни.
  Бихте ли бил добър да запълните този пропуск на информация във статията.
  И когато го направите да не пуснете коментар.
  Защо по дяволите в татковината има малки болници със свръхскъпо оборудване и персонал с нулеви умения да работи с него?
  И защо въпреки наличието на тези болници когато ножът опре до кокъл.
  Всички радетели за местна болница си чупят краката да дойдат в София?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK