Борисов сам запали огъня, който заплашва и него

Сега Борисов ще се пържи на огъня, който сам си запали.

© Георги Кожухаров

Сега Борисов ще се пържи на огъня, който сам си запали.Премиерът Бойко Борисов призова медиите да противодействат на фалшивата новина, че държавата ще взема децата на бедните хора. Трагическа ирония – той изпита нужда от медии, които информират обективно. Доскоро му беше важно единствено да го хвалят.


Чак сега, на десетата година откакто е сложен начело на изпълнителната власт, Борисов чу, че в управляваната от него държава има сериозен проблем с бедността и неинформираността. Че в недрата й, където близо 21 на сто от хората живеят в тежки материални лишения – по данни на "Евростат", се надига цунами, което може да помете целия му управленски комфорт.


Борисов не може да повярва, че хиляди хора са убедени, че от 1 януари социалните служби ще влизат в домовете им без предупреждение, по анонимен сигнал, ще надничат в хладилниците и в спалните им и ще отвеждат децата, за да ги продават на гей двойки в Норвегия. Вярва се, че на мушката са неприпознатите от бащите си деца, както и двойките без брак. Важното е да са бедни.
Ако наистина не е запознат с обществените настроения, какво търси на този пост?


Вече две години знайни и незнайни емисари, включително от собственото му правителство, правят безумна пропаганда срещу рамкови документи, защитаващи човешки права. Всичко се поставя под общ знаменател – ще се въвежда трети пол, децата ще подлежат на полова просвета още от детската градина, ще ги превръщат в джендъри. Първо по тази схема беше елиминирана Истанбулската конвенция, чиято цел е да ангажира държавите да спазват правата на жените. Последва я Националната стратегия за детето, която издигаше в главен принцип защитата на малолетните от физическо насилие и психически тормоз. На ред са учебниците – и от тях надничат призраци, а на страха очите са големи.


Борисов не може да е проспал тези събития, защото лично оттегли и конвенцията, и стратегията. За да се хареса на националистите, с които е в коалиция, и да обере овациите на народните маси, които така и не разбраха за какво става дума. След това обаче или е задрямал, или се прави на умряла лисица, че не знае какво се случи.


През март в парламента минаха технически поправки в Закона за детето, които влизат в сила на 1 януари идната година. От тези поправки тръгна снежна топка, която вече е лавина. Националисти, небезизвестният "ловец на бежанци" Перата, асоциации, представящи се за защитници на християнските ценности, евангелски пастори и всякакви неинформирани хора се възползваха от силата на социалната мрежа и разпространиха за броени месеци измишльотината, че от 1 януари държавата ще отнема и продава деца.


Тази неистина, повторена хиляди пъти, се превърна в


истина за най-сигурните за управляващите избиратели – ромите, патриотите, противниците на ЕС,


носталгиците по комунизма. Никой от тях не се интересува какво всъщност пише в поправките. Не можеш да ги убедиш, че извеждането на деца от семействата е записано в закона като крайна мярка преди 10 години, включително и по анонимен сигнал, когато става дума за насилие.


Противниците на закона искат това да бъде прекратено тук и сега – те нямат обяснение как хем това се въвежда от първи януари, хем вече е утвърдена практика. Те не търсят логиката, а вярват, че заради една синина на детето, заради един скандал, заради един шамар или заради празен хладилник могат да останат без наследници.


Защото са ужасени и убедени, че правителството иска да развращава семействата им – в детската градина, в училището, навсякъде. Защото са чули, че норвежкият фонд дава някакви пари у нас, а щом в Норвегия социалните служби извеждат толкова много деца от семействата им, значи и тук това ще се случи с норвежките пари – цели 380 млн. лв., твърдят притеснени граждани.


В понеделник няколко училища в ромски махали в югоизточна България се опразниха за броени минути, защото родителите, предимно от ромски произход, чули, че социалните служби отвели малолетно дете направо от класната стая. След Сливен, Карнобат, Ямбол, Сунгурларе, Асеновград, Силистра същото се случи и в Пещера, Пазарджик. Миналата седмица слухът е пълзял в софийския квартал "Факултета". Лавината набира скорост, независимо че множество държавни институции и половината правителство се хвърлиха панически да успокояват разтревожените родители.


След дъжд качулка обаче никой не им вярва. Чудите се защо?


За хората, които вярват в норвежкия сюжет, има конкретни доказателства,


че правителството и социалните служби лъжат. Паниката, че социалните са отвели дете от училище, е заради случай в с. Балша, подробно отразен във "Фейсбук" групите, в които членуват стотици хиляди души, бунтуващи се срещу оттеглената стратегия и Закона за детето. В този случай от семейство, живеещо в мизерия, са изведени три деца, като най-голямото е отведено от училищния двор пред погледите на съучениците си. Тригодишно пък е изтръгнато от социалните от ръцете на майка си. Случката бързо се разчува – Перата заснема "филм", пропагандатори обикалят ромските махали. Няколко видео клипа показват такава агитация в столичната махала "Факултета". Дори е организиран протест, отразен от телевизии. Правителството обаче не обръща внимание на протести, които не са пред вратите му и които не са агресивни.


Хората, заснели клиповете, не желаят да посочат организаторите на тези събития, но не отричат, че става дума за членове на групите срещу Стратегията за детето. А там активисти са


и националисти, и правителствени чиновници, и евангелистки пастори, и мошеници от всякакъв калибър


Редовите членове на въпросните "Фейсбук" групи категорично не вярват нито на обясненията на социалните служби, нито на социалния министър, нито на обясненията им, че няма дете, отнето без съдебно решение. Точно обратното – много хора посочват, че децата се отнемат само със заповед на социалната служба. И публикуват документи, от които е видно, че съдът се произнася пост фактум – едва когато родителите обжалват. И се чувстват излъгани от институциите. Колко му е да повярват и за норвежците?


Така е в случая в Балша. Така е и в друг случай от миналата Коледа, когато бебе от Смолян беше пратено в приемно семейство заради мизерната обстановка, в която беше гледано. То вече е върнато на майка му с решение на съда. За публиката обаче тези случки са илюстрация не на грижата на държавата, а на жестокост, на расизъм, на безмилостно отношение към бедните хора, които вместо да бъдат подпомогнати материално, биват лишавани от децата си.


Това са, уви, последиците от малокултурното управление, което търпим от години.


На тези хора Борисов не може да продава номера с асфалта


Напротив, дължи им обяснение. Дължи им управленски решения. Дължи им информация. Дължи им контрол и изясняване на всяко едно действие на държавните служители. Дължи им съобразяване с проблемите им.


Ако бяхме държава, управлявана прозрачно от отговорни политици, това можеше да се случи. Само че не сме.


Затова сега Борисов ще се пържи на огъня, който сам си запали. А може да стане и още по-зле. Спецслужбите явно са пропуснали да му докладват с какви заплахи са пълни групите, обсебени от норвежкия сюжет. Там е пълно със заплахи за гражданска война, неподчинение, закани за разправа лично срещу премиера, който иска да продава български деца. Но така е в историята – когато империите се самозабравят, варварите настъпват.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK