Ще останете не само без медицински сестри, но и без лекари!

Ще останете не само без медицински сестри, но и без лекари!

© ФейсбукЛекари специализанти излязоха днес на протест пред Министерството на здравеопазването, недоволни от правилата за специализация и липсата на политика за задържане на младите медици в страната. "Дневник" публикува възванието на анестезиолога Александра Вълчева по повод протеста, публикувано във "Фейсбук" групата "Български лекари, медицински сестри и студенти по медицина".


О, неразумни юроде, защо се опитваш да изгониш от родината младото поколение лекари на България или в най-"добрия" случай да го принудиш да се преквалифицира и да работи като продавач в супермаркет, хигиенист или друг по-нискоквалифициран труд?


По-ниско само на пръв поглед, защото се оказва, че заплатите в другите сектори са в пъти по-високи от тези в медицинския бранш. Парадокси, не мислите ли?!
Ние учим 6+ години, дами и господа, учим дни и нощи, лишаваме се от свободно време, за да сме отдадени на професията си. И защо - за да получим накрая едни жълти стотинки в замяна на труда си?! Това ли е, което заслужаваме?! Не само да сме най-нископлатените от всички лекари в Европейския съюз, но и


на всичкото отгоре да бъдем разпределени по места, както на министрите им е угодно!


Никой нормален човек няма да търпи подобно отношение. И ако до момента това се е търпяло от досегашни специализанти и лекари, то е, защото теглото е било някак по-поносимо явно. Но сега, сега, когато сте ударили дъното, никой няма да ви търпи! Ще останете не само без медицински сестри, но и без лекари, защото всеки умен и кадърен човек ще напусне България. Не защото иска, а защото ВИЕ, да точно ВИЕ се постарахте да изгоните бъдещите поколения лекари.


Лекарското съсловие застарява, а вие активно участвате в това и сте основните виновници за този процес да се случва. Знайте, че медицината на една държава веднъж тръгне ли надолу, всичко веднага тръгва стремглаво към дъното. Вас някой кара ли ви принудително да работите на дадено място против волята ви?! Щом има недостиг на специалисти в провинцията, ще си осигурите лекари чрез увеличение на заплатите и чрез медицински специалисти, които да са готови да ни обучават.


Защото не всичко се научава в университета, съвсем не. Повечето неща са практика.


Тежки дни и безсънни нощи, прекарани в грижа за хората.


Съжалявам, но аз отказвам да участвам в този цирк. Това, което всички бъдещи и настоящи специализанти искаме, са справедливи условия на труд, справедливо заплащане, възможност ние да правим избора си, а не да бъдем пробутвани за запълване на дупките в здравеопазването. Няма да ни залъжете с 50-100 лв. над заплатата. България ще запада все повече и повече, ако се продължи практиката с подобни наредби като вече до болка познатата Наредба 1.


Ако не вземете мерки, ще дадем такава гласност на проблема, че не само в ЕС, но и отвъд океана да ни чуят, защото подобно безобразие никъде го няма, с изключение може би на страните от Третия свят. Ние страна от Третия свят ли сме?! Нали уж се считаме за развита страна, къде ни отиде развитието?!


Еволюцията ни като народ и държава през последните години се превърна в ИНВОЛЮЦИЯ!


Аз съм, меко казано, възмутена и ще търся правата си до самия край. Ако не получим разбиране и съдействие от вас, заканвам се, че няма да видите такава криза и такъв глад за специалисти от десетилетия насам. Помислете си добре. Помислете си кой искате да лекува вашите деца и внуци. Дали въобще ще останат специалисти в българските болници, които да са готови да откликнат, или вече отдавна ще са забравили къде се намира България на картата.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3913 Неутрално

  С леки забележки, браво на Александра!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на lio30501754
  lio30501754
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Прави са, но точно сега преди ибори... Прилича на поредният протест, който обслужва други интереси.

 3. 3 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Любопитно

  И кво!?
  Ще се лекуваме с билки и ше се зареждаме с космическа енергия!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 4. 4 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Реално са прави, но това са основания, при положение, че си платил образованието си. Не виждам никакъв смисъл да поддържаме Медицински факултети за............Германия. Вие сте учили денонощно предимно за да знаете повече, което е предимство и за нас, но и за Вас. Както и да е, за разпределението са прави. Никой не иска да е в Провинцията. Това е ясно. Но не е разумно да си напълно нагъл, когато други ти плащат.
  Реално трябва да се договори с Германия и другите, да откупват поне разходите за образование на лекарите и сестрите. Това са жълти стотинки за тях.

 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Любопитно

  Въпросът е следният:
  1. Пост фактум (демек от днеска за утре) ли им сервират, че трябва три години да работят по разпределение.
  2. Имат ли възможност за избор между държавна поръчка, индивидуален договор или друг вид финансиране?
  Ако на първият въпрос отговора е Да а на вторият Не, тогава значи сигурно някой от чугуненото ядро на форума е изобретил наредбата😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  Българинът няма нищо против да дава 150 лева месечно за цигари и 300 за алкохол, но смята, че здравеопазването трябва да е безплатно като при бае Тодар.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Прави са, но точно сега преди ибори...
  —цитат от коментар 2 на lio30501754

  Точно СЛЕД изборите за Европарламент.
  А и какво общо имат изборите? Явно нищо не ви боли.
  В момента.

 8. 8 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  Няма какво да квичат младите докторчета!
  Медицината е държавно регулирана професия!
  Задължение на Държавата е да осигури здравни услуги на цялата територия и тя е в правото си да поставя условия!

  I Want To Believe
 9. 9 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално
 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  " Никой нормален човек няма да търпи подобно отношение. И ако до момента това се е търпяло от досегашни специализанти и лекари, то е, защото теглото е било някак по-поносимо явно. Но сега, сега, когато сте ударили дъното, никой няма да ви търпи! Ще останете не само без медицински сестри, но и без лекари, защото всеки умен и кадърен човек ще напусне България. Не защото иска, а защото ВИЕ, да точно ВИЕ се постарахте да изгоните бъдещите поколения лекари."

  Уважение на тия хора за търпението и несгодите, които понасят, защото на тях лежат всички проблеми на здравната ни система, докато приближените до властта олигарси с частни клиники и много схеми източват над 3 милиардния ресурс, заделен за здравеопазването ни...е, разбира се, с пълната благословия на това управление !

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Ще останеТЕ????????????
  ТЕЗИ МЛАДЕЖИ НА КОЙ НАРОД И КОЕ ОБЩЕСТВО ПРИНАДЛЕЖАТ???????

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3136 Любопитно

  Плашат?
  Ама кого? Българите?
  Българите, които на собствен гръб са изпитали тяхната "грижа" и треска ги втриса щом им се наложи да опрат до лекар?

 13. 13 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Кря-кря, за 10 години "вещо и демакратично" управление на Чорбаджията останахме без лекари и сестри ... а през гадния-гадния социализъм нямаше такъв проблем, ъ? Че и безплатно здравеопазване.
  Абе както се казва, ще оцениш нещо едва, когато го загубиш. Но на 80-те процента ще минат още доста години дорде им уврат главите.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  Въпросът е следният:1. Пост фактум (демек от днеска за утре) ли им сервират, че трябва три години да работят по разпределение ...
  —цитат от коментар 5 на DDR

  Глупости!
  Не се отнася за тези в "заварено положение"!

 15. 15 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Бягайте в чужбина, белодрешковци, но там съдят и вкарват в затвори за точене на касата, небрежност, грешна диагноза, отказване на лечение или ако сте фиркани до козирката на работа. Прав ви път. От вас нищо не става.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3136 Весело

  2. Имат ли възможност за избор между държавна поръчка, индивидуален договор или друг вид финансиране?
  —цитат от коментар 5 на DDR


  Драги, съвсем си се объркАл!
  Държавата не е длъжна да им осигурява "алтернативна държавна поръчка"!

  И що за глупости?
  Държавата обявява поръчка за това, от което има нужда!
  А вие искате освен това да обяви и поръчка за каквото на някого му се ще!
  Та да имал "алтернатива"!

 17. 17 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Няма какво да квичат младите докторчета!Медицината е държавно регулирана професия!Задължение на Държавата е да осигури здравни услуги на цялата територия и тя е в правото си да поставя условия!
  —цитат от коментар 8 на 2.5


  Само че комунизмът си отиде, и никой няма да ги стреля на границата, когато отидат да практикуват другаде. Като заквичиш ти или детето ти, и се окаже, че в радиус 100 или 200 км няма специалист, друга песен ще запееш. Не, няма да пееш, ще молиш околните и фейсбук да ти събират дарения. Нещастници...

 18. 18 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 268 Неутрално

  След последния транш от 200 милиона лева, изсипаните пари от 90-те години дотук нищо чудно да се вече 30 милиарда лева и демографската катастрофа продължава с най-лошото здравеопазване в Европа. Проблемът с кражбите се защитава и това сте вие, белодрешковци.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 19. 19 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  До коментар [#13] от "Taiga":

  Сибирски, не се прави на луд. Ако нямаше такъв строг граничен контрол до 1989 г. нормалните лекари щяха да са в Австрия и ФРГ май-малкото.

  Прави са лекарите, или да им създадат нормални условия или да търсят лекари от Молдова и Филипините нашите политици.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  Отлично казано!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Тези задаващите се апокалипсиси ги слушам през целия си съзнателен живот.
  Ама кошмарът ми от здравеопазването е бил когато нямаше глад за лекари. Имаше лекари, имаше болници, имаше рентген, пеницилин и ......толкоз.

 22. 22 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5274 Неутрално

  И е така и не е така. Поне 50% от лекарите имат и частна практика.

 23. 23 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Идете, идете в Германия, там ви чакат с червено килимче и "майбах".
  Без специализация дипломата ви не струва нищо, а с българска диплома специализация в Германия ще направите когато цъфнат налъмите.
  Ще бачкате като санитарка в дом за стари хора, ще получавате чутовната заплата от чисто 1200-1300 евро, 2/3 от които ще давате за наем и транспорт.

  И що за рев срещу разпределението в провинцията? А, забравих, отвъд околовръстното няма живот, следователно няма нужда от лекари.....

  Знанието е сила, информацията - власт
 24. 24 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Т.е. според "младите докторчета" аз като данъкоплатец съм длъжен да им плащам обучението, а после понеже като данъкоплатец не мога да им осигуря немски заплати (по съвсем обективни причини), те ще ми теглят майната и ще идат при немците?

  как го виждате това 5000лв. заплата на доктор и 1000лв. заплата на учител примерно? Кой ще иска да е учител? Ми да вдигнем и на учителя тогава... А кой ще иска да е шофьор в ГТ тогава? Машинист? А в общината? Ами да вдигнем и техните заплати тогава.... Ок, пускайте печатницата и да ставаме всички пак милионери. Щото аз друо решение не виждам - всички искат да взимат, никой не иска да дава...

 25. 25 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Тея какво вият били развита страна хахаха и какво му е развитото на Бълфгария освен краденето и лъженето. Значи първо за да има ред не трябва да иам лъжене а тези дори в тази декларация послъгват че България била развита. Освен това навсякъде о света медицинското образование струва скъпо и прескъпо а у нас е почти безплатно.

 26. 26 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#8] от "2.5":

  Няма какво да квичат младите докторчета!Медицината е държавно регулирана професия!Задължение на Държавата е да осигури здравни услуги на цялата територия и тя е в правото си да поставя условия!
  —цитат от коментар 8 на 2.5

  Ако бях младо докторче , /и форумът не беше анонимен/ такава здравна услуга , клизма, щях да наредя да ти направи якият черен санитар Асан, само щом пристигнеш в ракитовската болница и ревнеш , че те боли корема. 27. 27 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Работата е че тези пичове искат да вземат специализация и посел да си бият шута в Запдана Европа. Проблемът е че в Запдна Европа наистина търсят лекари а не специализанти и за да получават сериозни пари тези искат да получат специализация ама ако може и да е В София че да получават и еврозаплати. Само дето средната запалта в България е 6 пъти по-ниска от тази средната в Европа, освен това у анс мног се и краде така че намя как да стане с декалраци или без.

 28. 28 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Любопитно

  До коментар [#16] от "xm...":

  Явно говориме за различни неща.
  Пояснявам:
  Когато един младеж или девойка започва да следва медицина:
  1. Има ли възможност да избира дали да учи по държавна поръчка или да си плаща като поп.
  2. Ако учи по държавна поръчка, подписва ли договор с държавата, че и дължат нещо и трябва да се съобразяват с нейни, предварително известни условия?
  Сега втората част:
  Един новозавършил медик, има ли възможност да си договори финансирането на специализацията като:
  —държавна поръчка (тогава играе по свирката на държавата)
  —да сключи договор за специализация с някое здравно заведение (тогава да играе по свирката на заведението)
  —да си я финансира сам в страната или извън нея.

  И последен въпрос —тази наредба от днес за утре ли я сервират или е била обнародвана преди да речем шест години, така че започващите сега специализация са били на ясно какво ги чака?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 29. 29 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Сега няма как да стане в страна в кяото средната запалта е 6 пъти под европейската лекарите да взиамт като несмките си колеги. Освен това при анс се и краде яко. А и отгоре на всичко медицинскоато образование и се субсидира яко от държавата. А и в крайна сметка какво им пречи на специализантите лекари да си хващат кугфарите както го правят голяма част от завършващите? И тук е заровено кучето - за да отидат да специлизират на Запад не е съвсем елемтанрно и най малкото трябва да знаят перфектно езика и не всичк исе калсират...

 30. 30 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Важното е да има за циганите. Нали затова са "правозащитни" организации като БХК.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 31. 31 Профил на cyriak
  cyriak
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Е, дано не са само приказки! Че сме силни на приказки, особено преди избори...А после сме си пак РОБИ! Кой народ има такава пословица: Преклонената главица, остра сабя не сече? А?

 32. 32 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1147 Весело

  Майбасите по западните летища чакат със застанали в шпалир шофьори за да въведат полуграмотните санитарки некадърни за чистачки на закусвалня в света на богатството само щото са сърдити и начумерени :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 33. 33 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#13] от "Taiga":

  другарю вова,знаеш ли как се сваля мед.сестра в руска болница?Със няколко ЗАПАДНИ спринцовки и системи за вливания.Не вярваш?Иди в *Склифасофски* и ще се убедиш.А,и да ти напомня - по ваши,руски източници,сега,в 2019 година,60% от болниците ви са без канал и вода.Айде гит в земята на щастието!

 34. 34 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  Здравеопазването трябва да изцяло частно.
  Тогава ще имаме най доброто съотношение качество/цена на услугата.

 35. 35 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1001 Гневно

  Крайно време е висшето образование да стане наистина платено, колкото реално струва.
  Държавата да дава стипендии за специалности, от които има нужда, а при много добър/отличен успех да покрива изцяло таксите и даже издръжката, НО срещу 3-5-10 годишен договор за работа В СТРАНАТА. Ако трябва - и три години "в провинцията", няма да умре без опера и балет!
  Нарушиш ли договора - плащаш!
  Който иска "алтернативи", моля - плаща си пълната цена на обучението (за медицина, ако не се лъжа, към 25 хил. на година) и като завърши, може да върви където иска, ако ще и на остров Тимбукту.
  Аман от претенциозни ревльовци, още няма диплома и квичи, че ученето било много, парите били малко, па като забегне на Запад да бърше задници, тука всички ще Омрем.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 36. 36 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Да благодарим за всичко това на мозъка - Бойко Методиев Борисов!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 37. 37 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Браво за позицията!Каква е тази държава, в която крупие в третокласно казино взима повече от млад лекар?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 38. 38 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#8] от "2.5":

  Сериозно?!Ние да не сме във феодализма, бре?!Как ще задължиш някой да живее и работи на определено място?!Това да не е С.Корея?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 39. 39 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  До коментар [#37] от "Noise":

  Не е коректно да се прави сравнение на възнагражденията на различни професии с презумпцията, че едната професия е за ”тъпаци”, да речеме, а другата за ”отличници”.
  Всеки получава толкова, за колкото се е спазарил и според възможностите на бранша си.
  Не са рядко случаите на хора без особено образование, които въртят огромни пари и създават нови бизнес стандарти. Та така...😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 40. 40 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Крайно време е "Дневник" да открие нова рубрика "Петминутка на омразата" - там такива писания ще са съвсем на мястото си.

  Знанието е сила, информацията - власт
 41. 41 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 765 Любопитно

  До коментар [#28] от "DDR":
  Да вземем пример от Великобритания , там на всички се отпуска заем .Връщаш го когато започнеш да работиш и получаваш над определени доходи.
  Но понеже ние сме най богата държава в света , можем да си позволим да обучаваме лекари почти безплатно и после да ги изпращаме да работят в бедните държави от Западна Европа и САЩ. Даже и при социализмът след получаване дори на средно образование имаше разпределение иначе връщаш пари.

 42. 42 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това и заслужаваме - да останем без лекари и медицински сестри. Условията тук за тях са меко казано непоносими, да не говорим, че лекарите са принудени да работят много често при екстремни условия.

  Marinov
 43. 43 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#24] от "niakoi_si":

  Кво плащаш ве, Сульо?! Плащал бил.Накрая вярно ще останете без лекари и тогава ще се сетите.Само че, за разлика от шофьорите, лекар не се става за една година.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 44. 44 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Тогава защо не се съпротивлявате на следното:
  Намираш връзката с мамата на най-голямото шишане и се договаряш да получиш кредит за да направиш болница. Връзката с мамата е бившо величие от ДС. Казва се Ботьо Томов Велинов. 34-ти набор, но все още жизнен и енергичен. Отговаря и за интересите на ДПС в газовия бизнес. Опитва се да вкара в голямата игра тъпото и арогантното си синче в големите игри, което да отговаря за интересите на ДПС в системата на здравеопазването. По времето на тройната коалиция го направи съветник на Министъра на здравеопазването, нищо, че е само със средно туристическо образование. Направи го и съветник на парламентарната комисия по здравеопазване. Направи го и в управата на Подкрепа, за да го вкара като представител на профсъюзите в надзорния съвет на НЗОК. Там колеше и бесеше. При Орешарски Б.Велинов направи Цветлин Йовчев, проекта на Иван Драшков министър на вътрешните работи и едновременно вицепремиер, отговаряш за здравеопазването, за да може тъпото синче, Тома Ботев Томов да му стане съветник по здравеопазването и достигне нови висоти по усвояване през подставени играчи (болници, фирми вносители на лекарства и медицински оборудване и т.н. на парични потоци от здравните фондове. Негов проект е глупотевината с пръстовите отпечатъци, които колкото бяха събрани, ги продадоха най-малко на две други държави. Направиха го и съветник на глупака Петър Москов и завъртяха така бизнеса с ваксините, че Москов отнесе политическата отговорност, а ДПС прибра паричните активи. А бизнеса с болниците - след като от ДПС получиш правото да направиш болница, НЗОК получава нареждане към тази болница да насочи достатъчно финансиране, за да се изплати бързо кредита и болницата след това се превръща във финансов спонсор на ДПС. Наскоро, след кратко обсъждане между Б Велинов и мамата на голямото ДЕБЕЛО, спряха търга за лекарства на стойност милиард и триста милиона, за да се коригира доставката така, че да се извлече максимална печалба, за сметка на здравето на овчедушното население. Затова тихомълком вкараха техен играч (sathealth.com) в НЗОК, който да направи анализ на "пазара" на лекарствата, достъпвайки цялата информация в здравната каса, така, че през комисията по ценообразуване на лекарствата, която е изцяло под контрол на ДПС, да усвоят "печалбата" от лекарствения сектор в максимален размер.
  Мъртвите души, контролирани от ДПС се използват за вкарване в парламента на политически патерици със златни палци, а липсващият пациент в измислени клинични пътеки е златната кокошка на ДПС през контролираните от тях финансови потоци по веригата НЗОК, болници, доставчици на лекарства и медицински оборудване. Всичко това се обезпечава от подбрани кадри, мълчаливо подкрепяни от разните му там лекарски съюзи, парламентарни комисии по здравеопазване, министерството на здравето и функционира като добре смазана машина.

 45. 45 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#38] от "Noise":

  Ами как го вменяваш на военни и полицаи бре, мозък?
  Или и те да си хващат където им отърва?

  I Want To Believe
 46. 46 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#39] от "DDR":

  Говорим за лекари.Тези, които спасяват животи.Буквално.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 47. 47 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#45] от "2.5":

  Бе ти наред ли си с главата?!Можеш ли да задължиш някого да живее и работи където у кажеш?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 48. 48 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1147 Весело

  До коментар [#40] от "pag":

  Светите непогрешими умнокрасивци леят жлъч и хейт към всичко българско ежесекундно и без специална рубрика :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 49. 49 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1149 Весело

  До коментар [#33] от "tedif":

  Покажи ми ги тези ... източници.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 50. 50 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Общо взето нищо не можеш да противоречиш на г-жата, тя си познава ресора и заплащането. И все пак тонът...това, което е написала, би трябвало да даде по-конкретни факти за обикновената публика, а всъщност е пълно със закани и баналности-жълти стотинки, много учим, ще останете без доктори, ще видите вие, помислете си, лично мен тия приказки не ме правят много съпричастен. Повтарям, бих подкрепил, но тонът не ми харесва. Звучи политически от рода "ще останете гладни, ходете голи, ще ровите по контейнерите" и пр., с които възрастните без въображение се мъчат да мотивират децата си да учат. В интерес на истината, аз гладен доктор не познавам, имам познати ортопеди, невролози, хирурзи, хеле пък за зъболекарите да не говорим.

 51. 51 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  До коментар [#3] от "Платон Фъшкиев":

  Тебе като те гледам, космическата енергия ти идва в повече. Да не си служил като старшина в радиолокационна станция? :)))

  Бивш tww09306483.
 52. 52 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  До коментар [#48] от "Saint of Me":

  Брех...! Ама докторите и те ли били подли умно-красивци?!? Ти да видиш...! :)))

  Бивш tww09306483.
 53. 53 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1838 Любопитно

  До коментар [#5] от "DDR":

  не е това въпроса а обучен стругар или шлайфист колко струва те защо са на минимална заплата. После бизнеса плаче че няма кадри.

 54. 54 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1838 Любопитно

  между другото проблема на автора е решен
  плаща си колкото и е струвало образованието и да ходи да печели пари където си иска

 55. 55 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Колко сте отдадени на професията си съдя по това,че 2 години разни доктори не можаха да ми поставят правилната диагноза. 16 други ми ги издекламираха, а симптомите на заболяването са започнали от преди още 3 години и па как тъй никой нещо не му прищака в акъла? Нъл сте учили дни и нощи, нямали свободно време ... Драга ми моме, докторице, в провинцията да не би да живеят будали ли какви ли, че никой не му се ще да ходи да практикува там?

 56. 56 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  Българите заслужаваме да ни ЛЕКУВАТ ПРОКУРОРИТЕ И МИЛИЦИОНЕРИТЕ

  А ОПЕРАЦИИТЕ да ги правят ОПЕРАТИВНИТЕ РАБОТНИЦИ в милицията.

  За такъв народ - това !

 57. 57 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#43] от "Noise":

  Ми то и без медицински сестри ще останем. И без санитари, и без учители и без полицаи и без военни и без инженери и без програмисти...

  Всички искат да взимат "западни заплати", ей къде е летището. Какво да направим, нямаме да ви вържем я.... Отивайте там да лекувате немците, тука българите да мрат, щото няма как да ви плащат като немци и това е.

 58. 58 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1615 Разстроено

  Кря-кря, за 10 години "вещо и демакратично" управление на Чорбаджията останахме без лекари и сестри ... а през гадния-гадния социализъм нямаше такъв проблем, ъ? Че и безплатно здравеопазване.Абе както се казва, ще оцениш нещо едва, когато го загубиш. Но на 80-те процента ще минат още доста години дорде им уврат главите.
  —цитат от коментар 13 на Taiga


  Нямаше щото къде ще ходят през соца нали зад кльона и браздата седяха такива като тебе.
  И казваха на шише ракия:
  -И тръгнали тея бунаци да бегат през кльоно.
  Можеше и живи да останат ама награди и чинове за живи не дават.
  Абе то си е ебало майката ама кво да правиш ако избегат аз ще ги лежа.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 59. 59 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3226 Любопитно

  До коментар [#43] от "Noise":Ми то и без медицински сестри ще останем. И без санитари, и без учители и без полицаи и без военни и без инженери и без програмисти...Всички искат да взимат "западни заплати", ей къде е летището. Какво да направим, нямаме да ви вържем я.... Отивайте там да лекувате немците, тука българите да мрат, щото няма как да ви плащат като немци и това е.
  —цитат от коментар 57 на niakoi_si


  Тъй....тъй.....

  За РУСКИТЕ КОРУПЦИОННИ ПРОЕКТИ

  АЕЦ БелеНЕ и Турски поток има ЗАДЕЛЕНИ и ПРИГОТВЕНИ

  МИЛИАРДИ ДОЛАРИ и ЕВРО,

  а ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ, учители, инженери........

  ПАРИ НЯМА ?!?!?!?!?!?!

  Е как да има, като вече са НАРЕЧЕНИ ЗА РУСИЯта

 60. 60 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#55] от "Petia Nikolova":

  Във Великобритания, медицинска сестра от здравно заведение си прави 3 години изследвания в същото заведение, щото не се чувства добре и 3 години и казват , че е ок.Починала е миналият месец от рак.Да закрият NHS, щото някой , някъде е поставил грешна диагноза?

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 61. 61 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#55] от "Petia Nikolova":

  Да попитам.Кой ви постави правилната диагноза накрая?!Кварталният?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 62. 62 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#23] от "pag":

  тотални глупости !

  https://www.zeit.de/campus/2019-03/auswandern-bulgarien-aerzte-medizinstudium

  https://www.bundesaerztekammer.de/fileadmin/user_upload/downloads/pdf-Ordner/Statistik2017/Stat17Tab10.pdf

  Цитат: "2017 waren 1.570 berufstätige Ärzte aus Bulgarien in Deutschland gemeldet"
  През 2017 г. в Германия са регистрирани 1570 работещи лекари от България

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 63. 63 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  Личните лекари с повечко пациенти, взимат по 5-8 000лв., за нашите стандарти е добра заплата.
  Никой няма да отиде да работи в супермаркет, това са глупости!

  Правителството трябва да спре да плаща образованието на лекарите в Западна Европа! Не сме толкова богати!!!

  Любовта ще спаси света!!!
 64. 64 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3226 Весело

  Държавата да дава стипендии за специалности, от които има нужда, а при много добър/отличен успех да покрива изцяло таксите и даже издръжката, НО срещу 3-5-10 годишен договор за работа В СТРАНАТА. Ако трябва - и три години "в провинцията", няма да умре без опера и балет!
  Нарушиш ли договора - плащаш!
  Който иска "алтернативи", моля - плаща си пълната цена на обучението (за медицина, ако не се лъжа, към 25 хил. на година) и като завърши, може да върви където иска.......
  —цитат от коментар 35 на pag


  Вие хубаво ги тиражирате тези ОПОРКИ, но да те попитам.

  Подписва младежа или момата ДОГОВОРА, дипломира се

  и в НАРУШЕНИЕ НА ДОГОВОРА си взема куфарчето и лаптопа и -

  право в САЩ, Германия, Великобритания......и където и да е в някоя

  БЯЛА ДЪРЖАВА, където ще ВЗЕМА ПАРИ АДЕКВАТНИ НА КВАЛИФИКАЦИЯТА СИ

  ТИ от такъв или такава КАКВИ ПАРИ ЩЕ ВЗЕМЕШ ?!?!?!?!

  Ще го /ще я/ дадеш на СЪДИЯ-ИЗПЪЛНИТЕЛ ли ?!!?!?!

  При условие че такива преди да са започнали работа НЯМАТ НИЩО !!!!

  Ще му /ще й/ СПРЕШ ЛЕКАРСКИТЕ ПРАВА ли ?!?! ха-хааааааааааа ?!?!?!

  При условие, че НИКЪДЕ ПО СВЕТА НИКОЙ няма да спре лекарските права

  на КАЦНАЛ МУ ГОТОВ ОБУЧЕН ЛЕКАР по причина, че същият имал

  неизпълнен граждански договор в България !!!!!

  Айде като ги съчинявате такива антрефилета преписани от

  вестници като Атака и Десант, помислете поне малко......

 65. 65 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  Всъщност всички данъкоплатци плащаме образованието им, което е над 40 000лв. на студент!
  Плащаме за да има кой да ни лекува, не да лекува в други държави!

  Любовта ще спаси света!!!
 66. 66 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3226 Любопитно

  Правителството трябва да спре да плаща образованието на лекарите в Западна Европа! Не сме толкова богати!!!
  —цитат от коментар 63 на hope


  Ха-хаааааааа

  Прекрасна идея !!!!

  Аз съм ТВЪРДО "ЗА"

  Престава да плаща за обучението на лекарите.

  МИЛИЦИОНЕРИТЕ, ПРОКУРОРИТЕ, ДАНСаджиите и футболните агитки

  минават ДВУСЕДМИЧЕН КУРС за ЛЕКАРСКА СПЕЦИАЛНОСТ

  и всичко е "на шест".........

  Вън от шегата,

  Ако се спре обучението на ЛЕКАРИ, ОТКЪДЕ ЩЕ ГИ ВНЕСЕШ, бре човеко ?!

  От Сирия и Афганистан ли ?!?!

 67. 67 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3226 Любопитно

  Всъщност всички данъкоплатци плащаме образованието им, което е над 40 000лв. на студент!Плащаме за да има кой да ни лекува, не да лекува в други държави!
  —цитат от коментар 65 на hope


  Е, и ?!?!?!?!?!

  Още малко и ще ни разплачеш - и нас, и лекарите !!!!

 68. 68 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Весело

  До коментар [#39] от "DDR":Говорим за лекари.Тези, които спасяват животи.Буквално.
  —цитат от коментар 46 на Noise


  А спасителите на плажа? И те спасяват животи - буквално.
  А шофьорите - те возят животи - буквално.

  Айде стига гледане и сравняване в канчето на другият.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 69. 69 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Любопитно

  До коментар [#28] от "DDR":Да вземем пример от Великобритания , там на всички се отпуска заем .Връщаш го когато започнеш да работиш и получаваш над определени доходи.Но понеже ние сме най богата държава в света , можем да си позволим да обучаваме лекари почти безплатно и после да ги изпращаме да работят в бедните държави от Западна Европа и САЩ. Даже и при социализмът след получаване дори на средно образование имаше разпределение иначе връщаш пари.
  —цитат от коментар 41 на lout66


  Въпроса е, че системата е глупаво направена и никой не желае да я реформира. Трябва да има държавни поръчки с ясен договорно уреден ангажаимент към държавата и такива, дето сами да си плащат или да им плащат фирми. Това в частният бизнес отдавна е практика - обучение за сертификат - седиш във фирмата докато изтече сертификата, ако не плащаш за оставащото време - точно и ясно разписано в договора.
  Само държавата си играе на нещо като късен куц популист-социализъм.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 70. 70 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  До коментар [#5] от "DDR":не е това въпроса а обучен стругар или шлайфист колко струва те защо са на минимална заплата. После бизнеса плаче че няма кадри.
  —цитат от коментар 53 на 1001


  Ами като се съгласяват да са на минимална заплата а другото под масата - да не ревът после...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 71. 71 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  До коментар [#5] от "DDR":не е това въпроса а обучен стругар или шлайфист колко струва те защо са на минимална заплата. После бизнеса плаче че няма кадри.
  —цитат от коментар 53 на 1001


  Що няма добър заварчик на минимална заплата? Щото са се разтропали из цял свят и си знаят цената и са на ясно, че без тях никой обект не става - само за инфо - там където в Бг има международен проект (като Мариците например) - заварчиците са от цяла Европа, вкл и Западна. И повярвай, българските хич не им отстъпват на такива проекти по заплащане. Просто такъв им занаята и се пазарят до последно. И за да почнат работа в чужда фирма не им трябва език 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 72. 72 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1787 Весело

  Реално са прави, но това са основания, при положение, че си платил образованието си. Не виждам никакъв смисъл да поддържаме Медицински факултети за............Германия. Вие сте учили денонощно предимно за да знаете повече, което е предимство и за нас, но и за Вас. Както и да е, за разпределението са прави. Никой не иска да е в Провинцията. Това е ясно. Но не е разумно да си напълно нагъл, когато други ти плащат.Реално трябва да се договори с Германия и другите, да откупват поне разходите за образование на лекарите и сестрите. Това са жълти стотинки за тях.
  —цитат от коментар 4 на grayeagle

  Тъпчо, когато България не е поддържала медицински факултет, наистина се е учило в Германия (по-скоро във Франция), и който не е успявал да се изучи... се е връщал да лекува в България с диплома "Про Ориенте". При това пациентите в България са им плащали скъпо и прескъпо, щото другия вариант е било с билките и баенето. Та явно такова нещо искаш... Нищо де, като не си знаеш историята, ще я повториш.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 73. 73 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1787 Весело

  Всъщност всички данъкоплатци плащаме образованието им, което е над 40 000лв. на студент!Плащаме за да има кой да ни лекува, не да лекува в други държави!
  —цитат от коментар 65 на hope


  Скиваш ли колко тъпо се получава, значи имаш да дадеш 40 бона за учене, пък после даваш жълти стотинки за/вместо заплата и се сърдиш, че новите лекари не били навити. Ма то, манталитет, роден мил манталитет — "Папай Филчо".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 74. 74 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Българинът няма нищо против да дава 150 лева месечно за цигари и 300 за алкохол, но смята, че здравеопазването трябва да е безплатно като при бае Тодар.
  —цитат от коментар 6 на Norman Granz


  ... айде да не ми броиш цигарите, а... много моля! ... брой ми данъците, че стигат за заплати на 4-5 доФторчета, а и да не ти разправям подробно как зорлем Умориха една моя леля преди няма и два месеца, ама "безплатно"...

  ***доктори, да бе!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 75. 75 Профил на bgq17618748
  bgq17618748
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "gmranger":

  Глупав, много насерьозно си се взел. Стигне ли човек до вас, загубен е. По-добре без вас

 76. 76 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#43] от "Noise":

  Слуховете за "оставането без лекари" са крайно преувеличени.
  1. Днешните специалисти, подчертаваме думата специалисти - са на много по-високо, световно ниво, в сравнение с това, което е било преди 15-30-45-100 години в нашата мила родина. Щерката и зетя работят със същите знания, апаратура и процеси като най-големите светила в медицината през 2019-та. Качеството на лекарите и апаратурата, които аз получавам са на световно ниво. Не мога да кажа същото за родителите ми, когато са били на моята възраст, нито пък за техните родители.

  2. Аз беден лекар не познавам. Крайно богати - да, но беден - нито един.

  3. Образования човек в България Може да си позволи да плаща на най-добрите специалисти, с най-добрата апаратура. Да, вярно, осигуряващите се на минимала с 19 лева и 80 стотинки здравни вноски на месец - те не могат, но така е в цял свят. Трудно ще очакваш нещо качествено здравеопазване на цената на едно меню в макдоналдс (9€, колкото здравните).

  4. Лично познавам лекари специализирали в Щатите, Германия, Япония, Русия - и работещи в България. Защото е много по-платено, по-търсени са и накрая на годината изкарват в пъти повече от немските си колеги. Но тук е до умения, тези дето до 31-ви чакат за заплата и правят минималното, за да не бъдат освободени и така до следващия месец - на тях им е по-хубаво в Германия.

  5. 45-годишните лекари изглеждат доста по-свежи от 45-годишните програмисти, или 45-годишните заварчици. Просто наблюдение. Въпреки това, накрая на годината, като теглиш чертата, с всичките странични и недекларирани парички - лекарите вземат повече и от програмистите и от заварчиците за същите часове труд.

  Разбирам лекарите и не умаловажавам труда им, но цялата истерия е преекспонирана. За кадърните - винаги има по много. Реформа е нужна, но хората с 19.80 лв вноски са твърде много. Няма как при такава вноска нещата да работят. Всички са наясно с това, и десни и леви, но също така са наясно, че понеже тези с очакванията да бъдат лекувани от нобелов лауреат срещу 9 евро месечно са твърде много. Никой не смее да пипа там, защото който бръкне там - губи избори. Затова и нещата няма да се променят.

 77. 77 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#13] от "Taiga":

  Путинофиле, ако бяха отворени границите и при любимия социализъм щяхме да сме останали без лекари и сестри. Експлоатацията на квалифициран труд за жълти стотинки ПРИКЛЮЧИ набийте си го в чугунените глави!!

 78. 78 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#35] от "pag":

  И като стане платено висшето образование половината студенти ще пренесат към страни като Германия, където образованието е безплатно, пък после ги примамвай със смешни български заплати.

 79. 79 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#77] от "Vassil Stoychev":

  Това няма как да го знаеш, така, че тези догадки ги разправяй на съседите си.
  Лекарите през соца имаха много добри условия на труд.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 80. 80 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#77] от "Vassil Stoychev":

  Експлоатацията на квалицифиран труд за жълти стотинки е точно това, което се случва в по-голямата част от света. Нарича се демокрация и капитализъм (тези двете понятия са като скачени съдове). Шефовете взимат големите пари, крадците крадат "законно" и безнаказано.
  При това положение няма как да се говори за равенство между хората, което уж било основен принцип на демокрацията. Но всъщност равенството между хората е заложено в основите на комунизма.
  Затова и последната система никога не е съществувала, макар много хора тук да наричат така периода на социализма.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK