Да започнеш живота си с бележка "Да се предаде на социалните. Успех!"

И понеже ни норвежец, ни дявол дошъл да им вземе бебето, оставили го на произвола на съдбата

© Юлия Лазарова

И понеже ни норвежец, ни дявол дошъл да им вземе бебето, оставили го на произвола на съдбатаМария Касимова-Моасе е дългогодишна журналистка, авторка на книги и коментатор на свободна практика. Текстът е от профила й във "Фейсбук" по повод случая с изоставено бебе на около шест месеца на стълбищна площадка в блок в столичния квартал "Люлин". Полицаите са открили родителите на детето. Те са задържани за 24 часа.


Едни хора в нормална възраст – на 24 и на 27 години – в добро здраве, с близки, дом, четири регистрирани фирми на името на мъжа и т.н. изоставят шестмесечното си бебе. Живеят в 10-и микрорайон на "Люлин", пък изоставили момченцето си на междустълбищна площадка в 6-и микрорайон. Подготвят изоставянето. Първо отиват в социалната служба с бебето и там заявяват, че не го искат, защото не могат да го гледат. Явно смятат, че то е като в пункт завръщане на бутилки, вторични суровини или оказион – казваш там с две-три изречения "така и така, това дете е наше, гледахме го досега, ама аман от него, не го щем вече, вземете го вие, нали затова сте социални" и толкова. Разписка нещо, приемо-предавателен протокол, запис на заповед, фактура, гаранционна карта... Да, ама социалните нещо се защурали и казали, че ще дойде директорът да ги види. И като останали сами в очакване на тоя директор, родителите избягали. Ей така, хванали си нещата и беж далече от това бебище, дето ги тормози.
Ама не се разколебали! Малко по-късно оставили детето барабар с кошче/столче (не стана ясно от репортажите по телевизиите) на полуетажа. Понеже това тъпо бебе на шест месеца още не говори,


написали и бележка – "Да се предаде на социалните. Успех!"...
Успех! Това пожелали. На тях, като не им е провървяло с тия лоши социални, дето не вземат просто да приберат детето, ами се туткат нещо си там, дано па тия, дето ще го занесат в службата, не ги върнат.


И така, намерили бебето. Предали го на социалните. Намерили и родителите. Сега с тях ще работят също социални – да ги убеждават, че така не се прави и че не е ОК да си зарежеш детето с бележка някъде си, при това съвсем умишлено и подготвено. Амбицирано, бих казала – не са се отказали, напротив – все пак са намерили начин.


И как е станало това после? Оставили са го там, изнизали са се на пръсти да не ги види някой през шпионката, отишли са си в празния дом и... са седнали да гледат телевизия? Сипали са си по чашка за освобождението? Отишли са на кино да се поразсеят? Изпаднали са в молитва за опрощение на греховете? Правили са секс?... После са си легнали. Заспали са си. И така, докато не ги арестували.


Седя и си мисля сега какво щеше да настане, ако тези хора не бяха... "бели българи".


Ако бяха българи от ромски произход. Щеше да е вой до небето, щеше да е повод за изливане на толкова омраза, колкото обществото ни може да поеме. Пък то мнооого поема, направо не е истина на тая малка земица колко омраза може да се излее и да потъне. И колко удобно щеше да се впише в предизборните дитирамби на разни кандидатчета, които все още се обиждат на сексуалност и мъжка мощ. Представям си колко организирано щяха да хукнат един през друг онези с плакатите в защита на българските деца, дето норвежци щели да ги извозват масово, като по време на холокоста. Представям си цялата глутница мишлета, които се гаврят с по-обикновените и прости хора, като им вменяват страхове и разчитат на примитивните им начини на съпротива, за да си излъскат имиджа и да си подсигурят пореден мандан на кражби и гавра.


Да припомня само нещо. Циганите в Сливен може и да са прости и манипулируеми, може да са маса, може да са неспособни да правят разумни съждения... Но само поради слух отидоха и си прибраха децата от училище, защото се почувстваха застрашени. Пък тези двама бели, та бели, "чисти" българи (какъв оксиморон само!) са щели с хляб и сол да посрещнат който и да е норвежец, социален, бежанец, циганин, клоун и т.н., който дойде да им поиска детето! Кой знае колко са се надявали, милите! Като


няма да се учудя, ако са ходили с плакатчета да се борят срещу Истанбулска конвенция, Стратегия за детето, Прайда...


И понеже ни норвежец, ни дявол дошъл да им вземе бебето, оставили го на произвола на съдбата.


Ами не се връзват никак нещата с генерализирането, нали? Никак не е лесно след такова нещо да обобщиш, че "циганите си оставят децата". Оставят си ги идиотите. Безсърдечните егоисти. Малоумниците. Пък такива има навсякъде, уви. Без значение цвета, произхода, пола, годините, националността.


Тези "родители" съвсем реално са си представяли живота си БЕЗ детето си като по-добър. Щели са да се събуждат, да ядат, да заспиват, да се разхождат из парковете с майки с деца. И вероятно е щяло да им е ОК. Е, може би все в някакъв момент тази майка е щяла нейде да се просълзи, ама...


Темата с изоставянето на дете ме вълнува отдавна, по много лични причини. Покрай този случай откривам, че все още не мога да го разбера. Не мога да разбера как се стига до това решение и как се живее след това.


Милото момченце! Не е лесно да започнеш живота си така – с бележка, с която вашите оторизират който и да е да те даде на държавата. И сърдечно му пожелават успех.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Не виждам нищо лошо като не искаш да гледаш дете, да го оставиш на социалните, вместо всички да се мъчат.

  Разбира се, най добре е да НЕ се правят такива деца.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 2. 2 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Ми според мен да ги кастрират е най-разумното решение в случая. Както и да го гледам, тези двамата не желаят да имат деца, държавата да им плати кастрацията и готово.

 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  *Ами не се връзват никак нещата с генерализирането, нали? Никак не е лесно след такова нещо да обобщиш, че "циганите си оставят децата". Оставят си ги идиотите. Безсърдечните егоисти. Малоумниците. Пък такива има навсякъде, уви. Без значение цвета, произхода, пола, годините, националността.*

 4. 4 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Отново либерастия! Взема се отделен случай и се правят кардинални внушения за...не белите.

 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Неутрално

  Авторката преиграва! Тези са бели, "та бели" българи, но явно са от самото ядро на онези 80%! Никой малко по-разумен човек не би си помисли, че полицията (дори българската) нямя да ги открие!

  И аз мисля, че е най-добре социалните да потърсят осиновители за мамченцето! Тези "родители" не могат да бъдат родители!

 6. 6 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  .......обществото ни е МНОГО БОЛНО........!!!!!......СБЪРКАНИ са ни ЦЕННОСТИТЕ........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 7. 7 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 850 Неутрално

  *Ами не се връзват никак нещата с генерализирането, нали? Никак не е лесно след такова нещо да обобщиш, че "циганите си оставят децата". Оставят си ги идиотите. Безсърдечните егоисти. Малоумниците. Пък такива има навсякъде, уви. Без значение цвета, произхода, пола, годините, националността.*
  —цитат от коментар 3 на Лелка


  Връзват се лелке, връзват се! Защото трябва да се гледа не изключението, а типичното или най малкото често срещащото се.

 8. 8 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  До коментар [#3] от "Лелка":

  Колега, важното е "такива" да да много малко. Винаги ще има "такива" , но колкото повече "такива" има сред дадени групи хора - толкова по-назад са от цивилизованото общество.

 9. 9 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Западните "егоисти" прагматично са уредили нещата:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Baby_hatch

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  Защо БХГ не се намесва след поредицата порции осмиване и обиждане на ромската общност, е много интересен въпрос?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#6] от "kesh":

  Вай-вай

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 12. 12 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Много добре написано от авторката. И ужасно тъжна действителност.
  Дали хора като Каракачанов или Джамбаски или Сидеров, си дават сметка, че по-силата на някаква случайност са се пръкнали на тази земя с този цвят на кожата? Могли са да бъдат и афганци, или мароканци или Бог знае какво друго....
  Най - примитивната форма на социално общуване е расизма и мразенето на хора, различни от теб.
  В този форум е пълно до горе с такива - яяя сирийци, яяаа афганистанци, яаа турци, ама това не са емигранти, а завоеватели на Европа и бялата раса...Тея ще ни наведат .
  Циганизацията е в съзнанието.
  Но какво повече от един малокултурен агент на ДС и шепа пордали се за ялови копейки на Москва

 13. 13 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1632 Разстроено

  Не виждам нищо лошо като не искаш да гледаш дете, да го оставиш на социалните, вместо всички да се мъчат.Разбира се, най добре е да НЕ се правят такива деца.
  —цитат от коментар 1 на Боян Таксиров


  .......аааааа........!!!!????!!!!!.......""""......дилърчето"""""........Сигурен ли СИ , че си ДОБРЕ ........?????!!!!!?????.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 14. 14 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#13] от "kesh":

  Сигурен съм. В момента коментираме не мен, а случилото се.
  Изглежда, ти нямаш много аргументи :)

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 15. 15 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  Поздрави към авторката, много добър текст...искрено се надявам малкият фърфалак да не е стоял дълго на стълбището, да са го намерили след минути!
  За ония двамцата...нищо. Като за умрял.
  Дали законодателят е предвидил ефективна присъда в подобен случай, предстои да разберем.
  Дано попадне на истински хора момченцето...с подобен фалстарт, Бог да го пази!

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 16. 16 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3222 Гневно

  Авторката защо и за миг не си представи, че жената може би страда от следродилна депресия? Това не е измислено заболяване или глезотия, а сериозно състояние, при което майката живее с натрапчивата мисъл, че е лоша майка, за нищо не става и че детето ще да е по-добре да отиде при друго семейство.
  В някои тежки случаи дори е способна да извърши немислимото и дори да убие детето си. Такива случаи има и състоянието не е за подценяване и всякакви напъни да се използва случая за политически цели са недопустими.

 17. 17 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  Марияяя мария .. тия са идиоти, завършени малоумници, бих казал изроди, дегенерати и тн. Абсолютни, за затвора и без капка съжаление мога да ги вкарам за 10 години. ОБАЧЕ "Никак не е лесно след такова нещо да обобщиш, че "циганите си оставят децата". " Ми лесно е Мария, лесно е. Знаеш ли защо - иди и провери колко са ромските деца изоставени от родителите си и колко са "чистите българчета" (по твое му) изоставени от родителите си. И ти като някакъв лешояд си се подмокрила от кеф, че двама подчовеци "чисти българи" са постъпили по цигански като са си изоставили детенцето и сега имаш повод да плюеш по българина (обобщавам) си изоставял децата. Да те светна ли защо много от сливенския кашкавал е отишъл да си прибере децата - щото децата носят кинЧи и са на училище защото ако не ходят държавата няма да им дава кинЧи, а не искат източника за кинЧи да избяга.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 18. 18 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Майката е нямала такава текезесарска забрадка, а таткото такава трактористка юнашка фланелка , като на плаката отгоре. Все ми се струва , че това е причината.

 19. 19 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Вместо да обобщава,авторката да беше потърсила статистика колко етнически българи са изоставили децата си в социален дом и колко етнически цигани? За една година? За десет години?

  Колко етнически българчета са отпаднали от училище и колко етнически циганчета ?

  Такива ясни и прости данни за анализ, вместо аморфни умозаключения в статията .

 20. 20 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Авторката защо и за миг не си представи, че жената може би страда от следродилна депресия? Това не е измислено заболяване или глезотия, а сериозно състояние, при което майката живее с натрапчивата мисъл, че е лоша майка, за нищо не става и че детето ще да е по-добре да отиде при друго семейство. В някои тежки случаи дори е способна да извърши немислимото и дори да убие детето си. Такива случаи има и състоянието не е за подценяване и всякакви напъни да се използва случая за политически цели са недопустими.
  —цитат от коментар 16 на pamela


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 21. 21 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#16] от "pamela":

  Бащите не страдат от такава депресия и също имат отговорности.

  Доброто е заразно
 22. 22 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Смътно се сещам за сцена от един филм(може би някой ще се сети кой е филма) - сам мъж в апартамент, на вратата се звъни, мъжът отваря, пред вратата кошче с бебе и бележка - "Това е твоят син". Майката е офейкала..............

  Та, бихте ли казали същото за тази майка, което казвате за двамата родители?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 23. 23 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4102 Разстроено

  Една позната направи 8 инвитро процедури за да има дете....Роди на 42!!!!!Животът и мина да иска...дете!А тези..се подиграват с живота..............

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 24. 24 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Такива хора не ги разбирам!

 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  До коментар [#7] от "von_seeckt":

  Нямаше ли ред по който родител оставя дете за временно отглеждане от държавата?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ако се направи такъв анализ, ще стане ясно дали етническите цигани много повече изоставят деца в детски домове, продават ги в чужбина, спират ги от училище преди да са получили поне основно образование, не ги ваксинират , използват ги като просяци и крадци, джебчии и т.н.

  Много повече, в сравнение с останалите етноси в България.

  Тогава авторката би се запитала, ако иска да бъде полезна като публицист, общественик , за каквато тя явно се смята , каква е причината точно етническите цигани да са най- податливи към слухове, като в сливенските и ямболските квартали?

  Хем най- лесно се отказват от децата си, хем най- лесно се манипулират!

  След като зададе правилните въпроси, авторката би могла да се опита и да даде ОТГОВОРИ, а не сълзливи обобщения, както в статията .

  САМО ЧЕ ОТГОВОРИТЕ НЯМА ДА ХАРЕСАТ на работодателите й и ще остане без работа , хахаха!

 27. 27 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#23] от "Willy Messerschmitt":

  Разни хора, разни идеали...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 28. 28 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  До коментар [#17] от "bludniq_sin":

  Ще се наложи да използвам удивителната, за да се научиш как да се обръщаш към една дама. Визирам авторката.
  И оставам с надеждата да не се "подмокриш" от злоба.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 29. 29 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Много ми е интересно как може изобщо да има защитници на тези двамцата?!?*следродова депресия*?!?А преди родов секс май е имало?Ага дига краци - не мисли,сега олеле!
  Впрочем,пак норвежците са виновни,джендъри проклети....

 30. 30 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 515 Весело

  Еее, на всеки 1000 роми изоставили децата си, се пада един не ром, който е изоставил своето и веднага се манипулира публиката, колко лоши са другите и колко хубави ромите. Аман. Скоро не бяха наливали масло в огъня на етническите страсти.

  мурзилка
 31. 31 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 491 Неутрално

  По единичен случай не бива да се правят някакви страшни заключения, но помислете защо иначе млади, здрави, прави , добре осигурени родители си раждат само по едно дете. Тогава може би ще разбере и тези клети "родители".

  over the under
 32. 32 Профил на Danubio
  Danubio
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не са проблемни циганите. Проблемна е циганизацията на обществото ни - това важи и за българи, и за цигани, и за всякакви.

 33. 33 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 491 Неутрално

  "Като няма да се учудя, ако са ходили с плакатчета да се борят срещу Истанбулска конвенция, Стратегия за детето, Прайда..."

  Ей, пак всичкото в миш-маша. Логика, та дрънка...

  "плакатчета" ... пфу че стил ... няма ли да разберат, най-накрая, че няма как да спечелят ако продължават с тези менторски тон. Ако беше си извадила носа от облаците докато пише, можеше по-истинско да ѝ се получи.

  over the under
 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  ДНЕВНИКменю
  Харесвам
  Facebook
  Twitter
  30
  Видео

  Анализи
  Назад
  Да започнеш живота си с бележка "Да се предаде на социалните. Успех!"
  И понеже ни норвежец, ни дявол дошъл да им вземе бебето, оставили го на произвола на съдбата© Юлия Лазарова, Дневник
  И понеже ни норвежец, ни дявол дошъл да им вземе бебето, оставили го на произвола на съдбата

  30Мария Касимова - Моасе
  17:00, 10 / 10 / 2019, 823
  Препоръчване
  Facebook

  Twitter

  Viber
  Мария Касимова-Моасе е дългогодишна журналистка, авторка на книги и коментатор на свободна практика. Текстът е от профила й във "Фейсбук" по повод случая с изоставено бебе на около шест месеца на стълбищна площадка в блок в столичния квартал "Люлин". Полицаите са открили родителите на детето - жена на 24 години и мъж на 29 години, които са задържани за 24 часа.


  Едни хора в нормална възраст – на 24 и на 27 години – в добро здраве, с близки, дом, четири регистрирани фирми на името на мъжа и т.н. изоставят шестмесечното си бебе. Живеят в 10-и микрорайон на "Люлин", пък изоставили момченцето си на междустълбищна площадка в 6-и микрорайон. Подготвят изоставянето. Първо отиват в социалната служба с бебето и там заявяват, че не го искат, защото не могат да го гледат. Явно смятат, че то е като в пункт завръщане на бутилки, вторични суровини или оказион – казваш там с две-три изречения "така и така, това дете е наше, гледахме го досега, ама аман от него, не го щем вече, вземете го вие, нали затова сте социални" и толкова. Разписка нещо, приемо-предавателен протокол, запис на заповед, фактура, гаранционна карта... Да, ама социалните нещо се защурали и казали, че ще дойде директорът да ги види. И като останали сами в очакване на тоя директор, родителите избягали. Ей така, хванали си нещата и беж далече от това бебище, дето ги тормози.
  Ама не се разколебали! Малко по-късно оставили детето барабар с кошче/столче (не стана ясно от репортажите по телевизиите) на полуетажа. Понеже това тъпо бебе на шест месеца още не говори,


  написали и бележка – "Да се предаде на социалните. Успех!"...

  Успех! Това пожелали. На тях, като не им е провървяло с тия лоши социални, дето не вземат просто да приберат детето, ами се туткат нещо си там, дано па тия, дето ще го занесат в службата, не ги върнат.


  И така, намерили бебето. Предали го на социалните. Намерили и родителите. Сега с тях ще работят също социални – да ги убеждават, че така не се прави и че не е ОК да си зарежеш детето с бележка някъде си, при това съвсем умишлено и подготвено. Амбицирано, бих казала – не са се отказали, напротив – все пак са намерили начин.


  И как е станало това после? Оставили са го там, изнизали са се на пръсти да не ги види някой през шпионката, отишли са си в празния дом и... са седнали да гледат телевизия? Сипали са си по чашка за освобождението? Отишли са на кино да се поразсеят? Изпаднали са в молитва за опрощение на греховете? Правили са секс?... После са си легнали. Заспали са си. И така, докато не ги арестували.


  Седя и си мисля сега какво щеше да настане, ако тези хора не бяха... "бели българи".

  Ако бяха българи от ромски произход. Щеше да е вой до небето, щеше да е повод за изливане на толкова омраза, колкото обществото ни може да поеме. Пък то мнооого поема, направо не е истина на тая малка земица колко омраза може да се излее и да потъне. И колко удобно щеше да се впише в предизборните дитирамби на разни кандидатчета, които все още се обиждат на сексуалност и мъжка мощ. Представям си колко организирано щяха да хукнат един през друг онези с плакатите в защита на българските деца, дето норвежци щели да ги извозват масово, като по време на холокоста. Представям си цялата глутница мишлета, които се гаврят с по-обикновените и прости хора, като им вменяват страхове и разчитат на примитивните им начини на съпротива, за да си излъскат имиджа и да си подсигурят пореден мандан на кражби и гавра.


  Да припомня само нещо. Циганите в Сливен може и да са прости и манипулируеми, може да са маса, може да са неспособни да правят разумни съждения... Но само поради слух отидоха и си прибраха децата от училище, защото се почувстваха застрашени. Пък тези двама бели, та бели, "чисти" българи (какъв оксиморон само!) са щели с хляб и сол да посрещнат който и да е норвежец, социален, бежанец, циганин, клоун и т.н., който дойде да им поиска детето! Кой знае колко са се надявали, милите! Като


  няма да се учудя, ако са ходили с плакатчета да се борят срещу Истанбулска конвенция, Стратегия за детето, Прайда...

  И понеже ни норвежец, ни дявол дошъл да им вземе бебето, оставили го на произвола на съдбата.


  Ами не се връзват никак нещата с генерализирането, нали? Никак не е лесно след такова нещо да обобщиш, че "циганите си оставят децата". Оставят си ги идиотите. Безсърдечните егоисти. Малоумниците. Пък такива има навсякъде, уви. Без значение цвета, произхода, пола, годините, националността.


  Тези "родители" съвсем реално са си представяли живота си БЕЗ детето си като по-добър. Щели са да се събуждат, да ядат, да заспиват, да се разхождат из парковете с майки с деца. И вероятно е щяло да им е ОК. Е, може би все в някакъв момент тази майка е щяла нейде да се просълзи, ама...


  Темата с изоставянето на дете ме вълнува отдавна, по много лични причини. Покрай този случай откривам, че все още не мога да го разбера. Не мога да разбера как се стига до това решение и как се живее след това.
  ==========
  Щом и автора пита , нека го припомним още веднъж. ....

  Всичко е въпрос на ценности. .....
  Каквито са ценностите такова е и обществото. ....

  Bukalemun
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  За някои цигани правенето на деца вероятно е бизнес. За кражби, за секс, за продан и т.н Но не може да се обобщава за всички цигани. Тези двамата, които са изоставили момченцето са точно като тази порода цигани. И дано да има в НПК член, по който да бъдат съдени.

 37. 37 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  А какво общо има този случай със протестите срещу Норвежкия модел за детето?
  Освен, че става ясно колко са некадърни социалните работници!
  Не помагат, а са едни книжни плъхове, чакащи субсидии!

  Любовта ще спаси света!!!
 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  До коментар [#35] от "hope":

  Със сигурност имат психични отклонения!
  =======
  Нищо подобно .....
  После са си отишли ....гледали телевизия , пийнали по нещо иса си легнали .....

  Bukalemun
 39. 39 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#33] от "Отец Сисой":

  "Като няма да се учудя, ако са ходили с плакатчета да се борят срещу Истанбулска конвенция, Стратегия за детето, Прайда..."Ей, пак всичкото в миш-маша. Логика, та дрънка..."плакатчета" ... пфу че стил ... няма ли да разберат, най-накрая, че няма как да спечелят ако продължават с тези менторски тон. Ако беше си извадила носа от облаците докато пише, можеше по-истинско да ѝ се получи.
  —цитат от коментар 33 на Отец Сисой


  Точно в десятката е коментарът Ви!! Поздравления!!

 40. 40 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#36] от "stedim":

  в цивилизованите държави даже ги улесняват такива да си изоставят детето, на места където ще бъде намерено и ще се погрижат за него. Защото идиоти има винаги, ако ги заплашват правят по-големи глупости, могат дори да убият детето или да го изоставят някъде където да псострада...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 41. 41 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  До коментар [#6] от "kesh":

  ...СБЪРКАНИ са ни ЦЕННОСТИТЕ........
  =========
  Именно ....
  След като едни ценности се омешат с други .....това е най очаквания резултат.
  Такива неща , преди нямаше ....
  Сега защо има.....!
  Внесените отвън ценности са причината.

  Bukalemun
 42. 42 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#41] от "eti mehter":

  особено савеците "ценности" много зле ви се отразяват

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Весело

  До коментар [#42] от "Opportunity":

  :))......разбира се, че имах предвид само и единствено брюк....селските....

  Bukalemun
 44. 44 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  Мария, не ти върви писането. Слабо, злобно, банално, дори езикът и изразяването са бедни и скучни. Разсъжденията , доколкото изобщо ги има-елементарни и плоски. ”Представям си” - не ти ли е казал някой, че журналистът не си представя?
  Помисли за друго поприще,ще се справящ по-добре (трудно бих си представил, че може по-зле)

 45. 45 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Манипулативна статия. Като процент колко от българите /чисти, бели/ изоставят децата си и колко от т.нар. роми/римляни/?Да ни говорим как гледат /като цяло, разбира се/ едните и другите децата си и какво образование им дават.

 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Любопитно

  До коментар [#37] от "hope":

  Освен, че става ясно колко са некадърни социалните работници!
  Не помагат, а са едни книжни плъхове, чакащи субсидии!
  =========
  Здр. hope .....
  Понеже е изключително по темата .....а ти си активна по тая тема , ще ти го кажа директно. .....
  Ценностната система в Бг , за 30 години се е променила тотално .....
  Онзи ден бях там и го видях с очите си. ....
  По лошото е ,че тая подмяна става по демократичен път ....и на практика виновни няма. ...
  Смятам, че толкова е достатъчно ....и твоите размисли по въпроса са това което не считам за нужно да напиша.....

  Bukalemun
 47. 47 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Като оставим настрана изоставянето на детето, което просто не подлежи на коментар...
  Тия какво са очаквали от социалните - да се притекат веднага? Та дори и в бърза помощ се чака, ако не те карат с линейка! А медиите от къде знаят, че мъжът има 4 фирми? Значи му знаят ЕГН-то. От къде? Останалото е просто евтино търсене на сензация...

 48. 48 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3222 Разстроено

  Авторката не е напълно наясно със случая, но прави обобщения. Факт е, че детето е гледано добре. Какво точно е станало с това младо семейство? Физическо или психическо заболяване? Проблеми, с които не могат да се справят?
  Сигурно се нуждаят от помощ и дано я получат, че каквито случаи на убити от бащите си деца имаше...

 49. 49 Профил на DiamondPress
  DiamondPress
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#45] от "daam":

  Добре. Колко са като процент "баш" българите, които си изоставят децата и колко са ромите? Кажи де? Ти знаеш ли? Къде е преброяването? Какво си чел? Къде? Ти ли си броил изоставени деца?

 50. 50 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Излага се дневник вече тъжно е взима един случай и обощава за всичко.

 51. 51 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#16] от "pamela":

  Напълно Ви подкрепям в стремежа да не съдите и да се опитате да разберете тези двама души. Не е нужно, а и за мен не е възможно да ги оправдаем, но трябва да се опитаме да разберем, а не само да се "нахвърляме" върху тях. Липсата на желание да се разбере е нещото, които не харесах в написаното от Мария Касимова-Моасе. Иначе съм съгласен с нея, че опитът да се разглеждат изоставянията на деца, а и всички останали социални явления единствено в етническа светлина е погрешно и води до грешни заключения и грешни действия. За съжаление, има хора, които са в риск да изоставят детето си и това не етническа характеристика. Затова е важно да имаме правилна политика за превенция на тези явления и за подкрепа на родителите. Най-тъжното в настоящата история е фактът, че тези родители са отишли при социалните, но там процедурата е изисквала намесата на началника, вместо социалният работник, който ги е посрещнал, да започне веднага да работи с тях.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 52. 52 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#16] от "pamela":

  Напълно Ви подкрепям в стремежа да не съдите и да се опитате да разберете тези двама души. Не е нужно, а и за мен не е възможно да ги оправдаем, но трябва да се опитаме да разберем, а не само да се "нахвърляме" върху тях. Липсата на желание да се разбере е нещото, които не харесах в написаното от Мария Касимова-Моасе. Иначе съм съгласен с нея, че опитът да се разглеждат изоставянията на деца, а и всички останали социални явления единствено в етническа светлина е погрешно и води до грешни заключения и грешни действия. За съжаление, има хора, които са в риск да изоставят детето си и това не етническа характеристика. Затова е важно да имаме правилна политика за превенция на тези явления и за подкрепа на родителите. Най-тъжното в настоящата история е фактът, че тези родители са отишли при социалните, но там процедурата е изисквала намесата на началника, вместо социалният работник, който ги е посрещнал, да започне веднага да работи с тях.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 53. 53 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Извинявам се за дублирания пост.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 54. 54 Профил на Rada
  Rada
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#41] от "eti mehter":

  Дайте аргументи, че преди такива неща не е имало. Хората не са си оставяли децата??? А ония домове по села и паланки с какво бяха пълни? Криеха ги тия деца, били са повече, а не по-малко. "Ценности внесени отвън..." Хахахаха

 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Не го искат, добре, но защо трябва да го оставят на социалните. Има толкова семейства, които искат да осиновят дете.

 56. 56 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  До коментар [#55] от "Роси":

  Викаш да го "коснат" на битака за 5 кила евроси а? Или в Гърция? Че нали осиновяването минава през социалните бе драга, иначе му викат търговия. И няма да остане ако е бяло и здраво, има опашка от чакащи

 57. 57 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Има цигани които са управители и на по 50 или сто фирми с много милионни задължения, Марчето по това ли съди че става въпрос за българи? Че човекът бил управител на 4 фирми?

 58. 58 Профил на Creature
  Creature
  Рейтинг: 289 Неутрално

  не ще да е от хубаво да стигнат до там да си оставшт детето след като са го гледали 6 месеца. сигурно хич не им е било лесно.
  преди да ги съдим, би било редно да чуем тяхната позиция, а не само да им броим фирмите и да ги наричаме идиоти.

 59. 59 Профил на Rada
  Rada
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#58] от "Creature":

  По-цивилизовано/достойно е да го оставят, отколкото да го бият, застрелят или хвърлят от мост. Не бих си позволила да съдя решението им. По последни данни и двамата родители не работят, бащата е с психично заболяване...

 60. 60 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Съседи и родители не може да избереш. Пожелавам на този малък юнак късмет и да намери хора които ще го обичат и грижат за него. Родителите му са просто боклуци.

 61. 61 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  А какво общо има този случай със протестите срещу Норвежкия модел за детето?Освен, че става ясно колко са некадърни социалните работници!Не помагат, а са едни книжни плъхове, чакащи субсидии!
  —цитат от коментар 37 на hope


  Разфокусиране, отклоняване на вниманието с популизъм, нали вече обясних.

  мурзилка
 62. 62 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Весело

  До коментар [#54] от "Rada":

  Излез с истина си Ник.....не сс плаши .....
  Нали сте демокрация.

  Bukalemun
 63. 63 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  Инфантилни възрасни, превърнали се в люпилна.
  Това впрочем не ги оневинява

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 64. 64 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Дано го осиновят добри и състрадателни и грижовни хора за радост на дете и на тях. За изоставилите го Бог ще се погрижи.

 65. 65 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Туй Моасе ,започва писанието си обичайно некадърно , на подчертано, махленски диалект. Не разбирам , защо е модерно такъв стил на изразяване, вероятно толкова си могат . До тук добре . Но по едно време , се намесват бели хора , цигани, партии и ... не издържах до края .
  Дневник , що дава трибуна на неуки расисти, това е въпросът ?

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 66. 66 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  Тука има повече подробности:
  "Майката на бебето е правила два опита за самоубийство, а бащата е освидетелстван от ТЕЛК c пcиxични пpоблеми и има четиpи, очевидно чyжди, фиpми c дългове."
  https://www.24chasa.bg/novini/article/7702629
  Както и предположих родителите са не само с психични проблеми, но и с други проблеми.

 67. 67 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  До коментар [#41] от "eti mehter":

  Вие явно сте роден/а в новия век, щом и представа си нямате, че и преди ИМАШЕ такива неща. За да не се разваля тогавашния морал, родените здрави деца, предимно от неомъжени, непълнолетни, дори дъщери на хора с някаква власт по онова време, се даваха за осиновявания. Разбира се, за това не се говореше публично, имаше хора за всичко. "Млада си ,ще си родиш друго" или презрително :" Поне го погледни", ако бременноста е нежелана, че например, синът на комсомолският секретар се е възползвал от някоя девойка. Родените деца с някакво увреждане, генетични заболявания се даваха в едни институции, намиращи се в места, които и на картата ги нямаше.

 68. 68 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#2] от "niakoi_si":
  Подкрепям кастрацията, но на циганите. Смехотворни са воплите на авторката - проституираща либералжурналистка - да ни настрои срещу двама родители (извършили осъдителна постъпка, никой не отрича това), само защото са българи. А десетките хиляди цигански деца, неграмотни и мърляви, просещи, бъдещи, а и настоящи крадци и убийци, ставащи самите те родители на 13 години - за каква родителска отговорност при циганите говорим???

 69. 69 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#68] от "niki7":

  Защо не организираш подписка, как да се постъпва с тези безотговорни родители от малцинствените групи?

  В крайна сметка трябват не думи, а дела, нали....? ;)

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 70. 70 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#66] от "pamela":

  но пък с расмножаването подобни човекуподобни съштесва никуга немът прублеми...

 71. 71 Профил на Rosicams
  Rosicams
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За случая авторката не ми казва нищо ново, освен някои емоционални детайли. Не виждам защо заиграва с това дали са бели или черни родителите, няма значение и нямаше да е по-голям вой, ако бяха черни.
  Само не разбрах останалото, което е подчертано с болд - родителите виновни ли щяха да са (като протестъри, не като лоши родители), ако бяха ходили на протест, или всички протестиращи са виновни по принцип, защото протестират, т.е. имат мнение? Или са виновни само протестиращите против ИК, прайда и стратегията? Или са виновни всички, които не си вадят заключенията от частните случаи, като авторката в случая, ами имат мнение за законите, откъде -накъде?

 72. 72 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  ИЗОБЩО НЕ РАЗБРАХ, КАКВО ИСКА ДА НИ КАЖЕ АВТОРКАТА?

  Случаят е абсолютно изключение, както например раждането на сиамски близноци.
  И от това се правят генерални изводи.
  Авторката, както знаем, е боец за левичарската "прогресивната идея", ама чак толкоз...

 73. 73 Профил на Dimitrina Kiurkchieva
  Dimitrina Kiurkchieva
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Не ми стана ясно, защо е това етническо противопоставяне в този текст?! И нелепи обобщения с Истанбулската конвенция, норвежците, Стратегията за детето... Тези изтъркани либерални мантри. Хайде стига преиграване! По-голям миш маш не съм чела по темата. Пълно безсилие и крещяш език на омразата, за който във фейсбук бих докладвала този уж тъй невинен текст веднага.

 74. 74 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Поздрави към авторката, много добър текст...искрено се надявам малкият фърфалак да не е стоял дълго на стълбището, да са го намерили след минути!За ония двамцата...нищо. Като за умрял.Дали законодателят е предвидил ефективна присъда в подобен случай, предстои да разберем.Дано попадне на истински хора момченцето...с подобен фалстарт, Бог да го пази!
  —цитат от коментар 15 на tolkoli


  Не се притеснявайте толкова много за детето. Знаете ли колко хора не могат да имат деца и чакат на опашка да си осиновят ? За здраво,бяло бебе на 6 месеца ще има опашка от желаещи. Проблема на тези двамата е че са го захвърлили. Ако бяха изчакали по нормалния ред нямаше да има никакви проблеми, ама те по незнайна причина са решили че най-спешното нещо в живота им е да се оттърват от детенцето.

 75. 75 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Тука има повече подробности:"Майката на бебето е правила два опита за самоубийство, а бащата е освидетелстван от ТЕЛК c пcиxични пpоблеми и има четиpи, очевидно чyжди, фиpми c дългове."https://www.24chasa.bg/novini/article/7702629 Както и предположих родителите са не само с психични проблеми, но и с други проблеми.
  —цитат от коментар 66 на pamela


  Благодаря , Памела за информацията. Това всъщност е трябвала да направи авторката на статията , ама явно я е мързяло та е написала един тон разсъждения на базата на грешни факти. Като се запознае човек с тях установява че това което са направили родителите в тяхното положение може и да е най-доброто за бебето.

 76. 76 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 260 Неутрално

  това, което се е случило с детенцето е наистина ужасно!

  Но тая "статия" с изсмукани от пръстите разсъждения и фантазии ми дойде малко в повече. Какво авторката може да си представи не е повод за писане на "статия". И аз си представям много работи, ама не ги пиша постраниците на Дневник.

 77. 77 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2452 Неутрално

  Чудех се дали въпросната случка не е измислица на авторката. Напълно реалистичен сценарий.
  Не писах никакъв коментар, а снощи чух за случая по новините.
  Явно не е измислица. Но тенденциозно са пропуснати ключовите факти!
  И мъжът и жената в това семейство са били психично болни!
  Също, не са работили и не са имали средства. Четирите регистрирани фирми са най-вероятно фиктивни.
  Те обективно не могат да се грижат за себе си, камо ли за бебе.
  Поредната грозно фабрикувана пропаганда от либерастите.
  А авторката, със смесен брак има и психически мотив "гроздето е кисело" срещу "чистите българи"
  Не случайно, точно жени със смесени бракове са най-голямото оръдие на мигрантската пропаганда. И във фирмата където работя има една такава. Един път спорихме 1 час относно мигрантите. Според нея, те били повече българи от българите. Искали да научат български, да работят, да плащат данъци и да се интегрират ...
  ... Всичките ... !?!?

 78. 78 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Миче моля не сравнявай изтрещели аланъци българи, които са видели че им се нарушава рахатя от едно дете с орките, на които децата са им източник на доходи.

 79. 79 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1889 Весело

  До коментар [#28] от "tolkoli":

  Че как съм се обърнал към една дама? Обърнал съм се към нея със собственото и име - Мааариииияяяя, проблем? И има ли значение, че е дама - всички сме равни - и господа и дами - икуолити май е термина? Сексистко е да взимаме предвид пола на човека, за да се съобразяваме как да се обръщаме към човека, не ли?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 80. 80 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1889 Весело

  До коментар [#31] от "Отец Сисой":

  изглежда не са здрави - бащата бил с психично заболяване. За майката се предполага ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 81. 81 Профил на pkh07609293
  pkh07609293
  Рейтинг: 33 Неутрално

  До коментар [#45] от "daam":

  Не е манипулативна, просто е вярна и затова е неприятна за хора отучили се да мислят с главите си. ..истината боде

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK