България: как републиката неусетно умира

През последното десетилетие управленската мрежа успя да постави свои хора на уж независими позиции и сега този захват започва да души републиката.

© Юлия Лазарова

През последното десетилетие управленската мрежа успя да постави свои хора на уж независими позиции и сега този захват започва да души републиката.Текстът е препечатан от "Дойче веле".


Републиките – още от времето на Аристотеловата "полития" или римската res publica – са крехка форма на управление, което може да се изроди в тирания или олигархия. В историята тънката нишка на обществения интерес често е била късана, а "общото дело" е деградирало до частно начинание на безскрупулни и арогантни индивиди, алчни за власт и богатства. Традиционно това се случва с преврат, кръв и насилие. Днес обаче републиката е заплашена и от други видове смърт. Българският опит от последните години трябва да ни направи особено бдителни по отношение на три вида неусетна евтаназия, на която може да бъде подложена чистата и свята република.


Нежна смърт чрез задушаване
Както всички знаят, премиерът Борисов е човек, който милее за републиката. Както древните римляни, той също желае да я опаше с пътища, бани и друга инфраструктура, защото именно те са най-видимите, материални носители на общото благо.


Но въпреки това в последното си голямо телевизионно интервю той направи ясна демонстрация на огромната опасност, която е надвиснала над българското общо дело. По отношение на номинацията на Иван Гешев за главен прокурор Борисов рециклира опорката, че ГЕРБ (правителството) не издигат "свой" кандидат, защото ако номинират някого – да речем Емил Радев, ще бъдат обвинени, че слагат на поста партиец. Това наглед невинно твърдение издава нещо страшно от републиканска гледна точка: Борисов дори не може да допусне, че той и ГЕРБ биха могли да номинират някой независим, достатъчно авторитетен юрист за поста главен прокурор. Тоест не изпълнител на поръчения, а човек, воден от закона и обществения интерес.


Когато се стигне до ситуация, в която авторитетни и независими кандидати просто няма, републиката умира от задушаване. Тя се превръща в "захваната" държава, в която силните на деня овладяват институциите една по една. От тази гледна точка опорката на ГЕРБ, че не се месели на прокурорите да си изберат началник, не само е фактически невярна, но е и теоретично вредна.


Нещо повече: тази опорка се самооборва. Ако ГЕРБ не могат да излъчат независими и авторитетни кандидати, това означава, че и във Висшия съдебен съвет (ВСС) са пратили партийци и хора за поръчки (от парламентарната квота). А тъй като ВСС избира главния прокурор, значи ГЕРБ така или иначе се "месят" в този избор. Тезата за "неизбежния партизанин", защитаващ не общото благо, а парциален интерес, повдига и други тежки въпроси. Трябва ли всички номинации на ГЕРБ за Конституционния съд, Съвета за електронни медии (СЕМ) и останалите независими регулатори да бъдат третирани като хора за поръчения (да не кажем поръчки)? Последните действия на СЕМ по скандала в БНР по-скоро потвърждават тази хипотеза – вместо да идентифицират политическия натиск върху радиото и да протестират срещу него, пазителите на медийната независимост се опитват да заметат скандала с уволнение на директора по повод спирането на радиото. Да, спирането е проблем, но големият, истинският проблем все пак е политическият натиск. И фактът, че политическият натиск най-вероятно е дошъл от тези, които са "пратили" определени хора както в СЕМ, така и в самото радио и в БНТ.


Ако една система е достатъчно плуралистична, влиянието на различните "пратеници" на частни и партизански интереси може да се уравновеси: това е конституционното решение за разделение на властта. Така в конкуренцията между частни интереси общото благо може да се окаже защитено. Но когато една партия е много дълго време на власт и разполага с всички нейни лостове, конституционните гаранции започват да се износват. Орбанова Унгария показва ясно политическото овладяване на страната от "партийци". В България се получава нещо сходно, макар че ГЕРБ действат в мрежа, чиито останали елементи са ДПС и неговата бизнес империя, "патриотите" и други инцидентни "захватчици". Неслучайно Борисов твърди, че Гешев не е "неговият" кандидат. Да, може и да е кандидат на ДПС, но това не променя общата картина, а само загатва, че премиерът е позагубил позиции.


През последното десетилетие споменатата управленска мрежа успя да постави свои хора на уж независими позиции и сега този захват започва да души републиката. Както в популярния рефрен "Кilling me softly with his song", Борисовите наглед невинни думи навяват мисли за фатален край на републиканската идея.


Смърт чрез самохипноза


Истерията в ромския квартал на Сливен демонстрира друг начин, по който републиката може да умре – когато гражданите ѝ започнат системно да виждат бели мишки на места, където тях реално ги няма. Бялата мишка е метафора за измислена, въобразена опасност (а иначе си е съвсем приемлив биологически феномен). Метафората за бялата мишка подсказва, че ако гражданите станат параноични и в паниката сами си причинят вреда, републиката е в опасност. И затова републиканските институции трябва да направят бърза психотерапия и да разсеят неоснователните страхове.


При нас, уви, поне част от управляващите са професионални раздухвачи на страхове, хипнотизатори, които карат хората да виждат не само бели мишки, но и всякакви други небивалици. След като хипнотизират населението и го убедят, че е заплашено от някакъв измислен плъх, те се явяват като "спасители", които го пазят от "напастта". През последните години създателите-ловци на бели мишки успяха да постигнат следното:


– хората ги е страх, че някой ще им "открадне историята". Макар че подобни прецеденти в самата история няма, в България полагаме огромни усилия срещу подобна хипотетична опасност и дори си назначихме вицепремиер, чиято основна функция изглежда е да ни пази от похитители на историческия ни живот. Бойко Борисов правилно се възмути в споменатото интервю, че никой не може да ни открадне историята и че самата идея е бяла мишка. Да, но имаме вицепремиер, който да я лови.


– хората ги е страх, че норвежци или незнайно кой ще им вземе децата барабар със семейните им традиции. Тези, които пазят историята ни от разграбване, са се самоназначили и за пазачи на деца и семейни ценности.


– хората ги е страх за сексуалната им идентичност, зер някой европеец може да я подмени в суматохата. Срещу тази бяла мишка имаме цял отбор ловци и бранители, начело с Волен Сидеров и Ангел Джамбазки. Двамата толкова се увлякоха в преследването ѝ, че дори влязоха в открит спор кой от тях е с по-правилна сексуална ориентация. Бързо стана ясно, че този спор може да бъде решен единствено чрез пряк физически сблъсък на претендентите, предшестван от специализиран медицински преглед.


Накратко: републиката може да умре и от глупост.


Хибридна смърт


Путиновата хибридна война срещу Запада има следните елементи:


– раздухване на масови паранои ("откраднати" семейни ценности, норвежци, Истанбулска конвенция, кемтрейлс и т.н.), които водят до неуправляемост на обществата;


– подкрепа за лидери, които дискредитират собствените си държави;


– подкрепа за крайнодесни партии, които застрашават управлението;


– подкрепа за настоящи и потенциални бъдещи тирани и олигарси.


Смисълът на всичко това е да дискредитира радикално самата идея за република. Да покаже, че републиките са слаби, нетрайни форми на управление, които всъщност са скрити тирании и олигархии. Да убеди хората, че тези крехки управления на всичко отгоре не могат да контролират масовите психози и се поддават на ирационалност. Както в случая с Брекзит.


Хибридната война иска да заличи дори спомена за републиката. Да осмее, да иронизира, да окарикатури този политически идеал. Да убеди населенията, че единствената възможна форма на управление е тираничната, диктаторската, олигархичната.


Циничните медии, политическите опортюнисти, раздухвачите на масови психози са естествени съюзници на хибридната пропаганда. Те са нейните волни или неволни инструменти. Накратко: хибридната смърт на републиката е смърт чрез масова забрава – забрава на самия политически идеал.


В България мнозина се бият в гърдите като последователи на Левски. Време е обаче идеалът за "чиста и свята република" да излезе от рамката на историческото клише и да се превърне в действително политическо верую. Защото републиката – това най-голямо политическо постижение в българската история – наистина е застрашена.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 652 Неутрално

  "републиката – това най-голямо политическо постижение в българската история"

  Сещам се за азбуката, възраждането и освободителните войни, като малко по-важни постижения, по моите скромни критерии...

  Иначе, поредната статия за неща, които си ги знаем, но без полза...

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 2. 2 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 439 Неутрално

  някои хора направиха занят да критикуват ГЕРБ и си живеят доста добре от това. дрън - дрън-дрън, кинтите текат!

 3. 3 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#2] от "bkstoja":

  като гледам, повече пари се правят от ибрикчийство

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5623 Неутрално

  Мнго странно ще прозвучи, но от една съвсем различна гледна точка всико описано по-горе се потвърждава от живота в затвора. Може би, защото там всичко е хиперболизирано.
  В интервюто си Дж. Полфрийман написа доклада за състоянието на съдебната система. ЕС е твърде политкоректен и зависим за да каже нещата с истинските имена. Чуйте го. Струва си.
  https://darikradio.bg/polfriiman-sluchaat-mi-se-izpolzva-kato-zaplaha-kam-balgarskite-sadii.html

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4437 Неутрално

  Смило мислил цяла нощ и това измислил.
  А между другото, след 2 часа се открива нова магистрална отсечка....:)

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  – хората ги е страх за сексуалната им идентичност, зер някой европеец може да я подмени в суматохата."

  Не е ли прекалено плитък опита за внушение от какво ги е страх? Никой зрял и нормален човек не го е страх за собствената му идентичност, дори и вие не искате да я подменяте, вие искате детската идентичност да подменяте.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на Devils Slide
  Devils Slide
  Рейтинг: 1255 Весело

  "пътища, бани и друга инфраструктура, защото именно те са най-видимите, материални носители на общото благо"

  Банални неща за разлика от ИСТИНСКИТЕ умнокрасиви ценности, служба на ДОБРИТЕ олигарси и капитан Грант :)

  А тия слухове дето се плющят напоследък ги разпространяват точно умнокрасиви комунисти с цел да има неква врява и поле за умнокрасивичарстване щото без това никой не ги забелязва как пасат под опашката

  Persistence of Time
 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3320 Неутрално

  Айдеее! Както и да го върти DW, все Путин е виновен! За това, че В Норвегия отнемат деца по закон (справедливо, или - не). Тяхна вътрешна работа е. За това, че нашия премиер е некадърен и прост - цитат "аз съм прост и вие сте прости...". За това, че подкрепя крайно десни партии. Интересно, а крайно левите, кой ги подкрепя? Филанкишията? Подкрепял олигарси!? Ако ЕС и американците искаха да махнат нашите олигарси, кой щеше да ги спре? Знаят къде да им сметките, знаят къде са стъпили накриво, в какво са се провинили. Явно обаче, че са им удобни, защото слушат и изпълняват. А, Републиката, ще попита някой? Е, републиката се вижда на хоризонта. Чиста, свята, красива. Като мираж.

 9. 9 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#8] от "Vlado Nikolov":

  Нищо, ти си бодра смяна да вардиш честта му

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 10. 10 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 958 Весело

  "...Накратко: републиката може да умре и от глупост..."


  Една от най- вероятните...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 11. 11 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#6] от "дерибеев":

  А може би точно Смилов се страхува от сексуалната си идентичност? Може би го е страх от норвежци?

  Не ви ли прави впечатление, че точно умнокрасивите гуруси непрекъснато тръбят за тези "проблеми", подклаждайки истериите... уж за да ни пазят от тях?

 12. 12 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 969 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  "А между другото, след 2 часа се открива нова магистрална отсечка....:)""

  Хвалбата с откриване на магистрална отсечка е смехотворна, глуповато нагла и срамна.
  Западните страни приключиха с магистралите преди 40 и повече години.
  Повечето бивши соц. страни от СИВ приключиха с магистралите преди 10-15 години.
  Отсечка ли?

 13. 13 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 233 Любопитно

  До коментар [#12] от "gmbh":

  А какво, да откриват отсечки и да се срамуват? Смешник.

 14. 14 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#11] от "niakoi_si":

  въобще не ми прави същото вепечателение, прави ми впечатление болшевишкият маниер на българските "консерватори"

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 15. 15 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Мнго странно ще прозвучи, но от една съвсем различна гледна точка всико описано по-горе се потвърждава от живота в затвора. Може би, защото там всичко е хиперболизирано.В интервюто си Дж. Полфрийман написа доклада за състоянието на съдебната система. ЕС е твърде политкоректен и зависим за да каже нещата с истинските имена. Чуйте го. Струва си.https://darikradio.bg/polfriiman-sluchaat-mi-se-izpolzva-kato-zaplaha-kam-balgarskite-sadii.html
  —цитат от коментар 4 на penetrating


  Още малко и някои измжду нас /дано не са много / са на път да направят от убиеца Джок Полфрийнман пътеводна зведда , симол на който трябва да се кланяме и пред който да благоговееем , ние неговите последователи - апостоли на вярата и правото. Смятам , че е крайно време да се кротнм и да спрем да се кланяме на СЪМНИТЕЛНИ КУМИРИ особено на фона на НЕОБЯСНИМАТА БИТКА против Иван Гешев и на фона на БЪЛГАРОФОБСКОТО ИЗКАЗВАНЕ на един "псевдо демократ " и ПСЕВДОБЪЛГАРИН - Радан Кънев ! Републиката си е република , макар и разпъвана от всички страни от ДОБРОЖЕЛАТЕЛИ като Смилов , демократи "от всички страни , които се съединяват "! Смирете се !

 16. 16 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  До коментар [#6] от "дерибеев":А може би точно Смилов се страхува от сексуалната си идентичност? Може би го е страх от норвежци?Не ви ли прави впечатление, че точно умнокрасивите гуруси непрекъснато тръбят за тези "проблеми", подклаждайки истериите... уж за да ни пазят от тях?
  —цитат от коментар 11 на niakoi_si


  И на мен ми прави впечатление УМНОКРАСИВОТО ДВИЖЕНИЕ , което си обясних до голяма степен , след като гледах преди няколко дни филма : "ХАПЧЕ ЗА МИЛИОНИ "! Препоръчвам го . Има го целия в Интернет ! И почива на ДОКУМЕНТИ !

 17. 17 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":"А между другото, след 2 часа се открива нова магистрална отсечка....:)""Хвалбата с откриване на магистрална отсечка е смехотворна, глуповато нагла и срамна.Западните страни приключиха с магистралите преди 40 и повече години.Повечето бивши соц. страни от СИВ приключиха с магистралите преди 10-15 години.Отсечка ли?
  —цитат от коментар 12 на gmbh


  Прав си ! Западняците приключиха с магистралите , докато ние бяхме заети ДА СТРОИМ СОИАЛИЗЪМ , РАЗВИТ СОЦИАЛИЗЪМ И ДА ИЗПЪЛНЯВАМЕ ПЕТИЛЕТКИ В СЪКРАТЕНИ СРОКОВЕ ! И всичко това в конткста на СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ РЕАЛИЗЪМ И ВЕЧНА ДРУЖБА С СССР

 18. 18 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1280 Весело

  До коментар [#17] от "doroteus":

  Той Запада докато си строеше магистралките ей така, между другото приключи веднъж завинаги и със ссср то, с развития социализъм и т.н.

  Имало едно време ссср...
 19. 19 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 969 Неутрално

  До коментар [#13] от "Боби Бобев":

  "А какво, да откриват отсечки и да се срамуват? Смешник."

  Не. Парадно демонстративно да показват българското изоставане в строителството на магистрали с откриване на отсечка от магистрала. Никой не ти пречи да се хващаш на селски хитрини и биене в гърди. Рязане на ленти на всеки километър, защо не.
  Глупавите не живеят по-дълго.

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  До коментар [#15] от "doroteus":

  За Иванчева да си срещал напоследък нещо тук? Усетиха се, че яде от тяхната купичка на избори, същата уникална глупост правят и с австралиеца

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1092 Любопитно

  много българи предпочитат да съществуват в мафиотска кочина, отколкото в "чиста и свята република" /особености на българският манталитет и култура /

 22. 22 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Републиката си е добре, даже много по-добре със който и минал период да я сравняваме.Умират само надеждите на културните марксисти за политическо влияние.

 23. 23 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Не мога да се съглася с "путиновата хибридна война".
  И руските олигарси си гледат интереса.
  Какво да направи Путин след като петоколонниците се съгласяват с руските мега проекти, чрез които харчат български и европейски средства заради комисионната, която ще получат през контролираните фирми.
  Не е виновен Путин, че КОЙчовци обират народа и си назначават политиците. Руските олигарси, защо да не вземат, след като някой им дава.

 24. 24 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 706 Неутрално

  От определено време ми правят впечатление две неща в анализите на дневник. Първо, че приличат на реквиеми, второ, минават задължително през дойче веле. Според мен, това има по-скоро отрицателен ефект сред читателите.

 25. 25 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Пълни глупости!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 26. 26 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Ако ГЕРБ бяха издигнали независим и авторитетен кандидат за гл. прокурор, за да угодят на Смилов, тогава пък другият велик морализатор- Дайнов, щеше да скочи, че ГЕРБ окупират всички власти с партийни кандидати!

  Няма угодия на либерастките претенции!

  И всичко това на фона на съвсем скорошните и пресни грозни партийни кандидатури за попълване на водещите европейски позиции в ЕС, ЕП, ЕК, а които бяхме свидетели и които все още продължават.

  Грозните пазарлъци между Меркел, Макрон и останалите управници.
  Нещата стигнаха до там, че съставът на ЕК все още не е определен, а половината предложения на Урсулята са хора, разследвани за злоупотреби в собствените им държави.
  Начело с нея!
  Къде беше Смилов да се възмути от грозния партизанлък, от безцеремонната намеса на Меркел в състава на италианското правителство, от преврата , спретнат от германските служби срещу законното правителство на Курц в Австрия?

  Що се отнася до " белите мишки " на Смилов- това е крайно нещастен опит да се опровергаят някои от основните идеологически постулати на неомарксизма.

  Които хората вече разбраха и усетиха, надигнаха се против тях , някъде решително ги отхвърлиха, другаде проспаха и сега изпитват на гърбовете си неолибералните радости- джендъризъм, наци- феминизъм, норвежки социал- тероризъм и други, да не ги изброяваме, говорили сме достатъчно за тях.

  Но най- сигурният критерий, че имаме насреща си неомарксистки пропагандатор, като Смилов, е дежурното и станало вече нарицателно оправдание на всички неомарксистки неуспехи с ПУТИН.
  Навсякъде , където либерастите се оляха и хората в Европа скочиха срещу техните простотии, виновен е Путин.

  Много пъти сме казвали,че неомарксизмът и путинизмът са две страни на едно и също зло. Изкуственото им разделяне се използва както от едните , така и от другите, за оправдание на собствените им провали.

  Тази теза беше силно защитавана от покойния Алекс Алексиев, лека му пръст, който за това беше силно мразен и от едните , и от другите!

 27. 27 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Я да видим какво казва самият Макрон , като подкрепа към кментар 26 :

  Френският президент Еманюел Макрон заяви, че "политическа игра" е довела до отхвърлянето на кандидата на Париж за еврокомисар Силви Гулар в Европейския парламент, предадоха "Ройтерс" и "Гардиън".


  Вотът, който вещае проблеми за председателя на бъдещата Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, се състоя вчера.

 28. 28 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 960 Весело

  Съчувствам на Смилов, той непрекъснато страда за нещо и мисля, че е редно да го подкрепим.

  От друга страна забелязах много хубави снимки на др. Минеков, виден списател в Дневник, състрадалец на Смилов и активист на световната демократична общност и ДБ.
  Той подкрепя др. Манолова за кмет на столицата, откъдето ще падне империята на злото и ще спасим републиката.
  Защо това не е отразено в демократичния печат?!

  Доброто е заразно
 29. 29 Профил на Kingpin
  Kingpin
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Каракачанов да бъде изгонен от правителството.
  Само много наивни може да повярват, че писанията на Урумов срещу световния прогрес не са минали одобрението на агент Иван.
  Лицето Уринов незабавно да бъде разследван за кибер-тероризъм и всяване на масова паника.
  Агент Иван , Психо-патриотите, Атака и всички консервативани утайки , орбанисти и путинисти работят срещу европейските ценности и срещу европейския път на страната ни. !

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 30. 30 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  Крайно време е да станем Монархия и хубав Цар си имаме даже, той и наследници си има.

 31. 31 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1393 Весело

  Ох, камък ми падна от гърба! Тук от няколко дена не е имало напечатан поразителен по своята замисленост, интрижка, инсинуация и умствена констипация текст на великия мислител от „Дойче зеле“ – дрОгаря Смилов, мамин Даниелчо, смилащ злободневието и поднасящ ни го готово за преглъщане и консумация! Но-о-о-о, той не се оставя да го влачи течението, което влачи нас – „глупавите герберунгели“, а мисли денонощно, че дори се и буди посред нощ, потен и разтреперан от великите мисли, които бушуват в обширната му, непълна глава и повдига и други тежки въпроси. Например: „Трябва ли всички номинации на ГЕРБ за Конституционния съд, Съвета за електронни медии (СЕМ) и останалите независими регулатори да бъдат третирани като хора за поръчения (да не кажем поръчки)?“. Изумителен по своята дълбочина и конкретика въпрос! Слава Богу, и то благодарение на самия дрОгар Смилов и други дрОгаре, например от с. Миндя, ние, а и в ГЕРБ прекрасно знаем, че в момента, в който биха били направени „номинации на ГЕРБ за Конституционния съд, Съвета за електронни медии (СЕМ) и останалите независими регулатори“, същите тези дрОгаре, а и другата тежка артилерия от Разградско-Дръгалефската батареи щяха да открият огън по тези номинации! Щот‘ няма угодия! Щеше да има епохално по своя мащаб късане на ризи и вратовръзки, защото гащите вече са скъсани – въпросните господа са вече sans-culottes и им се виждат знамената, на които някои от тях посвещават вълшебни по своята изразителност и художествени стойности селфита! Бравос, дрОгарю Смилов, мамин Даниелчо, пиши ни по-често, че не само „републиката може да умре и от глупост“, а и ние – глупавите, грозните, непосветените, направо 80-те %!

 32. 32 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  До коментар [#15] от "doroteus":

  Не само съмнителни кумири, на които се отделя прекалено внимание, но и непрекъснато раздухване на истерия около събития, които са с трайност до една седмица, каквито са слуховете за отнемане на деца.
  Bърхът на предозирането беше вчерашната статия за изоставеното дете, чрез която отново се правиха внушения за расизъм към ромите. Оказа се, че детето е на родители с психически и битови проблеми и ползването на този случай за политически цели е морално недопустимо.
  Същото беше и с убитата журналистка от Русе.
  Обаче пропагандата е на принципа "Целта оправдава средствата".

 33. 33 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#28] от "АзКлавдия":

  .....Защо това не е отразено в демократичния печат?!....

  ...защото днес печатът е зает да спасява републиката- Кънев от Брюксел, Смилов -от Дойче Веле.

  Спасяването на републиката се състои в громене на белите мишки, които подобните на Смилов създадоха и отгледаха, но инак се представят за продукт на управляващите?!

  Подобно двусмислено и противоречиво поведение по принцип е обект на медицината , но в случая ще приемем , че Смилов просто заработва, човекът!

 34. 34 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 557 Неутрално

  ЕМИЛ РАДЕВ???НЕЗАВИСИМ ,АВТОРИТЕТЕН ЮРИСТ???????
  ТОЧНО ОБРАТНОТО Е ВЯРНО ЗА ТОЯ ПРИСЛУЖНИК НА ТИМАДЖИЙСКАТА ШАЙКА.

 35. 35 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 557 Неутрално

  ЕМИЛ РАДЕВ???НЕЗАВИСИМ ,АВТОРИТЕТЕН ЮРИСТ???????
  ТОЧНО ОБРАТНОТО Е ВЯРНО ЗА ТОЯ ПРИСЛУЖНИК НА ТИМАДЖИЙСКАТА ШАЙКА.

 36. 36 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 557 Неутрално

  ЕМИЛ РАДЕВ???НЕЗАВИСИМ ,АВТОРИТЕТЕН ЮРИСТ???????
  ТОЧНО ОБРАТНОТО Е ВЯРНО ЗА ТОЯ ПРИСЛУЖНИК НА ТИМАДЖИЙСКАТА ШАЙКА.

 37. 37 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Поздравления за автора! Ясна и точна мисъл.

 38. 38 Профил на Karanikolov
  Karanikolov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Въх, не думай! Спешно да се свика мозъчният тръст на дръгалефското БКП - товарищите Дайнов, Слатиньски, Минчев, Гинчев и Драгинчев, и в екстремен порядък да се изработи "Третий Комунистический Манифест за Республиката", оти вторият тъй и не хвана ред... У вазе ни е надеждата, о, Титани на комунистическата мисла!

 39. 39 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 446 Неутрално

  "Хвалбата с откриване на магистрална отсечка е смехотворна, глуповато нагла и срамна.Западните страни приключиха с магистралите преди 40 и повече години.Повечето бивши соц. страни от СИВ приключиха с магистралите преди 10-15 години.Отсечка ли?
  —цитат от коментар 12 на gmbh


  Ми що не приключихте бе, другар? Преди 18 години тов. Костав гордо раздаваше предприятия на другарите си от Позитано и кръга Капитал, сега всите подсъдими, и хабер си немаше магистрали да строи. И кво кайш, като не ги построихте комунистическите боклуци в предишните 20 години, и Борисов трябваше да ги остави и да се движим по калдъръми, оти умнокрасифците тъй сте рекли?

 40. 40 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3285 Неутрално

  Бе република, монархия, джамахурия -- българчетата ще й намерят дамара.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 41. 41 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 446 Неутрално

  много българи предпочитат да съществуват в мафиотска кочина, отколкото в "чиста и свята република" /особености на българският манталитет и култура /
  —цитат от коментар 21 на Stewie


  Само пълен наивник може да си мисли, че докарвайки на власт крадците и мародерите БСП, ДСБ и ДПС, които съсипаха България, мигом ще заживеем в "чиста и свята република", каквото и да означава това в съвременния контекст. А ти другарю… записа ли се КОМУНИСТ? Опс, "чистосвяторепубликанец". Пърдьон.

 42. 42 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Каракачанов да бъде изгонен от правителството. Само много наивни може да повярват, че писанията на Урумов срещу световния прогрес не са минали одобрението на агент Иван. Лицето Уринов незабавно да бъде разследван за кибер-тероризъм и всяване на масова паника.Агент Иван , Психо-патриотите, Атака и всички консервативани утайки , орбанисти и путинисти работят срещу европейските ценности и срещу европейския път на страната ни. !
  —цитат от коментар 29 на Albert Hoffmann


  Я обади вие за кои "ценности" работехте, га правихте атентатите в НАП и БНР? Обаждай, преди да е обадил Цацаров...

 43. 43 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Абе комай най умират грантовете на Смилов.

 44. 44 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Политика на практика в България няма - това са корупционни кръгове, облечени в партийни идеологии.

 45. 45 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1001 Любопитно

  Смяната на републиката или демократичното има един много добър ефект,тиранът винаги става мишена номер едно .Е да за известно време се огражда с охрана но накрая параноята неизменно го деградира и мре като куче.Или от човешка омраза преминала в само жертва или от собственни страхове а може и от отровата на най-близко стоящия алчен самоорпеделил се наследник.Рядко има щастлив край за този който я е докарал...до тирания.
  При олигархията е по-сложно там обикновенно деградират децата им но болката не е по-малка.

 46. 46 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Политика на практика в България няма - това са корупционни кръгове, облечени в партийни идеологии.
  —цитат от коментар 44 на arcanum


  Ако говорим за психо-дясно-лявото - да, така е! Там политика никога не е имало. Ти не беше ли от тех? Ей ви го единия от "кандидатите" за президон...

  https://pik.bg/минеков-от-дебъ-пръв-агитатор-на-мая-манолова-да-им-е-честита-на-десните-колаборацията-с-к-news876287.html

 47. 47 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 306 Неутрално

  "Дневник", време е да сменяш "постоянно присъствие от тролове и тролчета, техните батковци и каки, баджанаци и т.н. (и много други подобни на тях) из вашите електронни сайтове на медийният ви кръг" - много елементарни са станали горките и "нищо ново не са научили" (като сегашните комунисти са).

 48. 48 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1362 Весело

  Републиката неусетно започна да умира когато нпо-тата започнаха да се бъркат в съдебната власт, да настояват за промяна на Конституцията и да хрантутят най-некадърната и мързелива част от драскачите гордо нарекли се анализатори и носители на експертиза.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 49. 49 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3320 Весело

  До коментар [#9] от "Opportunity":

  Вие - бившите комуняги, сте по - първи в тая работа.

 50. 50 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Язък, профа Дайнов що кръв хвърли да напише прокламацията "За Републиката"
  цели десетиляди човека я подписаха.

  тя, републиката да вземе да се гътне, както ни уведомява Смилов.

  Неблагодарна работа.

  Един памфлет поне няма ли опечалените да спретнат.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 51. 51 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 2397 Весело

  "чистосвяторепубликанец"
  —цитат от коментар 41 на Reporter US

  Това ще си го чопна, хахахахах... Със сигурност ще замести специално измислената от лилявата пропаганда дума "реформатор".
  Щели да реформират България, представи си! Оня ден отново техни привърженици ми твърдяха, че държава нямало. Ми като няма държава, а избраният от тях другар с брадавиците му се ще не само жена му, а и държавата му да е "едно към едно" като, съответно - Мелания и USA, така ще е!
  Хем не е държава, хем република като република, хем е "кочина", в която, според Дойчевелето и нашичките "експерти", никой не щял да се връща!
  Питаме ли се кой го казва и най-вече защо? Хора, заради които Левски сигурно се обръща в гроба.


  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 52. 52 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  До коментар [#39] от "Reporter US":

  Гербере, дори червеното Станишче построи повече километри магистрали годишно от ваш Бойко, при това без европейските средства. Да не ти вадя сега точна справка по отсечки, да не оцапаш герберския си за..ик. 😂

 53. 53 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#39] от "Reporter US":Гербере, дори червеното Станишче построи повече километри магистрали годишно от ваш Бойко, при това без европейските средства. Да не ти вадя сега точна справка по отсечки, да не оцапаш герберския си за..ик. 😂
  —цитат от коментар 52 на Котаракът на Шрьодингер


  Е как тъй "да не ми вадиш", па построил повече? Ти как ги сравни, ако не си ги "вадил"? А ако си ги "вадил", кое те спира да ми ги пуснеш и да ми натриеш носа? А и думата беше за тов. Костав, що се ловиш за другия комунист? Нещо издишаш, оркестъра!

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ce/Bulgaria_highway_statistics_BG.svg

 54. 54 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 969 Неутрално

  До коментар [#39] от "Reporter US":

  "Ми що не приключихте бе, другар? Преди 18 години тов. Костав гордо раздаваше предприятия на другарите си от Позитано и кръга Капитал, сега всите подсъдими, и хабер си немаше магистрали да строи. И кво кайш, като не ги построихте комунистическите боклуци в предишните 20 години, и Борисов трябваше да ги остави и да се движим по калдъръми, оти умнокрасифците тъй сте рекли?"

  Отворко, айде без мн.число.
  Питай Кристалина да ти прати изискванията на МВФ за постигане на спасителни споразумения с България. Цял списък с предприятия за приватизиране. Задължителен! Кой искаше да ги купи, знаеш ли? Виж изискванията на банките кредиторки от Лондонски и Парижки клуб.
  След Жан и предишните хубостници, как се спасява България, а улав?
  При Костов нямаше средства отпуснати от ЕС. Борисов с чужда пита ли се хвали? Хвалба за некачественото строителство ли? Чудото голямо сторил, оставаше и това да не направи.
  Тръгнал за комунисти да плямпа. Тези ги разправяй из пенсионерските клубове, там може и да ти се вържат на гламарщините. Като твоите лъжи ги слушам от 30 години, елементарно оборими с факти и документи. Кои висят подсъдими, Маринели, Баневи и цяла плеяда като тях. То не бяха комсомолци, ДС-та, агенти,?явочници и какви ли не.

 55. 55 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 958 Весело

  [quote#42:"Reporter US"][/quote]

  Ей, тва дето разправяха някои че си ченге, май ще излезе вярно...
  Ми то, с ай кю 67 (по твои сведения) - кво друго...
  Хахаха...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  И ние, гражданите, ще носим цялата вина за това.

 57. 57 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 446 Неутрално

  И ние, гражданите, ще носим цялата вина за това.
  —цитат от коментар 56 на Роси


  Само нов манифест - колегата Караниколов ме е изпреварил с рецептата:

  Въх, не думай! Спешно да се свика мозъчният тръст на дръгалефското БКП - товарищите Дайнов, Слатиньски, Минчев, Гинчев и Драгинчев, и в екстремен порядък да се изработи "Третий Комунистический Манифест за Республиката", оти вторият тъй и не хвана ред... У вазе ни е надеждата, о, Титани на комунистическата мисла!
  —цитат от коментар 38 на Karanikolov


 58. 58 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#54] от "gmbh":

  Като сам признаваш, че не можете, а и всички видяха колко сте некадърни и крадливи, с кой акъл се бутате пак да "управлявате"? И плювате като камили по всичко хубаво, което се прави в България днес? Кютайте си там под опашката на коня и не досаждайте, че накрая и бой ще ядете, което - ако и да е полезно като възпитателна мярка за такива като вас, няма да доведе до някакви качествени изменения по последните ви етажи, предвид факта, че при цялата лилява радикал-комунистическа пасмина те са опустошително празни и сал тук-таме може да се намери некой отчаян паяк, който вяло плете мрежи с надежда да хване някоя заблудена муха. Я обади, откак ви биха шута хората през 2001, колко полезни неща свършихте за страната? Нещо имате ли да покажете така, някаква полза от вашата сбиршина от некадърници и лешпери, освен лозунги, евтина пропаганда и гешефтарство? Обади, другарино, шашни ни с нещо, че взе да доскучава...

 59. 59 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  Колко примитивно :) ПУТИН чистото ЗЛО или САУРОН. Републиката умира и поради "налагането на черно бял модел за нещата около нас" . Тази република никога не е работила от 1878 година. Има определен СИСТЕМЕН проблем, който дава възможност републиката да бъде завладяна. Сега е най -тежко !! Умира държавата ...

 60. 60 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Сега е най -тежко !! Умира държавата ...
  —цитат от коментар 59 на dejmos


  Верно е, другарьо! Колко жува беше държавата, кога се наричаше БКП, а?

 61. 61 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 969 Неутрално

  До коментар [#58] от "Reporter US":

  "Като сам признаваш,..."

  И какво сам признавам, болшевико? Ти на какъв се вживяваш?
  За лагери в Белене и Ловеч ли мечтаеш, ченгесарино?
  България е на последно място по всички показатели от страните в ЕС. От всички страни в ЕС! И Румъния осезателно дръпна пред нас. Вярно ли е или не? Оставаше и мижавите успехи да ги няма. Глупостите си ги пиши на избягалите и бягащи на запад българи. Успехи. И комунистите байтошовци такива ги плещиха. Ти ли ще кажеш кой ще яде бой и кой не, ти ли мизернико?
  Благодари се на помощите от ЕС и си крий тоталитарната фикция, че си жалък.
  Отиди в малките градчета и села и виж за какви големи успехи става въпрос. Обезлюдяването и то ли е успех, пак онези, за които говориш в мн.чило ли са ти виновни? Те ли са ти виновни за некадърието, те ли управляват, та чакаш да оправят бакиите на днешното управление.
  Волене, ти ли си, ти ли дето крепиш Бойковите дисаги?

 62. 62 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3942 Разстроено

  България: как републиката неусетно умира
  ======
  Ха дано, ама надали. ....!!!
  Не само в България. ....но и по света. ...
  Но смъртта е бавна и болезнена ....
  Докато тлее историческия ''вирус'' (1789)......света ще се люшка между идеологическата ''смърт и живот''.....
  На Острова вече го осъзнаха .....и си търсят брекзита.....

  Bukalemun
 63. 63 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#61] от "gmbh":

  Всеки сам е отговорен за съдбата си, дядка, ко си ми се затръшкал? Най-малко вие, лилявите комунисти може да ми говорите за обезлюдяване - най-малко вие! Благодарение на вашата "приватизация" два милиона работоспособни българи напуснаха България, защото нямаше как да си изхранват семействата. И аз бях един от тях! Я като ми правиш сравнения с Румъния и Бангладеш, да ми кажеш в коя от бившите соц. страни имаше такова вандалско разграбване и съсипване на икономиката, каквото имаше тук? Що Рено е в Румъния, Хюндай в Чехия, Опел и Мерцедес в Унгария, а в България няма никой? Що единствената ни рафинерия е собственост на Раша - благодарение на вас, които ми се правите днес на първи противници на Путин? На кое място искаш да сме след погрома на позитанските и драгалевските комунисти, а? Що мълчите като '******' за стотиците заводи, които се построиха при управлението на Борисов? Що не идваха инвеститори при дръгалевския крадец и останалите комунистически вождя след него, а сега през ден квичите, че Борисов само режел ленти на нови предприятия, пък не се занимавал с оскотелите "бедни" като вас, дето за 30 години не мръднахте и на йота нито в мисленето си, нито в квалификацията си? Я ми посочи един успял, уважаван бизнесмен от вашата тумба некадърници - един за цяр? Всичките сте се набутали из "институти", "лаборатории", фондации и асоциации и само квичите, "кой ще ни даде пари-и-и-и"... Той ще ми говори на мене, лешпера му с лешпер комунистически...

 64. 64 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 969 Неутрално

  До коментар [#63] от "Reporter US":

  Плямпалнико, за приватизацията ти обясних къде да провериш. Лъжите ти няма как да минат.
  За "успехите" забравих да те питам, ръждясващите реактори за АЕЦ' 2 и турецкий паток, и те ли са успехи? За клякането на днешните управляващи пред руската агентура и то ли е успех?
  За порциите и обръчите от фирми на БКП/БСП за обръчите от фирми на ДПС и ГЕРБ, няма да те питам. Отново успехи и при тях, лъжецо и продължават да си съществуват и продължават да си получат порциите. За къщите за гости, апартаменти(мръсното бельо на въшливите и алчни мизерниц)и стотиците некадърни калинки също няма да те питам.

 65. 65 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3942 Любопитно

  До коментар [#60] от "Reporter US":

  Колко жува беше държавата, кога се наричаше БКП, а?
  ======
  Много по жива беше. ....
  Казвам го ейтака .....без да взимам нечия страна....
  Казвам го без ентусиазъм или неприязън....
  Просто го казвам....!!!
  Отделно. ....понятието ''общ европейски дом'' ....легализира липсата на държава на дадена територия....
  Така излиза. ....

  Bukalemun
 66. 66 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#26] от "faeton.":

  "Ако ГЕРБ бяха издигнали независим и авторитетен кандидат за гл. прокурор, за да угодят на Смилов, тогава пък другият велик морализатор- Дайнов, щеше да скочи, че ГЕРБ окупират всички власти с партийни кандидати!..."

  Това е баналната истина, как можа Смилов да не се досети! Вместо това той ни току що ни произвежда бяла мишка как ББ унищожава републиката. Ортакът му Дайнов след като ни представяше години наред ББ като тиранин е овладял държавата сега си доразви темата, че вече е загубил могъщата си власт и заприличва на обикновен човек. Дуетът му със Смилов се наруши, може би републиката ни "ще има шанс", важното е да се пише редовно и партийно удобно за Дневник.

 67. 67 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#54] от "gmbh":

  "....Кои висят подсъдими, Маринели, Баневи и цяла плеяда като тях. То не бяха комсомолци, ДС-та, агенти,?явочници и какви ли не."

  Добра тема повдигаш. След като обедняхме 1000 пъти Костов имаше цялата власт да накаже виновниците за инфлацията, някои тогава станаха милионери. Вместо това ги оневини и със закон премахна наказанията за раздаване на необезпечени кредити. А и никакъв списък или нещо подобно не е имало в ЕС за задължителна приватизация, нито ние бяхме негов член. Измисли нещо друго за другаря си Костов, а и за "автентичната си десност", ама да е за вярване!

 68. 68 Профил на axu51495893
  axu51495893
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Понеже в този форум стана дума за отсечките от магистрали, които откриваме днес:), бих добавила, че и Сърбия строи магстрали по-бързо от нас...

 69. 69 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  До коментар [#63] от "Reporter US":

  " Що мълчите като '******' за стотиците заводи, които се построиха при управлението на Борисов? "

  Я имената на тези стотици заводи ?

 70. 70 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  До коментар [#22] от "tosho_toto":

  И особено десните и консервативни мутромилиционери от тошовия клан на БКП под началството на Пеевски и Доган.

 71. 71 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  До коментар [#63] от "Reporter US":

  Успешни бизнесмени в България са само онези свързани с БКП-ДС.
  Пробвай да станеш успешен бизнесмен поне на средно ниво и ще видиш колко случки ще ти се случат.

 72. 72 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  До коментар [#11] от "niakoi_si":

  Прави впечатление изключителната корумпираност, наглост ,простотия и продажност спрямо Русия на гербаджийските псевдоконсерватори.

 73. 73 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  До коментар [#28] от "АзКлавдия":

  Минеков никога не е бил в ДСБ, не си съчинявай.

 74. 74 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  До коментар [#1] от "kilgore":

  Авторът използва терминът на Аристотел - в смисъл на контролирана от обществото власт.

 75. 75 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  Смилов за пореден път вече се мъчи да изкара из под вола теле! Както е известно, това няма как да стане, ама той се мъчи! Също както едни пациенти на едни клиники!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 76. 76 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#73] от "antonio_vivaldi":

  Никъде не е споменато дсб. Не си съчинявай.

  Доброто е заразно
 77. 77 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  Споко, Републиката няма да умре, защото Боко не става за диктатор. Виж, олигархиата и задкулисието са по-опасни.

 78. 78 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 969 Неутрално

  До коментар [#67] от "4i4oti":

  "Добра тема повдигаш. След като обедняхме 1000 пъти Костов имаше цялата власт да накаже виновниците за инфлацията, някои тогава станаха милионери. Вместо това ги оневини и със закон премахна наказанията за раздаване на необезпечени кредити. А и никакъв списък или нещо подобно не е имало в ЕС за задължителна приватизация, нито ние бяхме негов член. Измисли нещо друго за другаря си Костов, а и за "автентичната си десност", ама да е за вярване!"

  Много лесно произведе Костов за началник на независамата съдебна власт. Какво оневиняване на този или онзи си очаквал от Костов? Да не е бил прокурор или съдия?
  Склонен си да изопачаваш прочетен текст, уйчо. Писал съм за МВФ и стендбай споразуменията с него. МВФ и изискването му за приватизация. Ей такъв списък.
  А по отношени на ЕС и споразуменията с него виж:
  1998г ратифицирано от НС на Р България кредитно споразумение с Европейската общност.
  И там има поставени условия от ЕС.
  Друг път не ми се мотай в краката да ми губиш времето, уйчо безхабернико.

 79. 79 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  Айдеее! Както и да го върти DW, все Путин е виновен! ...За това, че подкрепя крайно десни партии..
  —цитат от коментар 8 на Vlado Nikolov


  Всеки разумен човек , подкрепя крайно десни партии..
  Що все ни го навират Путин в очите?

 80. 80 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  До коментар [#11] от "niakoi_si":Прави впечатление изключителната корумпираност, наглост ,простотия и продажност спрямо Русия на гербаджийските псевдоконсерватори.
  —цитат от коментар 72 на antonio_vivaldi


  Ми ДеБъ..
  Те директно са в руските терористични схеми..
  Помните ли, атаката на НАП от терористите?
  В същия ден, когато подписахме за самолетите?

  Кой оказа логистична подкрепа, на опита за всяване на паника?

  Ми нали Рада, ДеБъ и недобитите костококи..
  Гешев ги разкри и ги оповести по телевизора!

 81. 81 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  Смило мислил цяла нощ и това измислил. А между другото, след 2 часа се открива нова магистрална отсечка....:)
  —цитат от коментар 5 на hamiltonf


  Парче магистралка, 9 км, в чест на местните избори! Колко време я правиха, че забравих. На всичко отгоре и без европейски пари. Чува се и за Струма пак същото.

 82. 82 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  Много е трудно да се разбере що не и спори на тази държава? Къде и е ахилесовата пета? Що е толкова безсилна и нещастна? Ми той самия Боко е доста активен, има хъс и хвърчи като пампаец. Смилов си е избрал няколко опорни точки и си ги развива и доразвива. Но ни е казано и сме го запомнили "ИКОНОМИКАТА ГЛУПАКО!" Без реална икономика всичко губи сила и смисъл. Не казвам че нарочно го прави, но Боко окастри всички кълнове за икономическо развитие. Той буквално я чака да се саморазвие и да цъфне. Щото толкоз му е капацитета. Липсата на бизнес и перспективи превръща обикновения човек в пленник. Заплашено му е самото физическо оцеляване. Вече единствения изход е да бягаш, накъдето ти видят очите.

 83. 83 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  "републиката – това най-голямо политическо постижение в българската история"Сещам се за азбуката, възраждането и освободителните войни, като малко по-важни постижения, по моите скромни критерии...
  —цитат от коментар 1 на kilgore


  Написано е ясно - "политическо постижение"!
  Другите които си споменал, са Национални - т.е. надпартийни.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 84. 84 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  Мафията корумпира определен дял от обществото, превърна част от хората в подлеци, доносници, измекяри, а друга, по голяма - просто в смачкани нещастници. Привилигирова първата категория, превърна я в куче пазач и я обърна срещу втората. Създаде система от зависимости, в която оплете и едните и другите. Отне гражданското съзнание, унищожи солидарността и така отне целите и енергията на хората. Превърна недопустимото в нормално. И нищо чудно тогава, че републиката умира. Но за разлика от Межузведни войни, тук след Републиката НЕ идва Империята, а едно голямо НИЩО.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 85. 85 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  някои хора направиха занят да критикуват ГЕРБ и си живеят доста добре от това. дрън - дрън-дрън, кинтите текат!
  —цитат от коментар 2 на bkstoja


  Така е!
  Но има известна разлика между тези хора и герберунгелската върхушка, която живее "отлично" според стилистиката на мутрата от Банкя опирайки се не на някакъв занаят, а на чисто корупционни схеми:
  "....В началото на тази седмица окръжната прокуратура в Благоевград внесе в съда обвинителния акт срещу (ГЕРБЕРУНГЕЛА) Манолев за това, че е предоставил неверни сведения, за да получи средства от еврофондовете....
  ....Манолев е оказал влияние на други органи и лица в частен интерес на свързано с него лице, във връзка с мониторинга по изпълнение на договора за отпускане на финансова помощ, свързан с функционирането на обект "Жилищна сграда – къща за гости", находяща се в Сандански, е днешното заключение на антикорупционната комисия..."

  А какво става с кметът разбойник на Созопол от Герб Панайот Рейзи?
  "....Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност кмета на Созопол Панайот Рейзи и главния счетоводител на общината Златка Мусева.
  Те са обвинени в присвояване на над 2 млн. лв. от бюджета на общината. Според прокуратурата Рейзи и Мусева са сключили 34 договора за строително-монтажни работи, а някои от документите са фалшифицирани..."

  2 милиона - откраднати от кмет на Герб!
  Кметовете издигнати от АЕЦ-върхушката на герб, не подлежат ли на наказателно преследване или по стар мутренски обичай се чака хората да позабравят...?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 86. 86 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1393 Любопитно

  Много е трудно да се разбере що не и спори на тази държава? Къде и е ахилесовата пета? Що е толкова безсилна и нещастна? Ми той самия Боко е доста активен, има хъс и хвърчи като пампаец. Смилов си е избрал няколко опорни точки и си ги развива и доразвива. Но ни е казано и сме го запомнили "ИКОНОМИКАТА ГЛУПАКО!" Без реална икономика всичко губи сила и смисъл. Не казвам че нарочно го прави, но Боко окастри всички кълнове за икономическо развитие. Той буквално я чака да се саморазвие и да цъфне. Щото толкоз му е капацитета. Липсата на бизнес и перспективи превръща обикновения човек в пленник. Заплашено му е самото физическо оцеляване. Вече единствения изход е да бягаш, накъдето ти видят очите.
  —цитат от коментар 82 на Judjuk


  Джуджуче мамино златно, ти да не си в положението на „обикновения човек“, комуто „Заплашено му е самото физическо оцеляване“? Кажи, душко! Я обади на дрОгарката от Крушовица или на дрОгаря от Дръгалефци кой ми те заплашва? Така де, щом се е стигнало до „самото физическо оцеляване“! Няма да позволим да те загубим в този форум! Ще сме безутешни! Така че давай, казвай, предай на обществено порицание този, който те заплашва!

 87. 87 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1393 Весело

  Мафията корумпира определен дял от обществото, превърна част от хората в подлеци, доносници, измекяри, а друга, по голяма - просто в смачкани нещастници. Привилигирова първата категория, превърна я в куче пазач и я обърна срещу втората. Създаде система от зависимости, в която оплете и едните и другите. Отне гражданското съзнание, унищожи солидарността и така отне целите и енергията на хората. Превърна недопустимото в нормално. И нищо чудно тогава, че републиката умира. Но за разлика от Межузведни войни, тук след Републиката НЕ идва Империята, а едно голямо НИЩО.
  —цитат от коментар 84 на Боян Таксиров


  Браво, Таксиров, направо чудесно! А сега замени „мафията“ с „БКП“ и ще ти се получи още по-чудесно! А за Републиката не бери грижа, не плачи на чужди гробища! Такива политически исполини и форумни юнаци като теб могат само да повтарят чужди мисли като папагали и накрая да пръднат много, ама много заплашително! Но ти пиши, душко – много си забавен, само че умствено!

 88. 88 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  Нещо повече: тази опорка се самооборва. Ако ГЕРБ не могат да излъчат независими и авторитетни кандидати, това означава, че и във Висшия съдебен съвет (ВСС) са пратили партийци и хора за поръчки (от парламентарната квота). А тъй като ВСС избира главния прокурор, значи ГЕРБ така или иначе се "месят" в този избор.
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Много точна констатация!
  Да си припомним един SMS или съобщение, огласено от ЛОЗАН ПАНОВ с текст:

  "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записите с двете каки. Не го приехме".

  SMS-ът е във връзка с дебатите в Съвета по проверката срещу съдия Владимира Янева. По думите на Панов на номера от който е изпратено съобщението, той се е обаждал на Борисов. По всяка вероятност в случая става дума за препратенно съобщение. Някой от членовете на ВСС явно е докладвал на министър-председателя какво става на заседанието!

  Тази отрепка от герб, която е изпратила този SMS има ли честта и достоинството да си признае...?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 89. 89 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1393 Весело

  До коментар [#85] от "Рим":

  Римчо, кученце с фуражка ненагледно, не се ли сещаш, че тези, които сгазят лука в ГЕРБ, си заминават, че и ги съдят! Ти кажи сега нещо за Еленка МилЙончевата, дето беше толкова сръчна и оправна да притури три къщи за гости, докато другите спастриха по една? Че даже за награда беше изпратена в Брюксел, да яде брюкселско зеле за наказание? Сподели, златен!

 90. 90 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#87] от "Santos":

  Е, ти пък не си забавен. Твърде стандартен и шаблонен пост, за да бъде приет за спонтанен :))

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 91. 91 Профил на Петя
  Петя
  Рейтинг: 3311 Неутрално

  С тоя премиер с вид на "уморено куче' толкоз.

 92. 92 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1393 Весело

  С тоя премиер с вид на "уморено куче' толкоз.
  —цитат от коментар 91 на Петя


  Петя, ако искаш наистина да видиш лузъри „с вид на "уморено куче“, разходи се до опашката на коня! Времето е приятно за разходка, а и за теб ще е полезно малко да се обогатиш духовно!

 93. 93 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Републиката може да се запази по един единствен начин:
  - повишаване качеството на матрЯла и впрягане на технологиите, за да може в системата на представителна демокрация, податлива на корупция и лобизъм (двете са едно и също, само че едното е незаконно, другото законно), да има все по засилващ се елемент на ПРЯКА демокрация.
  Иначе, трябва да избираме между:
  - локална олигархия, управляваща зад фасадата на представителната демокрация
  - глобална корпоратокрация, правеща същото

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK