С привидно легални средства се упражнява натиск над съдии и адвокати

С привидно легални средства се упражнява натиск над съдии и адвокати

© Адвокатски съвет - Пловдив"Дневник" публикува декларацията на Адвокатския съвет в Пловдив, приета с Решение № 347 от 09.10.2019 г. и публикувана на страницата му. В нея адвокатите, които преди време изказаха резервите си за кандидата за главен прокурор Иван Гешев, се противопоставят на използването за политически цели на случая с освободения предсрочно затворник Джок Полфрийман, който продължава да бъде държан от властите на неизвестно основание, а съдебният състав, който го освободи, стана мишена на прокурори и политици.


Ние, членовете на Адвокатския съвет – Пловдив, в качеството си на орган на втората по големина адвокатска колегия в страната, осъзнавайки конституционно определената роля на българската адвокатура на стожер на човешките права и законните интереси на гражданите, изразяваме пълната си и безусловна подкрепа към Обръщение от 26.09.2019 г. на 292-ма български съдии към гражданите по повод случая "Полфрийман" (към което към момента са се присъединили още магистрати), както и на Декларация на съюза на съдиите в България от 25.09.2019 г., публикувана на сайта на организацията.


В тази връзка споделяме напълно и вече изразената позиция на Coфийcĸия aдвoĸaтcĸи cъвeт, чe зaплaxитe cpeщy ĸoнĸpeтни cъдии и cъдa пo cлyчaя "Πoлфpиймaн" и изпoлзвaнeтo на този случай зa пoлитичecĸи цeли и лични интepecи, мoгaт фaтaлнo дa paзĸлaтят дoвepиeтo в пpaвocъдиeтo, нeзaвиcимocттa нa cъдa и пpaвoвaтa дъpжaвa. Споделяме изразеното становище в позицията на колегите, че адвокатурата като част от пpaвнaта oбщнocт в страната нe мoжe дa бъдe бeзyчacтнa, ĸoгaтo e
пocтaвeнa пoд зaплaxa нeзaвиcимocттa нa cъдa и ycтoитe нa пpaвoвaтa дъpжaвa.


Изразяваме притеснението си и заостряме вниманието на обществеността към наложилата се порочна практика с привидно легални средства, да се упражнява под различна форма натиск над съдии и адвокати по определени дела, в които същите участват, който цели предопределянето на резултатите по тези дела в една или друга посока. В тази връзка остро се противопоставяме на всякакви форми на oбиди, oбpyгaвaне и зaплaxи cpeщy личнocттa нa cъдии и адвокати, във връзка с дела, по които същите участват, упражнявайки професията си.


Подобни прояви в eднa пpaвoвa и дeмoĸpaтичнa дъpжaвa, ĸaĸвaтo пo Koнcтитyция e Peпyблиĸa Бългapия, не само нe бивa пo ниĸaĸъв нaчин дa бъдaт тoлepиpaни, но и следва да бъдат остро осъждани.


Присъединяваме се и към позицията на Coфийcĸия aдвoĸaтcĸи cъвeт, чe общecтвoтo ни мoжe нopмaлнo дa фyнĸциoниpa eдинcтвeнo пpи eднaĸвo пpилaгaнe нa зaĸoнa cпpямo вcичĸи гpaждaни, yвaжeниe ĸъм cъдa и адвокатурата и нeпoгaзвaнe нa нeгoвaтa нeзaвиcимocт, ĸaĸтo и пpoвeждaнe нa шиpoĸ oбщecтвeн и пpoфecиoнaлeн дeбaт, пpи нaличиe нa пpoблeми oт зaĸoнoдaтeлнo ecтecтвo, каквито често възникват и се поставят във фокуса на общественото внимание.


Правораздаването в една правова държава е поверено в ръцете на съда, а според нас на българския съд може и трябва да се гласува доверие, доколкото той през годините е доказал, че


функционира по-добре от редица други органи и системи на нашата държава


и в този смисъл заслужава доверието на обществото. Това не означава, че съдебните актове не могат да бъдат подлагани на кpитиĸa, която e пpиcъщa нa вcяĸo дeмoĸpaтичнo oбщecтвo, но тази критика следва да се води на професионално ниво и да е насочена изцяло към подобряване на функционирането на съдебната система. Недопустимо под формата на критика да се преминават определени граници и да се стига до aтaĸи, вĸлючитeлнo нacoчeни cpeщy личния живoт и нeпpиĸocнoвeнocттa нa мaгиcтpaтa или адвоката по делото и нeгoвитe близĸи. В противен случай с подобни действия се застрашават нeзaвиcимocттa нa cъдa и адвокатурата, а с това и устоите на правовата държава.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 284 Неутрално
 2. 2 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3107 Неутрално

  В декларацията се говори за правовата държава, съа и адвокатурата.
  За прокуратурата (цацаратурата) изобщо не иде реч.
  Защото в една правова държава от нашия тип мястото на прокуратурата е в изпълнителната власт, за да защитава държавните интереси.
  Прокуратурата трябва да е адвокатът на държавата.

  А ние в момента сме една прокурорска република, където главният цацарор е недосегаем...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 3. 3 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  Бардакът в съдебната власт няма оправяне...

 4. 4 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  До коментар [#2] от "Депутат 241":

  “мястото на прокуратурата е в изпълнителната власт, за да защитава държавните интереси.
  Прокуратурата трябва да е адвокатът на държавата.

  А ние в момента сме една прокурорска република, където главният цацарор е недосегаем...”
  ——
  Да разбирам ли, че тезата Ви е, че Прокуратурата трябва И формално да бъде подчинена на изпълнителната власт? Техен пряк началник да бъде която партия е власт?... една правно-санкционирана маша? Да сте чували нещо за предимствата от разделението на властите?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 5. 5 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2338 Любопитно

  "зaплaxитe cpeщy ĸoнĸpeтни cъдии и cъдa пo cлyчaя "Πoлфpиймaн" и изпoлзвaнeтo на този случай зa пoлитичecĸи цeли и лични интepecи, мoгaт фaтaлнo дa paзĸлaтят дoвepиeтo в пpaвocъдиeтo, нeзaвиcимocттa нa cъдa и пpaвoвaтa дъpжaвa"

  и
  "според нас на българския съд може и трябва да се гласува доверие, доколкото той през годините е доказал, че функционира по-добре от редица други органи и системи на нашата държава и в този смисъл заслужава доверието на обществото"

  Не става ясно ДОВЕРИЕТО има ли го, няма ли го или зависи според платения подкуп, опс хонорар? Това че, съдът функционирал по-добре от погребалните агенции и Агенцията по пътищата и дупките следва ли да е успокоително за обществото?

  "да се стига до aтaĸи, вĸлючитeлнo нacoчeни cpeщy личния живoт и нeпpиĸocнoвeнocттa нa мaгиcтpaтa или адвоката по делото и нeгoвитe близĸи. "

  Състезателността и равнопоставеността по делото не предполагат ли еднакви "атаки" по всички страни по делото - каквото за подсъдимия/ищеца/жертвата такова и за останалите участници в делото? Иначе излиза, че някой се е взел за Господ.

 6. 6 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 309 Неутрално

  До коментар [#2] от "Депутат 241":...Да разбирам ли, че тезата Ви е, че Прокуратурата трябва И формално да бъде подчинена на изпълнителната власт? Техен пряк началник да бъде която партия е власт?... една правно-санкционирана маша? Да сте чували нещо за предимствата от разделението на властите?
  —цитат от коментар 4 на Gretel


  На колегата и на началниците му от сайта въобще не им пука за това кой ще е Гл.Прокурор. Те реват, защото има вероятност да бъдат осъдени Трайков, Дянков и Разградския Спонсор на партията „Дем.България“ за далаверите с БулБрокърс. А също е възможно и да загубят онези 200 милиона, които спец. прокуратурата запорира.
  До коментар [#4] от "Gretel":

  До коментар [#2] от "Депутат 241":

 7. 7 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  Пиша го за хиляден път!
  В България и "Парламент" и "Правосъдна система" са си една ИЗМАМА!
  Ние си имаме един Триумвират!
  БОКО-ЦАЦА-#КОЙ!

 8. 8 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Съдебната система има силна нужда от пълна лустрация , изгонване на всички ДС кадри и такива ,приемани с подпис на председателя на местния комитет на БКП ,след проверка на семейството ,до 1989 година ,а и след това ,се приемаха само червени другари право и журналистика , сега е кьорава работа ,може и честен човек да влезе в системата !

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3019 Весело

  До коментар [#8] от "edin drug":

  Е точно заради това ЕС откри процедура срещу Полша.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2338 Любопитно

  До коментар [#8] от "edin drug":

  "след проверка на семейството ,до 1989 година"

  Това ще важи ли за "публични интелектуалци" като Владимир Левчев, Евгени Дайнов, Иван Кръстев, Красен Станчев, агент Алберт (Георги Коритаров), агент Николай (Георги Марков) и тям подобни грантаджии?

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5800 Неутрално

  (Шеговито) Излезе докладът за състоянието на съдебната система в аудиофайл. Убийствен е.
  https://darikradio.bg/polfriiman-sluchaat-mi-se-izpolzva-kato-zaplaha-kam-balgarskite-sadii.html
  (интервю на Дж. Полфрийман)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Няма как да има нормална съдебна система, докато съдии и прокурори не зависят по никакъв начин от суверена, а се избират или назначават от една клика чрез ВСС. ВСС уж бил независим, а всъщност е независим само от обществото (тъй като то няма никаква дума при неговия избор), но е напълно и изцяло зависим от кликата, която го назначава. Да ви припомням ли как ставаше промотирането на магистратите във ВСС чрез Красьо Черничкия?

  Чий интерес тогава защитават магистратите - на обществото (от което по никакъв начин не зависят) или на кликата (от която изцяло зависят)?

 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4307 Неутрално

  До коментар [#2] от "Депутат 241": Да разбирам ли, че тезата Ви е, че Прокуратурата трябва И формално да бъде подчинена на изпълнителната власт? Техен пряк началник да бъде която партия е власт?... една правно-санкционирана маша? Да сте чували нещо за предимствата от разделението на властите?
  —цитат от коментар 4 на Gretel


  Точно това разбирай !
  Властта "прокуратура", точно както и властта "полиция"
  трябва да бъде подчинена на изпълнителната власт.
  Нали нямаш нищо против сегашното статукво, в което
  "властта полиция" е подчинена директно на Министъра на вътр.работи.
  ЗАЩО имащата СЪЩИТЕ ФУНКЦИИ "власт прокуратура" да не бъде
  също подчинена на изпълнителната власт.
  Сегашната БЕЗОТГОВОРНОСТ и БЕЗОТЧЕТНОСТ, преминала вече
  всякакви граници да не би да е по-хубавото нещо ?!?!?!

  А МАНТРАТА за "разделението на властите" тук е неприложима.
  Има Изпълнителна, има и Съдебна власт.
  ПРОКУРОРСКАТА "ВЛАСТ" в случая НЕ Е ЧАСТ ОТ ФОРМУЛАТА.

  Прокуратурата, е както го каза по-горе друг колега - АДВОКАТ !!!!!
  НА ДЪРЖАВАТА.
  НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ АДВОКАТ НА ДЪРЖАВАТА.
  НЕ цаЦАР на Държавата....

 14. 14 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Един прокурор де-факто има повече практическа власт отколкото един съдия. Защото съдията може единствено да отсъжда при наличие на повдигнато обвинение от прокуратуратаа. Ако прокурорът реши да не повдигне обвинение, съдът не може нищо да направи (тъй като не може самият той да започне дело). Гражданите не могат да повдигат обвинения по НК. Само прокуратурата може да го прави, ако прецени, че има основание. Но тя може да бъде мотивирана да си прецени, че няма основание и никой не може да я разследва за това. Уж има съдебен инспекторат, който уж е независим и той трябва да го прави, ама той не е избран от суверена, а е избран от същите хора, избрали и ВСС и назначили прокурорите.

  Също така, дори и съдът да отсъди нещо, което след това някой реши да не изпълни, съдът не може нищо да направи. Неизпълнението на влязло в сила съдебно решение си е пряко нарушаване на конституцията, но ако прокуратурата реши да бездейства по случая (т.е да се прави на разсеяна), съдът е безсилен да задейства прилагане на решението.

 15. 15 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#2] от "Депутат 241":

  Мдам, а къде е мястото на адвоката? Защо адвокатите, които са от страната на обвинения защитават съда, това не е ли пак зависимост/симбиоза?

 16. 16 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#11] от "penetrating":

  Да слушаш лекции на осъден за убийство по отношение на правораздавателната система е като да се учиш на финанси и банково дело от Цветан Василев.

 17. 17 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  До коментар [#13] от "Hawaii":

  “ - АДВОКАТ !!!!!
  НА ДЪРЖАВАТА.
  НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ АДВОКАТ НА ДЪРЖАВАТА.
  НЕ цаЦАР на Държавата....”
  ——
  Хей, Кеш, ти ли си, бе! Защо така пестеливо на многоточията?

  Ако трябва малко по-сериозно ... колкото и да е трудно ... боя се, че бъркате основни понятия. Утре вечер, ако съм на настроение, може и да Ви посоча най очевидното. Дотогава опитайте сам да си намерите грешката. От мене — Лека нощ!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 18. 18 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  Интересно обаче как от ЕС виждат проблеми в полската съдебна система, а нашата им изглежда напълно независима и работеща?

  Или търсят послушници и подлоги, които да изпълняват това, което им се казва.

  Любовта ще спаси света!!!
 19. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4307 Неутрално

  До коментар [#2] от "Депутат 241":Мдам, а къде е мястото на адвоката? Защо адвокатите, които са от страната на обвинения защитават съда, това не е ли пак зависимост/симбиоза?
  —цитат от коментар 15 на niakoi_si


  Много бездарно са ви я съчинили опорката.

  Първо,
  Адвокатите в много случаи защитават и ПОСТРАДАЛИТЕ от престъпленията.

  Второ,
  СЪДЪТ трябва да бъде ЗАЩИТЕН от всеки опит той да бъде поставен
  в зависимост и в подчинение от Прокуратурата, или от когото и да било друг

  СТРАНИТЕ В ПРОЦЕСА СА ПО ДЕФИНИЦИЯ ВИНАГИ ЗАВИСИМИ ОТ СЪДА
  По простата причина, че в една ПРАВОВА ДЪРЖАВА
  СЪДЪТ Е ГОСПОДАРЯТ НА ПРОЦЕСА.

  Проблемът тук е НЕЗАВИСИМОСТТА НА СЪДА
  НЕЗАВИСИМОСТ от натиск
  НЕЗАВИСИМОСТ и от РУШВЕТИ.

 20. 20 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 600 Неутрално

  [quote#8:"edin drug"]Съдебната система има силна нужда от пълна лустрация , изгонване на всички ДС кадри и такива ,приемани с подпис на председателя на местния комитет на БКП ,след проверка на семейството ,до 1989 година ,а и след това ,се приемаха само червени другари право и журналистика , сега е кьорава работа ,може и честен човек да влезе в системата ![/quote
  За лустрацията, адмирации , за съжаление ще мине бая време на територията това да се случи.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 21. 21 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4307 Неутрално

  До коментар [#13] от "Hawaii":“ -Утре вечер, ако съм на настроение, може и да Ви посоча най очевидното. Дотогава опитайте сам да си намерите грешката. От мене — Лека нощ!
  —цитат от коментар 17 на Gretel


  Сладки сънища, колега....
  И айде нема нужда......
  По-хубавото, което можеш да направиш
  е вместо с ОПОРКИ да си обясниш нещата,
  като си платеш на адвокат, съдия или друг юрист,
  да ти разясни нещата на самия теб.
  Тогава чак, си предлагай услугите на разяснител....

 22. 22 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4307 Любопитно

  [quote#8:"edin drug"]Съдебната система има силна нужда от пълна лустрация , изгонване на всички ДС кадри и такива ,приемани с подпис на председателя на местния комитет на БКП ,след проверка на семейството ,до 1989 година ,а и след това ,се приемаха само червени другари право и журналистика , сега е кьорава работа ,може и честен човек да влезе в системата ![/quoteЗа лустрацията, адмирации , за съжаление ще мине бая време на територията това да се случи.
  —цитат от коментар 20 на Чърчил


  За Прокуратурата и Полицията няма ли да поискаш същото ?!?!?!?!?!

  С допълнението - ЛУСТРАЦИЯ и НА МИЛИЦИОНЕРИТЕ с диплома от
  милиционерските училища в Пазарджик и Симеоново.
  С преназначените за прокурори бивши МИЛИЦИОНЕРИ и СЛЕДОВАТЕЛИ
  от "онова време".
  Такива в Прокуратурата са поне 100 пъти повече отколкото са в Съда

 23. 23 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2338 Любопитно

  До коментар [#19] от "Hawaii":

  “По простата причина, че в една ПРАВОВА ДЪРЖАВА
  СЪДЪТ Е ГОСПОДАРЯТ НА ПРОЦЕСА.”

  Не е ли Законът? Или “ Върховенството на закона” кучето го яли кога трябва да защитим нашите корумпета?

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8246 Неутрално

  Цялата галимация идва от прокуратурата. Докато тя не се реформира основно и не излезе от влиянието на мафията, всичко ще отива към по зле.

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5800 Весело

  До коментар [#16] от "niakoi_si":

  Вие губите :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  До коментар [#21] от "Hawaii":

  “вместо с ОПОРКИ да си обясниш нещата,
  ——
  Кое е упорка? Че системата дето най-добре беше подчинила сичките власти се казваше как? Гиди и комунист! ... Ама че работа! Аз почти Ви реших домашното. Нищо де, ако се сетите каква беше следващата фундаментална глупост, дето прозира в написаното от Вас, може и да Ви дам едно 3. Но не вярвам да изкласите, дори да Ви подскажа, че касае ролята на държавата... колкото повече пишете толкова по-ясно става в кой персентил попадате.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 27. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4307 Весело

  До коментар [#21] от "Hawaii":“вместо с ОПОРКИ да си обясниш нещата,——Кое е упорка? Че системата дето най-добре беше подчинила сичките власти се казваше как? Гиди и комунист! ... Ама че работа! Аз почти Ви реших домашното. Нищо де, ако се сетите каква беше следващата фундаментална глупост, дето прозира в написаното от Вас, може и да Ви дам едно 3. Но не вярвам да изкласите, дори да Ви подскажа, че касае ролята на държавата... колкото повече пишете толкова по-ясно става в кой персентил попадате.
  —цитат от коментар 26 на Gretel


  Сложете си ред в мислите, мадам.

 28. 28 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  До коментар [#24] от "Роси":


  “Цялата галимация идва от прокуратурата. Докато тя не се реформира основно и не излезе от влиянието на мафията, всичко ще отива към по зле.”
  ——
  👏👍
  Естествено руса?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 29. 29 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  До коментар [#27] от "Hawaii":

  “Сложете си ред в мислите, мадам.”
  ——
  Така и предполагах. Слаб 2. Марш в къщи да зарадваш мама и тати!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK