От окото на бурята: Защо родителите от с. Сотиря не взеха децата си от училище

От окото на бурята: Защо родителите от с. Сотиря не взеха децата си от училище

© ЦентърДеян Колев е изпълнителен директор на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" – неправителствена организация, която работи за интегриране на ромите в българското общество. Статията му е публикувана на страницата на организацията. Център "Амалипе" е единствената неправителствена организация в България, която участва в работата на Европейската ромска платформа.


По стечение на обстоятелствата, което не бих определил като случайно, училища от мрежата на център "Амалипе", както и представители на организацията, се оказаха в Сливен в деня на разразилата се буря по спирането на децата от училище в резултат от зловредни слухове, разпространяване сред ромските родители - съвсем не случайно. Разговаряхме с разтревожени родители от село Сотиря, намиращо се до Сливен, и видяхме какво притеснява хората или най-малкото какво са им казали, за да ги притеснят.


Какви аргументи могат да ги успокоят, както и колко е важно училището като фактор, за да бъде преодоляна истерията? Какво казаха родителите и учителите? Защо въпреки притесненията си ромите от Сотиря се довериха на своето училище и не изведоха децата си от него дори в критичния понеделник? Може ли да се каже откъде тръгна истерията и как се разпространи толкова бързо в ромските квартали?
Откога започна страхът за децата в ромските квартали


Ден преди критичния понеделник започнахме среща с директори от мрежата "Всеки ученик ще бъде отличник" от Югоизточна и Централна Южна България. Една от дискутираните теми бе създаващото се от предходната седмица напрежение около разпространяваните слухове, че социални работници ще вземат децата от семействата им, че в детските градини и училищата ще се преподава сексуално образование още от тригодишна възраст и че ромските деца ще бъдат масово изпратени в Норвегия. Родителите са силно притеснени и отказват да подписват какъвто и да е документ. В училище обаче не може да се случи нищо, за което родителят не е дал съгласие, включително и посещаването на занималня (целодневна организация), алармираха колегите. Още от първия учебен ден родители идват с декларации, препечатващи прословутата декларация "Не давам българските деца", която още преди месеци инициираха противниците на Стратегията за детето. Но нещата ескалираха според директорите след 4 октомври, когато пред 75-о основно училище "Тодор Каблешков" в квартал "Факултета", София, бе проведен голям митинг и клипът от него вече се разпространява в цялата страна чрез фейсбук и социалните медии. Това споделиха директори дори от малки училища като това в село Караджово. Заедно с колегите обсъдихме каква да бъде реакцията и планирахме да поставим този въпрос на министър Вълчев още на следващия ден, когато той щеше да има среща с директорите от мрежата "Всеки ученик ще бъде отличник".


Какво видяхме в училището в село Сотиря


На срещата с министър Вълчев, провела се в Професионалната гимназия по облекло и текстил в понеделник сутринта, директорите поставиха въпроса за създаващото се напрежение и необходимостта Министерството на образованието и науката (МОН) и останалите институции да се намесят с ясни послания, че разпространяваните слухове са категорично неверни. По същото време представителите на Регионалното управление на образованието казаха, че в две от големите сливенски училища родители извеждат децата си заради разпространяваните в интернет клипове и последвалите ги слухове. Два часа по-късно посетихме училището в село Сотиря, което е част от мрежата "Всеки ученик ще бъде отличник". Дворът на училището бе пълен с родители, видимо разтревожени, но също така класните стаи бяха пълни с деца. След срещата на министър Вълчев с учителския колектив и отпътуването на официалните гости проведохме среща с родителите. За няколко минути лекционният салон се изпълни с над 100 родители. Те споделиха своите силни страхове, но също така казаха какво голямо доверие имат в учителите, директора и училището. След разговора, на който имах възможност да отговоря на всичките им притеснения, обещаха, че децата ще продължат да бъдат в училище и няма да се поддадат на създаващата се психоза.


Какво притесняваше родителите и откъде научаваха слуховете


Оказа се, че социалните медии и особено "Фейсбук" са изключително популярни и удобни като канал за разпространение на слухове. Дори тук, в отдалеченото сливенско село, почти всички бяха гледали два клипа. Единият е от митинга в квартал "Факултета", на който една от организаторките ясно казва, че не трябва да се спазват никакви закони и родителите да не позволяват нищо да се прави с техните деца. Макар че в Сотиря ораторката е неизвестна, никой не знае дали така наречената църква, която тя представлява, е реално съществуваща и представящите се за нейни пастори дали са реално духовни лица, думите им за извеждане на децата от семействата и се приемат напълно сериозно.


Вторият клип, който също бе познат за всички родители, се отнася за извеждането на деца от полицията в едно от училищата в Асеновград. Знаехме за този клип още от предходните дни и се бяхме запознали, че 1) той е отпреди години и 2) той се отнася за случай, в който баща е нарушил наложената му ограничителна заповед. Т.е. нищо общо с разпространяваните слухове, но така или иначе, ако перифразираме народната поговорка "На страха очите са големи"...


Родителите споделиха, че са им казали как социални работници ще вземат децата на бащи, които не са припознали официално синовете или дъщерите си, семейства, които нямат брак, бедни семейства, семейства, при които родителите са в чужбина, а децата се отглеждат от баби и дядовци. Бяха чували, че това се предвижда в новите закони (без да са наясно какви нови закони), които са приети "след приемането на стратегия за детето" (която де факто изобщо не е приета и е изтеглена от обществено обсъждане).


След като обясних, че няма такава стратегия, не са приемани такива закони и нищо съществено не се е променило в законодателството по отношение на извеждането на деца от семействата, родителите се съгласиха че вероятно става дума за откровени лъжи, на които не трябва да вярват. Те споделиха, че имат пълно доверие на своите учители и са убедени, че в училището в Сотиря децата са на сигурно място. Знаеха за процеса на деинституционализация и закриване на домовете за деца и се съгласиха, че на фона на този процес е нереално да се мисли как ромските деца ще бъдат взети от техните семейства. Разговаряхме, че много често социалните работници не се намесват дори в случаи, в които трябва да се намесят – така например едно чудесно момиче от шести клас преди година бе омъжена два пъти от семейството си и отделът за закрила на детето не предприе нищо спрямо родителите.


Макар и ниско образовани, ромските родители в Сотиря се оказаха запознати с важни неща, които се случват в държавата, и при по-спокоен разговор с тях приемаха аргументите ми.


От разговора стана ясно, че страховете им се използват и от политически партии, но поне в Сотиря това не бе водещо.


Защо училището успя да успокои родителите


Училището в Сотиря е едно от активните училища в мрежата на център "Амалипе" и прилага всички елементи от модела "Всеки ученик ще бъде отличник". Там функционира активен родителски клуб, който периодично провежда срещи и в който участват множество родители. Назначен е образователен медиатор от местната общност в селото, особено важно е, че там работи и учител от ромски произход. Всичко това е доближило местната общност до училището, създала е доверие и то се оказа ключово за това децата да останат в класните стаи.


Свърши ли истерията


Съвсем не. Ако нещата в Сливен и Ямбол са в процес на нормализиране, то няма никаква гаранция, че същата буря няма да се появи в други градове. Във вторник център "Амалипе" организира среща на директори от мрежата от Северна България. Сутринта те споделиха, че такива проблеми при тях няма, но в ранния следобед на отделни места вече се появяваха разтревожени родители. Дори в Сливен едва ли някой може да прогнозира дали подготвеният протест срещу несъществуващата Стратегия за детето в събота няма да доведе до нова ескалация.


Дори и спирането на децата от училище да бъде сравнително бързо преодоляно, съвсем реална е опасността предизвиканата истерия да доведе до дългосрочен отказ на родителите да дават съгласие за участие на техните деца в извънкласни дейности, занимание по интереси и ред други. Понастоящем училищата имат множество възможности да разнообразят учебния процес с подобни занимания, които безспорно са интересни за децата, но при всички положения се изисква декларация за съгласие от страна на техните родители. Много е вероятно насажданият страх да доведе до нежелание от страна на нискограмотните родители да подписват каквато и да е декларация.


Освен това със сигурност оттук насетне ще е много трудно на екипите за обхват, в които участват социални работници, полицаи и други институции, да търсят деца в ромските квартали. Създаването на Механизма за обхват и местните екипи бе едно от важните развития в образованието, с което настоящото правителство се гордееше. Според МОН те са успели да върнат в класните стаи 44 000 деца. Създадената истерия със сигурност ще направи дейността на тези екипи почти невъзможна.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Да плашиш ромчеще го пратиш в Норвегия еваееднода плашиш куче със салам.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Някой си играе с огъня.....
  Май не разбира до къде може да стигне всичко това....
  Дори най-долнопробната провокация би трябвало да има граници...

 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално


  Амалипе е една от броящите се на пръсти цигански фондации, които работят и имат резултати. Защото на хората в нея им пука, не са разносвачи на папки и фактури.
  Защо работят с училището в Сотиря, но не в Сливен и в други градове с махали?
  Аз съм "за" финансирането на Амалипе да се увеличи десеторно или стократно, ако трябва, защото са показали полезността си.
  Какво мислите?

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#3] от "АзКлавдия":

  Според мен не трябва да се очаква само НПО'тата да работя за интеграцията на циганите. Има множество мерки, които не са толкова скъпи но биха имали огромен ефект и са съвсем във възможностите на държавата ни. Например КАЧЕСТВЕНА закуска и обяд в училища с преобладаващо бедни семейства което веднага обхваща циганите. Също пълен комплект учебни помагала, тетрадки, моливи, химикалки, абсоклютно всичко необходимо за един ученик за една учебна година. Защото сега учебниците са безплатни но всичко друго е платено и си идват едни 200-300лв целия комплект което са доста пари за такива хора. И ако добавим ваучер по 200лв за дрехи и една хубава раница се басирам че повечето циганета ще дойдат поне първите няколко месеца в училище. Всичко това ще струва няколко милиона на година, което са жълти стотинки на фона на всички безумни разходи в цялата държава.

 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#4] от "m17":

  Не съм съгласна.
  Всичко е в главата.
  Тия родители, които казваш за двеста и триста лева купуват злато за дъщерите си.
  Мисленето е важно, парите не толкова.

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 488 Любопитно

  До коментар [#5] от "АзКлавдия":
  Тук сте абсолютно права!
  Но,нали именно в това е целият проблем! В онова,което е в главата!
  А това,се променя най трудно,защото има цял куп действителни и измислени проблеми,които стоят пред всичките тези чиновници,от всичките тези държавни формирования, от най-различен калибър и ранг,които би трябвало да се занимават с това.Как да променят онова ,което е в главата на тези хора?А,това ми се струва почти невъзможно.Защо? Ами,защото да речем,че имам някакъв опит с тези хора.И не само аз.И, изводите от този опит не са особено...положителни (да кажем).
  Вижте,всеки човек има глава на раменете си и тя отговаря за това,къде ще седне задникът му!Така се пее в песента на една руска група и това,е абсолютно вярно ,и правилно,независимо от това,чий е задниът - български или ромски,или ескимоски,или какъвто и да е...Това е без значение.

 7. 7 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Циганите се не дават децата без пари, и с право.

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 8. 8 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 665 Неутрално

  За първи път чувам за това НПО Амалипе, но съм възхитен от изложеното в статията.
  Просвещение, просвещение и просвещение - това е начинът за борба с невежеството.
  Остава обаче въпроса - защо след като Министерството е знаело за разпространението на тези умишлено фабрикувани и разпространявани лъжи и насаждани страхове, не е провело превантивна кампания?
  Защо се влачи след събитията?

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 9. 9 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#3] от "АзКлавдия":

  ... защото са показали полезността си. Какво мислите?
  —цитат от коментар 3 на АзКлавдия

  Не мисля, а знам. Точно това правят - показват полезност. Амалипе-то е като всяка друга ромска организация - предимно нищоправене и колкото се може по-чести конференции, семинари, симпозиуми... за отчитане на дейност. Щото, нали, едни пари трябва да се усвояват. Реално помагат на не повече от стотина ромчета годишно в цяла България . Средствата основно отиват за плащане на нощувки, обяди, кафе-паузи и прочее на участващите в мероприятията по отчитането на дейност директори и учители. Изглежда, че правят нещичко, защото много съвестно и старателно събират цялата информация от всички училища в мрежата си за всяка нарисувана рисунка, изпята песен, изигран танц и си приписват заслугата. Всичко това и много повече се прави и в българските, турските, каракачанските и т.н. училища и го правят не някакви специални организации, а обикновени учители, но просто липсват съответни НПО-та, които да отчетат грандиозните и небивали успехи. Шменти капели и пунта мара в духа на времето.
  От 20 години отчитаме напредък в ромската интеграция - ако той реално съществуваше, щеше да е видим вече и с просто око навсякъде около нас, а не само в презентациите по конференциите. 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Някоя нова "Кеймбридж аналитика" си прави експерименти. Интересно, ще стигне ли разследването до някъде?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Библиотекарите си организират олимпийски игри по гаври със скотската простотия на на народеца. Дисциплините са "бежанците ще ни залеят", "в училище ще има тоалетни за 12 пола", "циганите ни превзеха", "ако не си изядеш пюрето, ще те дам на норвежците". После гледат кой е изкарал най-много мъже по боксерки с ножа от шопската в ръка, да мучат на терасата и да се заканват на иранските травестити, Гейропа и Меркел.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 13. 13 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#9] от "wiligri":

  Ами в интерес на истината ромската интеграция е видима. Говоря от личен опит - преди 30 години ромите от малкото гето на Стамболийски бяха ултра бедни - коне и каруци, картонени къщи, просят за хляб. Още помня една сцена от края на соца - лято,жега и две циганета на 4-5-6 чисто голи влачат ръждив улук. Днес ако минете сутрин ще видите как спирката на трамвая е пълна с родители които водят добре облечени децата на училище. Къщите са стегнати, даже е чисто отпред, паркирани таксита. Има голяма разлика от моя спомен от 90'те !!!

 14. 14 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4432 Неутрално

  До коментар [#5] от "АзКлавдия":

  Златото за дъщерите може в случай на бедлаботица, болест, смъртен случай инз. да бъде занесено в заложната къща и да подпомогне семейството.
  Учебниците и тетрадките не могат да играят тази роля.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK