Румен Аврамов: В началото на прехода без съмнение имаше разпределение на ролите

Румен Аврамов

© Асен Тонев

Румен АврамовИнтервюто с Румен Аврамов (Център за академични изследвания) – икономист и стопански историк, е препечатано от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник". До 1990 г. Румен Аврамов работи в Икономическия институт на БАН. Един от основателите е на Агенцията за икономическо програмиране и развитие към Министерския съвет (1991-1994), член на Управителния съвет на БНБ (1997-2002). Автор на тритомника "Комуналният капитализъм. Из българското стопанско минало" (2007); "Пари и де/стабилизация в България, 1948-1989" (2008); "Икономика на "Възродителния процес"" (2016) и др. Интервюто с него е част от поредицата на "Дойче веле" – "30 години по-късно", посветена на промените в България, започнали на 10 ноември 1989 г.


Г-н Аврамов, какво показва стопанската история на прехода 30 години след 10 ноември 1989 г.? Разминаха ли се представите на хората за демокрация и пазарна икономика с действителността?


– Естествено, като консистенция и структура днес българската икономика е съвсем различна. За сметка на това, като принципи на стопанско поведение, миналото – далечно и скорошно – присъства в най-различни форми.
А за разминаванията между очаквания и действителност има поне две причини. От една страна тогавашните представи бяха неизбежно наивни, непълни, интуитивни. Водещо беше отрицанието на съществуващото. От друга, самите разбирания за демокрацията и пазарната икономика по света, съответно и у нас, се промениха. Все по-малко сме хората, приемащи ги в техния либерален вариант.


Кое обуслови протичането на прехода по начина, по който се осъществи. Липсата на достатъчно експертен опит в политиците или... някакви други сили?


– С редки изключения, липсата на знания, умения, опит беше безспорна, но това не е вина. Такива бяха изходните дадености, изправени пред съвършено новаторски задачи. Има известен смисъл да се разсъждава дали и защо експертизата беше неравномерно разпределена между страните от някогашния социалистически блок. Но преходът е преди всичко преплитане на силови вектори – обществени, политически, икономически, вътрешни и външни


Съществуваха ли възможности икономическите процеси да се развият по друг начин?


– Събитията бяха не толкова предначертани, колкото предопределени. Хегелианска безалтернативност: "това, което е разумно, е действително и това, което е действително, е разумно". Не че липсваха дебати по алтернативи. Но да се случи иначе не е можело. Решенията бяха плод на конкретното съотношение на силите.


В началото на прехода без съмнение имаше разпределение на ролите. Драматурзите и изпълнителите обаче не бяха хора с особена дълбочина на мисленето или въображение; ролите, инструкциите и методите бяха в по-голямата си част примитивни. Какво по-естествено тези, които се отдръпват от властта с кажи-речи всичките си ресурси, да се опитат да управляват процесите. Ръката им се оказа дълга, но, разбира се, с времето действащите лица се разнообразяваха и все повече импровизираха; ситуациите и траекториите започнаха да се усложняват.


След тези 30 години научихме ли се българите да мислим в първо лице, единствено число. В едно от изследванията си казвате, че тогава се появява икономическата перспектива.


– Мисля, че мнозина искрено желаят и се опитват да го правят. Но за отговорностите и за последиците от собствените си действия много продължават да мислят само в трето лице. Пречат им тя, те, той - държавата, управниците, манталитетът


В един от Вашите трудове - "Икономика на "Възродителния процес"", изтъквате, че последната му фаза е "решаващ катализатор на Големия взрив, довел до окончателния разпад на комунистическия режим". Смятате ли, че онази власт си е давала сметка, че подронва собствените си устои чрез огромното етническо прочистване - 3.4% от населението на тогавашна България?


– През 1989 г. властта гасеше пожарищата, които сама беше подпалила. Впечатленията от документите са, че действията са ѝ инстинктивни, а параноята ѝ - неподправена. Тогавашният страх от Турция и турското малцинство сред върхушката и населението може да изглежда ирационален, но той е със стари корени и дълбоко напластяван през годините на Студената война. Съвсем осезаем, лесно манипулируем е и днес.


В икономически план, през няколкото месеца преди 10 ноември 1989 г. цареше разтроение: тръбеше се за въвежданата "фирмена организация"; на практика се налагаше ръчно, полувоенизирано управление на кризисната ситуация; тя пък ускорено и спонтанно разяждаше плановия ред. Със сигурност обреченият режим щеше да падне и без краха на "Възродителния процес", но събитията от лятото на 1989 г. дадоха българските цветове, нюанси и плът на една обща за Източна Европа история. Насилието, което беляза епилога на режима, преля в бруталната сила, съпътствала повторното раждане на капитализма у нас през първите години на прехода. Когато навсякъде другаде събарянето на стени и граници през 1989 се превръщаше в символ на свободата, в България отварянето на една граница бе акт на мракобесие, принуда и прокуда.


А как банките белязаха българския преход?


– Те бяха важна брънка от промените. Във финансовата система през 1990-1996 г. може да се намери повече инерция от миналото, отколкото кълнове на бъдещето. Да си спомним например как ДСК запушваше пробойните на правителството на Жан Виденов и как се раздаваха кредити. След банковите фалити през май – септември 1996 г., въвеждането на паричния съвет и последвалата приватизация, влезлите чужди банки въведоха по-разумни принципи на управление. Както знаем, провали в сектора през последните 15 години имаше единствено в банките с български собственици.


Тези проблеми, а и други препятствия, изглежда ни спъват по пътя към еврозоната?


– В момента присъединяването към еврозоната трябва да е стратегическа цел на БНБ и правителството. За съжаление, ръководството на Централната банка излъчва и противоречиви сигнали, а правителството говори по въпроса епизодично и несистемно. Проблеми, разбира се, идват и от самото състояние на еврозоната.


Хоризонтът на пътната карта, съгласувана с Европейската централна банка (ЕЦБ), беше до юли т. г., но очевидно нещата отново се отлагат. В крайна сметка препятствията са в набора от добре познати недъзи, обобщени в сенчестата репутация на България.


Как "комуналният капитализъм" изкриви днешния капитализъм?


– По определение либералното капиталистическо общество би трябвало да почива върху индивидуализма, частната собственост и конкуренцията, да има работещи институции, да осигурява върховенството на правото и разумни регулации на центробежните сили на пазара.


Комуналност наричам всичко, което по един или друг начин разводнява този модел. Източниците ѝ са много, дори в ЕС: не в качеството му на пазител на трите свободи на движения, а обратно – в разклонените му инструменти и фондове, канализирани от държавите. В България това лице на Европа е най-харесваното. Тъкмо то циментира Борисовия режим на блатна стабилност и посредственост.


В световната и в българската стопанска история периодите на либерален ред са всъщност само кратък пунктир. Към този ред обществата са се приближавали асимптотично, с последващи резки отклонения. Такъв отскок преживяваме след последната криза и идеологическия залез на Вашингтонския консенсус. Отместването на махалото вероятно ще е трайно, но то неизбежно ще се върне.


Казвате: "Вечното догонване ни обрича на пребиваване в миналото на онези, които догонваме...". Това предопределя ли несменяемо място в периферията?


– Да. Което не е непременно дамга, защото периферията носи чар и позитиви. Лошото идва когато – както става у нас и другаде – държава и общество се опитват да надскочат този естествен статут чрез надъхване с патриотарство от най-ниска проба и свеждане на историческото знание до пропаганден инструмент, чрез кухо самовеличаене и гротескни претенции за уникална идентичност, със стигаща до ксенофобия подозрителност и неприязън към всичко, идващо отвън. Невъзможността за зряла преценка на действителното ни място в широкия свят е покъртителна.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3951 Весело

  Това в България дори не е комунален а феодален капитализъм!

  klimentm
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5543 Неутрално

  До коментар [#1] от "klimentm":

  Аврамов казва много верни неща с Езопов език. На места е и доста директен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3951 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Той е умен човек,безспорно.

  klimentm
 5. 5 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":Той е умен човек,безспорно.
  —цитат от коментар 4 на klimentm


  ........безпорно.......!!!!!?????!!!!.......но много зависи КАК ИЗПАЛЗУВАШ тази СИ
  ФУНДАМЕНТАЛНА ДАДЕНОСТ........?????!!!!!?????......да ГРАДИШ......!!!!!......или да раЗруШавашшшш........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 6. 6 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Поредният познавач на резултати от футболни мачове, но след техния край.
  Дървен философ, който се представя за академик експерт синоптик постфактум.

 7. 7 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#4] от "klimentm":

  Да, наистина е умен човек!
  Но това трудно може да се разбере от интервюто му с Емилия Милчева!

  Тоест, Емилия просто НЕ задава добри въпроси, и съответно, няма как и да получим и наистина добри отговори!

  За да дам пример за това, какво се нарича добро интервю, ще дам линк към интервю на същия този Румен Аврамов в Дневник, от преди 10 години.


  Румен Аврамов: У нас капитализъм се римува само с контрол

  https://www.dnevnik.bg/intervju/2009/11/15/815999_rumen_avramov_u_nas_kapitalizum_se_rimuva_samo_s/


  Всеки непредубеден читател ще може да види, как всичко зависи от питащия журналист...

  Да пожелаем успех на Емилия Милчева в професията!

  Но най-вече, да си пожелаем някой ден, в бъдеще, в Дневник отново да има интересни интервюта и въобще, днешния Дневник да стигне нивото на Дневник... отпреди 10 години...

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5543 Неутрално

  До коментар [#5] от "kesh":

  Не ми е известно да е разрушил каквото и да било. Нещо лично ли имаш против него ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3951 Неутрално

  До коментар [#7] от "rwn":

  Да интервюто е хубаво но виждаме че десет години след това нищо не е се е променило,уви!

  klimentm
 10. 10 Профил на olga_kokoshkina
  olga_kokoshkina
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Интервюто е в стил "морфологичен синтаксис" - много помпозни и претенциозни фрази, но съвсем малко съдържание.

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5559 Неутрално

  Махало...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  До коментар [#7] от "rwn":

  Пропускате нещо важно , линка е към медията от преди гранта и преди темата с назначени капиталисти с подаръци от приватизацията да стане чувствителна за съиздателя

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  "сенчестата репутация на България..." - колкото и да са на припек, ОПравниците все ни вкарват в разни филми, в които ТЕ и само ТЕ са на правилните позиции, а реалността я виждат само от посещенията по места, с джипки или без. Крайно време е всички в държавата да спазват поне част от правилата и ценностите, които само оглушително прокламират.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 14. 14 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2641 Неутрално

  Социализъм, капитализъм, преходи, тинтири-минтири. Всичко идва (и си отива) от нивото на културата. В страна където болшинството от хората си хвърлят боклука по улиците, нямат лична хигиена, нямат уважение към другите хора, и социализма/комунизма/преходите ще са на същото нехигиенично ниво.

 15. 15 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Тъкмо то циментира Борисовия режим на блатна стабилност и посредственост.

  Това е култово. И за съжаление много вярно.

 16. 16 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Статията дава отговор на много интересни въпроси. Съдържа болезнени истини и култови фрази... Адмирации за Румен Аврамов.

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Румен Аврамов е сред малцината експерти по стопанска история и визионер в икономиката.
  За съжаление ролите през 90-те ги раздаваха ДС и комуноидите!
  Това е основната причина да живеем така....

 18. 18 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Дневник, толкова ли е трудно да наемете журналист и да не се налага да се излагате с Дойче веле!?

 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3139 Любопитно

  Такова беше нареждането на МВФ. Тотална разпродажба, на всяка цена. Обикновено, за стотинки. Жълти. Или РМД - направо без пари.

 20. 20 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Жалоните на престъпния преход - отхвърляне на плана Ран и Ът, постановлението на Луканов, дало непазарно предимство на "Отворено общество", забавянето на валутния борд и приватизацията на структуроопределящите предприятия у нас, икономика на паяка, на Мултигруп и Топенерджи, фалита на банките, прелели ресурс към паяците, "братовчедската" приватизация", схемата "аз на тебе, ти на мене" дори в в "правосъдието" - "Батко и Братко", Сапард и съакционерите в "Статус Инвест" и т.н.

  "Какво се случи в България през прехода - в една графика" - https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7533993

  Филип Димитров: "Тези, които търсеха да спечелят много пари от старата комунистическа икономика, дадоха възможност на практика на мафията да се развие, защото това, което всъщност спаси Унгария от мафията, и това е нещо, което трябва да се знае, беше, че когато разпродаде на безценица максимално бързо всичко навън, заедно с чуждия инвеститор дойдоха правилата и нямаше ниша, в която да се навре местна, щастлива унгарска мафия.“
  https://dariknews.bg/novini/interviu/filip-dimitrov-ako-doktrinata-e-qsna-vinagi-ima-koj-da-poeme-shtafetata-natatyk-260139


  Интервюто в този материал нищо не казва. По-лошо от него е мнението на министершата на Орешарски Бобева, дадено пред БНР и цитирано в Дума.

 21. 21 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  Чудесен анализ е написал този комунист. Разбира се няма да се хареса на повечето и ще бъде оплют

 22. 22 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  До коментар [#17] от "selqnin":

  Нищо не си разбрал от написаното. Човекът ти е казал, че е станало така, както е могло да стане.

 23. 23 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  До коментар [#16] от "Kamenarski":

  Всъщност всичко това е очевидно за който гледа, но на нас не ни харесва резултатът и за това отказваме да го приемем. Важно е като че да се опитаме да обясним, че резултатът не е толкова лош, тъй като живеейки в перманентно и напълно ирационално нещастие, правим малоумни опити да го променим, докарвайки на власт изключително неподходящи екземпляри, което пък ни води към упадък. Мисля че точно това се казва в края на статията

 24. 24 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 833 Неутрално

  За цялото си съществуване БКП изигра "блестящо" картите си след падането на комунистическата система. Целият ешелон на ДС проведе невероятен преход от комунизъм към "капитализъм" с всичките му мурафети - банки, инфлация, доминирани изцяло от ДС политически партии/ДПС и БКП/ и една наядена от комунисти и шестаци опозиция, абсолютно безпомощна да спре глозгането.
  Не ми се връща назад във времето, но през целия преход доминираха имената на агенти от ДС, деца на "разпадналата " се БКП, та чак до ден днешен. В БГ от 1944 година до 1989 година нямаше реално дисиденство, нямаше интелектуален елит, способен да излъчи някакво, макар и мижаво опълчение, на разгулената комунистическа партия.
  Нямаше как и след 90 година да се появи автентична дясна партия, която да спре набезите на ДС и нароилата се комунистическа номенклатура, жадна за мангизи.
  Създаде се едно невероятно блато, от което няма излизане и в което трудно може да се различи антикомунистическата от комунистическата тенденция. Лексиката на комунистите и досега е изцяло в посока да се размият границите на дясно - ляво, на нормално и ченгесарско. До степен комунисти да обиждат на комунист, да се изкарват виновни за прихода хора като Костов, който беше само един мандат на власт, да не се споменава нищо за гепенето по времето на мадритския хитрец.
  "перфектно" бяха вкарани структури като ВИС и СИК в живота нахората и бяха оставени години наред да върлуват безнаказано пред очите на всички. "Перфектно" бше направен плана за фарлита на първите банки, чиито шефове изпраха милиони, а хиляди хора останаха с пръст в уста.
  Да, в БГ всичко се извъши под диктовката на ДС и БКП и нищичко не е помръднало и на йота досега. Тиквата само е венец на усилията на ъндърграунда и ДС и проклятие за цяла една нещастна нация, която си мисли, че той е " десен" и "антикомунист".
  Баце е най-добрия проект на ДС и комунягите. Но никой не може да изтрие от лентите приятелството му с Венци Стефанов, бай Миле и целия контигент на СИК и ВИС от онова време...
  Блаженни са вярващите..

 25. 25 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1623 Весело

  Поредният познавач на резултати от футболни мачове, но след техния край.Дървен философ, който се представя за академик експерт синоптик постфактум.
  —цитат от коментар 6 на Стабилно крадене


  ......ааааа......!!!!????!!!!!....другара Аврааамоффф е ЗАВЪРШЕН ИВРЕИН......!!!!......Само ,че ХАЗАРСКИ.......!!!!!......Щото БИБЛЕЙСКИТЕ са СЪВСЕМ ДРУГА БИРА.......!!!!!....ТЕ.....!!!!....Не само ,че не ти ПРЕЧАТ.......!!!!????!!!!....ами и ТИ ПОМАГТА......!!!!.....със ДЕЙСТВИЕ ИЛИ БЕЗДЕЙСТВИЕЕЕЕ........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 26. 26 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 511 Весело

  До коментар [#23] от "uq":

  Човешката природа е такава... Човек е трудно да се задоволи с това което има, и винаги гледа към по- голямото ("чуждата кокошка - патка"). Има различни по смисъла на конкретното действие определения за това нещо - от завист, алчност, лакомия до стремеж към "съвършенство"...
  Иначе сте прав.

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 27. 27 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  исторически визионер.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 28. 28 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1623 Весело

  До коментар [#4] от "klimentm":Да, наистина е умен човек!Но това трудно може да се разбере от интервюто му с Емилия Милчева!Тоест, Емилия просто НЕ задава добри въпроси, и съответно, няма как и да получим и наистина добри отговори!За да дам пример за това, какво се нарича добро интервю, ще дам линк към интервю на същия този Румен Аврамов в Дневник, от преди 10 години. Румен Аврамов: У нас капитализъм се римува само с контролhttps://www.dnevnik.bg/intervju/2009/11/15/815999_rumen_avramov_u_nas_kapitalizum_se_rimuva_samo_s/ Всеки непредубеден читател ще може да види, как всичко зависи от питащия журналист...Да пожелаем успех на Емилия Милчева в професията! Но най-вече, да си пожелаем някой ден, в бъдеще, в Дневник отново да има интересни интервюта и въобще, днешния Дневник да стигне нивото на Дневник... отпреди 10 години...
  —цитат от коментар 7 на rwn


  ........++++++++++++++++++.......!!!!!.......забележителен КОМЕНТАР.....!!!!.....АДМИРАЦИИ......!!!!......колко ХУБАВО и да се ВЪРНЕШ 10-ет ГОДИНИ назад във ВРЕМЕТО........!!!!????!!!!!.........яяяя....колко РАЗБИРАЕМ , ЛЕСНО СМИЛАМ , ДОСТЪПЕН и ПРИЯТЕН за ЧЕТЕНЕ е бил Господин АВРАМОВ.......!!!!!......+++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 29. 29 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Като чета понякога тия анализи, се сещам за оная реклама за двете шоколадови фабрики, лявата и дясната, и хлапето, дето реплекира чичкото: ами от лявата имат същото. Мисълта ми е, че написаното е вярно, но не като заключение на някого, а просто проверено исторически във времето по всички точки на земята. И от лявата страна, и от дясната, едно и също. Вчера гледах една румънка по ТВ, която коментира ситуацията в Румъния. Жената живее 20г. в София, има семейство, деца и каза между другото три неща: няма намерение да се връща в Букурещ, Йоханис бавно мисли и бавно действа/присъщо на трансилванците/ и при срещата и със западни политици и споделили, да не бързате с промените в бившите соцдържави."Вие правите демокрация от 30 г., а ние от 500."

 30. 30 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#4] от "klimentm":"Той е умен човек,безспорно."
  - Винаги съм се затруднявал да дам определение на думичката умен, но съм сигурен, че на този свят няма нищо по спорно от безспорното. Склонен съм да се съглася с коментар №3 от kesh:"СЛУЗЕСТ - трудноСмилаем", и от мен - хлъзгав.

  "В началото на прехода без съмнение имаше разпределение на ролите"
  - Внушава, че сега няма разпределение на ролите и всичко си е съвсем естествено. Не забрави и да оплюе българските банки.

 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5543 Неутрално

  До коментар [#30] от "goro6":

  Вероятно е доста по-наясно от теб за банките.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  До коментар [#20] от "plebs":

  Ф.Д.:"...това, което всъщност спаси Унгария от мафията, и това е нещо, което трябва да се знае, беше, че когато разпродаде на безценица максимално бързо всичко навън, заедно с чуждия инвеститор дойдоха правилата и нямаше ниша, в която да се навре местна, щастлива унгарска мафия.“

  Много точно! Жалко за нас...

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7887 Неутрално

  Когато комунистите видяха, че комунизма им се срива, подготвиха сценария. В СДС имаше много "назначени" от тях, които после да разрушават отвътре. Сценария беше изпълнен перфектно. Те превърнаха политическото управление в икономическо, защото у тях бяха парите. Не напразно много преди това Луканов измисли Указ 56, изнесоха парите, скриха ги, ограбиха ги и после ги върнаха, за да изкупят България. Няма бивш комунист. И сега в парламента са само такива. Ние какво очакваме от тях?

 34. 34 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  "Лошото идва когато – както става у нас и другаде – държава и общество се опитват да надскочат този естествен статут чрез надъхване с патриотарство от най-ниска проба и свеждане на историческото знание до пропаганден инструмент, чрез кухо самовеличаене и гротескни претенции за уникална идентичност, със стигаща до ксенофобия подозрителност и неприязън към всичко, идващо отвън. Невъзможността за зряла преценка на действителното ни място в широкия свят е покъртителна."

  Колко добре е извадил есенцията и я е казал с малко думи. Пак ще кажа: жалко за нас...

 35. 35 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Тоя плямпаджия и от Възродителен процес ли разбира ? Защо досега не се публикуват архивите на ДС за действията на турските служби на територията на България по ония години ? Защо Бончева и сие не гъкват по този въпрос ? Пък да видим колко кротка като агънце е била Турция.
  А това с ролите е откриване на топлата вода. Че и този е получил роля, защото е бил от "нашите". Вижте му биографията по време на "демокрацията".

 36. 36 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  "Хегелианска безалтернативност: "това, което е разумно, е действително и това, което е действително, е разумно".

  "Драматурзите и изпълнителите обаче не бяха хора с особена дълбочина на мисленето или въображение" - нещо по-лошо, липса на добронамереност и почтеност.

  Много точен анализ! Поздравления за автора!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 37. 37 Профил на iqa35578297
  iqa35578297
  Рейтинг: 18 Весело

  До коментар [#28] от "kesh":
  ...нАправО ме разбивашшшшшшш?,;:"'-)(*&^%$#@!+×÷=/_€£¥₩...,,

 38. 38 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Румен Аврамов е сред малцината експерти по стопанска история и визионер в икономиката.За съжаление ролите през 90-те ги раздаваха ДС и комуноидите!Това е основната причина да живеем така....
  —цитат от коментар 17 на selqnin


  Точно обратното казва Аврамов. Имаш липса на интелект но това не езащото си селянин(както сам си се нарекъл).

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 39. 39 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Румен Аврамов е най-добрият ни икономист специализирал се в изследването на стопанската ни История. Неговият тритомник "Комуналният капитализъм" дава много ясен отговор върху това какъв точно "капитализъм" сме имали до преди 09.09.1944-та. Румен Аврамов разбива на пух и прах всякакви носталгици по времето на бащицата Борис Три. В този тритомник Румен Аврамов прави болезнен анализ между Първия български капитализъм(така той го нарича) и Втрория български капитализъм(така той нарича днешният ни капитализъм)

  Съпоставката е много болезнена за всякакъв вид носталгици по времето между Освобождението и 1944-та и псевдо-интелигенти. Вторият ни капитализъм(днешния) е близнак на първия ни капитализъм. Не просто подобен, а близнак, идентичен, еднакъв. Това, за съжаление на горепосочените носталгици и псевдо-интелигенти идва да ни каже, че не някакво митично ДС и някакви "комунисти" са виновни за всички видове икономически и социални изкривявания. Не, виновно е самото общество, манталитета на средностатистическия българин и желанието на псевдо-интелигентите да развият общерство подобно на онова преди 1944-та.

  Е, получихте си го. Обществото е същата клоака като тогава. И да не се чудите, например, защо КТБ фалира. Не, не са виновни ДС и комунистите. За да разберете какви са причините за фалита на КТБ прочете стопанската история на Царство България(въпросният тритомник "Комуналният капитализъм") и в главата разказваща за фалита на първата българска банка ГИРДАП през 1925-та ще откриете отговорът на въпроса кой и защо е виновен за фалита на КТБ.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 40. 40 Профил на 1mp
  1mp
  Рейтинг: 228 Неутрално

  В сравнение с повечето пишещи тук, Р. Аврамов е интелектуален гигант. А много от "коментаторите" са жалки тролове или вечните български мрънкачи.

 41. 41 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#39] от ".NET":

  Поздравявам Ви за това, което сте написали!

  Вее по-малко се четат книги и научни статии, все повече се четат статии на медии.

  А пишещите тези въпросни статии и взимащите интервюта, също са много добър примера за това, колко малко се чете...
  Резултатът от всичко това е виден в повечето от коментарите в Дневник...

 42. 42 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  По принцип очаквам в интервю с икономист някакви цифри и поне някава математика, откъдето да тръгнат разсъжденията за стратегиите.

 43. 43 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3233 Неутрално

  Няма такова нещо Какви роли. Костов е известен десидент от преди 89. Като Валенса и Хавел, айде и като Орбан.

 44. 44 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Дневник, защо изтрихте интервюто с "Ивайло Нойзи Цветков-Прехода започва на 10 януари 1997, а не на 10 ноември 1989.? - толкова се поти човека, да каже неща които знаем, пък и не е кой да е човек.

 45. 45 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3951 Неутрално

  До коментар [#36] от "etty1":

  Абсолютно,това е сърцевината всъщност на цялото интервю!

  klimentm
 46. 46 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  Голямо интервю, няма що!
  Г-жо Милчева, а защо пропущате мутренските групировки, СИК, ВИС, Мултигруп, Трон,ТИМ? Не бяха ли точно те организациите, които трябваше да приватизират цялата национална икономика, и тя да стане собственост на комунистическо- ДС клана?
  От една страна фирмички с по 1 до пет човека, а съсипвани от правила, такси, лицензи, нападжийски изстъпления, през 2 години нови касови апарати и какво ли не, от друга огромни фирми, които нито данъци плащат, за тях все изключения има, а глобите им ги поема Държавата (данъкоплатците)!
  Защо просто не кажете ясно и кратко - комуненцата ви изклатиха!

 47. 47 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Румен Аврамов е сред най-добрите в икономическата наука в България. Изумен съм от някои от по-горните коментари, как с лека ръка плюят наляво и надясно и най-важното, неаргументирано.
  Изключително точни и много добре формулирани отговори. Както се казва: който има очи - да вижда; който има уши - да чува.

  Pather Panchali (Satyadjit Ray)
 48. 48 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  До коментар [#46] от "historama":

  :) отричате това, което не разбирате, нормално е. Статията е на много по-високо ниво от битовизми като СИК и ВИС. И само за протокола, не, не бяха и не са те. Това, че ТИМ в момента владее значителни ресурси не значи непременно че е от приватизаторите.

 49. 49 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Един от големите интелектуалци на прехода.Всяко изречение, всяка негова дума в това интервю имат дълбок смисъл.Оценката му за нашето съвремие е изключителна точна:
  ." Което не е непременно дамга, защото периферията носи чар и позитиви. Лошото идва когато – както става у нас и другаде – държава и общество се опитват да надскочат този естествен статут чрез надъхване с патриотарство от най-ниска проба и свеждане на историческото знание до пропаганден инструмент, чрез кухо самовеличаене и гротескни претенции за уникална идентичност, със стигаща до ксенофобия подозрителност и неприязън към всичко, идващо отвън. Невъзможността за зряла преценка на действителното ни място в широкия свят е покъртителна."


  Препоръчване

 50. 50 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4153 Любопитно

  До коментар [#49] от "dlagnikov":Един от големите интелектуалци на прехода
  >>> А преди прехода, с какво се е занимавал Аврамов? В Уикито намирам доста оскъдни биографични данни за него. За семейството му пък информацията е нулева... Няма намерение да го ..заклеймявам :)и въпросът ми е продиктуван от чисто любопитство.

 51. 51 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  До коментар [#50] от "тулса":

  Румен е син на дипломат, и то не от дребните риби - Париж, Сантяго и т.н.
  Иначе е свестен мъж.

  Роден е на 18 април 1953 г. в Париж (Франция). Завършва средно образование в Lycee de l’Alliance Francaise в Сантяго де Чили (1969) и висше във Висшия икономически институт „Карл Маркс“ в София (1974). Доктор по икономика (1986). 1990 стана икономически съветник на президента Желев

 52. 52 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  До коментар [#50] от "тулса":

  В "„Спасение” и падение. Микроикономика на държавния антисемитизъм в България 1940-1944" Румен Аврамов пише доста неприятни неща които развенчават мита за "спасението на евреите от българите" с фразата "шепа българи спасяват евреите от други българи"
  интересна дискусия на http://www.svobodata.com/page.php?pid=10117&rid=29&archive
  А иначе баща му беше Любен Аврамов, правист, журналист, дипломат и прочее

 53. 53 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  До коментар [#20] от "plebs":Ф.Д.:"...това, което всъщност спаси Унгария от мафията, и това е нещо, което трябва да се знае, беше, че когато разпродаде на безценица максимално бързо всичко навън, заедно с чуждия инвеститор дойдоха правилата и нямаше ниша, в която да се навре местна, щастлива унгарска мафия.“Много точно! Жалко за нас...
  —цитат от коментар 32 на Мондиана


  Ами жалкото е всъщност другаря Иван Костов колко българи излъга... Все антикомунисти. Щото разпродаде на безценица материалната база на отговорните другари според споразумението с Добрев на копитото. Мдааа такива ми ти работи. И дневник веднага ще ме изтрие щото пиша "обидни коментари".

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 54. 54 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Както е докладвано на Тодор Живков - имаме пред себе си недоразвито общество! Херметичното затваряне на границите доведе до неинформироност, наивност, липса на опит. Добро е заключението, че единственно банки с български собственици фалираха последните 16 години или имат проблеми в момента. То и футболистът с потъналите си в черна дупка милиони е стигнал до същия извод.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 55. 55 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Ами жалкото е всъщност другаря Иван Костов колко българи излъга... Все антикомунисти. Щото разпродаде на безценица материалната база на отговорните другари според споразумението с Добрев на копитото.
  —цитат от коментар 53 на Содом и Гомор кРаят на джендъризма


  А какво да прави с тези неработещи предприятия. Да раздава социални помощи под формата на заплати на неработещите служители и работници. 7 година се изредиха маса премиери и министри да оправят икономиката, Накрая Жан Виденов внезапно си хвърли оставката на ринга и от двата поста - шеф на БСп и на правителството и изчезна ....

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 56. 56 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  До коментар [#51] от "daskal1":Румен е син на дипломат, и то не от дребните риби
  >>> Имах подобни подозрения. Питах и защото познавам професор Лъчезар Аврамов, та се зачудих дали не са някакви роднини( евентуално братя)

 57. 57 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1055 Весело

  [quote#55:"Сатана Ликующий"][/quote]

  Абе не знам дали си хвърли оставката или мултигруп го ритнаха щото взе да играе сечено на таварищите от магучая. А пък планираното разграбване на банките добрев му го докладва... Ама ко стана с тоя доклад де изчезна не е ясно.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 58. 58 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  До коментар [#56] от "тулса":

  Не са, цялото име на медика професор онколог е Лъчезар Аврамов Стоянов

 59. 59 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  Неправилно се изразих, зная че Л. Аврамов е физик, не понеже се занимава с приложни елементи в борбата с раковите заболявания, а и критикува че само 1% от публикациите в медицинските списания е от научно обосновани изследвания, та го направих "медик"

  "Професор Лъчезар Аврамов е доктор на физическите науки. Създател на лаборатория "Биофотоника" в Института по електроника (ИЕ) на БАН и "Национален център по биомедицинска фотоника". От 2016 г. е директор на ИЕ БАН."

 60. 60 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  До коментар [#58] от "daskal1":цялото име на медика професор онколог е Лъчезар Аврамов Стоянов
  >>> Хммм.. Малко странно е да се представяш с името на баща си като фамилно. Да не би да си го объркал с парашутиста високопоставения член на БКП?:
  "..Лъчезар Аврамов Стоянов, известен като Лъчезар Аврамов, e политик от Българската комунистическа партия...През септември 1941 е прехвърлен в България в състава на разузнавателно-саботажна група на т. нар. Парашутисти и подводничари. Тя е разбита още при навлизането си на българска територия. Заловен и в последвалия процес на парашутистите осъден на смърт, но присъдата му е заменена с доживотен затвор, тъй като е непълнолетен...От 1966 г. е заместник на Живков в правителството и кандидат-член на Политбюро на ЦК на БКП (от 19 ноември 1966 и отново е министър на външната търговия от 1968 г...."

 61. 61 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Аха, чета нещо което отдавна пиша тук, че всичко станало около 1989г беше изпълнение на един Сценарий. Чрез който комунистите станаха капиталисти. И като всеки сценарий в него имаше роли, включително и ролята на една театрална опозиция. Или както брутално ни го каза Луканов "Искате капитализъм? Ще го имате. Но капиталистите ще сме ние".

  Сега чакам да видя кога ще прочета следващото признание: Че в Сценарият освен местните играчи имаше и външни, доста по-големи.

  Да подхвърля едно подсказване: на срещата в Ялта 1945г са разпределяни сферите на влияние. Чърчил е дал на Сталин едно листче с имената на държавите и влиянието в тях. За България е било написано 90/10. Което е означавало 90% за СССР и 10% за Запада. За какво точно са ни продали на Сталин ще прочетете в статията по-долу.

  https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/ialtenskata-konferentsiia-skroi-sadbata-balgariia.html
  Ялтенската конференция скрои съдбата на България

  Как мислите, на срещата между Буш и Горбачов през 1989г на онзи кораб край Малта какво е било написано на листчето за България? И за какво ОТНОВО сме били изтъргувани?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 62. 62 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  До коментар [#17] от "selqnin":Нищо не си разбрал от написаното. Човекът ти е казал, че е станало така, както е могло да стане.
  —цитат от коментар 22 на uq


  Абе малко овъртяно е казал това което ни каза и Луканов: Ще има капитализъм и капиталистите ще сме ние. Мое допълнение: Защото в нас са Парите и Властта. И защото тези отпреде ви които си мислите че са Ваши всъщност са Наши.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 63. 63 Профил на Kbeam
  Kbeam
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#4] от "klimentm":Да, наистина е умен човек!Но това трудно може да се разбере от интервюто му с Емилия Милчева!Тоест, Емилия просто НЕ задава добри въпроси, и съответно, няма как и да получим и наистина добри отговори!За да дам пример за това, какво се нарича добро интервю, ще дам линк към интервю на същия този Румен Аврамов в Дневник, от преди 10 години. Румен Аврамов: У нас капитализъм се римува само с контролhttps://www.dnevnik.bg/intervju/2009/11/15/815999_rumen_avramov_u_nas_kapitalizum_se_rimuva_samo_s/ Всеки непредубеден читател ще може да види, как всичко зависи от питащия журналист...Да пожелаем успех на Емилия Милчева в професията! Но най-вече, да си пожелаем някой ден, в бъдеще, в Дневник отново да има интересни интервюта и въобще, днешния Дневник да стигне нивото на Дневник... отпреди 10 години...
  —цитат от коментар 7 на rwn


  За сведение, това е препечатка от DW. Не че това говори много по-добре за Дневник. Наскоро виждаме повече препечатки отколкото авторски интервюта и статии.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK