"В свят без приятели". Шест елемента на една нова Европа

"В свят без приятели". Шест елемента на една нова Европа

© REUTERS/Yves HermanТекстът е препечатан от "Свободна Европа". Владимир Шопов е завършил Лондонското училище по икономика и политически науки. Специализирал е в университетите в Оксфорд, Лондон, Калифорния, Пекин и в Ново училище за социални изследвания, Ню Йорк. Бил е съветник по европейски въпроси на министъра на вътрешните работи (1997-1998 г.), съветник в Мисията на България към ЕС (1998-2001 г.), съветник на министъра на външните работи (2014 - 2016).


Маргрете Вестагер е неочакван кандидат за публична слава. Нейното изслушване в Европейския парламент преди дни обаче се превърна в зрелищна подкрепа на политическа звезда. Тя не просто получи почти единодушна подкрепа, а й беше връчен мандат да осъществи една нова визия за Европа.


Предходният й престой в Брюксел започна достатъчно предвидимо, с множество неособено интересни и значими дела срещу различни случаи на държавна помощ. Блокира сливането на "Сименс" и "Алстом". Постепенно се насочи към "по-големи риби" и само в рамките на няколко години успя да спечели дела и наложи огромни глоби на "Гугъл", "Амазон" и "Куалком".
Успоредно с това тя стана и едно от най-разпознаваемите лица на иначе скучната Европейска комисия и започна да печели неочаквани политически приятели. Стана основно острие на либералите на последните евроизбори и очевидно ще продължи да бъде такова и на новата си позиция с разширено портфолио и заместник-председателска позиция (конкуренция и дигитализация). Този път обаче тя има нова идейна рамка, в която ще трябва да се вмести.


Идеята е да се превърне Европа в мощен, интегриран и напълно самостоятелен играч в новия свят на геополитическа конкуренция. Заявката на Урсула фон дер Лайен за "геополитическа комисия" не е просто находчиво хрумване на някой писач на речи. Обратната страна на тази реторика е "европейския суверенитет", за който Емануел Макрон настоява от самото начало на своето президентство. Трети го наричат "стратегически суверенитет", подготовка за оцеляване в свят без приятели и достоверни съюзници.


Make Europe Great Again


Бъдещият шеф на ЕК непрестанно повтаря новата цел, същото правят и нейните заместници. Ако тежестта на европейската история на 20-и век не бе толкова голяма, сигурно някои от тях щяха да се изкушат да кажат: Make Europe Great Again. На въоръжение е взета и актуална дума, суверенитет. Но в европейския контекст той предполага повече способности, ресурси, правомощия. Казано иначе, интеграция. Дискурсивен нюанс или не, обещанието е направено и политическите документи го потвърждават.


Елементите на този политически проект са ясно очертани. Един от тях е самостоятелна външна политика с премахване на правилото за единодушие за повече оперативност, както и драстично нарастване на парите за външни действия, с 30% и обща сума от над 120 милиарда евро. ЕС прави заявка да се превърне в носеща опора на многостранния глобален ред, да вплете своето ДНК в него.


Друг е нарастващата интеграция в областта на отбраната и сигурността. ЕС иска да усили и дублира все повече от функциите на НАТО, вече изпълнява 34 проекта, свързани с конкретни способности, планира да ускори съвместното общоевропейско производство на различни военни елементи като изтребители и военни съдове.


Трети елемент е намерението за създаване на "европейски икономически шампиони", които да се конкурират с останалите корпоративни гиганти. Продължава обсъждането на създаване на специален фонд от 100 милиарда евро за тази цел.


Четвърти е претенцията за лидерство в областта на дигиталната икономика и изкуствения интелект, което да комбинира пазарен мащаб с публични инвестиции. Битката с американските технологични гиганти тук е единствено прелюдия.


Пети елемент е регулаторната сила на съюза, която ще трябва да му осигури водеща позиция в области като защита на личните данни, различни стандарти и множество параметри на икономиката на бъдещето.


Шести е декарбонизацията и "зелената политика", целящи да осигурят лидерство на "стария континент" в битката за бъдещето на планетата ни.


Какво ще стане с евроатлантизма


Малцина биха отрекли необходимостта от това ЕС най-накрая да излезе от продължаващия полуступор, а намеренията на новата ЕК са стъпка в тази посока. Ключови държави членки като Франция и Германия застават все по-еднозначно зад тази амбиция. Но тя съдържа съществени проблеми, някои по-нови, други по-познати. Геополитическата оценка зад нея предлага еднаква дистанция от всички останали глобални играчи и на практика деконструира евроатлантическата връзка и институционализира антиамериканизма. Едновременно с това надценява връзката Русия – Китай, както и реалната готовност на Москва да се интегрира пълноценно в либерален глобален ред.


Нещо повече, в доста европейски столици днес могат да се чуят много повече гласове срещу Вашингтон, отколкото срещу Пекин. Най-познатият и продължаващ проблем е в разминаването между думи, амбиции и реална воля и ресурси. Новото издание на тази дилема ще бъде илюстрирано от задаващата се нова дългосрочна финансова рамка на ЕС. Предстои да се приеме още по-малък бюджет, парадоксално положен на фона на все по-амбициозната реторика. Остават и други познати тежки дилеми като волята за военни действия и за дълбоко съвместяване на интересите в сложна глобална среда.


Отказът от цивилизационната и историческа съвместимост и общност със САЩ рискува обаче да се окаже най-съществената дългосрочна грешка. Както и очевидната илюзия, че ЕС може да репликира мисленето, волята и ресурсите на националните държави. Ще е иронично именно претендиращата за политическа мъдрост Европа да се спъне в толкова очевидни препятствия.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 273 Неутрално

  "Отказът от цивилизационната и историческа съвместимост и общност със САЩ рискува обаче да се окаже най-съществената дългосрочна грешка."

  - Тц. Европа стартира и се развива като кооператив. Това е нейната уникалност спрямо САЩ, Русия, Турция и подобни. Те са президентски републики, демек нации с вожд. Европа противопоставя колективни решения. Което е застраховка срещу грешни решения на Вожда. На някои може да звучи доста "социалистически". "Социалистическото" просто има нужда от почистване. От Хохегеровщина и джендъризъм примерно. От вземане на решения "с бурни ръкопляскания" и т.н.

  Федерализация на Европа, СЕЩ просто няма как да се случи.
  Толкоз и за парламентарната монархия на Симо, и за президентската република на Гоце.

 2. 2 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  "Отказът от цивилизационната и историческа съвместимост и общност със САЩ рискува обаче да се окаже най-съществената дългосрочна грешка. "

  Виждам да го повтарят горното постоянно. Лесно е да го кажеш извън контекста че на практика с Вашингтон сме пред пълноразмерна търговска война.
  https://www.investor.bg/na-fokus/441/a/-es-podgotvia-novo-zakonodatelno-oryjie-za-zashtita-sreshtu-mitata-na-trymp-291219/

  Иначе хубава статия +

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 3. 3 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1214 Любопитно

  ЕС има финансовите и човешки ресурси, за да се справи с предизвикатекствата на новото време, остава само бюрократите в Брюксел да се задействат в правилната посока...

 4. 4 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дългия":

  Определено имаме потенциал в човешки ресурс и финансови средства да възвърнем позициите си в света.
  Обаче, тежката и не особено хигиенична бюрокрация спъва развитието с напълно измислени и задълбочаващи се проблеми. Само да споменем кризата с т.нар. мигранти.

  Panta rhei....
 5. 5 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 576 Неутрално

  разправии с американците е имало редовно.
  тези разправии - много остри понякога - никога не са отменяли простичкия факт, че европейската цивилизация си е едно цяло.
  и това цяло неизбежно се консолидира отново, когато има достатъчно голямо външно предизвикателство.

  оранжевия скандалджия ще си замине, както ще отмине патакламата около брекзита.
  и след търговските войни и разправиите за бюджета на нато ще дойдат следващите разногласия.

  и все така ще ги има и ес, и нато. ако ще и в различен вид.

 6. 6 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  ЕС и САЩ вървят по различни пътища и ценностите все повече се различават. САЩ искат да превърнат ЕС в това, което беше Източна Европа за Съветския Съюз.

  И по повод заглавието на статията - с такива приятели като САЩ, врагове не ти трябват.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 7. 7 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#1] от "plebs":

  1 Проблема на социализма не е "джендъризма :Д :Д:Д" а мързелижците дето искат дърьажата да ги храни. Като лумпените със жълтите жилетки

  2 Федерализация на ЕС е единствения вариан Европа да бъде световна сила и европейските държави да останат някакъв фактор в света (при положение че една Франция е80 М Индия и Китай 1500 милиона) Дали ще се получи е друг въпрос

 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Много високопарни слова за световно икономическо лидерство.
  В същото Франция и Германия цакат българските транспортни фирми.
  А Фолксваген пренебрегва България за сметка на Анадола...

 9. 9 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  разправии с американците е имало редовно.тези разправии - много остри понякога - никога не са отменяли простичкия факт, че европейската цивилизация си е едно цяло. и това цяло неизбежно се консолидира отново, когато има достатъчно голямо външно предизвикателство. оранжевия скандалджия ще си замине, както ще отмине патакламата около брекзита.и след търговските войни и разправиите за бюджета на нато ще дойдат следващите разногласия. и все така ще ги има и ес, и нато. ако ще и в различен вид.
  —цитат от коментар 5 на Bira


  Ако САЩ през 2030г вече са 40% бели, то това "европейска цивилизация" ли ще е все още? Ще видим "оранжевия скандалджия" дали ще обърне тенденцията. Ако не успее, то САЩ ще са толкова "европейска цивилизация" колкото Бразилия.

 10. 10 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 4919 Неутрално

  Изключително точно, казано. И в този свят става все по-комфортно :-))

 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Аз съм сред привържениците на по-тясно обединяване в съюза, основно за да може Европа на международната сцена да стои на полгаемото си място.
  Практически тя е много силен и привлекателен център, хората гласуват с краката си за нея, но позволяваме заради някакви псевдо патриотични тези да ни разединяват и всички се досещаме, че полза от разединена Европа имат САЩ, Китай и Русия. Първите две основно по икономически причини, а Русия по политически, при това преобладаващо вътрешно политически за тях.
  А не виждам какво пречи федерализирането на всеки отделен човек да се чувства българин, поляк или немец, да си пие националното питие, да си хапва от националните манджи, да си пее и танцува националните песни и танци и всичко това на фона на един доста приличен стандарт на живот.
  Ама не, друго си е да се изпъчиш и да викаш : "Булгар, булгар!".

 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  Уж обединяването и затвърждаването на ролята на Европа ни е цел, а стигнахме до Брекзит.

  подпис
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK