Европейските съдии подкрепят всички сплашени съдии в България

Изпълнителната и законодателната власт са длъжни да осигуряват цялата необходима и адекватна защита, в случаите когато функциите на съдилищата са застрашени заради нападения или заплахи, насочени към членове на съдебната власт

© Анелия Николова

Изпълнителната и законодателната власт са длъжни да осигуряват цялата необходима и адекватна защита, в случаите когато функциите на съдилищата са застрашени заради нападения или заплахи, насочени към членове на съдебната властАсоциацията "Европейски магистрати за демокрация и свободи" (МЕДЕЛ) написа становище против атаките срещу български съдии покрай предсрочното условно освобождаване на австралийския затворник Джок Полфрийман. Документът беше преведен и предоставен на медиите от Съюза на съдиите в България.


МЕДЕЛ желае да изрази своята сериозна загриженост, породена от последните събития в българската съдебна система, свързани с рязкото увеличаване на посегателствата срещу независимостта на съдебната система, чрез нападения срещу отделни съдии и чрез предложения за реформи, насочени към ограничаване на тяхната свобода на сдружаване.


Свободата на словото, която трябва да бъде осигурена винаги, дори и по отношение на критиките, насочени към съдебните решения, не покрива публичните обвинения, отправени от политици и държавни служители срещу съдиите от Софийския апелативен съд, в които се намеква, че те са действали с цели, които не са свързани с правосъдието, при вземането на решение за условното освобождаване на австралийски гражданин и тяхното многократно злепоставяне в медиите и на политически митинги. Тези действия рискуват да нанесат сериозни вреди на легитимността на съдебните институции чрез
неприемливо използване на обострената обществена реакция по отношение на наказателно дело.


В тази връзка МЕДЕЛ припомня, че чл. 10, ал. 2 от Европейската конвенция за правата на човека изрично посочва, че упражняването на свободата на изразяване, "тъй като носи със себе си задължения и отговорности, може да бъде предмет на такива формалности, условия, ограничения или санкции (...) за запазване на авторитета и безпристрастността на съдебната система".


MEDEL също така отбелязва с еднаква загриженост, че в такъв контекст Висшият съдебен съвет чрез изявление на съдийската си колегия публично изтъква, че съдиите са нарушили баланса между право и справедливост, с което призовават инспектората да започне дисциплинарно производство срещу членовете на съответния състав, докато междувременно нови предложения, насочени към ограничаване на свободата на сдружаване на съдии, се внасят в парламента.


На фона на такива тревожни развития, също в светлината на принципите, съдържащи се в Софийската декларация от 17 ноември 2018 г., МЕДЕЛ припомня:


– както се подчертава от Консултативния съвет на европейските съдии в Становище №18 (2015) относно мястото на съдебната система и нейната връзка с другите власти в съвременната демокрация, "съществува ясна граница между свободата на изразяване и законосъобразната критика, от една страна, и неуважението и неоправдания натиск срещу съдебната система от друга. Политиците не трябва да използват опростени или демагогски аргументи, за да отправят критики към съдебната система по време на политически кампании, и никога не трябва да насърчават неспазването на съдебни решения, камо ли насилието над съдии.


Изпълнителната и законодателната власт са длъжни да осигуряват цялата необходима и адекватна защита, в случаите когато функциите на съдилищата са застрашени заради нападения или заплахи, насочени към членове на съдебната власт. Изказването на небалансирани критични коментари от страна на политиците е безотговорно и създава сериозен проблем, тъй като доверието на обществото и доверието в съдебната система може да бъде неволно или умишлено подкопавано. В такива случаи съдебната система трябва да посочи, че подобно поведение е атака срещу основата на демократичната държава, както и атака срещу легитимността на друга държавна власт. Такова поведение нарушава международните стандарти (пар. 52);


– Съдебните съвети играят основна роля в гарантирането на независимостта на съдебната система и в защитата на отделни съдии по начин, съответстващ на ролята им на гаранти; подобна роля е от решаващо значение за защитата на независимостта на съдебната система, когато разделянето на властите е застрашено от политически опити за експлоатиране на конкретни съдебни решения и за натиск върху отделни съдии, призоваващи за санкции и дисциплинарни производства относно техните решения по същество;


- съгласно принципите, съдържащи се в Препоръка CM/Rec (2010) 12, приета от Комитета на министрите на Съвета на Европа, относно свободата на сдружаване на съдии (стр. 25), "съдиите трябва да имат свобода да формират и да се присъединяват към професионални организации, чиито цели са да се запази независимостта им, да се защитят техните интереси и да се насърчава върховенството на закона".


МЕДЕЛ приканва да се обърне внимание на въздействието на събития като току-що споменатите върху цялостната устойчивост на върховенството на правото, в съответствие със съдържанието на съобщението на Европейската комисия – COM (2019) 163 от 3 април 2019 г., където се подчертава, че "съдебната система е в основата на върховенството на закона" и че "опитите на политическите участници да подкопаят нейната независимост и обвързващата сила на решенията ѝ чрез подбуждане на политически или друг натиск върху отделни съдии, чрез намеса в конкретни случаи, чрез неспазване на съдебните решения или чрез повторно отваряне на окончателните съдебни решения са "познати теми" сред предупредителните знаци за упадъка на върховенство на закона.


МЕДЕЛ потвърждава пълната си подкрепа и солидарност към всички сплашени съдии и към Съюза на съдиите в България.


11 октомври 2019 г.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Похвално за европейските съдии.

 2. 2 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  Премиер, патриоти, прокурори и агитката от митинга в подкрепа на Гешев, хубаво си вижте момчетата хулигани:
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10162347740720510&set=a.151197165509

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  А може ли името на един съдия, който да твърди, че е заплашван или че върху него е оказван натиск?

 5. 5 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  Премиер, патриоти, прокурори и агитката от митинга в подкрепа на Гешев, хубаво си вижте момчетата хулигани:https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10162347740720510&set=a.151197165509
  —цитат от коментар 2 на Наблюдател


  Как се наричет тези в черно от стадиона снощи?
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1530747763725409&set=pb.100003706005157.-2207520000.1571145099

 6. 6 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Асоциацията "Европейски магистрати за демокрация и свободи" (МЕДЕЛ)
  ---------

  финансира ли ги някои?

 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3912 Весело

  Ха-хааааа

  Да не би ДА НАСТАНЯВАТ ПЕРУЧКО

  НА ПРИНУДИТЕЛНО ЛЕЧЕНИЕ от алкохолизъм

  С ПОЛИЦИЯ и ПРОКУРАТУРА...... ха-хааааааа

  Сега е моментът ДА ГО БУТНАТ ПЕРУЦИ У БУСМАНЦИ

  ЗА НЕГОВО ДОБРО.......

 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3912 Весело

  Ха-хаааааДа не би ДА НАСТАНЯВАТ ПЕРУЧКОНА ПРИНУДИТЕЛНО ЛЕЧЕНИЕ от алкохолизъмС ПОЛИЦИЯ и ПРОКУРАТУРА...... ха-хаааааааСега е моментът ДА ГО БУТНАТ ПЕРУЦИ У БУСМАНЦИЗА НЕГОВО ДОБРО.......
  —цитат от коментар 7 на Hawaii


  Извинявам се.
  Отнася се до другата статия за ГДБОП.
  Написах го тук поради недоглеждане....

 9. 9 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 617 Весело

  Дано се засили мониторинга върху правосъдието в БГ !

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 10. 10 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Дневник, отчайвате ме. Напишете най-сетне какво се случва от часове в Бусманци. Стига с тия клишета. Едни сплашват съдии, други-прокурори.... не ни интересува войната в съдебната с-ма! Не сме юристи. за Бога!

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Беше време да ги подкрепят. В противен случай винаги ще се намерят професионални патреоти да си провеждат политики на техен гръб.

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Беше време да ги подкрепят. В противен случай винаги ще се намерят професионални патреоти да си провеждат политики на техен гръб.
  —цитат от коментар 11 на К2


  Кой и кога им е оказвал натиск?

 13. 13 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  За съдиите да питат ДомусчиеФ.

 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Старши комисар Николай Николов, МВР: Господин Полфрийман ще бъде освободен днес, има забрана за напускане на страната
  Господин Полфрийман ще бъде освободен днес, има забрана за напускане на страната. Това каза на брифинг старши комисар Николай Николов, директор на Дирекция „Миграция“ към МВР, предаде репортер на Агенция "Фокус".„Процедурата, която се следва от дирекция „Миграция“ по отношение на господин Полфрийман е следната:издадена е заповед за ежеседмично явяване в Районно управление на МВР. С тази заповед в изпълнение на друга заповед, която е спряла изпълнението на заповедта за експулсиране. Заповедта за експулсиране е спряна поради забрана за напускане на страната. Господин Полфрийман ще бъде освободен днес и ще бъде задължен ежеседмично да се явява в РУ до отпадане на забраната за напускане на страната, след което тази мярка ще бъде изпълнена. Заповедта за напускане на страната е от директора на дирекция „Миграция“ от 2011 г.“, каза още старши комисар Николов."
  http://m.focus-news.net/?action=news&id=2708711

  До коментар [#10] от "tolkoli":

 15. 15 Профил на sokrat41
  sokrat41
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Проявявам академичен изследователски интерес към ЛИЧНО изявление на всеки СПЛАШЕН съдия.

 16. 16 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  А конкретно кои съдии са сплашени?
  Или матряла дори няма право да критикува?

  Panta rhei....
 17. 17 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#14] от "plebs":

  Какво се опитваш да ми обасниш с този си коментар скъпи ми колега? Че една заповед от 2011 остава валидна, след като съд е променил остатъка от присъдата на Полфрийман на педсрочно условно освобождаване. Последната дума е много важна. Освобождаване, иде от свобода. Колко е свободен в момента Полфрийман?

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 321 Неутрално

  А конкретно кои съдии са сплашени?Или матряла дори няма право да критикува?
  —цитат от коментар 16 на Molossian


  Дни наред бащата на Монов призоваваше хората да покажели любовта си към съдиите, постановили определението като ги заплюват и пр. на улицата. И това беше най-невинното.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5222 Неутрално

  Невероятно е как едно стандарно решение (при това в 3 открити сесии) каквито има хиляди годишно (за условно предсрочно освобождаване) успя да покаже липсата на държавност в България. Беше показана тяхната пълна неадекватност на изпълнителната власт, прокуратурата, висшия съдебен съвет. Подкрепящите ги медии изригнаха с невероятни определения. Политически партии се надпреварваха да се включт в хора на глупостта. Народното събрание пък скоростно (и некадърно) промени законодателство.
  Сега настъпва времето на отрезвяването, гузно насадени в изпражненията, които сътвориха под осъдителните погледи на другите държави и организации. Временно, разбира се...
  До следващия път...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 827 Неутрално

  "Европейските съдии подкрепят всички сплашени съдии в България"
  =================
  Не ми били европейскиТЕ съдии, най ми били МЕДЕЛ-ските съдии.
  От дневник или лъжат, или са неграмотни. (аз залагам и на двете)

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 22. 22 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1325 Любопитно

  написа становище против атаките срещу български съдии
  —цитат от коментар 0 на матряла


  Написали са становище против писмото на др Лозан 3 дни преди да излезе? Значи са знаели предварително за него.

 23. 23 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Щом са уплашени да им леят по един куршум!

 24. 24 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#21] от "clarkv622":

  "Не ми били европейскиТЕ съдии, най ми били МЕДЕЛ-ските съдии.
  От дневник или лъжат, или са неграмотни. (аз залагам и на двете)"


  Нито са неграмотни, нито лъжат. Просто манипулират. В други медии е написано правилно - Европейски съдии, а не ЕвропейскиТЕ съдии.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  Още един шут в нечии дебели задници.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK