Избори в Русе – битка между четирима или сделка

Диана Иванова (с букета) е кандидатът на ГЕРБ.

© ПП ГЕРБ

Диана Иванова (с букета) е кандидатът на ГЕРБ.Авторът е кореспондент на БНР в Русе.


Дали в Русе "мачът е свирен" (както коментират избирателите), или битката ще бъде истинска ще разберем на 27 октомври. За балотажа, защото със сигурност ще го има, се готвят четирима. След горещото лято в редиците на ГЕРБ нищо не е така сигурно, както беше, когато настоящият кмет Пламен Стоилов още преди Коледа обяви намерението си за трети мандат, а областният лидер Пламен Нунев го обяви за изключително успешен и сигурен кандидат. Каква е причината внезапно да бъде оттеглено доверието от Стоилов и да бъде избран друг на негово място остана тайна.


Градската мълва разправя за някакви пари, но то май няма и за какво друго да е, тъй като и сблъсък на идеи никой не е чул. Факт е, че в началото на август Стоилов бе смъкнат от поста на областен лидер на партията и на негово място бе назначен автомобилният дилър и бивш състезател Росен Даскалов. Партийният билет на самия Даскалов още пареше, тъй като бе издаден от централата в столицата десетина дни по-рано.
На 8 август на събрание на ГЕРБ напълно демократично трябваше да бъдат издигнати номинациите за кмет, но


от София съобщиха името на кандидат, който бе на предпоследно място


в списъка от Русе. Диана Иванова e директор на професионалната гимназия по облекло "Недка Иван Лазарова". Нейният политически опит e от организационната част на ДКМС и кандидатските листи за общински съветници на партията на Ковачки "Лидер". Членува в дамски организации и поддържа добри контакти с управителите на шивашките фирми в града, което е от полза за училището, което управлява.


В борбата за кметския стол партията на Корнелия Нинова изпрати младата социалистическа надежда Пенчо Милков. В момента той е депутат и зам.-председател на групата в парламента, активно участва в актуалните питания по русенски теми и използва много умело младостта си. Това, което винаги ще бъде петно в биографията му, е фамилната обремененост. Неговият дядо, чиито имена носи Пенчо Милков, по времето на социализма е бил зам.-началник на милицията и по негово разпореждане са изпращани в лагерите десетки прогресивни русенци, включително внучката на Баба Тонка Тонка Просеничкова и съпругът й Нико Просеничков. Тези факти бяха припомнени и сега, по време на предизборната кампания, а от БСП продължават да не реагират.


За мнозина вероятно е загадка защо точно ВМРО има много силни позиции в Русе


Отговорът е лесен – заради приятелски отношения. Областният управител Галин Григоров е дългогодишен съратник на лидера Красимир Каракачанов, на зам.-председателя Искрен Веселинов, на депутата Юлиян Ангелов - всички от Русе. В началото на този век това бяха буйните момчета на града, които протестираха срещу "Свидетели на Йехова", припомняха срамния Ньойски договор, събираха се на срещи като комити и носеха онзи революционно-романтичен дух, присъщ на младостта и родолюбието им. С времето обаче показаха, че невинаги ценностите са водещи в действията им. Въпреки това Галин Григоров е с чисто минало, овладя ситуацията в хаоса със свинската чума и остана верен на диалогичния си характер с посланието си към избирателите, като се нарече сам "Обединител".


В демократичния коридор почти като самотен бегач на старта застана Елеонора Николова


Условието "почти" е заради кандидатурата на Деана Тачева, издигната от Демократична България, която е практически неразпознаваема.


Елеонора Николова остана в историята на Русе като кмета, спечелил с над 70% изборите още на първи тур през 2003 г. Когато обяви кандидатурата си, Николова заяви, че има за цел "да разбърка картите, които са предварително раздадени". Тя е на 69 години, чете без очила, има завидна памет и енергия, а най-големият й плюс е съчетанието между управленски опит и законова грамотност. За хората, които си спомнят нейното кметуване преди 15 години, ще е лесно да направят избор. Тогава тя се изправи срещу целия общински съвет и въпреки него изтегли заем, за да асфалтира и освети основните улици в Русе. Заемът отдавна е погасен, а асфалтът не е мръднал. Това, което хората не можаха да й простят, е, че не изкара докрай мандата си на кмет и замина за парламента от листата на СДС. В София направи кариера като председател на БОРКОР, но се завърна в родния си град и продължи да работи в адвокатската си кантора. Сега Николова има зад гърба си местната коалиция на СДС, Българската нова демокрация и партийните движения на Меглена Кунева и Татяна Дончева.


В тази схема от четирима силни кандидати (Иванова, Милков, Григовор и Николова)


решаващ глас ще имат гражданите, освен ако няма вече договорки


ГЕРБ да подкрепи ВМРО, а и БСП евентуално ВМРО, но така или иначе дясното да остане разпокъсано, а стройните партийни редици с финансова подкрепа – непокътнати и отново на власт.


Останалите седем кандидати нито водят кампания, нито се надяват на успех, ако съдим по публичните им изяви. Безспорно колорит внася кандидатът на Българското национално обединение Венцислав Ангелов - Чикагото, чийто син Йордан Бонев неотдавна се обяви срещу баща си за готвен правителствен преврат. Чикагото наскоро излезе от затвора в Белене.


Всички тези кандидати ще трябва да се справят с няколко много важни проблема на Русе. Разположението на града в северната част на страната му дава както предимствата на общуването с Румъния, така и негативите на отдалечеността от столицата. Ако в Южна България хората лесно и удобно пътуват по магистрали, в Северна няма нито една с изключение на 80-те километра от Шумен до Варна. Свързаността продължава да е сериозен проблем на региона, тъй като граничният пункт Дунав мост поема трафика към и от Русия и Турция, а пътят от Русе до Бяла не случайно е определен като "черната отсечка" на страната заради десетките катастрофи със загинали по двулентовия път.


На бъдещия кмет ще му се наложи да говори остро и категорично с правителството - нещо, което поради единния политически произход на местната и централната власт досега бе невъзможно.


Чистият въздух е русенска тема повече от 30 години.


Ако по времето на социализма братството с румънския народ и комунистическата му партия бе причина 200 000 души в Русе да бъдат тровени с хлор и хлоропроизводни без държавна съпротива, то днес заради финансови съображения държавата не вкарва всичкия си ресурс за регулиране на производствата. За русенци е ясно, че ако искат да работят някъде, трябва да има предприятия, но пък предприятията са тези, които трябва да се грижат за здравето на хората, ако искат да имат работници. Протестите за чист въздух не стихват, а някои партии удобно ги припознаха като възможност за електорална подкрепа.


Изграждането на интегриран градски транспорт започна и почти приключи, но качеството му е доста дори под очакваното ниво. Велоалеи има само в централната част, а някои от тях нелогично водят към нищото или пресичат оживени кръстовища без маркировка. Културният живот премина в мащабни форми и загуби очарованието си от клубовете с артистичен дух. Иначе по европейски проекти се ремонтираха част от улиците и пространствата, ръководителите им получиха завидни възнаграждения, а цялата дейност бе съсредоточена в близка до управлението фирма - надежден спонсор и за тази кампания.


Община Русе не е от най-бедните, тъй като разполага с бюджет от 138 045 361 лв. за тази година


Както през февруари обяви кметът Стоилов, това е най-добрият бюджет от 20 години насам. По време на управлението досега Стоилов се радваше на комфорта, който му осигуряваше общинският съвет. В него мнозинството е на ГЕРБ, а председател е проф. Христо Белоев, доказал се активист на БСП, но пък и добър приятел с кмета от дълги години. Така на всяко заседание, което напоследък трае не повече от час–два, с лекота се приемаха решенията, предложени от администрацията, а опозиция в демократичния смисъл на думата практически липсваше, макар сред съветниците да има хора от БСП, ВМРО, "Глас народен", Демократична България и ДСП. Нещо повече – с течение на времето двама избрани от листата на Реформаторския блок преминаха съответно във ВМРО и ГЕРБ, с което съвсем сведоха до минимум състава на опозицията.


Бел. авт. Иначе залезите на Дунава са все така красиви, както хилядолетия преди нас, преди сделките, преди парите и изборните битки за тях, и ще останат след всичката тази суета.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK