Избори в Русе – битка между четирима или сделка

Диана Иванова (с букета) е кандидатът на ГЕРБ.

© ПП ГЕРБ

Диана Иванова (с букета) е кандидатът на ГЕРБ.Авторът е кореспондент на БНР в Русе.


Дали в Русе "мачът е свирен" (както коментират избирателите), или битката ще бъде истинска ще разберем на 27 октомври. За балотажа, защото със сигурност ще го има, се готвят четирима. След горещото лято в редиците на ГЕРБ нищо не е така сигурно, както беше, когато настоящият кмет Пламен Стоилов още преди Коледа обяви намерението си за трети мандат, а областният лидер Пламен Нунев го обяви за изключително успешен и сигурен кандидат. Каква е причината внезапно да бъде оттеглено доверието от Стоилов и да бъде избран друг на негово място остана тайна.


Градската мълва разправя за някакви пари, но то май няма и за какво друго да е, тъй като и сблъсък на идеи никой не е чул. Факт е, че в началото на август Стоилов бе смъкнат от поста на областен лидер на партията и на негово място бе назначен автомобилният дилър и бивш състезател Росен Даскалов. Партийният билет на самия Даскалов още пареше, тъй като бе издаден от централата в столицата десетина дни по-рано.
На 8 август на събрание на ГЕРБ напълно демократично трябваше да бъдат издигнати номинациите за кмет, но


от София съобщиха името на кандидат, който бе на предпоследно място


в списъка от Русе. Диана Иванова e директор на професионалната гимназия по облекло "Недка Иван Лазарова". Нейният политически опит e от организационната част на ДКМС и кандидатските листи за общински съветници на партията на Ковачки "Лидер". Членува в дамски организации и поддържа добри контакти с управителите на шивашките фирми в града, което е от полза за училището, което управлява.


В борбата за кметския стол партията на Корнелия Нинова изпрати младата социалистическа надежда Пенчо Милков. В момента той е депутат и зам.-председател на групата в парламента, активно участва в актуалните питания по русенски теми и използва много умело младостта си. Това, което винаги ще бъде петно в биографията му, е фамилната обремененост. Неговият дядо, чиито имена носи Пенчо Милков, по времето на социализма е бил зам.-началник на милицията и по негово разпореждане са изпращани в лагерите десетки прогресивни русенци, включително внучката на Баба Тонка Тонка Просеничкова и съпругът й Нико Просеничков. Тези факти бяха припомнени и сега, по време на предизборната кампания, а от БСП продължават да не реагират.


За мнозина вероятно е загадка защо точно ВМРО има много силни позиции в Русе


Отговорът е лесен – заради приятелски отношения. Областният управител Галин Григоров е дългогодишен съратник на лидера Красимир Каракачанов, на зам.-председателя Искрен Веселинов, на депутата Юлиян Ангелов - всички от Русе. В началото на този век това бяха буйните момчета на града, които протестираха срещу "Свидетели на Йехова", припомняха срамния Ньойски договор, събираха се на срещи като комити и носеха онзи революционно-романтичен дух, присъщ на младостта и родолюбието им. С времето обаче показаха, че невинаги ценностите са водещи в действията им. Въпреки това Галин Григоров е с чисто минало, овладя ситуацията в хаоса със свинската чума и остана верен на диалогичния си характер с посланието си към избирателите, като се нарече сам "Обединител".


В демократичния коридор почти като самотен бегач на старта застана Елеонора Николова


Условието "почти" е заради кандидатурата на Деана Тачева, издигната от Демократична България, която е практически неразпознаваема.


Елеонора Николова остана в историята на Русе като кмета, спечелил с над 70% изборите още на първи тур през 2003 г. Когато обяви кандидатурата си, Николова заяви, че има за цел "да разбърка картите, които са предварително раздадени". Тя е на 69 години, чете без очила, има завидна памет и енергия, а най-големият й плюс е съчетанието между управленски опит и законова грамотност. За хората, които си спомнят нейното кметуване преди 15 години, ще е лесно да направят избор. Тогава тя се изправи срещу целия общински съвет и въпреки него изтегли заем, за да асфалтира и освети основните улици в Русе. Заемът отдавна е погасен, а асфалтът не е мръднал. Това, което хората не можаха да й простят, е, че не изкара докрай мандата си на кмет и замина за парламента от листата на СДС. В София направи кариера като председател на БОРКОР, но се завърна в родния си град и продължи да работи в адвокатската си кантора. Сега Николова има зад гърба си местната коалиция на СДС, Българската нова демокрация и партийните движения на Меглена Кунева и Татяна Дончева.


В тази схема от четирима силни кандидати (Иванова, Милков, Григовор и Николова)


решаващ глас ще имат гражданите, освен ако няма вече договорки


ГЕРБ да подкрепи ВМРО, а и БСП евентуално ВМРО, но така или иначе дясното да остане разпокъсано, а стройните партийни редици с финансова подкрепа – непокътнати и отново на власт.


Останалите седем кандидати нито водят кампания, нито се надяват на успех, ако съдим по публичните им изяви. Безспорно колорит внася кандидатът на Българското национално обединение Венцислав Ангелов - Чикагото, чийто син Йордан Бонев неотдавна се обяви срещу баща си за готвен правителствен преврат. Чикагото наскоро излезе от затвора в Белене.


Всички тези кандидати ще трябва да се справят с няколко много важни проблема на Русе. Разположението на града в северната част на страната му дава както предимствата на общуването с Румъния, така и негативите на отдалечеността от столицата. Ако в Южна България хората лесно и удобно пътуват по магистрали, в Северна няма нито една с изключение на 80-те километра от Шумен до Варна. Свързаността продължава да е сериозен проблем на региона, тъй като граничният пункт Дунав мост поема трафика към и от Русия и Турция, а пътят от Русе до Бяла не случайно е определен като "черната отсечка" на страната заради десетките катастрофи със загинали по двулентовия път.


На бъдещия кмет ще му се наложи да говори остро и категорично с правителството - нещо, което поради единния политически произход на местната и централната власт досега бе невъзможно.


Чистият въздух е русенска тема повече от 30 години.


Ако по времето на социализма братството с румънския народ и комунистическата му партия бе причина 200 000 души в Русе да бъдат тровени с хлор и хлоропроизводни без държавна съпротива, то днес заради финансови съображения държавата не вкарва всичкия си ресурс за регулиране на производствата. За русенци е ясно, че ако искат да работят някъде, трябва да има предприятия, но пък предприятията са тези, които трябва да се грижат за здравето на хората, ако искат да имат работници. Протестите за чист въздух не стихват, а някои партии удобно ги припознаха като възможност за електорална подкрепа.


Изграждането на интегриран градски транспорт започна и почти приключи, но качеството му е доста дори под очакваното ниво. Велоалеи има само в централната част, а някои от тях нелогично водят към нищото или пресичат оживени кръстовища без маркировка. Културният живот премина в мащабни форми и загуби очарованието си от клубовете с артистичен дух. Иначе по европейски проекти се ремонтираха част от улиците и пространствата, ръководителите им получиха завидни възнаграждения, а цялата дейност бе съсредоточена в близка до управлението фирма - надежден спонсор и за тази кампания.


Община Русе не е от най-бедните, тъй като разполага с бюджет от 138 045 361 лв. за тази година


Както през февруари обяви кметът Стоилов, това е най-добрият бюджет от 20 години насам. По време на управлението досега Стоилов се радваше на комфорта, който му осигуряваше общинският съвет. В него мнозинството е на ГЕРБ, а председател е проф. Христо Белоев, доказал се активист на БСП, но пък и добър приятел с кмета от дълги години. Така на всяко заседание, което напоследък трае не повече от час–два, с лекота се приемаха решенията, предложени от администрацията, а опозиция в демократичния смисъл на думата практически липсваше, макар сред съветниците да има хора от БСП, ВМРО, "Глас народен", Демократична България и ДСП. Нещо повече – с течение на времето двама избрани от листата на Реформаторския блок преминаха съответно във ВМРО и ГЕРБ, с което съвсем сведоха до минимум състава на опозицията.


Бел. авт. Иначе залезите на Дунава са все така красиви, както хилядолетия преди нас, преди сделките, преди парите и изборните битки за тях, и ще останат след всичката тази суета.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Всички кандидати са червени или бивши червени другари ,свързани с русенската и централна олигархия ,така ,че няма значение кой ще се избере ,ясно е ,че след като вдигнаха двойно данъците и бюджета е 140 милиона , пак никой не мие улиците ,освен в центъра и няколко булеварда ,праха и мръсотията се стеле навсякъде ,през нощта хората скачат да си затварят прозорците заради постоянната миризма на отрови и бакелит ,което никоя държавна институция не може да установи с години кой и как ,ще стане революция скоро ,защото много хора са набрали и ще играят сопите , отровата и мръсотията е навсякъде и тя се подхранва от едни и същи безхаберни избранници в общинския съвет ,които изобщо не се интересуват от интересите и здравето на хората ,сега преференциите ще дадат възможност на нови хора , но смятаме ,че и тях политическата олигархия ще смачка и ще и гласуват далаверите и нищо друго .

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Весело

  39% - Диана Иванова, Герб
  24% - Пенчо Милков, БСП
  12% - Галин Григоров, ВМРО, НФСБ
  6 % - Елеонора Николова, СДС, ДБГ, ССД и т.н.

  Така изглежда към момента, "битката" между четирима...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Весело

  Ще бъде интересен балотажа :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на Chief Bromden
  Chief Bromden
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И аз бях чул това още преди седмици, но си мисля, че за мнозинството от избирателите, само Елеонора Николова е познато име. Според мен в крайна сметка ще спечели кандидатът на ГЕРБ, защото избирателите им са най-много и слабо се вълнуват от името на кандидата, а повече от партията.

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#4] от "Chief Bromden":

  Как преценихте,че избирателите на ГЕРБ са най-много,когато в изборните листи все още има ЕДИН МИЛИОН "мъртви избиратели"?! С този един милион герберите могат както си искат да фалшифицират изборите.

 6. 6 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#4] от "Chief Bromden":

  избирателите на ГЕРБ са много ,ама искат Пламен Стоилов ,а не тази неизвестна на никого дама от групата на гн Ковачки .

 7. 7 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Ами по тоя въпрос кой какъв е бил през соца и на кого е внук или син ще се говори още ей тъй, лаф да става. Че през соца къв друг да бъдеш, или ДКМС , или БКП. Авторката и тя е от това поколение. Специално за Диана могат да се кажат други неща, но малцина се интересуват от клюки. По принцип така е навсякъде из БГ. За Русе знам един епизод, когато Искрен Веселинов беше кандидат за кмет и е имал шанс да спечели. Привикан е и са му предложили сделка да почака, защото още бил мног млад и неопитен. Това ми изклюка в тролея моя близка, сега вече червена бабичка, тогава червена кака, активистка на БСП в града.

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Между другото,на тези общински избори в България има и осем кандидати от Великобритания,Холандия,Полша,Гърция и Румъния. Има и от Русия,но нямам идея защо са допуснати на тези избори,тъй като Русия не е страна членка на ЕС!

 9. 9 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Лелката на ГЕРБ няма никакви шансове. Половината герберасти я ненавиждат, защото са зад малкото гномче, на което боко би шута. И второ е парашутистка и тотално неизбираема, бивша кандидатка на Ковачки която не може две изречения да върже и бяга от дебати като дявол от таман. На балотажа ще са БСП и ВМРО.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Учителки, спортисти и всякакви други, от неподходящи, по-неподходящи.

 11. 11 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#4] от "Chief Bromden":избирателите на ГЕРБ са много ,ама искат Пламен Стоилов.
  —цитат от коментар 6 на edin drug


  Стоилов е напълно неразпознаваем, хората си знаят партиите, и ако им кажеш някое име без да споменеш партията обикновено репликата е "Кой беше пък този?"

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 12. 12 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  [quote#11:"Strygalldwir"][/quote]

  Стоилов е гномчето, два мандата кмет. Определено е далеч по-разпознаваем от даскалицата, но герберастите се простреляха в крака от наличието на много мозък.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 13. 13 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Почти навсякъде е сделка. Изборите са фарс. Демокрацията е фарс.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 14. 14 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 793 Любопитно

  Гербавите няма ли да подкрепят Чикагото,нали спаси правителството от преврат?Пък и е от същата кръвна група.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 15. 15 Профил на dzq17576652
  dzq17576652
  Рейтинг: 46 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  А от коя агенция са тези данни? Дни преди дебата по БТВ излязоха съвсем други резултати + 20%, които не са решили за кого ще гласуват
  А кандидатът на БСП се рекламира по различни русенски групи във Фейсбук от много време, доста преди да се разбере, че ще се кандидатира. Малко е трудно за хората в града да решат за кого да гласуват, разбира се освен крайните привърженици на отделните партии. И да, помним какво направи Елеонора Николова, може би беше най-добрият кмет, който градът ни е имал

 16. 16 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":А от коя агенция са тези данни? Дни преди дебата по БТВ излязоха съвсем други резултати + 20%, които не са решили за кого ще гласуватА кандидатът на БСП се рекламира по различни русенски групи във Фейсбук от много време, доста преди да се разбере, че ще се кандидатира. Малко е трудно за хората в града да решат за кого да гласуват, разбира се освен крайните привърженици на отделните партии. И да, помним какво направи Елеонора Николова, може би беше най-добрият кмет, който градът ни е имал
  —цитат от коментар 15 на dzq17576652


  От агенция "надежди говежди" :)

  Обичам да грухтя и плюскам.
 17. 17 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Спрях да чета "за мнозина е загадка що ВМРО има силни позиции" . Ако някой е виждал г-жа директорката какво училище ръководи и тия от бсп какви прекрасници избират ВМРО изглеждат като доста адекватен вариант. Другото е, че Шкембакис е земляк.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 18. 18 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Спрях да чета "за мнозина е загадка що ВМРО има силни позиции" . Ако някой е виждал г-жа директорката какво училище ръководи и тия от бсп какви прекрасници избират ВМРО изглеждат като доста адекватен вариант. Другото е, че Шкембакис е земляк.
  —цитат от коментар 17 на Deadpudding


  Да, проблемът с ВМРО обаче е че вместо да сложат силния си кандидат, издигнаха един мангалоид дето не може да върже две изречения, спуснат за областен и сега кампанията му е как щял да се бори с климатичните промени. И хората му се хилят щото докато беше областен не успя дори с прекомерното си хранене и пиене да се пребори, точно обратното.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 19. 19 Профил на chlamydia
  chlamydia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Деана Тонева е кандидатът на Демократична България и мислех да гласувам за нея, но кампанията й е много вяла. Сякаш се е предала без битка. БСП големи пари извадиха -градът се напълни с плакати и билбордове на техния човек, пък нея никъде я няма.

 20. 20 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Тук, ако махнем политическите пристрастия и мислим за града, изборът е очевиден. Елеонола Николова. Това е човек с управленски и кметски опит, контакти, изключително ерудирана. Срещу нея са една учителка разбираща от шев и кройка, хлапе без опит, попаднало по случайност в парламента и неясна личност с очевидно нисък интелект. Тия тримата, ако влязат в кметството ще се учат четири години как се управлява голям град, така и няма да се научат, ще направят много грешки и Русе още ще затъне. Освен това дъртите общински вълкодави от администрацията ще ги схрупат и манипулират както си искат. Елеонора е друга ракия. Ще ги попилее. Ще им извади всички кирливи ризи. Ще управлява с желязна ръка в кадифена ръкавица и огромните пари, които получава града ще отидат на ползу роду, а не по джобовете на общинските мафиоти. Елеонора е най-мъдрия избор за Русе. А статистиките са очевидно фалшиви.

 21. 21 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Всичките четирима са свързани със статуквото, а петият без шансове. Срам за Русе! За какъв избор изобщо може да се говори ?

 22. 22 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Внуците на Мирчо Спасов и Газдов не са ли издигнати за кандидати някъде ?

 23. 23 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Изборите в България вече не са избори , а фарс с предварително раздадени карти.

 24. 24 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  До коментар [#3] от "penetrating":

  И кое ще му е интересното -дали селянката на Ковачки или внукът на комунистически убиец ще стане кмет ?

 25. 25 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 566 Неутрално

  От Демократична България съм но верният избор е Елеонора Николова. Доказана величина!

 26. 26 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 566 Неутрално

  А репортажът е чудесен. Много фино чувство за хумор.

 27. 27 Профил на julesta
  julesta
  Рейтинг: 484 Неутрално
 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Неутрално

  До коментар [#24] от "antonio_vivaldi":

  Има ли други?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  Русе е червена кочина упрявлявана от прасенцата Барбукови. Вижте им биографиите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK