ГЕРБ доминира в Габрово, в Севлиево се очертава балотаж

Томислав Дончев и Таня Христова по време на пролетните протести в Габрово.

© Ружа Любенова

Томислав Дончев и Таня Христова по време на пролетните протести в Габрово.Авторът е главен редактор и собственик на сайта sevlievo-online.com.


В Габровска област живее 1.5% от населението на България. Въпреки, че е от малките области, е първенец по усвояването на евросредства, но и регионът с най-застаряващо население след област Видин. Последното неминуемо се отразява на пазара на труда. Габрово е сред областите с най-нисък коефициент на демографско заместване, което означава, че в близките години на всеки сто работещи, ще дойдат наполовина по-малко.


Липсата на работна ръка в един от икономически развитите райони на страната не е изпитание само за бизнеса, а проблем на местната власт, която заради недостиг на кадри не успява да привлича нови инвеститори. А липсата на инвестиции води до изтичане на младите - друг проблем в региона. Затова бъдещите кметове и общински съвети задължително трябва да са готови с конкретни мерки, вместо само да констатират проблема. И това е основното предизвикателство пред пред местните власти в четирите общини, управлявани в момента от ГЕРБ.
В средата на кампанията за местните избори в региона се усеща желание за промяна, но колко реално е то, за да се материализира и в резултатите от бюлетините, е трудно да се прогнозира. Засега те изглеждат предвидими само в Габрово.


Трети мандат за ГЕРБ?


От 2007 г. градът има славата на бастион на ГЕРБ. От тук тръгна политическата кариера на Томислав Дончев, а Таня Христова е негово откритие. След два кметски мандата, спечелени от първи тур, малцина биха оспорили реалния й шанс за трети, въпреки че през пролетта хиляди крещяха в лицето й "оставка".


Всъщност по време на протестите от началото на годината габровци не искаха нейната оставка, а справедливо наказание за трима роми, които биха продавач в магазин. Запис от побоя бе разпространен в социалните мрежи, полицията замълча за случая, а след това пусна тихомълком биячите. Това изведе хората на улицата, а гневът им срещу полицията се пренасочи срещу общината. Но както каза един габровец, "какво са две хиляди, които крещят срещу 14 хиляди, които гласуват".


Застъпничеството е важно


В Габрово битува убеждението, че Томислав Дончев лобира за одобрението на проекти с европейско финансиране и ще спре да го прави, ако Христова не е кмет. Общината си поделя първото място в страната със столицата по привлечени европейски средства. От 2016 г. досега са изпълнени или в процес на изпълнение проекти за близо 35 млн. лв. За сравнение бюджетът на общината за 2019 г. е 52 млн. лв.


На екипа на Таня Христова не може да се отрече, че за два мандата преобрази централната част на Габрово, но не успя да го направи за крайните габровски квартали. Един от най-дългите градове в България има проблем с автобусния транспорт и той не е само в остарелия автомобилен парк, но и в организацията на линиите. Най-тежкият проблем за Габрово и областта обаче остава демографския.


Има ли конкуренция


Срещу Таня Христова БСП в Габрово издига главният редактор на в. "Дума" Ивелин Николов. Той е габровец, но от години живее в София и определено е загубил популярност сред съгражданите си. Малко вероятно е да стане дори причина за кметски балотаж в областния град.


Предполагаем втори тур с кандидата на Коалиция "Ние, Гражданите" би бил по-скоро изключение. Пепа Сомлева има популярността, има и качества, но няма да й стигне подкрепата на неправителствената организация "Будно Габрово", която в последния мандат й осигури място в Общинския съвет.


Всъщност гражданските организации по места, които се явяват на тези избори с името на национална коалиция "Ние, Гражданите", не са надпартийни, както се представят. Справка в публичния регистър на ЦИК на регистрираните партии и коалиции за вота на 27 октомври показва, че "Ние, Гражданите" е коалиция от две партии – политическа партия "Коалиция за Теб, България" и политическа партия "КОЙ – компетентност, отговорност, истина" .


И ако в Севлиево зад "Ние, Гражданите" действително стои гражданско сдружение "Граждани за Севлиево", създадено като коректив на местната власт и граждански контрол, в Габрово надпартийността липсва от 2015 г., когато неправителствената организация "Будно Габрово" е станала местна коалиция за участие в предишните местни избори. Партиите, учредили "Будно Габрово" преди четири годиниq са различни от тези, с които същата коалиция излиза на избори тази година под името "Ние, Гражданите".


Пробив в Севлиево – откъде ще дойде


В ГЕРБ имат основания да са притеснени за изхода от вота в Севлиево. След два лесно спечелени мандата за първи път са изправени пред реална възможност да загубят управлението. Неодобрението на сегашния кмет Иван Иванов идва от капсуловането на екипа му и липсата на прозрачност в управлението, съмнения за нагласени обществени поръчки, лошата градска инфраструктура и тежкото състояние на общинската болница, чието управление бе поверено без конкурс на бившия управител на НЗОК Пламен Цеков.


В общината през последните три години са влезли 22 млн. лв. по проекти с европейско финансиране, но севлиевци са недоволни от качеството на изпълнението им. Бюджетът за 2019 г. е рекордно висок – 30.2 млн. лв., което е заради два и половина милиона повече субсидии от държавата и увеличението на местните данъци през последните две години. На фона на тези числа градът не може да се похвали с добра градска среда. Въпреки това одобрението към ГЕРБ в общината остава високо и със сигурност Иван Иванов ще бъде единият от кандидатите, които отиват на втори тур в Севлиево.


Интригата


Въпросът е срещу кого ще излезе Иванов на балотаж. Настроенията са раздвоени между представителя на "Ние, Гражданите" Светла Георгиева, която в този мандат бе общински съветник от гражданската квота на Обединени патриоти, и независимия Богомил Петков, който получи подкрепата на БСП и партия "Воля".


Общото между двамата е, че са популярни, но по различен начин. Петков има 30-годишен разрастващ се бизнес в областта на производството и строителството, Георгиева работи за "Идеал Стандарт-Видима", а популярността й идва от обществена ангажираност.


При тази ситуация кметът на Севлиево няма да бъде избран на 27 октомври, още повече, че в града има осем регистрирани кандидати.


Претендентите в Севлиево – Иван Иванов, Богомил Петков, Светла Георгиева

Претендентите в Севлиево – Иван Иванов, Богомил Петков, Светла Георгиева


На втори тур


Заради много кандидати – 10, и в Трявна балотажът е неизбежен. Сегашният кмет Дончо Захариев, който през 2015 г. бе издигнат от ГЕРБ, този път е заменен от Мария Пенева – председател на общинската структура на партията и заместник-областен управител на Габрово. Дали е възможно нехаресването на Захариев да се прехвърли върху нея? През зимата на 2018 г. общински съветници в града поискаха оставката му заради несправяне със задълженията. Той нарече кампанията черен ПР и отказа да освободи поста. Днес на Мария Пенева се пада да отсрами ГЕРБ, но това може да се окаже свръх силите й и за ГЕРБ в Трявна ще е успех, ако кандидатът им стигне до балотаж.


В града с голямо одобрение се ползват както кандидатът на БСП Таня Рачева, така и кандидатът на ВМРО Силвия Кръстева. Очакванията са, че двете ще имат близки резултати с кандидата на ГЕРБ, затова е трудно да се прогнозира кого избирателите ще изпратят на балотаж.


В Дряново сегашният кмет Мирослав Семов, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от ГЕРБ, сигурно ще бъде на балотаж с кандидата на БСП Трифон Панчев. Семов за втори път получава подкрепата на ГЕРБ, Панчев е лице на промяната – млад юрист, необременен с власт. Залогът за Семов обаче е много голям заради разпределението на 7.3 млн. лв., които общината получи заедно с Трявна, за изпълнение на стратегията на местната инициативна група "Дряново-Трявна в сърцето на Балкана", а Мирослав Семов е ръководител на екипа, който определя кои проекти да бъдат предложени за одобрение.


Кошмарът на всеки кмет


Които да са избраните кметове в Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна, най-страшното, което може да им се случи, е да нямат подкрепа в Общинския съвет. На тези избори в област Габрово за първи път е толкова силно изразена тенденцията кандидатите за общински съветници да работят по-активно за преференции, отколкото за общата листа. Това не е толкова фатално, тъй като лесно се тушира в едни следизборни коалиции, до които се прибягва, когато трябва да се осигури мнозинство в общинския съвет. Всички сме виждали как след полагането на клетва, съветници забравят предизборните си обещания и започват да работят за личен или партиен, вместо за обществен интерес.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Кажи му девлиевец и повече няма какво да го обиждаш:)
  Ама нека си вярва човекът:)
  Въпреки "застаряващото" население на книга даже заводите в Севлиево си намират кадри. Туй да видиш. А те не са малко. Ама Севлиево винаги ще си остане столица на тиквата:)
  И последно в Габрово се правят КРАЙНИТЕ квартали.

 2. 2 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Любопитно

  Балотажъ с ДеБъ?
  И пабеда на ДеБъ?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Весело

  Да почакаме още малко да се напълнят селата с англичани и ще последва Брексит с България :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Развиват се макар и без магистрала. БСП с лозунга си "Асфалт не се яде" се опитаха да ни задържат в евразийското блато.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 5. 5 Профил на prx15601314
  prx15601314
  Рейтинг: 254 Неутрално

  "В Габрово битува убеждението, че Томислав Дончев лобира за одобрението на проекти с европейско финансиране и ще спре да го прави, ако Христова не е кмет. "
  Кога ще разберете,че местните избори нямат нищо общо с парламентарните. Това че хората не са гласували за кмет от ГЕРБ защото е корумпиран например не озвначава че няма да гласуват за ГЕРБ на парламентарни и обратно ако кмета е кадърен но е от партия Х защо да не се гласува за него. Габрово се води сигурен за ГЕРБ , но с тези си думи и ако го направи ще ме прощава ама ГЕРБ ще загуби позициите си там

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  Севлиевци винаги са били по-умните !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Весело

  До коментар [#1] от "Да вярваме на истината":

  Интересно защо Американ Стандарт отидоха в Севлиево а не в Габрово.
  При вас и турците от Капитана избягаха.
  Ама сте добри кондурджии !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на prx15601314
  prx15601314
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#1] от "Да вярваме на истината":Интересно защо Американ Стандарт отидоха в Севлиево а не в Габрово. При вас и турците от Капитана избягаха. Ама сте добри кондурджии !!!
  —цитат от коментар 7 на КМЕТ В СЯНКА


  Американ Стандарт отидоха в Сеулиево понеже тогавашния кмет от БСП си поиска подкуп. Поне така се говори. А турците сигурно са отишли в Сеулиево защото там се чувстват като у дома си

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#8] от "prx15601314":

  Можеш ли малко по-сериозно ? Да не говорим за кметове и рушвети, че ГЕРБ направо горите. Помниш ли Плевнелиев как го бяхте налазили ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Много си с елен. Американ Стандарт отиде в Севлиево Зоро тогавашният кмет Дачев от СДС категорично се противопостави на мръсното производство на Американ Стандарт.
  Второ пластмасовият завод на турците го купи Арсенал. Искаше да прави 3 завода в Габрово но няма работна ръка.
  И трето завод нов със същата марка бълва денонощно. Нов, модерен и с голяма производителност.
  И какво е вече Американ Стандарт с 400 милиона оборот пред ИТ фирмите само.
  Габрово има 2 пъти по-висок стандарт от Севлиево. Въпреки, че като гледам как бързо се образуват заводи не ду Габрово и Севлиево скоро ще се съединим.

 13. 13 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Дабългаретата поне Полски Тръмбеш трето място?

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#1] от "Да вярваме на истината":Интересно защо Американ Стандарт отидоха в Севлиево а не в Габрово. При вас и турците от Капитана избягаха. Ама сте добри кондурджии !!!
  —цитат от коментар 7 на КМЕТ В СЯНКА  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":Много си с елен. Американ Стандарт отиде в Севлиево Зоро тогавашният кмет Дачев от СДС категорично се противопостави на мръсното производство на Американ Стандарт.Второ пластмасовият завод на турците го купи Арсенал. Искаше да прави 3 завода в Габрово но няма работна ръка.И трето завод нов със същата марка бълва денонощно. Нов, модерен и с голяма производителност.И какво е вече Американ Стандарт с 400 милиона оборот пред ИТ фирмите само.Габрово има 2 пъти по-висок стандарт от Севлиево. Въпреки, че като гледам как бързо се образуват заводи не ду Габрово и Севлиево скоро ще се съединим.
  —цитат от коментар 12 на Да вярваме на истината
  "Идеал Стандарт" е в Севлиево, защото завода за санитарна арматура е построен преди 85 години. Американците дойдоха на изградена основа, като модернизираха завода. След това построиха и този за санитарна керамика, както и още един за арматура в село Градница.


  ПП: Габрово не само, че няма два пъти по-висок стандарт от Севлиево, но със сигурност е много по-нисък.

 16. 16 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Ама като разпитвам габровчани, работа и бъдеще в града няма. Младите се изнасяли. Даже ми се чудят като им обяснявам, че имат производство и т.н

 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3859 Разстроено

  Габрово и региона е в такава окаяна демографска ситуация , защото индустрията беше "убита" по време на т.н. Преход!Когато бях ученик град Габрово беше около 90 хил.души / т.е. 1% от населението на България през 1988-1989 год/ , а даваше около 3, 5 - 3,6 % от цялата промишелна продукция на страната !Дефакто моят роден град беше най-индустриализираният град в България по това време!Всичко беше разграбено от "наши хора"!Днес се говори , че имаме около 35-40 хиляди души реално население и нещата стават все по-зле............!!!!!

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3859 Любопитно

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Защото един от бившите кметове на града преди 20-тина години поиска серизен подкуп за разлика от севлиевския кмет!

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на didco
  didco
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Дневникъ, къде го намерихте този сайт? Той целия червен!
  Другарката, която е списала статийката е забравила да спомене, че настоящия кмет е на път да реши окончателно проблема с водата! Нещо, което предишните червени червенотиквеничковчета само обещаваха години наред...

 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  До коментар [#19] от "Да вярваме на истината":

  Колкото и да се пениш, Габрово и областта са умрели. В цялата област да има не повече от 80 хиляди жители. Половината са в Габрово. За възрастова структура, да не говорим.
  Лошото е, че Габрово не е изключение. Всичко бавно замира и населението изчезва и измира. Остана една София, която изсмуква всичко и генерира огромна корупция.

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Дневник защо няма нито дума за Павликени? Ами Полски Тръмбеш, Сунгурларе, Кула, Пещера, Омуртаг? Специално за Омуртаг нямате нито една статшя в сайта. Каква е тая журналистиака?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 23. 23 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":+++++++++++++++++++++++++++++++++++++Защото един от бившите кметове на града преди 20-тина години поиска серизен подкуп за разлика от севлиевския кмет!
  —цитат от коментар 18 на bat_plamen  Бат Пламене, прочети ми коментара, който е номер 15 и ще разбереш, че за никакви подкупи не е ставало на въпрос.

 24. 24 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ГЕРБ е РАДОСТ:

  Мишо Бирата - здрав и прав, умря от "инфаркт".
  Патологът за Белнейски и Чората се самообеси.
  Ваньо Танов почина внезапно като Мишо Бирата.
  Клошар запали тютюневите складове в Пловдив.
  400 хиляди бюлетини, отпечатани и подредени по градове, се оказаха "вторични суровини".
  Гинка от Пазаджик, със запор от НАП, намери 300 милиона, за да купи ЧЕЗ.
  Чакъра беше убит от Бойко Борисов с 14 изстрела с гранатомет, България бе осъдена в Страсбург за това. Бойко обаче е невинен, извън Страсбург.
  ИТ експертът по "цецомобила за подслушване" бе убит с 4 куршума и 1 контролен в главата, с цел "обир".
  Цецо си купи 6 апартамента със спестяванията на тъща си.
  Председателят на Столичния общински съвет си купил 60 апартамента, със 120 години трудов стаж.
  Доказателствата срещу Филип Златанов (момчето за мръсни поръчки на ГЕРБ) бяха "откраднати" от колата на вещото лице.
  Къща за 2 милиона в Барселона е собственост на тенис-клуба на Бойко, той няма нищо общо...
  Стената по границата 1 ред излезе 4 пъти по-скъпо от двуредова в Гърция.
  Царските конюшни се самозапалиха.
  Милиционерите "по погрешка" арестува журналисти, опитващи се да спасят документи от изгаряне. Докато ги разпитваше, документите изгоряха.
  21 годишен 50 килограмов крадец на желязо уби "случайно" журналистка, разследваща далавери на властта.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK