"Държава лудница". Как живя дисидентът Петър Манолов преди и след 1989 г.

Петър Манолов е от малкото, които обявяват БКП за политически труп още докато е на власт и е силна. Днес той щеше да е точно на 80 години.

© Анелия Николова

Петър Манолов е от малкото, които обявяват БКП за политически труп още докато е на власт и е силна. Днес той щеше да е точно на 80 години.Текстът е препечатан от "Свободна Европа". Диана Иванова е журналист, изследовател, куратор. Съавтор и инициатор на редица проекти в областта на индивидуалната памет за близкото минало - като "Аз живях социализма", международния фестивал на спомените GOATMILK в Бела Речка. Изследва психическите последици от живота в тоталитарна среда и филмовите архиви на тайните служби. През последните години работи като групов терапевт в Германия.


Той е от малкото, които обявяват БКП за политически труп още докато е на власт и е силна. Отговорът не закъснява: обиск, арест и писмо на писател, уж колега: "Очаква те тревата на забравата, човече, нищо друго". Това пророчество не се сбъдва. Петър Манолов вече не е между живите, но името му привлича младите българи. Ето защо.


"Ние не искаме да се борим за нищо, защото нали тези, които се бяха борили за нашето щастливо бъдеще половин век не могат да се досетят, че стадо без истинска демокрация оформя държава лудница."
Годината е 1987. Дворът на Софийски университет. Студентски хепънинг. Петър Манолов чете на глас поемата си "Сто кръпки":


"Киното стана недостъпно за всички ни,


а телевизията вони


като духовен публичен дом


Ние свикнахме вече да можем без толкова много неща!


Господи, каква изумителна свобода!"


Студентите изпадат в транс от думите му и не спират да го аплодират. "Сто кръпки" става една от най-цитираните по студентски купони поема.


Моно Петра, син на Петър Манолов, смята, че именно това произведение става начало "на шеметната му поетично-дисидентска кариера". Литературният критик Светлозар Игов казва в началото на 90.те: "Неудобно ми е да нарека Петър Манолов герой на българската съпротива срещу тоталитаризма (въпреки че на фона на нейната хилавост това е необходимо, още повече, че когато страшното отмина, изведнъж се навъдиха много герои) – и не защото съм скъп на похвали, а защото пръв поетът ще ми се разсърди за тази патетичност."


Преди 1987 Манолов е част от арстистичния бохемски живот в Пловдив. Има издадени две стихосбирки - "Докато стана пясък" и "Весене". Работи различни професии – нощен пазач, метеоролог, възпитател. Прекарва времето си между Пловдив и Иракли, където строи малка колиба през 1968 г.


Този своеобразен отшелнически живот не дразни властта, докато Петър Манолов не става секретар на Независимото дружество за защита правата на човека, основано на 16 януари 1988 г. В програмата на дружеството, чиито членове са предимно бивши политически затворници, е записано:


"Ние сме убедени, че комунистическата партия и нейните формални политически придатъци /БЗНС, ОФ, профсъюзи, ДКМС/ са отдавна трупове, които гражданите на България изхранват и влачат по историческа инерция.


Вече са назрели условията за бърз професионален и политически плурализъм, който ще се развие спонтанно и неконтролируемо."


Арестант


Като една от целите си дружеството посочва "оздравяване раните, нанесени на етническите малцинства с престъпно лекомислие от една върхушка, целяща с това да удължи срока на своето безполезно за народа властване."


Започват арести на членовете на сдружението. Петър Манолов е арестуван в края на 1988 г. Домът му е обискиран от Държавна сигурност, иззет е архивът му, където са документите на дружеството, както и литературните му произведения.


В знак на протест поетът обявава гладна стачка. Въпреки пълната цензура в страната, новината се разпростанява от чуждите радиостанции, излъчващи на български език (BBC, "Дойче веле", Радио Свободна Европа). Хора от българската емиграция в чужбина и много приятели на Манолов в България започват международна кампания в негова защита, в която се включват писатели като Кърт Вонегът, Алън Гинзбърг, Норман Мейлър, Айзък Азимов.


Тогава управляващият страната ЦК на БКП разпорежда провеждането на открити партийни събрания в цялата страна с обсъждане и заклеймяване на поезията на Петър Манолов.


Кампанията


На 7 февруари официалният вестник "Работническо дело" публикува обширна статия "Кой и как се бори за правата на човека в България?", заедно с писма на читатели, където членовете на Независимото дружество за защита правата на човека са наречени "измет, отрепки". На особена атака е подложен Петър Манолов – без всякакъв контекст е публикуван откъс от чернова на негово еротично стихотворение.


"Очаква те тревата на забравата, човече, нищо друго". Така писателят Славе Македонски завършва своето открито писмо към Петър Манолов в "Работническо дело" на 9 февруари..


"Защо си загуби вярата, Петре, защо ?" - пита още писателят Македонски и особено недоумява за "ония дивотии, дето програмата на назованото ви дружество отрича ръководната роля на БКП., извинявай, трябва да не си бил с ума си".


Манолов е разпитван всекидневно в Държавна сигурност.


Семейството е подложено на постоянен тормоз чрез анонимни телефонни обаждания и заплахи за живота на тогава 15-годишния Моно. Вера, съпругата на Манолов, и до ден днешен не може да намери думи, за да опише преживяното. "Не знам дали някога изобщо ще мога", казва тя. На 20 май 1989 г. цялото семейство е екстрадирано от България за Франция, където ще остане до 1991 г.


Емиграция


Принудителната емиграция на Манолов го откъсва от Дружеството, чието истинско влияние върху промените в България все още не е оценено точно и ясно.


Общият враг – комунистическата партия и нейният режим – събира на едно място твърде различни хора. Още в средата на 1989 г. Илия Минев е сменен като председател от Румен Воденичаров, който е свързан с ДС. Дружеството се отказава от едно от основните си искания за защита на правата на етническите малцинства.


Самият Илия Минев, който и до днес е считан в средите на репресираните за най-достоен и единствен дисидент, публикува в следващите години смущаващи статии, в които не се отказва от националистическите идеи на Съюза на българските национални легиони (на които той самият е един от водачите преди 9.09.1944 г.) и дори поставя под съмнение Холокоста. Но това е друга тема.


След връщането си в България Манолов продължава да бъде политически активен – но вече не чрез сдружения и партии, а предимно чрез своята поезия. От 1997 до 2002 година управлява държавното издателство "Народна култура". Това е последната длъжност, която заема. Връща се към своето отшелничество. Животът му протича основно между Пловдив и Иракли. Издава още четири поетични книги.


Наши дни. Архивите са отворени


Годината е 2013. София. Залата е препълнена с млади хора. На екрана тече разпитът между поета Петър Манолов и следователя от ДС Ангел Василев Александров от февруари 1989 г. Това е една от първите публични прожекции на новооткритите филмови архиви. Публиката е електризирана, ръкопляска на всяка дума на Манолов. В залата е самият Манолов, дошъл от Пловдив със съпругата си Вера и сина си Моно.


"Това беше един от най-щастливите моменти за нашето семейство", споделя по-късно синът му. "Знаехме, че има такива записи, но мислехме, че са изчезнали. Виждаме ги за първи път".


На младите хора в залата, повечето от които ходят на всекидневни протести срещу избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, е позната само една фигура от този диалог – следователят от ДС Александров. Той е видна фигура в посткомунистическа съвременна България, подпомогнал е кариерата на Пеевски в съдебната система (като член на Висшия съдебен съвет Александров предлага на ВСС младият Делян Пеевски да бъде назначен за следовател въпреки липсата на юридически стаж).


"Защо днес знаем толкова много за недостойните, а не знаем нищо за достойните?", пита тогава журналистът Георги Марчев.


Така през 2013 г. фигурата на Петър Манолов е преоткрита от протестиращите млади хора, за които 1989 е година без съдържание. Но разпитът на Манолов, воден от Александров, по въпросите за "социалното и космическо" битие, става легендарен и до днес е хит в мрежата.


Именно този рядък филмов документ от годината на големите промени, който може да бъде намерен в Комисията за досиетата, превръща Манолов в култова фигура не само в България. През 2016 г. Международният фестивал на късометражните филми в Дрезден го кани за почетен гост на фестивала – една от темите тогава са филмовите архиви на тайните служби в Източна Европа в сравнителна перспектива. Малко преди фестивала Манолов умира.


Днес той щеше да е точно на 80 години.


"Народът, казват, даже да загуби кръв,


след туй си я набавя пак, от ранните череши и копривата.


Но щом загуби дух, не може да го замени със вятър".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Нека по-нататък авторката продължи с Илия Минев. Аман от Георги Марков - великия дисидент и сътрапезник на др. Живков. Впрочем срещу П. Манолов имаше писмо като един от подписалите го е Емил Стоянов - брат на демократа Петър Стоянов. Но авторката кой знае защо пропуска този факт.

  https://www.fakel.bg/index.php?t=5046

 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3151 Разстроено

  "стадо без истинска демокрация оформя държава лудница." - да но си имаме водАЧ! Покрай тези, "забравени-забранени" хора се овъртяха новите ДЕМОкрати, не луднаха, но запазиха овчедушието на стадото. Идеалите и духа на истинските демократи са толкова размити, че никакъв проблясък не се вижда. Терапевтите заливат с обещания не само преди избори...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Нека по-нататък авторката продължи с Илия Минев. Аман от Георги Марков - великия дисидент и сътрапезник на др. Живков. Впрочем срещу П. Манолов имаше писмо като един от подписалите го е Емил Стоянов - брат на демократа Петър Стоянов. Но авторката кой знае защо пропуска този факт.https://www.fakel.bg/index.php?t=5046
  —цитат от коментар 1 на krf54523578


  Илия Минев и Петър Манолов, най-достойните,истински
  дисиденти.

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4543 Неутрално

  Христо Марков:
  "В цялата атмосфера на слагачество, доноси, мръснишки номера чест прави на неколцина пловдивски творци, които не подписаха писмото и не оставиха името си в позорните страници на писателското падение. Трябва, трябва да спомена достойните мъже и творци: Добромир Тонев, Здравко Попов, Александър Бандеров, Йордан Велчев, Георги Алексиев, Красимир Обретенов, май само това са тогавашните членове на дружеството липсващи като подписали „За кого плачат?". Като виц се разказваха думите на Здравко Попов по време на събранието „Не обичам Петър Манолов, но повече мразя комунистическата партия."
  И понеже историята е материя и за спомена нека изброя имената, така както са подредени в „Глас" и „Работническо дело" на 11.02.1989 год.: Емил Калъчев, Иван Странджев, Йордан Костурков, Коста Странджев, Николай Заяков, Петър Анастасов, Юли Якубов, Атанас Мосенгов, Бистра Сакъова, Божана Апостолова, Ваня Минчева, Васил Загорски, Величка Настрадинова, Веселин Сариев, Георги Райчевски, Георги Стоянов, Димил Стоилов, Емилия Каменова, Емил Стоянов, Живко Желев, Иван Дионисиев, Иван Касабов, Илия Зайков, Йероним Тянков, Йордан Родопски, Киркор Папазян, Константин Дуфев, Лъчезар Янков, Марин Халачев, Марко Марков, Недялко Славов, Никола Джоков, Николай Брезин, Николай Гюлев, Николай Казанджиев, Пеньо Донев, Пеньо Йовчев, Свилен Панков, Слави Славов, Соня Несторова, Стойо Вартоломеев, Стоян Сукарев, Тодор Чонов, Цветана Сестримска, Янко Добрев.
  След шест дни, на 17.02.1989 год., във флагмана на партийната литература в. "Литературен фронт" на стр. 1 комунистическия лит-законодател Николай Петев изразява благодарността си към пловдивското дружество, завършвайки редакционната си статия патетично: „Ако си комунист, трябва да си такъв не утре, не вчера. Днес. Винаги е днес."
  Това е. Повече думи са излишни.
  Само след няколко дни върнаха архива на поета."....


  Срам и позор за изброенити, услужливо подписалите се!!!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4543 Любопитно

  "Самият Илия Минев... дори поставя под съмнение Холокоста. Но това е друга тема."?!  Брей, не очаквах да прочета подобно нещо в материал, публикуван в "Дневник". И кога ще я поразгледаме тази "друга тема", Диана?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#1] от "krf54523578":

  Е как защо,нали все са същите. Само ние сме оФците.

 7. 7 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3193 Неутрално

  "Илия Минев е сменен като председател от Румен Воденичаров, който е свързан с ДС."
  Един от внедрените агенти на ДС в СДС.

 8. 8 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Преди време в интервю за медиите той буквално каза:
  " Източноевропейското човечество беше назряло за духовен подем, но го подмениха. Върхушките се договориха за подмяна на руския болшевизъм с американски.“

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  До коментар [#3] от "С С К":

  Така е,но Георги Марков беше ПИСАТЕЛЯТ на съпротивата срещу комунизма. Подобно на свети апостол Марко без чието талантливо написано Евангелие,Библията може би нямаше да стане толкова известна.

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  "Илия Минев е сменен като председател от Румен Воденичаров, който е свързан с ДС."Един от внедрените агенти на ДС в СДС.
  —цитат от коментар 7 на pamela  До коментар [#7] от "pamela":

  Разбрах че Воденичаров е агент на ДС когато на един от първите митинги ни в клин,ни в ръкав,призова да се борим срещу...българските турци!!!

 11. 11 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 496 Неутрално

  пОскам сълза за поредния върл десидентин дето го нямаше...Няма как да е имало продемократични десиденти при положение че преди 9ти септември никога не е имало демокрация.Имаше сбирщина от крайнолеви анархисти,земеделци(по съществото си БЗНС е фашистка партия),легионери,луковисти и прочие нацистка сган.Това беше и причината тая сбирщина да бъде бързо вербувана от ДС.Сред тях нямаше нит един демократ,всичките бяха личности с тоталитарни виждания,които общо взето искаха режима да си остане същия,но властчицата да е в тях...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5827 Неутрално

  Достоен!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Прехваления Минев,който сега е икона на всичкото психодесен орангутан се съмнявам някой от вас да го е чувал наживо какви ги плещеше?Общо взето риториката му не се различаваше много от тая на Боян Расате и на ония с вдигнатите ръце на мача с англичаните...Останалите са ясни-Желю марксиста.Марков дето ходеше на авджилък с Тато.Меди Доганов дето уж е бил политзатворник,ама никой от съкилийниците му не помни да е имало такъв човек в затвора...Баталов,учредителя на СДС дето снасял доноси за другите с цел да го уредят с апартамент в Пловдив...Берон,Воденичаров,Дърева,Луканов,Тренчо...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 14. 14 Профил на Georgi Shukarev
  Georgi Shukarev
  Рейтинг: 12 Неутрално

  За съжаление, не е чак толкова лесен за откриване въпросният разпит. Ако не беше Георги Ифандиев да го качи....https://www.youtube.com/watch?v=LCkOekTYKXQ

 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  До коментар [#11] от "tqh42306221":

  Много повече българи са се борили срещу комунистите и загинали отколкото чехи в Чехия. В Пражката пролет през 1968г. загиват около 100 (сто) души. В България - хиляди...

 16. 16 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Кошлуче...Сидер...Стоян Ганев...оня къв беше Елтимир пияницата от Ботевград...оня доктора с кръглите очила нациста от Монтана,дето мъчеше да имитира визията на Пиночет...Йоло Денев с маската на Живков дето махаше от трибуната на мавзолея...Кеворкян и Дмитри Иванов...Колко много десидент само...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 17. 17 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 496 Неутрално

  ...
  —цитат от коментар 15 на deaf

  Нека не бъркаме селските дрязги за земи,лична мъст,пиянски простотии и прочие с някакъв идеологически обоснован бунт срещу властта.Горяните са общо взето същите безделници и крадци,като партизаните преди тях,даже използват същия лозунг "Смърт на комунизма,свобода на народа".Без идеология ми е малко трудно да си представя как ще победи такъв бунт.То и да имаше идеология зад него-при тая геополитическа конюнктура-пак е невъзможно.Режима е бил изгнил много преди 1944(даже много преди 19май) и общо взето е имало сериозно обществено облекчение от падането му.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 18. 18 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Дядо ми е бил бит от царската власт от всякакви пияни стражари без причина.На 9септември ги е псувал.После е бил пребит и от новата и починал,понеже не е щял да си дава земята.Айде да не преувеличаваме чак толкова къв хубав е бил режима преди 9ти.Личен режим на монарх,беднотия,мизерщина.После идва някакво съграждане по съветски образец и някакъв обществен ентусиазъм дори,грамотност се вдига,пътища се правят...За всичко това няма особен принос новата идеология,а най-вече че като цяло по инерция светът през времето на "бейби бума" дърпа рязко напред заради силното дърпане на технологиите и науката по времена и след войната.После към 60те се вижда че тия са същите мошенници като предните и че комунистически рай няма да има и настъпва апатия на обществото.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 19. 19 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Ето и кратко образно представяне на тъй прекрасния живот в БГ по "царско време".Туй описание е правено лично от един царски министър,така че бива да му вярваме:
  "Под - гола пръст! Смрад, дим, стени окадени,
  тъмничен въздух; в полумрак потопени
  човеци и дрипи... На също гноише
  лежи скот и стопан, духовно сближени."

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 20. 20 Профил на djakona
  djakona
  Рейтинг: 8 Весело

  За разлика от мнозина аз мога да разказвам много за Петър Манолов и за много други имена и то в първо лице. Едва 30 години са минали"от 1989 г и всеки пише "история"
  както му падне. По време на гладната стачка на П.Манолов, аз може би бях единственият който го посетих в дома му.. Аз бях в течение на целият зародиш на т.н Дружеството за зашита на човешките права. Моя приятел Любомир Собаджиев им казваше РАЙЗЕ БЮРО. Аз лично отказах да бъде между основателите му защото имах други планове за борба срещу старият режим.Дейноста на това дружество е почти никаква.Освен да пращат до Свободна Европа сводки..Щяхме да се съберем..Разгониха ни.Бай Илия беше човек с тежък характер и фашистки убеждения.Това ,че беше лежал дълги години в затвора не го прави герой. Пролетта на 1989 г не бяха изгонени от България Манолов и другите ,а им бяха дали паспорти с готови виза за западни държави .Както и на мен дадоха малко по -късно виза за Бенелюкс. По съветски модел вместо в затвора..Ето ви визи..махайте се . С Манолов сме се виждали не един път след промените .Няколко пъти в Иракли и няколко пъти в Пловдив.Лека му пръст.!! Освен че беше в немилост приличаше на изпаднал германец. В Пловдив в центъра дойде да се видим с едно оръфано палто ..Дали нямаше финансови възможности или се беше изоставил аз не мога да кажа. Нашите медии и "историци" оперират само с няколко имена когато искат да разкажат за съпротивата срешу живковият режим. До сега не съм видял на бял свят книга или изследване което да обхване всички лица които по един или друг начин са протестирали или воювали срещу тоталитарният режим.И за което са били интернирани или вкарани в затвора.

 21. 21 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  "следователя от ДС Ангел Василев Александров от февруари 1989 г."
  "следователят от ДС Александров. Той е видна фигура в посткомунистическа съвременна България, подпомогнал е кариерата на Пеевски в съдебната система (като член на Висшия съдебен съвет Александров предлага на ВСС младият Делян Пеевски да бъде назначен за следовател въпреки липсата на юридически стаж)."

  Няма какво повече да се каже. И някой ми говори колко богата била България и т. н. глупости. Страна, която не се промени. Мъртва страна. Както Манолов е казал през 1989 г. че БКП е една мъртва партия, така и аз сега казвам, че РБ е една мъртва държава.

  Анатема на комунизма!
 22. 22 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#13] от "tqh42306221":

  Само че Илия Минев е бил по затворите само около 30 години, а другите, които посочваш дали и един ден са били там ? И бъда така добър да докажеш, това което казваш за Минев.

 23. 23 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  МАНОЛОВ-ИСТИНСКИ ГЕРОЙ.
  ЖЕЛЕВ,БЕРОН,ВОДЕНИЧАРОВ--ИСТИНСКИ ОТРЕПКИ.
  ТОВА Е.

 24. 24 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  До коментар [#1] от "krf54523578":

  Да не пропуснем и одиозно известната днес издателка - Божана Апостолова, подписала с комунистически плам пасквила срещу Петър Манолов.

  Не разбирам защо Илия Минев, смея да кажа, единственият автентичен дисидент и антикомунист в НРБ, някак си се оказва "друга тема" според кураторката. Защото е националист? Shame on you, Ivanova!

 25. 25 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2514 Разстроено

  Гладната стачка на Петър Манолов беше първата добила публичност акция срещу тоталитарният режим и първата малка победа! След това протестът с гладуване стигна да фарса с гладната стачка на 39-мата против конституцията! Сред тези герои на демокрацията бяха Сашко Йорданов, Стоян Ганев, Николайчо Слатински и други герои никой от които преди 10 ноември не беше казал и копче против властта!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 26. 26 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  АНГЕЛ ВАСИЛЕВ АЛЕКСАНДРОВ???
  И ТОВА ЛАЙНО ПРОДЪЛЖАВА ДА ПРАВИ КАРИЕРА ВЪВ "ВЕЧЕ ДЕМОКРАТИЧНА"БЪЛГАРИЯ????

 27. 27 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  Очаквам спомни за десидентството на Костов.

 28. 28 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  Който слушаше тогава забранените радиостанции знаеше за Петър Манолов и неговата гладна стачка.

  Анатема на комунизма!
 29. 29 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  До коментар [#26] от "aramissss":

  Не е само той. Много са. Даже е задължително да си подлец от ДС за да правиш бизнес и други неща.
  Малко са хората, които са чисти в България.

  Анатема на комунизма!
 30. 30 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 287 Неутрално

  "Киното стана недостъпно за всички ни,
  а телевизията вони
  като духовен публичен дом
  Ние свикнахме вече да можем без толкова много неща!
  Господи, каква изумителна свобода!"
  ==================================================

  Това по-скоро може да се приложи 1:1 към днешно време, и то не само в България.

 31. 31 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Ето това е Българин и Дисидент, а не десарските ватенки, които опорочиха прехода къ мдемокрация и закопаха България.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 32. 32 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  До коментар [#20] от "djakona":

  Кажи за Едуард Генов.

 33. 33 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ето това е Българин и Дисидент, а не десарските ватенки, които опорочиха прехода къ мдемокрация и закопаха България.
  —цитат от коментар 31 на andreas_hofer


  КЕЛЕШИТЕ НА КДС НЕ ОПОРОЧИХА ПРЕХОДА.ТЕ ГО СПРЯХА.

 34. 34 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2514 Весело

  Който слушаше тогава забранените радиостанции знаеше за Петър Манолов и неговата гладна стачка.
  —цитат от коментар 28 на anonim440


  Както се споменава в статията и тези които не слушаха трябваше да го заклеймяват на открити партийни събрания както по времето на култа! Също като Солженицин не съм чел но го осъждам!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 35. 35 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Тия па - лошите взели , че го екстрадирали, с все семейството у Франция . За наказание ! Искам и аз така :),

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 36. 36 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Тия па - лошите взели , че го екстрадирали, с все семейството у Франция . За наказание ! Искам и аз така :),
  —цитат от коментар 35 на schwimmwagen


  ФРАНЦИЯ НЯМА НУЖДА ОТ БЕЗПОЛЕЗНИ АМЕБИ.

 37. 37 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 688 Гневно
  Прехваления Минев,който сега е икона на всичкото психодесен орангутан се съмнявам някой от вас да го е чувал наживо какви ги плещеше?Общо взето риториката му не се различаваше много от тая на Боян Расате и на ония с вдигнатите ръце на мача с англичаните...Останалите са ясни-Желю марксиста.Марков дето ходеше на авджилък с Тато.Меди Доганов дето уж е бил политзатворник,ама никой от съкилийниците му не помни да е имало такъв човек в затвора...Баталов,учредителя на СДС дето снасял доноси за другите с цел да го уредят с апартамент в Пловдив...Берон,Воденичаров,Дърева,Луканов,Тренчо...
  —цитат от коментар 13 на tqh42306221


  Как ще се знае за Илия Минев, политическият затворник с
  най- много години в комуноидните зандани -33г., над 1000
  от тях в карцер. За него мога да пиша с часове, но накратко.
  След освобождаването му, веднага е въдворен в Септември,
  където основава Независимо Дружество за Защита на Човека.
  Приема за съдружник Румен Воденичаров, от СДС- тогава считан
  за голям антикомунист и който впоследствие с помощта на
  други седесари заграбва председателското място и отново
  Илия Минев е в Септември. Новите сини комунисти, дори
  не го канят на митинга пред "Александър Невски". Едва 2000г.
  издигат паметник в "Лозенец" и в Септември.
  Това са те, новите комуноиди с посинели сини гърди от
  горилските им тупания. И ти си червено, тъпо лайно като тях.

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 38. 38 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  [quote#36:"aramissss"][/quote]

  А от 'кво има нужда - от "дисиденти" ли ? Ми тр истинските,за жалост , ги пращат деректно на 2.5 метра под земята. Само пълни тъпунгери , могат да повярват , ще ДС ще те накаже с екстрадиране на Запад. Чекистите , за 'кви ги мислиш - кръжок градски десни мишки, събрали се на бело сладко, събота късен следобед ?! . Объркал си се , ако е така :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 39. 39 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 733 Разстроено

  Помня добре тези времена, присъствал съм на събрание за заклймяване на Манолов, но тогава той не беше известен. След събранието усещахме, че властта се страхува и че "нещо се мъти", но само толкова. Хора като Манолов, Минев и другите заслужават поклон само заради това, че са имали куража да кажат в очите на властта какво мислят за нея.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 40. 40 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#1] от "krf54523578":Да не пропуснем и одиозно известната днес издателка - Божана Апостолова, подписала с комунистически плам пасквила срещу Петър Манолов.Не разбирам защо Илия Минев, смея да кажа, единственият автентичен дисидент и антикомунист в НРБ, някак си се оказва "друга тема" според кураторката. Защото е националист? Shame on you, Ivanova!
  —цитат от коментар 24 на Lemmy


  Поначало Илия Минев не е удобна тема. Защото България се ръководи и навсякъде е пълно с деца на комунисти, а и нашите пишман антикомунисти са нищо повече от едни клоуни. Големи антикомунисти, ама и един ден не били в затвора, че и държали червените партийни книжки като Фандъкова и Борисов, напр.
  А Минев повече от 30 години е по затворите. Авторката не е била съвременник на онова време или е била много малка. Тя е от новите демократи, т.е. тия след 10 ноемри. Пък и е на западна хранилка. Какви са тия текстове дето били друга тема !?

 41. 41 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 688 Разстроено

  До коментар [#37] от "С С К":

  "...други седесари заграбва председателското място и отново
  Илия Минев е в Септември..."
  Пропуснах - той е въдворен в Септември и всяка сутрин
  и вечер е бил задължен да се разписва в милиционеския
  участък Гадове!!!

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 42. 42 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#36:"aramissss"]
  —цитат от коментар 38 на schwimmwagen
  А от 'кво има нужда - от "дисиденти" ли ? Ми тр истинските,за жалост , ги пращат деректно на 2.5 метра под земята. Само пълни тъпунгери , могат да повярват , ще ДС ще те накаже с екстрадиране на Запад. Чекистите , за 'кви ги мислиш - кръжок градски десни мишки, събрали се на бело сладко, събота късен следобед ?! . Объркал си се , ако е така :)[/quote]

  ЕСТЕСТВЕНО ЧЕКИСТИТЕ НЕ СА ИДИОТИ ,А САМО КАСАПИ.ДОРИ КОГАТО ОТКАЗВАТ ДА УБИЯТ НЯКОГО,ГО ПРАВЯТ ОТ СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА ОПАЗВАНЕ НА СОБСТВЕНИТЕ СИ ЗАДНИЦИ.
  АКО БЯХА ПРОСТО УБИЛИ МАНОЛОВ ТЕХНИЯ ШЕФ,ПРАВЕШКИЯ ОВЧАР ЩЕШЕ ДА СТАНЕ ИЗРОД В ОЧИТЕ НА ЕВРОПА И НА СВЕТА,СЪС ВСИЧКИ ПОСЛЕДИЦИ ЗА НЕГО,ФАМИЛИЯТА МУ И АГЕНТИТЕ МУ..

 43. 43 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  За разлика от мнозина аз мога да разказвам много за Петър Манолов и за много други имена и то в първо лице......Разгониха ни.Бай Илия беше човек с тежък характер и фашистки убеждения.Това ,че беше лежал дълги години в затвора не го прави герой. Пролетта на 1989 г не бяха изгонени от България Манолов и другите ,а им бяха дали паспорти с готови виза за западни държави .Както и на мен дадоха малко по -късно виза за Бенелюкс. По съветски модел вместо в затвора..Ето ви визи..махайте се . ...
  —цитат от коментар 20 на djakona


  За първияабзац-АМИ РАЗКАЗВАЙ!

  За "готовите визи за западни държави/твойта за Бенелюкс"-тогава май не е имало изискване за входни визи на българи в"западни държави". Проблемът е бил международния паспорт и ИЗХОДНАТА ВИЗА.


  До коментар [#20] от "djakona":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 44. 44 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#36:"aramissss"]
  —цитат от коментар 38 на schwimmwagen
  А от 'кво има нужда - от "дисиденти" ли ? Ми тр истинските,за жалост , ги пращат деректно на 2.5 метра под земята. Само пълни тъпунгери , могат да повярват , ще ДС ще те накаже с екстрадиране на Запад. Чекистите , за 'кви ги мислиш - кръжок градски десни мишки, събрали се на бело сладко, събота късен следобед ?! . Объркал си се , ако е така :)[/quote]

  НАИСТИНА ГЕОРГИ ДИМИТРОВ- ЗАРКИН БЕШЕ УБИТ ТИХОМЪЛКОМ В ЗАТВОРА,НО ПРЕЗ 80ТЕ ГОДИНИ ПОДОБЕН АКТ БИ ОСРАЛ ТОТАЛНО ИМИДЖА НА РЕЖИМА И ЛИЧНО НА ПЪРВИЯ КАСАПИН.
  А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ЗЕТЯТ И ВНУЦИТЕ МУ ИСКАХА ВЕЧЕ ДА ПЪТУВАТ ПО ЕВРОПАТА И ДА СИ ПРАВЯТ ШОПИНГА ,ЗБ'ИРАШ ЛИ?

 45. 45 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1692 Любопитно

  До коментар [#44] от "aramissss":

  Леко оф'топик-КАПС в нета е подчертаване на определени думи /изрази. ЦЯЛ КОМЕНТАР В КАПС е равнозначно на КРЕЩЕНЕ!

  Та...теП нещо напъва ли те да КРЕЩИШ във всеки твой коментар? Или просто не познаваш нет'икета?

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 46. 46 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  Заклеймяващи събрания имаше и срещу Тренчев и НФТ Подкрепа,имаше и гневни статии в Работническо дело за агентите на ЦРУ и митинг на трудящите се в Ст Загора срещу Тренчев.

  klimentm
 47. 47 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#20] от "djakona":

  Правилно. Нужно е да има вярна и пълно отразена ретроспекция на дисидентството.
  Не всеки по-устат и подпийнал псувач на един тоталитарен режим трябва да се кичи с дисидентство.
  Под дефолт всички търкалящи се голи 3-4 месеца на Иракли минаваха за дисиденти. Някои даже мемоари прописаха.
  Винаги съм се чудел откъде тези "робинзоновци" свъртат пари за мастики и облаци под тентите без да работят 1/3 от годината.
  Повечето истински, достойни и непримирими с режима си отидоха незабелязани в затворите и лагерите.
  Останалите, които минаха "по-тънко" и оцеляха после ревнаха най-гласовито и осребриха дисидентството в политика и власт заедно с палачите си.
  Границата между първоспоменатите и вторите е умишлено размивана вече 30г.

 48. 48 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#44] от "aramissss":Леко оф'топик-КАПС в нета е подчертаване на определени думи /изрази. ЦЯЛ КОМЕНТАР В КАПС е равнозначно на КРЕЩЕНЕ!Та...теП нещо напъва ли те да КРЕЩИШ във всеки твой коментар? Или просто не познаваш нет'икета?
  —цитат от коментар 45 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  ...ПО ХАРДУЕРНИ ОБСТОЯТЕЛСВА СЕ НАЛАГА...😭😭😭😭😭😭😭

 49. 49 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#44] от "aramissss":Леко оф'топик-КАПС в нета е подчертаване на определени думи /изрази. ЦЯЛ КОМЕНТАР В КАПС е равнозначно на КРЕЩЕНЕ!Та...теП нещо напъва ли те да КРЕЩИШ във всеки твой коментар? Или просто не познаваш нет'икета?
  —цитат от коментар 45 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  ...ПО ХАРДУЕРНИ ОБСТОЯТЕЛСВА СЕ НАЛАГА...😭😭😭😭😭😭😭

 50. 50 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  Очаквам спомни за десидентството на Костов.
  —цитат от коментар 27 на blondofil


  Упс, той др. Костов по това време май пишел двойки на студентите по марксизъм ленинизъм. Обаче сигурно е разказвал политичаски вицове. Няма как да е иначе. Иначе щеше ли да е знаме на евродемократите.

 51. 51 Профил на Obh
  Obh
  Рейтинг: 771 Неутрално

  За разлика от мнозина аз мога да разказвам много за Петър Манолов и за много други имена и то в първо лице. Едва 30 години са минали"от 1989 г и всеки пише "история" както му падне. По време на гладната стачка на П.Манолов, аз може би бях единственият който го посетих в дома му.. Аз бях в течение на целият зародиш на т.н Дружеството за зашита на човешките права. Моя приятел Любомир Собаджиев им казваше РАЙЗЕ БЮРО. Аз лично отказах да бъде между основателите му защото имах други планове за борба срещу старият режим.Дейноста на това дружество е почти никаква.Освен да пращат до Свободна Европа сводки..Щяхме да се съберем..Разгониха ни.Бай Илия беше човек с тежък характер и фашистки убеждения.Това ,че беше лежал дълги години в затвора не го прави герой. Пролетта на 1989 г не бяха изгонени от България Манолов и другите ,а им бяха дали паспорти с готови виза за западни държави .Както и на мен дадоха малко по -късно виза за Бенелюкс. По съветски модел вместо в затвора..Ето ви визи..махайте се . С Манолов сме се виждали не един път след промените .Няколко пъти в Иракли и няколко пъти в Пловдив.Лека му пръст.!! Освен че беше в немилост приличаше на изпаднал германец. В Пловдив в центъра дойде да се видим с едно оръфано палто ..Дали нямаше финансови възможности или се беше изоставил аз не мога да кажа. Нашите медии и "историци" оперират само с няколко имена когато искат да разкажат за съпротивата срешу живковият режим. До сега не съм видял на бял свят книга или изследване което да обхване всички лица които по един или друг начин са протестирали или воювали срещу тоталитарният режим.И за което са били интернирани или вкарани в затвора.
  —цитат от коментар 20 на djakona


  -----------
  При тези претенции и толкова много "аз" в текста, остава да си кажете името. Без името ви, това е само едно бърборене. Какви бяха тези планове, които не Ви позволиха да се включите в дружеството? Няма нищо обидно ако кажете, че Ви е било страх. Но тази хлъзгава формулировка "други планове", звучи неубедително, меко казано. Та ИМЕТО. Кой сте Вие с тези претенции? Нека пазим историята от последните дни на тоталитаризма по-малко мъглива, по-малко размита, по-малко замътена от всякакви самогероизации ...

 52. 52 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1692 Весело

  До коментар [#49] от "aramissss":


  ...ПО ХАРДУЕРНИ ОБСТОЯТЕЛСВА СЕ НАЛАГА...😭😭😭😭😭😭😭
  —цитат от коментар 49 на aramissss


  Аде бе?!? КАПС ЛЪК клавиша ти е блокирал на "ОН"?!?

  Дядо ми казваше на такива обяснения "на баба ти 'фърчилото". Бих ти написал нещо по разбрано, ама нейсе-и без туй твойте коментари не ги чета, сега е изключение. КВИЧИ СИ В КАПС, не ми пречиш.


  До коментар [#49] от "aramissss":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 53. 53 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  [quote#43:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]

  Имаше нещо такова. Идвайте, идвайте .., когато не ни пискаха, а после, ама чакай вие що нямате визи?

 54. 54 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Илия Минев и Петър Манолов, най-достойните,истински
  дисиденти.
  —цитат от коментар 3 на С С К


  Да не забравяме и Джони Пенков!

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 55. 55 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#49] от "aramissss":
  —цитат от коментар 52 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ

  ВЪХ,УБИ МЪ С ПРЕЗРЕНИЕ!!!
  МЪ , НЕДЕЙ МОЛЪ ТИ СЪ!!!!
  АЗ ДИШАМ,ЖИВЕЯ,ПИЯ,ЧУКАМ И ПИША САМО ЗАРАД ТЕБ!!
  😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭

 56. 56 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4393 Любопитно

  Дядо ми е бил пребит и от новата власт и починал,понеже не е щял да си дава земята.Айде да не преувеличаваме чак толкова къв хубав е бил режима преди 9ти.Личен режим на монарх,беднотия,мизерщина.
  —цитат от коментар 18 на tqh42306221


  Ха-хаааааааа

  Червен тролчо,

  Нали не искаш да ни кажеш, ме дедА ти е тънел в "мизерщина"

  ПРИДОБИВАЙКИ ЗЕМЯ и ОБРАБОТВАЙКИ ЗЕМЯТА СИ.

  И че после НОВАТА ВЛАСТ като МУ ВЗЕМА ЗЕМЯТА

  заживял ПО-"богато" ха-хаааааааа

  ОПЛЕТОХТЕ СЕ в БЕЗДАРНО СЪЧИНЕНИТЕ СИ ОПОРКИ,

  това Червените Трольове......

 57. 57 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  До коментар [#13] от "tqh42306221":

  Мога да ти кажа че Доган и Кошлуков наистина са лежали в затвора в Стара Загора, както и бащата на цар Киро. За Доган мнението е било че е много интелигентен, но и много лош човек.

 58. 58 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 344 Неутрално

  такива като този по скоро са били малко луди, а може и не малко

 59. 59 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Дано да е на по-добро място.

 60. 60 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Тия па - лошите взели , че го екстрадирали, с все семейството у Франция . За наказание ! Искам и аз така :),
  —цитат от коментар 35 на schwimmwagen


  Искаш, ма то не става само с ядене.

 61. 61 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#13] от "tqh42306221":Мога да ти кажа че Доган и Кошлуков наистина са лежали в затвора в Стара Загора, както и бащата на цар Киро. За Доган мнението е било че е много интелигентен, но и много лош човек.
  —цитат от коментар 57 на Deaddark


  Че ,Кошлук-ченге и Сопол-ченге са лежали заедно е исторически факт.
  Макар и по сценарии от ДСто.
  Остана само за историята уточни КОЙ ПОД КОГО Е ЛЕЖАЛ.
  Мен лично живо ме интересува.

 62. 62 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#13] от "tqh42306221":Мога да ти кажа че Доган и Кошлуков наистина са лежали в затвора в Стара Загора, както и бащата на цар Киро. За Доган мнението е било че е много интелигентен, но и много лош човек.
  —цитат от коментар 57 на Deaddark


  Че ,Кошлук-ченге и Сопол-ченге са лежали заедно е исторически факт.
  Макар и по сценарии от ДСто.
  Остана само за историята уточни КОЙ ПОД КОГО Е ЛЕЖАЛ.
  Мен лично живо ме интересува.

 63. 63 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  такива като този по скоро са били малко луди, а може и не малко
  —цитат от коментар 58 на WWW


  Тяхната гледна точка си е точно вид лудост от гледната точка на по-обикновените хора.

 64. 64 Профил на Georgi Shukarev
  Georgi Shukarev
  Рейтинг: 12 Неутрално

  За разлика от мнозина аз мога да разказвам много за Петър Манолов и за много други имена и то в първо лице. Едва 30 години са минали"от 1989 г и всеки пише "история" както му падне. По време на гладната стачка на П.Манолов, аз може би бях единственият който го посетих в дома му.. Аз бях в течение на целият зародиш на т.н Дружеството за зашита на човешките права. Моя приятел Любомир Собаджиев им казваше РАЙЗЕ БЮРО. Аз лично отказах да бъде между основателите му защото имах други планове за борба срещу старият режим.Дейноста на това дружество е почти никаква.Освен да пращат до Свободна Европа сводки..Щяхме да се съберем..Разгониха ни.Бай Илия беше човек с тежък характер и фашистки убеждения.Това ,че беше лежал дълги години в затвора не го прави герой. Пролетта на 1989 г не бяха изгонени от България Манолов и другите ,а им бяха дали паспорти с готови виза за западни държави .Както и на мен дадоха малко по -късно виза за Бенелюкс. По съветски модел вместо в затвора..Ето ви визи..махайте се . С Манолов сме се виждали не един път след промените .Няколко пъти в Иракли и няколко пъти в Пловдив.Лека му пръст.!! Освен че беше в немилост приличаше на изпаднал германец. В Пловдив в центъра дойде да се видим с едно оръфано палто ..Дали нямаше финансови възможности или се беше изоставил аз не мога да кажа. Нашите медии и "историци" оперират само с няколко имена когато искат да разкажат за съпротивата срешу живковият режим. До сега не съм видял на бял свят книга или изследване което да обхване всички лица които по един или друг начин са протестирали или воювали срещу тоталитарният режим.И за което са били интернирани или вкарани в затвора.
  —цитат от коментар 20 на djakona

  Вие имате ли собствено и фамилно име или съществува някаква конкретна причина да не го споделяте?

 65. 65 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Една шепа бяха истинските дисиденти. И обърнете внимание, малко преди 10 ноември мнозина от тях /Едуард Генов, Петър Манолов и др./ бяха екстрадирани на Запад, разчистваше се място за контролираната от ДС подставена опозиция. Други ляха обградени и неутрализирани от ДС агенти /бай Илия Минев/, на трети срочно се създаваше легенда за дисиденти /Ахмед Доган/.

  С пълна пара се осъществяваше Сценарият за превръщане на комунистите в капиталисти, съществен елемент от който беше създаването на контролирана от ДС опозиция, за да води стадото на каишка. Не беше трудна задача, и без това истинските дисиденти бяха една шепа хора.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 66. 66 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3784 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  "Срам и позор за изброените, услужливо подписалите се!!!"

  Сред тях откривам с изненада имената на личности, които намирах за почтени, наистина - срам за тях!
  По-важното е, че е имало и достойни хора, които са отказали да подпишат въпр. писмо. Сред тях е и Добри Тонев, талантлив поет, който си отива от този свят без време в началото на века. Харесвам стиховете му.
  https://liternet.bg/publish2/dtonev/vednyzh.htm

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 67. 67 Профил на djakona
  djakona
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#64] от "Georgi Shukarev":

  Има си име ествествено,И познавам почти всички политически затворници ,които се се опълчили на старият режим.Кой с виц,кой с позив,кой със саботаж кой с въоръжени действия.,кой е заговорничил и т,н.

 68. 68 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 758 Неутрално

  А съвсем наскоро агент Алберт - г.Коритаров,беше поканил за пореден път партийната секретарка и *приватизаторка* божана апостолова да гъгне по уж *дясната* телевизия Европа!Нямат срам кАмунистите,само тояга ги оправя!

 69. 69 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#43] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":


  За "готовите визи за западни държави/твойта за Бенелюкс"-тогава май не е имало изискване за входни визи на българи в"западни държави". Проблемът е бил международния паспорт и ИЗХОДНАТА ВИЗА.
  —цитат от коментар 43 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  То нямаше и "международен" паспорт , така както и сега няма такова понятие "международен" !
  Паспорта си е паспорт -=- лична карта тогава нямаше !
  НО проблема било то за соц страни или за кап страни - винаги си бе само ИЗХОДЯЩАТА ВИЗА ! ! !
  Даже на 4-ти ноември 1989-та не ни пуснаха да минем с влака напряко през Белград , ами си заобиколихме през Русе и Букурещ! Та
  тогава имах късмета да съм в Берлин на падането на стената .
  НО Мойше и тук има нещо интересно:
  Метрото в източен Берлин през част от маршрута си имаше няколко спирки на територията на Зап.Берлин! И преди това на всяка врата заставаха ГДРейски граничари и НЕ пускаха да слизат ГДРейци! А ние вече бяхме с големите червени паспорти с които, както и с малките зелени паспорти (пазя си го ! ) имахме право още от соц време на безвизов режим със 152 държави от Земята ! ! ! -. та показвайки си червения паспорт ГДРейските граничари ме пускаха да слизам на територията на Зап. Берлин . . . Но това трая до падането на стената на 9-ти ноември 89-та
  - = - = -
  Та абсолютно прав си , че имахме проблем само да получим ''изходяща виза" !
  Имал съм и куриози, - като демонстратор на електрокари и мотокари на ДСО Балканкар по панаири и изложби съм бил , и в Канада на ЕКСПОто за 6 месеца 1965-та и в други кап. страни, НО 1975-та, когато ми се наложи да излезна ЛИЧНО до Скопие , за да си купя бутала за колата ми - NSU 1 200 TTS, ми отказаха изходяща виза ! ? ! ? ! ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 70. 70 Профил на djakona
  djakona
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#43] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  през 1988-89 не беше като сега да се чак пред посолствата за визи. /поне така беше за тези случаи за които говоря. ОТ МВР или служител на ДС ти взима паспорта и ти го връща с виза за ...... От всички които през пролетта на 1989 г ли беше напуснаха България само Собаджиев се върна след 2 месеца в България.На другите беше точно това "борбата" да им дадат възможност да напуснат България. Това беше Едуард Генов, Благой Топузлиев.Петър Манолов и още няколко човека....

 71. 71 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1007 Любопитно

  До коментар [#28] от "anonim440":

  Помня че приказваха ,ама той колко време гладува

  гошо
 72. 72 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#70] от "djakona":


  ............през 1988-89 не беше като сега да се чак пред посолствата за визи. /поне така беше за тези случаи за които говоря. ОТ МВР или служител на ДС ти взима паспорта и ти го връща с виза за ...... ....
  —цитат от коментар 70 на djakona


  Явно някой ти го е разказвал , без и на него да му се е случвало и за това е изкривено което разказваш !
  1. В паспортите НИКОГА НЕ СЕ СЛАГАШЕ каквато и да е отметка или виза !
  2. До като бяха малките зелени паспорти (пазя си го последния такъв!), едно , че нямаше място за такава отметка , а и нищо в паспорта не се отмяташе !
  3. Подаваше се молба при частно пътуване в Централното Управление, което беше баш зад опашката на коня от другата страна срещу Парламента. И при вариант , че ти разрешават , ти даваха ""удостоверение"" с което напускаше нашата страна ! Това бе само за нашите граници! По соц време , именно заради вътрешната ни спирачка за НЕ издаване на разрешения за пътуване, България имаше съвсем официално БЕЗВИЗОВ режим със 152 страни от света ! ! !
  4. На всички други граници ти гледаха малкия зелен паспорт и това бе ! Даже не слагаха и печати за "влязъл" - "излязъл" ! Почнаха да ги слагат с новите паспорти : червен за лични, бежов за служебни - който имаше фирма всеки можеше да си извади със съдебната регистрация на фирмата си, син за морските ( те пък бяха винаги особени , че и сега в цял свят!).
  5. След като в края на 1989-та ни развързаха въжето за изходящи визи и плъзнахме по света , на бърза ръка ни въведоха те "мръсните" 🤣🥰 капиталисти входящи визи !
  6. И помниш ли каква търговия стана тогава с визите ? Имаше един пред посолството на ФРГ в Изток , бе сключил договори с няколко авто къщи от Германия и на тази база той срещу 100 Д марки ти издаваше покана и ти издаваха "шофьорска" виза за срок от 7 дена да ходиш да си купиш кола ! Ама па кой ти го спазваше този срок от 7 дена , па и дали си си купил кола ?! - като с немска виза още преди Шенген можеше да си влезеш , и във Франция , и в Белгия, и в Холандия, и в Люксембург! ОБЩИЯ пазар ! ! ! - още нямаше ЕС . . . .
  Но в Швейцария не ставаше директно , НО през Люксембург ставаше номера и там. . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 73. 73 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1007 Любопитно

  До коментар [#70] от "djakona":

  Да само да уточня, паспорта се даваше в консулския отдел на Крум и Шишман а не в МВР или ДС
  Едуард Генов го познавах лично /нещо роднина се падаше на едно гадже/ абсолютен фанатизиран и акохолизиран идиот ,самомнителен до степен на свръх нарцисцизъм Ралната му цел си беше напускане настраната и пенсия в САЩ на политемигрант

  гошо
 74. 74 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1692 Весело

  До коментар [#73] от "гошо":


  До коментар [#72] от "Чардо":


  До коментар [#70] от "djakona":

  Всичките сте по млади (някои БАЯ по млади) от мен, та вероятно помните детайлите в течението на годините.

  Моя милост (набор 45, до тук помня само 3ма да са по дърти от мен) помня следното (до 1968):

  1. За соц'лагера се пътуваше САМО с малкия зелен паспорт, с един лист прикрепен към него на който ти биеха печати влязъл/излязъл. До 7/68 това включваше и Югославия. После затвориха Югославия.

  2. За пътуване "на запад" трябваше да имаш по голямия ЧЕРВЕН паспорт (като турист, Понтифа ми припомни че служебните паспорти бяха бежави...сиви). Наричам ги "международни", щото ги признаваха И на "запд". Ама и в двата случая трябваше да имаш ИЗХОДНА виза (за служебните май и командировъчно). И след всяко връщане "от запад" трябваше да го ВЪРНЕШ.

  Знам това щото съм пътувал с такъв паспорт до Израел през 64 или 65 г'. ИЗХОДНАТА ВИЗА беше един печат на почти цяла страница. И след връщането имаше "разговор" с "другарите" от Московска 5. Моят беше кратък, щото много пъти преди това бях хойкал по соц'лагера със зеления паспорт, та...май нямаха голЕми очаквания от мен, избиваха номера.

  После отношенията "ни" се усложниха...това вече е друга история.


  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 75. 75 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#74] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Говоря когато искаш виза ,а паспорта се получаваше на Мария Луиза или Георги Димитров ,тогава .Незнам какви и с кой разговори си имал при връщане или излизане ,аз не ,нито пък тези които знаех В соц страните веше едно листче" притука" се казваше

  гошо
 76. 76 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1692 Весело

  До коментар [#74] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Говоря когато искаш виза ,а паспорта се получаваше на Мария Луиза или Георги Димитров ,тогава .Незнам какви и с кой разговори си имал при връщане или излизане ,аз не ,нито пък тези които знаех В соц страните веше едно листче" притука" се казваше
  —цитат от коментар 75 на гошо


  Ха, сега като го спомена се сетих-името на "листчето" което ти даваха да хойкаш по соц'лагера САМО С МАЛКИЯ ЗЕЛЕН паспорт беше "притурка". На него биеха печатите "излязъл от НРБ-влязъл в Югославия/Румъния-излязъл от тях-влязъл в друга соц'държава". И нещо на Шишман/Хан Крум си спомням...смътно...Там ли ти даваха тази "притурка"?

  Относно изходната виза на голямия червен международен паспорт помня че тя беше един голям печат на една от страниците. От къде се взимаше този паспорт с изходната виза, и къде се връщаше-не знам, щото майка ми се занимаваше с това.
  До коментар [#75] от "гошо":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 77. 77 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Петър много ми липсва!

 78. 78 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Крайно време е Работническо дело да излезе с една статия "Кой и как се бори за правата на човека в България”, както през 89-а година. Дойче веле и Свободна Европа са си легитимни цели, както тогава, будните граждани днес са форумни тролове, някой отвън пак финансира отделни елементи...
  Найс,а?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK