Избори във Велико Търново: балотаж между братовчеди

Кметът Даниел Панов от ГЕРБ (вляво) инспектира археологически разкопки по модела на лидера си.

© ПП ГЕРБ

Кметът Даниел Панов от ГЕРБ (вляво) инспектира археологически разкопки по модела на лидера си.Авторкът е кореспондент на БНР във Велико Търново.


"Само аз, един съсед и двама-трима приятели не сме кандидати за общински съветници" – тази шега набра голяма популярност във Велико Търново в предизборната кампания. 17 са листите за общински съветници, а към 37-местния общински съвет в историческата и духовна столица на България са се устремили 263-а кандидати. Вече са с един по-малко, защото ОИК дерегистрира един от тях, който се оказа, че има адрес в САЩ, но не и във Велико Търново.


В кандидат-кметската надпревара няма особена интрига, като се има предвид, че от избор на избор кандидатите намаляват. Преди четири години за кметския стол се конкурираха осмина, а сега са шестима, като в реалната надпревара за доверието на избирателите са четирима.
Кой да управлява бюджета от близо 92 милиона лева и още почти сигурни 43 милиона лева


от "Региони в растеж", както и още няколко милиона за социални проекти се конкурират Даниел Панов (ГЕРБ), председател и на националното сдружение на общините, два мандата кмет, устремил се към трети, шампионката по стрелба, почетен гражданин на Велико Търново и заместник-председател на ПГ на БСП Весела Лечева, заместник-председателят на ПГ на патриотите историкът доц. Милен Михов (ВМРО), софийският адвокат, който по време на кампанията си налага име за разпознаване - Калоян Янков от "Демократична България - Обединение".


В групата е и вечният кандидат за кмет – шоуменът с манекенките и джакузитата Димитър Маринов – Пищова. Този път той се явява от името на партия "Българско национално обединение". От същата партия Митьо-Пищова е и единствен кандидат за общински съветник, но без обичайната си кампания с кебапчета и бира на великотърновския пазар. В кампанията за кмет по документи, но не и с някакви видими признаци за представяне на визия за решаване на проблемите на Велико Търново и 36-е населени места в общината, е инспекторката от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" Галя Паунова, кандидатура на Българска социалдемократическа партия.


Във Велико Търново по традиция кандидат-кметската кампания е интересна, защото проектира тенденциите на национално ниво. И този път на политическия пазар в старата столица продуктът е относително добър. В името на запазване на статуквото на ГЕРБ около кандидатурата на Даниел Панов, който е и областен председател на партията, е


впрегната тежката административна машина на общината, общинските дружества, социалните звена


Културният, социалният и бизнес календарът са изцяло съобразени с предизборната му кампания. На срещите – тип разходка по квартали, градинки, срещи с културтрегери и интелигенцията, посещения по предприятията като предизборни обещания са дават стари идеи, лансирани през първите му два мандата, но останали по една или друга причина нереализирани – чака се да започне промяната на над 180 декара в Старото военно училище, намиращо се в "сърцето на града" и превърнало се в предизборна мантра в последните поне 20 години, където да бъде изграден новият градски център на Велико Търново с пешеходни зони, конгресен център, нова библиотека, военен музей, както и поне 2500 паркоместа.


Чака се и държавата в лицето на МРРБ да даде пари за проектиране на нов пътен възел, който да облекчи трафика във Велико Търново към Арбанаси и Горна Оряховица. Чакат се магистралите "Хемус" и "Русе – Велико Търново", с които да дойдат и инвеститорите, които все не се появяват да правят своите бази на скромните 350 декара, единствените останали свободни общински площи между селата Леденик и Момин сбор. Масово се издирват и описват малкото останали свободни квадратни метри по кварталите, върху които да бъдат направени паркинги.


Основен опонент на Панов е Весела Лечева. Двамата се оказаха и братовчеди,


макар и далечни. Социалистите не са имали кмет на Велико Търново пет последователни мандата, а за тази предизборна кампания имаха сериозни трудности за намиране на сериозна и печеливша кандидатура. В последния момент излезе името на великотърновката Весела Лечева, отдавна напуснала града, а общинската конференция на социалистите, за да я гласува гладко, се наложи останалите местни партийни функционери, които бяха получили номинации, доброволно да се оттеглят.


Лечева е безспорен спортен авторитет, донесла много слава на България в спортната стрелба, но като политик във Велико Търново е приета основно от твърдото ядро на БСП и от малка част от периферията, което е показателно, че БСП няма как да разтвори ветрилото на гражданската подкрепа, още повече че се коалира сама със себе си, получавайки подкрепата само на АБВ и "Движение 21", които са производни на голямата лява партия.


Весела Лечева от БСП разчита на това, че е търновка.

© БСП

Весела Лечева от БСП разчита на това, че е търновка.


В единствения до сега състоял се политически диспут между кандидатите за кмет на Велико Търново Весела Лечева показа непознаване на основните проблеми и не успя видимо да инкасира подкрепа, особено отговаряйки на въпроса на третия играч в надпреварата – колегата ѝ в парламента доц. Милен Михов от ВМРО, дали знае имената на улиците във Велико Търново. Необмислено тя отговори, че за това имало "Гугъл". Освен това обърка програмите, по които може да се намери решение за един от основните проблеми на Велико Търново, свързан с опазването на частните сгради паметници на културата в Стария град.


Че Велико Търново беше бастион на Цветан Цветанов, напомниха социалистите,


когато при посещението на премиера Бойко Борисов в града на 11 октомври облепиха входно-изходните табели с надписите "Цветанов град", иначе явни податки в тази насока по време на кампанията не се отчитат.


Верни на олимпийския принцип на участие в изборите, от ВМРО кандидатираха преподавателят по история във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и народен представител от "Патриотичния фронт" доц. Милен Михов, добре познато име и лице в старопрестолния град, предвид дългогодишната му кариера и на общински съветник. ВМРО има малък, но постоянен, твърд и лоялен електорат в града и доказателство за това е неотменното им присъствие от поне трима общински съветници, а в някои от мандатите са имали и заместник-кмет по образованието и хуманитарните дейности.


Най-много противоречия имаше при четвъртата кметска кандидатура на софийския адвокат Калоян Янков, издигнат в последния момент от "Демократична България – Обединение". Соченият за "парашутист" кандидат, въпреки че е родом от великотърновското село Самоводене, измести сочената за кандидат и за водач на листата на коалицията - дългогодишна великотърновска журналистка, доктор по политология и писателка Елена Чамуркова. С различни инициативи, една от които е така нареченото "Демократично кафене", където на по чаша кафе Янков и кандидатите за общински съветници разговарят с великотърновци, адвокатът успява да се наложи като име и да разгърне потенциала си. Въпреки началните противоречия, "градската десница" успя да влезе в кампанията за местните избори във Велико Търново мотивирана за прилично представяне.

Калоян Янков - на задане фон - в Демократичното кафене

Калоян Янков - на задане фон - в Демократичното кафене


Бутафорната кандидатура на Димитър Маринов-Пищова и непознатото лице на Галя Паунова се явяват по-скоро като допълнение в пейзажа, който тази година се отличава и с много слаби послания от кандидатите.


Слоганът на ГЕРБ, респективно на Даниел Панов "Работа, работа, работа за Велико Търново" не носи конкретно мобилизационно послание към електората, извън партийното ядро и чиновниците, гласуващи за партията, за да запазят работните си места. Весела Лечева води по-скоро кампания на отричането и започна с копиране на мотото от президентската кампания на Доналд Тръмп, но стандартите на САЩ са тотално неприложими към проблематиката и спецификата на Велико Търново, за да се разчита на слогана "Имам цел: Велико Търново – отново ВЕЛИКО!".


Доц. Милен Михов залага на "От нас идва промяната", като единствената разлика в неговата предизборна програма с тази на останалите кандидати за кмет е, че се обещават безплатни детски ясли и градини. Калоян Янков и силната му листа за общински съветници са избрали за капанията посланието "Велико Търново може много повече", което по презумпция е ясно, че е така.


В тази кампания се разби групата на общинските съветници от "Реформаторския блок". Един от тях е извън всякакви листи, друг е в листата на ГЕРБ и СДС, а третият е в листата на "Българска демократична общност".


Бизнесът във Велико Търново – компаниите за опаковки, ай ти секторът, производителите на вафли и сладкарски изделия, не заявяват конкретна подкрепа към никой от четиримата основни играчи.


Но строителният бизнес и предприемачите имат свои кандидати


за общински съветници в почти всички листи.


Според политическите анализатори, този път Велико Търново няма да има кмет от първи тур, както се случи преди четири години. Най-вероятният балотаж се очертава да е по братовчедски – между Даниел Панов и Весела Лечева, каквито са и очакванията за основна политическа оцветка в Общинския съвет, допълнена с представители на ВМРО, "Демократична България – Обединение", "Българска демократична общност", ДПС и листата патерица на ГЕРБ от коалиция "Алтернатива на гражданите".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  И да паднат и да бият, все ще.....

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Весело

  "Кой да управлява бюджета от близо 92 милиона лева и още почти сигурни 43 милиона лева"

  - "Даниел Панов (ГЕРБ)..."
  - "шампионката по стрелба, почетен гражданин на Велико Търново и заместник-председател на ПГ на БСП Весела Лечева"

  Лечева се бори СЪПРУГЪТ и да управлява "бюджета от близо 92 милиона лева и още почти сигурни 43 милиона лева", Дневник. :)

  "Манол Велев е роден на 9 септември 1959 г. Крупен бизнесмен, участващ в близо 20 фирми и сдружения. От 1986 г.[1] съпруг на Весела Лечева, бивш председател на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС).[2] [3] ...
  Започва бизнеса като наемател на общинско кафене. По това време е на 27 години.[3] През 1984 г. Манол Велев, или Мони, както го знаят всички от РСВ – „Ресторанти и спални вагони“, работи като сервитьор в кафе-аперитив „Интер“ в сградата на Централна гара София, до големия ресторант „Лукс“.[5]

  Според информационната система „Дакси“ Манол Велев участва в управлението на „Марти-М – Манол Велев“, сдружение „Футболен клуб Вихър“, „Истър-ССМ“ – АД, сдружение“ТК ВВВ-про тенис“, „Бърт билдинг“, „Мартимор“, „Ная инвест“, сдружение „България завинаги“, Дакс медия“, Невекс лизинг“, сдружение „Спортен мотоклуб – мотошмиц рейсинг“, Булгаз системс“, Крииейтив пропъртис“, „Ресторанти и специализирани вагони“. Като собственик участва в „Липник трейдинг“, „Марти – М. Манол Велев“, „Ная инвест“, Дакс-медия“, Корект трасн“, „Невекс лизинг“, „СМ-5“, „Интер пул“ (прекратила дейността си), „Бърт билдинг“, „Профита“, „МРК“, „Мартимор“, „Булгаз системс“ и „Илиянци строй груп“.[6]..."
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Манол_Велев_ (бизнесмен)


 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  Вероятно ще пропуснем балотажа Панов отново ще е кмет.
  Лечева може още сега да се върне към пушките си!!!!

 4. 4 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Весела Лечева"Лечева се бори СЪПРУГЪТ и да управлява "бюджета от близо 92 милиона лева и още почти сигурни 43 милиона лева",
  Дневник. :)
  "Манол Велев е роден на 9 септември 1959 г. Крупен бизнесмен, участващ в близо 20 фирми и сдружения. От 1986 г. съпруг на Весела Лечева....
  —цитат от коментар 2 на plebs

  А от 2007 г. е в кома.

 5. 5 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 289 Весело

  "Кой да управлява бюджета от близо 92 милиона лева и още почти сигурни 43 милиона лева"- "Даниел Панов (ГЕРБ)..."- "шампионката по стрелба, почетен гражданин на Велико Търново и заместник-председател на ПГ на БСП Весела Лечева"Лечева се бори СЪПРУГЪТ и да управлява "бюджета от близо 92 милиона лева и още почти сигурни 43 милиона лева", Дневник. :)"Манол Велев е роден на 9 септември 1959 г. Крупен бизнесмен, участващ в близо 20 фирми и сдружения. От 1986 г.[1] съпруг на Весела Лечева, бивш председател на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС).[2] [3] ...Започва бизнеса като наемател на общинско кафене. По това време е на 27 години.[3] През 1984 г. Манол Велев, или Мони, както го знаят всички от РСВ – „Ресторанти и спални вагони“, работи като сервитьор в кафе-аперитив „Интер“ в сградата на Централна гара София, до големия ресторант „Лукс“.[5]Според информационната система „Дакси“ Манол Велев участва в управлението на „Марти-М – Манол Велев“, сдружение „Футболен клуб Вихър“, „Истър-ССМ“ – АД, сдружение“ТК ВВВ-про тенис“, „Бърт билдинг“, „Мартимор“, „Ная инвест“, сдружение „България завинаги“, Дакс медия“, Невекс лизинг“, сдружение „Спортен мотоклуб – мотошмиц рейсинг“, Булгаз системс“, Крииейтив пропъртис“, „Ресторанти и специализирани вагони“. Като собственик участва в „Липник трейдинг“, „Марти – М. Манол Велев“, „Ная инвест“, Дакс-медия“, Корект трасн“, „Невекс лизинг“, „СМ-5“, „Интер пул“ (прекратила дейността си), „Бърт билдинг“, „Профита“, „МРК“, „Мартимор“, „Булгаз системс“ и „Илиянци строй груп“.[6]..."https://bg.wikipedia.org/wiki/Манол_Велев_ (бизнесмен)
  —цитат от коментар 2 на plebs


  Пич, това не е за подигравка - Манол Велев е жив фикус от около 8 години, няма какво да управлява, тъй като не може да управлява дори собствената си отделителна система :) ....Госпожата само получава дивиденти от неговите десетки фирми и си трайка ... :):)

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3927 Весело

  " В групата е и вечният кандидат за кмет – шоуменът с манекенките и джакузитата Димитър Маринов – Пищова. Този път той се явява от името на партия "Българско национално обединение". От същата партия Митьо-Пищова е и единствен кандидат за общински съветник, но без обичайната си кампания с кебапчета и бира на великотърновския пазар.'

  Пищова нещо е излязъл от форма - как така няма да има кампания с кебапчета и бира за простолюдието ? Нещо времената на мутрите, необлечени в бели якички, започват безславно да си отиват......

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3927 Весело

  До коментар [#5] от "dedo_goshko":

  " Пич, това не е за подигравка - Манол Велев е жив фикус от около 8 години, няма какво да управлява, тъй като не може да управлява дори собствената си отделителна система :) ....Госпожата само получава дивиденти от неговите десетки фирми и си трайка ... :):)"

  То и това с дивидентите е до време......

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5466 Неутрално

  Партиите са братовчеди, кандидатите, и те.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на damned
  damned
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Нещо да кажете за Българска Демократична Общност, освен че ще вземе места в общинския съвет и , че ще има зам. областен управител? Примерно , че водачката на листата има Ламборджини за 700 Хил лв и бял Мерцедес за 400 Хил. Че имат повече предизборни билбордове от настоящия кмет? Че никой не пита от къде идват тези пари и защо неизменно е зам. областен управител по времето на ГЕРБ. От ГЕРБ ли е от ДПС ли е, кой и е гръб? Какви са далаверите там? Това искат да знаят хората!

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Весело

  ...А от 2007 г. е в кома.
  —цитат от коментар 4 на Virgin  До коментар [#4] от "Virgin":

  - Дали е Манол Велев, или Сотир Ушев, все е моделът "Масларова". :)

  "Управителят на НОИ Сотир Ушев подаде оставка" - https://www.mediapool.bg/upravitelyat-na-noi-sotir-ushev-podade-ostavka-news162308.html 11. 11 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Тази сутрин водещата по БНТ се извини на Калоян Янков от "Демократична България - Обединение", че когато е гостувал в телевизията е бил представен като кандидат на друга политическа формация.
  Това не е ли грубо нарушение на предизборния закон? Може ли просто с едно извинение и то след време, а не в момента на излъчване на интервюто, да се изчисти гафът? Не трябва ли реакция от ЦИК и санкция?

 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#11] от "Fiji":

  Неприятен лапсус, но дори и с всички най-искрени извинения на света резултатът му отново ще е между 3 и 3,5 %

 13. 13 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#12] от "selqnin":

  А дали е лапсус?

 14. 14 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2472 Весело

  Кметът Даниел Панов от ГЕРБ (вляво) инспектира археологически разкопки по модела на лидера си. – В надписа под първата снимка беше излишно уточнението кой е кметът, защото е ясно – единственият охранен и с шкембе.

 15. 15 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2472 Любопитно

  Интересно Весела Лечева като е търновка, дали през последните 6 месеца е живяла във Велико Търново?

 16. 16 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 562 Весело

  "Авторкът Здравка Маслянкова". Това сигурно е джендър неутралното понятие между "авторът" и "авторката"

  Бог да благослови Америка за България!
 17. 17 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 562 Весело

  Интересно Весела Лечева като е търновка, дали през последните 6 месеца е живяла във Велико Търново?
  —цитат от коментар 15 на Fiji


  Да, живяла е през последните две години. Не точно в Търново, а в Арбанаси

  Бог да благослови Америка за България!
 18. 18 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1682 Весело

  До коментар [#15] от "Fiji":

  Адресната и регистрация е ТОЧНО от преди 6 месеца!!!!

 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1682 Весело

  До коментар [#17] от "Günther":

  Не е живяла и не живее в Арбанаси!
  Просто има там къща и имоти!
  Просто има служебна адресна регистрация!
  Впрочем участието и в кампанията и също е служебно след като 11 местни лидери на комуноидите са им отказали да бъдат номинирани.......

 20. 20 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Хаха, интересна статия. И нито дума няма за Дончо Бораджиев, който напусна Да!България и е най-силният опонент на самоводчанския адвокат - парашутист.
  Между другото, на адв. Калоян Янков адресната регистрация е точно от 6 месеца. И стана най-вече известен с "Демократичното кафене"

  Бог да благослови Америка за България!
 21. 21 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Пищова е най-читав от тия всичките.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 22. 22 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#19] от "selqnin":

  Хубаво го приказваш, ама ми повярвай :)
  Последните две години е в Арбанаси, в наследствената си къща, и кара точно като проф. Евгений Дайнов - Миндята. Все пак търговците си знаем хората.
  Иначе кампанията и е страшно калпава. И за мое съжаление няма да спечели. Е, ще има глас от мен за кмет, но за общинската листа - абсурд.
  Но тя, кампанията, на всичките е калпава.
  Поне едно хубаво ще има - Концерт на Веселин Маринов в подкрепа на местната коалиция "Алтернатива на гражданите". Не ми увира акълът как Бончо Генчев се хвана с тези селяни...

  Бог да благослови Америка за България!
 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  Това с братовчедите си е ноу-хау. Който и да спечели, парите остават в семейството.

 24. 24 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Лечева не се е возила на жипката на Борисов и няма как да спечели вота

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 25. 25 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 283 Любопитно

  Когато гледам снимката с БСП, виждам че не просто много млади хора са далече от тях, но и децата и внуците им за избягали от тях надалече. Гнус!

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 26. 26 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  доцента Михов требе да спечели
  тва е голем човек!
  голем търновчанин и почтена персона!

 27. 27 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 307 Неутрално

  До коментар [#15] от "Fiji":

  До колкото се чу регистрирала се в Арбанаси от 9-10 месеца.

 28. 28 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 307 Гневно

  Доколкото си спомням Лечева се кандидатира и в предните избори? И ние от града се питаме бе Лечева какво направи за града през тия 4 год. ?Колко инициативи,колко проблема постави пред Общинския съвет ,кмета и обществото? Къде беше през тия 4 год. ,че никой не те чу и видя? В четвъртък ще има изнесено студио пред общината,ама арменеца дали ще посмее да я попита ? Сигурно няма да се "сети" за такива въпроси.

 29. 29 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#27] от "galiwer1880":

  ТОЧНО преди 6 месеца се е регистрирала в Арбанаси дрОгарката !!!!

 30. 30 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 307 Весело

  До коментар [#29] от "selqnin":

  леелеее ,много съм и дал да "живее'' в Арбанаси.

 31. 31 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#30] от "galiwer1880":

  Къщата за няколко милиона с 4 метрова ограда и доста камери е в София!
  "Бизнесът" и е в София!
  Животът и е в София!
  Просто е служебен кандидат на биволицата - ездачка за Велико Търново!!!!
  Обидно е за интелигентността на хората в града и общината!!!!!

 32. 32 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Кметът Даниел Панов от ГЕРБ (вляво) инспектира археологически разкопки по модела на лидера си. – В надписа под първата снимка беше излишно уточнението кой е кметът, защото е ясно – единственият охранен и с шкембе.
  —цитат от коментар 14 на Fiji


  Този на снимката вляво не е Даниел Панов.
  Изобщо него го няма на снимката.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK