В НРБ писатели, артисти, учени флиртуваха с Живков. А днес?

Пословичен беше флиртът на писатели, артисти, учени и други с Тодор Живков.

© Георги Кожухаров

Пословичен беше флиртът на писатели, артисти, учени и други с Тодор Живков.Текстът е препечатан от "Дойче веле".


Ако пишех учебник по политически пиар в български условия, щях задължително да препоръчам на кандидатите за власт никога да не мобилизират представителите на интелигенцията в своя подкрепа. Защото резултатът ще е неблагоприятен и за двете страни. Примерите за това през годините са много. А и от последните дни има достатъчно. Да вземем срещата на Мая Манолова с творци и интелектуалци. И защитата на единствения кандидат за главен прокурор в отворено писмо от шестима академици и двама член-кореспонденти на БАН.


Манолова и кандидатът за главен прокурор
От срещата на Манолова няма да се запомнят предвидимите хвалби по неин адрес. Ще се запомни най-вече една фалшива новина: че в мероприятието е участвал и режисьорът Милко Лазаров, предизвикала сърдитото му опровержение. "За мен е изключително неприятно името ми и филмът "А̀га" да се използват в такъв контекст и да се правят подвеждащи внушения, още повече че никога не съм заявявал подкрепа под каквато и да е форма за предизборната кампания на Мая Манолова", пише той. Извинението на щаба на кандидат-кметицата, че е станала "техническа грешка" само задълбочи гафа, защото показва липсата на реален интерес към поканените творци, свеждането им до поменик от имена за политическа употреба. Ако наистина е било грешка, а не съзнателно включване на нищо неподозиращия Лазаров с надеждата "да мине между капките", тя е по Фройд. Издава притеснение от липса на културни фигури със значими актуални постижения сред присъстващите на срещата с Манолова. Едно е зад теб да стои авторът на тазгодишното българско предложение за "Оскар", друго е да призовеш дежурни участници в обществено-политическите масовки на прехода.


Случаят с академиците беше още по-неуместен. Първо, защото ако прочетеш писмото им без подписите под него, няма как да познаеш, че е писано от учени. То прилича по-скоро на набързо скалъпен колаж от медийни клишета. И второ, защото по нищо не личи от написаното, че академиците имат компетентността да разберат кой става и кой не става за главен прокурор. И тя съвсем не може да бъде компенсирана от демонстрираната омраза към протестиращи и соросоиди. Въобще, неочакваната им намеса в казуса е напълно в духа на популярния израз "Нерде Ямбол, нерде Станбул". Не напразно се появи шеговитото подхвърляне, че ако кандидатът за главен прокурор има такава мощна академична подкрепа, може би ще е по-добре да го направят председател на БАН.


Ако очертаем общ политически профил на участниците и в двете акции, той несъмнено ще е ляв. Нещо повече - политическото използване на интелигенцията само по себе си е лява политика. Затова като друг куриоз в срещата с Мая Манолова се прие присъствието там на скулптора Велислав Минеков, който винаги се е заявявал като остър критик на лявото. Говоря за българското "ляво", генеалогично свързано с бившата комунистическа върхушка, която се представяше за лява, но това не ѝ попречи да се възпроизведе във видимите и задкулисните форми на местния посткомунистически капитализъм. До такава степен, че все повече заплашва с изчезване крехкото, появило се навремето като опозиция на БСП българско "дясно".


Флиртът с Тодор Живков. Кръгът на Първанов.


Днес срещите, писмата и подписките на културни дейци в подкрепа на държавната власт и кандидатите за нея са реминисценция на доброто старо време за същата тази върхушка. Когато тя беше влязла в неписан договор с интелигенцията за размяна на лоялност срещу привилегии. И когато беше станал пословичен флиртът на писатели, артисти, учени и други с Тодор Живков. Тогава впрочем предпочитаните моменти, в които те можеха директно да му нашепват в ухото желанията си, бяха ловът и танцът. По-късно работата с този сговорчив контингент бе поета от дъщеря му Людмила Живкова.


През новия век президентът от БСП Георги Първанов, също ловджия, а вероятно и танцьор, се опита максимално да възпроизведе Живковия модел на близост между власт и интелигенция с кръг от "леви интелектуалци", наименувал си "Съзидание". Разбира се, нищо не можеше да е същото, най-малкото защото държавният глава вече не можеше да осигури кой знае какви привилегии - те се свеждаха главно до ордени "Стара планина". А и в променената ситуация за предпочитане беше не кръг интелектуалци, а обръч от фирми.


Не беше обаче без значение фактът, че Първанов е бил сътрудник на Държавна сигурност. В своя активен период ДС имаше висока степен на пенетрация сред интелигенцията. Основно по две линии: на хора, които нямаха талант и виждаха единствения си шанс да се чувстват значими като цензури на талантливите. И на талантливи, чийто единствен шанс да реализират таланта си беше да сключат "сделка с Дявола" (тази втора линия обяснява защо интелектуалци със свободно алтернативно мислене като Вера Мутафчиева, Богдан Богданов или Георги Данаилов се оказаха сътрудници на службите). Така или иначе, съхраненият през прехода организационен потенциал на ДС по различно време се използваше за формирането на културни общности - около президента, БАН, вестник "Труд" и прочие, които при нужда могат да бъдат изкарани на "политическа бригада". Техните ядра, поколенчески предопределено, изповядват старата лоялност и вършат много по-съществена идеологическа роля в полза на българското "ляво" от подкрепата на този или онзи. Те настояват за ценностен континуитет в българската култура преди и след падането на комунизма. Допускат, че може да има промени в политическата и икономическата система, но в културните йерархии и авторитети - не. Мисията им е да запазят "истинските" ценности и "истинските" гении (както понякога без ирония наричат самите себе си), които са формирани през комунизма. Да блокират демократичната преоценка на ценностите.


Културата = съпротива


Талантливите млади, които отдавна принадлежат на свят без културни граници, вече трудно могат да бъдат приобщени към кампаниите на тази мъглявина, наречена със соцносталгия "българска интелигенция". Както личи и по реакцията на Милко Лазаров. Случва се някой от тях да излезе в подкрепа на чезнещото дясно, но силата им не е в подкрепите, а в протестите и именно там може да ги срещнете, а не на предизборни мероприятия. Защото, както е известно, културата, ако не е окована от принуди и зависимости, сама по себе си е съпротива.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Тази тема трябваше да я пуснете през деня. Щеше да има поне 200 коментара. По това време (късно) хората, които са били активни по Живково, отдавна спинкат.

 2. 2 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  До коментар [#1] от "dma12587967":

  Темата не е за Живков, а за Мая Манолова!
  И авторът не жали средства да я оплюва, даже я е свързал “генеалогично” /каквото и да значи това/с комунистическата партия.

  Лозанов впрочем докара медиите и по-специално телевизията, до състояние, да не могат дори и за фонов шум в присъствието на деца, да се използват.

  Любовта ще спаси света!!!
 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  Заглавие за Живков, а статията е за Мая Манолова. А и сегашните се слагат на гавазина на тато. Но, карай да върви. Така си е от край време. А после се оплакват, че никой не ги уважава.

 4. 4 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4083 Весело

  Всички целуваха з@дника на Бай Тодор заради облаги,в окръжните градове същата работа - там флиртуваха с шефа на отдела за култура на партията или с гл секретар,
  Много любопитно четиво в този смисъл е романът на Богомил Райнов 'Людмила' който описва пируетите на блюдолизците около щерката на Първия

  klimentm
 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Любопитно

  Днес срещите, писмата и подписките на културни дейци в подкрепа на държавната власт и кандидатите за нея са реминисценция на доброто старо време за същата тази върхушка. Когато тя беше влязла в неписан договор с интелигенцията за размяна на лоялност срещу привилегии.
  ========
  Да се флиртува с живи хора не е грях.....
  Да се флиртува с отминаващи идеологии .....също не е голям грях......
  Но да се флиртува с физически мъртви.... вече не живеещи хора ....е престъпление.....!!!

  Жертва на подобно престъпление стана и всеизвестния , Мустафа Кемал Ататюрк.....
  След съмнителната му смърт.....тия които го наследиха , започнаха да флиртуват със заветите които бе завещал световно известния гений......

  Трябваше да измине повече от половин век .....за да бъдат отделени флиртовете от истината......

  Bukalemun
 6. 6 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 883 Неутрално

  ... Мая Манолова!И авторът не жали средства да я оплюва, даже я е свързал “генеалогично” /каквото и да значи това/с комунистическата партия.
  —цитат от коментар 2 на hope


  Няма нужда някой да свързва мая по какъвто и да е начин с комундерите - тя Е червена в червата. Но нищо, де, изберете си я - софиянци си я заслужават.

 7. 7 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 910 Неутрално

  По тошово време лизачите не бяха един или двама. Казионни организации като СБП, в които влизаха разни недоклатени графомани, които се мазнеха на бай Тодор, а някои бяха и членове на ЦК на БКП. Българският комунизъм хем беше по съветски образец, хем беше "доизкусурен" по правешки - мазнене и лиготене на "интелектуалците" с първия овчар в държавата. Нямаше вкарани в затвора писатели, щото нямаше такива против властта. Ако някой надигнеше глас го пращаха в чужбина на работа или го пенсионираха с "народна пенсия".
  Най гадните бяха тея - по пленуми и срещи с централното ръководство се чупеха в кръста и си плюеха на съвестта.
  Сега са останали някакви отломки комунистически от онова време и се опитват да правят същото, защото друго не са научили.
  Комунистът не прогресира, само краде и убива.

 8. 8 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4212 Весело

  До коментар [#4] от "klimentm":

  Ти пък намери източник, един от водещите лизачи лично облагодетелствани от нея - "Погодил Номерайнов"
  От Уики на български:
  "Член на ЦК на БКП от 1976 г. Подпредседател от 1967 г. и заместник-председател от 1972 г. на СБП. Член-кореспондент на БАН от 1974 г."
  И, обърни внимание на този момент:
  "Заедно със Светлин Русев участва в подбора и закупуването на картини на Националната галерия за чуждестранно изкуство. Парите са държавни, отпуснати по настояване на Людмила Живкова.[4]"
  "Известният български литературен критик Борис Делчев го нарича в дневника си „подлец и полемист от висока класа“, „човекоядец“, „дясната ръка на култа и негова ударна сила, един от моралните убийци на Жендов“.[7] Българската поетеса и преводачка Невена Стефанова го нарича „талантлив угодник“.[8] Радой Ралин му лепва прословутото „Погодил Номерайнов“[9]."

 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  До коментар [#8] от "daskal1":

  Да даскале чуесно осъзнавам кой е той и си давам сметка за всичко онова което цитираш но все пак книгата дава най бегла представа за угодничеството и подлизурщината царящи по това време около силните на деня,давам си сметка че и той самият е бил проводник на подобно поведение.
  Нещо повече,в 'Тютюневия човек' описва как на едно събрание на Съюза на писателите обвинява собствения си баща в дребнобуржуазно мислене заради сборника му с български народни приказки където ствало дума за царе,принцове и принцеси,епизода е разказан много след смърта на Николай Райнов но оставя много лош привкус

  klimentm
 10. 10 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#9] от "klimentm":

  Богомил Райнов имаше и зловеща роля в обругаването на един велик поет - Борис Христов.
  Изпълни мръсна поръчка и написа унищожителна статия, ако не ме бърка паметта в Литфронт, за втората стихосбирка Честен Кръст. И всички след това се разкрякаха от Ангел Кънчев № 5.
  Вечерен Тромпет също беше посрещната на нож. Комунделите не обичат някой да е различен от тях, да е по-кадърен и по-умен.

 11. 11 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  "Флиртуваха" не е точната дума, те се ПРОДАВАХА на Тато, копнееха от желание да бъдат купени, ръгаха се с лакти кой ще е по-близо до него...

  Именно това е обяснението за проваленият ни преход, ние НЯМАХМЕ ЕЛИТ. Нямаше хора изстрадали убежденията си, малцината които ги имаше бяха жалка шепа по затворите включително доста от тях полуграмотните турчета.

  Нещо повече, съвършено целенасочено малко преди 10 ноември някои по-изявени дисиденти бяха екстрадирани на Запад /например Едуард Генов/ за да се разчисти терена за отгледаната от ДС опозиция Около други беше изграден плътен обръч от ДС агенти които не ги пуснаха на трибуната /примера с бай Илия Минев/.

  Така отпреди ни застанаха и ни поведоха купчина ДС агенти, останалото го знаете.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 12. 12 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 284 Весело

  Да говорим небивалици си е наша черта за оправдание на некадърност или невъзможност да сме други. Всички около бай Тошо бяха като него, та какво да искаме. То и сега е същото.Еднаквите се привличат и се държат ,за да не паднат.

  mihala
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  До коментар [#12] от "Antoaneta Ardashes":

  Единството на посредствеността.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Едно породисто куче се селектира 100-120г., вчерашни псевдо шумкари, произведени от ушанките в хора, че и в елит, какво могат да създадат, едно голямо лайно, естествено!!!!

 16. 16 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Знаете ли, че в града, откъдето Мая Манолова беше депутат от БСП няколко мандата-Кюстендил, няма дори уличка с името на един писател, убит от тодорживковите служби-Георги Марков?

 17. 17 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Весело

  "В НРБ писатели, артисти, учени флиртуваха с Живков. А днес?"

  А днес 'златната младеж', потомците им възпитани с привилегии и манталитет че са 'нещо повече' слугуват на ДОБРИТЕ олигарси наметнали фалшиви прозападни антикомунистически дрешки и скандирайки неомарксистки лозунги от пропагандните автентично гьобелсови прогресистки рупори.

  Но сега е комично. МНОГО комично :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 18. 18 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Темата за кратунката е заобиколена напълно. А би било интересно какво мисли авторът по въпроса....

 19. 19 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Дялан камък е Лозанов. Може да извърти обяснение за всичко и всички. Не напразно беше висш държавен чиновник по електронните медии почти 2 десетилетия. Прочие, кой е Лазаров?

 20. 20 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3073 Весело

  "Културата = съпротива" - да де, НО ГЛ със кОлтурните си словоизлияния го докарва до халтура, щото едва ли се е съпротивлявал по време на соц мъглявината. Израствал бавно и полека за днешната "съпротива".

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 21. 21 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Днес битува съвременната интерпретация на какъвто народа, такъв и царя - аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме!

  Година след година, избори след избори, идиот след идиот, кражба след кражба, а в последно време (вече близо 20 години) Бойко след Бойко.
  “Този политически клоун беше смешен в първия половин мандат. Сега на третия половин мандат (в края на половината от третия мандат), ние виждаме един шишкав шубелисан чичко, виждаме същността му. Той винаги е бил страхлив и е готов да избяга. Набожен като бабичка се пази от зли сили с червен конец. Срещу оръдието обаче няма как да се пазим и затова ще зарежем народа“, това заяви в предаването “ЕвроДикоФ“ адвокат Николай Хаджигенов по адрес на премиера Бойко Борисов. Поводът за това изказване на адвокат Хаджигенов са думите на Борисов, че ако и в България се стреля като в Сирия, той ще хване на някъде, тоест ще избяга.
  “Във всяка една нормална държава такива политически недоразумения пасат патките или се занимават с някаква друга смислена дейност. Те не управляват държавата. Но това е в нормалните държавите, в смислените държави, а ние очевидно не сме. Другарят Борисов десета година е във властта“, заяви още адвокат Хаджигенов.

 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  Нима синчетата им правят нещо различно сега?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3259 Неутрално

  До коментар [#2] от "hope":

  "Лозанов впрочем докара медиите и по-специално телевизията, до състояние, да не могат дори и за фонов шум в присъствието на деца, да се използват."
  =========
  Не съм фен на Лозанов, но съм виждал и небългарски телевизии.
  Пак са същия кахър.

  Еретик
 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#9] от "klimentm":

  Пак каввам.......не флиртувайте с мъртъвци ....
  Причините са много прости. ...
  Първо .....те не са из между живите...,и на практика нямат никаква възможност на самозащита. .....
  Това е равносилно ......да предизвикваш на ''канадска борба'' ...инвалид без ръце.
  Второ .....е грехота ....!
  Покойници се споменуват .....без да им бъде нарушаван покоя .....
  В тоя земен живот , тях вече ги няма .....
  Техния съдник е времето .....

  Bukalemun
 25. 25 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 280 Весело

  [quote#6:"gogo63"][/quote]

  "...Но нищо, де, изберете си я - софиянци си я заслужават..."

  +
  Хахаха...
  Развеселихте ме...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 26. 26 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Лозанов да пише за флиртуващи със Живков интеректуалци е все едно кръдецът да вика "Дръжте крадеца"!

 27. 27 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#9] от "klimentm":Пак каввам.......не флиртувайте с мъртъвци ....Причините са много прости. ...Първо .....те не са из между живите...,и на практика нямат никаква възможност на самозащита. ..... Това е равносилно ......да предизвикваш на ''канадска борба'' ...инвалид без ръце.Второ .....е грехота ....!Покойници се споменуват .....без да им бъде нарушаван покоя .....В тоя земен живот , тях вече ги няма .....Техния съдник е времето .....
  —цитат от коментар 24 на eti mehter


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 28. 28 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 898 Весело

  кочината е същата ,само прасетата /интелектуалните прасета / са други

 29. 29 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Сега е по-зле. Ако не си на бутона на субсидиите - направо не съществуваш....

 30. 30 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2338 Неутрално  В днешно време интелектуалците с правят партия и сами се борят за власт, като Волен Сидеров, Николай Бареков и Слави Трифонов.

 31. 31 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Не ми било Живков, а Манолова. Гого, Гого-о, членестоного!

 32. 32 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  Както казваше покойният Проф. Николай Генчев/светла му памет/ :"На българската интелигенция винаги и е липсвало усещане за достойнство, смелост и гръбнак"!!!!

 33. 33 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2338 Неутрално  За тез дето не са разбрали заглавието, да обясня:

  Съобщава се в първата част на заглавието, че навремето са се подмазвали на Живков.
  Във втората (значитело по-къса) част, с която завършва заглавието, се дава насока, че читателят на статията ще узнае, на кого се подмазват в днешно време.

  Статитята не е за Живков, а за субекта от втората част на заглавието.

 34. 34 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 636 Неутрално

  В НРБ писатели, артисти, учени флиртуваха с Живков. А днес?
  --------

  а днес са на хранилка в Дойче веле, че плащат повече от Живков.
  АзБ, Сорос .... и други хранилки

 35. 35 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Един, който не флиртъваше с Живков, беше написал ”Не ме е страх от министъра на културата, страх ме е от културата на министъра”

 36. 36 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Айде сега, Дневник, "не мой с рогите наприш" - стара българска черта (а и не само българска!!) е хората на изкуството да "флиртуват" със силните на деня. Но това никак не пречи, когато дойдат местни избори или парламентарни избори, всички на които "участието в пазарлъци и схеми" е "близко" до манталитета им "да закудкодякат" в един глас. Това какво е - не е ли пак българска черта?! А каква друга да е?!

 37. 37 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6204 Весело

  До коментар [#2] от "hope":

  Ако Манолова е мокра, то си е от нея самата, а не от чужда слюнка!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 38. 38 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Живков нямаше пари и им раздаваше коли, апартаменти, вили.
  После се опитаха да го съдят за това.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  Мая Манолова по стъпките на Тодор Живков .
  Не е сама, там са тълпа, начело с най-успешния му последовател - Борисов.
  Затова 30 години след Живков, няма особени промени (като нивото на река Дунав в сантиметри)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2538 Весело

  До коментар [#4] от "klimentm":

  А аз в този форум почти 10 години бях останал с впечатлението, че тогава всички са били дисиденти ! Особенно бащите и дедите на пишещи тук !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 41. 41 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  В днешно време интелектуалците с правят партия и сами се борят за власт, като Волен Сидеров, Николай Бареков и Слави Трифонов.
  —цитат от коментар 30 на Нинов  Според теб, тези които цитираш, интелектуалци ли са, или политически мошеници ?
  Аз съм за второто !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 42. 42 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  До коментар [#11] от "Fred":

  Сега пък се продават на един известен филантроп-международник.
  Все тая.

  Panta rhei....
 43. 43 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Че то сега е същото, само дето "Тошо" сега се казва "Бойко". Да не изброявам тиквопоклонническата "интелигенция", че ме е гнус.

  ТiКвАТа Ке ПаДНе, 2020
 44. 44 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  До коментар [#17] от "Saint of Me":

  Я да ни кажеш, кои са добрите олигарси и кои са лошите, че да знаем. :)))

  Бивш tww09306483.
 45. 45 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  До коментар [#34] от "WWW":

  Аха...! И това е платено от Сорос, да знаеш... :)))
  Безспорният талант от Пазарджик, Христо Г. Стоянов. :)))


  Трепери всеки, мафиот и апаш
  от Бойко Борисов, генерала наш.
  Бандити гони, не с мигащи крушки,
  а с модерни автомати и пушки.
  Той ежедневно се бори юнашката,
  на „гущера” да отреже опашката.
  На първо място за него е закона,
  /а не като при Бонев, да бъде коня/,
  Бойко Борисов буди възхищение,
  той е кумир на младото поколение.
  Грижи полага за сираци и вдовици,
  на загинали негови достойни войници.
  Първо при Тато, после при Царя,
  /пазил е смело гърба и дуваря/,
  затуй сега не е справедливо,
  някои хора да го гледат накриво.
  Той без заплащане работи човека,
  а службата му никак не е лека.
  В тез смутни времена, слава Богу,
  че той работи „за полза роду”.
  Трепери всеки мафиот и апаш
  от Бойко Борисов, генерала наш!

  Бивш tww09306483.
 46. 46 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1058 Весело

  Ама ха и политкоректното заглавие: В НРБ писатели, артисти, учени флиртуваха с Живков...

  НЕ ФЛИРТУВАХА А Г@З@ МУ ЛИЖЕХА! Е, не става за заглавие, ама е било истина.

  Да уточня-не всички са били такива!

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 47. 47 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1529 Любопитно

  В днешно време интелектуалците с правят партия и сами се борят за власт, като Волен Сидеров, Николай Бареков и Слави Трифонов.
  —цитат от коментар 30 на Нинов


  @Нинов, ти тези тримата като интелектуалци ли ги броиш? Леле, майко!

 48. 48 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  До коментар [#47] от "Santos":

  това са актуалните интелектуалци, заинтригуващи масите.

 49. 49 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  Днес част от децата на подмзвалите се на Живков,са първи кротици.на живкоеия режим

 50. 50 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  До коментар [#44] от "Petleshev":

  Е,Добрич-добрия ологарх ти плаща заплатата,а лошия е тоя,който каже твоя благодетел!

 51. 51 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1529 Любопитно

  До коментар [#47] от "Santos":това са актуалните интелектуалци, заинтригуващи масите.
  —цитат от коментар 48 на Нинов


  @Нинов, всякакви други са, но не и интелектуалци, освен ако нямаш някаква своя дефиниция за интелектуалец. Интелектуалец, най-общо казано е човек, който се занимава с умствен, творчески труд. В по-широко тълкуване, интелектуалец може да се отнася за три типа хора:
  1. Човек ангажиран и занимаващ се със сложни, абстрактни идеи и теории;
  2. Човек, чиято работа (наука, литература, философия) включва основно създаването и разпространяването на идеи;
  3. Човек със значителен културен или артистичен опит – писател, художник, композитор, артист, режисьор – който твори, създава нещо ново или пресъздава на живо или в киното и чиято ерудиция му осигурява интелектуален авторитет пред публиката или обществото.
  На кое точно от тези описания отговарят тримата, споменати от теб? Да ни цитираш някаква книга, която са написали, картина, която са нарисували, музика, която са сътворили? И, много те моля, не цитирай Слафчу като поет, артист или композитор! По понятни причини!

 52. 52 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Не е нормално да си арт човек и да ти харесват политиците!

 53. 53 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Винаги като видя го видя папийонката ми предизвиква погнуса аналогична на тази от гнусен плужек. Гнусно и неморално е подобна личност да говори и пише за какъвто и да е морал, при това в добре платено чуждо издание, усърдно препечатвано в американско финансирано българско такова.
  Пфуй!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 54. 54 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#34] от "WWW":Аха...! И това е платено от Сорос, да знаеш... :)))Безспорният талант от Пазарджик, Христо Г. Стоянов. :)))Трепери всеки, мафиот и апашот Бойко Борисов, генерала наш.Бандити гони, не с мигащи крушки,а с модерни автомати и пушки.Той ежедневно се бори юнашката,на „гущера” да отреже опашката.На първо място за него е закона,/а не като при Бонев, да бъде коня/,Бойко Борисов буди възхищение,той е кумир на младото поколение.Грижи полага за сираци и вдовици,на загинали негови достойни войници.Първо при Тато, после при Царя,/пазил е смело гърба и дуваря/,затуй сега не е справедливо,някои хора да го гледат накриво.Той без заплащане работи човека,а службата му никак не е лека.В тез смутни времена, слава Богу,че той работи „за полза роду”.Трепери всеки мафиот и апаш от Бойко Борисов, генерала наш!
  —цитат от коментар 45 на Petleshev


  О Бойко наш, Който си в министерството и на небесата!
  Да се свети Твоето име,
  да дойде Твоето Царство,
  да бъде Твоята воля,
  както на небето, тъй и на земята;
  насъщния ни хляб дай ни днес,
  и прости нам дълговете ни,
  както и ние прощаваме на нашите длъжници,
  и не въведи нас в изкушение,
  но избави ни от лукавия;
  защото Твое е царството,
  и силата, и славата вовеки.
  Амин.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 55. 55 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  "През новия век президентът от БСП Георги Първанов, също ловджия, а вероятно и танцьор, се опита максимално да възпроизведе Живковия модел на близост между власт и интелигенция с кръг от "леви интелектуалци", наименувал си "Съзидание". Разбира се, нищо не можеше да е същото, най-малкото защото държавният глава вече не можеше да осигури кой знае какви привилегии - те се свеждаха главно до ордени "Стара планина". А и в променената ситуация за предпочитане беше не кръг интелектуалци, а обръч от фирми."

  Евала!

  I Want To Believe
 56. 56 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#9] от "klimentm":

  Прощавайте,без да искам натиснах удивителната,вместо плюс и Ви,докладвах.
  Съжалявам!

 57. 57 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Моля,уважаемите модератори да не зачитат докладването на коментар № 9, защото е грешка,за която се извинявам !

 58. 58 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1683 Любопитно

  Защо Бойко си няма приближен кръг от интелектуалци?

 59. 59 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  До коментар [#8] от "daskal1":Радой Ралин му лепва прословутото „Погодил Номерайнов>>> А бе Радой и той си беше завоювал относителната неприкосновеност и лепеше прякори на всичките си колеги писатели( без особена злоба обикновено). Просто..като скорпиона от баснята, жилнал жабата на средата на реката(въпреки, че бил предупреден от жабата да не ги погубва..). Както казват руснаците: "Ради красного словца, не пожалеет и отца."
  Богомил Райнов, такъв онакъв, ама Климент понеже е чел "Людмила", може би е разбрал и за ролята на кръга около Живкова и ползата му за нашето изкуство. Тази колекция в Квадрат 500 е обогатена с много картини от чужди и наши художници по инициатива на Ноимерайнов , Щетлин Русев и със съдействието на Людмила. Покойният Йоан Левиев също беше .."лизач"(спокойно посещаваше дисдентския си брат в Калифорния 1986..) и правеше монументална живопис с правилното излъчване.

 60. 60 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  До коментар [#49] от "yanne":

  И забрави да кажеш, че най-добрият ученик на Живков е сърдит на комунистите, че убили дядо му...! Те дядовците всъщност се ползват, според случая. :)))

  Бивш tww09306483.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK