ГЕРБ се закотви на кметския стол в Бургас

Основен поминък продължава да е туризмът. Младите хора обаче напускат града.

© Надежда Чипева, Капитал

Основен поминък продължава да е туризмът. Младите хора обаче напускат града.Авторът е репортер и водещ на новини в "Радио Бургас", част от веригата на БНР.


Деветима кандидати – адвокати, бизнесмени, ИТ специалист и лекар, ще конкурират кмета на Бургас Димитър Николов от ГЕРБ на местните избори. През 2015 г. зам.-председателят на ГЕРБ спечели вота с 84% и изкара трети мандат. Очакванията са, че този път подкрепата няма да е толкова висока, но едва ли ще се стигне до балотаж. Прогнозите са, че Николов ще спечели още на първия тур в морския град.


Като най-сериозни негови конкуренти се очертават Живко Табаков ("Движение България на гражданите"), депутатът Николай Тишев (БСП) и ИТ специалистът Константин Бачийски ("Средна европейска класа"). Другите кандидати са д-р Бойко Миразчийски (НФСБ), адвокатите Иво Баев ("Демократична България") и Георги Сталев (АБВ), Владимир Павлов ("Възраждане"), братята Ивайло Дражев (ПП "СВОБОДА") и Георги Дражев ("Български социалдемократи"). Повечето от тях вече имат натрупан опит в местната власт.
Промяна по-скоро се очаква сред общинските съветници,


които ще влязат в новия местен парламент. На предишните избори ГЕРБ спечели 29 мандата. Очаква се тази година броят им да е по-малък. Подобна тенденция е вероятна и при представителите на БСП.


Най-активни в представянето на кандидатите си за общински съветници са конкурентите на ГЕРБ и БСП – "Движение България на гражданите" и "Средна европейска класа". От двете партии посочват, че са заложили на млади хора, специалисти в сферите, в които работят. Те обаче не са толкова разпознаваеми за бургазлии. Част от кандидатите на "Средна европейска класа" са живели дълго време в чужбина и искат да пренесат опита си от там на местно ниво. В листата има журналисти, предприемачи, ИТ специалисти, учители, собственик на салон за красота. Кандидатите на "Движение България на гражданите" са предимно млади хора, учили в Бургас. Сред тях има балерина, бивш участник в телевизионно кулинарно предаване, лекар, фитнес инструктор, администратор на една от най-големите социални групи във "Фейсбук". Това, което посочват като цели за развитието на града, обаче звучи твърде общо.


Интересно е, че досегашните общински съветници от ГЕРБ са изместени по-назад в листата. На челните позиции е досегашният зам.-областен управител на Бургас Севдалина Турманова и зам.-ректорът по международно сътрудничество в Университета "Проф.д-р Асен Златаров" – проф. д-р Сотир Сотиров. В листата отново присъстват председателят на ВМРО – Бургас Георги Дракалиев и началникът на Регионалното управление на образованието Виолета Илиева. Сред кандидатите има икономисти, актьор, лекари, акушерка, юристи, архитекти.


Новият стар кмет има да решава нерешени в собствените му мандати проблеми –


мръсният въздух, презастрояването и икономическото развитие.


От години в бургаската екоинспекция постъпват сигнали за неприятни задушливи миризми, които хората наподобяват на нефтени продукти. Проверки се правят, но всеки път констатират едно и също – "няма превишение на нормите, вероятната причина са старите нефтени утйници". Мобилната лаборатория на общината не показва по-различни данни. Поради тази причина в края на миналата година част от общинските съветници, опозиция в местния парламент, внесоха докладна записка за провеждане на референдум за чистота на въздуха в Бургас и какви мерки трябва да се предприемат. В мотивите беше посочено, че досегашните мобилни лаборатории не измерват всички възможни показатели. Единият от въпросите беше свързан и със сключването на договор с независима международна организация, която да извърши мониторинг на въздуха. В крайна сметка предложението отпадна от дневния ред на заседанието на общинския съвет след политически трик – двама от подкрепилите я с подписите си общински съветници ги оттеглиха в последния момент.


Мнозинството от ГЕРБ и общинските съветници от БСП също нямаше да подкрепят докладната записка, защото посочиха, че вместо да се дават хиляди левове за провеждане на референдум, с въпроси, за които е ясно, че повечето бургазлии биха подкрепили, по-добре да се предприемат конкретни мерки. Кметът Димитър Николов излезе с позиция, че подкрепя инициативата за референдума и дори включи още няколко предложения.


Прогнозите са, че Димитър Николов ще спечели още на първия тур.

© Цветелина Белутова, Капитал

Прогнозите са, че Димитър Николов ще спечели още на първия тур.


През март беше публикувана Покана за пазарни консултации, за да се установи колко ще струва изследването на качеството на въздуха от независима мобилна лаборатория.


Приблизителната сума от над 5 млн. лв. обаче се стори твърде висока за общинските съветници


и те отхвърлиха идеята. През май общинската администрация се ангажира да търси друг източник на финансиране. Решение на проблема все още не е намерено, а поне два пъти месечно Бургас замирисва неприятно в нощните часове.


Друг голям проблем на града е презастрояването. През действащия общински съвет много от докладните записки за подробните устройствени планове на Бургас минаваха без обсъждане. Дори и на комисиите към местния парламент голяма част от съветниците не се интересуваха какви конкретни промени ще се случват с градоустройството, а комбинираха точките в едно гласуване. Но проблемът не е от вчера. Той може да се види с пълна сила в жк "Възраждане" в централната градска част. Отстоянието от сградите е малко, а паркирането невъзможно. В жк "Лазур", в близост до Морската градина, картината не е по-различна. През август след продължително дело Бургаският административен съд се произнесе в полза на инвеститорите, които искат да строят в района на "Пиргос". Един от тях е и общинският съветник Бенчо Бенчев. В момента той е с повдигнато обвинение за това, че в края на миналата година в Гърция и Турция е помогнал на Димитър Желязков да избегне наказателно преследане и го е транспортирал с лек автомобил от Солун през границата до Истанбул. Това обаче не е пречка Бенчев отново да се канидидатира за общински съветник.


Делото "Пиргос" се води от 3 години. Хората, живеещи в блоковете 16, 18 и 19 в комплекс "Лазур", обжалват изменението на Подробния устройствен план, приет от общината. Те посочват, че в него има допуснати много нарушения. Притесненията им са, че около тях ще изникне


поредната висока сграда, при това върху зелени площи.


В плана на инвеститорите се посочва, че те искат да изградят на съответните терени сгради с височина до 10 метра. Проблемът е обаче, че изменението на плана позволява на тези места да има високо строителство. Това дава възможност на инвеститорите впоследствие да променят намерението си и в имотите им да бъде изграден дори и небостъргач, а намиращите се в близост сгради са на 6 и на 8 етажа. Според плана се предвижда и изграждането на паркинг на няколко етажа, както и нова улица, която да преминава точно пред съществуващите блокове. Освен, че средата няма да е особено приятна за живеене, заради непрекъснатото движение, там ще бъдат отсечени и много дървета. Живеещите там са решени да продължат битката си и във Върховния административен съд.


Случаят не е единичен. Подобен беше и казусът с модерната 17-етажна "зелена сграда", която беше построена в близост до експозиционния център "Флора" и Морската градина ( на няколко метра от "Пиргос"). Бургаският административен съд обяви издадено строително разрешение за блока за нищожно. В своя позиция от фирмата инвеститор бяха категорични, че няма акт на административен орган, който да им указва да спрат със строителните дейности. Делата за това дали има допусни нарушения при изготвянето на ПУП продължават, но в сградата вече живеят хора, има и функциониращ ресторант.


Бюджет '2019 e над 250 млн лв., като 40 % от капиталовата програма са средствата за инвестиции в образованието. През последните години обновени и ремонтирани много учебни заведения. Създадоха се и нови.


Проблемът със задържането на младите хора обаче остава.


Те получават добро средно образование в Бургас, след което напускат града и не се завръщат. Част от причините за това е липсата на устойчива икономическа среда и ниските доходи. Бяха обособени няколко терена под формата на индустриални зони. От местната администрация често съобщават колко нови големи инвеститори ще развиват бизнес в Бургас. За обикновения бургазлия това звучи като нещо твърде неясно в бъдещето. В региона основен поминък продължава да е туризмът.


Каква промяна се очаква в общините в област Бургас? От общо 13 общини 8 бяха спечелени от ГЕРБ през 2015 г. Възможни промени тази година се очакват в Созопол, Несебър и Карнобат. В Сунгурларе със сигурност ще има нов кмет, тъй като досегашният Васил Панделиев не се е кандидатирал. Очаква се битката там да е между Хатидже Георгиева (ДПС) и Георги Кенов (ГЕРБ).


В Созопол също се очертават интересни избори


Досегашният дългогодишен кмет Панайот Рейзи този път се е канидидатирал за общински съветник от листата на СДС. През април той беше отстранен от кметското място заради обвинение за присвояване на общински средства.


Последната партия, на която Панайот Рейзи беше член и общински председател, беше ГЕРБ. След среща с премиера Бойко Борисов по повод обвиненията срещу него като тогавашен кмет, той напусна председателското място, а впоследствие и самата партия. През годините е подкрепян от "Гергьовден", ССД, социалдемократи и др.
Рейзи обаче посочва, че ще подкрепи кандидата за кмет от листата на ГЕРБ Красимира Германова, която до този момент беше председател на общинския съвет в морския град. Основният й опонент там се очертава да е Тихомир Янакиев от БСП. Гласове от управляващата партия, обаче, ще дръпне Георги Пинелов, който не остана доволен, че не го подкрепиха за кандидатура от ГЕРБ, напусна партията и се явява като кандидат на партия "МИР".


Оспорвана ще е и битката за Карнобат. Дългогодишният кмет Георги Димитров излиза за нов мандат, като независим. ГЕРБ отново ще заложат на досегашния зам.-областен управител Владимир Крумов. За втори път ще се включи в надпреварата и депутатът Тодор Байчев. Възможно е ситуацията с ареста на бизнесмена Миньо Стайков да окаже влияние на вота.


Три са кандидатурите за кмет в Несебър – издигнатият от Инициативен комитет Николай Димитров, Атанас Терзиев от ГЕРБ и Красимир Косев от "Подем". Основната борба ще е между първите двама. Терзиев ще бъде подкрепен и от партията на братя Диневи "Море".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Аре стига с тия небостъргачи. В БГ няма да има небостъргачи. Това иска влагане на много пари и много акъл, които в БГ ги няма. Виж, некое парцелче да се отдели, прекупи и препродаде на некоя чуждоземна фирма - е така може, но нема да стане.
  Чекаме с интерес к'во стана със златната дупка на Варна. Общинарите сигурно са имали данни за открито златно находище там...

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5957 Неутрално

  До коментар [#1] от "Хи-хи":

  В София вече има.
  Колкото до Бургас - ГЕРБ обичат кадрите на Мултигруп, кото са опитни в игрите с дъжд и захар.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6143 Весело

  ГЕРБ се разбра отново с "бизнеса".

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3434 Неутрално

  До коментар [#1] от "Хи-хи":

  Правилно е гражданите на Бургас да решават искат ли небостъргач или не. Отнася се и за другите градове.

 5. 5 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  Сегашниянкмет Димитьр Николов напьлно оправдава доверието на бургсзлий като в негово управление Бургас се превьрна в бьрзо-развивач се град.

 6. 6 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  Исках да кажа управдава.Извинявам се за правописната грешка.

 7. 7 Профил на Bizarre_infit
  Bizarre_infit
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#6] от "Mia san Bayern":

  Не пиши коментари докато караш че ядеш и бъркаш букви ;) . На мен с “О” ми харесва повече.

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 8. 8 Профил на Срам ме е от ГЕРБ
  Срам ме е от ГЕРБ
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#6] от "Mia san Bayern":

  ГЕРБерасти, милорд...!

 9. 9 Профил на Срам ме е от ГЕРБ
  Срам ме е от ГЕРБ
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#6] от "Mia san Bayern":

  ГЕРБерасти, милорд...!

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5002 Любопитно

  До коментар [#6] от "Mia san Bayern":

  Наистина ли искахте да кажете Управдава?

 11. 11 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 325 Неутрално

  До коментар [#5] от "Mia san Bayern":

  "СегашнияНкмет Димитьр Николов напЬлно Оправдава доверието на бургЗСлиЙ като в негово управление Бургас се превЬрна в бьрзо-развиваЧ се град."

  Коя грешка имаш предвид? Много са:-)

 12. 12 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 538 Неутрално

  БУРГАС-ОКУПИРАНА ОТ БЛЯДОВЕ ТЕРИТОРИЯ С КМЕТ-КОЛАБОРАЦИОНИСТ.

 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3002 Неутрално

  Явно Бургас става все повече фасаден град. Пооправени улици, ново строителство, горе-долу чистичко... Малко море и малко туризъм. Следват обаче ниски доходи и намаляващо население. Миналата седмица за пореден път гледах безумието Свети Влас и Слънчев бряг. Грозни сгради натъпкани една до друга, всичко затворено в очакване на следващите два месеца сезон.

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3547 Неутрално

  Като чуя за избори и се сещам за гъби. Макар че то тази година след сушата и гъби няма. Няма, ма има! Преди няколко дена набрах 20 кг сърнели. Едри, хубави, пресни. И малко печурки, и масловки, и даже пачи крак. Каква е връзката между гъбите и изборите...., да бе, темата беше изборите! В Бургас трябва да почнат да идват кораби. Както беше във време оно. Иначе и свети Чудотворец да стане кмет, все тая. Няма икономика, няма движение на стоки, няма пари. Ще има сама градинки и фонтанчета. Аааа, ....такова, отде ще дойдат корабите ли? Че как отде, от Брюксел, разбира се!

 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3002 Неутрално

  До коментар [#14] от "Judjuk":

  М-да. При ГЕРБ всичко е много хубаво, докато стане въпрос за икономика. Тогава се започват едни безкрайни и мъгляви приказки за бъдещето. Представяй си, какво щеше да бъде, ако нямахме късмета да сме в ЕС...

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#13] от "Petleshev":

  Любимата мантра на хейтърите. Сома дето официалните данни я опровергават. Нищо де, вие си приказвайте. Другото любимо ми е, как в едно и също изречение глупаците мрънкат, че града се изпразвал и в същото време, че големи задръствания ставали. А истината е, че нито града се изпразва, нито стават задръствания.

 17. 17 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Ето ви ги данните за населението на " изпразващия се " град:

  https://infostat.nsi.bg/infostat/pages/reports/result.jsf?x_2=1089

 18. 18 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Я, ти да видиш, каква била работата. На троловете ли да вярва човек, на вечно недоволните странджански селяндури ли или пък на официалните данни.

  https://trud.bg/населението-на-бургас-нараства/

 19. 19 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#1] от "Хи-хи":В София вече има.Колкото до Бургас - ГЕРБ обичат кадрите на Мултигруп, кото са опитни в игрите с дъжд и захар.
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Като говорим за дъжда и захарта: Ганчев от Микре е дългогодишен спонсор на Бкп/Бсп. Това не значи, че не се е отчитал и на Герб.

 20. 20 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Бургас става все по-зле. Местната управа е шампион само по едно - усвояване на евро фондове - за каквото трябва и не трябва.
  Града и преди си беше пре-застроен, но вместо да се работи за решаване на проблема той се доведе до критично състояние. Основно заради свързаности и корупция.
  Новата транспортна схема е пълно фиаско. Единствен плюс са новите автобуси, но организацията на движението, автобусни линии, светофари - всичко е пълна недомислица. Как успяха да в такъв малък град да увеличат времето за пътуване до центъра двойно и тройно? За да избегне малоумните светофари, целия трафик се пренасочи по странични улици, а централните булеварди са празни.
  Синя и зелена зони с огромни за размера на града размери - 3 пъти по-големи от тези в Пловдив и Варна.
  Градът става все по-мръсен. Сносно се чистят само центъра и морската градина. Всичко останало е потънало в боклуци.
  На територията на пристанището се строят заведения за "наши хора" с пари от евро проекти. Същото най-вероятно предстои и по алеята към Сарафово.
  Общинския съвет е превзет от клиентелисти, поставени там да отстоява нечии бизнес интереси.
  Всичко се е хвърлило да прави бизнес в туризма и ресторантьорството, а там добре печелят само собствениците, голяма част от които не са от града.
  Накратко и Бургас както и цялата ни държава плаче за тотална промяна, но няма кой!!!

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 21. 21 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#20] от "Морски":

  Може би е въпрос на гледна точка. Аз пък казвам, че нищо от написаното не е вярно или най- малкото е силно преувеличено. Това, което със сигурност не е вярно е, че Бургас става по- зле. Лъжа. За другото...всеки си преценя. Например синята и зелената зона. Най- лошото нещо за селяк свикнал да паркира, където му падне и най- доброто за човек, който харесва реда.

 22. 22 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#18] от "zle_platen_trol":

  Нараства докато има кой да идва от Ямбол и Сливен. Но и това вече се изчерпва.
  През следващото десетилетие ще гледаме все повече празни апартаменти.
  Не че и сега половината новопостроени бетони не пустят.
  Ако не се създадат нови по-добре платени работни места, ще заприлича на Слънчака през зимата.

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8390 Неутрално

  Когато целия бюджет на държавата е зад гърба ти, колко му е да купуваш власт и влияние.

 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4239 Неутрално

  ....... В Бургас трябва да почнат да идват кораби. Както беше във време оно. Иначе и свети Чудотворец да стане кмет, все тая.......
  —цитат от коментар 14 на Judjuk


  Там е мистерията на герберската икономика - България е обърнала гръб към морето. ГЕРБ искат да превърнат морските пристанища в яхтени (най-много за петролоносачи за Нефтохима), а цялата икономика да се концентрира ако може около София и малко в Ю. България между Стара Загора и Пловдив. А руснаците продължават да се заселват в Източна българия, и Русия продължава да иска терени за представителства за безсрочно ползване.

 25. 25 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3002 Неутрално

  До коментар [#16] от "zle_platen_trol":

  Бях преди около две седмици в Бургас. Видях се с няколко познати и приятели от студентските години. Общо взето, всички казват едно и също. Дребният и среден бизнес от ден на ден изчезва. Млади хора и семейства с деца заминават. Ниски доходи и заплати.
  Презстрояване и безумна организация на движението. Сини, зелени и не знам колко още зони.

  Бивш tww09306483.
 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4239 Неутрално

  До коментар [#20] от "Морски":Може би е въпрос на гледна точка. Аз пък казвам, че нищо от написаното не е вярно или най- малкото е силно преувеличено. Това, което със сигурност не е вярно е, че Бургас става по- зле. Лъжа. За другото...всеки си преценя. Например синята и зелената зона. Най- лошото нещо за селяк свикнал да паркира, където му падне и най- доброто за човек, който харесва реда.
  —цитат от коментар 21 на zle_platen_trol


  Колега, може и да си прав за гледната точка, но Морският има право. Във Варна не е по-различно - на пристанището големи терени бяха преустроени, и превърнати нещо като в полу-пешеходни зони, полу парк, и изведнъж бяха заети от нови ресторанти и пространства за паркинги. Нещо подобно се случва и на Алея І, която от променада се завзе първо от ресторанти и паркирали клиенти на ресторанта, а тепърва се подготвя строителство на хотели.

  Колкото за платеното паркиране - абсолютно съм съгласен с теб. Автомобилът е удобство, но не и нещо от първа, жизнена необходимост!

 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4239 Неутрално

  ..... Сини, зелени и не знам колко още зони.
  —цитат от коментар 25 на Petleshev


  Във Варна направо живнахме от въвеждането на синя зона в централната част. Редно ще е платеното паркиране да обхване и почивните и празнични дни. Надявам се това да се случи след изборите.

 28. 28 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Не може един град, при това с размерите на Бургас да разчита на туризма, който е пряко сили 5 месеца и е с най-ниските заплати. Познавам такива цъфнали покрай туризма бургазлии. Единия работи в известен ресторант там, но през мъртвия сезон, идва в София по строежите. Друга се чупи по в Германия и с не особено високата си заплата издържа семейството си. Като сестра й смени в сезона няколко честни бизнесмени, които просто накрая на месеца не искаха да плащат. И това на фона на мрънкането, че нямало работници.
  Знам и за бургазлии, които, за да имат истинска работа, пътуват до околните градове да работят в цеховете за кабели.

 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3002 Неутрално

  До коментар [#28] от "anton83":

  Туризмът е сезонна работа. По-скоро заетост за студенти и по-млади хора. Какво ще прави семеен човек? Ще чака на 2 или 3 месеца сезон, че да има доход? Как да стане?

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3547 Неутрално

  До коментар [#14] от "Judjuk":М-да. При ГЕРБ всичко е много хубаво, докато стане въпрос за икономика. Тогава се започват едни безкрайни и мъгляви приказки за бъдещето. Представяй си, какво щеше да бъде, ако нямахме късмета да сме в ЕС...
  —цитат от коментар 15 на Petleshev


  Кво щеше да бъде?!!!! Ми виж сърбите! Кеф ти Китай, кеф ти Русия, пък и Брюксел им прави мили очи. Построиха си тръбопровода без някой да гъкне.

 31. 31 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1712 Весело

  Работен кон не се сменя...

 32. 32 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Мрънкачите са на ниво обаче. Хем се мрънка как града западал и хората се изнасяли, хем как имало презастрояване и големи задръствания.

  Докато вие си мрънкате, керванът си върви.

 33. 33 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3547 Неутрално

  " А руснаците продължават да се заселват в Източна България..."
  До коментар [#24] от "historama":

  Не е точно така. Имат само ваканционни имоти. Като свърши сезона се прибират да си работят в Русия. Иначе ще изпукат от глад. Като свърши сезона, всички заведения затварят и настъпва мъртвило. Всички чакат следващия сезон. Още по-зле е в морските "градчета". Там едно кафе няма де да пиеш. А тази година и чернокопът не дойде.

 34. 34 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#21] от "zle_platen_trol":

  Хайде да не се обиждаме на "селяни".
  Истината е че синята зона не реши проблема с паркирането. И при синя зона няма парко места в центъра. Като се огледаш виждаш че повече от половината коли са на хора живеещи в центъра. Тоест основния проблем за липсата не паркинг е презастрояването.
  Сега в центъра все още живеят доста възрастни хора без авомобили, като си отидат и на тяхно място дойдат млади с по 2 коли ще стане ужасно.
  Синята зона постоянно се разширява защото продължава презастрояването на широкия център даже и на общински терени. За да не се успокоят живеещите в квартала, че все пак ще има къде да паркират - района става синя или зелена зона - примери много зелената зона около небостъргача на Флората, синята зона около ОУ "Бр. Миладинови".
  Защо в изискването за брой парко места на новопостроена сграда се смятат и местата на обществените улици и паркинги около сградата (по 1 на апартамент, а ако имаш 2 коли ако ти дойдат гости?). Би трябвало строителя да осигури поне по 1 място на своя терен - общинските са си допълнително.
  Не ми се влиза в подробности колко улици станаха еднопосочни заради кефа на някой богопомазан.

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 35. 35 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4239 Неутрално

  " А руснаците продължават да се заселват в Източна България..."До коментар [#24] от "historama":Не е точно така. Имат само ваканционни имоти. Като свърши сезона се прибират да си работят в Русия......
  —цитат от коментар 33 на Judjuk


  тези ги разравяй на други. Живея във Варна, и знам какво е. Говори се за 40 000 постоянно живеещи (не руснаци, а хора с руско гражданство), а може би и повече.
  Но за ГЕРБ и това е класифицирана информация.

 36. 36 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4239 Неутрално

  До коментар [#28] от "anton83":Туризмът е сезонна работа. По-скоро заетост за студенти и по-млади хора. Какво ще прави семеен човек? Ще чака на 2 или 3 месеца сезон, че да има доход? Как да стане?
  —цитат от коментар 29 на Petleshev


  Истина е, че туризмът е сезонна работа. Факт е, че не е необходимо 100% от трудоспособното население да е ангажирано в този бизнес. Но благодарение на туризма в някои страни са се уредили да живеят много добре, да имат много добри доходи, и регионите да процъфтяват (френската Ривиера). Само че у нас е почти класифицирана информация кой ОСРА черноморското крайбрежие. Със сигурност обаче не са местните.

 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4239 Неутрално

  До коментар [#36] от "historama":

  Истината е, че чрез туризмът се реализира местната селскостопанска продукция - плодове, зеленчуци, вина, а те не липсват в региона. Но по незнайни причини това не се случва.

 38. 38 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4653 Весело

  Бургас е толкова напред, сравнен с всички градове в страната, че е излишно въобще да се коментира. И резултите още на първи тур, ще бъдат показателни за едни, и отрезвяващи, отново, за други....

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 39. 39 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 637 Неутрално

  При 80% подкрепа за настоящия кмет мисля че е редно всички умнокрасиви смрадливи устенца да си седят затворени.Но нежели...Умнокрасивия простак винаги ще намери кусур,винаги ще е недоволен,винаги ще е сърдит.Ще иска да бъде сменен и тоя управник с Костов,Радан,Джасим,Белев,оня с порноактрисата и прочие-които не се съмнявам че ще се справят милион пъти по-добре...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 40. 40 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  ГЕРБ имат 2-ма читави кмета в големите градове - кметовете в Бургас и Стара Загора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK