Местният вот в Шумен: По-малко избиратели, повече кандидати за власт

Любомир Христов от ГЕРБ се кандидатира за втори кметски мандат.Авторът е собственик и главен редактор на сайта radian.bg.


По-малко избиратели, повече кандидати за власт, сериозна кметска битка до последния момент и сигурен балотаж – така изглежда десетият по големина български град в навечерието на местния вот.


На 27 октомври право на глас в Шумен имат 82 287 души. Жителите на общината по данни на ГРАО са 111 635, с близо 2000 по-малко от предходните избори. Въпреки топящите се избиратели, кандидатите за властта растат. За кметския пост в Шумен има цели 13 претенденти - с трима повече от 2015 г. , а кандидатите за 41-местния общински съвет са общо 386 – с около 15% повече в сравнение с предходните избори.
За какво се борят те? Тази година община


Шумен разполага с един нелош бюджет от 80 млн. лв.,


като 60 процента от него се осигуряват от държавната субсидия. В областния град има няколко големи производства, сред които се открояват комбинатът за алуминий "Алкомет" и трите завода на "Фикосота холдинг", а през последните години в Индустриалния парк на Шумен навлизат доста нови инвеститори. Тежкият проблем са ниските доходи – работните заплати тук остават значително под средните за страната (985 лв. брутна заплата в Шуменско през юни). Затова работа има, но няма работници. Младите и активни хора продължават да емигрират, бюджетните сектори остават сред най-големите работодатели в района, а общинската хазна гарантира оцеляването на редица местни дейности. Това прави разбираем високия интерес към местните избори в Шумен и значението да бъдеш политически представен в общинската власт.


Сегашният кмет на Шумен Любомир Христов (ГЕРБ) се бори за втори мандат и според социологическите проучвания ще отиде на балотаж с кандидата на БСП Венцислав Венков. Христов (65) е областен координатор на ГЕРБ, бивш депутат в 42-то Народно събрание и в 43-то Народно събрание (2014–2015), бивш директор на МВР в Шумен, работил е в системата на МВР близо 20 години, а преди това е служил в армията. През 2009 г. Комисията по досиетата оповести принадлежността му към Държавна сигурност. Това не попречи през 2015 г. да бъде избран за кмет на балотаж с 64% от гласовете срещу кандидата на БСП.


Силите между ГЕРБ и БСП са изравнени –


на европейските избори през май левицата загуби изборите само със 118 гласа от ГЕРБ, а сега се надява да направи пробив.


Кандидатът на БСП Венцислав Венков (62) е представител на гражданската квота, но свързан с левицата. Започнал е кариерата си като активист на бившия комсомол, после над 20 години е работил като журналист във в. "24 часа", водил е популярни предавания в регионални телевизии. Бил е областен управител на Шумен (2013-2014), а през последните години е изпълнителен директор на Българо-турската търговско индустриална камара и общински съветник.


Още един кандидат се включва с очаквания за добро представяне – Добромир Драев (48), досега председател на една от десните групи в местния парламент. Работи в неправителствения сектор, създател и активист на скаутски клуб. През изминалия мандат той беше един от най-острите критици на кмета, което му спечели популярност сред гражданите. Сега е кандидат за кмет и водач на листата на местна коалиция Движение България на гражданите/БНД, ЕНП, ССД, Глас народен, НДСВ.


Традиционната десница "Демократична България" издига в Шумен надпартийна кандидатура – адвокат Артур Алтунян, бивш общински съветник от движение "Гергьовден", уважаван юрист. На предходните местни избори десните партии от Реформаторския блок спечелиха 15% от гласовете в Шумен и станаха третата политическа сила със 7 места в общинския съвет.


Движението за права и свободи (ДПС),


макар че е първа политическа сила в региона, остава четвърта по влияние партия


в областния град. През 2015 г. ДПС получи 9,9 % (3522 гласа), но на европейските избори тази година показа доста по-слаб резултат. Сега обаче движението ще се бори да увеличи присъствието си в местната власт и да стане незаобиколим фактор при вземането на управленски решения. Тази задача беше поставена от председателя на ДПС Мустафа Карайдайъ при посещението му в града. За да мобилизира избирателите си, партията издигна в Шумен кметската кандидатура на бившия депутат Четин Казак, а специално за кампанията тук беше изпратен Христо Бисеров.


В надпреварата за Шумен се включи и бившият кмет от БСП Красимир Костов, управлявал два мандата до 2015 г. Той се регистрира като представител на партия "Български социалдемократи" и беше изключен от БСП.


ВМРО издига за кмет доц. Стефан Минков, историк, преподавател в Шуменския университет. Той е и водач на листата за общински съветници. "Атака" участва с местния си координатор Добрин Чайлев, бивш военен, общински съветник. НФСБ издигна кандидатурата на шуменския си председател Наталия Стефанова, общински съветник.


Коалиция "Ние, гражданите" издига за кмет бившия началник на шуменския гарнизон о.р. полк. Митко Йоцов. На предходните избори той беше кандидат на ВМРО от гражданската квота и спечели две места в общинския съвет.
Местната коалиция АБВ /СДП участва в изборите с общинския лидер на АБВ и досегашен общински съветник Валентин Велев, бивш началник на служба БОП в шуменската полиция


Кандидати за кмет са и Николай Колев, издигнат от ПП "Воля" и Валентин Маламов от ПП "МИР".


Очаква се пъстър общински съвет


И лявото, и дясното, и т.нар. патриотично пространство в Шумен са разцепени. Това предопределя един фрагментиран общински съвет, в който вероятно ще се търсят тематични мнозинства.


Вдясно за гласовете на симпатизантите се борят и "Демократична България", коалицията около ДБГ и ГЕРБ. Левицата се цепи, Патриотите също не са единни – всяка от партиите участва в изборите със собствена листа.


Раздробяването на дясното и на лявото пространство предвещава пъстър общински съвет, в който трудно ще се постигне трайно мнозинство, а това ще повиши тежестта на ДПС, които ще получат много по-голяма роля при вземането на управленски решения. Това е прогнозата на политолога Валентин Захариев, бивш директор на Телевизия Шумен и водещ на политическо предаване. Той коментира, че БСП има шанс да спечели в Шумен, ако на балотажа успее да обедини недоволството на гражданите от 4-годишното управление на ГЕРБ.


Шумен има няколко сериозни проблема, но безспорно най-драстичен е с водата –


шуменци плащат най-скъпата вода в България – 3,40 лв. за кубик, а тя дори не е пречистена,


тъй като градът няма пречиствателна станция. Шумен, Търговище и Велики Преслав черпят вода от язовир "Тича", който е със статут на водоем за поливни цели и няма санитарно-охранителна зона. Години наред жителите си купуват минерална вода за пиене.


Градът има сериозен проблем и с екологията – през зимата е в топ 5 на градовете с най-мръсен въздух и затова получи правото да кандидатства по европрограми за екологичен транспорт. Но отпадна от класацията, тъй като няма собствена общинска транспортна фирма. Така загуби 12 млн. лв. за електрически автобуси, които не само щяха да решат част от екологичния проблем, но и щяха да облекчат транспорта, който в момента е изцяло в ръцете на частна фирма и предизвиква масово недоволство заради недостатъчните и стари автобуси.


Тези проблеми, заедно с ниските доходи и топящото се население, сериозно подкопават доверието в ГЕРБ, защото партията и на предходните избори обещаваше пречиствателна станция за питейна вода, справяне с проблема с мръсния въздух и по-висок стандарт, напомня Валентин Захариев. Но предупреждава, че не е ясно дали това недоволство ще успее да обедини протестните гласове при балотаж между ГЕРБ и БСП. Управляващите ще мобилизират целия си административен и корпоративен вот, защото за тях това е изключително важна битка. Политологът прогнозира, че част от гласовете на ГЕРБ сега ще отидат при "Демократична България". Всичко зависи от изборната активност, тя е определящ фактор за това кои партии ще отидат на балотаж и колко общински съветници ще имат в следващия местен парламент. На предходните местни избори активността в Шумен беше под 50%.


Девет от 10-те досегашни общински кметове в Шуменска област се състезават за нов мандат


Освен Любомир Христов в Шумен, това са Александър Горчев във Велики Преслав, Милена Недева в Каспичан, Нида Ахмедов в Каолиново, Иванка Петрова в Смядово, Мердин Байрям във Върбица, Ешреф Реджеб в Никола Козлево, Нехрибан Ахмедова във Венец и Нуридин Исмаил в Хитрино. На избори тръгват и петима бивши кметове.


До 2015 г. половината от 10-те общини в Шуменска област бяха традиционна крепост на ДПС, но на предходните избори ГЕРБ направи пробив и спечели в един от бастионите – Никола Козлево. Досега ГЕРБ имаше кметове в 5 общини - Шумен, Нови пазар, Никола Козлево, Смядово и Каспичан. ДПС започна мандата с кметове в 4 общини – Венец, Каолиново, Върбица и Хитрино, а БСП имаше само един общински кмет във Велики Преслав.


ДПС има сериозен проблем в Хитрино, където се изправя срещу досегашния кмет и бивш областен лидер на движението Нуридин Исмаил. На тези избори той участва като кандидат на партия ДОСТ.


ДПС ще се опита да компенсира загубата на традиционните си избиратели,


които масово емигрират, като засили влиянието си сред ромите. Прогнозите обаче са, че няма да успее да си върне нито Никола Козлево, нито Хитрино. В най-добрия случай Движението ще си запазяи Каолиново, Върбица и Венец, макар че във Венец ситуацията също е сложна. Там до последно се конкурираха две силни кандидатури, а при посещението си там лидерът Мустафа Карадайъ зае страната на единия, който е традиционно силен в района.


ДПС имат проблеми и в община Велики Преслав, защото там по селата има силни структури на партия ДОСТ, която се бори за същите гласове и на предходните избори на места беше първа политическа сила.


ГЕРБ също ще има проблеми в общините, тъй като смени двама от досегашните си кметове – в Нови пазар и в Каспичан. След два мандата начело на община Каспичан, досегашният кмет на ГЕРБ Милена Недева не получи подкрепа за следващ мандат и участва като независима. Управляващите издигнаха кандидатурата на помощник-нотариус Юлия Вълчева Добрева – Петрова, която е получила най-много гласове от общинската конференция на ГЕРБ.


ГЕРБ смени и кмета си в Нови пазар, където до последния момент се очакваше Ивайло Камаджиев да бъде издигнат за втори мандат. Местната структура обаче подкрепи общинския председател на партията Ангел Куцаров.


Най-безспорна е победата на ГЕРБ в Смядово, където управляващите участват с досегашния кмет Иванка Петрова и в община Никола Козлево, където отново издигат кандидатурата на Ешреф Реджеб. Последният беше проверен от прокуратурата във връзка с разследване на Нова тв през 2016 г., че общински служители работят в магазин а на семейството му. През 2018 г. прокуратурата прекрати разследването за престъпление по служба с мотива, че не са открити пропуски в работата на служители от общината.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Не ,че ни интересува , но знаем ,че Варна е пристанище на Шумен ,а всяка събота и неделя , можеш да се състезаваш по пистата от Шумен за Варна и обратно със селяци от Шумен и Рязан град по посока Русе .

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5364 Весело

  "...много вожд, малко индианец..."

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7484 Неутрално

  Много милиционери, много нещо. Това са кадрите на ГЕРБ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK