"Спaceниeтo нa дaвeщитe ce e дeлo нa caмитe дaвeщи ce"

"Спaceниeтo нa дaвeщитe ce e дeлo нa caмитe дaвeщи ce"

© Георги КожухаровЮристи и анализатори коментираха последния мониторингов доклад на Европейската комисия за правосъдието и вътрешния ред в България и Румъния и препоръката на председателя й Жан-Клод Юнкер механизмът за наблюдение на България да отпадне. Решението няма да е на екипа на Юнкер, а на новата комисия на Урсула фон дер Лайен.


Емил А. Георгиев, адвокат, активист на "Правосъдие за всеки", във "Фейсбук":


В прессъобщението на Еврокомисията, че ще предложи заместване на европейския мониторинг върху правосъдието с домашен такъв (осъществяван от нов съвет = още бюрокрация и пунтамара) липсва само заключението, че Гешев е радост.
Деляна Пехливанова, бивш правен съветник в Народното събрание, във "Фейсбук":


Силно подминавана и пренебрегвана, но драстино важна новина за деня! След 12-годишен мониторинг на българската правосъдна състема, всякакви извивания на ръце и извращения, точно сега, когато "третата власт" е напълно обраснала с олигархични интереси, ЕК спира наблюдението над България. Защо?! Сигурна съм, че управляващите ще си припишат заслугата за това и ще го изкарат като позитивна новина. Но не е! Трагична новина е.


Лозан Панов, председател на ВКС, пред журналисти:


Oтпaдaнeтo нa мoнитopингa въpxy пpaвocъдиeтo и вътpeшния ни peд ocнoвнo щe e знaĸ зa тoвa, чe cпaceниeтo нa дaвeщитe ce e дeлo нa caмитe дaвeщи ce.


Иван Брегов, Институт за пазарна икономика, в "Денят с Веселин Дремджиев":


Управляващите в България възприемаха мониторинга, упражняван от Европейската комисия в областта на правосъдието, като посочване на това кои закони трябва да променят, а не като промяна на политики и манталитет. Съдиите не получиха независимост от политическа намеса, а освен това и съдиите, и прокурорите още нямат адекватен механизъм за влизане в системата и за оценка, което е голям пропуск.


Иванка Иванова, "Отворено общество", пред БНР:


Препоръките, заложени в механизма за сътрудничество и проверка, и тяхното изпълнение от страна на българските власти създадоха повече предпоставки за рискове пред върховенството на правото в България, отколкото да доведат до сериозен напредък. Предложението за отпадане на мониторинга не е заради успешната борба на страната ни с корупцията и с организираната престъпност, а заради промени в контекста.


В механизма няма показател за състоянието на правата на човека и това позволи на правителството да прилага в борбата с корупцията и с организираната престъпност мерки, които всъщност са вредящи върху правата на човека и заради които получаваме и ще получаваме осъдителни решения на Съда по правата на човека. Европейската комисия няма смисъл да поддържа механизъм за наблюдение на върховенството на правото само за България и за Румъния.


Николай Христов, адвокат, "Да, България", във "Фейсбук":


Утре се навършват точно три месеца от интервюто на Иван Гешев, в което той в национален ефир на практика обвини в съпричастност в тероризъм една политическа формация. Доказателства за това не сме видяли. Нито повдигнати обвинения. Нито задържани. Нито каквито и да било, дори и косвени, действия по разследване в подобна посока.


Остана обаче обвинението под формата на посочване с пръст. Обществото е осведомено от държавното обвинение кои са терористите.


Това е коментарът по новината за мониторинга, ако някой наистина се интересува от напредъка на страната по тези теми. Всичко останало е политика, добре почерпена с древен ишиас ...


Велислав Величков, адвокат, председател на Инициатива "Правосъдие за всеки", пред БНР:


Аз лично последните седмици очаквах точно такова становище. Де факто това е липса на становище. ЕК явно абдикира от този свой ангажимент, който не може да изпълни. Не го изпълни нито по отношение на България, нито по отношение на Румъния.


При 10 от препоръките й дори няма начало на изпълнение. В частта, която касае прокуратурата, абсолютно нищо не е изпълнено. Това е измиване на ръце, не е решаване на проблем, и е признание за огромна слабост на настоящия състав на ЕК. Тъй като без да е постигнал исканите резултати, след като даде достатъчно отсрочки на България, а и на Румъния, предпочита да снеме механизма, да снеме отговорността от себе си и да запише червена точка в последните дни на мандарта си, вместо да признае, че нещата не са изпълнени.


Това е все едно класният ръководител на един клас в едно учебно заведение да каже, че следващия месец или два няма да осъществява контрол над домашните, няма да изпитва учениците и се очаква самите ученици да си задават и да си записват домашните, да си осъществяват контрола и може би да си пишат оценките. Да кажеш, че разчиташ на вътрешен мониторинг при страна, която в продължение на близо 3 години не е изпълнила едни 17 препоръки, това е изключителен наивитет или по-скоро измиване на ръце и сваляне на отговорността.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK