"Спaceниeтo нa дaвeщитe ce e дeлo нa caмитe дaвeщи ce"

"Спaceниeтo нa дaвeщитe ce e дeлo нa caмитe дaвeщи ce"

© Георги КожухаровЮристи и анализатори коментираха последния мониторингов доклад на Европейската комисия за правосъдието и вътрешния ред в България и Румъния и препоръката на председателя й Жан-Клод Юнкер механизмът за наблюдение на България да отпадне. Решението няма да е на екипа на Юнкер, а на новата комисия на Урсула фон дер Лайен.


Емил А. Георгиев, адвокат, активист на "Правосъдие за всеки", във "Фейсбук":


В прессъобщението на Еврокомисията, че ще предложи заместване на европейския мониторинг върху правосъдието с домашен такъв (осъществяван от нов съвет = още бюрокрация и пунтамара) липсва само заключението, че Гешев е радост.
Деляна Пехливанова, бивш правен съветник в Народното събрание, във "Фейсбук":


Силно подминавана и пренебрегвана, но драстино важна новина за деня! След 12-годишен мониторинг на българската правосъдна състема, всякакви извивания на ръце и извращения, точно сега, когато "третата власт" е напълно обраснала с олигархични интереси, ЕК спира наблюдението над България. Защо?! Сигурна съм, че управляващите ще си припишат заслугата за това и ще го изкарат като позитивна новина. Но не е! Трагична новина е.


Лозан Панов, председател на ВКС, пред журналисти:


Oтпaдaнeтo нa мoнитopингa въpxy пpaвocъдиeтo и вътpeшния ни peд ocнoвнo щe e знaĸ зa тoвa, чe cпaceниeтo нa дaвeщитe ce e дeлo нa caмитe дaвeщи ce.


Иван Брегов, Институт за пазарна икономика, в "Денят с Веселин Дремджиев":


Управляващите в България възприемаха мониторинга, упражняван от Европейската комисия в областта на правосъдието, като посочване на това кои закони трябва да променят, а не като промяна на политики и манталитет. Съдиите не получиха независимост от политическа намеса, а освен това и съдиите, и прокурорите още нямат адекватен механизъм за влизане в системата и за оценка, което е голям пропуск.


Иванка Иванова, "Отворено общество", пред БНР:


Препоръките, заложени в механизма за сътрудничество и проверка, и тяхното изпълнение от страна на българските власти създадоха повече предпоставки за рискове пред върховенството на правото в България, отколкото да доведат до сериозен напредък. Предложението за отпадане на мониторинга не е заради успешната борба на страната ни с корупцията и с организираната престъпност, а заради промени в контекста.


В механизма няма показател за състоянието на правата на човека и това позволи на правителството да прилага в борбата с корупцията и с организираната престъпност мерки, които всъщност са вредящи върху правата на човека и заради които получаваме и ще получаваме осъдителни решения на Съда по правата на човека. Европейската комисия няма смисъл да поддържа механизъм за наблюдение на върховенството на правото само за България и за Румъния.


Николай Христов, адвокат, "Да, България", във "Фейсбук":


Утре се навършват точно три месеца от интервюто на Иван Гешев, в което той в национален ефир на практика обвини в съпричастност в тероризъм една политическа формация. Доказателства за това не сме видяли. Нито повдигнати обвинения. Нито задържани. Нито каквито и да било, дори и косвени, действия по разследване в подобна посока.


Остана обаче обвинението под формата на посочване с пръст. Обществото е осведомено от държавното обвинение кои са терористите.


Това е коментарът по новината за мониторинга, ако някой наистина се интересува от напредъка на страната по тези теми. Всичко останало е политика, добре почерпена с древен ишиас ...


Велислав Величков, адвокат, председател на Инициатива "Правосъдие за всеки", пред БНР:


Аз лично последните седмици очаквах точно такова становище. Де факто това е липса на становище. ЕК явно абдикира от този свой ангажимент, който не може да изпълни. Не го изпълни нито по отношение на България, нито по отношение на Румъния.


При 10 от препоръките й дори няма начало на изпълнение. В частта, която касае прокуратурата, абсолютно нищо не е изпълнено. Това е измиване на ръце, не е решаване на проблем, и е признание за огромна слабост на настоящия състав на ЕК. Тъй като без да е постигнал исканите резултати, след като даде достатъчно отсрочки на България, а и на Румъния, предпочита да снеме механизма, да снеме отговорността от себе си и да запише червена точка в последните дни на мандарта си, вместо да признае, че нещата не са изпълнени.


Това е все едно класният ръководител на един клас в едно учебно заведение да каже, че следващия месец или два няма да осъществява контрол над домашните, няма да изпитва учениците и се очаква самите ученици да си задават и да си записват домашните, да си осъществяват контрола и може би да си пишат оценките. Да кажеш, че разчиташ на вътрешен мониторинг при страна, която в продължение на близо 3 години не е изпълнила едни 17 препоръки, това е изключителен наивитет или по-скоро измиване на ръце и сваляне на отговорността.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на СА
  СА
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За съжаление, ЕК съвсем постла пътя за пълзящия тоталитаризъм в България. Грях на душата на всеки евробюрократ, който е видял някакъв несъществуващ напредък.

 2. 2 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Спaceниeтo нa дaвeщитe ce e дeлo нa caмитe дaвeщи ce"
  Този цитат от великите Илф и Петров е съвсем на място, защото вдигането на мониторинга означава, че ни оставят да се спасяваме сами, без намеса на ЕК. И ще се удавим, това е сигурно.

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2733 Весело

  Тогава да им отвърнем с друг цитат от Илф и Петров - Не ме учете как да живея по добре . Помогнете ми материално ...

 4. 4 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Юнкер целуваше когото му падне. Само австриеца му се опъна и го направи за смях. На изхода Юнкер иска да изглежда като "добрия самарянин", и прави уж добри дела. Но да видим дали ще се приеме този доклад на Европейската комисия.

 5. 5 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  До коментар [#2] от "proza":

  "Спaceниeтo нa дaвeщитe ce e дeлo нa caмитe дaвeщи ce"
  Този цитат от великите Илф и Петров е съвсем на място, защото вдигането на мониторинга означава, че ни оставят да се спасяваме сами, без намеса на ЕК. И ще се удавим, това е сигурно."

  И аз мисля, че ще се "удавим", оставени да се спасяваме сами.
  Имам надежда да бъде приет от ЕС механизмът, чрез който еврофинансирането ще бъде обвързано със спазването на върховенството на правото, който да бъде коректив в бюджетната рамка на ЕС за 2021-2027 г.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 6. 6 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Ами правилни оценки, ама корупцията е заразно зло - броди из цяла Европа. Лицемерието също.

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 7. 7 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Държавата на мафията ще колапсира НЕ поради външни мерки и наказания, а под тежестта на собствената си престъпност и социалния разпад, причинен от нея.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  Ярко потвърждение ан новата политика на Европа на две скорости. България е оставена сама да се "реформира" и ако иска да настига другите страни.
  Да, спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се. Който плува, ще се оправи. За държавата, не знам. Твърде много удавници останаха...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Дневник, а другата гледна точка?

  Отличителна черта на парцаливата "журналистика" е точно едностранчивото представяне на фактите. 117 позиция, а?

 10. 10 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  До коментар [#8] от "penetrating":

  Ярко потвърждение ан новата политика на Европа на две скорости. България е оставена сама да се "реформира" и ако иска да настига другите страни.Да, спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се. Който плува, ще се оправи. За държавата, не знам. Твърде много удавници останаха...
  —цитат от коментар 8 на penetrating


  "Който плува, ще се оправи." = Терминал 2 е правилното решение

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 11. 11 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  До коментар [#7] от "Боян Таксиров":

  Комунистите фалираха след 45 години, и на тая кенефена мутро-държавица Тиквостан бих казал и остават около 15-20 години, след това картите се смесват отново !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 12. 12 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#11] от "Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !":

  След това кой знае какво ще има, но при тази демографска криза, може само да носи името България, като даже и това не е сигурно.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  Наредени "правосъдие за за всеки,АзаБ,Отеовено Общество,ДеБъ...Хубавци от хор" Грант за всеки" ?Птдолу подопечените им тролове припяват.Панов да ходи да научи румънците как да си купят вила с заплата на морето..

 15. 15 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  До коментар [#13] от "2.5":

  Панов не споменава защо зс Румъния остава монитринга.Тях защо не ги оставят да се оправят,ами ги мониторират още?!Нали бяха много напред уж?!

 16. 16 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2206 Весело

  До коментар [#15] от "yanne":

  Панов докара Кьовеши тук, сега е редно тя да си го вземе там!
  Ако наокло има градинка с езеро, могат заедно да хранят лебедите - вкл. и черния!

  :-)

  I Want To Believe
 17. 17 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 688 Неутрално

  За всичко ЕК ни бе виновна.
  Е, ЕК ни остави "на мира". Сами да се оправяме.

  ИДВАТ ИЗБОРИ!

 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Некои другаре много искат да бъдат наблюдавани. Ексхибиоцинизъм в действие. Само че не са девойки на пилон и никой няма интерес. И нямат кво да покажат. А след като 12 години вече ги наблюдават кво се промени? Нищо! По-добре да идва бай Атлантик на бял кон!

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#18] от "Judjuk":

  Но НЯМА да дойде...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 21. 21 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Хейтъри и “пунтимари”!

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  ЕК ни каза в лицето, че сме неспасяеми. И ако искаме нещо да се промени, да си размърдаме задниците, а не да чакаме някой друг да ни оправя.

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Весело

  До коментар [#10] от "Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !":

  Докато не сложат изходна виза :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  "Всичко останало е политика, добре почерпена с древен ишиас ..."


  Много точно !

 25. 25 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Европейските лидери от няколко години се пързалят по наклонената плоскост и стават все по-жалки и неубедителни с аргументите си.
  Отказът от категорична и ефикасна позиция срещу агресивна Русия и престъпния режим на Путин.
  Наливането на пари на престъпника Ердоган.
  Измишльотината "Европа на две скорости" (във физиката не съществува тяло,което да се движи на две скорости), с което ЕС абдикира от ангажиментите си да наложи ред в Източноевропейските страни.
  Отказа да приеме Македония и Албания заради продажника Макрон.
  Готви се да предаде Украйна.
  И всичко това гарнирано с крупни финансови далавери и потоци с режимите на Путин и Ердоган и бившите източноевропейски комунисти. ЕС с такива лидери не го очаква добро бъдеще.

 26. 26 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Когато
  До коментар [#9] от "niakoi_si":

  Чети си ПИК и Блиц за се насладиш на обективна журналистика.

 27. 27 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#2] от "proza":

  То пък голямата намеса. Пишат едни големи приказки, а нашите тука викат "о да, от утре почваме да се стараем повече" си го местят от единия крачол в другия.
  Но съм съгласна, че макар и формален, поне е някакъв контрол.
  Абе изложи се Юнкер, ама какво да ги правиш. Чиновници, сър.
  По-важни са решенията, които се вземат от отделните държави, напр. за Шенген. Политиците са една идея по-хард от европланктона. И слава Богу.

 28. 28 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  И тук няма празно! Само наш’те! Да живее свободната журналистика и борбата за нея!

  Мърфи е оптимист!
 29. 29 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#1] от "jjs30624784":

  не бих обвинявала толкова евробюрократите, колкото политическите нива. това е политическо решение, и принадлежи на юнкер.

 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#18] от "Judjuk":Но НЯМА да дойде...
  —цитат от коментар 20 на Боян Таксиров


  Що? Не го ли поканихте?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK