Михайлов си отиде, Гешев идва: два различни спектакъла, но с общ почерк

Главният герой, излъчен за поста, месеци наред, без почивен ден грееше от телевизионния екран, за да арестува, обискира, разследва, изобличава и да сочи врагове

© Велко Ангелов

Главният герой, излъчен за поста, месеци наред, без почивен ден грееше от телевизионния екран, за да арестува, обискира, разследва, изобличава и да сочи враговеТекстът е препечатан от "Дойче веле".


"А сега продължаваме с ужасяващата футболна седмица." С тези думи през уикенда телевизионна водеща направи преход между две теми в предаването си. Днес, с поглед към предстоящото, със същото основание бихме могли да кажем, че продължаваме с "ужасяващата прокурорска седмица".


Какво е общото?
На пръв поглед между футболните събития от миналата седмица и прокурорските от тази няма нищо общо, освен че хронологически, по случайност, те се паднаха на две последователни страници в сценария, по който се случват нещата в държавата.


Когато човек се вгледа по-внимателно в тях обаче, открива поне една голяма прилика, която със сигурност не е случайна и е също толкова ужасяваща, колкото нацистките прояви на националния стадион. Начинът, по който бе свален от поста вече бившият президент на футболния съюз, много прилича на начина, по който бе издигнат (и след два дни най-вероятно ще бъде "избран") новият главен прокурор. Нещо като типово активно мероприятие, приложено в две различни ситуации.


Още в началото да направим уговорката, че тук не става дума за качествата на двамата. Както и затова дали например единият е заслужено свален, а другият – незаслужено издигнат. Истинският въпрос е как и защо като по правило у нас на такива постове се поставят такива хора. Колкото до постовете, те, разбира се, са твърде различни. Единият дава огромна фактическа власт и мощни лостове за влияние във всички сфери на обществения живот. Но явно и другият крие някоя и друга апетитна хапка и възможности, които го правят съблазнителна цел за овладяване.


Начинът, по който бе свален от поста президентът на футболния съюз, много прилича на начина, по който бе издигнат новият главен прокурор

© Анелия Николова

Начинът, по който бе свален от поста президентът на футболния съюз, много прилича на начина, по който бе издигнат новият главен прокурор


Как се сваля футболен президент


Миналата седмица след катастрофалната загуба от Англия, съпътствана от позорни сцени на стадиона, отразени обилно от световните медии, президентът на футболния съюз бе принуден да подаде оставка. Загубата бе съвсем естествена и непресторена – точно отражение на разликата в класите на двата отбора. Расисткото "шоу" обаче бе очевидно предварително поръчано и отлично организирано, инсценирано и разиграно. Разстановката на така наречените футболни фенове по трибуните бе добре обмислена, така че камерите на струпалите се английски медии да имат добра видимост към тях. На получилите се "хубави" кадри съвсем ясно се вижда как (започвайки още при химните) изпълнителите се подсмихват, докато (без да се крият, съвсем демонстративно) изпълняват целия си "репертоар". А след като си свършват работата, още преди края на първото полувреме, по даден им отнякъде знак си тръгват по живо, по здраво.


Разбира се, всичко това въобще не отменя факта, че расистките, нацистките и всякакъв друг вид отвратителни възгледи са широко разпространени сред посещаващите футболни мачове, както и в "дълбините" на обществото и по "висините" на политиката и властта. Но в случая те бяха просто сценична роля. Властта се направи на изненадана, но и тя бе част от театрото. Въпреки двуседмичните обилни медийни предупреждения органите на реда не направиха абсолютно нищо, за да попречат на от години отлично познатите им "фенове" да влязат на стадиона и да изпълнят номера си. Сетиха се да ги "търсят" чак след края на спектакъла. А той продължи така: първо скандалът гръмна на международно медийно и политическо ниво, после премиерът поиска оставката на футболния шеф, който първоначално я отказа, но после бързо размисли, след като точно в този момент по случайно съвпадение ГДБОП нахлу в офисите на футболния съюз. От тази акция естествено няма да произтече нищо. Но целта вече бе постигната.


Как се избира главен прокурор


Подобни показни акции бяха ключов сюжетен елемент и в другия спектакъл – по избора на главен прокурор. Главният герой, излъчен за поста, месеци наред, без почивен ден грееше от телевизионния екран, за да арестува, обискира, разследва, изобличава и да сочи врагове. Публиката трябваше да остане с впечатлението, че е навсякъде и че върху раменете му се крепи цялата битка с престъпността във всичките ѝ разновидности и калибри: телефонни измамници и чужди шпиони, дребни селски апаши и корумпирани кметове, кибертерористи и убийци. Така системно бе извайван образът на неуморен борец за справедливост и защитник на народа от злодеите.


Разбира се, масираното медийно присъствие крие сериозен риск героят да се изложи. Така в ефира се прокраднаха забележителни с комизма и цинизма си реплики и лъснаха спорните му възгледи по някои конституционно-правни въпроси. Което засили отдавнашните съмнения в неговата професионална и морална пригодност за поста и предизвика много критики. Но за заглушаване на критиките бяха приложени други изпитани драматургични похвати. Като включване на хор от зависими клакьори (под формата на идентични възторжени писма от трудови колективи). И платени агитки за улична подкрепа като онази на стадиона миналата седмица. По-внимателно проучване вероятно ще покаже, че някои от конкретните изпълнители са играли и на двете сцени.


Ужасяващият резултат


Като обобщение може да се каже, че двата спектакъла са обединени от натрапващи се прилики в стила на сценаристите (сред които също може да има съвпадения), сходства в режисьорските похвати и общата тежко чалгализирана и пропита от "кафяви" изпарения атмосфера, без особени интелектуални и културни претенции. Което обяснява и известните прилики между основните персонажи.


И още нещо. Те показват как в България се решават кадрови и други управленски въпроси. Уж всичко формално върви по правила и процедури, но всъщност нещата се случват другаде, в някаква паралелна действителност. Онова, което се вижда и чува, е привидност, която трябва да прикрие истинските причини, мотиви, движещи сили и интереси. В тази паралелна действителност футболът и правото сами по себе са маловажни. Важни са властта и парите.


Затова и резултатите са ужасяващи – и на футболното поле, и на полето на законността и правото. При футбола е лесно – мнозина могат да минат и без него, а който обича тази игра, гледа английската Висша лига. При законността и правото не е толкова просто.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6651 Весело

  Не съм мяркал Боби Михайлов без перука, ама Гешев повече си прилича със Слави Трифонов )

  [email protected]
 2. 2 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  "...пропита от "кафяви" изпарения атмосфера..."

  Точно!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 3. 3 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Как вързахте Михайлов с Гешев няма значение. както е казал бай-Ганьо "тури едно перде на очите, па плюй наляво надясно". Патетичните ви опити продължават.

 4. 4 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 309 Неутрално

  "...пропита от "кафяви" изпарения атмосфера..."Точно!
  —цитат от коментар 2 на Kamenarski


  Това в медиите на розовобузия ли?

 5. 5 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  Чудесен анализ! Браво!

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3651 Любопитно

  И агитките им еднакви...

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  С бюлетина 66 срещу коалицията "Гешев е радост"!

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3994 Неутрално

  До коментар [#6] от "hodounski":

  "И агитките им еднакви..."

  Не просто еднакви, а съставени от едни и същи лица (ако това е думата). 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 24 Любопитно

  Да, Михайлов си отива, но и Барисов си отива!
  Да, Гешев идва,но и Бойкикиев идва!
  Бъдещето принадлежи на ДеБъ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 10. 10 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5154 Неутрално

  Добре де, Михайлов не трябваше ли да бъде сменен?

  Gunter glieben glauchen globen
 11. 11 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3710 Неутрално
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7700 Неутрално

  "дали например единият е заслужено свален, а другият – незаслужено издигнат. "
  Има ли някой , който да се колебае в отговора.

 13. 13 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  До коментар [#10] от "Alarmstufe: Rot":

  Прочети статията и се опитай да осмислиш написаното. Защото с въпроса си показваш или неразбиране на текста, или опит за манипулация.

 14. 14 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 826 Неутрално

  "...пропита от "кафяви" изпарения атмосфера..."Точно!
  —цитат от коментар 2 на Kamenarski


  колегач явно ви кефят приказките на тежки партийни секретари на БКП какъвто е авторът - да не сте колеги с него и по дс линия

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 15. 15 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#10] от "Alarmstufe: Rot":Прочети статията и се опитай да осмислиш написаното. Защото с въпроса си показваш или неразбиране на текста, или опит за манипулация.
  —цитат от коментар 13 на Fiji


  често явно омисляте произведенията на класиците на марксизма-ченгелизма, каквито са тези на автора

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 16. 16 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5154 Любопитно

  До коментар [#13] от "Fiji":

  Може ли да не ме поучаваш, а да отговориш на конкретния ми въпрос? Когато хванаха Михайлов в кадър как залита и се свлича мъртвопиян, пак ли беше заговор на тъмните сили? На теб харесва ли ти състоянието на футбола ни? Михайлов отговорен ли е за това състояние?

  Gunter glieben glauchen globen
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 1373 Весело

  [quote#14:"hhhuuunnnn"][/quote]

  От малък си мечтаех да ме вземат в ДС, но уви - бай тошо не устиска..., а после вече нямаше файда, вече бяха раздали чувалите с парите...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 19. 19 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  До коментар [#16] от "Alarmstufe: Rot":

  А защо го преизбираха толкова пъти на конгресите? В статията не се говори за качествата на Боби Михайлов, а за методите, с които се избират, преизбират, подкрепят или свалят от постове такива като него.

 20. 20 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#10] от "Alarmstufe: Rot": "Добре де, Михайлов не трябваше ли да бъде сменен?""
  - Да, но не по този недодялан начин. Смениха го, Е, и? Следващия, ако на Боко не му хрумне, ще изкара и той 14 години. Ако имаше мандатност, нямаше да се стига до просташки изпълнения: Ще му спра парите? Един от начините да се спре произвола, мандатност за всеки пост, платен от държавата - От министър председателя, през директор на училище, до последния кмет и депутат. Президента има право на два мандата, а сульо и пульо могат да началстват цял живот. И после , защо бягали младите? Да чакат цял живот някоя некадърна номенклатура, да се пенсионира или да пукне. Интересно, как от 240 кукунделници в парламента, един не се сети да внесе, поне предложение, за закон за ограничаване на стоенето във властта. Нинова направи нещо, но в рамките на една партия. Другите се правят на ни чул, ни видял. И ние се дърлиме един друг, без да осъзнаваме, че без взискателност и наказателен вот, тези тунеядци няма да се променят. Ако искаме да сме демократична държава, трябва да разберем, че няма демокрация без мандатност. Виждаш, че партийните ти вождове са потънали в изпражнениия и отново ги подкрепяш. И после се сърдим, че някой ни определя като дебили.

 21. 21 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5154 Неутрално

  До коментар [#19] от "Fiji":

  Грешките се натрупват. Чак такива изцепки Михайлов не беше правил. А и представянето на националния отбор никога не е било толкова трагично - 6 мача без победа. Последен в групата. Защо за всяко нещо трябва да се търси под вола теле, световен заговор и тъмни сили?

  Gunter glieben glauchen globen
 22. 22 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Като стана въпрос за Гешев, се сетих за отговора на съдия Ченалова, на въпрос на водещия, кой от Цацаров и Гешев е по приемлив.: "Цацаров е по умен" което означава, че Гешев е по тъп. Да ви е честит навия главен прокурор, българи. Това е човекът на Боко. Ний сме прости и вий сте прости! Станахме и расисти. Какво повече искате?

 23. 23 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5154 Неутрално

  От статията:
  "Още в началото да направим уговорката, че тук не става дума за качествата на двамата. Както и затова дали например единият е заслужено свален, а другият – незаслужено издигнат. Истинският въпрос е как и защо като по правило у нас на такива постове се поставят такива хора."
  Авторът сам си противоречи - хем не ставало въпрос за качествата на двамата, хем главния въпрос бил защо у нас на такива постове се поставят такива хора.

  Gunter glieben glauchen globen
 24. 24 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "... Което засили отдавнашните съмнения в неговата (гешевama) професионална и морална пригодност за поста и предизвика много критики. Но за заглушаване на критиките бяха приложени други изпитани драматургични похвати. Като включване на хор от зависими клакьори (под формата на идентични възторжени писма от трудови колективи). И платени агитки за улична подкрепа като онази на стадиона миналата седмица. По-внимателно проучване вероятно ще покаже, че някои от конкретните изпълнители са играли и на двете сцени."

  Toзи mekcm изчepпвa meмаma 👌 Kpamko и яcнo 👍

 25. 25 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5154 Неутрално

  освен това авторът пропуска много важен факт - още поне седмица преди мача английските медии заплашваха, че ако има расистки изцепки, англичаните ще напуснат мача. И те ли са били ангажирани от злодея Борисов в пъкления му замисъл?

  Gunter glieben glauchen globen
 26. 26 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  Едни и същи лица, едни и същи униформи, едни и същи покровители...

  Eddie lives... somewhere in time!
 27. 27 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6935 Неутрално

  Така е в Булгаристан, г-н Бояджиев

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 28. 28 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5154 Неутрално

  Накрая, авторът може ли да обясни каква полза има ББ от смяната на Михайлов? Защо му е скандал точно преди изборите? Защо му е да слуша обвинения, че българите са расисти, точно когато отиде в Брюксел?

  Gunter glieben glauchen globen
 29. 29 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1269 Любопитно

  Ха-ха, смешният плач за Гешев продължава с пълна сила, ред сълзи и ред сополи! Бояджиев, от „Дойче зеле“, бадева ядеш парите, които ти плащат! Не можеш да убедиш никого, дори и тях! Па и питаш „Защо?“! Ами защото ползата, резултата, ефекта, файдата от писанието ти са нулеви! Що не посочиш някой, който да е доволен от състоянието на българския футбол и националния ни отбор, та ще ни пишеш, че „Начинът, по който бе свален от поста вече бившият президент на футболния съюз, много прилича на начина, по който бе издигнат (и след два дни най-вероятно ще бъде "избран") новият главен прокурор. Нещо като типово активно мероприятие, приложено в две различни ситуации“.

  Ами не, не е активно мероприятие! Твоите спонсори защо не издигнаха свой кандидат за главен прокурор? Какво чакаха? Някой да им обърне внимание ли? Ами не, никой няма да им обърне внимание! На хората тотално им писна от воят, който повече от месец надават разни маргинали! Те ли се страхуват от Гешев? Или някой друг се страхува? Кой, ако не някой нам известен? Тези писаници като твоята, с които ни заливат по три пъти на ден, имат само обратен резултат! И затова ти казвам, че бадева ядеш парите! Но, аз съм готов да те оправдая, защото „Не е луд, който яде зелника, а който му го дава“! Така че си хапвай зелник, да ти е сладко, но, ако не ти представлява огромно усилие, позамисляй се отвреме-навреме за житейската си стратегия – дали няма да ти изиграе някоя лоша шега, Бояджиев!

 30. 30 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 589 Неутрално

  ...
  Ами не, не е активно мероприятие! Твоите спонсори защо не издигнаха свой кандидат за главен прокурор? Какво чакаха? Някой да им обърне внимание ли? Ами не, никой няма да им обърне внимание! На хората тотално им писна от воят, който повече от месец надават разни маргинали! Те ли се страхуват от Гешев? Или някой друг се страхува? Кой, ако не някой нам известен?
  ...
  —цитат от коментар 29 на Santos


  Остави кой какво не е направил, кажи ЗАЩО твоите спонсори издигнаха ТОЧНО Гешев /КТБ прокурора/ за Главен? И ЗАЩО ПРОКУРАТУРАТА НЯМА ЕДНО УСПЕШНО ДЕЛО СРЕЩУ ВИСШИ ПОЛИТИЦИ ИЛИ ГОЛЕМИ ФИРМИ ОТ ГРУПАТА НА ДПС-ГЕРБ? А? Каква Прокуратура, някаква партийна ПР група, срам за България...

 31. 31 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1269 Любопитно

  [quote#30:"ltq22310954"][/quote]

  Там ли те стяга чепика, душко – ти, който си абсолютно неспособен сам да си измислиш ник, а ползваш този, който ти е излязъл на късмет? Че Гешев е „КТБ прокурора“? Я кажи как е Банку Васил в Белград, че нали си по-близък с него? Яде пръжоли, пие бяло вино, пее му Цеца Величкович? Мъчно ли му е за София? Или за Габрово? Кажи, душко, „поради что се срамиш?“!

 32. 32 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 589 Неутрално

  [quote#30:"ltq22310954"]
  —цитат от коментар 31 на Santos
  Там ли те стяга чепика, душко – ти, който си абсолютно неспособен сам да си измислиш ник, а ползваш този, който ти е излязъл на късмет? Че Гешев е „КТБ прокурора“? Я кажи как е Банку Васил в Белград, че нали си по-близък с него? Яде пръжоли, пие бяло вино, пее му Цеца Величкович? Мъчно ли му е за София? Или за Габрово? Кажи, душко, „поради что се срамиш?“![/quote]
  Да, там ме стяга чепика - КТБ, Белене, Лукойл, Балкански поток, Здравна каса, Национална лотария, Юлен и ПИБ, строителните инфраструктурни фирми и прочие. То е ясно, че властта винаги ще има изкушения и/или външен натиск (руски, американски), но поне да има съдебна система и Прокуратура, която малко от малко да ги вкарва в пътя. А тази в момента е прислуга.

 33. 33 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  Съгласен съм с автора и действително общия корен на събитията доста ми напомня фейлетоните на Алеко и изборите по бай Ганьовски.
  Затова ще ни бъде трудно - чалгализирането е на прилична, почти 150 годишна възраст и няма да е лесно да бъде заличено в националното съзнание. А и днешните управляващи и сценаристи, здраво се борят това да продължава.
  Е, който не е съгласен с това развитие, ще може да му се опъне на предстоящите избори.

 34. 34 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Прав си, Яшо. За съжаление тук е така.

 35. 35 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  "...два различни спектакъла, но с общ почерк..."
  Възможно е, и почеркът, и съдържанието на спектаклите. С почерка сме наясно от много години, а съдържанието е също познато и гнусно. Искам да помоля обаче господин Бояджиев, така успешно громящ недъзите на българското общество и спецификата на българската политическа среда, да отдели от ценното си време и да ни светне за расистките скандали в Англия - страната активно участвала в раздухването на расистката истерия в английските медии преди въпросния мач, както и с някои прояви на "забележителни" английски политици, омърсили, както собствените си демократични традиции, така и европейските такива, с неадекватно, безотговорно, интригантско, манипулативно и безидейно поведение
  особено напоследък, държейки се по-зле и от тъмни балкански субекти. Така де, да видим аршина, макар че отдавна сме наясно с него.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK