Докладът: Шамар в лицето от "Европейската" комисия

На финала комисията удари шамар на върховенството на закона.

© Юлия Лазарова

На финала комисията удари шамар на върховенството на закона.Юри Бюрер Тавание беше постоянен съветник по механизма за сътрудничество и проверка на Генералния секретариат на Европейската комисия, базиран в София (2007-2018). Коментарът му е от профила му във "Фейсбук" и е по повод това, че Европейската комисия обяви днес, че смята, че Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП), по-известен в медиите като мониторинг на правораздавателната система, трябва повече да не се прилага спрямо България. Но комисията няма сама да вземе това решение, а ще се съобрази и с мнението на Европейския парламент и Европейския съвет на държавните лидери на 27-те страни членки.


Шамар в лицето от "Европейската" комисия! Но не за тези, които го заслужават. На финала комисията удари шамар на върховенството на закона. И с това си замина доверието в нея.


След като Юнкер каза, че е било историческа грешка да не се започнат преговори с Албания и Северна Македония, собствената му комисия сега прави историческа грешка: "Комисията счита, че напредъкът, постигнат от България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), е достатъчен за осъществяване на ангажиментите, поети към момента на присъединяването към ЕС."


Цялата надежда сега е парламентът и страните членки да покажат здрав разум: "Преди да вземе окончателно решение, комисията ще се съобрази с позицията на Европейския съвет и на Европейския парламент."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK