Детската болница. Защо я строят, след като не е за децата?

Плановете не предвиждат стаите да са пригодени за престой на детето заедно с родителя, което е задължително в съвременната детска медицина.

© Дневник

Плановете не предвиждат стаите да са пригодени за престой на детето заедно с родителя, което е задължително в съвременната детска медицина.Текстът е препечатан от "Свободна Европа". Надежда Цекулова дълги години работи като журналист с интереси в сферата на здравеопазването, социалната политика и човешките права. Основна част от професионалния ѝ път преминава в програма "Хоризонт" на Българското национално радио. Има активна дейност за подобряване достъпа до здравеопазване на уязвими групи с фокус върху детското и майчиното здраве. В момента е директор програма "Кампании и комуникации" в Българския хелзинкски комитет.


"Едно дете почина, докато чакаше за прием в нашата клиника", споделя д-р Адил Кадъм. Тя работи в Клиниката по ендокринология, диабет и генетични заболявания на единствената в страната Специализирана болница по детски болести в София. Периодът на изчакване за прием е 4 месеца, и звеното непрекъснато е натоварено на максимума от възможностите си.


По логиката на пазара, ако предлагаш дефицитна и високоспециализирана услуга, ако си много търсен и много работиш, би трябвало да печелиш добре. Но въпреки че изпълнява тези условия, и има статут на търговско дружество (като всички лечебни заведения в България), Педиатрията не се къпе в печалби. Напротив, заработеното не достига дори за осигуряване на базисна апаратура, каквито са за една детска болница веноскопът и инфузионният перфузор.
Първото устройство помага на медиците да "намерят" деликатните кръвоносни съдове на най-малките пациенти. Второто служи за прецизно дозиране на медикаменти, които се вливат по венозен път.


Специалистите се справят някак и без тях, но за сметка на повече усилия от тяхна страна, повече страдание за болните деца и по-голям риск от субективна грешка.


Педиатрията: оставена без пари


За да облекчат и медици, и пациенти, и да приближат условията в детската болница до стандартите за 21-и век, ентусиасти стартираха в петък дарителска акция за закупуване на шест инфузионни перфузора. През последните месеци дарители вече подпомогнаха лечебното заведение с по-дребни консумативи като дюшеци, възглавници и чаршафи. Липсващи в България лекарства пък се набавят, когато лекари пътуват в чужбина. И се пренасят в куфар. Или не се набавят въобще, тъй като някои медикаменти струват хиляди, а и не се продават свободно.


Къде са парите за педиатрията? Задавам си този въпрос с ясния спомен, че след като през пролетта детските лекари веднъж вече излязоха на протест, Министерството на здравеопазването уж удовлетвори повечето от исканията им.


Равносметката е, че за децата пак няма нищо


"Закърпихме едни дупки в бюджета, успяхме да задържим част от колегите. Други не успяхме. Единият лимит отпадна, но другият остана" – обяснява д-р Кадъм. "Равносметката е, че за децата пак няма нищо."
Бъдещата болница: незаконна и опасна


На този фон в четвъртък здравното ведомство обяви обществена поръчка за строеж на сграда за Национална детска болница. Поръчката е на стойност 95, 5 млн. лв., като срещу тази сума избраният изпълнител ще трябва да възстанови и подсили 40-годишното железобетонно скеле в двора на Александровска болница, а след това върху него да изгради едно модерно, функционално и не на последно място – безопасно лечебно заведение.


"Нищо подобно няма да се случи, целта е детското здравеопазване да послужи на едни хора да си преразпределят едни 100 милиона", отсича д-р Кадъм, и допълва: "Върху тези останки не може да се построи модерна болница, трябва да бъдат разрушени и да се започне на чисто". И ако тя, като лекар, не е последна инстанция по отношение на качеството на една сграда, то архитектите би трябвало да са.


Камарата на архитектите оспорва идеята старото скеле да се ползва за нов строеж още от обявяването ѝ през юни. При това с непоколебима категоричност. "Сградата на бъдещата национална детска болница е невъзможна, незаконна и опасна", обяви организацията в петък, след като внесе жалба във Върховния административен съд срещу стартираната­­­­ обществена поръчка.


Камарата на архитектите внесе жалба срещу обществената поръчка във Върховния административен съд


Според архитектите процедурата може да бъде узаконена с поредица поправки в нормативни актове. Но дори това няма да реши по-сериозните проблеми, а именно – че конструкцията и заложените технически параметри не отговарят на съвременните изисквания за лечебно заведение, и че сградата ще бъде опасна.


Създаденият през 2017 г. инициативен комитет за построяване на университетска детска болница също е против намерението на МЗ да възражда останките от 70-те. "Изпратихме няколко писма до Министерството, в които обяснихме защо тази конструкция не е функционална, но отговор няма", обясни председателят на Националната мрежа за децата Георги Богданов от името на членовете на инициативата. Сред тях има организации, работещи в интерес на децата и семейството, обществени личности, лекари, национални консултанти по детски болести, началници на отделения в Педиатрията и други големи болници.


"Плановете на тази сграда предвиждат помещения за промиване на филми, при положение че всички образни изследвания отдавна са дигитализирани. В същото време не предвиждат стаите да са пригодени за престой на детето заедно с родителя, което е задължително в съвременната детска медицина. И това е само един от дребните детайли, които мога да дам за пример", коментира Богданов.


Ще си позволя, на финала, някои спекулации:


1. щом лекари, архитекти и пациенти имат доказателства и аргументи, че тази сграда не се строи, за да бъдат лекувани по-качествено болните деца, то вероятно тя се строи с друга цел;


2. щом фирмите, които най-често строят с публични пари, се надпреварват за тази обществена поръчка, то вероятно тя е изгодна за тях;


3. щом в момента умират деца, заради липсващи апаратура, лекарства и специалисти, то вероятно наливането на милиони в неудачна сграда не се прави с цел умиращите да бъдат спасени.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Любопитно

  Ми строят я,за да се усвояват пари!
  Други въпроси?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Супермоделът на учебниците по ендокринология д-р Адил Кадъм се опасява с основание, че желязното скеле няма да я издържи.

  https://nws2.bnt.bg/p/s/n/snimka2-649684-810x0.jpg

 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3411 Весело

  Как пък всички прецениха, че конструкцията не ставала, това го преценяват конструктори и залагат главата си, а не архитекти, лекари и журналисти.
  А дали от тази стара бетонова конструкция може да стане модерна нова болница - разбира се, че може, стига проектът за преустройство да е добър и да се изпълни качествено.
  Добрата болница, поне според скромното ми мнение, се прави от хората, които работят вътре, а не от конструкцията на сградата.

 4. 4 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Ами това е модела на БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ - усвояване на публични средства!

 5. 5 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  Конструктора днес преценява според това какво иска инвеститора. А проблема с отговорността се решава с една измислена застраховка "професионална отговорност". И да, преди 89 наистина се е влизало в затвора за некачествено строителство. Това го знам от роднина приемал обекти тогава.

 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3411 Неутрално

  До коментар [#4] от "historama":

  ааа, за това няма никакво съмнение, едни пари ще идат при едни наши хора.
  все пак обаче, целта е благородна и дано стане качествено и навреме.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#6] от "boevbisser":

  Защо не я построиха до момента? пропляха 12 години.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3411 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  По-добре късно, отколкото никога. Вече и на малкото се радваме...

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#8] от "boevbisser":

  Поколения деца израстнаха в безуспешното ѝ чакане - терена го разчистваха около 1980-та година. Вие може би сте по-млад.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  При нас имаше Тютюнев склад от преди войната.
  Укрепиха го надстроиха го и от сума ти години е РЗИ
  Нищо му няма.
  А детската болница дар от руската княгиня.Седеше и пустееше.
  С ловки мзшинацйи и врътки откраднаха парцела събориха е и сега е паркинг.
  Че крадът и с гъзът си е ясно обаче опозиция на принципът.
  Махнете се вие за да краднем ние също е деструктивна.
  Ето Централна гара краднаха ама я оправиха.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Ами иначе не могат да се присвоят едни милиони. Затова, за каквото и да послужи/или не послужи/ сградата , ще се строи.

 12. 12 Профил на Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  1. да разбираме, че сте инженер конструктор и сте анализирали обекта, след като давате оценка вие самият ????
  2. фактът, че ви е весело имайки предвид темата и началото на статията говори достатъчно за вас като човек
  3. Хайде само да не обяснявате какво прави една болница ако не ви се е налагало да пренощувате в тази болница с детето си и/или да търчите като гламав да търсите абокат за 6м бебе понеже те нямат... mmmkey ?

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  И трите извода са верни. Те показват колко цинична е станала властта, селд като поставя на една везна детската душа заедно с интересите на строителите и техните интереси.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lemmy":


  мнооооого смешно! Много ми е интересно дали ще сте толкова отворен с епитетите, ако ви се наложи да опрете до нея...

 15. 15 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3411 Весело

  До коментар [#12] от "Dalag Rij":

  Весело ми е как се дава оценка дали едно нещо става без да е видян проект, какъвто е текстът. Кой казва, че та няма да има място за родители, той откъде знае как ще изглежда накрая. А конструктор не съм, но имам строителна фирма изработя с конструктори от 20 г. - никой няма да се подпише под проект, ако всичко не е здраво и надеждно.
  Та така - коментира се нероден петко, може пък да стане и е хубаво да стане. От магистралите като се краде да не би да са лоши?

 16. 16 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  В случая съм съгласен със Свободна Европа.

  Изискавнията към функционалността на една съвременна детска болница са много различни от тези, по които е проектирана тази сграда навремето.

  Който не верва- да посети например детската болница Шнайдер в Израел и да види как трябва да изглежда една детска болница.

  Невъзможно е тази сграда в София да се преустрои така .

 17. 17 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1103 Весело

  В случая съм съгласен със Свободна Европа.Изискавнията към функционалността на една съвременна детска болница са много различни от тези, по които е проектирана тази сграда навремето.Който не верва- да посети например детската болница Шнайдер в Израел и да види как трябва да изглежда една детска болница.Невъзможно е тази сграда в София да се преустрои така .
  —цитат от коментар 16 на faeton.


  Я, ма ти/вие и в Шнайдер ли сте били?!? Там човек не ходи като турист да зяпа...Освен ако не е лекар, и някой от Шнайдер му е уредил разходка с обяснения. Или недай боже нещо свързано с пациентче...

  Обърна ли внимание на тателите по стените на входа на всяка сграда с имената на дарителите? Държавата финансира болниците, но допълнителното финансиране/модернизиране е с пари от дарители.

  Към всяка болница има т.н. "благотворителна организация" която се занимава със събиране на дарения. НПО един вид, но те наемат външни специалисти да следят как точно се харчат парите-за ремонти, нов строеж на крило, апаратура и оборудване. Не че няма "заобляне на ъглите" тук там, ама яки кражби/покупки на апаратура с изкуствено надути цени почти няма.
  До коментар [#16] от "faeton.":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 18. 18 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1103 Весело

  "...Обърна ли внимание на тателите по стените на входа на всяка сграда с имената на дарителите?.."

  ТаТелите?!? Да се чете "ТаБелите", моля.

  П.С. Не знам да ли си ги видял, но там по фоайетата редовно има клоуни, да развеселяват децата (и родителите им/посетители). Повечето са на доброволни начала, малка част са такива получили за някоя магария "50-100 часа труд в полза на обществото" за дребни нарушения, и само когато има "недостиг" на клоуни, набират такива срещу заплащане. От НПОто, не от бюджета на болницата.

  Знам това щото детето на моя позната отлежа там месец, та аз я возех с колата/взимах ги на разходка наоколо. И това ми казаха от персонала. Е как да не напишеш някой малък чек за да подпомогнеш такава дейност?!? За това ти дават само бележка за пред данъчните да си приспаднеш дарението от облагаемите приходи. На тези с по голямите чекове им поставят табелка с името...
  До коментар [#16] от "faeton.":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 19. 19 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 538 Гневно

  Супермоделът на учебниците по ендокринология д-р Адил Кадъм се опасява с основание, че желязното скеле няма да я издържи.https://nws2.bnt.bg/p/s/n/snimka2-649684-810x0.jpg
  —цитат от коментар 2 на Lemmy


  Б@стун дай твоя снимка да видим ти какъв "аполон" си. Виж коментар №14 ако си пропуснал.

  Някой има ли повече информация (линк) за "ентусиасти стартираха в петък дарителска акция за закупуване на шест инфузионни перфузора" гуглето не открива такова нещо.Благодаря

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 20. 20 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lemmy":мнооооого смешно! Много ми е интересно дали ще сте толкова отворен с епитетите, ако ви се наложи да опрете до нея...
  —цитат от коментар 14 на Dalag Rij


  Ми във всяко тясно пространство, неминуемо ще "опрете до нея". А иначе, не е особено позитивно посланието в ендокринна клиника... Нищо лично, просто родителите на дечица със заболявания са крайно мнителни.

  roo
 21. 21 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#18] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Не съм бил в Шнайдер като турист, естествено, нито съм водил дете, слава Богу!

  Не съм и лекар, но бях на посещение от друга професионална гледна точка.

  Знам за даренията и за много други неща, свързани с болницата!
  Философията на тази детска болница е различна от всяка друга, която съм виждал по света!

  От там и функционалността й е решена по различен начин.

  За това казвам, че соц строежът в София никога няма да стане истинска детска болница.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK