Брюксел вкара вълка в българската кошара

Брюксел вкара вълка в българската кошара

© Правителствена СлужбаИзбори 2023

Жан-Клод Юнкер удържа на думата си: мониторингът над България по правосъдие и вътрешен ред с официалното име Механизъм за наблюдение и сътрудничество ще бъде прекратен и заменен с наблюдение на национално ниво. С уточнението, че Европейската комисия, която си отива, предлага това решение, а то ще бъде официализирано от новата еврокомисия, оглавявана от Урсула фон дер Лайен.


В доклада от ноември 2018 г. липсваше стройна причинно-следствена връзка между факти и оценки. В този доклад не можем да видим не стройна, а никаква връзка. Брюкселският бюрократичен език така е замазал всичко, че единственото изречение, в което има ясна и категорична оценка на ситуацията в България, е навряно под линия с малки букви чак на страница 11 от 13-страничния технически доклад. То гласи:


"Корупцията в България продължава да буди сериозно безпокойство,
както се посочва в различни проучвания и изследвания на независими наблюдатели."


Иначе на страница 11 във връзка с борбата с корупцията във високите етажи на властта и конкретно ролята на антикорупционната комисия ни уверяват: "Нормално е прокарването на реформите на различните етапи от разследването, наказателното преследване и евентуалното осъждане да отнеме известно време, но е необходимо в бъдеще това да бъде основен акцент, за да могат да бъдат постигнати трайни конкретни резултати. Неотдавнашните твърдения във връзка с лица, заемащи висши публични длъжности, и политици изтъкнаха предизвикателствата, пред които е изправена България в тази област." По същия начин още в първото изречение след увода в техническия доклад се посочва скандалът с евтините апартаменти и други имоти на властта. Но какво от това?


Щом еврокомисията прави заключения за напредък на България и въз основа на това предлага отпадане на мониторинга; и щом като всички скандали, които през последната година станаха повод за обществени и политически дебати и влязоха във фокуса на медиите, нямат значение за авторите на доклада и те отбелязват напредък на българското правителство – следва един извод: Докладът за 2019 г. наподобява по-скоро упражнение по развращаване на езика като средство за логическа комуникация между хората, отколкото документ, заслужаващ сериозен разбор.


И това е така, защото


без съмнение решението за отпадане на мониторинга е сделка


както беше сделка и въвеждането му, за да бъде приета България в ЕС през 2007 г. Този път беше съвсем формално – дори еврокомисарят по правосъдие го нямаше вчера, когато Юнкер обяви решението, тоест вече няма нужда и от ритуалност за пред хората.


А когато има сделка, какво да очакваме освен още от същото?


Видео от 1 юли 2019 г. показа как премиерът Бойко Борисов се пазари със зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс (надяващ се тогава все още да наследи Юнкер) и го подтиква "да не се инатим", а да се решат българските проблеми с мониторинга и червената светлина за Шенген. Подтекстът е – прегръдките с ЕНП в лицето на Юнкер и Меркел може да не стигнат. Разговорът е прелюбопитен и предизвика фурор сред европейските медии, особено заради финала си – на третата минута Тимерманс казва, че не е сигурен, че "това трябва да бъде излъчвано". И записът спира.


От сделката не следва нищо като практическа промяна в България, тъй като и досегашните мониторингови доклади


не доведоха до унищожаване на зависимостите между сенчестите кръгове


и прокуратурата и МВР. Точно обратното – зависимостите се заздравиха, Висшият съдебен съвет абдикира все по-откровено от задължението си да брани независимостта на правосъдието и преследва чрез инспектората си неудобните, които надигат глас. Благодарение на този "вътрешен механизъм", на който в бъдеще Брюксел ще разчита, изпълнителите на поръчките на реално управляващата шайка зад завесата остават ненаказани. За това помогна и фактът, че механичното повтаряне в евродокладите, че има напредък, напълно легитимира тази порочна реалност.


Е, сега вече няма да има доклади. Практически продължаването на мониторинга в досегашния му вид е не просто безсмислено, то е вредно. Ако искаше да внесе смисъл и резултат, Европейската комисия щеше да промени механизма на наблюдението, да го направи ефективно,


като го обвърже с финансовите потоци, в които са се вкопчили управляващите у нас.


От казаното от Юнкер във вторник не личи Брюксел да е имал такива намерения, въпреки че упорито се говори за бъдещо всеобщо наблюдение на всички държави в ЕС по показател върховенство на правото. Чак не е за вярване, че е възможен нов механизъм през 2020 г., обвързан със спиране на евросредства при нарушения, които в България са постоянна практика.


И как изобщо да има доверие в еврокомисията, след като в продължение на 11 години ролята на мониторинга й се изчерпваше да наблюдава обикалянето на "вълка" около кошарата на правосъдието и да залива ефира с увъртени до словесен абсурд умозаключения по повод т.нар. борба с корупцията по високите етажи, която още никой не е усетил да съществува. Сега вече "вълкът" дори няма да е наблюдаван – той официално е вкаран в кошарата, за да "бди" над агнетата. А помним какво беше казал сегашният премиер, когато беше в опозиция: Достатъчно е да държиш съдебната власт и да имаш медийна империя, за да управляваш, дори да си трета политическа сила.


Та – с две думи – Брюксел най-сетне сложи венеца на своето историческо творчество. И се освободи от досадата да се занимава с нашата действителност и с контрола как управляващите харчат парите на европейските данъкоплатци.


Оттук нататък сме ние, няма кой друг.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK