ЦУМгейт, Яневагейт, Пеевски. Защо да отпада мониторингът?

Шумните скандали остават не просто неразплетени, а някои от тях дори не са разследвани, докато други са изцяло провалени.

© Надежда Чипева, Капитал

Шумните скандали остават не просто неразплетени, а някои от тях дори не са разследвани, докато други са изцяло провалени.Текстът е препечатан от "Свободна Европа" . Полина Паунова е политически журналист в медията. Тя е автор на седмичния подкаст "Превод в ефир" и рубриката "Говори Полина".


След почти 13 години наблюдение на правосъдната система у нас Европейската комисия обяви, че препоръчва отпадането на мониторинговия механизъм.


През целия период в нито един свой доклад Брюксел не отбеляза, че в София се наблюдава необратима воля за борба с корупцията по високите етажи на властта. Нямаше и еднозначно твърдение, че са изпълнени препоръките за постигане на независимост на съда и за установяване на механизми за контрол на главния прокурор.
Въпреки това отпадането на мониторинговия механизъм беше очаквано, тъй като настоящият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер обеща на своя "приятел Бойко", че до края на месец октомври 2019 г. наблюдението ще бъде премахнато.


Може би именно на това обещание се дължат и последните думи на премиера Бойко Борисов по тази тема: "Оптимист съм, защото абсолютно всичко, което искаха, ние с решения на Министерски съвет, с нарочни писма до Европейската комисия, с поети ангажименти за Венецианската комисия, сме го направили", каза той.


Дали обаче България е изпълнила всичко?


Фактите сочат обратното: политическото влияние във ВСС е непроменено, а съветът от своя страна намира за несъществено да провери дали депутатът от ДПС Делян Пеевски има влияние в съдебната системи дори когато това са твърдения на действащи магистрати. Прокуратурата в България все така е от "постъветски тип", а разследванията за корупция и търговия с влияние (ако бъдат образувани) не стигат до съд.


Корупция и търговия с влияние


България се свързва с често с "корупция по високите етажи на властта" и "търговия с влияние". Наред с медийните публикации по темата, тези изрази присъстваха неизменно в докладите на Брюксел за София.


На този етап обаче шумните скандали остават не просто неразплетени, а някои от тях дори не са разследвани, докато други са изцяло провалени.


Едно от емблематичните разследвания за търговия с влияние просто изчезна. Става дума за случая с бившия председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, който беше записал в тефтерчето си емблематичната формула за "удряне" на неудобни "ИФ→ЦЦ→ББ". Там присъстваха и други две букви: "ДП", поправени впоследствие на числото 10.


Столичното следствие успя да загуби основното доказателство – тефтера на Златанов. И така разследването изчезна, а общественият дебат около разгадаването на инициалите постепенно изтля.


Тихият край на "Яневагейт"


Тихомълком беше прекратено досъдебното производство, образувано за изтеклите в медиите разговори между съдийките Владимира Янева (бивш председател на Софийския градски съд СГС), Румяна Ченалова (бивш търговския съдия) и адвоката Момчил Мондешки. Мотивите до ден днешен остават загадка.


В края на 2015 година сайтът "Биволъ" започна да публикува части от разговори, в които участват Янева, Ченалова и Мондешки, водени в началото на същата година. По това време ръководеният от Янева съд беше разтърсен от корупционен скандал, а срещу нея бяха повдигнати обвинения за нарушения при издаването на разрешения за подслушване.


В разговорите се споменават имената на главния прокурор Сотир Цацаров, тогавашния председател на Върховния административен съд Георги Колев и членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), близки до тях. Всички те по думите на Янева са я "обгрижвали" по време на скандала, а главният прокурор дори е поел ангажимент да "завоалира" нещата по разследването за незаконно подслушване, станало известно като разследването "Червей". По него Янева беше осъдена на две инстанции, но в рамките на процеса стана ясно, че прокуратурата е спестила да повдигне редица обвинения.


След излизането на записите и ВСС, и прокуратурата отказваха да се занимават с тях. В крайна сметка прокуратурата образува досъдебно производство за незаконен запис, а не за съдържанието му. Разследването бе прекратено от наблюдаващия прокурор Димитър Франтишек. През юли тази година той пък беше избран от ВСС за шеф на специализираната прокуратура.


А мисията на европейските прокурори?


В мониторинговия доклад от 2017 г. ясно се посочваше, че към онзи момент България не е свършила нищо и по доклада на европейските прокурори от края на 2016 година. Документът препоръчваше съществена структурна реформа на държавното обвинение и прекратяване на безотчетността на неговия началник. Мисията на европейските прокурори тогава изтъкна, че е необходимо да се създаде прозрачна процедура, в случай че в бъдеще действащ главен прокурор бъде "обвинен в извършване на тежко престъпно деяние". Заключенията бяха възприети и от Европейската комисия.


Процедура обаче до ден днешен няма.


Министърът на правосъдието Данаил Кирилов предложи по-рано тази година вариант за разследването и отстраняването на главния прокурор, но към него добави и председателите на двете върховни съдилища. Идеите му бяха подложени на множество критики от експерти.


"Прокуратура от постсъветски тип"


Сега България очаква оценката на Венецианската комисия към Съвета на Европа за тези нови процедури. Именно на Венецианската комисия пък е констатацията, че обвинението у нас трябва да се демократизира, защото в момента е от "постсъветски тип".


Междувременно неразплетено остана и едно от най-съществените доказателства защо има нужда от подобни законодателни промени. В обществото случаят стана известен като ЦУМгейт. Става дума за среща между главния прокурор, бизнесмена и издател на вестник "Сега" Сашо Дончев и вече бившия заместник-председател на БСП Красимир Гергов в ЦУМ.


За срещата стана известно от изявление на Дончев, като той твърдеше, че Цацаров го е питал за позицията му, за съдържанието на вестника и на карикатурите на Христо Комарницки в него, както и дали финансира партия "Да, България" и защо го прави, след като има хубав бизнес. Освен това според Дончев Цацаров го е попитал: "Нима се съмнявате, че вашите телефони и комуникации са под контрол?"


Висшият съдебен съвет (ВСС) категорично отказа да изясни дали случаят представлява нарушение на етичните стандарти за поведение, към които главният прокурор е длъжен да се придържа като магистрат. Инспекторатът към съвета пък направи някаква проверка, завършила с формалното заключение, че проблем няма, защото макар срещата в ЦУМ да е доказан факт, не е ясно какво точно са си говорили участниците в нея.


Политическата квота във ВСС


Досега ЕК настояваше безрезултатно структурната реформа на ВСС да продължи с намаляване на политическата квота в колегията, която управлява съда. Нещо, което ГЕРБ, БСП и ДПС отказаха да направят при приемането на конституционните поправки през 2016 година.


"Делът на членовете, избирани от Народното събрание в съдийската колегия, остава висок", констатира ЕК в последващите си доклади.


От това не последва нищо, освен че именно политическата квота в съдебната колегия на ВСС това лято показа, че използва атестирането на съдии, за да наказва неудобни и да поощрява тези, които може и системно да извършват нарушения, но поне си мълчат и не изразяват публично мнение. Става въпрос за случая от лятото на тази година, когато Съдийската колегия на ВСС даде различни оценки на съдийките Мирослава Тодорова и Петя Крънчева от Софийския градски съд (СГС), въпреки че и двете имат забавени дела.


Начинът, по който бяха гласувани оценките на Тодорова и Крънчева, е показателен за поне две неща. Първото е, че подобно на други предишни състави на съвета и този прилага двоен аршин по ключови за съдиите кадрови въпроси.


Второто е, че този стил на работа се изповядва от представителите на политическата квота в Съдийската колегия. Става въпрос за шестима от нейните членове, а за взимане на решение е небходимо мнозинство от 8 гласа.


Точно толкова от тях подкрепиха оценката на Тодорова да бъде намалена от 94 на 89 точки, а тази на Крънчева да бъде увеличена от 91 на 98 от максималните 100 точки. И в двата случая в мнозинството бяха и шестимата членове на колегията, избрани от парламента – Боян Магдалинчев (номиниран от ГЕРБ), Вероника Имова (ГЕРБ), Даниела Маринова-Марчева (БСП), Драгомир Кояджиков (БСП), Боян Новански ("Обединени патриоти") и Стефан Гроздев (ДПС).


Но докато при обсъждането на атестацията на Тодорова бе споменато, че срещу нея има висящо дисциплинарно производство, същият факт бе премълчан за Крънчева. Именно наличието на "дисциплинарка" бе мотивът на Новански да предложи намаляване на оценката Тодорова.


С това разликите между двете не свършват. Първата от години е разпознаваема с публичните си позиции в защита на независимостта на съда от политически натиск. Втората бе част от компрометираното ръководство на СГС, начело с осъдената условно за незаконни разрешения за специални разузнавателни средства (СРС) Владимира Янева.


Бонус: Влиянието на Пеевски


Отпадането на мониторинга се случва също на фона на систематичния отказ на ВСС и прокуратурата да се занимават с твърденията за влиянието на депутата от ДПС Делян Пеевски върху ключови кадрови въпроси в съдебната система. Дори и когато те идват от действащи магистрати, заемали отговорни постове.


Такъв беше случаят с бившия председател на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов преди 5 години. Такъв беше и случаят от тази година, когато бившият председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов разкри, че изборът му на тази позиция станал възможен едва след среща с тогавашния председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, организирана от Янева. На този разговор обаче се е появил и самият Пеевски, с когото Колев е споделил кой е Лалов и какъв е поводът за срещата им.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Полина Паунова

  ---
  соросоид е

 2. 2 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Лилявия рев продължава...

 3. 3 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 312 Весело
 4. 4 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 225 Неутрално

  За умнокрасаФците мониторингът е радост.

 5. 5 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Лилявия рев продължава...
  —цитат от коментар 2 на Jumbo Jet


  Чекай, още не са пуснали Слятински, па Дайнов с "л", може и Оги Миньчев да се отчете… Тепърва предстоят циркаджилъците...

 6. 6 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 291 Неутрално

  "Защо да отпада мониторингът?" пита хавтурката.

  Ми защото, другарке, в миналия доклад ЕК беше записала че от 6 теми три са приключени, а по три има напредък но имаше 17 препоръки. А в тоя доклад пише че 17-те препоръки за изпълнени. И вече няма никакви забележки. Кратко и ясно, по европейски ;)

  Пък вие ревете, тръшканията ви са забавни.

 7. 7 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 312 Весело

  До коментар [#5] от "Reporter US":

  Дайнов съвсем зае!а професорлъка! Никъде го няма!

 8. 8 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Чекай, още не са пуснали Слятински, па Дайнов с "л", може и Оги Миньчев да се отчете… Тепърва предстоят циркаджилъците...
  —цитат от коментар 5 на Reporter US


  Знам бе, сега ще се изредят всичките да циврят. Ама ей така да им обясня очевидното. А очевидното явно трудно се вижда изпод опашката на коня.

 9. 9 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Виждали ли сте как колят кокошка?
  Режат й главата и тя продължава да тича наоколо, все едно си има глава.
  Така става и с грантоядите. Системата им продължава да тича наоколо, но главата е отсечена (във Вашингтон). Тия са били агенти на влияние. Сега са само агенти, или агенти на антивлияние. Вършат хаотични действия, с които се резилят все повече и повече.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 312 Весело

  До коментар [#11] от "svoboden":

  Нема грантове

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Мониторингът беше политически инструмент.
  За съжаление правосъдната и правораздавателните ни системи не са мръднали и сантиметър, а може би са в регрес, но политическото обещание си е политическо обещание и беше спазено...!

 15. 15 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Дали отпада или не няма никакво значение. Пияницата Юнкер прави жест на мутрата Борисов.Жестът не му струва нищо , защото тази комисия вече е пътник. Следващата няма да се занимава с подобен механизъм , а направо ще спира парите .
  Дори да пишеше в доклада , че Цацаров е най-демократичния прокурор , а от Пеевски по чист бизнесмен няма все тая. Няма никаква стойност , защото от него не следва нищо.

 16. 16 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Ясно е, че отпадането на мониторинга е политическо решение. Бойко го е изтъргувал, може би срещу подкрепа за Урсула, може срещу нещо друо.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 17. 17 Профил на prx15601314
  prx15601314
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Въй значи дотук беше с корупцията. Явно са решили че няма вече корупция в правосъдната система. Само че ние си я знаем колко е прогнила. Че корупцията е навсякъде дори и при съдиите ни миличките те горките ненаяли се. Ама само едно не разбирам - при заплати от около 3000 лв да вземеш 1000Е подкуп - абе малко бе. То вярно че при много дела по 1000Е си е сума ама не всички дават.

 18. 18 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  Гейтовете са ясни. А къде е сорса!?

 19. 19 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Айдеее пуснаха цък-машината, на функция "минуси"
  —цитат от коментар 10 на Славейко


  Аааа ша ма извиняваш, и аз пуснах един минус, не е само машината. А иначе препоръките не са изпълнени, отчетена е само политическа воля, която, който и където и да я търси, няма да я намери. Има само воля да сме послушковци на Юнкер и Меркел.
  Много искам да перефразирам и НеКой по въпроса - "кви са тия в Брюксел, че ще ни казват на нас, че сме изпълнили условията. Ние си имаме органи за това. И вместо да се занимават с нас, що не вземат да видят в Румъния какво става, честни и почтени политици ги набутаха в затвора, заради корумпето Кьовеши".
  Все едно той го е писал...:-)

 20. 20 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 312 Неутрално

  До коментар [#15] от "djb95":

  Е да, много ясно. Не е голяма работа станала. Или за някого е станала? Някой дето ги пишеше тия доклади?

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Съдебната ни система цъфти и всичко е наред. Нищо че се пускат убийци предсрочно, нищо че Галеви избягаха, нищо че Брендо го оъсдиха в Италия и Румъния, ние го пуснахме по живо и здраво. Медии, политици, магистрати и чиновници еб.ават майката на всичко в държавата, но най-хубавото е, "мониторинга е паднал". Всичко е паднало тука и само безкрайно тъпите гербероуроди не го виждат, или не искат да говидят, защото чакат Баце да протегне ръка и те да я ближат, белким получат по една тераса поне.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 23. 23 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1481 Весело

  Дайте на Пророк Генчо да избуа една ядна призоваваща за революция проповед бре, почитаемата публика е загряла и иска тежките хедлайнери

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 24. 24 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#8] от "Jumbo Jet":

  Каквото и да си говорим, каквото и да си обясняваме в крайна сметка резултата от работата на правителството и всички власти трябва да е такъв, че българските граждани да живеят по-добре в България. Това очевидно не се случва. Кой бил под опашката и кой не, тия дето заминават едва ли ги топли. Очевидно е, че управляващите не могат да задържат сънародниците си в България. Или това за тях не е проблем?

  Бивш tww09306483.
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  До коментар [#4] от "Боби Бобев":

  Все на някой трябва да му пука за тази държава.

 26. 26 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  България е загубена кауза. 500 години турско робство, 80 години комунизъм, 30 години пост-комунизъм, предрешен като демокрация. 0 прогрес. В ЕС сме само на хартия - на нрави сме в Анадола

 27. 27 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  "В нито един свой доклад Брюксел не отбеляза, че в София се наблюдава необратима воля за борба с корупцията по високите етажи на властта."

  Определението "необратима воля за борба с корупцията" може да звучи добре ккато клише, но е тъпо колкото си иска!

  I Want To Believe
 28. 28 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1282 Любопитно

  Ах, сладкото Полинче пак е написала сърцераздирателен материал! Браво, я как жално, милно се кахъри, че „След почти 13 години наблюдение на правосъдната система у нас Европейската комисия обяви, че препоръчва отпадането на мониторинговия механизъм“! Ама тая комисия къде гледа? М? Може ли такова безобразие? Ами явно може, Полинче, след като през 2018 г. Юрито – Тавание, демек - беше изритан от мисията на ЕС в София като парцал! И сега кой ще разпространява воплите, сълзите, ревовете, хълцанията, клетвите, жалбите и кахърите на българомразците, българските таваниета? А, ти ли, Полинче? Как не се досетих? Ашколсун, душко, я продължавай това грантоугодно действие! Я как добре си се справила тук: „Междувременно неразплетено остана и едно от най-съществените доказателства защо има нужда от подобни законодателни промени. В обществото случаят стана известен като ЦУМгейт. Става дума за среща между главния прокурор, бизнесмена и издател на вестник "Сега" Сашо Дончев и вече бившия заместник-председател на БСП Красимир Гергов в ЦУМ“.

  За твое сведение и неудоволствие, тази среща беше „разплетена“ - https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/07/18/3009053_cum-geit_prikljuchi_oficialno/. Това първо и второ, ако Красимир Гергов се почувства засегнат по някакъв начин, че е „бившия заместник-председател на БСП“, няма да се учудя да ти спретне едно дело за клевета, пък ти се оправдавай, че си искала да напишеш „Георги Гергов“! Нали? „Нерде Ямбол, нерде Стамбул“? Пак пиши, Полинче ненагледна, забавата е гарантирана!

 29. 29 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 796 Весело

  Дневник! С този рев сте много смешни с уклон към жалки.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 30. 30 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 744 Весело

  Защо да отпадне мониторингът?
  Ами сигурно защото никой не се интересува от мнението на Паунова и не тя е човекът или институцията ,вземаща решение.

 31. 31 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Български вестник ли чета... не знам, доста сериозна излагация.
  Юнкер го отменил заради своя приятел Бойко?
  Вие европейските институции уважавате ли ги?

 32. 32 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2463 Весело

  "...Но там е варварството, там са укорите и проклятията, дето робът, човекът, като не чуят думите му, разума му, улавя се за крайност и се бори на живот и смърт, доколкото му позволяват средствата, които са низки, защото са малки, а малки само затуй, защото им са ги отнели господарите. Тогава човекът наричат разбойник, развратник, низък и варварин! Такива бяха и комунистите."

  Христо Ботев
  "Смешен плач"

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 33. 33 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Наистина голям вой за "механизма" настъпи? Въпреки че баш, баш айдуците, и до сега с него се почесваха на онуй място? А ся за кво ще ни ковлади "прогресивната лилявост"??? Дайнов, (ако се събуди навреме), пак ще си спомни за Държавата на Плато и Философията на Аристотел! Гоуем резил...

  roo
 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Аз пък вече имам чувството, че разни международни организации, НПО-та, ЕК през оная им работа и обратно за България. Вече вдигат ръце, и оставят Борисов и компания да правят каквото си искат.
  Защо ли?
  Защото на матрЯла това му харесва.

 35. 35 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4468 Неутрално

  Просто е шокиращо как една толкова добра новина за България може да предизвика напълно еднозначно отрицателни реакции у форумния тъмночервен другарият и псевдодесния снобариат.

 36. 36 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Ред сълзи, ред сополи от умнокрасивия шипков храст, но всуе, нещо не ги ручат в Европа. То, и авторката една умнокрасива...., но нейсе. Монитора щял да отпадне за всички, идели санкциите. Но, той взе че остана за Румъния и ступор!
  Когнитивния дисонанс в съзнанието на лилавите е симптоматичен, възприемат желаното за действително, но действителността ги наранява непоносимо. После следва ред сълзи, ред сополи, чак да ги съжали човек.

 37. 37 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4468 Неутрално

  Днешната Свободна Европа няма нищо общо с някогашната. За съжаление.

 38. 38 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#4] от "Боби Бобев":Все на някой трябва да му пука за тази държава.
  —цитат от коментар 25 на Роси


  На вас, щото много ви "пукаше", затова ли оставихте два милиона на улицата и ги прогонихте от страната? Та сега Сутляшев да ми се тръшка на меня, все едно аз съм правил РМД-та. Или Бойко Борисов...

 39. 39 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 279 Неутрално

  В ЕС сме само на хартия - на нрави сме в Анадола
  —цитат от коментар 26 на arcanum


  Вие специално - дръгалефските кауни - сте си баш у руските степи.

 40. 40 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#24] от "Petleshev":

  не използвай думата очевидно, явно нямаш представа какво значи

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  ЕК и всички международни институции дигат ръце от България. Стига толкова. Спасяването на давещия си е лично негова работа.

 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Днешната Свободна Европа няма нищо общо с някогашната. За съжаление.
  —цитат от коментар 37 на Alarmstufe: Rot


  И днешните българи нямат нищо общо с българите от следосвобожденска България. Въпреки че са по-образовани.
  Европа си има свои проблеми, и никой не е длъжен да се съобразява с тях. Очертава се Европа на 2, даже на 3 скорости.

 43. 43 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#38] от "Reporter US":

  Ъхъ...! Затова следващият път медицинските сестри като се струпат на стачка, Баце да не се крие, ами да излезе да им обясни за РМД-тата и лошия Костов. :)))

  Бивш tww09306483.
 44. 44 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 291 Неутрално

  ЕК и всички международни институции дигат ръце от България. Стига толкова. Спасяването на давещия си е лично негова работа.
  —цитат от коментар 41 на historama


  Докато от Румъния не видгат ръце. Нямате ли по-смешна опорка???

 45. 45 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Весело

  "Защо да отпада мониторингът?" пита хавтурката.Ми защото, другарке, в миналия доклад ЕК беше записала че от 6 теми три са приключени, а по три има напредък но имаше 17 препоръки. А в тоя доклад пише че 17-те препоръки за изпълнени. И вече няма никакви забележки. Кратко и ясно, по европейски ;)Пък вие ревете, тръшканията ви са забавни.
  —цитат от коментар 6 на Jumbo Jet


  А така!
  Дръж се за буквата и се радвай!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 46. 46 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Весело

  Докато от Румъния не видгат ръце. Нямате ли по-смешна опорка???
  —цитат от коментар 44 на Jumbo Jet


  Абе сташни сте бе!
  Върха сте бе!

  "Боко - радост!"

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 47. 47 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4468 Неутрално

  До коментар [#42] от "historama":

  Нищо такова не се очертава. Свалянето на мониторинга означава точно обратното - изравняване на България с останалите страни, членки на ЕС.

 48. 48 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4468 Неутрално

  До коментар [#46] от "Храбър":

  Да де, ама не можеш да опровергаеш. Само нелепи опити за смешка.

 49. 49 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Защо цялото лиляво войнство е излязло на барикатада да брани мониторинга? Все едно, че някой им дърпа залъка от устата, така наскачаха! Ей я и свободната европа, и тя се включи в редиците. С такива каузи няма да я бъде оше дълго - губи поголовно хората, дето преди десети я слушаха!

  Мърфи е оптимист!
 50. 50 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 554 Неутрално

  По едно злощастно стечение на обстоятелствата точно в деня, в който беше обявено предложението на Еврокомисията за отпадането на мониторинга в камион с БЪЛГАРСКА регистрация бяха открити мъртви 39 емигранти-злощастни жертви И на българската мафия.
  Наистина заслужава си да се попита ЗАЩО ДА ОТПАДА МОНИТОРИНГА?

 51. 51 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  По едно злощастно стечение на обстоятелствата точно в деня, в който беше обявено предложението на Еврокомисията за отпадането на мониторинга в камион с БЪЛГАРСКА регистрация бяха открити мъртви 39 емигранти-злощастни жертви И на българската мафия.Наистина заслужава си да се попита ЗАЩО ДА ОТПАДА МОНИТОРИНГА?
  —цитат от коментар 50 на Solo


  Недей да лъжеш! Камионът си е с GB регистрация, а шофьорът е 25-годишен жител на Сев. Ирландия. Вярно е само, че е влязъл във Великобритания, пътувайки от България. Убитите не са българи, нито британци. Не знаели какви са все още - приличали на азиатци.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 52. 52 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 430 Весело

  Според дрОгарката драскач "настоящият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер обеща на своя "приятел Бойко", и работата станала!!!!!!
  Брей ти да видиш и у европата е в силиа репликата "Имам човек"

 53. 53 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2463 Весело

  По едно злощастно стечение на обстоятелствата точно в деня, в който беше обявено предложението на Еврокомисията за отпадането на мониторинга в камион с БЪЛГАРСКА регистрация бяха открити мъртви 39 емигранти-злощастни жертви И на българската мафия.Наистина заслужава си да се попита ЗАЩО ДА ОТПАДА МОНИТОРИНГА?
  —цитат от коментар 50 на Solo


  Лъжецо, та обясни ни какво общо има мониторингът с престъпление, за което е задържан британски гражданин?! Що не повдигна темата за убиеца Полфрийман, където лично председателят на ВКС натисна публично съдиите по делото и негови подчинени да го решат по един определен начин? Тогава може би щеше да бъдеш прав. Малко по малко ще излезе истината, че крадецът вика "дръжте крадеца!", че една определена групичка с непрекъснато променящи се политически имена желае да обсеби и да завладее съдебната власт отвътре. На нея като Джонсън парламентът й пречи да го направи. А?!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 54. 54 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Противниците на отпадането на мониторинга са няколко класи под др. Фараж. Те като него ненавиждат ЕС, използват го за собствени политически цели и лични облаги, склонни са да харесват Евразия и нейните дребни управници, без да си го признават, но-о-о, има една голяма разлика! И тя е, че не обичат България и българите. Те са срамят от тях и искат да са шайката, която да ги манипулира по всеки от възможните начини - включително с изнудване, лъжи и измами. Май всички забравиха фалшивия имейл, който уж бе изпратен от ЕК и трябваше да послужи като заплаха за изпълнителната власт, хаха...
  Смешници! Роби, като онези, за които пише Ботев! Господарите са им отнели всичко, затова и целите им са низки, малки, варварски и прочие... като на комунистите, от които те ни най-малко не могат да бъдат различени.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 55. 55 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#51] от "Имоция":

  Според коментар на БНР - Хоризонт, камионът е регистриран във Варна на името на ирландска гражданка през 2017 г и на следващият ден след регистрацията напуска страната ни, и не е влизал отново в България.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 56. 56 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#55] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Разбрах го, но по-късно. В новините по ББС не беше съобщено, а ги слушам от сутринта. България се споменаваше само като мястото, откъдето камионът е тръгнал. Не разбрах и как точно са открили телата след 1 ч. снощи.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 57. 57 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#56] от "Имоция":
  Някой викнал линейка, а те полицията...
  Но защо се е стигнало до викане на линейката, не успявам и аз да открия.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 58. 58 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#57] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Прав си. Ако е причината е миризмата, защо са извикали линейка, а не направо полицията. Има неясноти все още, но някои тук веднага хванаха България за ушите.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 59. 59 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 312 Неутрално

  До коментар [#56] от "Имоция":

  Това да не е поредната акция на Ми 5 за развличане на населението, чрез което да се отвлича вниманието :)
  Твърде тъпанарска ми се вижда, но явно някои са решили нещо в такава посока.
  Дааа, сега ще ревнат - ти си оправи съдебната система първо, тогава гони конспирантите. Да ама аз докато я оправя, те ще ми измислят нещо друго ...

 60. 60 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Доколкото разбрах, Бойко и Лозан направиха общ извод за мониторинга: ЕК вдига ръце от българската съдебна система е казва оправяйте се както можете. Тези другари дето плачат за мониторинга са тежко комплексирани хорица, които вместо да протестират като мен сега си седят на топло вкъщи. То аслъ не беше Магнитски, не беше Кьовеши, сега мониторинга. Все чакат да дойде някой отвън да ги оправи. А тука разполагат само с приятелката на архитекта.

 61. 61 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Весело

  Истината е в ръцете "анестезиолога" Борисов. Той "приспа" комисията и най-вече Юнкер с качествени продукти :)
  Срамно и за нас, срамно и за ЕК.
  А за хората останали в България ще бъде и болезнено...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 62. 62 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#61] от "penetrating":

  За хората останали в България идва да рече : Хващайте сопите, да ги изчистим сами! Спасението е само в нашите ръце.

 63. 63 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Весело

  До коментар [#62] от "Solo":

  Приказката за неволята :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 64. 64 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#63] от "penetrating":

  Да, но трябва да играят И сопите. Не става само с разходки по жълтите павета. Само така обществеността в Европа ще разбере какво се случва у нас.

 65. 65 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#31] от "НеКой":

  Не, просто се чудим по каква друга причина е отменен. Като се огледаме наоколо - никаква не намираме. Ако ти виждаш - кажи.

 66. 66 Профил на pim59
  pim59
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#24] от "Petleshev":

  По твоята логика, най-добре управляваха комунистите. При тях никой не напуска ше страната.

 67. 67 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 312 Весело

  До коментар [#19] от "stanchopansa":

  Ама тука се вижда какво сте изтрили
  Алоу, аз ли да ви върша работата?

 68. 68 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Защото Европа така е решила.А не шепа грантояди с 3% електорално одобрение.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 69. 69 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Неутрално

  До коментар [#64] от "Solo":

  Не е необходимо. Трябва просто критична маса...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 70. 70 Профил на mwy00615255
  mwy00615255
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако премахнат мониторинга (на български му се вика наблюдение!), ако ни оставят да му отпуснем края, те тогава ще ни се ... мамата напълно!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK