Избори в Стара Загора: Гласът на безкритичните хора ще е решаващ

2011 г. – Стадион "Берое" се сдобива с ново осветление и светлинно табло

© Скрийншот от youtube.com

2011 г. – Стадион "Берое" се сдобива с ново осветление и светлинно таблоАвторката е дългогодишна журналистка в програма "Хоризонт" на БНР, сега работи на свободна практика. Носителка е на наградата "Паница" за гражданска доблест.


Резултатът от местните избори в Стара Загора за мнозина изглежда предизвестен. Осем кандидати – седем от тях партийни и един граждански, се изправят срещу досегашния кмет Живко Тодоров. Някои от тях като Гергана Микова (НФСБ), Андон Андонов (ВМРО), Елена Нонева ("Социалдемократи"), Янко Янков ("Алтернатива на гражданите") са добре познати на избирателите. За други като Иван Върляков (БСП), Искра Михайлова ("Възраждане"), Камелия Йочева (АБВ) и Магдалена Овчарова (ДБ-Обединение) тези избори са дебют в политическото им аплоа.


Кметът Живко Тодоров изкара два мандата и се готви за трети. Той седна на горещия стол през ноември 2011 г., когато беше на 30 години. През тези години направи и политическа кариера и заедно с колегите си Йорданка Фандъкова и Димитър Николов е член на Изпълнителната комисия на партията.
Живко Тодоров на наградите "Кмет на годината"

© Юлия Лазарова

Живко Тодоров на наградите "Кмет на годината"


Сигурен в победата си, Тодоров почти не прави традиционна кампания, а използва "Фейсбук" като платформа. Самоуверено излезе в единствения телевизионен дебат по "Нова тв" срещу двама от опонентите си, единият от които – областният управител Гергана Микова от НФСБ, остави впечатление за негов спаринг партньор. Иначе


кметът отказва интервюта, особено на журналисти, които могат да го изненадат


с въпроси, за които е неподготвен. Предпочита изявленията. Говори обиграно и умее да представя намерения или едва започнати проекти като свършена работа. Например бъдещата индустриална зона в източния край на града от 115 декара за привличане на големи чужди инвеститори, каквито в Стара Загора през последните години не идват.


Кметът обича да изтъква, че Стара Загора е най-развитият регион след София и с най-висок ръст на работната заплата през последните 10 години. Но този висок стандарт – за региона, не за общината, се дължи на енергийния комплекс "Марица-изток". След края на въглищната индустрия, който е в обозримо бъдеще, икономическата перспектива пред Стара Загора като областен център е нерадостна. За разлика от други държави, като Германия и Полша например, нито централната, нито местната власт имат визия как трябва да стане преходът към нисковъглеродна икономика и каква заетост ще предложат на освободените от въгледобива работници. Но в България е така – властта мисли в перспективата на своето управление.


Гордост на старозагорския кмет са проекти, изпълнени с европейско финансиране за над 100 млн. лв. – за устойчиво и интегрирано градско развитие, за ремонт на централния булевард и площадното пространство пред общината, за парк "Аязмото" и др. Но (д)ефектът от тяхната реализация е спорен за старозагорци, защото по-важно от това, че са изпълнени, е как са изпълнени. Хората


години наред дишаха праха от неспиращите строителни дейности и изпитваха несгоди,


меко казано, с придвижването си в града, в който феноменът "ремонт на ремонта" е често срещан. И въпреки че сроковете на проектите бяха удължавани с анекси към договорите по няколко пъти, голяма част от тях бяха завършени с голямо закъснение. Кметът твърди, че санкционира за това строителните фирми. Но вместо отчетност как се изразходват публичните средства за тези проекти имаме насреща само честната му дума. Защото достъпът до информация в община Стара Загора е силно затруднен – и за гражданите, и за неправителствените организации, въпреки че общината дори е получавала награди за прозрачност. Управляващият екип в кметството и в общинския съвет с председател Таньо Брайков (осветен като щатен служител на ДС) отказва информация дори на общински съветници от опозицията.


Администрацията наруши закона нееднократно. Така например проектът за рехабилитация на "Аязмото" (символично място за старозагорци, свързано с неговия създател – първият старозагорски митрополит Методий), финансиран със 7 млн. лв. европейски средства, бе реализиран без подробен устройствен план (ПУП). А резултатите от "облагородяването" му са преасфалтирани и бетонирани алеи; премахването на стогодишни масивни каменни плочи (закарани незнайно къде) и подмяната им с нискокачествени, които първият пороен дъжд свлече; масово изсъхнали новозасадени дървета, които трябваше уж да възстановят уникалната растителност в парка със статут на недвижим паметник на културата; неработеща поливна система и др.


"Аязмото" след ремонта

© Надежда Чипева, Капитал

"Аязмото" след ремонта


Местната власт е готова да реализира проекти и за основен ремонт на зоопарка и летния театър, които също се намират в рамките на парка, но отново без ПУП.


Грубо беше погазен Законът за устройство на територията (ЗУТ)


с пускането в действие на рехабилитиран надлез – част от проект за модернизация и развитие на устойчив градски транспорт, без Акт 16, който общината получи девет месеца след официалното откриване на съоръжението. Примерите за престъпването на закона тъкмо от онези, които трябва да следят за спазването му, постепенно деморализират обществената среда, а хората стават все по-апатични и безкритични към подобен тип управление на града.


Бюджетът на Стара Загора за тази година е 125 млн. лв. с преходен остатък от предишната от 4.8 млн лева. Общият размер на задълженията на общината към края на септември е 13.4 млн. лв . (просрочените са 12.3 млн.), от тях временните безлихвени заеми за разплащане по европейски програми са 9.2 млн.лв. С над 30 хиляди лева са увеличени разходите за лихви, което е знак за нарастване на дълга на общината. Международната рейтингова агенция "Стандарт енд Пуърс" препотвърди дългосрочния кредитен рейтинг ВВВ- на Стара Загора. Но само един експертен анализ на изпълнението на бюджета и на Одитния доклад на Сметната палата за 2018 г. може да даде вярна картина за актуалното финансово състояние на общината.


Сред сериозните проблеми на града са транспортната система и качеството на въздуха,


които са в пряка корелация. Транспортната система, част от общия устройствен план, е неработеща, защото не бяха изградени скоростни улични артерии, които да изведат движението от централната част на Стара Загора. Като добавим лошата организация на движението и увеличаването на автомобилите, задръстванията в трафика са вече не само в пикови моменти, а почти през целия ден.


В управленската програма на кмета е заложено изработването и приемането на нов ОУП, но без да отразява идеите за развитието на града, той няма да бъде ефективен.


Въздухът още от времето на залповите обгазявания на региона при унищожаването на руски ракети на военния полигон Змейово не е преставал да бъде проблем за старозагорци. От този период остана и недоверието на гражданите към екоинспекцията. Трябваха два мандата, за да осъзнае кметът, че една автоматична станция не може да даде обективна картина за състоянието на атмосферния въздух. Още повече, когато е поставена на най-проветривото място в града – в зоната на т.нар. Зелен клин. Радиационното табло в общината от години не отчита данните в реално време, кметът твърди публично, че замърсяванията са останали в миналото. но алерголозите и пулмолозите отчитат непрекъснат ръст на заболяванията на дихателната система, особено при децата. Но ако все пак качеството на въздуха, както твърдят от РИОСВ, е добро, то е интересно защо Стара Загора е сред шестте града, които ще получат от ЕС безвъзмездно 10 млн. евро за замяна на печките на дърва с алтернативни, за електрифициране на градския транспорт и за изграждането на велоалеи.


Все по-очебиен е


дисбалансът между централната градска част и периферията,


която изостава видимо като изграждане и поддържане на инфраструктурата. За ромите от квартал "Лозенец" властта се сеща преди избори – с акция по събарянето на незаконни къщи. А жителите му чакат десетилетия да им направят най-елементарната комунална инфраструктура, като канализация например, или да асфалтират някоя от улиците, ще рече човек, разбити от бомбардировки.


В Стара Загора десницата не е печелила местни избори от 1995 г., когато за кмет беше избран кандидатът на СДС професор Цанко Яблански. Днес друг професор от Тракийския университет – Иван Върляков, безпартиен, издигнат от името на БСП, застава срещу Живко Тодоров. Въпреки натрупаните негативи от управлението на ГЕРБ сегашният кмет ще разчита на подкрепата на администрацията и бизнеса, който печели обществените поръчки;


на футболните фенове и агитките на "Берое" и на младите, но безкритични старозагорци, които го харесват.


Такова широко ветрило от избиратели Иван Върляков и останалите кандидати едва ли биха могли да си осигурят.


Но изборите не са като договорен мач и всяка прогноза за резултата може да се окаже погрешна. Добър пример са местните избори в Стара Загора е 2007 г., когато срещу кмета Евгений Желев, който също се бореше за трети мандат, застана познатият единствено в академичните среди професор Светлин Танчев от ТУ. Ако имаше залози за победата, губещите щяха да са много. Защото тогава кандидатът на ГЕРБ спечели и Стара Загора се нареди сред големите градове в страната, в които партията на Борисов взе властта, а самият той стана столичен кмет. Тогава прокурорът от Окръжната прокуратура Нейка Тенева поиска касиране на изборите в Стара Загора, а изгубилият с 490 гласа надпреварата Евгений Желев заведе дело в Административния съд. Той обаче не касира избора на Светлин Танчев.


От местните избори през 2007 г. тръгна и големият поход на ГЕРБ към властта. Но тогава партията беше на по-малко от година, все още без изградени структури в цялата страна, но и без негативи, и с харизматичен лидер-популист начело. Тогава хората бяха уморени от корумпираното управление на тройната коалиция и затова местните избори обърнаха политическия тренд в държавата.


Днес – 12 години по-късно, гражданите са още по-уморени, дори омерзени от управлението на ГЕРБ. Ще се обърне ли отново трендът за партията, управлявала най-дълго България след режима на Тодор Живков? Първите отговори ще получим на 27 октомври, следващите – седмица по-късно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1441 Весело

  Ех, а колко хубаво щеше да е решаващ гласът на "критичните", а?
  Мечти умнокрасиви.......
  Ама и заралии кви са тъпи - не щат някой умнокрасив да им оправя трафика, примерно с винетки за селски жители.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 3. 3 Профил на ЧеКа
  ЧеКа
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Можем да се спасим само ако стане министър. Едно време ( а и сега ) така се оттърваваме от некадърниците.

 4. 4 Профил на clishi
  clishi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това е поредната платена статия. Живко Тодоров го избират не случайно с голяма преднина на всички избори. И ще продължават да го правят. Не знам, какви нарушения е правил, или каква информация дава на опозицията, но откакто управлява града е преобразен. Не знам друго място в България, което е цялостно обновено, както Стара Загора. Качили сте най-гадната снимка на Аязмото, която сте успели да направите. Преди 2 седмици се разходих из целия парк и абсолютно всички алеи, пейки, градинки са красиви и нови. Всички тротоари в града са поправени, целия център е обновен. Поне 50% от междублоковите пространства са с нови плочки и преасфалтирани. Вярно е, че ремонтите продължиха над 1 година, но резултата е видим и може да бъде усетен от всеки гражданин. Естествено, че няма да направи кампания. Няма никаква нужда, защото ще спечели сега, и колкото пъти се кандидатира в бъдеще, ако продължава по този начин!

 5. 5 Профил на clishi
  clishi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добавка към 4: През същото това посещение на Стара Загора говорих с баба ми, която е абсолютен комунист цял живот и никога не е изневерявал на партията. Каза, че ще гласува за Живко Тодоров.

 6. 6 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За двата си мандата това момче успя да преобрази града към добро ,Ст.Загора никога не е изглеждала по добре . Успех и занапред .

 7. 7 Профил на ЧеКа
  ЧеКа
  Рейтинг: 18 Неутрално

  За най - смешното кръгово ли говорим? За липсата на нови производства ли? За постоянно разкопания град, фирмите на Пеевски и некъдърните ремонти ли? За това половината шефове в администрацията да са аверите му по футбол? Къде е успеха?

 8. 8 Профил на clishi
  clishi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "ЧеКа":

  Казах ти по-горе къде е успеха. На теб ми се струва, че каквото и хубаво да ти направят, ще продължиш да мрънкаш и да си недоволен, че не са го направили навреме или че не е точно това, което си искал. Какво като са му аверите по футбол или е ползвал фирми на Пеевски? Резултатите са на лице! Ремонтите ще се види, дали са качествени след 5 или 10 години. В другите градове пак всички са авери на някого, но резултати липсват. Стара Загора е най-красивия град в България в момента.

 9. 9 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4758 Неутрално

  Ако успее да възобнови спряното безплатно саниране (топлоизолиране и смяна на фасадната дограма) на панелките ще има още по голяма преднина

 10. 10 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Колкото и недостатъци да има Тодоров, няма как да се смени, след като няма алтернатива. Конкуренцията му е плачевна.

 11. 11 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 722 Неутрално

  ....Управляващият екип в кметството и в общинския съвет с председател Таньо Брайков (осветен като щатен служител на ДС) отказва информация дори на общински съветници от опозицията....

  Каква изненада! И тук изплува ДСарче, май и една от зам.кметиците Сотирова е докладвала усърно в ДС. Навсякъде гробарите са еднакви, чеда на партията майка и по-гнусната и част.
  Иначе матреала сигурни ще го преизбере , какво да очакваме от високоплатените в Марица Изток, който иначе е на загуба? от обгазяваните години наред - толкова, ще имат още от същото.
  Този кмет не се ли прочу със съдебни дела срещу обидили го във фейса? Той, той е....

 12. 12 Профил на ЧеКа
  ЧеКа
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Същият комплексар, дето не може две думи на кръст да върже. То няма опозиция в този град. Всички се захласват, защото им подхвърля корички. А колапса на Марица - изток е неизбежен. Тогава тук ще заприлича на Сливен и Ямбол (да ме извиняват). Пустиня. Пловдив е къде къде напред. Нито един нов завод. Нищо. Само имитация. За пореден път копки на Индустриялен парк Загоре. Инд. Парк без нито ЕДИН инвеститор.

 13. 13 Профил на Паро
  Паро
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Това е поредната платена статия. Живко Тодоров го избират не случайно с голяма преднина на всички избори. И ще продължават да го правят. Не знам, какви нарушения е правил, или каква информация дава на опозицията, но откакто управлява града е преобразен. Не знам друго място в България, което е цялостно обновено, както Стара Загора. Качили сте най-гадната снимка на Аязмото, която сте успели да направите. Преди 2 седмици се разходих из целия парк и абсолютно всички алеи, пейки, градинки са красиви и нови. Всички тротоари в града са поправени, целия център е обновен. Поне 50% от междублоковите пространства са с нови плочки и преасфалтирани. Вярно е, че ремонтите продължиха над 1 година, но резултата е видим и може да бъде усетен от всеки гражданин. Естествено, че няма да направи кампания. Няма никаква нужда, защото ще спечели сега, и колкото пъти се кандидатира в бъдеще, ако продължава по този начин!
  —цитат от коментар 4 на clishi


  Лъжеш повече и от кметчето! Централната пешеходна зона е в преустройство ПОВЕЧЕ от 2 години, ремонтите още не са свършили, всичко се прави на "принципа" "През куп за грош", правят се ремонти на ремонтите, почистването на града е под всякаква критика. И аз мисля, че няма нужда от кампания. По-добре е с тези пари да купят кебапчета и бира на избирателите в някой друг район.

 14. 14 Профил на clishi
  clishi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#13:"Паро"][/quote]

  Добре бе Паро, според теб е по-добре да няма никакви ремонти, за да не се бавят по 2 години и всичко да е на 30 години и да се разпада, така ли???? Я ми кажи кой кмет, преди този, е направил каквото и да било за града, което може да се сравнява? Повечето коментари са от нещастни МРЪНКАЧИ ми се струва. Ако са от истински жители на Стара Загора ви пожелавам да си изберете друг кмет в такъв случай, за да видим кой ще "ОПРАВИ" града. Ще има да мрънкаш и за следващия и за по-следващия, защото ти е в кръвта!

 15. 15 Профил на ЧеКа
  ЧеКа
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Любимата фраза на ГЕРБАДЖИИТЕ в Стара Загора. Който каже нещо срещу ГРОБ е мрънкач. Кажи на заплатка ли си в общината. Защото Живко бая такива е събрал само с цел да му лъскат имиджа по Фейсбук и тук.
  Ремонт които трябваше да е 3 месеца стана 3 години. И които го спомене това е МРЪНКАЧ. Ситни ддребни сте като камилчета.

 16. 16 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Ех, а колко хубаво щеше да е решаващ гласът на "критичните", а?Мечти умнокрасиви.......Ама и заралии кви са тъпи - не щат някой умнокрасив да им оправя трафика, примерно с винетки за селски жители.......
  —цитат от коментар 2 на pag


  Ти от тъпите ли си? Или повече грозен?

 17. 17 Профил на clishi
  clishi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "ЧеКа":

  Аз освен глупости в последния коментар, друго не видях. Няма никакво значение кмета от коя партия е! И от БСП да беше ми е все тая. Не разбрах ти предпочиташ да НЯМА никакъв ремонт или да има ремонт за 3 години, който накрая да е завършен? Защото в другите градове ремонти НЯМА.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8747 Неутрално

  В България всяка благодарност към нещо направено е персонална. Сякаш всичко изградено е с техните пари.

 19. 19 Профил на ЧеКа
  ЧеКа
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#15] от "ЧеКа":Аз освен глупости в последния коментар, друго не видях. Няма никакво значение кмета от коя партия е! И от БСП да беше ми е все тая. Не разбрах ти предпочиташ да НЯМА никакъв ремонт или да има ремонт за 3 години, който накрая да е завършен? Защото в другите градове ремонти НЯМА.
  —цитат от коментар 17 на clishi


  Ей Герберския трол - предпочитам да има назначени експерти в общината, а не приятелчета на Кметчето. Предпочитам да се привличат инвестиции както в Пловдив. Предпочитам обществените поръчки да не са нагласени. Все неща които няма как да разбереш.

 20. 20 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 797 Неутрално

  За да има прогрес, критиката е задължителна. "Мрънкачите" са най-полезната и будна част от едно демократично общество.

 21. 21 Профил на clishi
  clishi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "4okuto":

  Ама разбира се. България е изградена изцяло с мрънкачи и затова сме първа просперираща нация в Европа! Всеки иска някой да му даде наготово (предимно държавата, която се издържа с неговите мизерни данъци), да взима 3000 лева заплата, но по цял ден да си клати краката. И когато някой друг свърши нещо го сочи с пръст и му обяснява, как е успял с връзки и всъщност за нищо не става. Щом ви харесва да бъде така, тролвайте си, мрънкайте и бъдете истински българи :)

 22. 22 Профил на clishi
  clishi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "ЧеКа":

  Ами инвестирай, стани експерт или отиди в общината. Може и кмет да те направят. Много е лесно да казваш на другите, какво трябва да направят, особено като нямаш идея, как да се постигне.

 23. 23 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#21] от "clishi":

  Нещо си се объркал. Голяма част от най-критичната маса в обществото е с високи доходи. Относително независими хора. Не смеят да се обадят зависимите, защото се страхуват за хляба си. Тези, които защитават подобно управление, обикновено имат лична изгода от това.

 24. 24 Профил на СА
  СА
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "4okuto":Ама разбира се. България е изградена изцяло с мрънкачи и затова сме първа просперираща нация в Европа! Всеки иска някой да му даде наготово (предимно държавата, която се издържа с неговите мизерни данъци), да взима 3000 лева заплата, но по цял ден да си клати краката. И когато някой друг свърши нещо го сочи с пръст и му обяснява, как е успял с връзки и всъщност за нищо не става. Щом ви харесва да бъде така, тролвайте си, мрънкайте и бъдете истински българи :)
  —цитат от коментар 21 на clishi


  Я ми обадете на колко места в Стара Загора можеш да вземаш 3000 лв. Без да си клатиш краката. Да бачкаш здраво. Защото на повечето места предлагат по 600-800 лв. Ето това са бизнес възможностите, които се предлагат в Стара Загора. Иначе, да харчиш европейски пари за грозни ремонти не е голяма философия. Но какви перспективи имат хората за заплата, която ще им осигури достоен живот?

 25. 25 Профил на iwl47625251
  iwl47625251
  Рейтинг: 66 Неутрално

  Здравейте, няма спор, че направеното по инфраструктурата /въпреки забавянията и някои проблеми с качеството/ е положително. Наред с това обаче, града има и сериозни проблеми. Най-сериозният според мен е липсата на инвеститори и загубата на работни места в общината. През последните повече от 10 /десет/ години в града няма нито едно ново средно или голямо предприятие. Средната работна заплата в общината за първите 6 месеца на 2019 г. /по данни на НСИ/ е по-ниска от тази в Казанлък, Габрово, Велико Търново и др. Голяма част от младите хора напускат Стара Загора заради липсата на перспектива. Броя хора от града които работят в съседни населени места като: Казанлък, Хасково, Димитровград и особено Пловдив се увеличава непрекъснато. Евентуалната загуба на 12 000 – 13 000 хиляди високо платени работни места в комплекса Марица изток е тежък проблем, който ще обрече икономически града.
  Във връзка с горното, парцела от 115 декара, споменаван като „индустриална зона“ е крайно недостатъчен дори за едно единствено средно предприятие /за сравнение: на 230 декара е изграден завод за 100 – 110 работници/. Истината е, че града стагнира икономически, а близостта на Пловдив и бързата му индустриализация изтеглят работна ръка.
  Всякакви мерки за справяне с горните проблеми са вече закъснели. Предвид сериозността на положението считам че, общината не работи за подобряване на положението. Проблемите са толкова сериозни че, трябва да се търси помощ за разрешаването им на национално ниво.

 26. 26 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#16:"ltq22310954"][/quote]

  Е, а ти че си умнокрасив е ясно.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 27. 27 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1441 Весело

  За да има прогрес, критиката е задължителна. "Мрънкачите" са най-полезната и будна част от едно демократично общество.
  —цитат от коментар 20 на 4okuto


  Нещо сте се объркал, колега.
  За да има прогрес, не "критиката", а КОНКУРЕНЦИЯТА е задължителна.
  Само че някои не могат да са конкуренция и си въобразяват, че с "кртика" (т.е. мрънкане) ще постигнат същия ефект.
  Е, няма да стане, още в древността са забелязали, че "кучетата си лаят, керванът си върви"......

  Знанието е сила, информацията - власт
 28. 28 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#27] от "pag":

  Каква конкуренция? По какъв показател? И всъщност допуска ли се реална конкуренция в България е сериозен въпрос... Ако критериите са наглост, шуробаджанащина, корупция, неефективност, да, няма кой друг да излезе победител. Може би само комунистите.

 29. 29 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#27] от "pag":Каква конкуренция? По какъв показател? И всъщност допуска ли се реална конкуренция в България е сериозен въпрос... Ако критериите са наглост, шуробаджанащина, корупция, неефективност, да, няма кой друг да излезе победител. Може би само комунистите.
  —цитат от коментар 28 на 4okuto


  Ами изкарайте нещо различно от шумкарски наследници и роднини и създайте конкуренция на "статуквото".
  Относно "допускането на реална конкуренция" - МУХАХАХАХАА, това да не ви е конкурс за грант?

  Прогрес има при конкурентна БОРБА, не при подмолни интрижки за докопване до грант.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 30. 30 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  "...Гласът на безкритичните хора ще е решаващ..."
  Няма безкритични хора. Има пресметливи хора. Няма значение, че "...днес...гражданите са още по-уморени, дори омерзени от управлението на ГЕРБ...". Отново на дневен ред е добре познатото българско "наведена глава, сабя не я сече". Хората са наясно - по-страшно от робуването на ятагана е робуването на хладилника. И пресмятат - по-добре омерзени в герберски лайна, но без гладни деца.

 31. 31 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 301 Неутрално

  От цялата попара на великото перо на Загорската журналистика разбрах:
  Ще го изберат със сигурност, но не са прави, щото са безкритични, много са, и са най различни...

  roo
 32. 32 Профил на СА
  СА
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ами изкарайте нещо различно от шумкарски наследници и роднини и създайте конкуренция на "статуквото".
  —цитат от коментар 29 на pag


  Всъщност, Живко Тодоров е шумкарски наследник, така че очевидно това не е решаващ критерий за гласоподавателите.

 33. 33 Профил на hqx04506254
  hqx04506254
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Отлична статия, която успява да формулира основните проблеми в града. И да, крайно време е кметът да бъде сменен, а общинските съветници, които го подкрепят, да са малцинство.

 34. 34 Профил на Президентът на Галактиката
  Президентът на Галактиката
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Статията, макар и писана от опозиционна гледна точка, коректно изброява част от проблемите на града в мандата на Ж. Тодоров:

  насочени към обръча от фирми на ГЕРБ и ДП обществени поръчки,

  некачествени ремонти, зетьо-шуро-баджанакизъм в Общината и административните й органи,

  безсилие пред проблемите свързани с натоварения трафик,

  влошеното качеството на въздуха,

  липсата на икономическа перспектива за младите хора в града,

  проблемите с привличането на нови бизнеси и инвестиции

  проблемите с малцинствата

  И като параван на всичко това наистина се явява красивата градска среда в централните части, построена с европейски средства (лапнати от фирми на Дебелия между другото)

  Дори и читав като общественик, в лицето му на слуга на мафията (ББ) Ж. Тодоров не може да служи добре на истинския суверен в Стара Загора - гражданите й. А Общинските съветници май са в Съвета предимно, за да защитават на първо място своите лични и бизнес интереси, а след това и тези на съдружниците си, тяхната кожа фирмаджийска.

  Жална ни майка, когато изчезнат работните места от сектор енергетика в Мини-Маришкия пояс.

  Непознаването на нещо води до неговото отричане, или до приписването на качества, неотговарящи на същността му!
 35. 35 Профил на Mik TheVEG
  Mik TheVEG
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Ремонтите, ТЕЦа, въздуха... Градът е в много лошо състояние. Жалко за най-развития тракийски град през миналия век да бъде изтискан за пари от жадни мошеници.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK