Местният вот в Хасково: БСП срещу "дриймтийма" на ГЕРБ

Делян Добрев и Станислав Дечев - един отбор.

© Хасково прес

Делян Добрев и Станислав Дечев - един отбор.Кандидат за местната власт от ГЕРБ в Хасково отново е "дриймтийм" на бившия депутат от ГЕРБ и бивш министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев. Той напусна парламента преди няколко месеца заради скандала с евтините апартаменти на властта, но остана довереното лице на Бойко Борисов в региона.


Според социологическите проучвания балотажът в Хасково е почти сигурен и той ще бъде между ГЕРБ и БСП. Кандидатът за кмет на ГЕРБ е областният управител Станислав Дечев, който е близък приятел на Добрев. Дечев живее в къща на баща си, купена от "Иконус-Икономически консултации и услуги" ЕООД, собственост на майката на Добрев, на която той я прехвърли, когато стана депутат.


"Отборът мечта" на ГЕРБ излезе наяве през септември 2017 г.,
когато Елена Йончева, депутат от БСП, обвини Добрев, че кадрува в общината, а негови роднини и приятели получават апетитни обществени поръчки. Депутатът от ГЕРБ отрече и обясни, че е в приятелски отношения със зам.-кметовете Милена Трендафилова и Евгени Консулов, а Хасково бил малък град. Тези хора според него били изключителни професионалисти с безспорни качества – "истински дриймтийм". Те пожертвали 3-4 пъти по-високи заплати и отишли да работят в общината само за да може ГЕРБ да изпълни предизборните си обещания и да започнат инвестиции. Той не отрече, че е препоръчал Трендафилова и Консулов за зам.-кметове, защото били най-подходящи.


"Ние не сме в политиката, за да печелим нещо от нея", увери депутатът тази пролет. Тогава той напусна парламента заради спекулации според него, че майка му, братовчедката му и кумецът му са пазарували ново строителство в София на цени от 270 евро на кв.м, според проучване на "Биволъ" в Имотния регистър. Бившият депутат се защити, че е фалшива новина, че апартаментите са купувани от фирмата на майка му, че това не е цената на квадрат, а е цената на отстъпеното право на строеж, както и че живеел там срещу солиден наем от 1200 лв.


Основен претендент на Дечев е издигнатият от коалиция "БСП за България" Коста Стоев – дългогодишен директор на банков клон с доказани професионални качества, според левицата. Мнозина смятат, че Стоев е най-доброто попадение на БСП през последните години в Хасково.


Коста Стоев от БСП е конкурентът на ГЕРБ.

© Хасково прес

Коста Стоев от БСП е конкурентът на ГЕРБ.


За пръв път ДПС в Хасково е без кандидат за кмет, което е изненада.


Движението се въздържат да обяви дали ще подкрепи някого от кандидатите, или ще призове избирателите си да гласуват по съвест. Дали това ще е ГЕРБ не е известно предвид скандалите "Кумгейт" и "Апартаментгейт", заради които Добрев два пъти подава оставка.


В предизборната надпревара заявка дава и "Движение ЗАЕДНО за промяна" на бившия кмет на Хасково Георги Иванов. Поради наложена от съда мярка той лично не можа да се кандидатира отново за кмет, затова издигна икономиста Христо Сариев. Той е бил зам.-директор по икономическите въпроси в бившата цигарена фабрика в Хасково и по-късно неин изпълнителен директор.


Кандидатира се и кметът Добри Беливанов, който бе излъчен от ГЕРБ преди 4 години по настояване и лично предложение на Делян Добрев. Беливанов спечели срещу Георги Иванов, като обещаваше потоци от пари и мащабни инфраструктурни проекти, които така и не се осъществиха. Не се изгради бленуваната канализация на кв. "Болярово", където още ползват септични ями, не се завърши църквата в кв. "Орфей", която се строи от 20 години. Не се направи и водният цикъл в града, както бе обещавано. Не се облагороди запустелият терен до ДНА с паметника на 10-и Родопски полк, който имот бе върнат от МО на общината. Така вместо огромен парк в центъра на Хасково гражданите си имат змиярник и "терен за работа" на съмнителни лица. Липсва най-елеменатрната улична маркировка в града. През последния мандат на местното управление при годишен бюджет близо 75 милиона лева според хасковлии градът е мръсен, парковете – неподдържани, кофите често преливат от боклуци. Крайните квартали са изоставени. Откриха се обаче няколко детски площадки, асфалтираха се част от улиците, макар и дебелината на асфалта да е колкото пакет с дъвки според очевидци. Асфалтираха се предимно главни улици в някои от селата. Вътрешните са в окаяно състояние.


Не се реши най-големият проблем за Хасково – уранът в питейната вода.


Въпреки че правителството отпусна близо 2 млн. лв. през 2017 г. за изграждането на дублиращи кладенци, те още не са пуснати. Не е гаранция, че и те ще свършат работа, защото новите сондажи достигат до същия водоносен пласт, както и старите.


Демографската криза и ниското заплащане в Хасково са другите основни проблеми за общината. По заплати Хасково е на трето място в страната, но отзад напред в класацията.


Като причина за бездействието на местната власт и състоянието на града се изтъкват изострените отношения между кмета Беливанов и ГЕРБ, която след година и половина кметуване свали доверието си от него. Истината е, че Добри Беливанов и Делян Добрев се скараха. Добрев тогава каза, че са сбъркали в избора си за кмет. Беливанов каза, че остава верен на ГЕРБ. На тези избори обаче е издигнат от ССД.


В Хасково упорито се внушава, че не е необходимо да се гласува, защото резултатът е вече предрешен, с което се цели


вкарването в заблуждение на голяма част от избирателите.


Другата разпространена мълва е, че ако кметът не е от управляващата партия – пари за Хасково от държавата няма да има.


Претендент в кметската надпревара е и архитектът Драгомир Андонов от центристко-дясното "Демократична България – Обединение", който се надява на подкрепа от всички демократи в града. Сред кандидатите е и една дама – адвокатът Ростислава Жекова, издигната от ВМРО. Кандидатурата й е от гражданската квота. Тя е позната на хасковлии от протестите срещу увеличението на таксите за детска градина по времето на кмета Георги Иванов. Интерес буди и кандидатът Веселин Илчев. 29-годишният бизнесмен е издигнат от "Християндемократическа партия – България". Хасковлии го познават от няколкото организирани от него протеста с искания за по-добър живот. Лютиерът и архитект Веселин Белевски, издигнат от "Глас Народен", е другият претендент. Добрин Башайков е кандидатът за кмет от партията на Зелените.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK