Избиратели и избраници

Малба, Избори и политика, 2016 г.

© Портал Култура

Малба, Избори и политика, 2016 г.Текстът "Избиратели и избраници. Размисли върху политиката по времето на популизма" е от портала "Култура"


Има немалко неща, които дори сравнително монотонно-равната кампания на тези местни избори откроява (дублирана с проблемния избор на главен прокурор). За по-конкретните от тях (най-вече за сблъсъка в София) ще говорим по-нататък. Този път, връщайки се към един класически анализ на Хана Аренд, ми се иска да поразмишлявам "над временния съюз на масата и елита", който се наблюдава навред. Ако тази интуиция на Аренд от класическата ѝ творба "Тоталитаризмът" е вярна, излиза, че пост-тоталитарното (и популистко) общество преповтаря редица масови нагласи на тоталитарното. Което предполага размисъл. Ако съпоставките са убедителни, сигурно ще разпознаете примерите. В това отношение местните избори са особено благодатна почва, доколкото тук "ангажираният наблюдател" прибягва до микроскопа, а не си служи с телескопа.


1.
Предлага се най-вече политика, популярна на вид и лесно медийно усвоима като съдържание


Надявам се след местните избори някой екип от икономисти да се заеме да изчисли колко струват предизборните обещания поне на основните кандидати (на всички едва ли ще е възможно), защото ми се струва, че те ще са поне няколко пъти над брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.
Това по цената. Останалото е в изпълнимостта.


Обещава се всичко – охотно и на драго сърце. Особено, когато някой от кандидатите губи почва под краката си и усеща, че няма особени шансове.


Ако се вярва на обещанията, скоро би трябвало да се озовем в райските селения. Чистотата ще е образцова (и няма да ни струва нито лев повече!), а улиците ще се мият всяка седмица. От междублоковите пространства ще е избуяла толкова много зеленина, че ще се пробуждаме само от сладкогласния хор на птичките. Ще има качествени тротоари (навсякъде) и няма да има дупки по улиците (изобщо). Да не говорим за счупените плочки и фугите между тях. Некадърните изпълнители ще се изпарят като лош спомен – само при пускането на правилната бюлетина, независимо от обществените поръчки.


Гръбнакът на корупцията ще бъде пречупен още с избора на кмет, защото той с вида си така ще респектира недобросъвестните чиновници и фирми, че те ще бягат от общината му като дявол от тамян. Колко е просто!


Местните данъци и такси не само, че няма да се увеличават, а и (рязко) ще намаляват, а качеството на общинските услуги ще се повиши в пъти.


Ще дишаме кристално чист въздух и никой (дори в някои крайни квартали) няма да се топли на твърдо гориво, гуми и парцали. Ако се вярва на крайните националисти, тези места дори ще изчезнат, а хората живеещи в тях, просто ще отидат някъде (къде?) и няма да създават проблеми. И тъй като вече живеем в "светлото бъдеще", никой не пита на кой модел от миналото напомня всичко това (дали не на нацисткото "окончателното решение"?). Неслучайно се заговори за узаконяване на "Луковмарш", а и запрелитаха разни други препратки.


Ако подведем чертата: кандидатите обещават "на кило", но те изговарят всичко, което избирателите биха искали да чуят (без да ги безпокои липсата на конкретни решения). Само поискайте, пуснете го в социалните мрежи и тутакси някой "кандидат на гражданите" веднага ще ви го обещае. Без да му мигне окото. Затова нека не забравяме и "обратната страна на медала": притегателната сила, която масата (или тълпата) има върху кандидатите, тя също не е за пренебрегване.


2.
Във време на разколебаване и на общи размествания на пластовете притегателната сила на масата е от особено значение


Който и да е политик днес се чувства неуверен. Затова иска "да е с тях", с всички "тях" (с "гражданите", както логорейно повтаря една кандидатка). "Как" точно и "в какво" – не е важно. Топлото лоно на масата е онова, което вдъхва сила на политическата анемия. Затова и кандидатите нервно се тресат в търсене на телесен (масов) контакт с "гражданите". И тук Хана Аренд безусловно е права.


Стига се дотам да се говори как примерно кметът на столицата щял по цял ден не да работи друго, а да приема всички желаещи. Да е социален терапевт на общината: да изслушва "всички", да ги ободрява, да вниква в проблемите им. Не иронизирам, а цитирам почти дословно, подобни твърдения са в същността на новата демагогия.


3.
Популистките лидери наследиха тоталитарните лидери, те имат опита от режимите на насилствена утопия и тотална пропаганда


Затова и посланията им следват тези стереотипи. За разлика от ситуацията с поколенията между двете световни войни, които са имали спомен и за друго, далеч по-свободно време, тук предходното поколения в немалка част задава ориентира на соцносталгията. С приказките: "Не беше толкова лошо" и "имаше ред и чистота". Не избуя ли отново всичко това и на тези избори?


4.
Ситуацията на посткомунизма е ситуация след разпад на един свят и трудното наместване на пластовете на едно ново общество.


Тук разочарованията често прерастват в нихилистично отчаяние. Особено показателна обаче е позицията на самите популисти. За да бъдат близо до масите, те също би трябвало да се преживели крушения, а когато не е така – да го имитират. И тук идва най-странното: видимото разминаване между лукс и очевидност, което е особено фрапантно. Нито Манолова, нито Сидеров, нито Каракачанов и Джамбазки, а сега и Слави Трифонов не са "потърпевши от прехода". Напротив, те са от "доста печелившите", но пък трябва да убедят масите, че са "едни от тях". И то с всички възможни средства. Оттук и каканиженето и фалцетният простоговор, пиянските изцепки и кръчмарският език, агресията и стилистиката на гардове от нощен клуб.


Това е новото поколение популисти, различно от предишните телеполитици от ерата на Берлускони, към които се числи и Бойко Борисов. Сега времената са други и играчите са по-различни. Сега дори една телевизия, която все още я няма, стана партия, която също я няма, за да бъде адекватна на твърдението, че "няма такава държава".


5.
Стигна се дотук, защото поколението на прехода е съвсем младо, а и "разочаровано по рождение"


Както би казала Хана Аренд, между двете световни войни е било почти същото: тогава на дневен ред е лозунгът "да се потопиш в самозабрава" (Лоурънс Арабски).


6.
Наличието на основни демократични свободи не означава автоматично, че имаме ефективна демокрация, нито работеща правосъдна система


Изборът на главен прокурор го доказва. Ако искате, дори с пространственото позициониране на разнородни групи от граждани: на "озвучен контрапротест" (с властова подкрепа) и прогонени гневни опоненти, подтикнати към изконния рефлекс на протестите в България – да окупират "Орлов мост". Какво друго им остава.


Между тях е групата на "неутралните", на колебаещите се, на пустосващите "по принцип" всичко и всички. Мнозина в българското общество продължават да живеят със съзнанието, че са винтчета, болтчета или бурмички от голямата анонимна машина на властта. Че за какво да се хабят тогава, щом тя ги прегъва инасочва по свое усмотрение. Дали това не е част и от "културата на лъжата", за която писа преди време хърватската писателка Дубравка Угрешич (наполовина българка по майка)?


7.
Работата е там, че времето през трите десетилетия на прехода се намотаваше в различни посоки, но така или иначе ни даде достъп до кладенеца на свободата. От който всеки може и в правото си да почерпи вода.


Но усилието е на първо място индивидуално. Не може да бъде все прехвърляно или делегирано на останалите. На някакви "други граждани", все на онези "ние", към които непрестанно се позовават и днешните популисти с надеждата да проработи рефлекса на тоталитарната утопия.
Някога от деца ни се насаждаше да не искаме да сме "аз", да не сме субекти на свободата си, все да сме някакви "ние".


Избирателят избира, защото е "аз". И носи конкретна отговорност за личността, на която е гласувал доверие. А популистите са винаги "ние".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Весело

  Умнокрасивците монтираха чистак нови уякчени дръжки на СТАРИТЕ мотики и скачат с двата още по-здраво продължавайки да си 'обясняват' това че бай Българ ги зафичква под опашката с лузърските псевдоинтелектуалски мантри че избирателят е 'прост', успешните политици са от 'популисти' до 'нацисти' и само умнокрасивците са умни, красиви и перфектни и предлагат ПРАВИЛНИТЕ решения нищо че единствено блъскат пропита с хейт гьобелсова пропаганда обслужвайки сенчестите частни интереси на собствениците си (ама иначе били 'свободни' и 'осъзнати' граждани, хахаха)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 2. 2 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 898 Любопитно

  "Популистките лидери наследиха тоталитарните лидери, те имат опита от режимите на насилствена утопия и тотална пропаганда"

  комунизъм ,популизъм ,национализъм ,фашизъм, чалгизъм ...но никога реална ДЕМОКРАЦИЯ ,явно някои народи не са достойни за нея

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1814 Весело

  Този път Тонито печели месечния приз "Насипни мисли на килограм".

  Чисто фройдисткият момент с картината "Манифестация" на аржентинския комунист Берни ни отвежда право в лоното на протеста на орловия мост.

 4. 4 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 284 Неутрално

  В статията са описани много реалности и за това като цяло доста ми харесва. Но съм сигурна в едно - никога няма да се прочете статия с настоящото съдържание, чийто автор да е журналист в дневник.

 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3259 Неутрално

  Никой не може да ни отнеме правото да гласуваме за популиста, който ни е най-симпатичен.
  И без това други няма.

  Еретик
 6. 6 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1529 Весело

  Умнокрасивците монтираха чистак нови уякчени дръжки на СТАРИТЕ мотики и скачат с двата още по-здраво продължавайки да си 'обясняват' това че бай Българ ги зафичква под опашката с лузърските псевдоинтелектуалски мантри че избирателят е 'прост', успешните политици са от 'популисти' до 'нацисти' и само умнокрасивците са умни, красиви и перфектни и предлагат ПРАВИЛНИТЕ решения нищо че единствено блъскат пропита с хейт гьобелсова пропаганда обслужвайки сенчестите частни интереси на собствениците си (ама иначе били 'свободни' и 'осъзнати' граждани, хахаха)
  —цитат от коментар 1 на Saint of Me


  Много си прав за всичко, което си написал! Мога само да добавя, че аФторът така се е овъртолил в собствените си словосъчетания, че не си дава сметка какво изобщо пише! Ето един пример: „Това е новото поколение популисти, различно от предишните телеполитици от ерата на Берлускони, към които се числи и Бойко Борисов“. Излиза, според него, че Баце е от „предишните телеполитици“, нали така? Само че бедният аФтор забравя (колко удобно), че Бойко Борисов изобщо няма да се покаже по телевизията, освен ако не го поканят! И останалият текст е същата прокиснала боза, която такива платени аФторчета като него се опитват да ни сервират!

  Що се отнася до „Умнокрасивците монтираха чистак нови уякчени дръжки на СТАРИТЕ мотики и скачат с двата още по-здраво“ - което успя да ми разлее кафето, защото много картинно си представих как „Умнокрасивците“ скачат с двата крака - тук си още по-прав! Тези хора категорично отказват да проумеят действителността, те са скарани с нея и отказват да повярват на сетивата си! Те не виждат, макар че не са слепи, не чуват, макар че не са глухи, не мислят, макар че не са глупави! Те са просто зомбирани – с материален интерес или без него, но така или иначе вършат най-голямата грешка, която един човек може да направи в житейската си стратегия – а тя е да търсиш винаги вината в другите! Това обаче е толкова контра продуктивно, че отравя целия ти живот, проваля съдбата ти и отношенията ти с другите! И оттам цялата очевадна парадоксалност на ситуацията, в която губиш и то постоянно, но не си в състояние да теглиш чертата отдолу и да си направиш сметката как, аджеба, да действаш занапред!

  И накрая – защо е всичко това? Ами защото някой си имал страхова невроза от новия главен прокурор, преминаваща в истерични действия. Ти, например, защо не се страхуваш от Гешев? Аз защо не се страхувам? Ами защото няма защо! Ако има защо и ти си го знаеш, тогава „олеле, майко“ – както казва народът: „На страха очите са големи“! Само че този същият, който толкова се страхува, нека знае, че няма да бъде арестуван – нито сега, нито след 10.01.2020 г.! Има редица причини за това, като най-важните са, че първо ще трябва да минат процесите на Арабаджиеви, Баневи, Бенчо Ролс-ройсов, Миню Стайков, Митю Зъркелите, а дотогава много вода ще изтече! Пък и не е лошо въпросният господин да прочете „Изкуството на войната“ от Сун Дзъ, белким му се поизяснят някои основни стратегии. Но то си е за него, ако иска! Нито избирателите са „80% дебили“, нито избраниците са „предишните телеполитици“!

 7. 7 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Весело

  До коментар [#6] от "Santos":

  Аз по-скоро мисля че ДОБРИТЕ олигарси като ощракани тарикати не ги е шубе че ще ги арестуват и прочие а проблемът е че си бяха повярвали че още мааалко и верно държавата си им става тяхно притежание което могат да управляват с шепа стратегически позиционирани умнокрасиви крякачи насочващи обществото ПРАВИЛНО.

  Пък тоя иначе тарикатски план се продъни с гръм и трясък а за човек с манталитет на ДОБЪР олигарх не е достатъчно просто да върти там некъв биз и да си гледа кефа с купищата мангизи, искат да са дефакто царе :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 8. 8 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1529 Любопитно

  До коментар [#6] от "Santos":Аз по-скоро мисля че ДОБРИТЕ олигарси като ощракани тарикати не ги е шубе че ще ги арестуват и прочие а проблемът е че си бяха повярвали че още мааалко и верно държавата си им става тяхно притежание което могат да управляват с шепа стратегически позиционирани умнокрасиви крякачи насочващи обществото ПРАВИЛНО.Пък тоя иначе тарикатски план се продъни с гръм и трясък а за човек с манталитет на ДОБЪР олигарх не е достатъчно просто да върти там некъв биз и да си гледа кефа с купищата мангизи, искат да са дефакто царе :)
  —цитат от коментар 7 на Saint of Me


  Добре, това за единият от „ДОБРИТЕ олигарси“ може и да е вярно, ама какво да кажем за другият, дето маа пръжоли, пие бяло вино и слуша Цеца Величкович на живо в Белград?

 9. 9 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Весело

  До коментар [#8] от "Santos":

  Там действително се получи едно яко изсилване с императорските амбиции а до едно време вървеше много тарикатски, явно от един момент като се почувстват всесилни и почват да бъркат стъпките

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 10. 10 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Свободата е на върха на копието, казано е.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 11. 11 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Картинката към хубавия анализ на Тони Николов говори достатъчно...матряла, матряла...: ))

  Freedom of speech
 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4083 Весело

  До коментар [#1] от "Saint of Me":

  Не е ли някак си нелогично да си купуваш умно красиви политици които печелят само 3% на избори? Ако аз бях олигарх щях да ида в съседния магазин за да напазарувам от онези които влизат в парламента, поне за да имам някаква файда от покупката.
  Или такъв дюкян няма?!

  klimentm
 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4083 Весело

  До коментар [#6] от "Santos":

  Значи остава да клечим на брега на Перловската река за да видим трупа на Пеевски или Василев да плават по течението?!

  klimentm
 14. 14 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Изписано "Малба", кво ли значи? И то баш в "КОлтура"? Тони, Тони, тва кОлтурата изисква MALBA... А по същество - днес не искам да съм груб... А, че пак запецнал "мостът на Орлите", Предполагам, така го изписват в КОлтура...

  roo
 15. 15 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Весело

  До коментар [#12] от "klimentm":

  Е те така тръгнаха, 'кой не скача е червен' е откровено популистки лозунг и в началото дори гладните окъсляци вряскаха ентусиазирано.

  После почнаха да забелязват че по-ощраканите 'борци за правда и плуралузъм' люшкат швайцове на китката и карат баварки с наточени кукли вътре :)

  Сапиенсите сме големи образи, как и да се въртиме па сме мамуни :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 16. 16 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Весело

  До коментар [#12] от "klimentm":

  А има и друга особеност, да гепиш власт с демократично мнозинство не е голяма далавера щото като угодиш дори малко на всеки (за да те преизбират) и нема кога да се почувстваш истински цар.

  Благата врътка е с малко бележити проповедници на кондиката ти да допипаш скиптъра, това искат ДОБРИТЕ чичо паричовци и до едно време сякаш им се получаваше полека ама изнагляха и цялата кула се срина :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Странно, защо хора, които мислят като тези, дето вчера "подкрепяха" Гешев, четат, че и пишат под есето на Николов.
  Ами да си четат шисанията в ПИК и да се радват или поне очакват изборната победа, а не да се чудят какви глупости да изтискат (или да им спуснат) та да ни кажат, колко лош е Тони и колко добри са популистите, дето лъжат като разпрани, колко добри са Гешев и Ко, които аха-аха и ще оправят държавата.
  Ами че кой, кога и срещу колко пари ще оправи въздуха, не обещава ли Сидеров, че ще маха всички зони, сини и зелени и ще си паркираме по главите.
  Лъжат и обещават и да се чуди човек, как се намират хора да им се вържат.

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  Съгласен съм с всичко освен с едно, поколението на прехода не е младо, но е неопитно и много лесно/евтино може да бъде лъгано от популисти.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Накратко, привилегированата каста се опитва да съчинява всякакви сказки, с които да залъгва НЕпривилегированите касти, за да може първата да запази своите привилегии. За целта се набиват и идеология и поведенчески модели, които се представят като "изконни ценности" и "българщина", нищо че привилегированите изобщо не живеят според идеологията, която системно, упорито и методично се набива на масите. А това е проява на върховно лицемерие и цинизъм, както и абсолютен фалш, защото всяка ценност се инструментализира, използва се за властовите цели на върхушката, и по този начин се обезценява и осквернява.

  Проблемите също умишлено се толерират или дори създават, както и страховете притесненията и т.н. за да може после, най вече преди избори, поредните актьори от политическия театър да предлагат своите "решения". И така до следващите избори, колелото се върти, пардон, "матрияла" върти колелото, а когато въпросния пита за неговата собствена ползва, политиците мъдро му отговарят да има търпение, и че държавата вървяла на добре, дори и той да не го е усетил все още...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK