Изборът на главен прокурор: На ход е президентът

Вариантите пред президент Румен Радев са три

© Юлия Лазарова

Вариантите пред президент Румен Радев са триТекстът е препечатан от страницата на Българския институт за правни инициативи. Теодор Славев е политолог, който работи във фондацията.


На 24 октомври пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Процедурата обаче не приключва с това, защото т.нар. трима големи в съдебната власт се назначават с указ на президента. Радев има няколко възможни варианта за действие, но какъв ход ще избере зависи както от законовите му правомощия (и ограничения), така и от волята му да бъде държавник, а не конюнктурен политик.


Първи вариант: Радев подписва указ, без да връща решението на ВСС
Една от опциите пред президента е да приеме решението на ВСС и да подпише указа за назначаване на Гешев като главен прокурор (ако се стигне до такъв избор). Припомняме, че бившият президент Плевнелиев подписа указа за назначаване на Сотир Цацаров за по-малко от 24 ч. след като той бе избран от ВСС, въпреки че имаше дори и процедурни основания да не го направи. Тогава процедурните правила за избора на Цацаров бяха променени в ход по предложение на самия Цацаров. Изтичането на запис, в който ексградският прокурор на София Кокинов казва на Бойко Борисов за Цацаров "не ми се подсмихвай, ти си го избра", потвърди витаещите съмнения, че Цацаров е избран от ВСС с благословията на изпълнителната власт. Кандидатът Иван Гешев също се радва на благоволението на силните на деня. Първо, министърът на правосъдието се отказа да издигне конкурентна кандидатура, въпреки че имаше право, и, второ – подкрепа за Гешев идва от МВР, ДАНС, но и от редица прокуратури.


Предвид достатъчното индикации, че Гешев е предпочитан от правителството и подкрепящите го сили, е малко вероятно Радев да избере този ход, освен ако не се поддаде на индиректните предупреждения към него да не се меси твърде много в избора.


Президентът е показал, че е ясна опозиция на властта, и действията му са красноречиви. Радев е много активен в упражняване на правомощията си да налага вето. Освен това парламентарната квота в сегашния ВСС е избрана от мнозинство на ГЕРБ и можем да предполагаме, че линията на опозиционност няма да се изкриви. Когато предишният ВСС прие такива процедурни правила, че да гласува председателя на ВАС Георги Чолаков в края на изтичащия си мандат, Радев върна решението с аргумент, че този избор трябва да бъде направен от нов състав на ВСС. Предвид настроенията в обществото спрямо кандидатурата на Гешев можем да очакваме, че Радев ще поиска допълнителни гаранции за личните и професионалните качества на бъдещия главен прокурор, каквито сигнали досега е демонстрирал.


Втори вариант: Радев връща решението на ВСС, преди да подпише указ за назначаване


Конституцията (чл. 129, ал. 2) и Законът за съдебната власт (чл. 173, ал. 13) указват, че президентът може да откаже да назначи предложен от пленума на ВСС кандидат. Когато той откаже да го направи, ВСС има два варианта на действие: 1) или повторно да предложи същия кандидат, 2) или да започне нова процедура за избор.


Като че ли най-възможният вариант е Радев да върне предложения от ВСС за главен прокурор, а след това ВСС да го избере отново, след което той е длъжен да подпише указ за назначаването му. По този начин президентът ще покаже отношение към избора и кандидатурата, но пък, от друга страна, ще трасира пътя на Гешев към прокурорското кресло. Когато Радев върна решението за председател на ВАС, той го направи без мотиви, което не е задължително изискване на закона. Тогава ВСС не откри нова процедура, а директно прегласува Чолаков. От обществена гледна точка е важно Радев да мотивира връщането, защото гражданите имат нужда да чуят с какво не е съгласен президентът, и в този смисъл да представи пред ВСС своето виждане. В идеалния случай ВСС следва да обсъди мотивите и да се съобрази с тях или пък да ги отхвърли.


Българската история познава и случаи на силно политическо противопоставяне, при които се стигна до връщане на предложения Бойко Рашков. Тогавашният президент Петър Стоянов отказа да подпише указа, Народното събрание смени състава на ВСС, които избраха фаворита на властта – Никола Филчев, а Стоянов прие този избор. Скандалният мандат на Филчев е може би най-очевадното доказателство как политическите поръчки за избор на главен прокурор рикошират върху цялото общество.


Трети вариант: Радев не приема решението на ВСС и инициира промени в конституцията


Президентът не е обвързан с преклузивни срокове, в които да подпише указ за връщане на предложения кандидат или пък за назначаването му. В случай че това не стане до 10 януари 2020 г., когато изтича седемгодишният мандат на Цацаров, ВСС ще трябва да избере временно изпълняващ функциите на главен прокурор. В тази хипотеза Цацаров ще е с отслабено влияние във ВСС.


И тъй като чл. 154, ал. 2 дава право на президента да прави предложения за изменения и допълнения на конституцията, теоретично Радев може да откаже да подпише указ за назначаване на нов главен прокурор, докато Народното събрание не разгледа предложенията му. Този вариант може и да звучи фантастично, но не е невъзможен на теория. Предприемането на такъв ход от страна на Радев изисква много смелост и политически кураж, защото атаките срещу него ще са от всички фронтове. БСП се изживява като пазител на конституцията и е декларирала нежелание за активност по темата съдебна реформа, оставяйки я в политическия арсенал на "новите" десни. Тоест Радев не може да очаква възторжена подкрепа от "своите".


В началото на годината обаче Румен Радев започна серия от срещи с представителите на съдебната и изпълнителната власт, както и с професионални и неправителствени организации за критериите при процедурата за избор на главен прокурор. На 12 юни тази година Радев организира кръгла маса с представители на различни организации, на която се обсъждаха критериите за избор на главен прокурор, обществените очаквания към процедурата и правомощията на главния прокурор. Особено интересна е последната формулировка, защото тя е намек за промени в техния обхват. След срещата обаче не последва нищо. Радев и досега не е обявил публично какви са неговите очаквания от бъдещия главен прокурор.


Ако президентът има намерение да надскочи дребната полемика и иска да остане в историята като държавник, той може да го направи, като предизвика политическия разговор за недовършената съдебна реформа и ролята на прокуратурата. Подобен акт би бил доказателство доколко той свързва думи и действия. Радев е преполовил мандата си и е крайно време да излезе от сферата на думите и да покаже на така критикуваното от него статукво, че е сериозен играч с решимост да промени системата. Така че на ход е президентът.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6811 Любопитно

  Президентът да не по-голям юрист от цялото стадо юристи, които избраха Гешев !?

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Голяма драма, голямо чудо....
  Като няма друг, да го избират и толкоз....

 3. 3 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  "След срещата обаче не последва нищо." и така свършва всичко каквото ще направи Радев :I

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3858 Любопитно

  Шапкаря ще приеме решение за изборът на Гешев...такова каквото му каже БСП!!Съгласувано с тавариш Чайка!РадеФ не би застанал на пътя на кукловодите посочили и избрали и него......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 5. 5 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  Ясно, Радев и Манолова са новите любимци на умнокрасивите... Не, че е странно де, лилявите са си червени каскети, които си въобразяват, че имат синя кръв. Не става, избива си червеничкото...

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Зеленочорапият каскет дори няма да диша преди края на балотажа, освен ако от мАсква не са наредили друго!!!!!

 7. 7 Профил на springs
  springs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  На този "ход" народът казва: "Трай, коньо, за зелена трева".
  Спахте години наред, сякаш Цацаров щеше да бъде вечен, а не поехте инициатива да се даде право и на президента да номинира. Толкова ялова опозиция не сме имали, и за съжаление доста читави кандидати за кметове на ДСБ ще го отнесат в неделя.
  Христо Иванов и неговата Дабъл въобще не ги слагам в сметката, тях ги няма никъде. Появяват се само на протести, свързани с главния прокурор, щото Ристе има грантово задължение към тази тема. Извън нея е като куцо пиле в домат.

 8. 8 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  Радев ще избере втория вариант, защото е популист и продукт на руско-олигархичното ни управление, какъвто е и Гешев. Вторият вариант му дава възможност да се представя за опозиция, но всъщност да е кукла на задкулисието. Ако искаше да постъпи по радикалния начин, досега щеше да е казал какво мисли за Гешев, но не, той също е послушко на Доган.

 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3037 Неутрално


  Възможността президентът да тупка топката до безкрай е най-силният аргумент за промяна на Конституцията. А допълнителен аргумент ще бъде ако ВСС избере Гешев за временно изпълняващ длъжността.

 10. 10 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  Ако президентът не издаде указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор ВСС отново ще го прегласува и тогава президентът ще е принуден да подпише указ. Той няма избор, така че ще го подпише още първия път.

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3443 Весело

  Радан Кънев: Ген. Румен Радев заслужава да му нарежат лампазите пред строя"

  "Кънев подчерта, че ген. Румен Радев е никой. Нямаме никаква идея кой е този човек, какви са неговите убеждения, защо е в политиката, с каква цел рецитира заучените фрази, които бяха първо леви, после десни, обясни той. По думите на председателя на ДСБ, зад генерала , с бъркане в джоба, наднича червената олигархия в България или поне една част от нея."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3443 Весело

  До коментар [#6] от "selqnin":

  Точно този ви характерен за сайта и проекта речник избра Гешев с 20:4 , и в държи до 3%.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6811 Весело

  До коментар [#12] от "дерибеев":

  3% вече са блян :)

  karabastun1@abv.bg
 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4863 Неутрално

  За всички е ясно че Гешев е "избрания". И с протести не можахме да го спрем. Сега или по-късно, да ни е честит новия главен прокурор.

 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6811 Весело

  До коментар [#12] от "дерибеев":

  Във Варна сигурно и трима човека не знаят кой е кандидат-кмет на красивите :)

  karabastun1@abv.bg
 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3443 Любопитно

  До коментар [#15] от "karabastun":

  Някой от вечните им кандидати за каквото и да е?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3443 Любопитно

  До коментар [#15] от "karabastun":

  погледнах, адвоката с мноого свободно време отдадено на протестни органи и организации

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  До коментар [#14] от "pet_fire":

  Имахте някаква сбирка вчера на Орлов мост, но чак пък протести?

 19. 19 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  Трети вариант: Радев не приема решението на ВСС и инициира промени в конституцията
  —цитат от коментар 0 на Дневник


  ако иска да се профилира, това би било правилното решение !
  но дали има топки да го направи ?javascript:;

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 20. 20 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#12] от "дерибеев":

  Да, но ако Радан влезе във властта като коалиционен партньор, ще пука кости и чупи ръце, за да прокара реформите, иначе ще развали "седянката"... о, чакай.

 21. 21 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Я сега да видим генералът-президент кураж има ли, щото генералът-премиер видимо няма.

 22. 22 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Ясно, Радев и Манолова са новите любимци на умнокрасивите... Не, че е странно де, лилявите са си червени каскети, които си въобразяват, че имат синя кръв. Не става, избива си червеничкото...
  —цитат от коментар 5 на niakoi_si


  Виж сега, в България хората отдавна не се делят на цветове, а на крадци и всички останали.
  Прехода показа, че първите /крадците/ залагат на ДПС, ГЕРБ, БСП и Патриоти.

 23. 23 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  До коментар [#22] от "ltq22310954":

  А Радев от кои е? От ДСБ?

 24. 24 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#23] от "niakoi_si":

  От ГЕРБ - сега учи и като завърши, ще държи изпит.

 25. 25 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#12] от "дерибеев":

  Не е лъжа.

 26. 26 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Третият вариант звучи най-обещаващо, но дали пилотът има топки - ще разберем съвсем скоро...

  www.commcrime.blogspot.com
 27. 27 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4863 Неутрално

  До коментар [#18] от "niakoi_si":

  Прочети за "протест", а за "сбирка" сам си го намери в тълковния речник
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Протест

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8348 Неутрално

  Сега ще се види, за кого работи президента. И дали едно говори , а друго върши.

 29. 29 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  Президентът да не по-голям юрист от цялото стадо юристи, които избраха Гешев !?
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Първо , юристите , дори и да са СТАДО , както ги наричаш , са ОБРАЗОВАНО ЮРИДИЧЕСКИ ТАДО , за разлика от нашето РАЗБИРАЩО ОТ ВСИЧКО "СТАДО"!
  Второ - Гешев беше избран съвсем по правилата на променената , не от кой да е , а от РБ и неговия правосъден министър ХРИСТО ИВАНОВ - БОЙКИКЕВ !
  Трето - написаното в статията "Една от опциите пред президента е да приеме решението на ВСС и да подпише указа за назначаване на Гешев като главен прокурор (ако се стигне до такъв избор). Припомняме, че бившият президент Плевнелиев подписа указа за назначаване на Сотир Цацаров за по-малко от 24 ч. след като той бе избран от ВСС, въпреки че имаше дори и процедурни основания да не го направи. Тогава процедурните правила за избора на Цацаров бяха променени в ход по предложение на самия Цацаров. Изтичането на запис, в който ексградският прокурор на София Кокинов казва на Бойко Борисов за Цацаров "не ми се подсмихвай, ти си го избра", потвърди витаещите съмнения, че Цацаров е избран от ВСС с благословията на изпълнителната власт."!
  Трето -

  "Протестите са на една политическа партия. Ако се върнем назад във времето, тези промени в закона ги предложи Христо Иванов, когато беше министър на правосъдието"

  Става дума за законовите промени, според които прокурорите и съдиите номинират своите кандидатури.Ето защо правителството не предлага своя кандидатура / единствен с такива правомощия е правосъдния министър , който за ваше голямо съжаление е от ГЕРБ/.

 30. 30 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  Българската история познава и случаи на силно политическо противопоставяне, при които се стигна до връщане на предложения Бойко Рашков. Тогавашният президент Петър Стоянов отказа да подпише указа, Народното събрание смени състава на ВСС, които избраха фаворита на властта – Никола Филчев, а Стоянов прие този избор. Скандалният мандат на Филчев е може би най-очевадното доказателство как политическите поръчки за избор на главен прокурор рикошират върху цялото общество.
  ============================================================================

  СДС/ДСБ в действие! После що получавали общо 3% на изборите........

 31. 31 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#22] от "ltq22310954":А Радев от кои е? От ДСБ?
  —цитат от коментар 23 на niakoi_si


  При положение, че БСП и ГЕРБ го подкрепиха, от кои мислиш, че е?
  Но в момента няма друг бърз полезен ход, мафиоти са повечето, но може да се скарат нещо. Макар че, моето мнение е, че ще върне един път и после ще подпише.

 32. 32 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 1945 Неутрално

  Възможността президентът да тупка топката до безкрай е най-силният аргумент за промяна на Конституцията. А допълнителен аргумент ще бъде ако ВСС избере Гешев за временно изпълняващ длъжността.
  —цитат от коментар 9 на Един препатил


  За какви промени иде реч и ясно ли ти е, че няма как да се събере мнозинство от 2/3 за подобни? Мисля, че целият шум около озбора на Гешев е свързан със сериозни трусове в ъндъграунда, който от три десетилетия "работи" само за себе си и п/в народа български. Той почти се стопи, нали?

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 33. 33 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Всъщност има два реални варианта. Може да подпише предложението или да го върне за прегласуване. Другото са празни приказки и мечти на идиоти.

 34. 34 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 926 Весело

  Тъй като Гешев и президентът служат на един и същи господ, нищо чудно комедията да има и второ действие наречено- "Радев не подписва указ за Гешев". Първото действие беше "Гешев арестува руски шпиони" ... Някой да си спомня вече първото действие ?

 35. 35 Профил на @
  @
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Радан Кънев: Ген. Румен Радев заслужава да му нарежат лампазите пред строя
  —цитат от коментар 11 на дерибеев


  Радан е казал една голяма глупост. Той явно не знае какво означава думата "лампази". Лампазите се намират върху панталоните. Значи Радан призовава на Радев да му се нарежат панталоните пред стоя. За информация на Радан, и за ваша информация - няма такова нещо като "нарязване на лампазите пред строя". Има "късане на пагоните пред строя" - това е правилният израз. Пагоните не са разположени като лампазите върху панталоните, разположени са на съвсем различно място.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK