Изборите на първи тур: Изпуснати шансове

Изборите на първи тур: Изпуснати шансове

© Велко Ангелов"Дневник" събра първите коментари в социалните мрежи и форумите след обявяването на изборните резултати на местните избори.


Симеон Василев, фондация "Глас":


По всичко изглежда, че поне в София с "гей парадите" ще продължаваме. Гласувалите за Волен Сидеров са по-малко от присъствалите на София Прайд 2019.
Полина Паунова, журналист в "Свободна Европа":


По повод избирателната активност: тя става по-ниска на всеки местен вот (вижте в годините назад). Списъците, списъците...(които всички ползват).


След още 5 местни избора, представителността ще изглежда напълно нищожна. А изборът ще е взет не от нас.


10% разлика си 10% разлика. Но, ГЕРБ губи около 100 000 гласа. Това най-вероятно ще се окаже решаващо за местния парламент. Но пак казвам - показва , че ГЕРБ са устойчиви в София.


Изненадата е Борис Бонев. Тя показва на "градската десница", че трябва ХАРАКТЕРЕН образ и работа на терен, много работа на терен. Навсякъде в България.


Показва и, че едни бая проценти от Бонев (регистрира двама общински съветници) ще се преразпределят. Това е за тези избиратели: честито, вкарахте в Общинския съвет някой друг.


Ружа Смилова, политолог, СУ:


1. ГЕРБ се свиват – в София значително, на някои други места – също. За пръв път от 2005 г. в София ще има и балотаж – и мястото на Фандъкова не е гарантирано.


2. "Демократична България" повтаря резултата на РБ от 2015 г. в София. Можеше много повече. Необходим е сериозен анализ за не напълно реализирания потенциал.


3. Борис Бонев и "Спаси София" бележат забележителен успех – мобилизираха млади и модерно мислещи хора. Предстои им много политическа работа, ако искат да превърнат подкрепата ( до голяма степен - анти-партиен, протестен вот) в политически капитал.


4. БСП ги няма никакви (с малки изключения) . Опозиция в страната практически отсъства. Корнелия Нинова вероятно си отива.


5. ВМРО, въпреки агресивната кампания, също отстъпват.


Васил Гарнизов, антрополог и политолог:


Много думи по студията; всъщност:


1. Ниска активност – политизацията не се състоя; нямаше истеризация


2. ГЕРБ има основание да поиска да си довърши парламентарния мандат: Борисов няма алиби да поиска предсрочни избори; опонентите му нямат основания да му поискат главата


3. Борисов оцелява без Цветанов – в Цветановград (Търново) неизвестният му кандидат отвява звездата Весела Лечева


4. Фандъкова води достатъчно на първи тур, за да си спечели втория: чакаме посланията й и действията й – към кого и какъв мост търси


5. Здравко Димитров в Пловдив също води достатъчно; въпреки че не е от Пловдив и драгни майните; Дани Каназирева се харесва на пловдивчани, но не достатъчно, за да стане кмет.


6. Демократична България се представи в София повече от прилично; не лоши данни в Пловдив, Варна и В. Търново


7. Личен успех на Борис Бонев, без значими политически последствия относно брой съветници; много малко от неговите избиратели биха подкрепили арх. Игнатов


В заключение: статуквото е одраскано, има капки кръв във водата, но недостатъчно да настървят акулите, които да разкъсат Борисов.


Любомир Аламанов, комуникационен експерт:


Първи бързи наблюдения над кампаниите и предварителните резултати.


1. Поздравления за Борис Бонев, постигна повече отколкото мнозина прогнозирахме.


2. Поздравления за Демократична България, листата им беше съставена от много добри кандидати. Ако станат втори в София, това ще е заради личностите в листата.


3. Кампанията на Борис Бонев показа как трябва да се комуникира с години, а не само последния месец.


4. Кампанията на Борис Бонев показа как ще изглеждат кампаниите за местни избори в бъдещето – конкретни, технологични, с много инфографики, точни числа, материали на принципа "проблем – решение" и т.н.


5. Кампанията на Мая Манолова беше пълен провал. Емблематичен пример за кампания, която силно намалява процентите на кандидата си.


6. Г-жа Манолова водеше кампанията си все едно се кандидатира за президент. Общи послания, политическо говорене, високомерно отношение към хората.


7. Кампанията на Борислав Игнатов стартира с гнусната лична атака срещу него, но той се съвзе бързо и определено извади повече ползи отколкото негативи от ситуацията.


8. За пореден път – не правете негативна кампания. Срещу силни личности няма смисъл, защото само ги прави по-силни. Срещу слаби личности също няма смисъл, те сами се дискредитират.


9. Г-н Игнатов малко сбърка с личното излъчване. Хората все пак искат уверен водач. Интелектуализмът, който г-н Игнатов демонстрираше по време на кампанията, не му спечели фенове. Кандидатът трябва да гори в кампанията, да излъчва желание за победа. А не да седи индиферентно и да говори мъдри слова. В това отношение г-н Бонев определено превъзхождаше. Неслучайно г-н Игнатов е единственият кандидат, който има по-малко гласове от листата на партията си за общински съветници.


10. Последните три дни от кампанията на г-н Игнатов беше посветена на политически ходове, протести срещу избора на Главен прокурор и т.н. Може и да изглежда добре от гледна точка на политическата сила. Но като послание към избирателите излъчи сигнала – аз ще съм ваш кмет, но ако политическата сила поиска политически действия, ще ви зарежа и ще се отдам на политика. Груба грешка, сви го обратно до тесен партиен вот.


11. Кампанията на Йорданка Фандъкова започна колебливо, самият кандидат не изглеждаше като да иска да участва, имаше странни говорители от нейно име. Но последните две седмици от кампанията нещата се стабилизираха и г-жа Фандъкова върна позициите си.


12. Г-жа Фандъкова уверено се представи като експерт. Досегашните й мандати все пак й дават отлична подготовка и в стратегическата визия, и в конкретни проекти и детайли.


13. Странно беше, че очакваното обединение между останалите кандидати срещу г-жа Фандъкова не се състоя. Те загубиха енергия да се разправят помежду си.


14. Когато опозицията не е обединена, управляващите печелят.


15. Тактиката на ГЕРБ да вкарат СДС и граждански кандидати в листата си, особено някои млади кандидати, професионалисти в техните области, отново проработи.


16. Игрите на БСП дали г-жа Манолова е неин кандидат или не, ще доведе до отстъпване на второто място в Общинския съвет. Тотален провал на БСП по всички параметри. То само с идеи за връщане на феодализма няма как да им се увеличават избирателите в 21-и век.


17. Не може да се спести грубата грешка на г-н Бонев да се яви като независим кандидат за общински съветник. Да, той влиза в ОС. Но с толкова много гласове, с колкото можеха да се вкарат още поне 8 човека. А сега те ще бъдат разпределени между водещите партии. Т.е. той дава по трима на ГЕРБ и БСП. Поне.


18. Първото място за г-жа Фандъкова не трябва да я успокоява. На практика тя получава само 1/3 от подадените гласове. Шансът за обединение срещу нея съществува, макар и вече много малък. Следващите няколко дни са много важни.


19. Да се говори за автоматично обединение и да се сумират гласовете на Демократична България и Спаси София не е коректно. Някои хора може да са го искали, но има хора, които не биха гласували за обединение.


20. Сега е моментът да се призоват феновете на ДБ и СС да не се карат помежду си. Абсолютно ненужно, контрапродуктивно и радващо комунистите. Сега е моментът да се намерят общите точки, за да се започнат разговори за идващите парламентарни избори.


21. Ниска избирателна активност. Този път имаше реален шанс с масово гласуване да се промени ситуацията в София. Щом промяна нямаше, значи ситуацията се харесва на голяма част от регистрираните жители на София. Опозиционните партии да помислят как са комуникирали и дали не трябва да променят нещо. А хората, които живеят тук, но не си променят регистрацията, може би да помислят и да го направят. Добре е да могат да гласуват за града, в който живеят.


Освен това, законът, че не може да се споменават имена на партии и кандидати от медиите, във века на под-кастите, ютюб-каналите и хилядите други социални мрежи, е отживелица и трябва да се смени.


Чакаме втори тур в София. Да видим.


Ивайло Дичев, професор по културна антропология в СУ:


От "Алфа рисърч": 65% от подкрепилите Борис Бонев са гласували за друга листа. Т.е. това е кандидат, който привлича подкрепа отдругаде. Само 20% от подкрепилите го са откъм ДБ.


Извод: ако ДБ бяха вдигнали Бонев за кмет, щяха да са сега на балотаж.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 607 Любопитно

  Е Гербери,
  умните и красивите да ходят ли за гъби или да Ви подкрепят ?

  На балотаж сте, везните са много изравнени и не във Ваша полза

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 2. 2 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 401 Неутрално

  хаха цирк

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2921 Разстроено

  "Когато опозицията не е обединена, управляващите печелят" - такива ОПравляващи си заслужават такава "опозиция".

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4015 Весело

  " 4. БСП ги няма никакви (с малки изключения) . Опозиция в страната практически отсъства. Корнелия Нинова вероятно си отива."

  Ще си хвърли оставката и после пак ще си я прибере...щото така мисли за доброто на страната ни !

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4015 Весело

  " 1. ГЕРБ се свиват – в София значително, на някои други места – също. За пръв път от 2005 г. в София ще има и балотаж – и мястото на Фандъкова не е гарантирано."

  Мисля, че това беше напълно очаквано и надали има някой, който да е смятал нещо друго ! Въпросът беше колко сериозно ще е свиването, но предстои да се види на втория тур.....

 6. 6 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#1] от "nessarox":

  Напротив, единствения шанс БСП да спечели в София, е ако автентично десните я подкрепят. Ако идат за гъби, няма проблем ГЕРБ бие БСП без проблем.

 7. 7 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 560 Весело

  Не може да се спести грубата грешка на г-н Бонев да се яви като независим кандидат за общински съветник.
  ========
  От този цитат и от изказвания на умнокрасавци заключавам, че Бонев е новият разединителн на дясното :)

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 8. 8 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#1] от "nessarox":Напротив, единствения шанс БСП да спечели в София, е ако автентично десните я подкрепят. Ако идат за гъби, няма проблем ГЕРБ бие БСП без проблем.
  —цитат от коментар 6 на niakoi_si


  Прав сте- затова и президента е Радев, а не Цачева

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4986 Любопитно

  Докога разединени?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 560 Весело

  "Избори 2080 - първи тур: Изпуснати шансове"

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4015 Неутрално

  До коментар [#9] от "penetrating":

  " Докога разединени?"

  Докогато хората вярват, че има спасители, които ще им решат проблемите независимо от техните усилия и воля да променят реалността, в която живеят към по - добро....

 12. 12 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  Е Гербери, умните и красивите да ходят ли за гъби или да Ви подкрепят ?На балотаж сте, везните са много изравнени и не във Ваша полза
  —цитат от коментар 1 на nessarox


  ГЪБИ нЕма ! Това умнокрасивите би трябвало да го знаят ! Подкрепиха РАДЕВ и после повечено от тях се опитваха да се "захапят " там , където не могат да се стигнат ! Добре е сега да си ПОМИСЛЯТ ! Ситуацията е сходна , но от Радев практически НИЩО не зависи !

 13. 13 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Късата памет ни затрива. Само допреди няколко години комунистическата ... Манолова дори такситата не икаха да я качат. Всеки знае, че е слуга на Пеевски и основен участник в Костинбродската афера, която доведе до кражбата на 4.5 милиарда от комунистическо-турското правителство. И сега ще се намерят десетки хиляди хора да гласуват за това чучело?! Е, после не се оплаквайте...

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 14. 14 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  Изненада! Този път Дичев е най-адекватен, но не е продължил с извода, че върхушката на ДеБг са тотални некадърници, доказано за кой ли път. Разкарайтесебе!

 15. 15 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Тая абревиатура на Спаси София ме стресна леко :)

  Друго интересно не виждам . За изпуснати шансове не може да се говори - резултатите са очаквани, нищо извънредно .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4986 Неутрално

  До коментар [#11] от "samoedin":

  ...или следват модела "орел, рак и щука"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на Папайа с коронавирус
  Папайа с коронавирус
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  [quote#8:"nessarox"][/quote]

  Разбира се. Комунистите се подкрепят.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 18. 18 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Сега ще се види кой не скача е червен

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 19. 19 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Късата памет ни затрива. Само допреди няколко години комунистическата ... Манолова дори такситата не икаха да я качат. Всеки знае, че е слуга на Пеевски и основен участник в Костинбродската афера, която доведе до кражбата на 4.5 милиарда от комунистическо-турското правителство. И сега ще се намерят десетки хиляди хора да гласуват за това чучело?! Е, после не се оплаквайте...
  —цитат от коментар 13 на Мизийски


  Не е само късата памет. Основната беда според мен е, че столичаните в повече станаха повече на брой от столичаните...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 20. 20 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Бонев прецака всички софиянци, освен себе си. Сега има място като съветник, а София е изправена пред избор между две неспособни, партийно-зависими лелки. Това е по-важното, а ДБ да работят още по-здраво.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK