Кратки ранни изборни бележки

Кратки ранни изборни бележки


Полина Паунова е политически журналист в "Свободна Европа". Коментарът е от профила й във "Фейсбук".


1. На първо четене, а и от реакцията на Борисов снощи: ГЕРБ губи форма трайно. Ако оставим настрана, че няма на кого да купува часовници, то... няма и повод. Може би само в Бургас, но там беше преoварително ясно. (А ако ви е интересно по-издълбоко защо – потърсете текста на Диян Божидаров във вестник "Сега".) Инак е особено важно да се види как стои ГЕРБ в едни определени секции (БСП също). Важно е да се види и в кои места управляващата партия получава служебна преднина – като в Хасково, където ДПС за първи път от години не издига кандидат, например?


2. Извън това – най-голямата услуга на ГЕРБ прави БСП, които повториха в някакъв смисъл евроизборите. А то пък беше повторение на добре познатата реплика на Остап Бендер: "Ледът се пропуква, господа съдебни заседатели!"... Пука се единствено образът на Нинова, който пък отдавна си е напукан. Русе впрочем е единственият град, в който БСП изпреварва ГЕРБ. Това може да се дължи на факта, че кандидатът на БСП е познат в градаq и някъде четох коментари, че бил "почтено момче, без значение, че комунист" (не знам дали това вярно).
3. Резултатът в София:


3.1. Фандъкова губи голямо количество гласове. Това е напълно обяснимо с оглед всички скандали в общината, най-видимият от които шедьовърът "Граф Игнатиев" (любимата улица на Б. Борисов – впрочем естетиката е част от политиката и е показателна).


3.2. Мая Манолова направи резултат много под очакваното, но все пак отива на балотаж. Може би избирателят не е забравил кабинетът "Орешарски". Което е добре – да има памет. Но пък това е един сблъсък между избирателя и ГЕРБ – Борисов в тази кампания няколко пъти каза, че именно ГЕРБ са я направили омбудсман. Т.е. избирателят помни кабинета "Орешарски", а Борисов се договаря със защитниците му. Пак е показателно.


3.3. Резултатът на "Демократична България" за листата им не е лош. Опасявам се, че кандидатът им получи под "прокламираното" от самите тях. За сметка на Борис Бонев ("Спаси София"). Дали Бонев е взел от ДБ не изглежда да е особена тема вече. Но тоя развой е показателен за едно: и в София (а и в страната) има глад за ново, градско и по-ляво. Не е хич лошо това, хубаво е, защото е крайно време да има градски проект вляво (в България няма нормална левица, такава каквато се разбира в Европа). Инак – резултатът за листата на ДБ може да сочи, че избирателят в София е чул антикорупционните послания. А може да сочи и друго – просто твърдо ядро.


3.4. Борис Бонев е общински съветник. Гласовете за него, над тези достатъчни за избора му, ще се преразпределят към останалите партии. Това е за разбиране на ситуацията от избирателите му, които хем се обявиха с гласа си против статуквото, хем с тоя глас на практика подкрепиха статуквото.


4. Случилото се в София с Борис Бонев и ДБ трябва да е урок за "градската десница" как се работи на терен, в различните населени места от София. Защото и тези избори за ДБ бяха "софийски", а не местни – това е главният проблем пред тази коалиция, а не Бонев. Разбира се, тук има значение медийният образ на политическия проект – Бонев бе пощаден от останалите "атакуващи" издания, освен от ПИК. Но за това има обяснение – тактическо на атакуващите. В цялата кампания Бонев бе представян като човек, който ще вземе от ДБ. Та... може да е тактика.


Избирателната активност, тя е нещо, различно от чисто политическия анализ, но е структурно важна: на всеки местен вот спада. Спада с не особено големи проценти – до 5%. Това се дължи на ... естествения път на живота и отказа на всеки управляващ досега да изчисти избирателните списъци. У нас отдавна няма 6 млн. избиратели. Скоро ще се случи така, че 1/3 от списъците ще са "живи", а останалите ще избират, ако ме разбирате. Този проблем трябва да се оправи, въпреки че политическата класа не е фен на решаването на казуса, защото дава предимство на властимащите. Но представителността в един момент ще стане проблем и за самите тях. А стане ли това, легитимността им (доколкото я имат) отдавна ще е само на приказки по телевизорите.


Журналистиката: за жалост нямаше как снощи да ходя по централи и да питам, просто трябваше да пиша. Голяма част от колегите, за които съм сигурна, че не се смущават да питат и да бъдат навикани (това е реакцията на по-остър въпрос от доста време насам), знам, че също трябваше да пишат. Но Борисов например получи въпрос как ще коментира безапелационната победа в Бургас (?! а можеше да го питат защо е красив и умен – ефектът щеше да е същият), но никой не се поинтересува гласно не създаде ли той феномена Мая Манолова, избирайки я за омбудсман, по неговите думи. Имаше още много незададени въпроси. И към БСП, които обявиха, че се връщали в местната власт. Как се връщат, като снощи усилено се бореха за второ място?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK