Към Ицо Хазарта: Трябва да осъзнаеш висотата на своята отговорност

Ценностите, споделяни от организаторите на концерта, са диаметрално противоположни на ценностите, които изповядваш в песните и поезията си, пише Манол Пейков до рапъра

© Фейсбук профил на Карина Карагаева

Ценностите, споделяни от организаторите на концерта, са диаметрално противоположни на ценностите, които изповядваш в песните и поезията си, пише Манол Пейков до рапъраМанол Пейков е издател – "Жанет 45", преводач от английски и съсобственик на звукозаписното студио "Пекарната" в София. Живее в Пловдив. Член е на Националния съвет на "Да, България" и беше кандидат за общински съветник в Пловдив от "Демократична България". Коментарът е от профила му във "Фейсбук" и е по повод обръщението на рапъра Ицо Хазарта в e-vestnik към "Демократична България", публикувано със заглавие "В "Ъпсурт" вече нямате човек" – препратка към нашумялата му песен "Имам човек". Поводът за текста на рапъра са критики във "Фейсбук", че е пял на концерт на ГЕРБ в Самоков, сред които имаше и много от симпатизанти на "Демократична България".


Христо, приятелю, братко –


Не се познаваме и никога не сме се срещали. Но и аз, като мнозина добри хора в тази страна, се чувствам свързан с теб отвъд обичайните доза "свързаност", която мнозина изпитват към лица, които виждат през вечер по телевизора. Чувствам те свой приятел.
Не, не слушам рап. Нито хип-хоп. Макар самото понятие "рап" (което все по рядко се ползва напоследък) да ми е близко. Малцина знаят, че оригиналното му значение е rhythm & poetry, ритъм и поезия.


Разбира се, повечето "поезия" в това словосъчетание не е никаква поезия, а струпване на хващащи окото и ухото често скандални и още по-често нецензурни римички. Може би тъкмо затова в последните години май смениха името на жанра. Понеже на такава "поезия" името "хип-хоп" й подхожда повече.


(За да не бъда разбран погрешно, се чувствам длъжен да отбележа, че повечето "поезия", която излиза по книжарниците, надлежно отпечатана и слепена между две цветни корици, също не е поезия.)


Ала при теб е различно. Твоята поезия е именно п о е з и я.


Но какво толкова ме прави по-различен от другите, ще речеш? Кое прави точно мен п о е т на фона на хилядите рапъри и хип-хопъри, които редят рими в захлас, коя от коя по-звънки?


Къде минава границата между "поезията" (в кавички) и п о е з и я т а? Каква, по дяволите, е дефиницията за поезия? И кое, ще речеш, й е толкова специалното на тая п о е з и я, та си я изписал с разстояние между буквите? (А може и да не го речеш, защото ти много добре знаеш кое е, но мнозина от четящите това писмо със сигурност ще го рекат, или най-малкото ще си го помислят.)


Страхувам се, че ми е трудно да отговоря. Макар че доста хора са се опитвали да обяснят п о е з и я т а, малцина са успели да уловят същината й.


Един от тях е големият американски поет Лорънс Ферлингети, в мъничката си книжка


"Поезията като бунтовно изкуство", която сякаш е писана за теб. Със сигурност – и за теб.


Ето, само слушай:


"Поезията е истината, която разобличава всички лъжи, тя е лицето без грим."


И още:


"Стихотворенията са спасителни пояси, когато лодката ти се прекатури."


И още:


"Поезията е ухото на Ван Гог, което отеква с цялата кръв на този свят.


И още, и още, и още:


Поезията е най-краткото разстояние между две човешки същества.


Поезията е безкрайни графити в сърцето на всеки от нас.


Поезията е потреперване по кожата на вечността.


Тя е утехата на самотните – понеже самата самота е поетична.


Едно истинско стихотворение може да предизвика божествено спокойствие в света.


Поезията държи смъртта на разстояние."


А най-сетне и това:


"Поезията е онова, което бихме изкрещели, когато се натъкнем на себе си в лес тъмен на попрището жизнено в средата."


"В лес тъмен / на попрището жизнено в средата." Това, разбира се, е препратка към Данте и неговия безсмъртен "Ад".


Именно това прави твоята поезия, Христо. Разобличава лъжите.


Показва истинското, негримирано лице на българската реалност. Подава ни спасителен пояс – защото всички ние сме удавници в безутешния океан на безкрайния преход.


Всички сме самотници – и ти си нашата утеха.


Ти си нашият крясък срещу ужаса, който изпитваме, застанали лице в лице със самите в себе си по средата на собствения си живот.


Когато човек чуе някое от твоите парчета (говоря за истински добрите ти парчета), светът утихва за миг и настава божествено спокойствие. Затова докато си повтарят твоите "двеста марки и едно прасе" и "браво, браво, браво господине", по лицата на хората често застива блажена усмивка.


Ти имаш таланта да съкращаваш до безкрайност разстоянието между човешките същества. Затова има хора, които татуират твоите рими върху кожата си.


Макар да не го осъзнават, за някои от тези хора, които не са отваряли книга със стихове през живота си, които никога не са влизали в галерия, ти си единственият им досег с вечността.


Твоите думи държат смъртта на разстояние.


Прости ми приповдигнатите думи. Но е важно да го разбереш.


Васил Найденов е прекрасен изпълнител. Но той е само талантлив и свръхчувствителен интерпретатор на чужди думи. Това е всичко.


Затова ви мерят с различни аршини. Затова на него е лесно да му се прости, а теб те съдят безмилостно.


Затова след незначителната на пръв поглед самоковска история в социалните мрежи се развихри такава буря от думи.


Тези, които те защитиха, без съмнение те обичат и те ценят.


Ала тези, които те нападнаха (не бях сред тях, но ми се струва, че прекрасно ги разбирам), вероятно те обичат и ценят още повече.


И именно затова им е толкова трудно да преглътнат случката и просто да махнат с ръка.


В известен смисъл, ти си тяхната съвест.


А както добре е известно, човек може да прости всекиму, но не и на собствената си съвест.


Повечето привърженици на ГЕРБ не са лоши хора. Но това, което партия ГЕРБ направи с българската държавност през последното десетилетие, е лошо, много лошо. Българските институции – парламента, съдебната ни система, медиите – бавно и методично бяха проядени отвътре и на практика се сгромолясаха. Проядена е и многопартийната ни система, знаеш го. Държавата ни се управлява от разбойническа шайка и изборите не променят практически нищо, защото между основните играчи на политическата ни сцена съществуват твърди и безмилостни задкулисни договорки.


Инсталирането на новия главен прокурор, което почти съвсем точно съвпадна с твоя самоковски концерт, беше последното действие (или поне най-скорошното, защото ще има и още) в зловещата драма по овладяването на държавата и превръщането й на практика в автокрация – или, ако щеш, в плутокрация – макар по същество да сме членове на една от най-демократичните общности в историята на човечеството: Европейския съюз.


Самият Европейски съюз пък е толкова улисан в своите вътрешни междуособици, че от години ни е оставил на самотек. Гледа ни отстрани, сритва ни от време навреме в глезена и чака мига, в който ще разберем дълбокия смисъл на онази бележита фраза на мошеника-мъдрец Остап Бендер: "Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се."


Но ето, че се отклоних. Думата ми беше за теб и твоето участие. Тъжната истина е, че


няма никакво значение дали публично и гласно си обявил подкрепата си за въпросната партия, или само си пял


на сцена, платена от тях и украсена с тяхното лого.


Нека за миг забравим за "автентичните десни" и техните претенции към теб. Нека погледнем голямата картина, нека се фокусираме върху наистина същественото.


Ценностите, споделяни от тези хора (не зрителите, а организаторите на така наречения "самоковки" концерт) – овладяване на властта на всяка цена, повсеместно единоначалие (да ти напомня нещо?), послушание, задушаване на всички демократични институции – са диаметрално противоположни на ценностите, които изповядваш в песните и поезията си – свобода на духа, бунт срещу несправедливостите, праведен гняв срещу клиентелизма, посредствеността, кича, еснафското живуркане.


Именно там е заровено кучето. И там е ключът за бараката.


Пиша ти всичко това не защото мисля, че дължиш някому някакво извинение. А защото ми се струва, че е настъпил моментът да осъзнаеш висотата на своята отговорност.


Забрави за великите български певци и просторните им апартаменти с изглед към Витоша. Твоята вселена на съотнасяне следва да бъде съвършено различна.


Различен – и далеч по-суров – е и съдът, който ще те съди.


И приживе, и в оттатъшното.


"Поетите са непризнатите законодатели на този свят", казва Шели.


Никога не го забравяй.


Бъди себе си. Продължавай да се гмуркаш в плътта на този свят. Бъди око сред слепците.


Изобрети отново идеята за истина. Изобрети отново идеята за красота. Пиши отвъд времето.


Изобрети нов език, който всеки може да разбере.


Открий нов начин за смъртните да обитават земята.


Произнасяй нови истини, които светът не може да отрече.


Бъди разказвач на велики истории, дори те да са най-мрачните.


Бъди себе си.


Бъди нашият човек.


~ Манол,
твой събрат, съмишленик и почитател


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (195)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Не би могло да се каже по-добре.

 2. 2 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 508 Неутрално

  още 2-3 такива статии и Хазарта ще стане народен герой, а лилавите комунета ще мечтаят за рейтинга на Волен

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 3. 3 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  "Държавата ни се управлява от разбойническа шайка"

  Въй, все едно слушам Елена Йончева... Някои хора нещо са се взели прекалено насериозно...

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 4. 4 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 979 Весело

  още 2-3 такива статии и Хазарта ще стане народен герой, а лилавите комунета ще мечтаят за рейтинга на Волен
  —цитат от коментар 2 на hhhuuunnnn


  Уха, чакам и другите платени тролове, дето тук само плюят по ДБ, да наскачат отново с комсомолски ентусиазъм и да ни заобясняват каква огромна драма е драмата, дето въобще я няма.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 5. 5 Профил на olga_kokoshkina
  olga_kokoshkina
  Рейтинг: 213 Неутрално

  сигурна съм, че автора иска да каже нещо умно, но нямах търпение да прочета докрай целия помпозен и претенциозен текст.

 6. 6 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  Убеден съм, че ако беше участвал в мероприятие на Мая Манолова нямаше да се изсипе толкова жлъч по него...

  Абе вие защо не вземете да вървите по дяволите.

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  ”Всичкото това – докато седите из софийските кафенета, цъкате с телефоните и тъжно обяснявате как София се е напълнила със селяни.”
  Този цитат на Ицо Хазарта от обръщението му казва всичко.
  +++
  Сега ще има много умнокрасиви обидени муцунки, сложни словоизлияния и фейсбук героизъм.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Ицо,млади приятелю, в някои моменти човек е по-добре да замълчи. Прочети внимателно коментарите и ще разбереш, защо.

 9. 9 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Маноле, не си прав! Не мога да го опиша с думи като теб. Не мога и с поезия. Мога с формули, ама няма да е разбираемо.
  НО, едно голямо НО - нито рада, нито атанасов, нито иванов (нарочно са с малки букви) не заслужават вниманието на Ицо. Тези с малките букви не са нито десница, нито алтернатива. И докато такава не се появи никой не може да каже нещо против ГЕРБ или да ги спре. Не може просто защото няма алтернатива. Нито Мая, нито Нинова, нито тези с малките букви са алтернатива.
  Така че остава да се чака в далечното бъдеще да се родят Хора, с Големи букви на имената си и Ицо да пее за тях.

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3846 Весело

  До коментар [#4] от "virtual brain":

  "...и да ни заобясняват каква огромна драма е драмата, дето въобще я няма."


  Няма, казваш?! Ами тя, драмата, никога не ви е напускала в последните не знам колко си години...
  Нямало драма, майко мила...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1193 Весело

  До коментар [#3] от "nv":

  На мен ми звучи като заглавие на книга на един ваш депутат.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 979 Неутрално

  До коментар [#10] от "hamiltonf":
  Ми що се занимаваш постоянно с нас, бе? Нали сме вечна драма, 1% под опашката на коня... Гледай си широката милиционерска хунта тогава и не си губи времето с нас.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 15. 15 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 264 Весело

  Маноле, приятелю, братко...
  много дълги фермани пишеш, бе човек

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 16. 16 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 979 Любопитно

  Убеден съм, че ако беше участвал в мероприятие на Мая Манолова нямаше да се изсипе толкова жлъч по него...Абе вие защо не вземете да вървите по дяволите.
  —цитат от коментар 6 на nv

  За Веселин Маринов говориш, нали?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 17. 17 Профил на Виктор М
  Виктор М
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ега ти лицемерието! Ние с мама сме богати, щото покрадвахме и се повъзползвахме от връзките на мама с БКП и комсомола, но ти, Ицо, братко, бъди беден и честен. Доповръща ми се!

 18. 18 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 528 Неутрално

  ”Всичкото това – докато седите из софийските кафенета, цъкате с телефоните и тъжно обяснявате как София се е напълнила със селяни.”Този цитат на Ицо Хазарта от обръщението му казва всичко.+++Сега ще има много умнокрасиви обидени муцунки, сложни словоизлияния и фейсбук героизъм.
  —цитат от коментар 7 на DDR


  Въх.

  Форумният масон откога се е обърнал срещу нео-марксиските мантри на собствените му лилави хора от новото католическо течение?

  Абе вие вярно сте овце тука - щом блеете след това какво един рапър е казал, а не можахте да си го измислите сами.

  А ви втъпляват, че сте умнокрасивият център на вселената.  Днеска във форума е масовото отричане от ДайСеБеГе.

  Забавно.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 19. 19 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 669 Разстроено

  Вярно е, че политиката за съжаление на Ицо и такива като мен е сложно нещо, но почне ли да се доближава до шизофрения, бегай!
  Истината, право в очите е най-добрата политика, само да ти стиска и да си на нужното ниво все пак. Няма по-силно оръжие.
  Поставяш цел, търсиш последователи, организираш ги, повеждаш ги и не се скатаваш, криеш, шикалкавиш и търсиш оправдания. Просто гониш целта и, ако за постигането ѝ трябват компромиси, припомни си, истината е най-силното оръжие!

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 842 Любопитно

  много добро ,дано този до който е адресирано го прочете и да го разбере ,и да престане да го играе обидена госпожица ,никак не му приляга

 22. 22 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Маноле, приятелю, братко...

  Пий млякото си без соя.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 23. 23 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Маноле, приятелю, братко... много дълги фермани пишеш, бе човек
  —цитат от коментар 15 на espresso

  Не мисли за тъпите неграмотни тролове с флашките, нали?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 24. 24 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Високопарно и назидателно??? Досадно!!! Този не спира да се изхожда по всякакви въпроси. От паркирането в София, (дето е горд собственик на имотче), до изявите на Хазарта, който го превъзхожда в пъти. Брат(к)о, бегай!

  roo
 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3846 Весело

  До коментар [#14] от "virtual brain":

  "Ми що се занимаваш постоянно с нас, бе? Нали сме вечна драма, 1% под опашката на коня..."


  Ами сам си отговаряш, щото сте "вечна драма", и все с вас ни занимават...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 26. 26 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#10] от "hamiltonf":Ми що се занимаваш постоянно с нас, бе? Нали сме вечна драма, 1% под опашката на коня... Гледай си широката милиционерска хунта тогава и не си губи времето с нас.
  —цитат от коментар 14 на virtual brain


  Е защо да не се занимава? Нали и вие сте от ЕНП, ужким? Време е и от там да ви изритат.

 27. 27 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#2] от "hhhuuunnnn":

  "....а лилавите комунета ще мечтаят за рейтинга на Волен""

  И теб какво те бърка с какъв рейтинг ще са; или плювня по задължение.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  Бързия интернет е проклятие. Толкова килобайти на вятъра.

 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3107 Неутрално

  Вдянахте ли, че Хазарта с едно кадърно отворено писмо може да свали рейтинга ви до петимата от РМС?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3107 Неутрално

  Вдянахте ли, че Хазарта с едно кадърно отворено писмо може да свали рейтинга ви до петимата от РМС?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 32 Профил на manoll
  manoll
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Разбирам Хазарта, и още по-добре адаша Манол

  За мен - все още имаме Човек в Ъпсурт - дори и заради реакцията му, защото показва, че ни търпи несправедливости

 33. 33 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 316 Любопитно

  Манол Пейков не е разбрал най-важното, което е написал Хазарта!
  Четене с разбиране е небоходимо.
  Или го е разбрал, но не може/ не иска да го коментира!

  Ето и цитата на Хазарта:

  Сега Борис Бонев ви е виновен, а не това, че издигнахте три месеца преди изборите един човек очевидно способен, но тотално непознат на хората в нашия град. В политиката вие от години сте това, което е "Гошо от Почивка" в моята сфера. Една десета от провала ви през тия години да имах – бих запалил с триста към някое село и не бих се показал никога повече.

  На хора, които искат по-високи доходи, по-добри пътища и по-малко празни приказки – вие им говорите за Истанбулската конвенция, за тротинетки и за права на гейовете. Всичкото това – докато седите из софийските кафенета, цъкате с телефоните и тъжно обяснявате как София се е напълнила със селяни.

  Няма да стане.

  Ето това да коментира Манол!

 34. 34 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 979 Любопитно

  До коментар [#25] от "hamiltonf":
  Кой те занимава, пропагандният щаб на ГЕРБ? Може, може...

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 979 Любопитно

  Вдянахте ли, че Хазарта с едно кадърно отворено писмо може да свали рейтинга ви до петимата от РМС?
  —цитат от коментар 30 на дерибеев

  Ей я на и тая дежурна флашка! Нали сме 1% и никой не ни бръсне за слива, бе, какъв рейтинг?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 37. 37 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Ще повърна!
  Нещо му е станало на Пейков.

  Доброто е заразно
 38. 38 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 599 Неутрално

  То Манол ми е тотално безизвестен. Но всеки е чувал за Втората цедка, а напоследък и за Имам човек.

  Ицо Хазарта ясно каза, че си е изпълнил ангажимента да пее, без да агитира ТОЧКА

  Защо ме го бяха поканили на своите събития от ДБ, а се нахвърлят като малки злобни хиенки?!

 39. 39 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3107 Неутрално

  До коментар [#36] от "virtual brain":

  А защо е паническото "братко"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 40. 40 Профил на rezachka
  rezachka
  Рейтинг: 257 Неутрално

  В жанет 45 са яки комунисти!

 41. 41 Профил на Нагъл чекист
  Нагъл чекист
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Платеното празнословие е доста досадно ...

 42. 42 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 528 Неутрално

  [quote#18:"puhpuhan4o"][/quote]

  Всъщност, извинявайте за този ми коментар (към феновете на ДБ/ДСБ и прочие). Няма смисъл да ритам някой, който е паднал.

  Повечето не сте лоши хора с лоши помисли. Ама сте страшно заблудени и гордостта не ви позволява да осъзнаете къде бъркате. И аз бях като вас. Споко.

  Само форумният уана-би-масон го гледайте отстрани. И имайте предвид какво прави.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 43. 43 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 264 Весело

  Маноле, приятелю, братко... много дълги фермани пишеш, бе човек
  —цитат от коментар 15 на espresso
  Не мисли за тъпите неграмотни тролове с флашките, нали?
  —цитат от коментар 23 на virtual brain


  Ами да, ние тъпите неграмотни тролове се мъчим да четем, стараем се, плюнчим пръсти и прелистваме с мишка. Не сме като Войниците на Партията, както и да се казва тя, да знаем всичко предварително.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 44. 44 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Маноле, братко Маноле! Маноле, още Пейков!Обръсни катинара, Маноле! Щот хич не е куул, Маноле! С него си кат таджикистански партиен секретар, Маноле. Стига с тия азиатски бради и мурафети, Маноле!
  —цитат от коментар 35 на Росен съм аз и голем капут

  Да се прочетат три страници текст явно е непосилна задача за млиционерски трол, нали? Катинара му тръгнал за обсъжда...

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 45. 45 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#38] от "Chubachubs":

  Манол е наследник на издателството на майка си в Пловдив. Нелошо издателство, имат добри попадения.
  Прекалил е с киноата след безсънни нощи покрай изборите. Беше кандидат на ДБ за общински съветник в Пловдив.

  Доброто е заразно
 46. 46 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Авторът да си беше спестил лиготиите, ласкателствата и лиричните отклонения.
  Трябваше да му пише нещо в неговия стил и на неговия език, не да го(ни) занимава със своите прочувствени и просълзени интелектуални излияния, поставящи Хазарта на твърде висок пидестал.
  И да разбере, че нищо ново не казва на Хазарта. Просто политиката направи рапъра персонаж от неговите собствени текстове.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 47. 47 Профил на СА
  СА
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Разликата между писанията на интелигентен човек и тези на Хазарта, нагледно.

 48. 48 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1437 Весело

  "Различен – и далеч по-суров – е и съдът, който ще те съди.

  И приживе, и в оттатъшното."

  Леле Ицеее, човек да беше убил, пеленаче да беше изнасилил, за Хитлер да беше пял, пак нямаше такава клетва да те застигне...

  Тия са по-големи фанатици и от праволинлинейните комунисти.

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 49. 49 Профил на СА
  СА
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Единственото, което не одобрявам в иначе интелигентно-смазващото писание на Манол Пейков е че прекалено възвеличава творчеството на Хазарта, което е всъщност интересен и оригинален БГ рап, но нищо повече.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3107 Весело

  До коментар [#45] от "АзКлавдия":Беше кандидат на ДБ за общински съветник в Пловдив.

  Беше? Е на втори тур в Пловдив не ги ли пращате кандидатите за общински

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 52. 52 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#47] от "jjs30624784":

  Манол Пейков казва нещо вярно - че тези, които хейтят днес Ицо Хазарта, често го уважават повече от прясно вербуваните защитници и именно затова са разочаровани.

  Но чисто стилистично е отвратително - тонове розов памук и високопарни цитати, отправени към рапър с накъсан, уличен, концентриран изказ.

  Както казваше крадливият дядко, малко естетическо чувство е нужно.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 53. 53 Профил на СА
  СА
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ето още малко от изявите на новото знаме на анти-ДБ агитката:

  https://youtu.be/COI7eQfoKfI?t=68

 54. 54 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#39] от "дерибеев":

  Щото на последните избори са гласували за една партия. Значи са братя по партия и перо во веки веков и никой няма право да мърда.

  Само се надявам Хазарта да не вземе да му отговори, че ще е тежко за преглъщане.
  А Манол изобщо не е лошо момче всъщност.
  То от английската в Пловдив сме все божества, де - Манол Пейков, Цацаров, Леми от форума. И аз. Въх!

  Доброто е заразно
 55. 55 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#51] от "дерибеев":

  А, пращаме винаги на втори тур, ама той се отказа в полза на вече избраните. 😂

  Доброто е заразно
 56. 56 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#52] от "espresso":

  Мне. Не може да уважаваш човек и да се нахвърляш като пияна кифла да му вадиш очите.
  Те са го превърнали в идол, а то в Библията си е написан специален текст по тоя повод. Даже е в краткия списък на десетте заповеди.

  Доброто е заразно
 57. 57 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#47] от "jjs30624784":

  Интелигентните хора могат да пишат просто, стегнато и разбираемо. Това горе са супер високопарни писания, които могат да впечатлят само недоучилите.

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 58. 58 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Някакъв анонимник иска да се отърка о великия Ицо белким заблести поне малко.

 59. 59 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2934 Гневно

  Май ни занимават с личните си драми.
  Второразреден певец и извънпарламентарна партия в любовен скандал пред медиите и чрез ФБ.

  Еретик
 60. 60 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#56] от "АзКлавдия":

  Наборке, виж пак "Мизантроп" на Молиер, приличаш на човек, който го е чел.
  Кой там повече мрази хората - този, който ги ругае, защото е разочарован, или любезният приятел, който от нищо не може да се разочарова.
  Но признавам, че не съм следил дискусията във фейсбук.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 61. 61 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2094 Любопитно

  Това писъмце (нямам предвид обема) до непознато другарче вдигна нивото на замърсяване на ефира с лицемерие до червен код. Изключвам се.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 62. 62 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#47] от "jjs30624784":

  За твое сведение Ицо е завършил Класическата гимназия, ако изобщо ти говори нещо.

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 63. 63 Профил на СА
  СА
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#47] от "jjs30624784":Интелигентните хора могат да пишат просто, стегнато и разбираемо. Това горе са супер високопарни писания, които могат да впечатлят само недоучилите.
  —цитат от коментар 57 на nv


  Вярно ли? Ах, колко удобно. И кой го казва? Вие. Само че, ако примерно, само примерно, приемем, че вие не сте интелигентен човек, както апострофа ви издава, какво остава от преценката ви? Само хипотетично си го помислете.

 64. 64 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Най-трудно е да се пише кратко. Ето как:

  Дете пътувало в трамвая. Изведнъж му прилошало и повърнало върху една жена. Те възмутена извикала:
  -Прасе!
  -Аз ли съм прасе!? Я се виж ти на какво приличаш!

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 65. 65 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#61] от "etty1":

  Както винаги, изключително прецизна... Моите уважения.

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 66. 66 Профил на СА
  СА
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За твое сведение Ицо е завършил Класическата гимназия, ако изобщо ти говори нещо.
  —цитат от коментар 62 на nv


  Да, и?

 67. 67 Профил на СА
  СА
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#47] от "jjs30624784":За твое сведение Ицо е завършил Класическата гимназия, ако изобщо ти говори нещо.
  —цитат от коментар 62 на nv


  Ей тва дали го преподават в Класическата?

  https://youtu.be/COI7eQfoKfI?t=68

 68. 68 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Кратка версия на "Престъпление и наказание" за мързеливи хора:
  Убиец се чувства зле. Признава си. Отива в затвора. Олеква му...

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 69. 69 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1437 Весело

  До коментар [#63] от "jjs30624784":

  Кой апостроф, че нещо не разбрах?

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 70. 70 Профил на СА
  СА
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#63] от "jjs30624784":Кой апостроф, че нещо не разбрах?
  —цитат от коментар 69 на nv


  Апострофът към мен в коментар 57. Пределно съм ясен.

 71. 71 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#70] от "jjs30624784":

  Ти знаеш ли изобщо какво значи апостроф?

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 72. 72 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#60] от "espresso"

  . Да, чела съм го и схващам мисълта ти, обаче паралелът ми бяга. Тук имаме нахалната презумпция, че гласуващи за герб например не слушат хазарта, не могат да слушат хазарта, а право на това имат само хора от ДСБ и др.приятели, даже не ДБ, щото той пък не е фен на розово лявото крило. Разбираш ли?
  А най гнусните нападки като тези на Комарницки с "духането" - те изобщо не бяха от любов и болка, а от чиста старческа злъч.
  Може да греша.
  Кажи, ако така смяташ

  Доброто е заразно
 73. 73 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#71] от "nv":

  Съветвам те да не упорстваш. Случаят е сложен.

  Доброто е заразно
 74. 74 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Боже, боже, толкова писания за един вулгарен простак!
  А автора на статията съветвам първо да прочете "Златния телец" преди да го цитира. Остап Бендер никога не е изричал фразата за делото на удавниците.

 75. 75 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2021 Весело

  ”Всичкото това – докато седите из софийските кафенета, цъкате с телефоните и тъжно обяснявате как София се е напълнила със селяни.”Този цитат на Ицо Хазарта от обръщението му казва всичко.+++Сега ще има много умнокрасиви обидени муцунки, сложни словоизлияния и фейсбук героизъм.
  —цитат от коментар 7 на DDR


  Те почнаха, като това от статиятя.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 76. 76 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2021 Весело

  До коментар [#10] от "hamiltonf":Ми що се занимаваш постоянно с нас, бе? Нали сме вечна драма, 1% под опашката на коня... Гледай си широката милиционерска хунта тогава и не си губи времето с нас.
  —цитат от коментар 14 на virtual brain


  Простичък е отговора защо се занимаваме с вас, защото сме ви бивши избиратели.
  Усещате ли как се смалявате след всяка дума, която изричате публично.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 77. 77 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#73] от "АзКлавдия":

  Това е същият, който защитаваше Тома Белев за скандала с конските вагони. И аз не знам защо се занимавам.

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 78. 78 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2934 Весело

  До коментар [#68] от "motochristo":

  "Кратка версия на "Престъпление и наказание" за мързеливи хора:
  Убиец се чувства зле. Признава си. Отива в затвора. Олеква му..."
  ============
  Колко съм се прекарал, дето съм го чел.....

  Еретик
 79. 79 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Остана ли човек в тази държава неоплют от ДъБъ ?

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 80. 80 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 965 Неутрално

  сигурна съм, че автора иска да каже нещо умно, но нямах търпение да прочета докрай целия помпозен и претенциозен текст.
  —цитат от коментар 5 на olga_kokoshkina


  Авторът не би могъл да каже нещо по-умно прсто защото не е умен. той прави препратка към едно стихотворение , което ще постна и към чиито "ценности " ни тласкат такива като него :

  слава на Партията!
  |
  нерегистриран
  17 ноември 2015, 08:23
  3
  -2
  Аз крача с крачките ти бойни.
  Аз чувствам как тече кръвта
  от твойте рани многобройни,
  и аз горя, и аз туптя,

  туптя със пулса ти неравен —
  плът от войнишката ти плът, —
  подхлъзвам се и се изправям
  по твоя окървавен път.

  Води ме, Партийо, води ме,
  под свойте бойки знамена!
  Свети с червеното си име
  чрез хилядите имена!

  Във своята сурова строгост
  ти нежна като майка си.
  Аз всичко бих ти дал да мога
  да бъда твой достоен син.

  Като лъча да пламенея —
  лъча на твоята зора!
  Тъй както Смирненски да пея,
  тъй както Ботев да умра!

  Мен хулите не ме смущават,
  врагът с които те покри —
  аз знам, аз вярвам, че си права,
  когато съгрешиш дори!

  Ах, как горещите ти рани
  дълбоко, остро ме болят —
  кога нападаш и се браниш,
  кога се луташ в своя път.

  Тъй както някога на село,
  свежен от утринна роса,
  баща ми с лапи загрубели
  показваше ми да кося —

  тъй ти десница ми подаде
  и във борбата ме кали.
  Затуй горя във твойта радост
  и твойта болка ме боли.

  Води ме, Партийо, води ме
  под бойките си знамена
  и нека свети твойто име
  чрез хилядите имена!

  … И ако нявга се забравя
  и почна да те клеветя —
  не ме заплювай! Аз тогава
  не бих заслужил чест такава —
  дори на храчките честта!

  Но аз горя! Но аз живея!
  Аз няма да ти изменя!
  Във думите ми червенеят
  лъчи от твойта светлина!

  И в милионния ти пристъп
  срещу врага ни разнолик
  не съм аз Радевски, ни Христо,
  аз съм безимен твой войник.

  Води ме, Партийо, води ме
  под свойте бойки знамена!
  Свети с червеното си име
  чрез хилядите имена!
  БЕгайте докато е време !!!!

 81. 81 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2021 Неутрално

  "...На хора, които искат по-високи доходи, по-добри пътища и по-малко празни приказки – вие им говорите за Истанбулската конвенция, за тротинетки и за права на гейовете. Всичкото това – докато седите из софийските кафенета, цъкате с телефоните и тъжно обяснявате как София се е напълнила със селяни. ..."
  На лилавите от доста време им обяснявам, че високомерието и лъжливото чуство за превъзходство което ги е обладало и които са заложени в определението им 'градска десница' ги ги обрича да са малки в политиката.
  Въпреки всичко тук продължават да битуват хора, които за добър ден наричат другия прост, само защото не мисли като тях или пък не бил от София. Намаля им гласът малко по малко.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на СА
  СА
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Класическата гимназия, ако изобщо ти говори нещо.
  —цитат от коментар 62 на nv


  А казват, че привържениците на ДБ се държали надменно. Риториката на анти-ДБ агитката се гради на хиляди малки митове.

  Лека вечер на всички.

 84. 84 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 182 Неутрално

  сигурна съм, че автора иска да каже нещо умно, но нямах търпение да прочета докрай целия помпозен и претенциозен текст.
  —цитат от коментар 5 на olga_kokoshkina


  Претенциозен е най-точната дума, това го казвам като привърженик на ДСБ. Няма да се научим и това си е, затова Баце ще ни бие постоянно на изборите.

 85. 85 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 182 Неутрално

  [quote#23:"virtual brain"][/quote]

  Ей с тоя коментар спечели поне десет човека за пръвърженици на ДСБ. :)

 86. 86 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1437 Весело

  До коментар [#83] от "jjs30624784":

  Разгеле... :)
  Вечерен час ли имате в клиниката?

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 87. 87 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#79] от "clarkv622":

  "Остана ли човек в тази държава неоплют от ДъБъ ?"

  Ами той им каза истината, а те естествено се обидиха. Аз мисля точно като него и както повечето бивши (и някои сегашни) симпатизанти. Това е ляволиберална коалиция и защитава всичко друго, но не и дясното.
  Иначе Ицо е много истински и непринуден, и никога не се превзема, за разлика от повечето звезди в българския т.нар. "шоубизнес". Повечето текстове на Ъпсурт са негови и определено е ненадминат в играта на думи. Някой не го приемат сериозно защото прави рап, но той е много здраво стъпил на земята, семеен, и с изключително ясни мисли за живота и реалността.
  Като извод: поредна греда на ДемБГ. Щом и такъв верен симпатизнант им го казва в прав текст, а те пак не са съгласни..., а го и плюват.

 88. 88 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 182 Неутрално

  До коментар [#70] от "jjs30624784":Ти знаеш ли изобщо какво значи апостроф?
  —цитат от коментар 71 на nv


  Всуе се абиш. :)))

 89. 89 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Тоа Манол на майка си не познава Ицо. Ама иска да се отърка о него.

 90. 90 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#80] от "doroteus":

  Ти си много лош човек!

  Доброто е заразно
 91. 91 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Оххх това псевдо-интелектуалнечене. Не коментирам по същество. Нямям представа кой е Ицо Хазарта, нито кой е пишещият. Но явно авторът подобно на "Малцина" та които "знаят, че оригиналното му значение е rhythm & poetry" си няма представа, че рап всъщност означава просто непринуден разговор. Поне това е първоначалната употреба и смисъл. РАП никога не е било акроним.

 92. 92 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 196 Неутрално

  Хазарта е феномен в тая държава. От ПопФолк 2003 сипва по главите на разяденото общество. От 2013 открито с лицето и реномето си стои зад така наречените "десни". За награта - еми това. Сори, ама никой не ви е длъжен, Ицо прави пари, като пее, така, както жанет 45, като издава. В свободното си време - яко агитация и за ДСБ, и за реформаторите и за поредното "обединение". И за какво? Накрая и по неговата глава да посипят пепел? Очевидно, че най-големия враг на опозицията е самата опозиция. В България опозиция на статуквото няма, защото самата опозиция се изяжда сама.

 93. 93 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  До коментар [#47] от "jjs30624784":

  Интелигентността не се измерва в многословие.

 94. 94 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  И ся кой е по голям враг на ДСБ- Бонев, че им отне гласове или Хазарт, че пя за ГЕРБ?

 95. 95 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1437 Весело

  До коментар [#93] от "princess_x":

  Сакън, не му отговаряй, таман са го сложили да си легне...

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 96. 96 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 264 Неутрално
 97. 97 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#84] от "oak17621787":

  "Претенциозен е най-точната дума, това го казвам като привърженик на ДСБ. Няма да се научим и това си е, затова Баце ще ни бие постоянно на изборите."

  Не само Баце, а всички ви бият и то редовно. Потенциал има, но е и в такава конфигурация. И най-вече с толкова креслив и негативен начин на атакуване и постоянно плюване. ПО ВСИЧКИ!

 98. 98 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Подписвам се и с двете си ръце под това писмо на дълбоко уважавания от мен Манол Пейков!

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 470 Гневно

  Тоя Манол се е олял да се мазни-ЛИЦЕМЕРНО! Гадост!

  Дневник-токсичният сайт
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK