Президентът е на ход: има ли смисъл да върне избора на Гешев

Румен Радев

© Георги Кожухаров

Румен РадевПрезидентът да изпрати процедурата за избора на главен прокурор за тълкуване от Конституционния съд. Дали това е възможно и ще бъде ли допуснато от конституционните съдии, как ще се отрази на избора - тази тема се коментира през последните дни след решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) да избере Иван Гешев за главен прокурор.


Във вторник гражданска "Инициатива Правосъдие за всеки", гражданско сдружение БОЕЦ и още няколко организации призоваха президента да не подписва указа за назначаване на Гешев за главен прокурор и да сезира Конституционния съд. Те обявиха и протест-шествие до президентството за сряда вечер (30 октомври), за да внесат мотивирана позиция по темата и да съберат подписка в подкрепа на искането.


Пак във вторник фондация "Български адвокати за правата на човека" се обърна към държавния глава да упражни конституционните си правомощия и да върне избора на Иван Гешев.
В мотивите и на двата призива се съдържа на първо място липсата на реален избор от Висшия съдебен съвет заради единствената кандидатура на Гешев. И наред с това - липсата на аргументи от страна на избиращия орган ВСС, че избраникът зачита и брани равенството на всички пред закона, след като вече е посочил предварително мишените на институцията, която ще оглави. Както и безпрецедентната полицейска блокада на столичния център в деня на избора, за да бъдат прогонени всички несъгласни с кандидатурата на Гешев граждани.


И докато граждански организации призовават президента към действие, за да бъде възпрепятствано заемането на поста главен прокурор от Иван Гешев, откъм президентската институция се чу само уверението, че държавният глава няма да се поддаде на натиск от ничия страна и ще вземе решение за следващия ход в "обозрим" срок, съобразено с конституцията.


Някои прогнози сочат, че президентът няма да подпише указа. Предстои да разберем дали те ще се потвърдят и с какви мотиви. А те са особено важни, след като ВСС вече даде да се разбере, че дори и Радев да върне избора, той ще бъде прегласуван отново - тоест държавният глава може поне на силен/висок глас да назове проблемите, дори да не успее да предотврати бъдещи последствия.


А след заявката на главния прокурор Цацаров и Боян Магдалинчев (представляващ съдебния съвет) за "Гешев на всяка цена" - наблюдаващите процеса са съсредоточени да анализират възможните хипотези, които конституцията и Законът за съдебната власт позволяват.


Какво (не) може президентът го научиха наизуст всички


пред телевизорите още вечерта на 24 октомври непосредствено след избора лично от настоящия главен прокурор: президентът може да върне решението на ВСС веднъж, при повторно предложение от ВСС (дори и за същия избор) е длъжен да издаде указ.


За недоразбралите Цацаров предупреди под формата на припомняне какво се е случило след отказа на президента да издаде указ за председателя на Върховния административен съд и как след повторното предложение на същия избран е изпълнил задължението си. С други думи - ако стане засечка при Радев, ще бъде изпълнена същата програма, тъй че има ли смисъл президентът да се инати (така явно четат най-висшите магистрати нежеланието на Радев веднага да разпише указа)?


Искането, което "Правосъдие за всеки" планира да внесе - да не се подписва указът и да се изпрати процедурата в Конституционния съд за тълкуване, е спорно, защото


конституцията може да е лоша, но е ясна


- така коментираха потърсени от "Дневник" бивш и сегашен член на Конституционния съд. И двамата пожелаха анонимност, но обяснението им е, че въпросът е решен - много кратко, но пределно ясно за "тримата големи" в член 129, ал. 2 на конституцията: "Президентът не може да откаже назначаване или освобождаване при повторно направено предложение." Думата "повторно" решава въпроса, каза твърдо и преподавател по конституционно право.


Но ясно ли е за какво се отнася "повторно" в текста на конституцията - възразяват други конституционалисти: дали за повторно, в смисъл следващо предложение от ВСС, каквото и да е то, или конкретно за лицето, за което президентът вече е отказал назначение?


В КС няма да се събере мнозинство за тълкуване на такъв въпрос


- този е изводът от опита на "Дневник" да проучи мненията дали искането на "Правосъдие за всеки" ще има резултат.


Друга проверка на "Дневник" показа, че КС вече е тълкувал въпрос, свързан с изборната процедура - през 2002 г. по питане на главния прокурор (тогава Никола Филчев в средата на мандата си) дали подлежат на съдебен контрол решенията на ВСС за избор на "тримата големи" (главен прокурор, председатели на ВАС и ВКС), КС приема тълкувателно решение №2/2002 г., че не подлежат. В това решение КС посочва, че ВСС "има оперативната самостоятелност" да предложи повторно същия кандидат. И това според юристи изяснява базисния въпрос в актуалния случай - кой решава как да се процедира, ако избраният от ВСС не е утвърден от президента.


"Повторно направено предложение може да означава и нова процедура, и ново предложение за същия кандидат", коментира във вторник пред БНР доц. Наталия Киселова - преподавател по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски", като и от нейните думи се разбира, че решава ВСС (вижте в края на текста).


Какво друго остава във възможностите на президента Радев?


Да поиска промяна на конституцията за мандата и правомощията на главния прокурор


- по този въпрос специалистите, с които разговаряхме, бяха единодушни. Това правомощие президентът го има.


Но дали ще се стигне до промени зависи от парламента. Изглежда малко реалистично да се случи при това парламентарно мнозинство. Досега депутатите шест пъти променяха конституцията и все заради изискванията на ЕС. Но нито веднъж не пипнаха главния прокурор, обратното - променяха съобразно неговата визия за "реформа на прокуратурата", нападайки всеки и всяка гражданска група, която си позволяваше да поставя въпроса. А президентите - без изключение, припяваха на политическите мнозинства, за да си гарантират удобството пред всесилния фактор, гаранта на спокойствието им, че и на преизбирането им - да не вземе факторът да им вдигне мерника.


Така се стигна дотук:


На Радев се падна да размисля как да се действа в обществен интерес


Конституцията му е вързала ръцете, но не му е вързала устата, коментира гражданин на последния протест (ден след избора на Гешев) пред президентството в оживен спор какво може президентът и има ли смисъл да се противопостави.


Огромен е смисълът да се противопостави - колкото и запушени да изглеждат всички ходове - това мислят гражданите. Които Гешев вече е обявил за мишени.


***
Доц. Наталия Киселова: Повторно направено предложение може да означава и нова процедура, и ново предложение за същия кандидат


ВСС решава. Това мнение изрази доц. Наталия Киселова – преподавател по конституционно право, пред БНР във вторник, коментирайки хипотезата президентът да върне избора на Гешев: "Конституцията не изисква да бъде мотивиран указът. Редно би било, но не е нарушение, ако той просто каже "Преценявам, че не е безспорна кандидатурата" – това дори е достатъчно. Може и по целесъобразност да върне. Как ще постъпи ВСС – това е тяхна възможност за избор, ако се стигне до връщане. Повторно направено предложение може да означава и нова процедура, и ново предложение за същия кандидат", заяви доц. Киселова.


А колко време може президентът да забави решението си? В конституцията не е посочен срок, Радев само каза в изявлението си на репортерски въпроси в неделя, че това ще стане "в обозримо бъдеще". "Между двата тура на изборите президентът не бива да се произнася за избора на Иван Гешев", смята доц. Наталия Киселова.


"Да погледнем през неговите очи как би изглеждала възможността да назначи или да върне Иван Гешев като главен прокурор - коментира тя. - Първо, президентът отсъстваше от страната, трябва да се запознае добре със стенографския протокол, да прегледа внимателно основните изказвания, да чуе или прочете отговорите на поставените въпроси, за да може той да си формира мнение. Това изисква време. Също ми се струва, че в тази седмица – между двата тура на изборите, не би трябвало да се произнася."


Същевременно тя предупреди, че "не се знае колко дълго обществените настроения ще бълбукат и дали няма да се появи друг страничен натиск". Според нея президентът не изпада в конституционен проблем, в случай че се забави: "Проблемът е в политическата система, а не по отношение на прилагане на конституцията".


"Ако президентът назначи Иван Гешев, той ще носи частична отговорност за избора", подчерта доц. Киселова. Преценката е на президента, затова той може да поиска и допълнителни документи", обобщи доц. Киселова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7395 Любопитно

  Дали ще го стори?
  Или ще си затрае? Мисля, че първото.
  Иначе директно оттича в канала – с все рейтинга си .

  [email protected]
 2. 2 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1048 Весело

  ами то Радост и за Радеф, или ?

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 3. 3 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 842 Весело

  Кво да стори завалийката, като и той е одобрен от същите государи от кремъл...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7233 Неутрално

  По-добре е КС да изтълкува ситуацията. Иначе послушковците на мафията ще прегласуват безпроблемно единствената тяхна кандидатура

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
  Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
  Рейтинг: 470 Разстроено

  Долу ГешеФ!

  "Единственото хубаво нещо, което идва от изток, е слънцето." - финландска поговорка.
 6. 6 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 664 Неутрално

  "Президентът е на ход: има ли смисъл да върне избора на Гешев
  Има смисъл - това казват гражданите, които бъдещият главен прокурор вече е обявил за мишени."

  За тази шепа граждани той е "льотчик", пРезидент и човек на Решетников. Т.е. смисъл за да им угажда няма никакъв. Когато много преди избора да падне върху Гешев, Радев поде инициатива, за да търси профил на кандидата за прокурор, тези граждани подкрепиха ли го? Същите политически сили, които скачат, поеха ли подадената тогава ръка? Тогава президентът беше скастрен от Цацаров за 'прибързани срещи", обвинен от Борисов в" опит за намеса в съдебната система". Къде бяха тези граждани тогава?

  over the under
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  Гешев е човекът на Сарая, т.е. на Москва.

  Радев да се обърне срещу Кремъл, да не спази дадените инструкции?

  Може, ама в някой друг живот.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3749 Весело

  Защо никой не се е сетил за болнични....

 9. 9 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Надеждата умира последна. някъде 40 дни след писмото на Ицо Хазарта.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7412 Неутрално

  Има смисъл, ще покаже, че това, което е говорил за правосъдието и го мисли.

 11. 11 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Долу ГешеФ!
  —цитат от коментар 5 на Другари, дамските въшки са срам за комсомолките :)


  Що бе, нали Гешев е радост? Така поне разправяха ония дето бяхте довели на контрапротест.

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4325 Неутрално

  Не ми се вярва пРезидентът да се опълчи на тези, които го назначиха за Президент!

 13. 13 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Длъжен е да го направи. Поне щото се изживява като някакъв фактор. Ако не го направи....Ами поздрав за всички гласували за него. "Борците" срещу статуквото дето му викат. И аз като Кмета в сянка, да допълня - мислете в Неделя на балотажа като гласувате.

 14. 14 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 10 Любопитно

  Надявам се здравия разум да надделее!
  Гешев да бъде фкаран в затвора, а за главен прокурор да бъде назначена Деси Иванчева-Неподкупната!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 15. 15 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Хайде стига с това "на ход", измислете нещо друго. Всяка статия от седмица насам по този повод все на ход, на ход.

 16. 16 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Имало вече граждани обявени за мишени!Кои са тези граждани и кога Гешев ги е обявил за такива,някой може ли да каже?Петя едва ли знае,иначе щеше да го напише.

 17. 17 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Досега депутатите шест пъти променяха Конституцията, и все заради изискванията на ЕС. Но нито веднъж не пипнаха главния прокурор............."

  Продължава да се облъчва години наред населението, че големите правоимощия на гл. прокуррор идвали от Конституцията. Някой няма ли най-сетне да я прочете тази Конституция, вкл. и Петя Владимирова?!
  В Конституцията има един единствен текст за правомощията на гл. прокурор:

  Чл. 126 (2) Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.

  Големите правомощия на гл. прокурор произтичат от Закона за съдебната власт.
  А той се променя с обикновено мнозинство. Защо политическите сили не искат да го променят е отделен въпрос и има своите отговори.

  Ето какво пише в Закона за съдебната власт относно правомощията на гл. прокурор:

  Чл. 136 (3) (Изм. - ДВ, бр. 33 от 2009 г.) Прокуратурата е единна и централизирана. Всички прокурори и следователи са подчинени на главния прокурор.
  Чл. 138. Главният прокурор:
  1. ръководи прокуратурата;
  2. организира и разпределя работата на своите заместници;
  3. назначава и освобождава служителите във Върховната касационна прокуратура, във Върховната административна прокуратура, в Националната следствена служба и в администрацията на главния прокурор;
  4. издава инструкции и дава указания относно дейността на прокуратурата;
  5. съвместно с ръководителите на министерства и държавни институции създава специализирани междуведомствени звена за подпомагане на разследването под процесуалното ръководство на определен от него прокурор;
  6. ръководи Бюрото по защита по Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, и осъществява правомощията на работодател за служителите в него.
  Чл. 139. (2) Главният прокурор и неговите заместници могат писмено да отменят или изменят актовете на подчинените им прокурори, освен ако са били предмет на съдебен контрол.

 18. 18 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 10 Любопитно

  Имало вече граждани обявени за мишени!Кои са тези граждани и кога Гешев ги е обявил за такива,някой може ли да каже?Петя едва ли знае,иначе щеше да го напише.
  —цитат от коментар 16 на mvu02435512


  На мен една жена от маалата ми каза, че има текива граждане обявени за мишени!Информацията е вярна!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 19. 19 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  Красивите Умници на колене пред руският пРезидент. Народът им обърна гръб, сега той е последната им надежда. При което добре знаят, че нищо няма да стане, така че падението е пълно. Не че не ги знаем колко струват, още 2013г го разбрахме.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 20. 20 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  Само че няма смисъл. Връщането само ще забави указа за назначаването му, който ще е задължителен по закон след като ВСС прегласува решението си!

 21. 21 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  До коментар [#18] от "Платон Сиголапа":

  Не бе,тя че информацията е вярна е ясно,иначе Петя нямаше да я напише.Питах ,кои точно са тези граждани.А и друго,селяни обявени от Гешев за мишени дали има?

 22. 22 Профил на Kingpin
  Kingpin
  Рейтинг: 443 Весело

  Радев няма да подпише указа, иначе се закопава политически завинаги, а жена му много иска втори мандат

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 23. 23 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 257 Неутрално

  А президентите - без изключение, припяваха на политическите мнозинства, за да си гарантират удобството пред всесилния фактор, гаранта на спокойствието им, че и на преизбирането им - да не вземе факторът да им вдигне мерника.
  ========================================================================

  И тоя проблем си има конституционно решение.
  Ако правото на два поредни 5-годишни мандата се замени с правото на два 7-годишни, ама НЕПОРЕДНИ, действащите президенти няма да се съобразяват с политическите мнозинства и конюнктурата, за да бъдат преизбрани. Защото няма да имат поредни мандати! А 7 години след завършването на мандата им , ако решат да се кандидатират- я камилата, я камиларя.....

 24. 24 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Разбира се, че има смисъл.
  Ще заяви позиция.
  Ще покаже, че не всички са оплетени в схемата на ГЕРБ-ДПС.
  Че е смел и отговорен човек, на които му "пука" за демократичните свободи.

 25. 25 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Въпросът е предрешен. Дали ще го върне е въпрос дали иска да изрази отношение. Негативно. И това би било нещо. Не е без значение. Как ще гледат на него и тези, които са го избирали. Твърде много бяха. Прогнозата ми е, че ще извърши ритуала с връщането. Инак никой не би го слушал за нищо. А той, поради липса на съществена власт, може да влияе само говорейки. Ако не го върне, става абсолютно излишен.

 26. 26 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Радев няма да подпише указа, иначе се закопава политически завинаги, а жена му много иска втори мандат
  —цитат от коментар 22 на Vrijheid


  Що,щото стотината човека дето се търкаляха на Орлов мост няма втори път да гласуват за него ли?

 27. 27 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Имали и други основания Радев да не подпише указа, освен желанията на поредния крадлив олигарх от Сингапур, запътил се с малки крачки към в затвора...

 28. 28 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  Дали ще го стори? Или ще си затрае? Мисля, че първото. Иначе директно оттича в канала – с все рейтинга си .
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Рейтинга пред КОЙ? Пред БСП които го издигнаха, пред Русия чийто Резидент е тук? Това са тези пред които се отчита и на които слугува.

  Сериозно ли вярваш в комунистическата мантра "президент на целият народ", погубила доста десни президенти повярвали и предали тези които са гласували за тях.

  Искаш да ни убедиш, че БСП и Русия са против Гешев? Аааа, рейтинга пред тези които събраха 100 души на Орлов мост, пред издателите на Дневник.... измисли нещо по-смешно.

  Истината е, че едни кресливи самовлюбени некадърници пропиляха ЕДИНСТВЕНИЯТ ШАНС нещо да се подобри в съдебната система. Когато имаха властта и можеха да предложат едни по-реални реформи. Които да се приемат с обикновено мнозинство. Вместо това пропиляха цяла година за една предварително ОБРЕЧЕНА реформа защото иска Конституционно Мнозинство. Съзнателно според мен, не може да са чак толкова големи идиоти да не разбират че то е невъзможно.

  И след това избягаха от властта и възможността нещо да направят. А сега имат наглостта да протестират срещу собствената си некадърност и да изкарват другите виновни за резултата от нея.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 29. 29 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1266 Весело

  Каквото и да стане ще се помни ЕДНО:

  'десните' 'прозападни' 'антикремълски' умнокрасивци КОЛЕНИЧИХА и ПРЕЗ СЪЛЗИ МОЛИХА бащицата си Радев когото яката плюваха за прикритие :)

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 30. 30 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 880 Неутрално

  След признанието на г-н Цацаров, че решенията за тримата големи се вземат в други две сгради, на ход е Лозан Панов.
  Той и Цацаров знаят къде и кой издига кандидатите.

 31. 31 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Президентът ще подпише указа веднага след изборите. Ако не подпише, ВСС само ще го прегласува. Изборът, добър или лош, бше, мина.

 32. 32 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 730 Любопитно

  След признанието на г-н Цацаров, че решенията за тримата големи се вземат в други две сгради, на ход е Лозан Панов.Той и Цацаров знаят къде и кой издига кандидатите.
  —цитат от коментар 30 на mara71


  И какво каза Панов тази сутрин за двете сгради? Нали знае?

 33. 33 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 730 Любопитно

  Президентът ще подпише указа веднага след изборите. Ако не подпише, ВСС само ще го прегласува. Изборът, добър или лош, бше, мина.
  —цитат от коментар 31 на hammurabi


  Ами Радев е свикнал да му прегласуват върнатите от него приети закони и укази. Щом му прави удоволствие да връща. Така си мисли,че изглежда по отговорен и с тежест.

 34. 34 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  До коментар [#29] от "Saint of Me":

  Ти да не въздишаш още по Цецка...?!? :)))

  Бивш tww09306483.
 35. 35 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  7млн. минус 200 човека не направиха нищо. Защо Радев трябва да прави нещо?

 36. 36 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Президентът ще подпише указа веднага след изборите. Ако не подпише, ВСС само ще го прегласува. Изборът, добър или лош, бше, мина.
  —цитат от коментар 31 на hammurabi


  Ами вие, лилавите комсомолци, защо тогава протестирате пред Президенството?

 37. 37 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  "Ако президентът назначи Иван Гешев, той ще носи частична отговорност за избора", подчерта доц. Киселова. Преценката е на президента, затова той може да поиска и допълнителни документи".
  !!!

 38. 38 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  Кажи им юристи и не ги обиждай повече. :)

  Да се хванем за процедурата, да се хванем за едната запетайка в закона в опит да търсим двуяко тълкуване.

  Между юристи и бюрократи се чудя кои са по-безполезни. Но най-безполезен е бюрократ-юрист. :)

 39. 39 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Дали ще го стори? Или ще си затрае? Мисля, че първото. Иначе директно оттича в канала – с все рейтинга си .
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  По-добре да си трае , защото поставя селе си в неловко положение /след като изгони конституционалиста и негов съветник / Борислав Цеков ,!
  Поставя и в още по-неловка позиция настоящия председатер /втори мандат / на КС - БОРИС ВЕЛЧЕВ , Главен прокурор от 2006 до 2012 г , избранна този пост ! също като единствен кандидат !
  По този повод се срещам за ццитат от гениалната кника "Дванадесетте стола " на Иьф и Петров /за тези , които не знаят /
  "Брилянтовият мираж

  Иполит Матвеевич свали омазнената си касторена шапка, разчеса мустаците си, от които при докосване на гребенчето излетя ято електрически искри, и след като се изкашля решително, разказа на Остап Бендер, първия срещнат мошеник, всичко, което знаеше за брилянтите от умиращата си тъща.

  Докато той разказваше, Остап на няколко пъти подскача и обърнат към желязната печка, възторжено извикваше:

  — Ледът се пука, господа съдебни заседатели! Ледът се пука!

 40. 40 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3749 Любопитно

  А ако , Гешев му провери мазето , може и до импийчмът да му поиска....

 41. 41 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Звучи смешно.: Президентът е длъжен да се подчини на мафията и да поеме отговорност за нзначението на Гешев.
  или
  Конституцията налага генерал Радев да се подчинява на петоколонниците.

 42. 42 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  ако беше истински президент нямаше да подписва или отхвърля - просто щеше да поиска истинска съдебна реформа където е доста съмнително дали изобщо ни е необходим "главен прокурор"

  президента няма заложен срок да назначи или отхвърли първият път - реално може да откаже да го направи докато няма истинска съдебна реформа

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 43. 43 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  ако беше истински президент нямаше да подписва или отхвърля - просто щеше да поиска истинска съдебна реформа където е доста съмнително дали изобщо ни е необходим "главен прокурор"

  президента няма заложен срок да назначи или отхвърли първият път - реално може да откаже да го направи докато няма истинска съдебна реформа

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 44. 44 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  Да има смисъл....... !!! И мисля, че до срещата с Венецианската комисия, която ще се проведе на 7 ноември няма да даде становище.....в разговорите с Венецианската комисия ще се включат Даниела Марчева, Вероника Имова, Даниела Машева, Евгени Диков, Боян Магдалинчев, Атанаска Дишева и Севдалин Мавров ....... Такъв цирк спукаха се да се самопредлагат........ Атанаска Дишева : Предлагам себе си за участие в срещата, тъй като участвах във всички срещи при министъра на правосъдието при първоначалното обсъждане на законопроектите", мотивира самопоканването си Дишева.......... Толкова смешна и нелепа ситуация....

 45. 45 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  Какво ще обсъждат ще видим, може и да споделят опита си от експеримента:” Наеми евтино ведомствено жилище,за да спестиш за покупка на друг имот”............жалка работа .......

 46. 46 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  Гешев е човекът на Сарая, т.е. на Москва.Радев да се обърне срещу Кремъл, да не спази дадените инструкции?Може, ама в някой друг живот.
  —цитат от коментар 7 на Norman Granz  Във всяко правило има изключения и, а ДАНО това идключение носи името Румен Радев .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 47. 47 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  "Кръгла маса", трябва да инициира президента, според мен.......не само за 3-мата големи, но и нуждата и законноста на спец. прокуратурата и съда и ред други.....и т.н....и т.н......

 48. 48 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2685 Любопитно

  Около избора на Гешев се написа толкова много в "Дневник", че нито мога, нито искам да го помня. В едно материалче обаче се каза приблизително следното: Всички гадни партии застанали зад Гешев, само ДБ била героично против. Оооо, това ли било? Всички омацани, само ние в бяло? Застрашените граждани са наши хора, така ли?

  Еретик
 49. 49 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Президентът е кръгла нула. Може да върне предложението, но тогава е длъжен да посочи сериозни мотиви и аргументи, а той няма такива. Ще напише някоя глупост. След прегласуването вече няма възможност за отказ.

 50. 50 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6357 Неутрално

  Нищо не зависи от него, след като при връщане ще прегласуват отново за Гешев.

 51. 51 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Има смисъл, защото така Радев ще покаже, че не е зависим от същото това ЦК, което назначи Гешев и което и на него му дърпа конците.

 52. 52 Профил на Фидос Койчев
  Фидос Койчев
  Рейтинг: 12 Неутрално

  И нека истерията срещу главният прокурор Иван Гешев от кръга "Иво Прокопиев" да продължи...сега.

 53. 53 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3276 Неутрално

  Гербавите тролове няма ли най-после и да си зададат въпроса: Защо изобщо автентичните десни не харесват Гешев? Осанката ли не му харесват или усмивката? То трол не мисли, ама пък гербав трол даже се не напъва да мисли.

 54. 54 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Спечели ли Фандъкова, няма значение какво ще направи Радев.
  Но ако Фандъкова загуби...

 55. 55 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#48] от "Костадин Иванов":

  Рязбира се,че застрашени граждани са зад ДеБъ-Цв.Василев,Иво Прокопиев,Дончев,Донев,Стайков,Баневи.Все добри хора,имащи проблем със съдебната система.

 56. 56 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Да поиска конституционни промени е най-разумно, но дали е възможно? Интересното е, че бъдещата във въображението си софийска кметица М.М. зае ясна позиция, която едва ли е само лично нейна, но го направи като атака срещу ББ. РР също в деня на изборите коментира ситуацията , опаковайки я пак като атака срещу ББ. Много елементарно, но - именно с тази цел, търсейки евтини политдивиденти, РР може да не подпише указа с резалюция "да" , като обвини отново за ситуацията ББ. Така да се каже, ще си измие ръцете, без да свърши никаква работа , но с апломб. Въпросът е дали има достатъчно, включително интелектуален капацитет, да излезе над личните отношения - които са недопустими всъщност за позицията, на която се намира, и да постави въпроса на по-високо ниво, изисквайки от парламента конституционни промени по казуса.

 57. 57 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 897 Неутрално

  "...Президентът не може да откаже назначаване или освобождаване при повторно направено предложение..."
  Срещу конституцията не се рита.
  Тя е ясна с "ПОВТОРНО" и в нея липсва точка "ПОЗОРНО"!

 58. 58 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Около избора на Гешев се написа толкова много в "Дневник", че нито мога, нито искам да го помня. В едно материалче обаче се каза приблизително следното: Всички гадни партии застанали зад Гешев, само ДБ била героично против. Оооо, това ли било? Всички омацани, само ние в бяло? Застрашените граждани са наши хора, така ли?
  —цитат от коментар 48 на Костадин Иванов


  Дали ДБ са против Гешев , защото защитават престъпници или заради политическо сметкаджийство, е ДРЕБЕН И МАЛЪК ВЪПРОС.
  Важният въпрос е обратния - ЗАЩО УПРАВЛЯВАЩИ И ОПОЗИЦИЯ СА ФАКТИЧЕСКИ ЕДИННИ ЗАД ТАЗИ КАНДИДАТУРА? При положение, че се дърлят и карат за какви ли не дребни въпроси. И другия важен въпрос: ЗАЩО ПРОКУРАТУРАТА НЕ УСПЯВА ДА ОБВИНИ УСПЕШНО /С ПРИСЪДА/ СЕРИОЗЕН ПОЛИТИК ОТ ГОЛЕМИТЕ ПАРТИИ УПРАВЛЯВАЛИ БЪЛГАРИЯ - БСП, ГЕРБ И ДПС? Случаеност?!

 59. 59 Профил на feb
  feb
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#48] от "Костадин Иванов":Рязбира се,че застрашени граждани са зад ДеБъ-Цв.Василев,Иво Прокопиев,Дончев,Донев,Стайков,Баневи.Все добри хора,имащи проблем със съдебната система.
  —цитат от коментар 55 на yanne


  Правите нелепи отъждествявания на въпросните хора с партия, която ви плащат за да оплювате! Докажете че имат връзка или поне покажете каква е!
  Резултатите от изборите не показват непосредствена нужда от хвърлянето на толкова усилия в тази посока, което за мен показва че, или излиза прекалено скъпо резултатите да са такива, или на страхът от опозицията очите са големи...
  Но като имаме предвид страх

 60. 60 Профил на feb
  feb
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ...ът от Иван Костов, който все още се крие във всеки тролски ъгъл на интернет пространството...

 61. 61 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Интересен въпрос. Президентът често е споменаван, че не уважава разделението на властите. Да върне указа, означава да не зачете правото на ВСС да избират главен прокурор. Дано разбира и тази гледна точка. Иначе може да го върне, за да разлайва троловете.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK