Летим на крилете на здравия разум или хвърляме пари през балкона

Хеликоптер линейка вече нямаме, а за гасене на пожари е един.

© Велко Ангелов

Хеликоптер линейка вече нямаме, а за гасене на пожари е един.Този текст беше писан преди време по повод липсата на медицински хеликоптери и противопожарни самолети в България. Дойдоха изборите и текстът остана да чака по-добри времена. Само че пожарите в Пирин и Стара планина не чакаха. Идва зима и потрошени скиори по пистите ще се друсат с часове, докато стигнат доктор да им намести костите. Приятно четене и мислене.


Уважаеми читатели, преди 45 години в редовете на родната армия ме учеха да свалям самолети с едно старо оръдие. Непрекъснато гледахме към небето и насочвахме оръдията към самолетите с туристи, които кацаха на бургаското летище. За тренировка. На летните лагерите в Черноморец гледахме с мощната оптика голи мацки по скалите около морето. От ония години, като чуя нещо за самолети и хеликоптери, все ми е интересно. И продължавам да гледам небето


Тези дни по медиите отново стана дума за авиация, за хеликоптери.
Преди около месец ни казаха, че е ремонтиран хеликоптерЪТ, който може да участва в гасеното на пожари. Забележете, не един от многото хеликоптери, а хеликоптерЪТ. Значи имаме един, който може да вози един мехур с вода около 3 тона и да го сипва върху огъня. – негово величество хеликоптерЪТ – слънце!


После една голяма началничка пострада в катастрофа, докато я вози държавната охрана. Един хеликоптер отиде да я докара при най-добрите доктори в София. Май не е същият, дето гаси пожарите. По това време една по-обикновена женица, а не голям началник, се потроши в Пирин. Наложи се планинските спасители да бъхтят с часове нагоре и надолу по чукарите, за да я спасят.


Злите езици обясняваха, че хеликоптерЪТ бил зает с началничката.


Други пък обясняваха, че процедурата да се подкара хеликоптер била толкова дълга, че се мръкнало. Оказа се, че единственият специализиран медицински хеликоптер бил частен и наскоро го продали, щото не могат да го поддържат. А иначе планинските спасители редовно бъхтят по баирите, за да достигнат до пострадали из планините ни. И то с часове! И с риск самите те да станат пациенти на колегите си.


Сега разбирате ли какво е положението, уважаеми читатели – пожарите трябва да се палят един след друг по график, за да може единственият хеликоптер да ги гаси. Така е и с катастрофите – по една на ден, за да може хеликоптерЪТ да смогне. И само рано сутрин – за да може процедурата да се изпълни докъм обед и да има време н. в. ХеликоптерЪТ да излети и да се върне преди да се е стъмнило. За важните хора може да има специален хеликоптер, но за туристите в планините, скиорите, байкърите, парапланеристите, пострадалите в катастрофи и др. простосмъртни специални хвърчила няма. Вдигат каквото може да лети, ама след сложна процедура.
Сега ще ви разходя малко из небето на Франция. И после ще правим сметки.


Когато сте във Франция на всеки 15-20 минути над главата ви нещо прелита – малки спортни самолетчета, хеликоптерчета, парапланери, по големи самолети и вертолети, без да броим пътническите. Даже реактивни изтребители "Рафал", на какъвто возиха нашия президент, може да прелетят ниско над вас докато си гребете с каяк по река Лу, например. Ако сте в Алпите в небето може едновременно да видите по 2 – 3 прелитащи машини, ако сте на езерото Анси може да видите и по 100 парапланеристи едновременно във въздуха, някой балон, Навалица! И неизменно ще видите един хеликоптер, боядисан с жълта и червена боя с надпис Securite Civile. Може да го видите по няколко пъти на ден. Ако е син, на него ще пише Gendarmerie. Моделът е ЕС 145 (Eurocopter). Ако помните през януари т. г. един хеликоптер вдигна пострадал във френските Алпи като буквално си опря носа в снега на склона, лопатите се въртяна на сантиметри от снега, спасителите слязоха, качиха пострадалия и без да каца, машината се отдалечи.


Защо ви занимавам с хеликоптерчета, уважаеми читатели?


Това е скъпо начинание, ще си кажат някои. До момента, до който някой техен близък изпадне в нужда или децата им започнат да катерят планини, да летят с парапланери или да се спускат с планински велосипеди, ски или да практикуват други рискови занимания. Те са вече масови. Ще го разберете, когато приятели докарат сина ви с потрошени лакти от Сърбия в Пирогов или с извадено рамо от Гърция пак в Пирогов. Страданието е познание.


Сега да смятаме дали можем като общество и държава да имаме въздушна линейка.


Един хеликоптер ЕС 145 струва 5.5 млн. евро. Или 11 млн. лева. Много ли са? Само преди 6 месеца дадохме 10 млн. лева за наем на машини за гласуване. Помните ли, уважаеми читатели? Тези пари ги хвърлихме на вятъра както шокирана баба мята кинти от балкона на измамници. Е, някой се облажи, ама ние платихме над 10 млн. лева, за да си играем на машинно гласуване по села и паланки, някои с по нула гласа на машина. Сега любезно ни информират, че хеликоптерът за голямата началничка със счупеното рамо ни струва по 850 лева на час или 3000 лв. общо за полета. Оппа! Ами наемът за една безполезна машина за гласуване беше точно 3000 лева. Какво излиза –


с парите от предизвестения провал на машинното гласуване можехме да си купим един хеликоптер.


Да, щяхме да додадем още един милион и да го купим. А с тези 10 млн. хвърлени на вятъра, можехме да си купим 11700 хеликоптеро-часа по 850 лева на час. Толкова струвал полета за евакуация на катастрофилата началничка. Ако е вярно, че цената на транспорта е 3000 лева, значи с тези пари е можело да се проведат над 3300 подобни медицински евакуации или по 9 на ден, всеки ден 365 дена в годината. Или по 2 на ден за един цял парламентарен мандат. Сега разбрахте ли защо ви занимавам с хеликоптерите на Франция?


Хайде сега решете какво искате преди следващите парламентарни избори – да си играете на машини за гласуване или да имате един, а защо не два или три медицински хеликоптера. И си спомнете катастрофите по магистралите, Своге, запалените влакове Да сте видели хеликоптер на магистрала. Да прибира ранени? Няма, но има съболезнования.


Сега ще ви пренеса в Корсика. И там в небето има всякакви летящи машини. Там, обаче, има голяма опасност от пожари. И затова има съответната техника. В небето на Корсика най-често може да се види едно самолетче, което прилича на малък автобус с крила. Може да каца на вода, може и на земя. Изглежда правено в час по трудово обучение или в кръжока по авиомоделизъм. Оказва се, че


за много страни това самолетче е работният кон за гасене на горски пожари.


Хърватска има 6 такива самолета, Франция 12, Гърция има 18. Машината е Canadair CL 415.


Може да се зарежда с вода без да спира – каца на водата, пълни се без да спира, излита и излива 6 тона вода върху огъня като лети много ниско. И, разбира се, освен да се пълни с вода и да я излива, това самолетче може да прави много други неща в т. ч. и медицинска евакуация.


Сега пак да смятаме. Един такъв самолет струва 37 млн. канадски долара или 50 млн. лева. Не са малко, нали? Да де, ама ние си купихме 8 други самолетчета, всеки един от които струва по 150 млн. американски долара или 267 млн./ лева. Излиза, че с парите за един изтребител с допълнителните му салтанати можехме да си купим 5 самолета за гасене на пожари Canadair CL 415. Сигурно има и други модели, ама аз съм виждал този как гаси пожари. Или 24 медицински хеликоптера. От описания по-горе.


Подозирам, че хейтърите сега ще скочат – Какви ги плещи тоя! Нерде Ямбол, нерде Стамбул. Така е уважаеми. За да разберем дали имаме здрав разум се налага да се сравняват привидно различни неща. Аз не знам дали с 8 бойни самолета ще подкараме бръмбарите на паша, както деликатно казваше любимата тъща. Дали ще уплашим до смърт потенциалните агресори, които биха искали да ни вземат земята? Оптимист съм, но не съм идиот. Злите езици говорят, че потенциалните ни агресори имат по 200 – 250 подобни самолета. Едва ли нашите 8 ще ги възпрат, ако решат да ни нападнат. Имаше едни възпиращи ракети, ама те станаха на скрап след искане на едно посолство с "нон пейпър". Ама и това ли не помните вече.


С нетърпение чакам към края на годината да стане ясно колко са загубите от горски и други пожари през 2019. Не сме в Сахара или на полюсите. Има какво да губим – гората си, домовете си, житото и хляба си. И може да ги загубим на практика в цялата страна.


Очаква се скоро да си купим някакви страшни военни кораби.


Говори се за обща цена на проекта от 4 млрд. лева. Мислете пак, уважаеми читатели военни кораби ли искаме или нещо друго


Тези дни една телевизия повдигна темата за медицинската авиация. Ама така леко. Да не дразни никого. Видяхме разумни мотивирани планински спасители. Искат хората хеликоптер за спасяване в планината. Видяхме хора, които са били в беда и са се надявали някой да ги спаси. Видяхме и най разумните – кучетата на планинските спасители, вадили хора от преспи и от развалините на земетресения. Не видяхме факторите – не видяхме министъра на здравеопазването да го питат има ли нужда България от медицинска авиация. Не видяхме министърката на туризма да я питат с какво спасява високобюджетните си туристи като се потроши някой. Изобщо не видяхме героите на бюджетния излишък да ги питат за какво ще го харчат. Дали пак ще правят предизборни чешмички по селата, дали ще правят още стадиони за баби или още къщи за тъщи Хубаво филмче показа телевизията, ама беззъбо.


И едно предложение – понеже вече няма ни частна, ни държавна медицинска авиация, предлагам това да е част от информационния пакет и рекламата на българския туризъм. Особено на планинския. Да знаят хората, че ще ги носят на гръб ако стане беля.


Ами това е, уважаеми читатели. Може да ви се вижда, че изборите са далече от медицинските хеликоптери. Изтребителите и корабите да ви се виждат далеч от гасенето на пожари. Но не са. Парите излизат от една и съща торба. Оная торба, която всички пълним, за да може когато някой от нас се потроши в планината или на пътя да може някой да го спаси още в първия, в "златния" час. И когато пламъците тръгнат към къщата ни, да може някой да ги спре. За тези способности на България трябва да похарчим пари, а не за изборни играчки или за презокеански индулгенции.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1417 Неутрално
 2. 2 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Не е ли по-добре да ги произвеждате? Защото на последният псевдо военен парад на жълтите павета един висш военен твърдеше, че имали капацитет за подобни инициативи.

  Много са публикациите за схеми с обществени поръчки, и повечето изглеждат достоверни на фона на постоянните ремонти на ремонти.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 3. 3 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  Живота на българския гражданин не струва нищо според държавата ,затова хеликоптери са излишни , освен това тази държава се е развивала над 1300 години и без хеликоптери ,ще продължи да съществува докато управляват крадливите комунисти и техните деривати още няколко години без хеликоптери , но след това ще има всичко и ще съществува дълго .

 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3154 Разстроено

  Авторът обаче не коментира дали е имало натиск за машинно гласуване. Няма да преизчисли колко хеликоптерчета струва един изтребител.
  Инак, и аз съм за хеликоптерите. С един /предвиден/ бюджетен излишък могат да се купят повече от достатъчно.

  Еретик
 5. 5 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 547 Гневно

  И какво ще спечелят САЩ, ако ние си купим медицински и пожарогасителни машини, вместо бойни кораби и самолети, а?
  Нищо. И Русия няма да спечели.
  Затова и няма да си купим, а пък Цвета и Боко не ги мислете, за тях все ще се намери един хеликоптер...

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 6. 6 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Доколкото разбирам ся умните и красивите искат хеликотери за да практикуват любимите си екстремни спортове ... Държавата била длъжна да им ги осигури , защото тези спортове станали масови ... Това е ОК , обаче проблема е , че умните и красивите не си плащат после разходите , а на 99 процента нямат и застрохавка , когато го закъсат очакват данъкоплатците и лошата държава да ги спасява за собствена сметка. В нормалните страни където изпращат хеликоптери разходите се покриват от застрахователите , защото там 99 процента от практикуващите екстремни спортове имат застраховки , докато 99 процента са незастраховани .

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  Подозирам, че хейтърите сега ще скочат – Какви ги плещи тоя! Нерде Ямбол, нерде Стамбул. Така е уважаеми. За да разберем дали имаме здрав разум се налага да се сравняват привидно различни неща. Аз не знам дали с 8 бойни самолета ще подкараме бръмбарите на паша, както деликатно казваше любимата тъща. Дали ще уплашим до смърт потенциалните агресори, които биха искали да ни вземат земята? Оптимист съм, но не съм идиот. Злите езици говорят, че потенциалните ни агресори имат по 200 – 250 подобни самолета. Едва ли нашите 8 ще ги възпрат, ако решат да ни нападнат. Имаше едни възпиращи ракети, ама те станаха на скрап след искане на едно посолство с "нон пейпър". Ама и това ли не помните вече."

  Потресен съм!! Това тук? Да не би наистина Тръмп да е спрял "насърчаването на свободното слово" та има завръщане към факти и журналистика? Плашещо е ... за петимата от РМС

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  До коментар [#7] от "дерибеев":


  И ти и тролът над теб, още не сте се разсънили и започвата с умнокрасивите и петимата от РМС .
  Толкова голям ли е норматива ви за ден/надница, че дори изнемогвате и сте принудени да се хващате за « перото « ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 9. 9 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#8] от "niksan1":

  Пич тея опорки за тролове е смешно да ги използваш , при условие , че цялата статия е тролене и хейт по властта , умният и красивият автор дори е взел на заем от уж опонентите си от Москва и раздухвана от местните русофили опорката за Ф 16 КАК НЕ НИ трябвали, защото турците имали 200 -300...

 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  Много истина, ама началника чете само "Винету". И не разбира от гасене на пожари с хеликоптер, или самолет. Даже и пожарна кола е виждал при обучението си. На него му дай да яде филии с мас, да рита мачле и да си вози "тигрите" на разходка със служебен авиотранспорт. И да се хвали с огромния бюджетен излишък, който се харчи незнайно къде и потъва, като вода в пясъци. Без някакъв видим ефект, освен за нечия банкова сметка.

 11. 11 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2380 Неутрално


  До автора :
  Г-н Стоилов, приемам фактите, но не приемам сравненията с бойните кораби и самолети . Като членове на НАТО, българите сме длъжни да внасяме своята лепта като всички други държави, в това число и споменатата вече Франция .
  Аз съм убеден, че с ограбените от КТБ 4,3 милиарда, с 1,2 милиарда за никому не нужни реактори за « Белене « и за крадените още други милиарди от същото « Белене «, както и гласуваните последни 3 милиарда за тръбопровод с който олигарсите от Кремъл да си продават газа в Източна и Централна Европа - бихме могли да си купим ( примерно ) толкова летателни линейки и пожарни, колкото споменавате за Франция .
  Интересно - защо пропускате това сравнение, а сравнявате с машините за гласуване и необходимата бойна техника ?!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 12. 12 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  До коментар [#8] от "niksan1":Пич тея опорки за тролове е смешно да ги използваш , при условие , че цялата статия е тролене и хейт по властта , умният и красивият автор дори е взел на заем от уж опонентите си от Москва и раздухвана от местните русофили опорката за Ф 16 КАК НЕ НИ трябвали, защото турците имали 200 -300...
  —цитат от коментар 9 на Иван К.  В пост 11 съм описал « опорките « си и, ако не възразяваш, хвърли едно око, моля .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 13. 13 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#12] от "niksan1":

  Аз не съм медиум , да знам какво ще напишеш след мен, да съгласен съм с теб , но автора е на хонорар да напише статия срещу управлението , а твоите аргументи не са толкква актуални и затова си е изсмукал от пръстите факти и дори е взел на заем опрки от путинистите у нас. За самолетите Ф 16 е ясно, за медицинските бих го посъветвал да направи една разиснителна кампания на лилавите фенове на екстремни спортове , че държавата не им е длъжна и да започнат да си правят застраховки , също да си правят застраховки и когато пътуват в чужбина с нискотарифните полети , а не като кажа на някой умен и красив да си прави застраховка , той да ми се ежи , че тя била по скъпа от билета му и това били пари на вятъра, а като стане сакътлъка реват да ги спасява държавата безплатно, а инъче са уж десни.

 14. 14 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 279 Весело

  К'ви скъпи хеликоптери, каручки требват, с червен кръст и червен полумесец- хем екологично, хем евтино- слама за крантите дал Господ, каруцари също- у ония махали (ツ)

 15. 15 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Много некоректно от страна на автора да противопоставя едни институции на други с претенцията да определя лично от последна инстанция кое е по важно. Има големи проблеми с медицинската евакуация и гасенето на пожара , но подобни приказки не са решението.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Весело

  "Един хеликоптер ЕС 145 струва 5.5 млн. евро. Или 11 млн. лева. Много ли са? Само преди 6 месеца дадохме 10 млн. лева за наем на машини за гласуване. Помните ли, уважаеми читатели? Тези пари ги хвърлихме на вятъра както шокирана баба мята кинти от балкона на измамници.
  ...
  с парите от предизвестения провал на машинното гласуване можехме да си купим един хеликоптер."

  - Ми не възразявам. Кажете го по-силно обаче на Костинбродска и подгласниците и. Щото тя е сред авторите за машинното гласуване и точно то е от "Системата ни убива". :)

 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иван К.":

  По интересно е как такава статия се появява тук.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  В тоя ред на мисли и тротинетките в София са излишни .... мда...

 19. 19 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Трябват действия, а не самоцелно говорене. Трябват идеи, а не тролене. Едва ли е толкова трудно да се купи медицински хеликоптер. Първо, София има милиарден бюджет - 11 млн.лв. са ухапване на бълха за този бюджет или по-малко от един единствен ремонт на ремонта. Ето хеликоптер за София. Здравната каса има бюджет близо 5 млрд.лв. Хм!! Годишно от този бюджет се крадат поне 10 хеликоптера. Анадънму? Те ти 5 хеликоптера за страната. Честният български бизнес разора Черноморието, но чака държавата да му построи пречиствателните станции, инфраструктурата, граби за един преглед по 500 лв. /може би вече и евро/, но бизнесмените ни не могат да отделят по едно легло, постъпленията от което да се ползват за закупуване на един хеликоптер обслужващ курортите. Пловдив има огромен бюджет, има най-голямата индустриална зона в страната - нима не може със съвместни усилия - община/спонсори да закупят хеликоптер за района. Едни небезизвестни електроцентрали в "Марица-Изток" ползват огромни, престъпни преференции за закупуване на произвежданата електроенергия, печелят милиарди и не могат да отделят пари за един хеликоптер? Могат и съм сигурен, че американците няма да откажат, но трябва инициатива. Ето хеликоптер за старозагорско. Всяка година мошеникът факир вади от джобните си пари близо милиард за стадиончета, отборчета, верни чворчета, а не може да събере от останалите стотинки пари за един медицински хеликоптер. Може и дори си представям как е Първият пациент пред стотиците камери и микрофони. И така нататък. Може да е наивно, може да е трудно осъществимо, но трябват действия, а не, хе-хе, мърморене. Трябват приоритети, а не пируети!

 20. 20 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Летял съм и на двете машини. Юрокоптерът струва толкова ,но с оборудването става двойно,но както и Юрофайтърите е с изключително ниски експлоатационни разходи и дълъг живот.Всичо това е непоносимо за нашите ... Същото е с Канадеър-а,каруца отвсякъде ,но СПАСИЛА милиони акра гори, хора и т.н. Преди време беше Бомбардие ,но фалираха ,после канадското правителство купи фирмата ,а сега са Еърбус. Но освен двигателите нищо не се променя. И двата цитирани модела са страхотна инвестиция за една страна.За гасене има и един модел хеликоптери Sikorsky S-64 Skycrane, с хобот много ефикасен за точно гасене.

 21. 21 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Цялата статия говори за НУЖНИТЕ машини и "ненужните военни машини"!
  При намалено прахосване и крадене с мярка ще има пари и за начало на създаване на армия, и за санитарна авиация.
  Всяка година сме свидетели на "колосални" излишъци – поне три милиарда, че и повече, които магически престават да са излишъци ами изчезват, за да гасят други "пожари" и недохранени проекти!
  Значи пари има, и то в излишък!
  Пак ще повторя – няма нужда да се противопоставят военините нужди, машинното гласуване и санитарната авиация!
  Апетитът май е прекален, та затова парите все не стигат за туй, онуй!

 22. 22 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Кои са тия "важните" хора? Обикновено са хора, които сами се определят като такива и подчинените им нямат доблестта да им кажат в очите, че за нищо не стават и да ги отсвирят.

 23. 23 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3671 Весело

  Както сме се самооценили в поговорката,ние сме "Евтини на брашното, скъпи на триците"

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Любопитно

  До коментар [#11] от "niksan1":

  "Аз съм убеден, че с ограбените от КТБ 4,3 милиарда, с 1,2 милиарда за никому не нужни реактори за « Белене « и за крадените още други милиарди от същото « Белене «, както и гласуваните последни 3 милиарда за тръбопровод с който олигарсите от Кремъл да си продават газа в Източна и Централна Европа - бихме могли да си купим ( примерно ) толкова летателни линейки и пожарни, колкото споменавате за Франция ."

  Напълно съм съгласен с горното! Бих попитал само дали "Гешев е радост" ще намери виновен за КТБ, реакторите, пАтока и другите откраднати милиарди?

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Любопитно

  До коментар [#13] от "Иван К.":По интересно е как такава статия се появява тук.
  —цитат от коментар 17 на дерибеев


  А най-интересното е защо тъпогрозните четете Дневник, след като тезите, които Дневник застъпва не ви допадат? Не ми се вярва да има по-тъпи, които да плащат за това!

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Г-на е забравил да спомене колко хеликоптери,самолети и влакове можехме да си купим с трите милиарда, с които ще построим газова тръба , подарък за Русия от България, в знак на благодарност, че ни е "освободила"

 27. 27 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  а пък за 2 милиарда що хеликоптери можехме да купим, а ние балъците ги дадохме за самолети. :-)

 28. 28 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 391 Неутрално

  За да се случи нещо в тая държава трябва някой от "големите" да има кяр от тая работа ... да прибере комисионна, негови фирми да са подизпълнители и т.н.
  Хората, природата, държавата ... кучета ги яли. Важното едни цифри да се трупат в сметките.
  Та в тоя ред на мисли от мед. хеликоптери или такива за гасене явно няма далавера. Просто и цинично, но реално изчерпва темата.

 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Неутрално

  Въпрос на приоритети, водени от корупционни интереси.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2710 Неутрално

  До коментар [#7] от "дерибеев":

  Тези "възпиращи" ракети бяха по-бавно и от ф16 блок 10 - какво възпираха у те не знаят - все едно да съжаляваш как си имал магаре преди, защото то днес можело да надбяга Бугати Вейрон. Нищо не сме имали, освен оптика да гледат голите мацки по плажовете. Нито Хеликоптери, нито самолети, нито танкове - едни БТР-и и толкова. Наш танк гори сто на сто и не мож' качи Боровец по пътя - никаква работа бе върши.
  Иначе цивриви статии с лъжи за онова време - с лопата да ги ринеш - точно като л@йн@.

 31. 31 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иван К.":

  Не си разбрал въобще смисъла на статията. Идеята е че се харчат пари за глупости, докато с тези пари могат да се спасяват животи. А и да имаш планинска застраховка, в момента няма хеликоптер, който да те вземе. Но за висшестоящите, както видяхме наскоро, има. И изобщо не става дума само за екстремни спортове. Такива машини са подходящи за множество ситуации.
  И между другото, понеже явно си силно некомпетентен, ако дойде хеликоптер да те вземе и нямаш застраховка, си плащаш като поп. Същото важи и за ПСС, всички разходи са за твоя сметка. Друг е въпроса как ще си ги съберат.

 32. 32 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#24] от "vassilun":

  Напълно съм съгласен с горното! Бих попитал само дали "Гешев е радост" ще намери виновен за КТБ, реакторите, пАтока и другите откраднати милиарди?"

  Всички знаем – той е ПОСТАВЕН да не търси каквото и да е по инфектираните зони!
  Колко неща укри, та това ще му се опре!
  Ха!

 33. 33 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Напълно подкрепям автора и дори ще се опитам да разширя примерите.
  Освен военните самолетчета, дето 10-на броя не могат да ни опазят от никой, може би с изключение на (вече) Северната Македония, бъдещите кораби, сега става дума и за всякакви бронирани машини, които струват милиарди. Но това с милиардите е първата вноска от тук натам започват постоянното плащане. Всеки моточас на тези военни средства струва милиони, всеки изстрелян с учебна цел снаряд/ракета и куршум също струва милиони годишно. Отделно генералите и висшите офицери, кито станаха по-многобрийни от редовата войска, също ни струват милиони.
  А колко ни струват мецедесите за депутати и министри? В швейцария премиера пътува с електричка на работа, нашите началници пътуват с минимум три коли, една за тях и две за пазачите. Колко ли ни струват, барабар с пазачите...за тези пари можеше наистина в небето да е пълно със спасителни и пожарогасителни самолети и хеликоптери, можеше да остава и някой лев отгоре за образование и култура, ама руго си е врътнеш далаверата под знака на секретите, защото всичко свързано с отбраната е строго секретно. А за другото няма пари.

 34. 34 Профил на missirkov
  missirkov
  Рейтинг: 8 Гневно

  Военната авиация също е възможно решение.

  Преди два месеца имахме случка в Гърция - на сърфистки остров. Духат 20 м/сек., фериботите в цялото море не вървят, гражданската авиация до много острови също не лети. Дъщеря ми рязко се сдоби с апендисит, трябва да се оперира спешно. Болницата е прекрасно оборудвана, но детски хирург няма. С едно телефонно обаждане на лекаря след два часа кацна десантен “Херкулес”. Натовари ни, събра още два спешни случая от други острови и вечерта детето беше на операционната маса в Атина. В момента всички са живи и здрави, но без тази евакуация можеше да бъде доста по-различно.

  Да разхождаш самолет за 96 парашутиста за 2-3 спешни случая може и да е прекалено - но от една страна, са си направили простата сметка, че е по-изгодно тези машини да летят всеки ден, отколкото да поддържаш пълноценни болници с целия персонал на всичките 260 обитаеми острова. От друга страна, и пилотите са във форма, като летят редовно, а не от дъжд на вятър. И най-вече - направили са си сметката, че животът е най-ценното. Главанаците у нас до тази мисъл явно не могат да узреят.

 35. 35 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#11] от "niksan1":

  Точно така!
  ++++++++++++++++++++++

 36. 36 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иван К.":

  Нищо не си разбрал. Не е учудващо.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 37. 37 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Дайте да дадем! Пичове, нерде Срамбул, нерде Ямбол? Френчетата имали хеликоптери, Що не и ние? Ами френчетата са бачкали столетия наред, за самолетчета, за къщички без боклуци, за тротоарчета без бабунки, затова! Не че е лошо да има хеликоптери или каквото и да е друго. Но нещата идват с работа, не с мохабет, не с реване.

 38. 38 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Авторът е прав и за авиацията за медицинска евакуация, и за противопожарната авиация. Просто не е прав да казва или/или. Не е или изтребители или хеликоптери, а и изтребители, и бойни хеликоптери Апачи, и хеликоптери за медевак, и самолети за гасене на пожари. Пари има - просто спрете да плащате данък Русия. И хеликоптери за медевак не са нужни само само за екстремни спортове. Те са нужни и при автомобилни катастрофи, и при златния час при инфаркти и инсулти. Т. Е. ако имате инфаркт в Кула, Малко Търново или Генерал Тошево, шансът ви да оцелеете е значително повече, ако има хеликоптер, а не ви тътрузят в общинската линейка.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 39. 39 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 836 Неутрално

  може да се направи доста дълъг списък с неща, които държавата МОЖЕ, НО НЕ прави!

  разликата между моженето и неможенето се дължи на:
  - привилегии (возила, хвърчила) за чиновници
  - надути по обем администрации (държавни, общински)
  - бавно до степен неработещо правосъдие
  - неизгодни държавни / общински сделки
  - ...

 40. 40 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 58 Неутрално

  Уважаеми коментиращи,
  Виждам много критици. Що не съм писал колко хеликоптера може да се купят с парите от КТБ или от газовите далавери с Русия и Белене. Или с парите от излъшъка. Що съм сравнявал пожарните самолети с изстребителите и др. Ами сравнявам самолети със самолети. Мога да ги сравня с мерцедесите на парламента и министрите. Мога да ги сравня с цената на стадионите за баби по села и паланки. Мога да ги сравня и с ФРЗ на раздутата администрация. Сравнявайте ги с каквото искате, но не ми приписвайте политически мотиви за този текст. Важното е да мислим с главите си. Който го меже де.

 41. 41 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#40] от "stoil_stoilov":

  В последно време доста падна нивото на форума , но дори и така драсканиците ви са под средното ниво дори и тук. Затова и критиките.Ако не вярвате попитайте злите езици.
  Вие и манталитета ви на мислене сте част от проблема , не част от решеншието. Бих се изразил по любезно , но както отбелязахте правилно главата си я ползвам да ми подпира шапката.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 42. 42 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иван К.":
  "
  на лилавите фенове на екстремни спортове , че държавата не им е длъжна и да започнат да си правят застраховки , също да си правят застраховки и когато пътуват в чужбина с нискотарифните полети , а не като кажа на някой умен и красив да си прави застраховка , той да ми се ежи , че тя била по скъпа от билета му и това били пари на вятъра, а като стане сакътлъка реват да ги спасява държавата безплатно, а иначе са уж десни. "
  =========
  Има още един проблем. Аз съм застрахован и когато ходя из нашите планини, и когато обикалям Алпите.
  В България обаче ще получа колкото незастрахован.
  Затова си правя сметката и не поемам излишни рискове.

  Еретик
 43. 43 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1963 Весело

  Когато българина се научи да си плаща, тогава ще има хеликоптери-линейки във всеки град, пожарникарите ще имат и самолети и хеликоптери за гасене на пожари и спасителни акции, военните ще имат адекватно въоръжение, шофьорите ще имат свестни и бързи пътища, пътниците ще имат свястно БДЖ... ама пустото му плащане като хич не го тачим...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 44. 44 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  Освен това, военните разходи са някакъв минимален процент глупаво е всичко с тях да се оправдава. Да, сделките са за големи суми на куп, но не купуваме всяка година изтребители. Така като гледам май за пръв път от десетилетия го правим. Но руските мекерета се съдраха да опяват :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 45. 45 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 955 Неутрално

  АБСОЛЮТНО Е ПРАВ

  др. Стоилов по отношение на армията.
  Това са си пари фърлени на ветъра. Кого ще стреснем с 8 самолетчета и 3-4 корабчета, па и 200-300 бронирани черупки на колелца. Абсурд1
  Требва сички тия пари давани за трошене на милитаристите да се дадат на народа! За чий ни е армия.
  Да здравствует дядя Путя, той ще ни пази и нема да ни иска некакви проценти за въоръжаване.
  Требе да сме реалисти!
  Ние, високите интелектуалци ги отбираме тия работи...

 46. 46 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 278 Неутрално

  А съседните държави имат ли?
  Не може ли един гръцки да поеме Банско и южна България, един Румънски да поеме северна България и един да се купи за София или да се наема сръбски при нужда?

 47. 47 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5690 Неутрално

  Трябват и изтребителите, но трябват и хеликоптери, и винаги могат за се намерят пари, от излишъци или от субсидии, най вече партийни.

 48. 48 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5690 Неутрално

  Трябват и изтребителите, но трябват и хеликоптери, и винаги могат за се намерят пари, от излишъци или от субсидии, най вече партийни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK